Dodaj do ulubionych

REALNE SPOJRZENIE

16.03.10, 18:14
Chciałbym ten wątek zadedykować wszystkim tym uczestnikom forum którzy ślepo
wierzą w prawidłowy i poprawny sposób działania Naszej władzy gminnej i z taką
zaciętością i uporem przyklaskują tym poczynaniom.
Niektórzy wytykają że poprzednicy nie zrobili nic a obecna władza nie wszystko może
od razu zrobić.
Poprzednicy obecnej władzy nie mieli takiej możliwości korzystania z dotacji unijnych.
Polska była nowym członkiem Unii i niektóre przepisy dopiero wchodziły w życie. Nie były one zbyt jasno sformułowane i nie do końca było wiadomo o jaką pomoc można się było starać.
Do 2007 roku Unia kredytowała 75% inwestycji a teraz jest to 85% a to chyba jest różnica.
Ludzie byli niepewnie nastawieni do tej formy pomocy a Gmina nie chciała zaciągać kredytów na inwestycje.
Teraz zaciąga się jeden kredyt po to żeby spłacić poprzedni – czy tak robi „dobry gospodarz”.
Np. 10. 12. 2009 r. rozpisany został przetarg na udzielenie kredytu Naszej gminie na
spłacenie zadłużenia.
Poprzednia władza kończyła kadencję z długiem niecałe 3 000 000 zł. a teraz mamy
już ponad 13 000 000 zł. a na ten rok planowane jest ponad 14 mln. zł.
Można się rozbijać, wydawać, przecież to nie są ich pieniądze, nikt ich za złą gospodarkę nie pociągnie do odpowiedzialności. Kiedyś ten dług trzeba będzie oddać i to MY jako mieszkańcy gminy poniesiemy tego koszty, to w niedalekiej przyszłości zabraknie NAM pieniędzy na oświetlenie ulic, budowę chodników czy utrzymanie czystości w mieście i całej gminie, zabraknie na jakiekolwiek inwestycje bo jako bankrut gmina będzie miała zablokowane konta a pieniędzy będzie tyle co na opłacenie działalności urzędu, a wtedy Nasz „Nieomylny” i „Wszechwiedzący” powie – „Za mnie to było zrobione to i to i jeszcze więcej a teraz co robią – nic”
Spróbuje poprzeć te wywody cyframi może uda mi się niektórych przekonać:
2005 r. - dochód 24 297 877, wydatki 26 954 639, deficyt 2 656 762, kredyt 2 201 762
2006 r. - dochód 24 938 596, wydatki 27 861 044, deficyt 2 922 448, kredyt 2 793 334
2007 r. - dochód 27 518 603, wydatki 36 460 372, deficyt 9 123 000, kredyt 8 006 120
2008 r. - dochód 26 287 709, wydatki 34 661 949, deficyt 8 374 239, kredyt 7 533 383
2009 r. - dochód 28 943 669, wydatki 41 963 344, deficyt 13 019 675, kredyt 12 723 099
2010 r. - dochód 39 395 000, wydatki 54 262 600, deficyt 14 867 600, kredyt 14 217 600
2010 to są koszta planowane.
Według mnie polityka rozwojowa gminy idzie w złym kierunku, doprowadzi to do takiej sytuacji jaka
jest w całym państwie – na nic nie ma pieniędzy.
Obserwuj wątek
    • elmariaczi79 Re: REALNE SPOJRZENIE 16.03.10, 19:33
      To jak Ty sobie to wyobrażasz? Bez zaciągania kredytów zrobienie czegokolwiek w
      niektórych przypadkach nie było by możliwe. Z jednej strony narzekacie że nie ma
      tego czy tamtego, a z drugiej strony źle że się coś robi bo trzeba wsiąść
      kredyt. Na szereg inwestycji finansowanych z UE trzeba mieć zabezpieczone 100%
      kosztów żeby móc się starać o dofinansowanie. Popatrz sobie po innych gminach
      jak one funkcjonują - czy biorą kredyty czy nie.

> Poprzednicy obecnej władzy nie mieli takiej możliwości korzystania z dotacji un
      > ijnych.
      > Polska była nowym członkiem Unii i niektóre przepisy dopiero wchodziły w życie.
      > Nie były one zbyt jasno sformułowane i nie do końca było wiadomo o jaką pomoc
      > można się było starać.
      > Do 2007 roku Unia kredytowała 75% inwestycji a teraz jest to 85% a to chyba jes
      > t różnica.
      > Ludzie byli niepewnie nastawieni do tej formy pomocy a Gmina nie chciała zaciąg
      > ać kredytów na inwestycje.
      Dlaczego np. Morawica jest tak dobrze rozwinięta - bo od samego początku
      ciągnęła z pieniędzy UE ile się da (nie wybrzydzała że dają "tylko" 75%
      dofinansowania, że przepisy są niejasne itd)
      A dofinansowania nie będą trwać wiecznie - jeśli teraz z tego nie skorzystamy to
      później może nie być już takiej możliwości.
      • checinyy Re: REALNE SPOJRZENIE 16.03.10, 21:34
        Mylisz się elmariaczi. Żeby starać się o dotacje nie trzeba mieć żadnego
        zabezpieczenia, dopiero na etapie podpisywania umowy o dofinansowanie - i to
        tylko przedsiębiorcy, bo samorządy nie muszą brać kredytów na finansowanie
        przedsięwzięć unijnych. Środki są wypłacane zaliczkowo, a zabezpieczeniem może
        być zwykła uchwała rady, iż w przypadku niepowodzenia gmina zabezpiecza środki.
        I dopiero w razie niepowodzenia myśli się o kredycie, czy innym wyjściu.
        Więc zakładając, że wszystkie inwestycje gminne są realizowane prawidłowo - to
        skąd takie zadłużenie?
        Z drugiej strony to zacznijmy oszczędzać też na mniejszych wydatkach. Pomyślałem
        tu o pensji Burmistrza - która jest tak wysoka jak to tylko możliwe. Nawet
        poprzednicy nie byli tak pazerni.
    • prawdziwy-snk Re: REALNE SPOJRZENIE 16.03.10, 21:52
      ale ludzie wam wszystko wszystko wszystko przeszkadza ehh.. ŻADEN ŻADEN
      Burmistrz Wam nie dogodzi.
      • j.t.kirk Re: REALNE SPOJRZENIE 16.03.10, 22:11
        prawdziwy-snk mylisz się, mi np. nie przeszkadza jak Słońce świeci, jak ptaki ćwierkają, jak ulica jest odśnieżona, jak lampy się świecą o porze o której powinny, jak są wykonywane inwestycje bez przekrętów i mające na celu polepszyć życie w gminie, jak burmistrz dba o mieszkańców, jak burmistrz robi to co obiecywał, że zrobi - pewnie jeszcze by się znalazło parę rzeczy które mi nie przeszkadzają no ale jak widzisz nie wszystko mi przeszkadza (za pewne spora część osób uważa tak jak ja). Jednak w większości to co robi burmistrz właśnie mi przeszkadza. Teraz pomyśl chwilę a może dowiesz się czemu to co robi burmistrz mi przeszkadza ;)
        • przybysz44 Re: REALNE SPOJRZENIE 17.03.10, 09:30
          fajnie sie to czyta,,,,, ja powiem tak??? skoro tak nie lubicie obecnej
          wladzy w osobie ,,burmistrza'' nic prostszego jak kandydowac na ten
          urząd i wygrac , a wtedy zobaczycie jakie to proste sprawowac taka
          funkcje , bedziecie robic wszelakie inwestycje bez zadnych kredytów,,,,,,
          powodzenia
    • kibic321 Re: REALNE SPOJRZENIE 17.03.10, 14:37
      Cała Polska żyje ponad stan, Chęciny także... pytanie jest takie kiedy to
      wszystko klęknie???
    • rumcajs_88 Re: REALNE SPOJRZENIE 18.03.10, 14:56
      Pewna forma oszczednosci byłby napewno przeglad stanowisk, sprawdzenie przerostu
      zatrudnienia.
      Dobrze wiem jak jest w MOPS-ie, sa tam osoby ktore zamiast w pracy to są już o
      11-12 w domu. Czy taki pracownik w gminie jest potrzebny? Wywiad srodowiskowy u
      siebie w domu?
      • autograf.1 Re: REALNE SPOJRZENIE 23.03.10, 09:40
        Ta opinia jest bardzo dobra,bo wystarczy spojrzeć jaką elitę(nierobów) stworzył
        Burmistrz w całym Urzędzie i Gminie.Wystarczy wejść i spojrzeć ile ich siedzi? A
        nic nie można załatwić bo zaraz powiedzą że to stażyści. Brawo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka