19.05.03, 18:09
aniu,
z duzym zainteresowaniem przeczytalam Twoj post w watku o podrozy lotniczej z
dzieckiem, tym bardziej ze masz tu jakby podwojne doswiadczenie, tak
pracownika linii lotn. jak i mamy. Nie wiem, czy dobrze Cie zrozumialam, ale
wyczuwam, ze wg Ciebie LOT nie jest raczej najbardziej przyjazna linia dla
dzidzulkow. Ja teraz bede chciala odbyc dosc dluga podroz lotnicza z moimi
dziecmi (16 mcy i 10 lat), i wlasnie na tym najdluzszym, transatlantyckim
odcinku zapewne bedzie to LOT, ale jestem przepelniona watpliwosciami co do
jakosci uslugi naszego rodzimego przewoznika. Mam jeszcze do wyboru BA, LH i
AF (oprocz tego linie amerykanskie, ale po ogromnych rozczarowaniach Delta w
ubr wole juz nie ryzykowac). Ktore linie z wymienionych tutaj polecalabys, z
punktu widzenia mamy lecacej z dwojka dzieci.
Moje drugie pytanie dotyczy glosnego SARSa, czy podroze, ruch na lotniskach
itp. w jakims stopniu sa zaklocone w zwiazku z ta kwestia, czy zasadnie
obawiam sie zagrozenia, czy po prostu jest to sprawa nadmiernie rozdmuchana
przez srodki masowego przekazu? Mysle nawet o zakupie maseczek dla siebie i
dzieci, ale czy to ma sens? Bardzo Cie prosze o opinie.
Serdeczne pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • aniaop Re: do ANIIOP 20.05.03, 07:59
      Czesc,
      Chyba jednak troszke zle mnie zrozumialas, bo ja wlasnie u naszego rodzimego
      przewoznika pracuje i z wiadomych wzgledow na pewno bede go polecac.
      Obiektywnie rzecz biorac bardzo wazna jest podroz bez przesiadek (w koncu to i
      tak 8 godzin lotu), a loty transatlantyckie bezposrednie wykonujemy z Polski
      tylko my. Oddajesz bagaz w Warszawie, wsiadasz do samolotu i wysiadasz od razu
      na miejscu, bez przesiadek i stresow, co bedzie, jak sie pierwszy lot opozni i
      nie zdaze na nastepny.
      Jesli chodzi o serwis na pokladzie ( a naprawde mam porownanie, bo czesto latam
      nie tylko LOTem ) to uwazam, ze mamy jeden z lepszych. Catering jest smaczny i
      szybko podany, zawsze dostaniesz bezplatne napoje, stewardessy sa mile,
      usmiechniete i skore do pomocy, zwlaszcza, jak podrozujesz z dziecmi. Dla
      maluszka, jak juz pisalam zarezrwuj Baby Meal.
      Jesli chodzi o ceny (ale to juz inny temat) tez nie wypadamy najgorzej, poza
      tym ostatnio wlasnie byla letnia promocja do USA- szkoda, ze nie skorzystalas.
      Jesli chodzi o SARS, ja mysle, ze media troche przesadzaja. Po pierwsze, to w
      koncu nie jest smiertelna choroba- 90% chorych ja zwalcza, nie daja sobie rady
      tylko najslabsze osobniki. Poza tym nie ma swiatowej epidemii. Od nas ciagle
      ktos sluzbowo wyjezdza lub przyjezdza do Tajlandii i Toronto i jakos w pracy
      nie robimy paniki. A jesli chodzi o zamieszanie na lotniskach- to na niektorych
      mozesz spodziewac sie przejscia przez bramke, ktora mierzy Ci temperature no i
      beda Cie obserwowac, czy czasem nie pokaslujesz.
      To chyba na tyle, jak bedziesz miala jeszcze jakies pytania albo potrzebowala
      pomocy przy rezerwacji biletu, to pisz. Pozdrawiam, Ania
      • annamaria_2928 Re: do ANIIOP 22.05.03, 18:19
        Bardzo dziekuje za odpowiedz. Ja osobiscie mam dobre doswiadczenie, jesli idzie
        o LOT, b. milo lecialo nam sie do Paryza, gdzie np. stosunek do dzieci byl
        znacznie, znacznie lepszy niz podczas nastepnego lotu z amerykanska Delta.
        Teraz b. chcialabym wybrac sie do Polski na wakacje, bo mieszkamy zagranica, i
        wlasnie z powodu najmniejszej liczby przesiadek upieram sie przy locie JFK-KRK
        wlasnie z naszym rodzimym przewoznikiem. Niestety, poniewaz wczesniej, zeby
        dostac sie do NYC musze doleciec trasa MTY(gdzie rozpoczynalibysmy podroz)-DFW,
        DFW-JFK z AA, a moje biuro podrozy proponuje mi b. wysoka taryfe LOT-u (1300
        dol), koszt calego biletu wynioslby dobrze ponad 2000 dol.
        Chcialabym Cie zapytac, czy rzeczywiscie na przelomie czerwca i lipca nie mozna
        juz dostac nic w taryfie bardziej ekonomicznej (chcemy leciec we czworke, cala
        rodzinka), a jesli nie na ten okres, to od jakiej daty zaczynaja pojawiac sie
        te tansze miejsca?
        W moim biurze twierdza, ze dzieci do lat 12 NIE otrzymuja zadnej bonifikaty,na
        loty z USA. Czy to prawda? Do tej pory zawsze placilam za syna 75 % taryfy,
        zarowno w LOCIE, LH, KLM, nawet w Delcie. Czyzby ostatnio zmienily sie przepisy
        w tym wzgledzie?
        Bylabym Ci bardzo zobowiazana za jakakolwiek pomoc, bowiem tu, na miejscu nie
        ma zadnych placowek LOTu, a nawet jakiegokolwiek przedstawiciela polskich linii.
        Z gory dziekuje za pomoc. Serdecznie pozdrawiam.
        • aniaop Re: do ANIIOP 25.05.03, 10:55
          Po pierwsze podam Ci numer telefonow do naszego biura w Nowym Jorku: /800/ 223
          0593, /718/ 264 6480, /212/ 8691074.
          Jesli chodzi o taryfy, to niestety wybraliscie najdrozszy okres podrozy, bowiem
          w sezonie 20jun- 17jul najtansza taryfa wynosi 957 USD (NYC KRK). Jest to
          taryfa KPYTWOK- minimum pobytu tydzien w Polsce, max 2 miesiace.
          Tanszy sezon zaczyna sie 18jul i wtedy do 7 sep najtanszy bilet wynosi 787USD.
          Taryfa BHXONE- minimum pobytu tydzien, max 1 miesiac.
          No i jeszcze taniej bedzie dopiero od 8sep do 31 oct. Wtedy najtanszy bilet
          kosztuje 627USD. Taryfa KJXTWO. Minimum pobytu tydzien, max 2 miesiace.
          Jesli chodzi o miejsca, trzeba sprawdzac konkretne daty, ale generalnie powinny
          jeszcze jakies byc.
          No i oczywiscie dziecko do 12 lat ma 25% znizki (na niektorych kierunkach nawet
          50 %), wiec nie wiem, dlaczego Twoj agent podaje takie informacje.
          Radze naprawde zadzwonic do naszego biura w NYC. Pozdrawiam
          • annamaria_2928 Re: do ANIIOP 25.05.03, 20:11
            Aniu,
            Ogromnie mi pomoglas, serdecznie Ci dziekuje za te baaardzo przydatne mi
            informacje. Teraz, prawdopodobienstwo mojej podrozy znacznie wzroslo.
            Jeszcze raz dziekuje i serdecznie Cie pozdrawiam,
            A.M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka