Dodaj do ulubionych

Boże Nar. w ciepłych krajach z 10 mc dzieckiem

13.10.08, 11:52
Witam, już mam dość świąt z rodzinką, każde święta odbywają się u mnie a ja
tylko latam przy garach. W tym roku postanowiłam uciec ale tam gdzie jest
ciepło, można się poopalać i miło spędzić czas z 10 miesięczna córcią. Czy
ktoś zna fajne i nie za drogie miejsce, gdzie w grudniu jest ciepło ? proszę o
jakieś wskazówki. z góry dziękuję i pozdrawiam....
Obserwuj wątek
    • naszaheidi Re: Boże Nar. w ciepłych krajach z 10 mc dzieckie 13.10.08, 13:10
      Cieplo i bezpiecznie dla dzieci jest w Dubaju.
      lecimy drugi raz na swieta i n.rok.
      Bylam tam w ciazy w 8 m-cu,teraz polecimy juz z corka 6 m-cy i
      starszym synem.Sklepy siwetnie zaopatrzone,bezpiecznie mozna pic
      wode,nie na biegunki i smrodu Egiptu
      • malinowy_raj Re: Boże Nar. w ciepłych krajach z 10 mc dzieckie 13.10.08, 18:17
        w Twoim przypadku mysle ze warto zajrzec na stronke internetowa
        www.holidaycheck.pl, tam jest tysiace opini innuch turystów, mozesz sie ich
        podpytac, albo poczytac ich opinie, naprawde super strona. Mam nadzieje ze Ci
        pomoze w wyborze odpowiedniego miejsca i do tego odpowiedniego hotelu, bo to
        chyba jeden z najwaznieszych aspektow.
        • anula56 Re: Boże Nar. w ciepłych krajach z 10 mc dzieckie 14.10.08, 13:50
          malinowy_raj - dosc juz tego spamowania! na kazdym watku wtracasz swoje trzy
          grosze, starczy juz tego!!!
    • martyna1013 Re: Boże Nar. w ciepłych krajach z 10 mc dzieckie 14.10.08, 13:21
      Dzięki wielkie za odzew, mam jeszcze pytanko czy dużo płacicie za ten wyjazd do
      Dubaju na osobę i czy dzieci mają jakieś zniżki??? bo oprócz 10 miesięcznej
      córeczki mam jeszcze prawie 10 letniego synka. pozdrawiam i bardzo dziękuję za
      zainteresowanie.
      • naszaheidi Re: Boże Nar. w ciepłych krajach z 10 mc dzieckie 14.10.08, 15:53
        Dubaj jest dosc drogi.Za 2tyg. ok. 20 tys.
        Co do znizek to chyab w samolocie cos moja 4 m-cza corka dostala.
        Ciezko trafic tam na allincl.restauracje dosc drogie-kolacja 2+1 ok.
        100eu.
        nie wiem ,pewnie sa tansze miejsca my nie korzystalismy,alkohol
        tylko w hotelach,piwo ok. 3,4 eu,tanie taxi,super sklepy(swiatowe
        marki).
        Jak dysponujecie kwota ok. 20 tys. to tez polecam maledivy,no ale to
        juz dalej
    • ania-sz2 Re: Boże Nar. w ciepłych krajach z 10 mc dzieckie 14.10.08, 14:31
      Ja też polecam Półwysep Arabski. Jest tam zdecydowanie czyściej niż w Afryce
      Północnej, można wybrać miejsce gdzie nie ma zagrożenia żadnymi chorobami
      tropikalnymi przenoszonymi przez komary typu malaria czy denga, woda jest
      czysta, nie ma ameb czy lamblii, zdatna do picia z kranu, no i pogoda
      gwarantowana o tej porze roku, sucho, ciepło i słonecznie. My byliśmy akurat w
      Omanie, z 7 miesięczną córką, na własną rękę, bez żadnego biura, ale widziałam
      że nasze biura organizują wyjazdy do ZEA z opcją zwiedzanie Omanu (to
      rewelacyjny kraj, na wiele atrakcji przyrodniczych i kulturowych do
      zaoferowania) jeśli ktoś się na to zdecyduje z dzieckiem. A poza tym jest tam
      bezpiecznie, w zasadzie brak przestępczości pospolitej. Ten region to dość
      popularny kierunek świata odwiedzany przez turystów z Europy Zachodniej (Niemcy,
      Francuzi), u nas jeszcze nie odkryty. Polecam.
    • martyna1013 Re: Boże Nar. w ciepłych krajach z 10 mc dzieckie 14.10.08, 20:08
      Dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki !!!!!! zastanawiam się nad Dubajem mimo ,ze
      raczej myślałam o troszkę mniejszych wydatkach , jak nie znajdę nic podobnie
      ciekawszego i tańszego to kto wie?? pozdrawiam serdecznie , miło mi że są tu
      pomocne dusze...
    • taba18 Ania-sz2 15.10.08, 12:41
      Czy mogłabyś napisac coś więcej o wyjeździe do Omanu z dzieckiem?
      Jak to zorganizowaliście, gdzie dokładnie byliście, jakie są koszty
      takiej podróży? Jakie atrakcje na miejscu? Czy faktycznie nie ma
      zagrożeń zw. ze zmianą flory bakt.? Zapaleni podróżnicy napiszą
      tutaj, że wystarczy nie pić kranówki itp., ale to nie tak... Moja
      roczna córeczka b. ciężko zachorowała w Egipcie, mimo że nie piła
      kranówki, jadła tylko jedzenie z PL i brała probiotyki. Szukam
      bezpieczniejszych miejsc na zimowe wyjazdy.
      Pozdrawiam
      • ania-sz2 Re: Ania-sz2 15.10.08, 22:24
        Byliśmy w Omanie w tym roku, trzy tygodnie, na przełomie lutego i marca. Mieliśmy tam pojechać rok wcześniej, ale okazało się że jestem w ciąży i zrezygnowaliśmy. Jak urodziła się Iga, postanowiliśmy z nią pojechać po wszystkich obowiązkowych szczepieniach, czyli jak będzie miała pół roku. Dużo informacji znaleźliśmy na stronie www.polacywomanie.org, nawiązaliśmy też kontakt z tej strony, z Polakami którzy tam mieszkają od kilku lat. Dzięki nim odwiedziliśmy się, że to kraj bardzo przyjazny, bezpieczny, cywilizowany i dość bogaty, więc nie ma obaw by zabrać ze sobą małe dziecko.
        Co do organizacji to lecieliśmy turkiem, najtaniej i największe możliwości bagażowe (dorosły 30kg, dziecko 10 kg + podręczne dla wszystkich, razem wyszło nam 90 kg...). Braliśmy ze sobą fotelik samochodowy bo na miejscu na cały pobyt wynajęliśmy samochód. Pierwsze noclegi zarezerwowaliśmy sobie przez Internet przez biuro turystyczne w Omanie, też znalezione w Internecie. Nie chcieliśmy jechać w ciemno. Wizę kupuje się na lotnisku. Zjechaliśmy praktycznie cały kraj z wyjątkiem wnętrza - pustynnego interioru- gdzie oprócz pustyni skalisto-kamienistej niewiele jest. Polecam do zobaczenia północ, zwiedzanie: Nizwa, Muscat, Bahla i kilka innych małych miast z fortami. Wybrzeże od Muscatu do Sur. Rewelacja plaże, nie ma problemu z noclegami na plaży w namiocie. Można zobaczyć żółwie składające jaja na piaszczystych plażach, w zatoce Omańskiej polecam rejs i oglądanie delfinów. Poza tym na wschodzie piękne wadi wypełnione turkusowa woda, można się kąpać. Na południu gaje bananowców i kokosowe. Puste piaszczyste plaże. Cisza, spokój, żadnych naganiaczy, naciągaczy. Omańczycy mówią dobrze po angielsku, sa pomocni, jak cos się dzieje od razu jest kilku chętnych do pomocy (np. z samochodem).
        Co do kosztów. Na 3 tygodnie wydaliśmy około 11tys. z przelotem, ale 2 tygodnie mieliśmy terenowy samochód i to kosztowało kupę kasy. Hotele średniej klasy bardzo fajne (tanie wiadomo, gorsze, bardziej przechodzone).Nocleg za dwójkę około 120-150 zł, najczęściej ze śniadaniem. Oman to najbiedniejszy kraj z tych naftowych państw na Półwyspie, więc nie jest jeszcze tak koszmarnie drogi.
        Jeśli chodzi o florę bakteryjna, to wiadomo, że zawsze będzie inna. Nam nic nie było, najmniejszych problemów a Iga byla na piersi i na słoikach z Polski wiec tez nic się nie działo. Dawałam jest enterol, profilaktycznie. Nie byłam w Egipcie, ale wiele słyszałam o tym że jest tam dość brudno. Oman to czysty kraj, to zupełnie inne klimaty niż Afryka Północna.
        Mimo zmiany klimatu Iga nawet kataru nie miała.
        W lutym nie jest tam jeszcze tak gorąco (około 25-27 stopni), w marcu już gorzej (temp do 33 stopnie w południe). Jest sucho.
        W Omanie widzieliśmy masę super hoteli, nad brzegiem zatoki, Morza Arabskiego. Myślę że jakieś biura też organizują tam wyjazdy, ale dokładnie nie wiem.

Dokładny opis naszego wyjazdu i zdjęcia jest na naszej stronie www.fotografiapodroznicza.pl
        oraz na maly.podroznik.pl
        Praktyczne informacje umieściliśmy na portalu podróżniczym: www.koniecswiata.net
        kontakt do mnie na naszej stronie.
        pozdrawiam
    • a1563340 Re: Boże Nar. w ciepłych krajach z 10 mc dzieckie 29.10.08, 08:49
      Polecam Egipt, hotel Aqua Blue lub Aqua Vista w Hurghadzie. Fakt Egipt czysty
      nie jest, ale hotele są mega czyste a sami Egipcjanie bardzo pozytywnie
      nastawieni do dzieci.
      • veronica3d Re: Boże Nar. w ciepłych krajach z 10 mc dzieckie 03.11.08, 11:14
        A ja polecam wyspy Kanaryjskie!Bez znaczenia,ktora wybierzesz,kazda
        ma swoj urok.
    • july64 Re: Boże Nar. w ciepłych krajach z 10 mc dzieckie 03.11.08, 12:07
      Opinie - komentarze - rady
      Wyjazdy
      www.ostatniemiejsca.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka