Dodaj do ulubionych

WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych materac...

20.07.10, 11:23
mam taki materac, nie mam problemów z wdrapaniem się na niego na głębokiej wodzie, ba! mogę nawet stanąć na nim. Co prawda w dziwnej pozycji, z kolanami ugiętymi, ale stoję. Jak ktoś nie jest zbyt zwinny to najbezpieczniej nie pompować go do twardości i chwytać w ręce zgięty materiał z weluru. Wszystko jest dla ludzi. Dla myślących.
Obserwuj wątek
    • culebre WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych materac... 20.07.10, 11:30
      Korekta, do cholery! "Ponieważ materace są wysokie, sunął po
      wodzie jak żaglówka" WTF?!
      • Gość: Gość Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: 62.29.173.* 20.07.10, 11:42
        Ten materac jest gruby - ma wysoki bok. To duża powierzchnia nawietrzna w
        dodatku nie opływowa. Fakt - działa jak dobry kawałek żagla. W dodatku komuś
        "drobnemu", ze względu na grubość materaca i jego szerokość trudno jest sięgnąć
        dłoniami do wody i ewentualnie "dowiosłować" do brzegu.
        • Gość: emka Wyluzuj IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 20.07.10, 15:39
          Jemu chodziło o poprawność pisowni polskiej, a nie o sam fakt czy materac jest
          wysoki czy nie.......
          • Gość: rettro selekcja naturalna- kto mądry ten nie pływa na tym IP: *.chello.pl 20.07.10, 16:55
            a jak ktoś jest głupi to i w wannie się utopi. Bezwzględnie tępić
            trzeba pijanych kierowców bo stanowią zagrożenie dla innych. Podpici
            lub trzeźwi amatorzy materacy zaszkodzą co najwyżej sobie więc trzeba
            ich ostrzec i tyle w temacie. Ale u nas zaraz mandaty, zakazy - może od
            razu atesty i koncesje na materace po pływania.
      • Gość: maecki Wesss wyloozuj Poljaku IP: 83.1.92.* 20.07.10, 11:43
        Jakis magnezik wez albo bananka zjedz, do cholery...

Co za nerwy w ty Polszy.
      • Gość: czytelnik Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: 217.153.211.* 20.07.10, 11:56
        Jaka korekta?? Wszystko jest OK... Ty się czepiasz i coś wymyślasz, a tam zginęli ludzie!!! Nie wstyd ci??
        • Gość: alka Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.10, 12:09
          Korekta, korekta
          Sunął - on sunął, w liczbie pojedynczej, czas przeszły, ale te materace, w
          liczbie mnogiej czasu teraźniejszego, suną po wodzie.
          • rekin.finansjery Lepiej ci, pouczyles innych jak pisac poprawnie? 20.07.10, 12:24
            Jeszcze cos "madrego" chcesz powidziec?
            • Gość: zztop Re: Lepiej ci, pouczyles innych jak pisac poprawn IP: *.kielce.vectranet.pl 20.07.10, 12:36
              A czegoś nie zrozumiałeś? W sumie to nie dziwne - ktoś z takim nickiem musi być
              mądry inaczej. Zazwyczaj to tylko przebrana płotka...
      • Gość: gari Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 12:59
        WTF?!

Darmowy portal, tutaj nie ma korekty.
    • Gość: emka Głupota ludzka nie zna granic IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 20.07.10, 11:34
      Będzie ci się udawało-do czasu aż ci się nie uda- czego nie życzę.

Na jakimkolwiek materacu to sobie można pływać w wodzie nie głębszej niż my
      sami. Założę się,że większość z pływających sama pływać nie potrafi.
    • Gość: mieszk3 Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: *.ip.netia.com.pl 20.07.10, 11:38
      Nie rozumiem w czym problem. Jakbym wpadl do wody z materaca, nie mogl na niego
      wejsc to bym sie polozyl na plecach i tak sobie bez wysilku poplynal do brzegu.
      Jak sie nie umie plywac, to sie nie wyplywa na gleboka wode!
      • ggrdl Połowa topielców nie rozumie 20.07.10, 11:52
        Gość portalu: mieszk3 napisał(a):

> Nie rozumiem w czym problem.

Tak jak połowa utopionych. Oni też nie rozumieli.

> Jakbym wpadl do wody z materaca, nie mogl na niego
        > wejsc to bym sie polozyl na plecach i tak sobie bez wysilku
        > poplynal do brzegu.

Ten sam sposób teoretycznie można polecić absolutnie każdemu kto znalazł się w
        wodzie. ;-)
        SKĄD SIĘ BIORA TOPIELCY???
        Ano ...ten sposób działa tylko w teorii.
        W praktyce rozgrzane ciało na materacu, zimna woda, szok termiczny, ZASKOCZENIE,
        zachłyśnięcie, panika, kolejna próba złapania obłego materaca...

> Jak sie nie umie plywac, to sie nie wyplywa na gleboka wode!

Jak się umie, to też trzeba uważać.
        • heca7 Re: Połowa topielców nie rozumie 20.07.10, 12:07
          Śmiertelna jest p/w głupota ludzi, którzy na takich materacach
          wypływają daleko od brzegu-często nie umiejąc pływać! Śmiertelnie
          niebezpieczne są też samochody, motory i papierosy.
        • pandzik Re: Połowa topielców nie rozumie 20.07.10, 12:56
          > zachłyśnięcie, panika, kolejna próba złapania obłego materaca...

Dokładnie. Gro z topielców to osoby potrafiące pływać. Niestety szok termiczny
          czy alkohol... zabija.
          • gulcia77 Re: Połowa topielców nie rozumie 20.07.10, 13:03
            Najgorsze jest to, że zwłaszcza alkohol :(
            Dwa tygodnie temu miała "nieprzyjemność" wybrać się nad wodę z moją siostrą i
            jej znajomymi. Byłam w szoku. Może dlatego, że sama dobrze pływam i pierwsze,
            czego się nauczyłam, to absolutny szacunek do wody i kompletny brak alkoholu,
            jeśli zamierzam wejść jeszcze do wody. Po tej wspólnej wyprawie przekonałam się,
            ze należę do wymierającego gatunku. Nie minęły dwie godziny, kiedy pękły ze dwie
            zgrzewki piwa, panowie zaczęli się popisywać, a panie siadły sobie z browarkiem
            w wodzie i miały wszystko gdzieś. Co najgorsze - byli z kilkuletnimi dziećmi.
            Dla mnie ta wyprawa to był koszmar :( I potworna głupota.
          • mm-18 Re: Połowa topielców nie rozumie 20.07.10, 14:24
            pandzik napisał:

> > zachłyśnięcie, panika, kolejna próba złapania obłego materaca...
            >
            > Dokładnie. Gro z topielców to osoby potrafiące pływać. Niestety szok termiczny
            > czy alkohol... zabija.

No i co z tego? Jak kogoś coś ma zabić, to i tak zabije. Praca też wielu ludzi
            zabija i co, trzeba zabronić pracować? Martw się za siebie, nie za innych.
        • Gość: gosc kto umie plywac, ten sie topi IP: *.mofnet.gov.pl 20.07.10, 14:53
          Wiekszosc topielców to ludzie umiejący plywac - ci co plywac nie
          umieją baaaardzo żadko się topią (boją sie wody i są ostrożniejsi).
      • Gość: lorl Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.10, 13:02
        Rozumiem, że teoretyzujesz i o pływaniu masz marne pojęcie.

Proponuje byś przetestował to najpierw w praktyce. Ale nie na
        basenie, gdzie lina i dno jest zaraz obok, a pan ratownik czuwa,
        tylko na otwartej przestrzeni z falką. No i z zajebistym słońcem
        które oślepia i nie wiesz gdzie na tych plecach płynąć. No i z
        pieprzonymi szuwarami przy brzegu ciągnącymi sie dziesiątkami
        metrów, które nie dadzą wyjść na brzeg ani sięgnąć nogami dna. I z
        brzegiem który wcale się nie przybliża pomimo rozpaczliwego kopania
        nogami. I ze skórczem łydki, albo stopy nieprzyzwyczajnonej do
        takiego machania. I z regularnie zalewanym noskiem.
        Obawiam się, że w takich warunach szybko wpadniesz w panike i
        nabierzesz trochę respektu.
        • Gość: mieszk3 Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: *.ip.netia.com.pl 20.07.10, 13:11
          Oczywiscie ze na jeziorze, a nie w basenie. Nie rob jaj. Nikt Ci nie karze
          machac jak debil nogami do wyczerpania. Ja nie plywam w rzekach, bo to debilizm.
          Oddychac tez trzeba umiec, zeby sie nie zachlysnac.
          A co do brzegu, szuwar itp. niepowazny jestes? Kto Ci kaze w nie wplywac,
          wracasz tam skad przyplynales albo szukasz golego brzegu.
          Poza tym lepiej chyba nawet utrzymywac sie na wodzie (nie plynac jak nie masz
          sily) niz machac jak oszalaly konczynami, zeby na koncu pojsc na dno. Pomijam
          tutaj samobojcow po alkoholu, bo inaczej ich nazwac nie mozna.
          • gulcia77 Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater 20.07.10, 13:23
            Jest jeszcze grupa tych, którzy pływać po prostu nie umieją, a te osoby baardzo
            często pływają sobie na materacyku. Taka osoba nie poradzi sobie z
            zachłyśnięciem, szokiem termicznym, skurczem etc. O ile w ogóle będzie w stanie
            utrzymać się na wodzie.
            I jeszcze jedna uwaga. Ja się chowałam na jeziorach Pojezierza
            Drawsko-Pomorskiego. Do dziś w każdej wolnej chwili tam jeżdżę. I niestety
            takich pewniaków, jak Ty, znałam już paru. Z naciskiem na czas przeszły. Sama
            pływam świetnie, ale im dłużej spędzam czas w wodzie i im dłużej żyję - tym
            większego nabieram dla wody szacunku. Rada, której wcale przyjmować nie musisz -
            naucz się tego szacunku, póki starczy Ci jeszcze życia.
          • Gość: lorl Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.10, 13:32
            Jasne, że nikt nie każe machać nogami, ale jak inaczej się chcesz
            przesuwać w wodzie będąc na tym przysłowiowym środku jeziora.

A dopłynięcie "tam skąd przypłynąłeś" może być trudne biorąc pod
            uwagę, że trzeba wracać pod wiatr. A szukanie "gołego brzegu"
            naprawde nie jest łatwe mając oczy 5 cm nad wodą (i płynąc na
            plecach)

Ale oczywiście wszystko może się udać. Chciałbym zwrócić tylko Twoją
            uwagę, że teoretyzowanie z kanapy ma się nijak do działania w
            ekstremalnej sytuacji.
          • Gość: ryyyjek7 Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: 87.254.79.* 20.07.10, 13:35
            a jak super inteligencie masz zamiar utrzymać się na wodzie nie wykonując
            zadnego ruchu rękoma bądź nogami????jednym z punktów szkolenia i późniejszych
            OBOWIĄZKOWYCH treningów ratowników wodnych w UK jest umiejętność utrzymania na
            powierzchni wody przez co najmniej 3 minuty stosując tzw treading water czyli
            energiczna praca nóg pozwalająca utrzymać ciało w pozycji pionowej bądź do niej
            zbliżonej z głową ponad poziomem wody...leząc na wodzie możesz co najwyżej
            bardzo szybko się zanużyć,nabrać wody do ust potem do układu oddechowego płuc i
            na tym twoja przygoda się kończy...definitywnie...zanim cokolwiek komukolwiek
            poradzisz zastanów się dobrze.nic tak nie boli jak własna głupota i cudza ignorancja
            • Gość: mieszk3 Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: *.ip.netia.com.pl 20.07.10, 14:06
              Serio masz problem z utrzymaniem sie na powierzchni nie machajac konczynami i
              lezac na plecach? Masakra, ile ty wazysz??? Ja nie mam z tym zadnego problemu,
              nawet w morzu z duzymi falami.
              I nie mowie tego zeby sie przechwalac, po prostu uwazalem to za cos oczywistego
              i normalnego.
              Generalnie chodzi mi o to, ze zamiast machac i sie meczyc probujac wchodzic na
              materac w sytuacji krytycznej juz lepiej lezec na plecach, utrzymujac sie na
              wodzie i np. krzyczec i czekac o pomoc.
              • Gość: zenek Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: 89.229.106.* 20.07.10, 14:19
                Ty masz osteropoze

a do tego nie wiesz ze im bardziej jesteś tłusty tym łatwiej Ci sie na wodzie
                utrzymać

• mm-18 Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater 20.07.10, 14:33
              Gość portalu: ryyyjek7 napisał(a):

> a jak super inteligencie masz zamiar utrzymać się na wodzie nie wykonując
              > zadnego ruchu rękoma bądź nogami????jednym z punktów szkolenia i późniejszych
              > OBOWIĄZKOWYCH treningów ratowników wodnych w UK jest umiejętność utrzymania na
              > powierzchni wody przez co najmniej 3 minuty stosując tzw treading water czyli
              > energiczna praca nóg pozwalająca utrzymać ciało w pozycji pionowej bądź do niej
              > zbliżonej z głową ponad poziomem wody...leząc na wodzie możesz co najwyżej
              > bardzo szybko się zanużyć,nabrać wody do ust potem do układu oddechowego płuc i
              > na tym twoja przygoda się kończy...definitywnie...zanim cokolwiek komukolwiek
              > poradzisz zastanów się dobrze.nic tak nie boli jak własna głupota i cudza ignor
              > ancja

Ale pier..lisz.
            • Gość: koniectegodobrego Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 14:39
              > a jak super inteligencie masz zamiar utrzymać się na wodzie nie wykonując
              > zadnego ruchu rękoma bądź nogami????jednym z punktów szkolenia i późniejszych
              > OBOWIĄZKOWYCH treningów ratowników wodnych w UK

Zostań w UK, albo połóż się na plecach i odpocznij od tego machania nogami przez 3 minuty bo bredzisz.

BTW. Ciebie "nie boli"?
    • zx81s ... bo utoniecie tak, jak korektor "Wyborczej". 20.07.10, 12:23
      Czytelnicy, w przeciwieństwie do autora "MATERACY", bardzo odczuwają jego brak.
    • Gość: meszata Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: 195.117.29.* 20.07.10, 12:44
      Nie no, Starym jesteś zaje***ty! Będzie można takie ekstra rzeczy o
      Tobie napisac...na nagrobku....
    • przeslaw_mostowicz WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych materac... 20.07.10, 12:58
      "W ostatnią sobotę na grubym materacu na zalewie w Chańczy wypłynęły 16-latka
      i 20-letnia kobieta. Starsza wpadła do wody i nie była w stanie wejść na
      materac. Młodsza nie mogła jej uratować, na materacu popłynęła do brzegu po
      pomoc. Było już za późno, po dziesięciu godzinach nurkowie odnaleźli ciało
      20-latki."

To znaczy nie mogła jej chwycić za rękę kiedy próbowała wejść na materac?
      • gulcia77 Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater 20.07.10, 13:04
        Bardzo możliwe, ze nie sięgnęła ręką. Ten materac ma ze 30 cm grubości. Jeśli
        dodatkowo dziewczyna nie umiała pływać - śmierć dwóch osób gotowa.
      • Gość: alabama Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: 193.201.167.* 20.07.10, 13:06
        Mogła lekko spuścić powietrze z materaca, wejść by się dało,
        właściwości nośne by pozostały. Łatwo nam gdybać, ale niewyobrażalne
        jest by osoby nie umiejące pływać wchodziły na materac i odpływały
        od brzegu. Za głupotę się płaci, czasem bardzo wysoką cenę.
    • Gość: gari Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.10, 13:02
      > mam taki materac, nie mam problemów

Trzeba być niezłym bucem, żeby twierdzić, że jak ja nie mam problemu to nikt
      inny też nie powinien mieć.
      • Gość: koniectegodobrego Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 14:35
        czytaj ze zrozumieniem. na motorze też się zabijesz jak nie korzystasz z niego z głową. a żrąc codziennie frytki skończysz przedwcześnie. Życie zabija. Jak nie zrobisz uniku to wcześniej.

Poza tym napisałem jakie jest rozwiązanie problemu dla mniej rozgarniętych...

Niezły Buc
    • Gość: WB Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: 81.210.87.* 20.07.10, 13:03
      dlatego zostawmy selekcję naturalną - debile i ofermy utoną i już
      • Gość: :))) Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: *.uznam.net.pl 20.07.10, 13:25
        Zlikwidujmy też "służbę zdrowia" (prawie się dokonało) - ludzie, którzy
        mieli pecha i zachorowali, wymrą. Nie potrzebujemy pechowców, nie?
    • wacikowa Taka naturalna selekcja. 20.07.10, 13:15
      Eliminująca głupotę.
    • mm-18 Po co ten WOPR? 20.07.10, 14:20
      Na plaży nie wolno palić, nie wolno pić piwa, nie wolno zostawić na chwilę
      dziecka, nie wolno wejść z pieskiem, nie wolno kąpać się z materacem itd. nie
      wolno. To po h..j ta plaża, na której największe problemy mają tylko tzw.
      ratownicy??? 20, 30 lat temu ratownicy byli po to, żeby w razie potrzeby pomóc
      komuś w wodzie i robili to faktycznie ochotniczo. Dzisiaj ratownicy muszą mieć
      pensje, muszą mieć ekstra sprzęt, za to ich "praca" ogranicza się tylko do
      zabraniania i jęczenia o jakimś bezpieczeństwie. Dupkom nikt nie wytłumaczył,
      że są od wyciągnięcia tonącego z wody, a nie mają bawić się w ochroniarzy.
      Napić się zimnego piwa na plaży i zapalić, to sama przyjemność, ale jakiś
      pedał zaraz będzie z tego robił aferę. Będę pływał na czym zechcę i jak
      zechcę, a "ratownikom" jak się to nie podoba, to nie muszą być "ratownikami".
      I wszystko.
      • gulcia77 Re: Po co ten WOPR? 20.07.10, 14:35
        Wiesz, ja chodzę na plażę po to, żeby popływać, ale chyba jestem wymierającym
        gatunkiem. A picie piwa, jeśli istnieje opcja, że ktoś z głupoty będzie chciał
        wejść do wody to... GŁUPOTA!
        • mm-18 Re: Po co ten WOPR? 20.07.10, 16:32
          gulcia77 napisał/a

Wiesz, ja chodzę na plażę po to, żeby popływać, ale chyba jestem wymierającym
          gatunkiem. A picie piwa, jeśli istnieje opcja, że ktoś z głupoty będzie chciał
          wejść do wody to... GŁUPOTA!

Najlepiej, to nie wychodź poza teren Twojego przedszkola.
      • Gość: parano Troglodyto IP: *.bugaj.pabianice.pl 20.07.10, 14:40
        Ok, to najpierw wpuść psa do jeziora niech się popluska potem wysra
        pod krzakiem, spuść dziecko z oka bo musisz mieć czas otumanić się
        browarem i zasmrodzić fajami powietrze. Potem odszukaj dziecko,
        zabierz pieska i zostaw po sobie śmieci.
        • mm-18 Re: Troglodyto 20.07.10, 16:41
          Gość portalu: parano napisał(a):

> Ok, to najpierw wpuść psa do jeziora niech się popluska potem wysra
          > pod krzakiem, spuść dziecko z oka bo musisz mieć czas otumanić się
          > browarem i zasmrodzić fajami powietrze. Potem odszukaj dziecko,
          > zabierz pieska i zostaw po sobie śmieci.

Bywałem na plażach (nie w Polsce), które są najnormalniej, codziennie sprzątane.
          Piesek jest przesiewany ze śmieci. To w Polsce jest zwyczaj zarządzania,
          zabraniania, brania opłaty, ale sprzątania za tą opłatę?- nigdy!!! Troglodyto
          polski.
      • Gość: koniectegodobrego Re: Po co ten WOPR? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 14:41
        jesteś potencjalnym typkiem do ratowania

używki na plaży to nigdy nie był dobry pomysł
        • mm-18 Re: Po co ten WOPR? 20.07.10, 16:33
          Gość portalu: koniectegodobrego napisał(a):

> jesteś potencjalnym typkiem do ratowania
          >
          > używki na plaży to nigdy nie był dobry pomysł

Ty też nie wychodź poza teren swojego przedszkola.
      • Gość: lorl Re: Po co ten WOPR? IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.10, 15:10
        Ależ nikt nie zabrania pić piwa, palić fajek, kąpać się na materacu
        itp. Za to wszyscy mowią, że trzeba robić to z głową i z zachowaniem
        rozsądku i umiaru.
        A odnośnie ratowników to mam wrażenie, że trochę sam sobie przeczysz
        z jednej strony oburzając się, że "Dzisiaj ratownicy muszą mieć
        pensje," a z drugiej strony mówiąc "Dupkom nikt nie wytłumaczył, że
        są od wyciągnięcia tonącego z wody". No to jak Dupki sa w robocie i
        do Twoich usług (trochę ironizuje) to chyba powinno się im za to
        płacić.
        A odwracając temat, jak sie komuś nie podoba na plaży strzeżonej z
        ratownikiem to może iść sobie na niestrzeżoną bez ratownika, gdzie
        może robić co chce. Taka wolność wyboru.
      • Gość: emka Idiota czy co? IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 20.07.10, 15:44
        Jakiś ty głupi biedny człowieczku........
        Równie dobrze możesz usiąść za kierownicę po alkoholu bo pewnie jak spowodujesz
        wypadek to od tego pogotowie ratunkowe jest żeby cię ratować?
        Wypadek to rzecz która stanie się nagle i nieprzewidywalne- pływanie na materacu
        czy po alkoholu to już nie wypadek- łatwo można przewidzieć konsekwencje tego-to
        zwykła głupota.
    • not_so_serious WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych materac... 20.07.10, 15:44
      Proponuję obniżyć cenę z 30 do 10 zł i dokładać do każdego 6ciopak dobrego
      browara. WALCZMY Z PRZELUDNIENIEM! :))
    • emi-47 WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych materac... 20.07.10, 19:11
      Trzeba się asekurować. Ja jak wchodzę do wody na pięć minut to mówię
      ratownikowi, że mam w aorcie rurkę z dziurką, która może się od zimna sklapnąć
      i będzie ab. Wtedy może tylko pavulon pomóc. A jak wchodzę do wanny to
      powiadamiam resztę domowników i zostawiam drzwi od łazienki otwarte aby nie
      musieli zamków wyłamywać.
      • Gość: aaa Re: WOPR ostrzega: Nie pływajcie na grubych mater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 23:10
        a ciekie są zle bo nie mozna na nie wejsc i są sliskie,wiec mądry
        pan wopr powinien powiedziec ze plywanie na materacach jest
        niebezpieczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka