Dodaj do ulubionych

Generalny remont

26.12.11, 10:24

26.12.2011
Generalny remont
Nie jestem mieszkańcem miasta Chęciny i w zasadzie nie powinienem wtrącać się do tego jak będzie wyglądać życie w Chęcinach za ileś tam lat, ale nieśmiało zapytam się czy mieszkańcy Chęcin dobrze przemyśleli co im da ten generalny remont infrastruktury komunalnej, czy po czasie nie będą żałować i powiedzą, tak popełniliśmy błąd.
Jeszcze jest czas by oczami wyobraźni porównać to co było,co jest z tym co będzie.
Co było, pamiętam, czasy targów na rynku w poniedziałki i te sprzątanie po odchodach końskich do wtorku. Od środy do następnego poniedziałku było posprzątane, na tyle na ile można było posprzątać te kamienie na rynku ułożone na piasku. Najgorzej było jak nie było parę dni deszczu i wiał wiatr, wtedy nie można było przejść przez rynek by nie nałapać w oczy,uszy i między zęby piasku.
Szczęśliwy traf,do Chęcin przyszedł nowy naczelnik miasta, od razu dostrzegł tą dolegliwość, jarmarki wyprowadził za miasto, a te „kocie łby „ z rynku wbrew przemądrzałych konserwatorów zabytków cichcem usunął, posadził drzewa,rynek obsiał trawą, trawa filtrując powietrze odmieniła warunki życia mieszkańców.
Za tą niesubordynacje wobec konserwatora zabytków zapłacił stanowiskiem i nie zdążył zadbać o warunki dla turystów, nie zdążył postawić na rynku małego obiektu dla turystów, w którym znajdowała by się informacja o walorach turystycznych regionu i wszystko inne, by turysta wracając ze szlaku mógł zadbać o swoją higienę osobistą, oczyścić ciało z ewentualnych kleszczy i innych robali.
Mamy w tej chwili nie dokończone a zaplanowane przez byłego naczelnika zamiary.
Przyglądając się tym świetnie wykonanym przez komputer zdjęcia narasta we mnie niepokój że tu łatwo można „przedobrzyć”i zamiast podnieść standard życia,pogorszyć.
Wiem ze społeczność miasta i gminy ceni sobie wysiłek wkładany przez Pana Burmistrza i ma wielkie uznanie za to co robi dla gminy, ale w rozmachu i nawału przy osuwaniu zaległych zaniedbań można się zagalopować i popełnić błąd.
Górny rynek jest zarazem skrzyżowaniem komunikacyjnym, jest centrum krwiobiegu komunikacyjnego a po wprowadzeniu zmian jaka jest na planach, mieszkańcy i nie tylko, będą skazani na ruch pieszy.
Turystów przez to nie przybędzie, turyści przeważnie poruszają się samochodami a to utrudni ruch.
Utrzymanie w idealnej czystości płyty rynku jest praktycznie nie możliwe co z kolei znaczy powrót do lat pięćdziesiątych tylko bez „poniedziałkowego święta dyszla”
Turystów z tego powodu nie będzie więcej, turysta nie przyjedzie podziwiać rynek, turysta przyjeżdża zwiedzać zabytki i piękno regionu, chyba że będą przyjeżdżać potomkowie dawnych mieszkańców miasta z sentymentu do korzeni przodków i dla nich są czynione te (zabiegi).
Czy ten generalny remont uszczęśliwi mieszkańców Chęcin nie wiem, a kogo zachwyci też nie wiem. Ważne że Pan Burmistrz chce dla Chęcin jak najlepiej, a mieszkańcy powinni pomagać w podejmowaniu słusznych decyzji. majek
Obserwuj wątek
    • narciarz-only Re: Generalny remont 26.12.11, 17:11
      Nie jestem mieszkańcem to naraaa !!!!!!!
    • rumcajs_88 Re: Generalny remont 24.08.12, 09:26
      Mądrze prawisz, po remoncie będzie betonowa płyta jak w Kielcach na Rynku. Nie jestem przeciwny remontowi ale z zachowaniem obecnego kształtu, wyremontować chodniki, zrobić elewację w kamienicach na rynku, zrobić porządek z wszędzie wiszącymi kablami itp. A tak będzie ładna betonowa płyta ogrodzona ruderami.
      • prawdziwy-snk Re: Generalny remont 30.09.12, 11:23
        A nie ma co gadać przed remontem jak będzie wygladac za 2lata. Po remoncie będzie można komentować. Odnosnie kabli to jakbyście czytali mają zniknać. !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka