Dodaj do ulubionych

Słony kłopot drogowców

06.01.11, 23:27
bardzo dziekuje Gazeto ulzylo mi - bo juz nie wiedzialem kto jest winien
teraz juz wiem
zaraz mi lepiej
Obserwuj wątek
    • Gość: detergent Re: Słony kłopot drogowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 08:49
      "Kielecki oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad jesienią, gdy zaczynał się sezon, miał w magazynach około 7 tys. ton soli drogowej"
      "Małgorzata Pawelec, rzeczniczka kieleckiego oddziału GDDKiA. Dodaje dla porównania, że przez cały rok 2008 zużyto w regionie świętokrzyskim około 13 tys. ton soli"

to jak 7 tys to był zapas a w 2008 zużyto 13 tyś ??? Jak to jest ?? Kto tam jest odpowiedzialny za zakupy i porównywanie ostatnich lat ??
      • Gość: NaCl Re: Słony kłopot drogowców IP: *.ujk.edu.pl 07.01.11, 08:56
        Po co było tyle solić? Posypywano kilkakrotnie boczne uliczki, a wystarczyło posypać raz czy dwa. Teraz soli brakuje.
        • Gość: przesolone Re: Słony kłopot drogowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 13:39
          kierowcy mają płatne od tono-kilometrów z jednej ulicy od centrum do granic miasta
          • krzych.korab Tylko durnie sypia solą w czasie opadów śniegu 08.01.11, 21:43
            U nas to nagminne. Sól rozpuszcza padający śnieg do momentu w którym nasycenie roztworu z winy padającego śniegu staje się zbyt małe a potem mamy gołoledź i lodowiska na drodze. Za sól oraz rekultywację zieleni znowu płacimy i koło się toczy.
            • domarilla Re: Tylko durnie sypia solą w czasie opadów śnieg 09.01.11, 10:26
              Oprócz tego że durnie, to na dodatek lenie i szkodniki. Śnieg można w miarę na bieżąco usuwać z jezdni i chodników, a na lekko ośnieżone powierzchnie lepiej byłoby sypać np. popiół z utylizacji śmieci. Sól niszczy opony samochodów, karoserie, obuwie ludzi (które to w naszym kraju nie jest tanie) i uszkadza łapy zwierząt domowych. Przez to solenie ulic i chodników wcale nie jest bezpieczniej a lodowiska, które powstają po krótkiej odwilży paraliżują ruch we wszystkich miastach- wtedy służby miejskie są bezradne a ludzie, którzy muszą poruszać się po takich drogach i chodnikach doznają licznych urazów. Warto byłoby też przyjrzeć się z bliska sprzątaniu dachów z których zwisają olbrzymie sople i zsuwają się olbrzymie bryły lodu. To jest nie do pomyślenia, że w tym kraju każdy tylko chętnie łupi ze społeczeństwa pieniądze nie dając nic w zamian.
        • Gość: Piasek Zakazać wysypywania soli na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 14:10
          W Skandynawii drogi się tylko odśnieża.

Sypanie solą to bzdura. Straty z tego powodu są wielokrotnie większe od zysków.

Czy ktoś to wreszcie pojmie?
      • Gość: Boguś Winna pogoda, czyli nikt!!! Co za qu...kie... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.01.11, 16:47
        tłumaczenia. Z urzędniczej perspektywy wszystko jest ok., szlag mnie trafia jak słyszę/ czytam takie idiotyzmy: "W końcu okazało się, że nasz dostawca, który sprowadza sól z Białorusi i uzdatnia ją w Polsce, ma tak dużo zamówień, że nie jest w stanie ich zrealizować; producenci nie nadążają z wydobyciem. Mamy sygnały też od innych zarządców dróg wykorzystujących różnych dostawców. Oni też mają problemy - mówi Małgorzata Pawelec. Nie ma wątpliwości, że winna jest pogoda..."
        Pogoda??? NIE! TO WY, URZĘDNICY, ZA MOJE I INNYCH PODATNIKÓW PIENIĄDZE OPŁYWACIE W LUKSUSIE CIEPŁYCH GABINETÓW I ZAPACHU KAWY. TO WY, PONOĆ NAJLEPSI FACHOWCY, NIE POTRAFICIE ZADBAĆ O SWOJĄ DZIAŁKĘ I ZORGANIZOWAĆ NAWET SOLI...
        Nie chce mi się z Wami gadać...
        • Gość: 0815 Re: Winna pogoda, czyli nikt!!! Co za qu...kie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 18:45
          Boguś - czytaj uważnie. Nie ma soli na sprzedaż! Kłodawa nie produkuje tyle ile drogowcy potrzebują.
          Zrozumialeś?
    • Gość: glut kłopot drogowców z przyprawami IP: 62.69.221.* 07.01.11, 16:16
      Skoro brakuje soli, niech użyją pieprzu albo papryki.
    • haraap Przecież sól jest cholernie szkodliwa! 07.01.11, 16:26
      Od lat wiadomo, jak wpływa posypywanie ulic solą na wody gruntowe, zwierzęta, podwozia samochodów, obuwie, a nawet w dalszym rozrachunku na zmiany klimatyczne. To jest skandal że wciąż takie dyletanckie i trujące działania są prowadzone. Żadnych nowoczesnych, naukowych rozwiązań - jak śnieg, to zasypać solą, jak po śniegu dziura w jezdni - walnąć pacynę asfaltu ze żwirem. I tak w kółko. A strat środowiskowych i finansowych nikt nie liczy, jakoś to będzie.

Az skończy się tlen, woda, pożywienie,energia, i ludzie skaczący sobie do gardeł w przerwach będą się zastanawiać - jak to, mieliśmy wiedzę, mieliśmy technologie, więc jak mogłiśmy tak zniszczyć nasze życia i tę planetę?
      • Gość: MonX Re: Przecież sól jest cholernie szkodliwa! IP: *.wroclaw.mm.pl 08.01.11, 21:37
        Chłopie, wyluzuj. Zamienisz się w proszek już za kilkadziesiąt lat. A Ziemia poradzi sobie z ludźmi, którzy pewnie pozagryzają się na śmierć na kilkaset-kilka tysięcy lat. W historii Ziemi bywały większe kataklizmy niż ludzkość. A za 5 miliardów lat, czy chcemy tego czy nie, Słońce pochłonie Ziemię razem ze wszystkimi wewnętrznymi planetami - i nie ma żadnej siły, aby temu przeszkodzić.
      • Gość: gość Przecież sól jest cholernie szkodliwa! ETAM!!! IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.11, 22:36
        Jaka szkodliwa??? toć to sama dobroć przecież dla naszych samochodów profili gumy chłodnic które po dwu sezonach się wysypią jak się nałykają tej mgły solnej podnoszonej przez inne pojazdy. A wentylator już ją dobrze rozprowadzi po pozostałych elementach silnika i samochodu, po instalacji elektrycznej i wszystkich stykach i złączkach. :-)))
        AAA!!! zapomniałem dodać: miedź jeszcze bardziej lubi sól !!! :-))) tak więc alternator ooo!!! ten to dopiero lubi sól :-))) i rozrusznik też :-))) to fajne urządzenie w samochodzie jest, Ale w końcu kogo to obchodzi? przecież dziś samochód przewidziany jest na 5 lat a nie jak dawniej na 15 tylko dziś tego nikomu się nie mówi. :-)))
        Wiadukty są wykonane z betonu najczęściej więc beton wprost uwielbia sól !!! :-))) Ale co tam! to się wyremontuje co 3-4 lata.
        Najlepiej widać jakie zbawienne działanie ma sól na beton przed marketami na kostce brukowej :-))) po dwu sezonach nawierzchnia jest jak na księżycu :-)))
        WIĘCEJ SOLI !!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: loo1 Ale głupi post. IP: *.enterpol.pl 09.01.11, 10:09
        Albo jesteś idiotą albo to prowokacja.
        • xpingus Re: Ale głupi post. 09.01.11, 10:49
          Gość portalu: loo1 napisał(a):

> Albo jesteś idiotą albo to prowokacja.
          a może to ty jesteś idiotą?
    • alka_xx Pieprzyć to..znaczy te drogi 07.01.11, 18:10
      ;)
      • Gość: z Obic Re: Pieprzyć to..znaczy te drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 11:14
        z powodu braku soli to nawet Czekaja głowa boli
        i zamiast wziąść tabletkę - wymyślił taką bzdetkę
        - zamiast solenia - użyć drobnego kamienia -
    • mt7 Ja mam tę sól. Tonami na podłodze w mieszkaniu 08.01.11, 18:41
      i w zniszczonych butach, nasiąknietych badziewiem do wypęku.
      Dlaczego w krajach, gdzie zawsze są długie i śnieźne zimy nie używa się soli i wszyscy normalnie żyją?
      • mt7 teraz na chodnikach, przystankach nikt nie sprząta 08.01.11, 18:47
        tylko posypują świństwami, tworząc brudną, żrącą breję.
        Ciekawostką jest fakt, że za głębokiego Gomuły, gdy wszyscy tylko łopatami machali, a śniegu w zimie tradycyjnie było dużo, nie bręłam do szkoły w błocie, w przemoczonych butach, ani nie przecierałam szlaków własną osobą.
        Obowiązki były po prostu egzekwowane.
        Matko, za chwilę zacznę komunę chwalić.
    • manini Zimy już nie będzie 08.01.11, 19:03
      jako samozwańczy analityk pogodowy ,z całą odpowiedzialnością stwierdzam że to już po prawdziwej zimie,i sól przyda się jedynie do celów kulinarnych
    • q-ku "nie wyrabiają" - kolejny pseudodziennikarz 08.01.11, 22:37
      jakiego Ty chłopcze udający dziennikarza używasz języka????
    • qpek2 Drogowcy mają kłopot. Zaczyna brakować soli 08.01.11, 22:51
      I bardzo dobrze. Nie będzie soli, będzie śnieg na drogach, będzie mniej samochodów. Mi tam pasuje.
    • rossonero9 rudy zaczyna soli brakowac... to początek 09.01.11, 00:03
    • Gość: mordka0 Re: Słony kłopot drogowców IP: *.nycmny.east.verizon.net 09.01.11, 01:25
      Wszystkiemu winna pogoda :)))))))) No niezle debile !! Dobre dobre, posmialem sie deko :))))
    • panbramkarz Drogowcy mają kłopot. Zaczyna brakować soli 09.01.11, 01:50
      Qrwa czy w tym kraju kiedykolwiek i cokolwiek moze byc normalnie?
      Problemy z prostymi i oczywistymi sprawami byly za komuny wmawiano ze to wina ustroju w najmadrzejszym i najsprawiedliwszym kapitalizmie nic sie nie zmienilo nadal nie mozna sobie poradzic z najprostrzymi a moze najtrudniejszymi bo wymagajacymi tylko chwili pomyslenia problemami. Zaskakuja nas zimy, wiosny, upalne lata mamy a to kleske urodzaju a to kleske nieurodzaju. Qrwa gdyby polska lezala na saharze to mielibysmy problemy z brakiem piasku.

=========================
      http://www.seksvideo.pl

http://www.nimfomanka.com.pl
    • nik-er cieszy mnie to, bo jak widać niektórym mózgownice 09.01.11, 10:08
      zablokowało w rozwoju, klapki na oczach i widza tylko sól o skutkach cisza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka