Dodaj do ulubionych

karta EKUZ - dla tych co za granicę

25.06.08, 21:06
Wiem że nie wszyscy o tym wiedzą ale wyróbcie sobie taką kartę jeśli jedziecie
za granicę !!! Ja o tym dowiedziałam się w ost chwili a niestety się przydała.
Moja Marysia na Słowacji postanowiła zaliczyć dwa wirusy i tamtejszą przychodnię.
Kartę wyrabia się od ręki, za darmo w oddziale NFZ. Formularze do wypełnienia
można pobrać ze strony NFZ. Należy mieć aktualny dowód ubezpieczenia na
każdego z członków rodziny (legitymacja aktualnie podbita lub rumua).
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: karta EKUZ - dla tych co za granicę 25.06.08, 22:05
      Wiadomo, że taką kartę nalezy wyrobić i mam nadzieję, że każdy kto
      wyjezdża za granicę o tym wie. Jest to oczywiste jak to, że teraz
      mamy lato smile
      • marysiowamama Re: karta EKUZ - dla tych co za granicę 25.06.08, 22:28
        Uwierz mi że nie wszyscy o niej wiedzą a Ci którzy wiedzą oczywiście wyrabiają.
        • acek2004 Re: karta EKUZ - dla tych co za granicę 26.06.08, 00:19
          sa tez tacy, ktorzy wykupuja prywatne ubezpieczenie od kosztow leczenia itp smile

pozdr

j.acek
          • monikaa13 Re: karta EKUZ - dla tych co za granicę 26.06.08, 08:38
            Oczywiście, ale dodatkowo.
            • acek2004 Re: karta EKUZ - dla tych co za granicę 26.06.08, 09:34
              mialem na mysli zamiast smile
              • marysiowamama Re: karta EKUZ - dla tych co za granicę 26.06.08, 12:41
                Mnie nie chodzi o przekonywanie kogokolwiek co jest lepsze i właściwsze.
                Oczywiście każdy "zamiast" może sobie wykupić pełny pakiet ubezpieczenia. Jego
                sprawa, chodziło mi tylko o poinformowanie że istnieje taka darmowa opcja jak EKUZ.
                • monikaa13 Re: karta EKUZ - dla tych co za granicę 26.06.08, 12:53
                  A ja wyrabiam dodatkowo, karta jest za darmo więc nie widzę
                  przeszków, by ją wyrobić, a ubezpieczenie prywatne to jednak coś
                  innego.
                  • patatajowa Re: karta EKUZ - dla tych co za granicę 26.06.08, 14:17
                    my wyjezdzamy za kilka dni i mamy i EKUZ bezpłatny i dodatkowo wykupione
                    ubezpieczenie(w tym OC i od utraty bagazu).Zasadnicza róznica między EKUZ a
                    dodatkowym ubezpieczeniem to taka, że okazując kartę świadczenia masz za darmo(w
                    większośći lub za symboliczną odpłatnością)a w przypadku ubezpieczenia
                    dodatkowego wszystkie koszty pokrywasz z własnej kieszeni a dopiero potem na
                    podstawie rachunków możesz wystąpić o ich zwrot.Róznica jeszcze taka ze mając
                    EKUZ możesz skorzystać tylko z usług "państwowej" służby zdrowia. W przypadku
                    wykupionego dodatkowego ubezpieczenia nie ma to znaczenia. Info z ulotki NFZ dla
                    wyjezdzających na Węgry jest jeszcze takie ze nie pokrywaja kosztu transportu
                    medycznego do Polski i ze zalecaja w tym celu zawarcie dodoatkowego ubezpieczenia wink
                    • jaque Re: karta EKUZ - dla tych co za granicę 26.06.08, 16:34
                      Nieprawda, są ubezpieczyciele, którzy rozliczają się bezgotówkowo, za nic nie
                      musisz na miejscu płacić.
                      Plus dobrego dodatkowego ubezpieczenia jest też taki, że masz kontakt z
                      polskojęzyczną infolinią i o nic się nie martwisz - oni umawiają lekarzy,
                      wzywają karetki, załatwiają miejsca w szpitalu itd. Przerabiałam temat na Krecie
                      i za nic nie płaciłam (łącznie z nocnym przyjazdem karetki i późniejszymi
                      wizytami lekarzy w hotelu, żeby dziecka nie męczyć dojazdem do przychodni).
                      Gdybym liczyła na EKUZ to wydałabym fortunę na telefony i taksówki do lekarzy, a
                      w razie potrzeby leczenia szpitalnego czekałoby na nas miejsce w publicznym
                      wiejskim szpitaliku, a nie w dobrze wyposażonej prywatnej klinice.
                      Za EKUZ więc dziękuję i trzymam się sprawdzonego ubezpieczyciela smile
                      • magdafi75 Re: karta EKUZ - dla tych co za granicę 26.06.08, 17:08
                        Cześć,

czy możesz w takim razie polecić tego dobrego ubezpieczyciela?

Z góry dzięki

Pozdrawiam
                        • acek2004 Re: karta EKUZ - dla tych co za granicę 26.06.08, 17:27

bede strzelal smile ALLIANZ z Globtroterem ? smile czy Elvia ?
                          w sumie to chyba prawie jedno i to samo, bo zdaje sie ze Allianz korzysta z
                          Elvii, ale Allianz ma lepsze jednak ceny szczegolnie w pakiecie dla rodzin smile

pozdrawiam

j.acek
                          • jaque :-) 27.06.08, 17:10
                            Elvia
                            • czerwony_burzuj Re: :-) 11.07.08, 19:33
                              Żebyś się nie zdziwiła jak Cię obciążą kosztami gdy będziesz miała wypadek pod
                              wpływem alkoholu lub też wyjdzie na jaw związek nagłego zachorowania z chorobą,
                              której prywatne ubezpieczenia nie obejmuje...
                              • acek2004 Re: :-) 22.07.08, 11:04
                                ojejej... to pojechales...

a kto ejst takim idiota ze po pijaku wsiada do samochodu ??? zadne ubezpeiczenie
                                od kretynizmu nie uchroni..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka