Dodaj do ulubionych

Kłopoty z portalem kulturalnym województwa

IP: 213.199.225.* 06.04.04, 01:07
Po co pisac o czyms czego jeszcze nie ma . Marnowanie miejsca w gazecie.Z
tego co pisze Projekt może wypalić i moze nie dojsc do skutku .
Zamieszanie o cos , tylko jeszcze nikt nie wie o co.
Uda sie skomputeryzowac biblioteki i instytucje kultury w gminach i
powiatach - dobrze, nie uda sie ?- szkoda ,a odnosnie
wici to napewno tego nie zrobi ,
A sprawa zablokowania strony www.- jaka złosliwosc internauty , po co i w
jakim celu - mozliwosc w nazwach stron jest nieograniczona - moze
www.zamieszanie - plotki.pl

Obserwuj wątek
    • Gość: frodo Re: Kłopoty z portalem kulturalnym województwa IP: 213.199.225.* 06.04.04, 09:52
      Wystarczy dodać jakieś słowo albo litere i po krzyku.
    • Gość: gość Re: Kłopoty z portalem kulturalnym województwa IP: *.zdz.kielce.pl 06.04.04, 11:42
      Kulturalny portal "województwa" miał się nazywać "kultura-kielce"?
      Pomysł po prostu przedni. Pewnie według pomysłodawców żadne inne miasto w
      województwie nie ma do zaoferowania nic "kulturalnego".
      • Gość: leon żenada IP: *.wichrowe.net.pl 06.04.04, 11:53
        Moim zdaniem sprawa jest coraz bardziej zabawna, od razu widać że biorą się za
        to ludzie nie mający pojęcia o specyfice internetu, skoro jakiś młodzieniec
        potrafi ponieszac im szyki... inne podejrzenie to po prostu kaczka
        dziennikarska, wystarczy spojrzec na strone www.wdk-kielce.pl pierwsza
        wiadomość w dziale aktualności reklamuje koncert pastorałek ze stycznia...
        żenada... tak naprawde tylko to słowo mi pasuje - żenada Panie Kowalczyk
    • Gość: CM Re: Kłopoty z portalem kulturalnym województwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 12:29
      To prawda że "Wici" nie szykują się do komputeryzacji bibliotek bo to zadanie
      władz województwa a za milon euro można zrobić naprawdę dużo. Jeśli taki portal
      powstanie powinni zająć się tym zawodowcy i pasjonaci - tylko wtedy ma to
      szansę powodzenia. W ubiegłym roku powstał za pieniądze unijne kielecki portal
      kielce.mlodziez.com.pl - zapraszam zobaczcie jak wygląda teraz. Mało że
      korzystał z cudzych informacji nie podając źródła to w tej chwili jest martwy!
      Skończyły sie pieniążki - skończył się portal. Czy tak będzie wyglądał również
      nowy portal kulturalny w rok po uruchomieniu?
      • Gość: nowy_yo Re: Kłopoty z portalem kulturalnym województwa IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 06.04.04, 16:53
        dlatego WICI rulz ;] ;] jest juz od ponad 2 lat i coraz bardziej staje sie
        popularne !!! ... panie i panowie redaktorzy naglosnijcie to w mediach :) ja
        jestem ciekaw co na to nasz pan prezydent Lubawski ?? :]
    • Gość: alex Re: Kłopoty z portalem kulturalnym województwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 17:36
      Ciekawe jak te 303 biblioteki skorzystają z Internetu :). Dla przykładu w gminie
      Masłów problemem jest telefon, a co dopiero Internet. Na trasie z Kielc do
      Końskich stałe łącze ma tylko Mniów (tylko SDI, bo Neostrada albo DSL to pewnie
      dopiero w Piotrkowie Trybunalskim). I tak jest w każdą stronę. Który operator
      udostępni tego typu usługi po sztukowanych liniach napowietrznych. Metr gumki i
      strzelić się najpierw w czoło. Prędzej Radom będzie w Świętokrzyskim, niż te
      biblioteki zobaczą Internet (na stałe, tym bardziej, że wiele z nich nie ma
      komputera, faksu). Urzędy gmin nie mają stałego dostępu do internetu, a co
      dopiero szkoły, biblioteki czy domy kultury. No chyba że za ten milion
      zarezerwują transpondery QPSK-512 na satelicie i zakupione zostaną 303
      transceivery satelitarne itd. bo inaczej chyba nie da rady bez wyrównania walcem
      okolicznych górek.
      Pozdrawiam fachowców, już cieszę się, że województwo się rozwija.
      • Gość: mlody łacza internetowe IP: *.kielce.net.pl 07.04.04, 10:21
        > Ciekawe jak te 303 biblioteki skorzystają z Internetu :).

Uruchomiono w 18 gminach tzw. Gminne Centra Informacji. Każde ma łącze stałe.
        Jedno (w Pawłowie) uruchomiono w bibliotece, inne (w Sędziszowie) w Domu Kultury).
        Nie jest zatem tak tragicznie z łączami. Jak się chce to można to zrealizować.
        Tak jak zarezerwować nazwę domeny.
        • Gość: alex Re: łacza internetowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 22:38
          Uruchomiono GCI - owszem. Większość z tych gmin martwi się, czy nie będzie
          zwracać pieniędzy ponieważ jeden z punktów umowy mówi o stałym łączu jako
          warunku pozyskania grantu. 0202122 to nie jest stałe łącze dostępowe.
          Pozdrawiam,
          alex
        • Gość: alex Re: łacza internetowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 23:19
          ,,młody'', czy IP:194.42.43.222 to stałe łącze dostępowe w gminie Pawłów :)
          Chyba gmina zwróci pieniądze ;(
          Mowa jest srebrem, milczenie złotem.
          Pozdrawiam.
    • Gość: behemot nie stresujcie urzędników! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.04, 18:21
      Szanowni wici-owcy, nie stresujcie urzędników. Takie rzeczy, jak zawłaszczanie
      domeny wyprzedzają ich wyobraźnie o kilkaset lat świetlnych. Oni nie są w
      stanie ani zrozumieć, ani docenić co to znaczy.
      A znaczy to, że wici prowadzi ktos wartościowy i ten ktos ma jaja.

Moja propozycja - o ile jeszcze tego nie zrobiliście - trzeba zawiązac
      stowarzyszenie i wystąpić o dotację na prowadzenie tej witryny.
      W każdym normalnym mieście przy byle ścieżce rowerowej działają jakieś
      stowarzyszenia i to one pokazują palcem władzy, którędy ścieżka ma przebiegać.
      Władza się z tym liczy, bo nie lubi byc obsmarowywana w prasie ani narażać się
      na koszty przed NSA.
      Założenie stowarzyszenia jest równie proste jak 'bzyknięcie' domeny. Trzeba
      tylko zebrać kilku ludzi z jajami (15).

Druga sprawa - stowarzyszenie powinno się dogadać z urzędnikiem wojewódzkim.
      Podpisać umowę na prowadzenie witryny. W umowie powinny być określone
      obowiązki. W ten sposób każdy będzie zadowolony:
      - urzędnik, bo to dla niego najtańszy sposób na prowadzenie specjalistycznej
      informacji pod którą ma dupokrytkę i
      - Wy, bo dzięki pieniądzom i dostępowi do informacji będziecie mogli rozbudować
      serwis.
      Słowem - trzeba zmusić urzędnika do dogadania się. Obawiam się jednak, ze nie
      zrobi się tego metodami partyzanckimi.
      • wojciech.domagala strona jeszcze nie działa, bo nie mamy na nią fund 06.04.04, 19:37
        "...
        strona jeszcze nie działa, bo nie mamy na nią funduszy.
        ..."

A ja tez nie mam funduszy - 100% niekomercyjny non-profit - a mam trzy strony
        po kilkadziesiąt megabajtów ;-))) bez reklam z dobrymi adresami ;-)))

A ONI tacy WIELCY DYREKTORY i mają problem z zarejestrowaniem domeny.

Albo ja jestem idiotą albo ten człowiek z tego urzędu... im więcej animatorów
        kultury tym wiekszy burdel...
        • Gość: mlody Re: strona jeszcze nie działa, bo nie mamy na nią IP: *.kielce.net.pl 07.04.04, 09:23
          > "...
          > strona jeszcze nie działa, bo nie mamy na nią funduszy.
          > ..."
          >
          > A ja tez nie mam funduszy - 100% niekomercyjny non-profit - a mam trzy strony
          > po kilkadziesiąt megabajtów ;-))) bez reklam z dobrymi adresami ;-)))
          >

Oni mają takiego "zdolnego" skarbnika, że nigdy nie będą mieli funduszy.
    • Gość: Kaczusia Re: Kłopoty z portalem kulturalnym województwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 21:08
      Po pierwsze WDK naprawdę robi projekt od tyłu, a mianowicie. Najpierw wysyła do
      potencjalnych partnerów formularz, deklarację przystąpienia do projektu, a
      dopiero po ich podpisaniu zaprasza na spotkanie informacyjne dotyczące wymagań.
      Jednym słowem potencjalny partner zgłasza się do projektu nie wiedząc nawet na
      co się decyduje, co będzie musiał wnieść jako wkład i co z tego będzie miał.
      Nic tylko kupować kota w worku.
      Po drugie nie można jeszcze mówić, że projekt ten będzie finansowany z funduszy
      strukturalnych dopóki nie zostanie on oceniony przez Panel Ekspertów i wybrany
      do realizacji przez Regionalny Komitet Sterujący. No chyba, że jakimś dziwnym
      trafem, w imię dziwnych koleżeńskich układów panowie już dawno uznali, że
      projekt należy finansować. I prosze ni ezapominać o takiej drobnostce jak
      procedura wyboru projektu.
      • Gość: uio Re: Kłopoty z portalem kulturalnym województwa IP: 213.199.225.* 06.04.04, 22:52
        bzdura
    • Gość: wici user Re: Kłopoty z portalem kulturalnym województwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 03:09
      Tak się przyglądam toczącej się dyskusji na temat stworzenia lokalnego portalu
      kulturalnego i dochodzę do wniosku, że po raz kolejny biorą się za to ludzie,
      którzy kompletnie się na tym nie znają. Kolejnym tego dowodem jest nowa
      wypowiedź pana Kowalczyka, który tłumaczy się, że adres www.kielce-kultura.pl
      nie został zarezerwowany, ponieważ nie ma na to funduszy, a strona i tak
      przecież jeszcze nie działa. Panie Kowalczyk, a czy w ogóle wie Pan jaki jest
      koszt zarejestrowania adresu ? Zapewne nie, bo nie wypowiadałby Pan publicznie
      takich bzdur. Dla Pana informacji jest to kwota aż 200 zł (netto) rocznie,
      czyli ok.16 zł miesięcznie, na które zapewne byłoby was stać dopiero jakbyście
      dostali ten milion euro, a to że strona nie jest jeszcze gotowa to nie koliduje
      przecież z tym, że można już wykupić (zarezerwować) adres, a dopóki nie ruszy
      kosztów z jej utrzymaniem przecież nie ma, ale Pan o tym najwyraźniej nie wie.
      Swoją drogą to ciekawy jestem jak skalkulowano akurat ten milion euro, a nie
      np. dwa albo pół miliona, bo biorąc nawet kwestie sprzętu to wygląda dla mnie
      to jakoś tajemniczo ? Podzielam również zdanie przedmówców, że jeśli za
      realizację idei portalu wzięli się m.in. spece z WDK, którzy nawet o swoją
      stronę nie potrafią się zatroszczyć to efekt tego potężnego projektu (ponoć jak
      dotychczas jedynego tego typu w Polsce) jest nietrudny do przewidzenia, a ich
      podejście do tematu zaprezentowane w dokumentach, które ostatnio zostały
      zamieszczone na stronie WDK jasno to potwierdza. Natomiast co do adresu
      www.kielce-kultura.pl, który został wykupiony przez „podstępnego” internautę,
      to moja propozycja jest taka (o ile oczywiście ów internauta się na to zgodzi),
      aby odstąpił go na jakiś sensownych zasadach wiciowcom, którzy jako alias
      podpieliby go pod www.wici.info i uzyskali dodatkową reklamę z tak
      nagłośnionego ostatnio adresu ;-))) Cóż przynajmniej tyle nasi wspaniali
      urzędnicy niechcący zrobiliby dla naszego wspaniałego portalu, bo jakoś nie
      widzę innej współpracy pomiędzy fachowcami, a nieudacznikami, którzy chyba
      tylko patrzą jakby tu „ugrać” kolejne pieniądze dla siebie i swoich kolesiów,
      bo do tego to wszystko chyba się sprowadza. Jest to smutne, ale widocznie taki
      jest już „life”.
      • pawel_ck Re: Kłopoty z portalem kulturalnym województwa 07.04.04, 11:05
        Ja dopiero na tym forum dowiedziałem sie o portalu wici. Fajna i ciekawa strona
        poświęcona kulturze w CK. Wartałoby ją rozreklamować.
      • Gość: mtb Re: Kłopoty z portalem kulturalnym województwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 17:20
        1. Nie wiem, jak by to zakwalifikować, ale rejestrowanie adresów firm, nazw
        miast, insytucji, by nna tym zarobić sprzedając je im jest niezgodne z prawem i
        karalne. Tu jednak nie byłoby tak łatwo, bo przecież to "wolna nazwa". Ale
        według mnie to CHAMSTWO.
        2.
        "Panie Kowalczyk, a czy w ogóle wie Pan jaki jest
        koszt zarejestrowania adresu ? Zapewne nie, bo nie wypowiadałby Pan publicznie
        takich bzdur. Dla Pana informacji jest to kwota aż 200 zł (netto) rocznie,"
        Dla Pana informacji (wici user) jest to kwota 100zł + vat.

3. Wici user> dobra strona, gratuluje, ale nie można blokować innych. To wolny
        rynek a konkurencja jest główną jego zasadą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka