Dodaj do ulubionych

Wakaty u rezydentów. Młodzi lekarze nie chcą se...

04.04.12, 08:54
A w znakomitym serialu Glina 2 na pytanie komisarza do pani patolog dokonującej sekcji zwłok dlaczego wybrała tę specjalizację pada odpowiedź: "... jest to mniej stresujące, żaden pacjent do chwili obecnej mi nie zszedł..."
Obserwuj wątek
    • k.janno Wakaty u rezydentów. Młodzi lekarze nie chcą se... 04.04.12, 10:03
      Ja rozumiem trochę ich obawy. Zwłoki nie dają łapówek patomorfologowi, a neonatolog nie może kosić w prywatnym gabinecie, ale przecież za to rodzice noworodka mogą być bardzo hojni, więc nie traćcie ducha Judymowie, trzeba tylko odpowiednio odmalować im ryzyko.
    • wiechuta Wakaty u rezydentów. Młodzi lekarze nie chcą se... 04.04.12, 10:51
      A kiedy doczekamy sie geriatrów. Niezbyt odległy jest czas kiedy starzy ludzie (vide moi Rodzice) zaczną zapychać kolejki do wszystkich specjalistów. Oni woleliby być pacjentami przychodni dla starych chorych, ale takowych nie ma.
    • villiv Wakaty u rezydentów. Młodzi lekarze nie chcą se... 04.04.12, 11:17
      A to dopiero ktoś Amerykę odkrył! :D
      Tak jest wszędzie co pół roku, w rekrutacji wiosennej i jesiennej, a niewykorzystane miejsca idą na specjalizacje bardziej oblegane, więc nihil novi sub sole.

Co do judymowania, to jednak nie wszyscy jesteśmy Chrystusami. Dziwny komentarz, zupełnie jakby lekarze nie mogli wybrać specjalizacji, która ich interesuje...
    • ryanmdusa Wakaty u rezydentów. Młodzi lekarze nie chcą se... 04.04.12, 12:38
      Ta zawisc hamstwa jest odrazajaca
      • Gość: smurfmadrala Młodzi lekarze chcą dużo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 13:23
        Medycynę wybiera się z powołania.
        Powołania do pieniędzy,
        a wysokość honorariów za powołanie jest różna w różnych specjalnościach.
        Największe powołanie jest w wielkich klinikach wielkich miast,
        widać to po autach i domach "powołanych".

Byłem kiedyś na imprezie gdzie tylko ja nie byłem doktorem.
        Temat naczelny, wielogodzinny- pieniądze, pieniądze, pieniądze.
        Jedna tylko lekarka miała inną poza pieniężną obsesję - głupotę pielęgniarek,
        ale ją rozumiem,odreagowała, po prostu pani doktor była bardzo, bardzo mało urodziwa.
        • Gość: matole Re: Młodzi lekarze chcą dużo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 21:49
          jeden. Rozumiem że pozostali uczą sie i pracują dla idei.
        • Gość: pacjent Re: Młodzi lekarze chcą dużo IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.12, 22:53
          Wśród lekarzy, zwłaszcza tych dojrzałych, są też ludzie normalni, rzetelni, uczciwi, etyczni, pracujący za frajer, dla których PACJENT jest ważniejszy niż mamona. Znam wielu wspaniałych lekarzy tak postępujących, tylko, że nikt o nich nie pisze. Medialnie lepiej się sprzedaje lekarz łapówkarz, leń, dyletant, dla którego najważniejsza jest mamona. Niestety tacy również są. Polska służba zdrowia jest chora i to bardziej niż za Stalina, Bieruta, Gomułki, Gierka i Jaruzelskiego. Ponad 20 lat żyjemy w tzw. kraju demokratycznym, ale służba zdrowia jest nadal w epoce stalinizmu. Eksminister zdrowia, która przekopała na metr ziemię na smoleńskim lotnisku, w nagrodę za kłamstwa i oszustwa została marszałkiem Sejmu RP. Czy Polska jest normalnym krajem?
      • robert6_666666 Re: Wakaty u rezydentów. Młodzi lekarze nie chcą 04.04.12, 14:34
        Nawet nie przeczytales postow a juz je komentujesz? Z tych, ktorzy pisali przed toba tylko jeden napisal glupote, ktora atakuje lekarzy. Ty wiec napisales druga (no niby majaca ich bronic).
    • Gość: Jana Bzdura lekarze chcą ale ich nie dopuszczą IP: *.snydernet.net 04.04.12, 15:32
      Nie wiem skąd takie informacje ale rzeczywistość jest inna. Owszem są miejsca ale proszę się na nie dostać. To jest tak jak z zawodem prawników każdy może być teoretycznie.
      Co do kasy to rzeczywiście być może tak jest ale skoro ktoś tylko o niej pisze to znaczy myśli podobnie walczy o kasę.
      Bo o kasę zawsze chodzi.
      • Gość: starszy rezydent Re: Bzdura lekarze chcą ale ich nie dopuszczą IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.12, 15:52
        Przyjrzyjmy się kto w szpitalach, klinikach zajmuje etaty rezydenckie na "elitarnych" kierunkach? Dlaczego w dobie kryzysu niektóre szpitale przyjmują rezydentów na etat szpitala i sami płacą mu przez kilka lat pensję, podczas gdy rezydentowi przez 5 - 6 lat pensję płaci ministerstwo zdrowia. Do tej pory nie jest uregulowany status kierowników specjalizacji. Nikt się ich nie pyta czy chcą nimi być, tylko mocą urzędu zleca się im dodatkowe obowiazki, powierzając opiekę nad rezydentem (rezydentami) za Bóg zapłać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka