Dodaj do ulubionych

Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce

08.09.09, 23:06
Paweł Kwiatkowski, rzecznik prasowy KP, tłumaczy taką decyzję
względami ekonomicznymi. - To efekt kryzysu. Klienci rzadziej
decydują się na zakup piwa...

Klieci chętnie by kupili piwo, ale ponieważ KP produkuje tylko
wyroby piwopodobne to pan Kwiatkowski nie powinien wypowiadać się na
tema piwa, bo sie na tym nie zna. Mnie piwo przywozi kumpel z
Olsztyna, jak jedzie w tę stronę. Browar Kormoran potrafi zrobic
piwo.
Obserwuj wątek
    • Gość: pepe Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.mi-lan.one.pl 08.09.09, 23:16
      zgadzam sie - KP nie produkuje piwa wiec moze jednak da sie moce produkcyjne do czegos wykorzystac.. Klienci ktorzy nie kupuja wyrobow Wielkiej Trojki po porstu wiedza jak powinno smakowac piwo ze nie da sie go w pare dni uwarzyc.... A jeszcze te napisy ze "zawiera słod jeczmienny" - pewnie, bo zawiera głównie kukurydziany....
      • Gość: lokalny_patriota Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: 195.205.180.* 09.09.09, 08:24
        Duzi robią masówkę, więc smakiem się nie przejmuję, dlatego piję
        piwo z mniejszych, niekomercyjnych browarów. Na Dolnym Śląsku-
        Namysłów, w Pile- Czarnków. Niech przynajmniej te miejsca pracy będą
        zachowane i sztuka ważenia piwa nie ginie.
        • Gość: Czesiu Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 09:48
          Dokładnie. Ja już od dawna nie kupuje "piwa" z wielkiej trójki. Piwo z Czarnkowa
          jest bardzo dobre ale jeszcze lepsze z Piotrkowa Trybunalskiego. Cornelius
          Weizen od nich jest super. Polecam.
          • bf109 Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 09:59
            w pełni popieram, Cornelius jest super, niezły jest też Ciechan,
            czekam kiedy w sklepach pojawi się znowu browar z Lwówka Śląskiego.
            • lai21 Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 10.09.09, 07:26
              > czekam kiedy w sklepach pojawi się znowu browar z Lwówka Śląskiego.

oj tak :)
              mam nadzieje ze znou zaczna produkcje "Dobrego Mocnego"
              Problem jest tylko taki, ze ciezko jest te browary dostac. Ja naszczescie we
              Wroclawiu mialem jednen sklep niedaleko domu gdzie to piwo mozna bylo nabyc -
              mam nadzieje ze i tym razem tak bedzie
              • Gość: jes Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.09, 11:41
                a czy czasem jakiś urząd nie powinien się zająć praktykami wielkiej
                trójki - podpisanie umowy z pubem na dostawe piwa od któregoś z
                koncernu powoduje, że nie można sprzedawać piwa innego, w tym
                właśnie z małych browarów. Czy to nie podchodzi pod jakiś paragraf o
                nieuczciwej konkurencji?
                • Gość: michalng Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.acn.waw.pl 10.09.09, 22:59
                  > a czy czasem jakiś urząd nie powinien się zająć praktykami wielkiej
                  > trójki - podpisanie umowy z pubem na dostawe piwa od któregoś z
                  > koncernu powoduje, że nie można sprzedawać piwa innego, w tym
                  > właśnie z małych browarów. Czy to nie podchodzi pod jakiś paragraf o
                  > nieuczciwej konkurencji?

Podobna umowę można podpisać tez z małym browarem. Co w tym nieuczciwego ? To
                  właściciel wybiera czy i z kim umowę chce podpisać.
          • Gość: kkk Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: 89.108.247.* 09.09.09, 15:12
            Ja też nie piję tych sików z hipermarketów...Znalazłam ostatnio fajny sklep przy
            placu Wolności, na Śniadeckich gdzie są piwa z małych, regionalnych browarów.
            Korzenne, miodowe, pszeniczne, po prostu pyszne, polecam! są droższe ale warte
            swojej ceny!:)
        • Gość: michalng Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.acn.waw.pl 09.09.09, 18:28
          > Duzi robią masówkę, więc smakiem się nie przejmuję, dlatego piję
          > piwo z mniejszych, niekomercyjnych browarów.

Mniejsze browary są tak samo komercyjne jak te duże :) Po prostu target maja inny :P
    • jestemsobiemalymis Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 08.09.09, 23:35
      To straszne w jaki sposob monokultura wielkiego koncernu zalatwila
      rynek piwa w Polsce.
      Niedawno podczas pobytu w Belgii moglem przekonac sie co znaczy
      wiele marek piwa ktorych produkcja zwiazana jest z konkretnymi
      miejscami. Wielowiekowa tradycja, lokalny koloryt. Specjalne
      receptury, wyjatkowy smak. W Polsce Hajneken moze byc produkowany w
      Zywcu. Zubr z Dojlidy w Kielcach. Jeszcze inne "marki" gdzie
      wygodniej logistycznie a klient ma wybor miedzy piwami, ktore tak
      naprawde rozni etykieta.
      Taki lokalny niepodrabialny koloryt mialy browary dolnoslaskie.
      Zamienione w mega grupe piwna Piast z czasem staly sie molochem,
      ktory nie potrfil produkowac w licznych malych browarach piwa na
      uzytek masowy. I browary zaczely padac. Dzisiaj po browarnictie
      regionu zostaly resztki i ruiny, bo nikt z zarzadzajacych nie
      potrafil dojrzec potencjalu w malych lokalnych markach, ktore
      specjalizujac sie w niszach rynkowych mogly by zdobyc rynek i
      przetrwac.
      Typowy Polski sposob na dzis i zaoranie jutra, bez strategii,
      przyszlosci wyjetej z tradycji przeszlosci. Tylko klapy na oczach i
      wio do przodu.
      Panowie biznesmeni. Ku... wasza mac! Szlachciury jebane.
      Ale co tam! Wazne ze Michnik i spolka ma dobre samopoczucie.
      • dalton78 Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 08.09.09, 23:43
        no to ja po dziś postaram sie unikać tych dbających o kulturę piwną
        byznesmenów. Będzie problem w knajpie ale jakos da sie żyć. I mam
        nadzieję, ze nie tylko akcyza i kryzys pomoga upaść wielkim, że
        rownież ludzie wszyscy, którzy krzywią sie zniesmaczeni pijąc to nie
        wiem jak to cos co próbuje udawać piwo nazwać. Jest na sczęście w
        czym wybierać, szkoda tylko że niemieckie z niemiec, litewskie z
        litwy, ukraińskie z urainy i poslkie z Ciechanowa. Ktoś mi jeszcze
        podpowie?
        • everettdasherbreed Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 01:05
          Zwierzyniec oraz Perła (złoty medalista tegorocznych "Chmielaków").

A czy przypadkiem produkcja "Żubra" w Kielcach nie jest podróbą?
          • Gość: ps Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 12:05
            Absolutnie nie jest. Żubr - oprócz browru w Białymstoku - jest warzony w
            Kielcach (już niedługo) i w Poznaniu. Latem 2008 roku - podczas największej fali
            spożycia Żubra a przed zakończeniem modernizacji browarów w Poznaniu i Tychach -
            KP przez pewien czas zlecała nawet warzenie Żubra browarowi we Frankfurcie nad Odrą!
            • everettdasherbreed Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 13:51
              Tylko, że na opakowaniach Żubra pisze, że browar założono w roku bodajże 1768 z
              polecenia hetmana Branickiego a piwo jest warzone na superczystej wodzie z
              "zielonych płuc Polski".
              Czy to nie jest okłamywanie klienta?
              • Gość: michalng Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.acn.waw.pl 09.09.09, 19:05
                > a piwo jest warzone na superczystej wodzie z
                > "zielonych płuc Polski".

Czyli kranówka z Białegostoku spełnia ten slogan a kranówka z Kielc już nie ? :)
                • Gość: alf23 Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.09, 21:40
                  Odwrócona osmoza i koncentrat mineralny sprawiają, że taka sama woda jest w Dojlidach, Kielcach, Poznaniu, wherever.
            • bez_owijania Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 14:57
              Swoją drogą dzisiejszy Żubr to naprawdę ohydne piwo.
        • Gość: Jacek Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: 212.160.172.* 09.09.09, 09:58
          Całe szczęście w Łodzi w coraz większej liczbie lokali można kupić chociaż
          Ciechany. Pozdr :)
          • dalton78 Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 18:02
            najlepsze, że w sklepach ze zdrową żywnością :-) mam nadzieję, że
            wkrótce trafi do aptek - bedzie jeszcze bliżej po dobry browar :-)
        • yavorius Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 10:11
          > Ktoś mi jeszcze podpowie?

Browar Fortuna, Staropolski, Koreb, Kormoran, Konstancin...
          • Gość: J Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.psat.pl 09.09.09, 12:05
            Namysłów, Janów, Grybów:)
            • bezzebnypirat oraz Amber! 09.09.09, 14:22
              Polecam ten ostatni, gdy goscicie w 3m lub okolicach. Zywe niefiltrowane
              dostepne w niektorych lokalach - MNIAM!:-D
              • Gość: zarys Re: oraz Amber! IP: *.lublin.mm.pl 09.09.09, 21:47
                I ciemny Koźlak.
        • Gość: bashy Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 09.09.09, 19:17
          Upadek tego browaru to dobra wiadomość dla tych którzy źle życzą rodzimym producentom legalnych narkotyków. Jednego truciciela mniej.
          • vtss Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 10.09.09, 10:00
            Kretyn?
        • Gość: sierpczak Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 21:53
          Podpowiem Ci drogi kolego ---[b]KASZTELAN NIEPASTERYZOWANY.Niebo dla
          duszy.Takie jakie było produkowane w 70-latach w SIERPCU.
      • Gość: mkrs Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: 195.2.222.* 09.09.09, 07:54
        A co ma do tego Michnik? o_O mania prześladowcza?
      • divak2 Czechy 10.09.09, 08:46
        W Czechach każda pipidówa ma swój lokalny browarek. OK, wszędzie można kupić
        Pilsner Urquell albo Gambrinusa, ale jest jeszcze na półce obok tego parę
        osobliwości, których nie znajdziesz gdzie indziej - jakieś Kocoury, Primatory,
        Francinove Lezaky i kupa innych.
        I jakoś te browary się trzymają.
    • syndyk.iv.rp Czy ktoś w Polsce słyszał o tym browarze? 08.09.09, 23:36
      Czy dowiedzieliśmy się o jego istnieniu dopiero w momencie upadku?
      • arius5 Oczywiscie 09.09.09, 01:36
        Ale piwo takie sobie, Wojak jest okropny, Zubr i Frater kiepskie, Debowe jeszcze
        na poziomie, ale w sumie dosc przecietne.
        Kupilem pare razy na probe i juz nie kupuje.
      • Gość: Kielczanin Re: Czy ktoś w Polsce słyszał o tym browarze? IP: 217.149.250.* 09.09.09, 08:48
        Jeśli piwo znasz tylko z widoku na półce to nie będziesz wiedział,
        że produkowano tam marki, które zdobywały tytuły na międzynarodowych
        konkursach !
        • yavorius Re: Czy ktoś w Polsce słyszał o tym browarze? 09.09.09, 10:17
          > Jeśli piwo znasz tylko z widoku na półce to nie będziesz wiedział,
          > że produkowano tam marki, które zdobywały tytuły na
          > międzynarodowych konkursach !

Które to konkursy polegają na tym, że się płaci za medale. Muhahaha:)
      • Gość: MM Re: Czy ktoś w Polsce słyszał o tym browarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 13:36
        Głupi jesteś? 7 500 000 hl piwa rocznie, jeden z największych w kraju, produkty-Frater, Gingers, Dębowe Mocne, Palm, Wojak, Żubr
        • Gość: ADHD Re: Czy ktoś w Polsce słyszał o tym browarze? IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.09, 23:15
          za belgów był tak... "choć by skały srały trzeba gotować ;)" ale nie przypominam
          sobie 7,5mln hl :)na warzelni wycisnęliśmy max troszkę ponad 2000 warek

Dla miłośników cudownego Koźlaka ;) z tego co pamiętam produkowany był też w
          Browarze Belgia :D
    • Gość: toro Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.09, 23:38
      Niestety prywatyzacja browarów doprowadziła dotego że mamy na rynku głównie wielka trójkę i browary z dyskontów np z "Biedronki". Firmy te produkują napoje piwopodobne. Małe czechy w każdym mieście maja mały browar w którym waży sie piwo na potrzeby lokalne. A u nas donbrego polskiego piwa jest niewiele lub mozna by powiedieć że nie ma.
      • Gość: Browarmistrz Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 23:48
        W Polsce są dobre regionalne Piwa podaję nazwy Browarów: CIECHANÓW ,
        KORMORAN, BOSS . Piwa Ciechan Miodowy, Ciechan Porter, Ciechan Stout są
        naprawdę świetne. Ja piję tylko produkty tych browarów oraz piwa
        samodzielnie uwarzone w domku.
        • dobiczek czy rajcy zrobia iluminacje na ta 09.09.09, 00:07
          okolicznosc?fajerwerki?
        • karakorum.pl Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 00:15
          spróbuj Noteckie
          • Gość: mkrs Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: 195.2.222.* 09.09.09, 07:55
            Popieram, doskonały browarek (szczególnie ciemny, ale ja w ogóle preferuję ciemne ;) ). Piwka z Ambera też są genialne - polecam szczególnie Żywe i Koźlaka, coraz częściej można je namierzyć bez szeroko zakrojonych poszukiwań w "normalnych" sklepach.
      • Gość: michalng Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.acn.waw.pl 09.09.09, 19:12
        Czy te małe browary w Czechach są państwowe ? :) Prywatyzacji w to nie mieszaj.
        Po prostu Polacy od 20 lat kupują i pija sikacze. Teraz ludzie zaczęli doceniać
        inne piwa to i pojawiło się troszkę mniejszych browarów. To kwestia konsumentów
        i ich wyborów, nie prywatyzacji.
    • krzywelustro Obywatelu! Pijąc piwo zmniejszasz bezrobocie! 09.09.09, 00:07
    • przemyslawo2 na bruk? wyrzucili tych ludzi z domów? 09.09.09, 00:08
      Durny tytuł.
    • karakorum.pl Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 00:09
      Od momentu przyspieszenia produkcji ważenia piwska we Wrocławiu piwo się
      skończyło!Niejaki Warisella (wstydzący się swojego prawdziwego polskiego
      nazwiska)próbując z piwa regionalnego stworzyć markę ogólnopolską popadł w
      tarapaty i sprzedał firemkę innej kampanii robiącej browarek z proszku , czy
      pasty.CZAS"POLSKICH"WIELKICH BROWARÓW JEST POLICZONY.Ludziska ,którzy pamiętają
      smak piwa , a będzie im dana możliwość wypicia piwa ważonego w tradycyjny sposób
      (a nie napoju alkoholowego o smaku piwnym)jak choćby Noteckie z browaru Czarnków
      ,nie wezmą do łapy kompanijnego . Sorry ja tak mam i koniec.Nie agituje do picia
      piwa od naszych południowych sąsiadów bo to wywrotówka i...wiadomo nie ładnie
      ,ale mam to w dupie ,bo to co teraz robi się z naszym piwskiem ,to wiem ,że musi
      to wszystko upaść coby na zgliszczach nowe wyrosło lepsze -mam nadzieje.

> Klieci chętnie by kupili piwo, ale ponieważ KP produkuje tylko
      > wyroby piwopodobne to pan Kwiatkowski nie powinien wypowiadać się na
      > tema piwa, bo sie na tym nie zna. Mnie piwo przywozi kumpel z
      > Olsztyna, jak jedzie w tę stronę. Browar Kormoran potrafi zrobic
      > piwo.
      • Gość: Mietek Ważenie to od 'waga' a piwo się warzy, nieuki! IP: 194.156.48.* 09.09.09, 13:00
        • Gość: hehe Re: Ważenie to od 'waga' a piwo się warzy, nieuki IP: *.kielce.vectranet.pl 09.09.09, 17:44
          Żeby uwarzyć, trzeba odważyć...
          • Gość: ADHD Re: Ważenie to od 'waga' a piwo się warzy, nieuki IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.09, 23:17
            WARZY czyli WARZELNIA :P
    • Gość: ala kryzys czy mydlenie oczu? IP: *.kielce.vectranet.pl 09.09.09, 00:09
      "Nowe miejsca pracy powstaną w Białymstoku, Poznaniu i w Pruszczu
      Gdańskim" - czyli tam kryzysu najwidoczniej nie ma, jest tylko w
      Kielcach.
      1. Wyjaśnienia rzecznika wydają mi się w świetle powyższego cytatu z
      poprzedniego artykułu jakieś mało wiarygodne.
      2. Z drugiej strony zastanawia mnie, jakie w Kielcach są mechanizmy
      przyciągania inwestorów, bo obecnie panujący pan prezydent w
      kampanii wyborczej zapowiadał, że będzie pozyskiwał inwestorów, a
      tymczasem kolejne firmy padają, przenoszą produkcję z Kielc,
      zwalniają pracowników i nie dostrzegam, aby pojawiali się jacyś
      obiecywani inwestorzy.
    • pawdux Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 00:17
      Naleząca do Kulczyka Kompania Piwowarska zmonopolizowała rynek i wykańcza małe
      lokalne browary.
      Do KP nalezą: Lech, Tyskie, Dębowe, Wojak - jednak to tylko pozorne różnica bo
      np. Tyskie jest produkowane zarówno w Tychach jaki i w Poznaniu i Dojlidach.
      Podobnie inne "marki". W efekcie wszystkie smakują tak samo mdło bo ważna
      jest tylko niska ceny produkcja.
      Mam nadzieję że Polacy w końcu przejrzą na oczy i zaczną popierać lokalne
      browary póki jeszcze kilka ich zostało. Niestety handlowcy tez idą po
      najmniejszej linii oporu i w dużych sklepach trudno kupic dobre polskie piwa.
      • Gość: ala Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.kielce.vectranet.pl 09.09.09, 00:32
        Nie przepadam za piwem, ale "żywe" jest podobno całkiem przyzwoite.
        Produkowane na Pomorzu, ale u nas też można dostać. Browar chyba nie
        należy do Kulczyka.
        • dalton78 Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 02:17
          Gość portalu: ala napisał(a):

" Browar chyba nie
          > należy do Kulczyka."

Jakos mnie to rozbawiło i jednoczesnie przyszo do głowy coś - jak
          sie tam w Kliecach znacie na robieniu browaru to j...ć kulczyka i
          robić browar samemu. Tylko nie takiego żubra który miał smieszne
          reklamy a smakował jak wszystko inne a cos dobrego.
        • bezzebnypirat Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 14:24
          Nie, tak jak napisalem gdzies wyzej, to piwo browaru amber. Maja jeszcze inne
          rodzaje piwa, na stronie podane (nie chce mi sie wklejac, sry).
      • Gość: DonPedro KP, ZGB, CP... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 00:47
        Jakies wywary z peletyzowanego chmielu fermentowane w tankofermentowniach w 2
        tygodnie a pozniej rozcienczane woda sodowa. Im wiecej pieniazkow zarzad
        potrzebuje tym wiecej wody gazowanej. I jeszcze propaguja to mrozic. Co zrobili
        z naszym polskim pysznym piwem? Dalismy sie omamic reklamami i promocjami,
        wylacznosciami lokalowymi oraz fakturami za powierzchnie sprzedazowa w
        spozywczakach. Teraz jest juz nieodwracalne wskrzesic lokalne przysmaki z
        miejscowego browaru. PR i handlowcy koncernow udowodnili, ze lokalne to "siuski".
      • Gość: tho Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.static.espol.com.pl 09.09.09, 01:22
        Kulczyk? 100% akcji tej spolki ma SABMiller z RPA. Najpierw czytaj, potem pisz...
        • Gość: Anka a Kulczyk nadal właścicielem KP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 09:06
          "Kulczyk? 100% akcji tej spolki ma SABMiller z RPA. Najpierw czytaj, potem pisz... "

A Ty czytaj ze zrozumieniem, Kulczyk zamienił akcje KP na akcje SAB Miller. Jak
          go nie kijem to go pałką i tak Kulczyk nadal truje Polaków sikami.
      • Gość: Piffko Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.kp.pl 09.09.09, 08:48
        Kolego zanim napiszesz jakąś bzdurę sprawdź dokładnie. Kp nie należny do Kulczyka :)

Co do lokalnych browarów zgadzam się z tobą. I szkoda że takie duże koncerny
        ubijają to co dobre, np frater.

• Gość: mirk Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 11:08
        > Naleząca do Kulczyka Kompania Piwowarska zmonopolizowała rynek i wykańcza małe
        > lokalne browary.

1. Kompania nie należy do Kulczyka (teraz nawet nie ma on tam żadnych udziałów,
        bo je zamienił na akcje właściciela KP czyli firmy SABMiller)
        2. 45% rynku to jeszcze nie monopol
        3. Browar Belgia w Kielcach to nie był "mały lokalny browar" tylko średni browar
        (chyba ok. 1 mln hl) ważący piwo nowoczesnymi metodami i wybudowany od podstaw
        przez belgów.
        • yavorius Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 11:23
          Ale prawdą jest, że zamyka browary.
          • Gość: mirk Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 11:31
            Akurat KP ma na tym polu najmniejsze "zasługi" wśród dużych graczy, bo to
            bodajże pierwszy browar przez nią zamknięty.
            • Gość: x Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 12:05
              A kto zamknął Browar Grodzisk? BW, poprzednicy KP...
            • Gość: ps Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 12:10
              Nie pierwszy, ponieważ wcześniej KP zamknęła browar w Ostrowie Wielkopolskim.
              "Zasługi" w dziedzinie zamykania browarów mieli również protoplaści KP czyli
              Lech Browary Wielkopolski (browary w Krotoszynie i Grodzisku Wlkp.) oraz Browary
              Tyskie (browar obywatelski w Tychach).
              • Gość: Pawel Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.chello.pl 09.09.09, 12:35
                Co do pozostalych browarow to nei znam sytuacji, ale w kwestii Browaru
                Obywatelskiego w Tychach to zgodzisz sie chyba, ze dwa browary nalezace do
                jednej firmy w jednym miescie to o jeden za duzo. Postanowiono zamknac
                Obywatelski i rozbudowac tzw. "ksiazecy". Wielkie mi halo ;-).
        • haxman Browar Kielce nie milion tylko 7,5 mln hektolitrów 09.09.09, 13:41
          j.w.
    • redakotr Dobre piwo zawsze znajdzie chętnych 09.09.09, 00:36
      A jak się produkuje za przeproszeniem szczyny to i rezultaty nietrudne do
      przewidzenia
      • Gość: browar Re: Dobre piwo zawsze znajdzie chętnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 00:41
        juz niedlugo najwiekszym pracodawcą w kielcach zostanie tylko spolka Luby-Jarubas. a co by było gdyby zabrali wojewodztwo!!!!
        dobrego browaru to można sie w czechach napic...
      • Gość: Kamillo Re: Dobre piwo zawsze znajdzie chętnych IP: 217.149.250.* 09.09.09, 08:50
        Szczyny to sam pijesz. Akurat Zubr jest jedną z najpopularniejszych
        marek w Polsce, nie mówiąc o Gingersie. Ale co Ty możesz wiedzieć
        kupując w tesco piwo marki tesco... A wogóle wiesz co to piwo?
        • Gość: Michaił Re: Dobre piwo zawsze znajdzie chętnych IP: *.toya.net.pl 09.09.09, 09:27
          Sądząc po twojej opinii sam nie za bardzo wiesz co to piwo...
          Najpopularniejsza marka? I co z tego? Markę pijesz, czy piwo?
        • Gość: x Re: Dobre piwo zawsze znajdzie chętnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 10:13
          No cóż, jeśli dla Ciebie Żubr jest piwem, to gratuluję ci znajomości
          polskiego rynku piwnego. Zresztą, od pracownika KP nie powinno się
          wymagać zbyt wiele...
          • tom.gorecki Bez przesady ;-) 09.09.09, 17:54
            No nie przesadzajmy - Żubr jeszcze się nie stoczył - to całkiem znośne piwo o
            swoistym charakterze, choć może 2 lata temu smakował inaczej. Nie pamiętam.

Sam przepadałem za piwami z Broka (ale sprzed 15 lat, potem było coraz gorzej -
            tzn smakowały jak wszystkie inne piwa). Kiedyś każdy wypusk smakował inaczej -
            raz lepiej, raz gorzej - ale zawsze jak piwo.

Było to w czasach, gdzy zielonogórski browar wypuszczał kilka rodzajów piwa - od
            kiepskich do całkiem ciekawych.

Teraz jego smak znajduję w Goolmanie (idiotyczna marketoidalna pomyłka... taka
            nazwa). Świetne piwo.

Dobre jest to ciemne Noteckie (Czarnków) ale jasne ciągnie biedroną... Nie
            lubię. Podobnie wszystkie piwska kompanijne - oprócz mejnstrimowych/flagowych
            (za sterylne).

Nie lubię też tych z Jabłonowa, Żywego i innych niby oryginalnych - ciągną
            biedronkowo jakoś, ale może taka ich natura.

Ja się wychowywałem na Grodziskim i Tatrze oraz Żywcu (pierwsze piwa jakie
            pamiętam - np Grodziskiego nikt nie chciał kupować, barany) - jeszcze z lat 80.
            Wtedy kupowało się "dla taty" i nikt nie słyszał o jakichś represjach za
            piwkowanie. Po łbie się owszem, dostało, ale od rodziców...

No ale Grodziskie miało może ze 3% alkoholu, inne piwa po siakieś 4 z czymś.
            Tego badziewia po 8% nie było.

No i żal Pilsnera Urquella i Budziejowickiego - teraz je chyba u nas leją i na
            pewno to nie to samo, co kiedyś...

Są jeszcze w supermarkecie REAL takie 2 czeskie, które mylę, więc kupuję parami.
            Wraca mi po wypiciou pamięc - jedno kiepskie (chyba ładniej wygląda) a drugie
            świetne (choć ubogie) - ale zawsze zapomnę miesiąc później.

Na koniec "kuzorium" - z tanich piw lubię tego w butelkach w Lidlu z nakrecanym
            kapslem. Zadziwiająco dobre (ale było lepsze, tylko zmienili dostawcę X lat temu).
    • gresiek ten browar kiedys byl z pewnoscia 09.09.09, 00:42
      ten browar kiedys byl z pewnoscia wlasnoscia miasta albo jakiegos
      innego podmiotu. zidiocialy i leniwy zarzad, nie majac pomyslu na
      dalszy zrownowazony i spokojny rozwoj (na rynku lokalnym) postanowil
      sie zaprzedac wielkiemu koncernowi ku uciesze ludzi z zarzadu (kasa
      misiu, kasa do naszej kieszeni za jedynie sluszna decyzje), "bo tak
      bedzie lepiej dla rozwoju firmy, zbytu (siec dystrybucji) i
      pracownikow". w konsekwencji wszyscy laduja na bruku a produkcja
      piwa wedruje do skomputeryzowanej fabryki, gdzie pracuje 6 osob przy
      obsludze komputerow, kolejne 6 w zbycie a 36 w zarzadzie. i tak to
      wyglada. taki sam los spotkal swego czasu browar w ostrowie
      wielkopolskim
      . wszyscy sie rozkoszowali piwem a potem plakali. a
      po browarze pozostalo pare budynkow. debilizm do szescianu! polak (a
      wlasciwie polaczek) madry jak zwykle po szkodzie, gratulacje! :(
      • arius5 Niezupelnie 09.09.09, 01:42
        Ten browar zostal utworzony przez belgijski PALM i sprzedany pozniej do KP.
        Ale w ten sposob, jaki opisujesz, zalatwil sie bydgoski Kujawiak, w sumie piwo
        bardzo dobre i majace duzy obrot na lokalnym rynku, ale browar wykupila Grupa
        Zywiec, zamknela i Kujawiaka produkuja chyba w Poznaniu. Okazalo sie, ze
        zalezalo im na marce piwa, a nie na browarze.
        • Gość: grr Re: Niezupelnie IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 09.09.09, 02:00
          takich przykladow mozna mnozyc, wroclawski piast jest juz
          tylko wroclawski z nazwy... osobiscie mialem okazj zwiedzac ten
          browar we wrocku w czasach jego swietnosci (otwarte kadzie z piwem i
          szczurki biegajace w magazynie ziarna), na koniec wycieczki
          technologicznej dostalismy dwie skrzynki piwa, piwo bylo super...
          teraz juz chyba tylko teren po browarze zostal. kaliszanka
          produkujaca grzeski w czekoladzie skonczyla podobnie. prezna firma-
          spoldzielnia, ludzie na produkcji zarabiali po 2tys na reke. ale
          ktos ich przekonal ze lepiej im bedzie w "matrixie". firma sie
          zaprzedala koscielnemu kapitalowi, czyli ziolopexowi, teraz ludzie
          na produkcji zarabiaja grosze a grzeski jak sie sprzedawaly tak sie
          sprzedaja. szkoda gadac. polska gospodarnosc i pomyslunek :( pewnie
          to ci sami "menagerowie" (z tego samego miotu) co wladowali polskie
          firmy w opcje walutowe... :(
          • Gość: areq Re: Niezupelnie 2 IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 09.09.09, 08:57
            A poznańska Goplana?W czasach świetności potentat zaraz za wedlem.
            Po kupieniu przez Nestle stopniowy upadek aż do kupienia przez
            Jutrzenkę.Jutrzenkę!!! która za czasów prosperity Goplany to
            produkowała -li tylko draże mielone z wafli i landryny!!!!
            Zapamiętajcie! Prywatyzacja /wykup kapitałem zagranicznym/ firm
            wychodzi na dobre tylko nielicznym za to osiągnięte z tego tytułu
            zyski tych nielicznych mogą powalać.Prywatyzacja-jak najbardziej,ale
            nie w taki sposób w jaki doją nas zagraniczne koncerny-prywatyzacja
            na zasadzie spółek pracowniczych.O! To jest to!
        • Gość: kec Re: Niezupelnie IP: *.kp.pl 09.09.09, 09:02
          Gdzie kujawiak w Poznaniu ? Zywiec to nie Kompania Piwowarska,
          zapoznaj sie z markami KP i innych grup to mozna podyskutowac.

Borwar w Kilecach to bardzo mlody Browar, jak ktos pisal zalozyla go
          firma PALM, z tego co sie orientuje na rynku to ich piwa marnie sie
          sprzedawaly i predzej czy pozniej Browar Belgia by upadl, a jak nie
          kupilaby go KP to kupil by Zywiec lub Calsberg. I tak ludzie
          przechodzac do KP dostali duze podwyzki wynagrodzenia i pracowali
          1,5 roku dluzej niz byloby to w przypadku gdyby istniala nadal
          Belgia.
          Co do smakow piwa to nie bede dyskutowal bo o gustach sie nie
          dyskutuje, kazdy lub inne piwa i inne smaki pijcie to co lubicie a
          nie wciskajcie innym waszych subiektywnych opinii.

Ja osobiście (to jest tylko moje zdanie) lubie:
          - Peroni - bardzo dobre piwo,
          - Lech Pils
          - Heineken
          - Pilsner
          - Red malinowy (ale max 1-2 piwa, gdyz pozniej traci sie smak)

Aha co do smaku niektorzy pisza ze dla nich smakuja tak samo, jak
          pije sie 5 lub 10 z rzedu piwo to nie dziwie sie ze smak maja taki
          sam, czyli zaden.

Pozdro dla normalnych
          • Gość: hoop Re: Niezupelnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 09:14
            no tak, pomijając Heinekena wymieniłeś same marki Kompanii, to
            Peroni i Pilsner z KP nijak mają się do oryginałów, całe to KP to
            zwykłe marketowe piwa i tyle
            • Gość: kec Re: Niezupelnie IP: *.kp.pl 09.09.09, 09:30
              Tatre piłem - dla mnie słaba,
              Warka - za słodka dla mnie,
              Okocim - nie wchodziło,
              Clasberg - tez smak nie pasował,
              Paulaner - z czech, ale to piwo z grupy Zywiec akurat bardzo dobre,
              Fortuna - tylko jasna ,
              Srebrny Smok - jakiś mały browar w Wlkp - rewelacja,

Jak widzisz piję też inne piwa, a co to za argument "marketowe
              piwa", skoro albo w dobrym monopolowym albo wiekszym markecie jest
              dobry wybor posrod piw to co sie dziwisz ? Taki jest rynek,
              konsumenci kupuja w marketach to tam te piwa sa.

Jezeli sie czepiasz smkau piwa to nie zrzucaj wszystkiego na
              produkcje, zarowno male browary, zywcie, kp, calsberg itd wszyscy sa
              tez zalezni od skladnikow i od pogody w danym roku, od sposobu
              przechowywania skladnikow, od wody z ktorej sie robi piwo, wszystko
              to ma wplyw na smak piwa.

Polak to jednak specyficzny gatunek, nic tylko narzekac, ze to male
              browary upadaja, to ze zle, tamto zle, ludzie mimo kryzysu trzeba
              patrzec otymistycznie. Swoje zrobila tez akcyza 13% nalozona przez
              rzad, troche interesuje sie rynkeim fmcg (dla nie oczytanych rynek
              dobr szybkozbywalnych, a w uproszczeniu wszsytkie spozywcze rzeczy)
              to wiem ile do rzadu kasy idzie z akcyzy i ze sprzedazy piwa, ile
              miliardow trafia, to raczej tam lezy przyczyna zamykania browarow.
              podwyzszona akcyza = wyzsze ceny piwa = mniejsze spozycie =
              zamykanie browaro = zamykanie firm ktore wspolpracuja z browarami =
              cale rodziny bez sordkow do zycia.
              • Gość: Czesiu Re: Niezupelnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 10:03
                Peroni "tutejsze" a peroni kupione we Włoszech to 2 różne piwa. "Tutejsze" to
                kolejne piwo o "zwykłym" smaku a we Włoszech jak dla mnie to okropny sikacz.
                Beznadzieja.
                • Gość: Przedstawiciel Re: Niezupelnie IP: *.kp.pl 09.09.09, 15:41
                  Niezly z Ciebie ekspert ;) Piwa nie bronie, bo za bardzo za nim nie przepadam,
                  ale akurat pracuje w KP i wiem (spytaj ktoregokolwiek przedstawiciela), ze
                  Peroni w Polsce sie nie produkuje. Wszystko jest sciagane juz gotowe z Wloch
                  (tam daja juz nasze naklejki). Tak wiec Twoje rozroznienie pieknie pokazuje jak
                  mozna sie zasugerowac... :)
                  • Gość: spy Nie ma takiego piwa "Peroni Nastro Azuro" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 00:33
                    Piłem we Włoszech piwo Peroni z biało czerwoną etykietą i " Nastro Azuro" w
                    kolorach podobnych do tego dostępnego w PL. Oba robione są w Padwie. Wiec nie
                    wiem co za szczyny są dostępne w Polsce ale jak by nie było nie za dobre jest to
                    pivo.
              • yavorius Re: Niezupelnie 09.09.09, 10:19
                > Fortuna - tylko jasna ,
                > Srebrny Smok - jakiś mały browar w Wlkp - rewelacja,

Fortuna jasna to właśnie Srebrny Smok :)
                • Gość: kec Re: Niezupelnie IP: *.kp.pl 09.09.09, 12:08
                  Fakt pomyliłem się, piłem kiedyś Gnieźnieńskie, tak czarny i srebrny
                  to fortuna robi.
              • koljax Re: Niezupelnie 09.09.09, 12:11
                Z tym Paulanerem to Ci sie cos chyba pomylilo, to jest niemieckie
                piwo pszeniczne (swoja drogą - rewelacyjne - jak kazde piwo
                pszeniczne).
              • Gość: grr Re: Niezupelnie IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 09.09.09, 12:57
                paulaner czeski? od kiedy? to jest piwko z bawarii, hefeweizne,
                czyli piwo pszeniczne, dobre ale trzeba sie do takiego piwa
                przekonac :) swego czasu pilem tylko pszeniczne, paulaner,
                schofferhofer, erdinger :)
                • koljax Re: Niezupelnie 09.09.09, 13:34
                  Ja wlasnie jestem milosnikiem piw pszenicznych (a wlasnie Paulaner
                  wsrod nich najbardziej mi podchodzi).
                  A browaru Belgia szkoda...zwlaszcza Palm'a (podwojnie chmielone).
                  • Gość: ADHD Re: Niezupelnie IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.09, 23:06
                    "Ja wlasnie jestem milosnikiem piw pszenicznych (a wlasnie Paulaner
                    wsrod nich najbardziej mi podchodzi).
                    A browaru Belgia szkoda...zwlaszcza Palm'a (podwojnie chmielone).
                    "
                    Od kiedy Palm jest piwem pszenicznym :D loj jedziesz po bandzie ;)
                    Znasz jakieś inne piwa pszeniczne za wyjątkiem chyba najpopularniejszego
                    Paulaner'a? Wątpię...
            • Gość: ADHD Re: Niezupelnie IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.09, 11:31
              Peroni nie jest produkowane w Polsce ;) Jedynym browarem który mógł to piwo
              produkować w KP był właśnie Browar Kielce...
              Ci którzy pracowali na warzelni w tym browarze wiedzą czemu.
              Nie piszcie nic o produkcji piwa jak się na tym w ogóle nie znacie.
              Pracownicy w BK dokonali tego w krótkim czasie do czego w KP dochodzili przez
              lata. Walka z zanikami ekstraktu ;) zrobiliśmy to i jesteśmy lepsi.
              Pozdrowienia dla zgranej ekipy
          • Gość: smakosz dobre piwo nawet 10te ma swój niepowtrzalny smak IP: *.zone9.bethere.co.uk 09.09.09, 16:40
            a siki nie maja i tyle
          • Gość: d Re: Niezupelnie IP: *.ists.pl 09.09.09, 20:24
            ta, pisane z serwera kp.pl, dla "obiektywności" dodany Heine...
            żenada, albo korporacyjne pranie mózgu
    • tokarool Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 01:27
      no to ja sie zapytam, jesli "sikami" sa piwa z tych rozlewni to jakie
      maja naprawde prawdziwy piwny smak? postaram sie zdobyc i porownac;)

• dalton78 Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 02:23
        tokarool napisał:

> no to ja sie zapytam, jesli "sikami" sa piwa z tych rozlewni to
        jakie
        > maja naprawde prawdziwy piwny smak? postaram sie zdobyc i
        porownac;)
        >

polecam zacząć od Ciechana: zwykłe (zielona etykieta - mój typ),
        miodowe - zółta, pszeniczne - złota (mójh typ) i chyba mocne.
        Ogólnie proponuję spróbować ze zwykłych piw Perłę i Ciechana i dla
        smakoszy przeniczne browarki a SUBmillery i kulczyki niech sami
        sobie piją to co sobie nawazyli.
      • Gość: Michaił Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.toya.net.pl 09.09.09, 09:31
        Żywe! Fenomenalne, jedyne piwo promowane przez organizację "Slow Food". Coś z wyższej półki to belgijskie piwa Trapistów: Orval, Rochefort i Achel. Cuda Panie, cuda...
    • guru133 Nawarzyli sobie piwa, ale jakość kiepska i trudno 09.09.09, 01:41
      go teraz wypić.
    • Gość: nobo moze narod otrzezwieje lol IP: *.hsd1.pa.comcast.net 09.09.09, 01:50
      na czytelnikow wyborczej nie licze. zmiany mozgowe sa nieodwracalne lol
      • Gość: wojak A co proponuje im MUP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 06:21
        Pewnie nawiedzona szefowa mupu zaproponuje nam przekwalifikowanie się na kursach
        układania bukietów
      • Gość: frowyz Re: moze narod otrzezwieje lol IP: 62.87.186.* 09.09.09, 06:23
        Nobo, niesmialo zwracam Twoja uwage ze tez jestes czytelnikiem GW,
        malo tego - udzielasz sie na forum ;-)
        • Gość: zaloga Re: moze narod otrzezwieje lol IP: 81.26.13.* 09.09.09, 07:59
          No i właśnie widać u niego nieodwracalne zmiany mózgowe ;-)
    • Gość: Frowyz Duzo narzekania, a co wy zrobiliscie? IP: 62.87.186.* 09.09.09, 06:36
      Wszyscy tutaj narzekaja na kompanie i inne heinekeny... A ja sie
      pytam co wy zrobiliscie dla lokalnych browarow? Jak idziesz do
      knajpy to co kupujesz? Dlaczego lokalne browary padaja? Czyzby
      dlatego ze sie piwo nie sprzedaje? Fajnie jest pomadrowac na forum
      jak to wielkie firmy morduja polskie browarnictwo... Tylko prawda
      jest zdziebko inna - polskie browarnictwo morduja klienci.
      • Gość: www.zachody.pl Re: Duzo narzekania, a co wy zrobiliscie? IP: *.acn.waw.pl 09.09.09, 06:54
        jesli tylko jest wybor, zawsze siegam po cos lokalnego
        • Gość: mch Re: Duzo narzekania, a co wy zrobiliscie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.09, 07:23
          Niestety, na ogół nie ma, bo lokale mają podpisane umowy z koncernami piwnymi. A
          sorry bardzo, jeśli mam wydać w pubie 5 zł za Tatrę, to wolę sobie wypić na
          działce czy w zaciszu domowym Ciechana za 2,60, który przynajmniej jest piwem, a
          nie rozcieńczonym koncentratem słodowym.
          • Gość: ADHD Re: Duzo narzekania, a co wy zrobiliscie? IP: *.xdsl.centertel.pl 09.09.09, 11:39
            "Rozcieńczony koncentrat słodowy" widzę znalazł się specjalista :/
            Jak byś znał się choć trochę na tym to byś wiedział, że każde piwo się
            rozcieńcza z wodą ;)nawet w tych zachwalanych Lokalnych Browarach
      • Gość: awe ma ryja Re: Duzo narzekania, a co wy zrobiliscie? IP: *.iFiber.telenet-ops.be 09.09.09, 07:24
        ja poszedlem po rozum do głowy i zaczałem warzyć piwo sam w domu. stout juz rok
        mi lezakuje w piwnicy.
        • Gość: zawsze dziewica Re: Duzo narzekania, a co wy zrobiliscie? IP: *.chello.pl 09.09.09, 07:43
          Bo w Belgii łatwiej.
      • Gość: mkrs Re: Duzo narzekania, a co wy zrobiliscie? IP: 195.2.222.* 09.09.09, 08:03
        No proszę, już miałem napisać post w podobnym tonie, a tu mnie ktoś uprzedził :) Zabawne są takie zjawiska. Bardzo podobne narzekanie było niedawno widać na poznańskim forum Gazety po zamknięciu zakładów produkujących wodę Grodziską (pamiętacie jeszcze? ;) ). Wszędzie okrzyki o tym, jaki to skandal i bezczelność, a nikt nie pomyślał o tym, że gdyby był popyt, to nikt by produkcji nie zamykał. To klienci zgotowali sobie taki los i miało to miejsce zarówno w przypadku Grodziskiej, jak i ma miejsce obecnie w przypadku przemysłu browarniczego.
      • Gość: hoop Re: Duzo narzekania, a co wy zrobiliscie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 09:21
        z drugiej strony - skoro wszyscy kupują to marketowe dziadostwo by
        KP to czemu zamykają browar?
        • kordas11 Re: Duzo narzekania, a co wy zrobiliscie? 09.09.09, 11:33
          każdy kij ma 2 końce, piwa lokalne, albo chociaż te z mniejszych browarów nie
          należących do wielkich kompanii trudno gdziekolwiek dostać. Ludzie nie kupują,
          bo sprzedawcy nie sprowadzają, bo ludzie nie kupują i koło się zamyka.
          W większości lokali można zapomnieć od czymkolwiek poza piwami "grupy
          sponsorującej", w wielu sklepach jak spytać o piwo z jakichś mniejszych browarów
          to otrzymamy odpowiedź, że takowych brak, lub propozycję zakupu jakiegoś
          sponiewieracza dla okolicznej żulerki.
          Jedynym miejscem u mnie w mieście, gdzie regularnie można kupić "ciekawe" piwa
          po w miarę normalnych cenach jest Piotr i Paweł, oraz Żabka gdzie można kupić
          piwa z Czarnkowa które rozchodzą się błyskawicznie - kilka razy już zostałem
          poinformowany, że jeżeli chcę na 100% kupić to powinienem przyjść na początku
          tygodnia bo często cała dostawa do piątku, soboty znika...
          A jeśli chodzi o KP to pijam jedynie Dębowe oraz Urquella jeśli mam wybór... w
          cenie Tyskacza mogę mieć np. Złotego Smoka z Fortuny, który w smaku jest o wiele
          ciekawszy, a w cenie np. Żubra, czy Harnasia mogę kupić Lubuskie, które mi
          osobiście bardziej smakuje.
          • kampai Re: Duzo narzekania, a co wy zrobiliscie? 10.09.09, 14:55
            Ludzie nie kupują, bo sprzedawcy nie sprowadzają, bo ludzie nie kupują i koło się zamyka. W większości lokali można zapomnieć od czymkolwiek poza piwami "grupy sponsorującej"

Podobnie do preferencji wyborczych, popytem można sterować. Wystarczy wykupić konkurencję, by w sklepach pojawiło się tylko to, "co potrzeba".
      • Gość: qq27 Re: Duzo narzekania, a co wy zrobiliscie? IP: 83.238.165.* 09.09.09, 21:59
        Ja od czasu jak na próbę kupiłem Noteckie niepasteryzowane, czyli od niedawna postanowiłem sobie nie spożywać więcej napojów wielkiej trójki czy czwórki tak że pewnie i tak bym nigdy nie kupił niczego z browarów kieleckich ale to co zrobiła KP uważam za k.....wo
    • Gość: Bzdura Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.icpnet.pl 09.09.09, 06:48
      Ciekawe, że w sytuacji gdy jedne browary likwidują swoje "oddziały
      terenowe" inne notują niespotykany wzrost. Mam brata który pracuje w
      jednym z browarów na pomorzu i co miesiąc zwiększają produkcję.
      Czyżby kryzys siekł wybiórczo??
      • Gość: hehe Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.kielce.vectranet.pl 09.09.09, 18:19
        Nie. Po prostu "kryzys", to najlepsza na świecie wymówka, żeby ciąć koszty. A
        najprostszym i najtańszym dla firmy rozwiązaniem jest zazwyczaj zwolnienie
        pracowników.
    • Gość: www.zachody.pl najgorsze mozliwe oblicze kapitalizmu IP: *.acn.waw.pl 09.09.09, 06:53
      decyzje podejmuje sie wg slupkow, a do tego robia to ludzie ktorzy nie
      maja o tym wiekszego pojecia...
    • Gość: arekrot Pijcie piwo z małych browarów IP: *.206.244.1.jpk.pl 09.09.09, 07:29
      Ja polecam mały browar spod gdańska Amber produkuje takie smaczne piwa jak: Koźlak, Złote Lwy, dla mnie godny polecenia jest również browar z Jabłonowa. Jak ostatnio piłem najbardziej reklamowane i nie warte swojej ceny piwo Tysk.. to dopiero wtedy mozna docenić smak tradycyjnie ważońych piw z małych browarów.
    • perro69 produkujcie piwo to będzie sprzedaż!!! 09.09.09, 07:33
      a kto wam będzie kupował takie koncernowe gó...? zajmijcie się
      produkcją prawdziwego piwa podwójnej fermentacji a sprzedaz
      wzrośnie. no i ceny! ja kupuję we wrocławiu czeskie piwa
      niepasteryzowane po 2,20 -2,60 i za żadne pieniądze nie chciałbym
      pić dębowego albo wojaka - o żywcu i tyskim nie wspomnę ;)
    • lecho65 Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 07:46
      i tak piję warkę
      • Gość: fs Re: Ograniczona wiedza forumowiczów IP: *.static.vip-net.pl 09.09.09, 08:19
        Pisząc o piwie nalezy sięgnąć do przyczyn globalizacji i produkcji
        erzacu piwa bo taka jest prawda. Głupi naród dał sie oszukać i
        sprzedać swój majątek.
        Dobre piwa warzone naturalna metoda pochodzą z małych browarów np
        z Chełma doskonałe Nałeczowskie, ciemne i jasne, z browarku w
        Janowie Lubelskim, z Browaru Korab, nie wspomnę o dawniej osiąganym
        w sklepach specjalistycznych Grudziąckim czy Gotyckim nawet browar
        Jabłonowo produkuje lepsze piwa niż te kampanie zarządzane przez
        ekonomistów. Dlaczego jest źle sami sobie przysłużyli się Polacy
        poprostu Polakom można wyprać mózg reklamą i to wszystko nawet
        g..... ładnie opakowane i zareklamowane kupią i rozkoszują się ich
        smakiem.
        • Gość: areq Re: Ograniczona wiedza forumowiczów IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 09.09.09, 08:46
          poprostu Polakom można wyprać mózg reklamą
          Carlsberg
          Heineken
          Budweiser
          Lokalne browary:):):)
          Taka jest kolejność rzeczy i winienie ludzi/Polaków jak piszesz/
          zmamionych reklamom jest nieuzasadnione.
          Pamietam świetne lokalne piwa np.Grodziskie ale pamiętam też pomyje
          typu Jasne Pełne,Pomorskie i inne badziewne.
          Moim zdaniem jakość piwa w Polsce przez ostatnie 15 lat wzrosła i to
          znacznie.Co prawda wciąż pojawiają się barachuła pokroju Dog in the
          Fog czy Warka /tak tak Warka to sztuczne,wstrętne piwo/ ale co do
          smaku i jakości naprawdę nie mamy się już czego wstydzić
          • Gość: mnm Re: Ograniczona wiedza forumowiczów IP: *.sattom.pl 10.09.09, 08:35
            Czyli wg Ciebie lepsza monokultura niż możliwość wyboru??

Sorry ale ja wolałbym mieć możliwość wyboru. Nawet jeśli w całej masie słabych
            piw trafią się 3-4 które mi będą odpowiadały to jest to dalej lepsze niż morze
            przeciętności które oferują koncerny.
        • everettdasherbreed Piwo "Nałęczowskie" z Chełma, 09.09.09, 13:54
          "Ser puławski" z Pasłęka, "Ser warmiński" z Puław, piwo "Pilsner" z Bremy,
          "Szampanskoje" z Rosji, "Krakauer Wurst" z Monachium, "Bud" z USA, "Kiełbasa
          śląska" z Morlin

i wiele innych przykładów.
    • Gość: lalki Łomża export IP: 217.17.38.* 09.09.09, 08:11
      Łomża Export laleczki - w miarę dostępne bardzo dobre piwo.
      • Gość: Frwoyz Brackie i Grybow IP: 62.87.186.* 09.09.09, 08:24
        Jak juz kazda sroka swoj ogon chwali to ja polecam Brackie (ale
        tylko lane - z daleka sie trzymac od butelek i puszek, kegi sa
        napelniane w Cieszynie, natomiast do butelek i puszek wozi sie do
        Zywca a oni tam juz swoje do niego dokladaja) i Grybow Pils
        • Gość: smakosz Re: Brackie i Grybow IP: 80.50.128.* 09.09.09, 08:39
          Czy ktoś doradzi gdzie znależc butelkowy "Zwierzyniec", bo spotykam
          tylko puszkę, a to już nie to.
        • Gość: areq Brackie wypas! IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 09.09.09, 08:52
          Tylko ciężko jest je dostać u mnie w Wielkopolsce.
          Moim zdaniem to najlepsze piwo w Polsce, z tych "lanych" masowo lub
          półmasowo.Niestety polityka właściciela marki Żywiec jest podobna do
          tej jaką stosuje Kompania Piwowarska.Praktycznie tylko w
          Wielkopolsce dostępny jest Lech Pils który bije na głowie Lecha
          Premium i resztę dostępnych piw.Nie ma jakiegoś wysublimowanego
          smaku ale ma to COŚ:)
          P.S.Ale Brackie lepsze....
          • swoboda_t Re: Brackie wypas! 09.09.09, 12:02
            Ooo, Lech Pils - kilka dni temu kupiłem w Koninie i faktycznie,
            całkiem dobre piwo, o dużo lepsze niż "Premium". U siebie nigdy go
            nie widziałem (choć pewnie by się znalazł jak dobrze poszukać).
        • djkynek Re: Brackie i Grybow 09.09.09, 08:58
          Szkoda tylko pracownikow. To, co tam produkowali bez trudu przejmie jedna z
          chemicznych wytwórni KP w Poznaniu, Tychach, czy Bialymstoku.
          Dzieki, ze janowskie moge dostac od paru tygodni w zaprzyjaznionym sklepie w
          podtarnobrzeskiej wsi
      • Gość: kolo Re: Łomża export IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 12:09
        Potwierdzam!!!!
    • lubelskie Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce 09.09.09, 08:32
      dlaczego łapserdaki z K.P. nie zamykają browaru w Poznaniu ???!!!!!
      tylko jak zwykle....
      • Gość: behemot Re: Kompania Piwowarska zamyka browar Kielce IP: *.kp.pl 09.09.09, 08:47
        Dwie informacje:
        - browar należał jeszcze niedawno do Kulczyka w ok. 30% ale doktor
        pozbył się tych udziałów i teraz 100% ma SABMiller.
        - oprócz browaru w Kielcach KP wczoraj ogłosiła zamknięcie centrów
        dystrybucji w Zielonej Górze, Olsztynie oraz Toruniu.
        - docelowo będą zamknięte kolejne centra ale które i gdzie to nie
        wiem.
        - prawdopodobnie (ale to informacja niepotwierdzona) z 18 centrów w
        skali kraju zostanie 9-10. Na razie zostaje 14. Zamknięto te
        powyższe oraz na początku tego roku Opole.
    • Gość: wkur... ony Ale jak PRONOX S.A. padał i wywalił w 3 miesiące.. IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.09, 08:41
      koło pół tysiąca ludzi w Katowicach to cicho było!!!!!!
    • byrcyn11 Pieknie wymieniliście resztki malych browarów. 09.09.09, 09:11
      Dzięki wam w imieniu trzech wielkich. Teraz ich dni już będą policzone. Kupimy
      je, a wy mądrale, albo pijcie w lecie oranżadę, albo róbcie sobie piwko w domu ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka