Dodaj do ulubionych

Piknik Gombrowiczowski

IP: 78.155.124.* 04.06.10, 20:39
Już w przyszły weekend 11- 13 czerwca kolejna odsłona działań Piknikowych
wokół postaci Witolda Gombrowicza. W tym roku oprócz Gombra spotkamy się z
twórczością i osobą Brunona Schulza za sprawą wystawy w Galerii BWA "W STRONĘ
SCHULZA", która zawita do Ostrowca dzięki Fundacji Republika Marzeń. Poza
dziesiątkami prac inspirowanych życiem i twórczością Schulza specjalna
instalacja autorstwa Tatiany Kwatkowskiej. W jednej ze starych sal
browarnianych będzie również można zwiedzić instalację Leszka Mądzika "POKOJE
PAMIĘCIE BRUNONA SCHULZA". W piątek 11 czerwca obejrzymy dwa przedstawienia w
reż. Asji Łamtiuginy; "BIESIADĘ U HRABINY KOTŁUBAJ" m.in. z Anną POLONY,
ALEKSANDREM MACHALICĄ i JAKUBEM PRZEBINDOWSKIM. Na dziedzińcu browaru tegoż
samego wieczoru przedstawienie "I KONIEC i BOMBA", opowieść o trzech
muszkieterach literatury Gombrowiczu, Witkacym i Schulzu. W rolę muzy
wcieli się Katarzyna Groniec. Po spektaklu, w kinie plenerowym animacja GOMBRO
i film w reż. Grzegorza Packa "LIST Z ARGENTYNY".

SOBOTA 12 czerwca, to przede wszystkim wystawa zdjęć Leszka Mądzika i Andrzeja
Łady w Galerii Fotografii i koncert zespołu PUSTKI na dziedzińcu browaru, o
godz. 20.30. Zaraz po SPACER OPĘTANYCH, który przybieże w tym roku nieco inną
formę... niespodzianka...!

NIEDZIELA 13 czerwca, to koniec warsztatów teatralnych z Leszkiem Mądzikiem,
turniej szachowy im. Witolda Gombrowicza, rozstrzygnięcie konkursu
Literackiego WITOLDO 2010. Ponadto spotkanie z Moniką Bolach (autorką książki
"Płeć jako agrafka. O twórczości W. Gombrowicza") oraz z prof. Przemysławem
Czaplińskim (jeśli zdoła dojechać). Wieczór niedzielny to uczta dla ucha.
Koncert zespołu KARBIDO, projekt STOLIK.

Zachęcamy do spędzenia 3 dni z kulturą, w plenerze, na scenie i galerii.

!!!ZAPRASZAMY!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: creative Re: Piknik Gombrowiczowski IP: 81.26.29.* 07.06.10, 16:55
      Program zapowiada sie ciekawie. Wreszcie coś innego, nie na kształt festynu,
      spędu gawiedzi i baloników na drucików... Może to szansa na ambitne działania
      artystyczne w mieście, a nie li tylko na koncerty... koncerty... koncerty...
      • Gość: robert malone Re: Piknik Gombrowiczowski IP: 194.181.136.* 07.06.10, 18:43
        czym ty człowieku żyjesz w miescie o bezrobociu 30% oczekujesz wysokiej kultury? Weź człowieku idź sobie ze swojej kieszeni wydaj pieniadza na te bzdury a nie z moich podatków!
        • Gość: creative Re: Piknik Gombrowiczowski IP: 81.26.29.* 08.06.10, 14:33
          Czy zatem Ty człowieku żyjesz... Ciekaw jestem niezmiernie?!
          • Gość: Leonid Re: Piknik Gombrowiczowski IP: 81.6.191.* 08.06.10, 14:54
            Tak, akurat wysokiej sztuki potrzeba w rekordowym bezrobociu. Jak to mówiła
            kiedyś Maria Antonina...: ,,(...) nie macie chleba? To jedzcie ciastka".
            • lachien Re: Piknik Gombrowiczowski 08.06.10, 16:38
              Czyli im większe bezrobocie w mieście tym POWINNO być mniej kultury i sztuki??
              Ciekawe przemyślenie. Może w ogóle zaorać całe miasto, zbudować chlewiki i pola
              buraków dla pospólstwa żądnego sztuki?
        • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.10, 19:08
          Ciekawa jestem czy wiesz ileż to pieniędzy konkretnie z TWOICH ,robercie
          malone,podatków poszło na te "bzdury".Chętniej na to przeznaczyłabym pieniądze z
          moich podatków niż na zasiłki dla bezrobotnych czy choćby leczenie palaczy lub
          alkoholików.Jakbym miała wybór- a niestety nie mam.
          Tak czy siak-trochę kultury jeszcze nikomu nie zaszkodziło.I chwała,że są
          jeszcze ludzie w Ostrowcu,którym chce się coś zorganizować.
          • lachien Re: Piknik Gombrowiczowski 08.06.10, 19:39
            Panu Malone - co widać - w ogóle przeszkadza kultura czy sztuka. Są tacy ludzie
            na świecie. I mają do tego pełne prawo. Jedni wolą Gombrowicza - inni winko z
            kolegami. Bełcik z rana to już nie jest bzdura, a świńskie pijackie dowcipy
            jawią się jako poezja. Nie każdy musi szczytować przy inwokacji z Pana Tadeusza
            lub chodzić do opery. Jakby wszyscy byli jednakowi jaki ten świat byłby nudny.
            A co do podatków - się komuś nie podoba to niech nie płaci:)
            • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski IP: 87.205.149.* 08.06.10, 19:52
              Pan Malone mnie jawi się raczej jako wielbiciel filmów sensacyjnych ściąganych z
              sieci za friko(po co płacić za bilet do kina jak w domu masz plazmę i se
              ściągniesz pirata-możesz zatrzymać jak chcesz,cofnąć itd) i śmiesznych filmików
              z youtoube.A panowie od bełcika to potrafią czasem zaskoczyć taką złotą myślą,że
              ho,ho!I bywają bardzo szarmanccy.Niech żyje różnorodność!Precz z gębą!
              • Gość: mika Re: Piknik Gombrowiczowski IP: 78.155.124.* 08.06.10, 20:40
                panie malone, idź pan do lekarza
              • Gość: robert malone Re: Piknik Gombrowiczowski IP: 194.181.136.* 08.06.10, 20:44
                to jest tak, jak ci się leje na głowę to najpierw co robisz? Naprawisz dach czy kupisz sobie smoking? Jak nie masz za co zapłacic rachunku to pojdziesz do pracy, któej nie ma, czy do teatru?Życie jest piękne, jak są pieniądze, wtedy stać cię na wiele. Ludzie wybierjaą miejsca tam gdzie jest praca a potrzeby drugiej lini przychodzą poźniej. Cóz niektórzy lubia żyć w olbrzymiej abstrakcji i okrzykiwac sie mianem intelektualistów...bo to tak im się wydaje. Tyle w temacie.
                • Gość: mika Re: Piknik Gombrowiczowski IP: 78.155.124.* 08.06.10, 20:47
                  są ludzie w tym mieście, którym na dach się nie leje i mają za co płacić
                  rachunki, ale w sumie po co nam oni...najlepiej wybić
                • Gość: zxz Re: Piknik Gombrowiczowski IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 08.06.10, 20:53
                  problem zawsze ten sam...Ludzie marudzą "a to po co a nie lepiej było
                  by te pieniądze na coś innego"... Tylko że proszę państwa tak to nie
                  działa nie da się od tak pieniędzy przeznaczonych na kulturę dać np na
                  yyy miejsca pracy? (tak każdy by pewnie prace chciał) albo nie wiem na
                  chodniki chociażby. Tak zarządzać finansami to możemy ale w własnym
                  portfelu...
                  • lachien Re: Piknik Gombrowiczowski 08.06.10, 21:06
                    Chyba nie zauważasz Malone, że oprócz 30% bezrobotnych w tym mieście żyje 70%
                    robotnych. Nie szastaj sloganami, że jak woda się leje z dachu to nikt na
                    smoking nie wyda. Oczywiście, że tak. Ale większości ludzi się nie leje i stać
                    ich na uczestnictwo w imprezach kulturalnych. Twój post oznaczał jedno - jak
                    jest duże bezrobocie to ludziom nie jest potrzebna rozrywka. Weź sobie jeszcze
                    raz przeczytaj co napisałeś a później dopiero pisz o potrzebach pierwszych bo to
                    odwracanie kota ogonem.
                • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.10, 21:01
                  Wiesz co,jak 13 lat temu zarabiałam 700zł brutto to nie stać mnie było na
                  kupienie sobie książki.Ale to nie znaczy,że przestałam czytać-dzięki temu,że
                  miasto dofinansowywało "kulturę" mogłam pójść do biblioteki i wypożyczyć książkę
                  za darmo.Oczywiście,że najpierw zaspokajamy podstawowe potrzeby ale ty chyba
                  głodny nie chodzisz?I pewnie masz w domu telewizor,kablówkę,komputer z dostępem
                  do sieci-nie jest tak zle,prawda?Człowiek tym się różni od zwierząt,że oprócz
                  podstawowych ma(lub miewa) wyższe potrzeby.
            • Gość: gość Re: Piknik Gombrowiczowski IP: 78.155.124.* 09.06.10, 17:37
              "A co do podatków - się komuś nie podoba to niech nie płaci:)" - a jak można to
              zrobić, żeby nie płacić jeśli mi się nie podoba? Zdradź ten sekret, to chętnie
              skorzystam.
              • lachien Re: Piknik Gombrowiczowski 09.06.10, 18:05
                Proszę bardzo: wykonaj lot koszący z budynku 10cio piętrowego bloku w kierunku
                pionowym na beton.
                I już nigdy nie będziesz płacił podatków.
                • Gość: gość Re: Piknik Gombrowiczowski IP: 78.155.124.* 10.06.10, 12:13
                  Jestem porażony Twoją pomysłowością i inteligencją. Że też sam na to nie wpadłem
                  - dzięki za radę.
                  • lachien Re: Piknik Gombrowiczowski 10.06.10, 15:28
                    Nie ma za co. Zawsze służę swoją pomysłowością i inteligencją.
    • unhollyseth Nie narzekać pospólstwo!!! 08.06.10, 21:06
      Co prawda Gombrowicz to nie moje tematy i lubię filmy sensacyjne (:P ), ale
      jeżeli chodzi o kulturę to u nas w mieście jest dobrze. Taka zasłużona ocena -
      4. I mówię tutaj o wysokiej kulturze, a nie o kinie 3D. Powiem tak. Są ludzie,
      którym zależy na tym, żeby było fajnie i chwała im za to. (Pozdrawiam tychże
      ludzi:) ) Jeżeli chodzi o kulturę i rozrywkę w Ostrowcu to narzekać nie będę, bo
      jest dobrze. Co prawda jestem za większą liczbą imprez i miejsc spotkać z
      kulturą, ale nie wszystko od razu:)

A ja żądam i chcę kina plenerowego tak rewelacyjnego jak "Mocny czlowiek"!!!
      • Gość: Iska Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.10, 21:22
        Ale ja też lubię filmy sensacyjne:)Ale nie tylko.Bo czasem fajnie jest się
        trochę zatrzymać i zastanowić i od tego jest właśnie sztuka i kultura.
        A co to właściwie znaczy przeznaczyć pieniądze na miejsca pracy-za pieniądze
        podatników stworzyć zakład pracy i wypłacać ludziom pensje?Bo czasami odnoszę
        wrażenie,że tego by niektórzy oczekiwali.
        A pisanie o "laniu się na głowę" i o bezrobociu jako wielkim nieszczęściu w
        czasie gdy tak wiele osób straciło naprawdę i dosłownie wszystko...ja bym się
        zastanowiła.
        • unhollyseth Re: Nie narzekać pospólstwo!!! 08.06.10, 21:26
          yyyy ale chyba to nie do mnie ta wypowiedź ?:/
          • Gość: Iska Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.10, 21:35
            No pewnie,że nie.Tylko pierwsze zdanie o filmach.Reszta to ogólne refleksje na
            temat postawy p.Malone:)
            • Gość: Robert Malone Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: 194.181.136.* 08.06.10, 21:50
              Wszystko zalezy od tego jaki przyjmuje się kierunek rozowju. Czy nastawiamy się na kierunek, któy ma efekt gospodarczy, czyli robimy takie rzeczy, które wiadomo,ze przekładają się na konkretne rezultaty. Kultury nie uwazam za czynnik dynamizujacy wrecz przeciwnie jako kapitałochłonny i obciazajacy.Trudno jest zmienić poziom 30% bezrobocia budujac browar kultury czy organizowac imprezy za iles tam milionów(to przykłąd), kiedy nie ma podstawowej infrastruktury. Uwazam ,ze na tym poziomie rozowju wydatki na kutlure powinny byc minimalne.
              • gimmesometruth Re: Nie narzekać pospólstwo!!! 08.06.10, 22:15
                Hmmm?! Kultura to dziś jeden z przemysłów, który równie dynamicznie wspiera
                gospodarkę i rozwój regionów. Już dyskusje po kongresie w Krakowie- pomimo
                różnicy zdań w różnych gremiach- udowodniły, że nie można ignorować wspierania i
                dotowania poważnych działań kulturalnych. Spójrz kolego Malone na cały tzw.
                sektor kreatywny, o którym coraz więcej sie mówi. To cała masa ludzi, którzy
                doskonale odnajdują się w szeregu działań kulturalnych, nie tylko w granicach
                kraju, freelancerzy etc. Zarabiający poważne sumy. Są również wpadki, przykład
                Łodzi i Davida Lyncha, jak miasto dało ciała i ile na tym straciło. O wspieraniu
                ruchu turystycznego nie wspomnę, bo to oczywiste. Zatem nie narzekaj, przyjdź na
                Piknik Gombrowiczowski w najbliższy weekend i się daj przekonać, że dobry
                koncert, wystawa, film czy happening to coś dobrego, co daje kopa i pozwala sie
                oderwać od całego szajsu i 30% bezrobocia. Zapraszam!!!
              • Gość: Iska Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.10, 22:15
                Odnoszę wrażenie,że one i tak nie są duże,te wydatki na kulturę.A większość
                naszych podatków i składek zusowskich przejada rozbudowany i demoralizujący
                socjal.I naprawdę cieszę się,że coś się dzieje w tym mieście,że nie jest to
                wydarzenie czysto komercyjne.I nie mam pretensji,że na to idą pieniądze.
                • unhollyseth Re: Nie narzekać pospólstwo!!! 08.06.10, 23:16
                  "I naprawdę cieszę się,że coś się dzieje w tym mieście,że nie jest to wydarzenie
                  czysto komercyjne.I nie mam pretensji,że na to idą pieniądze"
                  Jak zawsze się z Tobą zgodzę :) Ale przyznać trzeba, że są jeszcze projekty
                  lekko pachnące kulturą stworzone tylko po to, aby wypromować określone
                  zachowania polityczne.
                  Ja widzę jeden taki jeszcze projekt związany z X muzą, ale to muszę porozmawiać
                  z odpowiednimi osobami:)
              • Gość: abc Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.06.10, 22:26
                "Kultura wyzwala ciało od zniewolenia pracą i usposabia go do
                kontemplacji".
                Umberto Eco - " Zapiski na pudełku od zapałek".
                • gimmesometruth Re: Nie narzekać pospólstwo!!! 08.06.10, 23:00
                  Cieszy mnie to, że zapowiedź Pikniku Gombrowiczowskiego wywołała takową dyskusję.
                  • unhollyseth Re: Nie narzekać pospólstwo!!! 08.06.10, 23:19
                    ;) Ja z niecierpliwością czekam na Spacer Opętanych oraz Karbido :)
                    • Gość: Iska Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.10, 11:26
                      Z tą polityką to oczywiście masz rację.Ludzie szybko wyczuwają takie
                      rzeczy.Myślę,że tego nie da się zupełnie uniknąć,tak władza flirtuje
                      z wyborcami,jest tak od czasu"chleba i igrzysk".Sposób widzę jeden-
                      cieszyć się występami artystów nie zważając na to kto i po co ich
                      zaprosił.Prawdziwa sztuka obroni się sama.
                      Ja szykuję się na wystawę w BWA(Beksiński,Starowieyski) i cieszę
                      się na koncert zespołu Pustki.Karbido nigdy nie słyszałam ale mnie
                      zaintrygowało to co przeczytałam o nich i pewnie będę chciała to
                      zobaczyć.
                      • Gość: zona Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: 81.26.29.* 10.06.10, 10:29
                        Na uwagę zasługuje wystawa W Stronę Schulza. Masa ciekawych prac sie zapowiada.
                        KARBIDO to klasa sama w sobie.
                        • Gość: Diaboł Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: 194.181.136.* 10.06.10, 18:38

Poczekjacie jeszcze parę lat kiedy miasto się wyludni, nie będzie wtedy podatków, wpływu z CIT, PIT i te wasze przedstawienia nie będzie miał kto finansować. To juz niebawem. Takze wykorzystajcie te ostanie lata.Nawet Ci (bez)Radni nie łażą na te wasze przedsięwzięcia... Kultura czynnikiem rozowju?Proszę Cię nie twórz nowych teorii rozowju gospodarczego. Podaj mi miasto przemyłowe, które podniosło się dzieki tylko i wyłacznie sztuce ujmując szerzej kulturze. Nie mieszaj w to turystyki, bo to inny aspekt.
                          • Gość: Iska Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.10, 21:29
                            Nie ma to jak optymizm...
                            • Gość: Diaboł Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: 194.181.136.* 10.06.10, 22:56
                              To realizm!
                              • Gość: Iska Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.10, 23:56
                                Może twój.Każdy ma taki realizm jaki sobie stworzy.Ja tam wolę optymistyczny
                                realizm.Jest się znośniejszym dla otoczenia:)
                                • gimmesometruth Re: Nie narzekać pospólstwo!!! 12.06.10, 15:31
                                  Dziś koncert zespołu PUSTKI i odjechany happening SPACER OPĘTANYCH
                                  • Gość: kanikuła Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: 78.155.124.* 12.06.10, 15:34
                                    Jak frekwencja wczoraj?
                                    • Gość: 09 Re: Nie narzekać pospólstwo!!! IP: 194.181.136.* 12.06.10, 18:40
                                      fatalna...
    • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski 12.06.10, 19:11
      Mam nadzieje, że nie będzie burzy z opadami, bo chce iść na ten Spacer
      Opętanych. A nad Rosochami czarne chmury...
      • dizzy81 Re: Piknik Gombrowiczowski 12.06.10, 19:15
        co to jest ten spacer opętanych?
        • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski 12.06.10, 19:17
          Nie wiem:D Ale już spakowałem kaftan :D
          • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski 12.06.10, 19:21
            wiadomosci.onet.pl/2182852,11,piknik_gombrowiczowski_w_ostrowcu_swietokrzyskim,item.html
            "Zaplanowano także happening "Spacer Opętanych", który ma nawiązywać do
            seksualności prezentowanej w utworach autora "Ferdydurke"."
            Będzie topless i te sprawy :D
      • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 19:21
        Może te chmurzyska bokiem przejdą...
    • dizzy81 Re: Piknik Gombrowiczowski 12.06.10, 23:03
      Frekwencja porażająca, obsługi i ochrony więcej niż mieszkańców. Kto zawiódł?
      Ostrowczanie czy promotorzy?
      • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 23:13
        A Pustki tak fajnie zagrały,energetycznie.Mnie się bardzo podobało,płytkę z
        autografami mam:)
        Chyba promocja za słaba.Może Gombrowicz młodzieży za bardzo się ze szkołą
        kojarzy i ponieważ dla części jest zupełnie niezrozumiały są to złe
        skojarzenia.A może trzeba było promować to wydarzenie jako dobrą zabawę przede
        wszystkim dla młodych i różnych pozytywnie zakręconych osobników.
        • dizzy81 Re: Piknik Gombrowiczowski 12.06.10, 23:17
          Nie wątpię, że Ci co byli źle się bawili. Ale coś ewidentnie zawiodło i ktoś
          chyba powinien wziąć za to odpowiedzialność...

Może następnym razem zrobić Piknik Z Bayer Full, zapewniam że będą tysiące.
          • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 23:29
            Taa,a najlepiej niech przyjedzie Doda i dajmy do tego darmowy browar.Frekwencja
            murowana.
            Ech,gorycz przez nas przemawia ale...Chyba się nie poddasz i przyjdziesz jutro
            na Karbido:)
            • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski 12.06.10, 23:44
              Byłem pod koniec Pustek. Ciekawie grali. Miejscami obijało mi się o uszy jakby
              sami The Gathering grali :) Spacer Opętanych...mniej mi się podobał, ale tylko
              dlatego, że spodziewałem się jakiegoś przemarszu ulicami miasta...wyobraźcie
              sobie tak ze 30 draq queen w pochodzie ulicami miasta. Powiem tak...sam bym się
              przebrał na taki pochód :P
              Co do Waszych przemyśleń...Mieszkańcy Ostrowca nie dorośli do takich "eventów".
              Fakt Dody, Patrycje Ryczące Markowskie i inne są lepsze. Nie zmuszają do
              myślenia, nie powodują, że się zatrzymasz i zaczniesz myśleć.
              Ostrowiec to piękne miasto tylko ludzie jacyś "niedotegowani".

PS. Instalacja w budynku browaru...coś niesamowitego!!!! Klimat nie z tej ziemi.
              Chciałbym, żeby w Ostrowcu była taka knajpka w takim klimacie...mógłbym tak
              zamieszkać:)
              • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 23:50
                Podoba mi się określenie "niedotegowani",oddaje istotę rzeczy:)
                • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski 12.06.10, 23:59
                  Ale o czym My tutaj rozmawiamy...w kinie chyba leci lub będzie leciało Toy Story
                  ...w 3D! Myślę, że to jest fajniejsze...
    • Gość: Michał Janicki Re: Piknik Gombrowiczowski IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 13.06.10, 01:26
      Nie wiem dlaczego narzekacie. MCK na organizację Pikniku przytulił kasę z
      programu "Aktywnie i alternatywnie" i wszystko się zgadza. Od lat ta impreza nie
      jest należycie promowana. Nie wystarczy przecież byle jaki plakat na słupie
      ogłoszeniowym. Każdy w nosie ma, by dotrzeć do szkół, do nauczycieli i do
      młodzieży. Wiele eventów taki jak ten w Ostrowcu po prostu się dzieje i tyle.
      Miasto płaci kupę kasy i nic z tego nie ma. Ważna jest prowizja od koncertów dla
      organizatorów. Nie narzekajcie więc na ostrowiaków i ich stosunek do kultury,
      tylko na tych, którzy serwują w bezmyślny sposób kulturę dla ostrowiaków.
      Uważam, że dyrekcję MCK przerósł już czas i czas na zmiany.
      • lachien Re: Piknik Gombrowiczowski 13.06.10, 07:56
        Dużo w tym racji.
      • Gość: asalka Re: Piknik Gombrowiczowski IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 13.06.10, 07:58
        Co do promocji,chodzę na piknik Gombrowiczowski od 8 lat bez względu
        na to gdzie się odbywa,ślędzę informacje wcześniej,namawiam
        znajomych i mnie trudno było zorientować się co w piątek będzie o
        jakiej godzinie.Pewnie organizatorzy wiedzą i wydaje im się to
        oczywiste ludzie jednak chcą wiedzieć konkretnie,a takiej wiadomości
        nigdzie nie było.
        Brawo za piątek,bardzo mi się podobało,frekfencja no trudno,mamy
        przecież dużą rzeszę pedagogów w Ostrowcu (obecnych było 2 w tym 1
        emeryt)którzy twierdzą że nie stać ich na książkę i na sztukę z
        powodu małych wynagrodzeń,tu było gratis i co? daje to coś do
        myślenia.
      • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski 13.06.10, 13:21
        Piknik nie był odpowiednio promowany? Człowieku!! We wszystkich internetowych
        serwisach informacyjnych był promowany, w lokalnej prasie, w telewizji. Do tego
        miasto całe oblepione plakatami, podobnie jak szkoły, więc jak można jeszcze
        bardziej. Pracownicy MCKu mieli się przejść osobiście po domach i rozdawać
        zaproszenia? Wolne żarty. Jacy ludzie taka i kultura w mieście i tyle. Wczoraj
        był bodajże mecz USA - Anglia toteż ludzie woleli siedzieć na dupskach w domach
        i oglądać jak 22 pajaców biega za kawałkiem skóry, zamiast liznąć wyższej
        kultury. Nie ma pieprzenia głupot o słabej promocji.
        Kur*** Norbi będzie w Galerii...wtedy będą tłumy...
        • dizzy81 Re: Piknik Gombrowiczowski 13.06.10, 14:29
          70 tysięcy ludzi i wszyscy przed telewizorami? Nie wierzę!
          • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski 13.06.10, 14:45
            Weź poprawkę na to, że jakieś 35-40 % to młodzież z czego 10%dresy, 10% hip
            hopy, 20% fani dyskotek, 20% kinder metale i emo. Zostaje nam 40 % młodzieży.
            60% to dorośli. Z czego 30% zapalonych kibiców, 30% emerytów. Zostaje nam 40 %.
            A teraz z tego co pozostało trzeba uwzględnić ile osób nie było w mieście, ile
            miało imprezę rodzinną, ile osób było chorych i ilu się nie chciało dla zasady.

Ludziom się nie chcę. Tak jak z wyborami, frekwencje są zatrważające. Film w
            domu, leżenie na łóżku, siedzenie przy komputerze. Już pomijam fakt, że to
            spotkanie z Gombrowiczem, którego ja sam osobiście nie lubię i nie cierpię, ale
            z czystej ciekawości poszedłem oraz po to, żeby tyłek z domu ruszyć. Tak jak
            pisałem ludzie w większości są prości i mają proste potrzeby. Taki Piknik
            Gombrowiczowski leży trochę wyżej w piramidzie potrzeb.
            • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski 13.06.10, 14:45
              Oczywiście te % to czyste uogólnienia :)
              • dizzy81 Re: Piknik Gombrowiczowski 13.06.10, 14:51
                nie myślałeś o pracy w GUS-ie?
                • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski 13.06.10, 15:03
                  W GUSie, KRUSie, ZUSie i w przedszkolu,.
    • dizzy81 Re: Piknik Gombrowiczowski 13.06.10, 09:53
      No i te komary....
      • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski 13.06.10, 09:58
        Nawet mi nie mów o tych komarach:/ Odganiając się od nich naprawdę wyglądałem
        jakbym miał Toreuta lub inne ciekawe schorzenie.
        • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.10, 12:12
          Z tą informacją(a raczej jej brakiem)to prawda.Usiłowałam dowiedzieć się w
          jakich godzinach można obejrzeć wystawę w BWA-zero informacji.Na stronie pikniku
          i na stronie BWA tylko informacje o wernisażu,że w piątek o 18.00 rozpoczęcie i
          nic więcej.Ani jak długo będzie wystawa w Ostrowcu ani w jakich
          godzinach.Dzwoniłam nawet pod podany na stronie numer(w godzinach pracy BWA)i
          nikt nie odbierał.Tak podejrzewałam,że można ją będzie obejrzeć w czasie trwania
          pikniku cały czas,tj. do wieczora ale pewna nie byłam.Tak że trochę na promocję
          mam prawo ponarzekać:)Co nie znaczy,że sama idea mi się nie podoba,wręcz przeciwnie.
          • Gość: Kamil Stelmasik Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: 81.26.29.* 13.06.10, 12:55
            Szanowny Panie Michale Janicki (choć nie wiem czy to Pana prawdziwe imię i
            nazwisko) w użytym przez Pana stwierdzeniu cyt. "Ważna jest prowizja od
            koncertów dla organizatorów"
            . Jawi się Pana brak wiedzy lub jakieś dziwne
            przeświadczenie o takiej praktyce. Nigdy nie spotkałem się z takimi działaniami
            od kiedy pracuję w Miejskim Centrum Kultury. A to, co Pan sugeruje odbieram
            osobiście jako pomówienie i obelgę. Obraża Pan w ten sposób ludzi, którzy ciężko
            pracują w tej instytucji. Choćby i nad tegorocznym Piknikiem, który w
            niezrozumiały sposób zawiódł był wymagania niektórych pod względem frekwencji. W
            tym i moje. Dlaczego? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Organizując Konkurs
            Literacki WITOLDO 2010 w ramach Pikniku udało sie zamieścić informacje o nim, za
            darmo dzięki życzliwości kilku osób na najważniejszych portalach kulturalnych
            (około 20). Co poskutkowało liczbą 93 nadesłanych prac. Prace oceniał również
            prof. Czapliński, co podnosi prestiż oceny tekstów. Wina jest gdzieś po środku.
            Gdzie jest inteligencja tego miasta, pedagodzy, studenci i uczniowie, chociażby
            szkół ponadgimnazjalnych. Czy trzydniowe interdyscyplinarne przedsięwzięcia
            (wystawy, teatr, koncert, warsztaty) mają racje bytu w naszym mieście? To
            pytanie nie do mnie i nie mnie to oceniać. Choć bardzo korci...
            • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! 13.06.10, 13:22
              Kamil spokojnie...pan Janicki pójdzie z miłą chęcią na Norbiego do Galerii.
            • Gość: feliks Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: 194.181.136.* 13.06.10, 13:34
              > Gdzie jest inteligencja tego miasta, pedagodzy, studenci i uczniowie, chociażby
              > szkół ponadgimnazjalnych.

Inteligencja jest w innych miastach, tam gdzie są miejsca pracy,a nie tam gdzie jest ekonomiczna pożoga.
              • Gość: Elżbieta Baran Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: 81.26.29.* 13.06.10, 14:08
                Szanowny Panie Janicki, spotkamy się w sądzie. Za słowa należy brać
                odpowiedzialność.
                • Gość: gość Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 13.06.10, 14:24
                  A czymże sobie pan Janicki zasłużył droga Pani, by przed sądem stawać?
                  Żartować Pani zapewne raczy?
                • Gość: gosc Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.10, 14:53
                  Gdy wychodziłam ze szkoły w piątek po trzynastej, wstąpiłam do
                  sekretariatu i zauważyłam leżący na półce plik broszur reklamujących
                  Piknik Gombrowiczowski. Pomyślałam, że ktoś z organizatorów
                  pozostawił je w tym pokoju do rozprowadzenia wśród nauczycieli,
                  uczniów i rodziców. Wzięłam jedną i przejrzałam z zaciekawieniem,
                  oprawa graficzna wydała mi się na wysokim poziomie. Z doświadczenia
                  szkolnego wiem, że reklama za pomocą broszur rzadko przynosi szerszy
                  odzew, skuteczniejsze są spotkania promujące przedsięwzięcie z
                  osobami zaangażowanymi w nie. Myślę też, że z reklamą Pikniku
                  Gombrowiczowskiego można wyjść do szkół z rocznym wyprzedzeniem, w
                  czasie gdy układany jest program wychowawczy (np. w czerwcu). To
                  wcale nie znaczy, że nauczyciele mają biernie czekać na inicjatywę
                  organizatorów...
              • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.10, 14:51
                "Inteligencja jest w innych miastach,tam gdzie są miejsca pracy(...)"
                Otwiera się temat do dyskusji.Po pierwsze-Ostrowiec nie jest jedynym miastem w
                Polsce borykającym się z bezrobociem,jeśliby iść tym tokiem rozumowania wyszłoby
                na to,że w Polsce ogólnie nie ma inteligencji bo jest bezrobocie.Takie
                stwierdzenie uważam za sporą przesadę.
                Po drugie-które to są te "inne miasta"?
                Po trzecie-wyobraźmy sobie miasto z dużym zakładem pracy,dającym zatrudnienie
                wielu ludziom,z tym ,że 85% zatrudnionych to osoby z wykształceniem
                zawodowym,10%średnikm a 5% to kadra kierownicza z wyższym-widzi tu ktoś prostą
                zależność między inteligencja a ilością miejsc pracy?Bo ja nie.
                Po czwarte-wypraszam sobie,bo ja tu mieszkam,wyższe posiadam i zaliczam się do
                tzw.inteligencji.Howgh:)
                • Gość: Feliks Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: 194.181.136.* 13.06.10, 15:47
                  Ostrowiec jest miastem wypłukanym, z bardzo duzym bezrobociem, bez ludzi młodych, którzy lokują sie tam gdzie jest praca i jako takie warunki do życia. Inne miasta mam na myśli: Kraków, Warszawa, Wrocław, Katowice itp. , czyli miasta z perspektywami.
                  • Gość: Kamil Stelmasik Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: 81.26.29.* 13.06.10, 16:08
                    Wieczorem o 19.00 przedstawienie powarsztatowe w reż. Leszka Mądzika, około
                    21.00 KARBIDO z projektem Stolik, jedyna niepowtarzalna okazja by zobaczyć
                    zespół prawie wcale nie koncertujący w tym kraju. W przyszły weekend grają w
                    Szkocji, pod koniec maja zagrali w Drohobyczu w przepięknej synagodze. W
                    styczniu w Iranie zdobyli poważną nagrodę muzyczną etc... Ciekawy jestem bardzo
                    ile osób przybędzie, a ile wybierze CSI?!
                  • kszo.pany Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! 13.06.10, 16:29
                    Użytkownik Forum - Michał Janicki dość mocno się zagalopował w swych sądach, nie mających pokrycia w rzeczywistości, a przez to kłamliwych i mających charakter pomówień.
                    Bardzo łatwo można wytknąć organizatorom - vide MCK, indolencję w swych działaniach, jeśli takową samemu się reprezentuje. Czy miasto musi "mieć" coś z działań? A jeśli tak, to co? Samorząd nie jest od zarabiania piniędzy, a o zaspokajanie ich. Z Pana słów, można wnioskować, że jest to impreza komerccyjna, a poprzez brak działań, bądż nienależyte działania miasto dużo straciło - to jest rzecz jasna absurd. Można mieć pretensję jedynie do mieszkańców Ostrowca i okolic, że nie dorośli do tak ambitnych wydarzeń. Cieszę sie niezmiernie, że mogłem chłonąć i wdychać szaleństwo, tak jak czynił to mistrz Witold przed laty.
                    Nie wiem, czy Pan wie, Panie Michale, ale gdy Gombrowicz był mały, jego dziadkowie Kotkowscy wpadli na szalony pomysł, że skoro nawóz użyźnia ziemię orną, to można postarać się o to, by on sam przyszedł na pole. Postanowili więc płacić 3 kopiejki mieszkańcom Bodzechowa, którzy za najprostsze potrzeby fizjologiczne, chodzili na posiadłości Kotkowskich. Stróż każdemu wypłacał gotówkę, a użyźnienie następowało samo. Z czasem bodzechowiacy zaczęli kombinować - wchodzili, dostawali pieniądze i nic nie robili. Pan mi przypomina właśnie taką osobę. Zanim weźmie Pan 3 kopiejki, niechże nie dorzuca Pan 3 groszy, bo i tak nic Pan nie zrobił.
                    • lachien Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! 13.06.10, 18:27
                      No Kszoku z tym wdychaniem szaleństw jak Witkacy to bym uważał:)
                      • lachien Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! 13.06.10, 18:28
                        Ups cofam co napisałem. Ręka szybsza od myśli. Witold napisałeś a nie Witkacy.
                  • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.10, 18:24
                    A jednak wiele osób wybiera Ostrowiec jako swoje miejsce na ziemi.Wystarczy
                    przejechać się po obrzeżach miasta i popatrzeć ile buduje się nowych domów.O
                    każdym średniej wielkości mieście w Polsce można powiedzieć,że młodzi wyjeżdżają
                    i że jest bezrobocie.Zawsze dobrze tam gdzie nas nie ma:)
                    • lachien Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! 13.06.10, 18:30
                      No nie zawsze. I to jest ewenement. Zobacz ile mieszkańców Ostrowca mówi w
                      kółko: tu nic nie ma, kicha i ogólnie najgorszy syf to Ostrowiec. I wciąż w nim
                      mieszka. To jest dopiero "sztuka".
                      • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.10, 19:24
                        No tego właśnie pojąć nie mogę.Ja jestem ludność napływowa,Ostrowiec mnie
                        przygarnął 14 lat temu i uważam go za moje miasto.No ale ja wyznaję zasadę,że
                        nie ważne gdzie się mieszka ale z kim:)
                        • Gość: gość Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 13.06.10, 19:49
                          A skąd napłynęłaś?
                          • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.10, 19:55
                            Z pięknego miasta gdzie tama na Wiśle:)
                            • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.10, 22:41
                              No i jak wrażenia?Dla mnie rewelacja,magia i totalny odjazd...
                              • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! 13.06.10, 22:46
                                Dla mnie kur...de los był dziś okrutny. Po 15 miałem "sytuację szpitalową" z
                                najbliższą mi osobą i nie byłem na koncercie:/ A razem się wybieraliśmy...wrrrrr
                                • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.10, 22:47
                                  :(
                                  • kszo.pany Re: Piknik Gombrowiczowski do Pana JAnickiego!!!! 14.06.10, 01:10
                                    Spektakl w reż. Leszka Mondzika z młodymi już prawie artystami udowodnił nam to, co tak pięknie opisał Tadeusz Nowak w wierszu "Krajobraz z wilgą i ludzie":
                                    "Do tych ludzi starczy zejść z pagórka
                                    Zaklaskać w dłonie i wyciągnąć z mroku
                                    Skrzypce gdzie śpiewka stroszy siwe piórka
                                    A staną w tańcu, choć by na obłoku
                                    I przyszło im krzesać oberka
                                    I z piekła wezmą tancerkę jeśli ich urzekła"

Co do Karbido i magicznego Stolika - tego się nie da opowiedzieć. Powiem wiec tylko jedno - CHCĘ MIEĆ TAKI STOLIK!
                                    Cudo, cudeńko! Publiczność została zaczarowana...

Proszę o więcej:)
                                    • Gość: tycja78 piknik IP: 78.155.124.* 14.06.10, 21:47
                                      "Brawo za piątek,bardzo mi się podobało,frekwencja no trudno,mamy
                                      przecież dużą rzeszę pedagogów w Ostrowcu (obecnych było 2 w tym 1
                                      emeryt)którzy twierdzą że nie stać ich na książkę i na sztukę z
                                      powodu małych wynagrodzeń,tu było gratis i co? daje to coś do
                                      myślenia.
                                      "

Jestem pedagogiem, na pikniku byłam :)))) widziałam oprócz mnie jeszcze jakieś 6
                                      pań nauczycielek, więc ktoś tu się myli...Mimo małego wynagrodzenia jakoś sobie
                                      radzę.
                                      A ja często bywam na wszystkich imprezach kulturalnych, które oferuje miasto i
                                      uważam, ze organizatorzy zawsze się starają i wybór jest duży. Nie rozumiem
                                      malkontentów, którzy marudzą, ze Ostrowiec to dziura w której nic sie nie
                                      dzieje. Wystarczy się zainteresować, poszukać w necie, w gazecie i.... okazuje
                                      się, ze JEDNAK SIĘ DZIEJE.

A co do obecności.... ludzie są strasznie dziwni.Ja tego fenomenu nie ogarniam,
                                      nie wiem dlaczego było tak mało osób.
                                      • Gość: Iska Re: piknik IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.10, 00:10
                                        Ja też nie ogarniam.Ich strata:)
    • redakcjak6 Re: Piknik Gombrowiczowski 17.06.10, 00:05
      Witold Gombrowicz byłby zapewne zadowolony oglądając przedstawienie spacer
      opętanych.
      Czy jednak my którzy przyjechaliśmy na Piknik z całej Polski, żeby dać kawałek
      siebie też jesteśmy zadowoleni z siebie?
      Otóż w niektórych wypadkach nie robimy tego dla wielkich pieniędzy. Przyjeżdżamy
      żeby uszlachetniać ludzi i aby ludzie nas uszlachetniali. Czas skończyć z
      mitem, że artysta jest kimś górującym ponad tłumem. Jeśli nikt nie przyjdzie na
      koncert, wystawę, przedstawienie wtedy artysta (nawet ten z górnej półki) jest
      poniżej. Dopiero widzowie, odbiorcy sztuki stwarzają artystę, a potem on ich
      uszlachetnia swoim dziełem. Witkacy w wielu swoich tekstach powtarzał uparcie,
      że upadek kultury jest początkiem zdziczenia i rozpadu cywilizacji. Widział
      pierwsze symptomy nadciągającego kataklizmu w postaci niezrozumienia dla sztuki
      i zaniku uczuć metafizycznych. Dlatego kiedy wybuchła wojna przestraszył się
      spełnienia swoich wizji i popełnił samobójstwo. Dzisiaj jesteśmy w o wiele
      bardziej komfortowej sytuacji. Mamy instytucje, które trudzą się rękami swoich
      pracowników (takich jak Kamil Stelmasik z MCK), żeby zapewnić ludziom dostęp do
      kultury wysokiej, czyli uszlachetnić ich. W ramach takich imprez jak Piknik
      Gombrowiczowski uzyskujemy niepowtarzalną okazję, żeby zapoznać się z niektórymi
      najciekawszymi wydarzeniami artystycznymi z całego kraju. Przykładem pierwszym z
      brzegu jest zespół Karbido prawie nie koncertujący w Polsce. Problem niskiej
      frekwencji w czasie niektórych wydarzeń artystycznych proponowanych przez
      organizatorów Pikniku nie wynika ze złego doboru artystów, ani złej reklamy. Po
      prostu jesteśmy nadal przyzwyczajeni przez panujący w naszym kraju przez
      dziesięciolecia socjalizm do lenistwa i wygodnictwa. Do tego, że mówiąc
      obrazowo: czy się stoi czy się leży 2 tys. się należy. Do do tego, że
      odpowiednie służby zapędzą nas jak barany na masową imprezę na której za darmo
      będzie piwo, kiełbaski i wata cukrowa oraz piosenka biesiadna. Niestety tak już
      jest, że wszystko co wartościowe w życiu nie przychodzi łatwo. Trzeba się
      natrudzić, poszperać w Internecie, żeby dostać pracę, albo przyjść na Piknik
      Gombrowiczowski i mieć choćby przebłysk metafizycznej inspiracji. Bez tego ani
      rusz. Stare przyzwyczajenia nadal mają nad nami władzę, bez której żadna
      legalnie wybrana władza nie może się obejść. Na tym opiera się populizm i
      postkomunizm czyli wmawianie ludziom, że bez sztuki mogą się obejść,
      inteligencja to wykształciuchy, a brak pracy to wina określonej grupy, partii
      etc. Tego właśnie bał się Witkacy.
      W kulturze nie ma równości, nie ma demokracji. Jeśli ktoś nie chce uczestniczyć
      w Pikniku Gombrowiczowskim niech nie przychodzi i trzyma gębę na kłódkę mając
      szacunek dla ludzi, którzy się napracowali, żeby to wszystko zorganizować.
      pozdrawiam
      Loża Ferdy.

• redakcjak6 Re: Piknik Gombrowiczowski 17.06.10, 00:37
      Witold Gombrowicz byłby zapewne zadowolony oglądając przedstawienie Spacer
      Opętanych w wykonaniu Grupy Białko z Białego Stoku.

Czy jednak my twórcy,którzy przyjechaliśmy na Piknik z całej Polski, żeby dać
      kawałek siebie też jesteśmy zadowoleni z siebie?

Otóż w niektórych wypadkach nie robimy tego dla wielkich pieniędzy. Przyjeżdżamy
      żeby uszlachetniać ludzi i aby ludzie nas uszlachetniali.

Czas skończyć z mitem, że artysta jest kimś górującym nad tłumem. Jeśli nikt nie
      przyjdzie na koncert, wystawę, przedstawienie wtedy artysta jest nawet poniżej.
      Widzowie, odbiorcy sztuki stwarzają artystę, a dopiero potem on ich
      uszlachetnia swoim dziełem.

Witkacy w wielu swoich tekstach powtarzał uparcie, że upadek kultury jest
      początkiem zdziczenia i rozpadu cywilizacji. Widział pierwsze symptomy
      nadciągającego kataklizmu w postaci niezrozumienia dla sztuki i zaniku uczuć
      metafizycznych. Dlatego kiedy wybuchła wojna przestraszył się spełnienia
      swoich wizji i popełnił samobójstwo.

Dzisiaj jesteśmy w Polsce w o wiele bardziej komfortowej sytuacji. Mamy
      instytucje, które trudzą się rękami swoich pracowników (takich jak Kamil
      Stelmasik z MCK), żeby zapewnić ludziom dostęp do kultury wysokiej, czyli
      uszlachetnić ich.

W ramach takich imprez jak Piknik Gombrowiczowski uzyskujemy niepowtarzalną
      okazję, żeby zapoznać się z niektórymi najciekawszymi wydarzeniami artystycznymi
      z całego kraju. Przykładem pierwszym z brzegu jest zespół Karbido prawie nie
      koncertujący w Polsce. Problem niskiej frekwencji w czasie niektórych wydarzeń
      artystycznych proponowanych przez organizatorów Pikniku nie wynika ze złego
      doboru artystów,ani złej reklamy. Po prostu jesteśmy przyzwyczajeni przez
      panujący w naszym kraju przez dziesięciolecia socjalizm do lenistwa i
      wygodnictwa. Do tego, że mówiąc obrazowo: czy się stoi czy się leży 2 tys. się
      należy.

Dodo tego, że odpowiednie służby zapędzą nas jak barany na masową imprezę na
      której za darmo będzie piwo, kiełbaski i wata cukrowa oraz piosenka biesiadna.

Niestety tak już jest, że wszystko co wartościowe w życiu nie przychodzi łatwo.
      Trzeba się natrudzić, poszperać w Internecie, żeby dostać pracę, albo przyjść na
      Piknik Gombrowiczowski i mieć choćby przebłysk metafizycznej inspiracji. Bez
      tego ani rusz. Stare przyzwyczajenia nadal mają nad nami władzę, bez której
      żadna legalnie wybrana władza nie może się obejść. Na tym opiera się populizm i
      postkomunizm czyli wmawianie ludziom, że bez sztuki mogą się obejść, a brak
      pracy to wina określonej grupy, partii etc.

W dostępie do kultury panuje wolność wyboru. Jeśli ktoś nie chce uczestniczyć w
      Pikniku Gombrowiczowskim. Niech nie przychodzi i trzyma gębę na kłódkę mając
      szacunek dla ludzi, którzy się napracowali, żeby to wszystko zorganizować.
      • unhollyseth Re: Piknik Gombrowiczowski 17.06.10, 01:34
        Niestety nie ma tutaj ikonki <pokłon>, bo szczerze się należy za te dwa wpisy:)
        • Gość: Iska Re: Piknik Gombrowiczowski IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.10, 10:32
          W pełni popieram wypowiedź,bardzo dobre i trafne podsumowanie.Łączę ukłony:)
    • redakcjak6 Re: Piknik Gombrowiczowski 17.06.10, 14:27
      Pikniku na Facebooku

również łączę ukłony i zapraszam na facebooka

LF
      • tycja78 Re: Piknik Gombrowiczowski 17.06.10, 19:36
        Tak. Pozdrawiam. A dzis sama dałam na lekcjach wykład o tym jak mało korzystamy
        z tego co mamy dane jak na dłoni.I o tym, ze należy sie "ukulturalniac". Moze do
        kogoś dotarło?
    • temponick Dyrektorka MCK skarży internautę 23.06.10, 14:02
      "Nie wolno w ten sposób oskarżać ludzi, uważa dyrektor MCK, Elżbieta
      Baran. -Co innego, jakby ktoś napisał, że mu się w trakcie imprezy coś
      nie podobało a nie insynuować, że doszło do nadużyć..." GO z 21 czerwca
      2010r.

To chyba nie z "naszego" forum?
      • unhollyseth Re: Dyrektorka MCK skarży internautę 23.06.10, 16:53
        Chyba z naszego...
        • unhollyseth Re: Dyrektorka MCK skarży internautę 23.06.10, 16:53
          forum.gazeta.pl/forum/w,15066,112457009,112821761,Re_Piknik_Gombrowiczowski.html
          o ten post chyba chodzi
          • lachien Re: Dyrektorka MCK skarży internautę 23.06.10, 17:20
            Nie po raz pierwszy GO rżnie żywcem z forum i podaje jako swoje. Jest to
            podejście burackie i chamskie - tym bardziej, że na maile nie łaska odpowiedzieć.
            Jedyny wic w tym, że poczytność tego szmatławca spada na łeb na szyję i już
            niedługo jedynymi czytelnikami owej gazety będą sami redaktorzy.

P.S. Panie redaktorze Piotrze Słowik - jak się chodzi z kolegami na piwo do
            Dekady to nie drze się mordy na całą knajpę i nie nawija non stop o muzyce i
            swoich artykułach jeśli się nie ma pojęcia o ww. zagadnieniu. Na muzie to się
            Pan zna na poziomie przedszkolaka i to z przepukliną mosznową. Więc szpanuj Pan
            dalej, będzie z czego się śmiać.
            • Gość: lachienDOkwadratu [...] IP: *.146.170.44.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.06.10, 22:23
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: sisu Piknik ponad wszystko... IP: 81.26.29.* 25.06.10, 15:57
                Czyżby sobie Panowie do krtani skoczyli? Ehh ten nasz ostrowiecki klimacik. NIe
                wadźcie się robaczki. Przepuklina mosznowa kiedyś może przejdzie.
                • lachien Re: Piknik ponad wszystko... 25.06.10, 16:44
                  A gdzie tu widzisz skakanie do gardeł? Po prostu zwykłe złamanie prawa lub
                  regulaminu i post został usunięty. A ja nie odnoszę się do wyzwisk bo do poziomu
                  mułu nie chcę się zniżać.
                  • Gość: sisu Re: Piknik ponad wszystko... IP: 78.155.124.* 25.06.10, 20:42
                    Ale jakiś ten powód usunięcia być musiał. Nie za przymiotów wyliczanie ni za
                    słowa ciepłe. Może ból przepuklinowy się komuś nasilił? Albo jakieś muły w mule
                    mają coś do siebie.
      • Gość: Arek Re: Dyrektorka MCK skarży internautę IP: 194.181.136.* 26.06.10, 17:03
        No na tym forum Pani Baran napisała to wyżej. Mój komentarz do całego zdarzenia
        poniżej:
        Sądy sądami a rozsądek warto mieć
        • unhollyseth Re: Dyrektorka MCK skarży internautę 26.06.10, 23:29
          Podoba mi się, że na tej stronie jest tyle zdjęć prezydenta:) Będę co jakiś czas
          wchodził i czytał Pana "komentarze":) Się mi podobać:)
          • Gość: Arek Re: Dyrektorka MCK skarży internautę IP: 194.181.136.* 27.06.10, 12:31
            Zapraszam serdecznie.
            Dzięki.
            Arek
            • tdx Re: Dyrektorka MCK skarży internautę 02.07.10, 00:01
              Szkoda tylko, ze pojawiaja sie tam wylacznie kometarze autora, a wpisy
              odwiedzajacych sa skrupulatnie usuwane, by nikomu "waznemu" nie podpasc. No i ta
              Joomla z zajebistym kodowaniem dla jedynego i slusznego systemu na swiecie.
              Spodziewalem sie wiecej po wychowanku WAT :]
              Co do tej Pani. Sloneczko przygrzalo tego lata zbyt mocno? Czy pupka jest zbyt
              przyspawana do stoleczka? Zeby kogos oskarzyc trzeba najpierw dogadac sie z
              wlasciwymi organami i przede wszystkim dostac IP sprawcy. Watpie, zeby bylo
              prawdziwe :]
              • temponick Re: Dyrektorka MCK skarży internautę 02.07.10, 13:22
                Eh, czepialski jesteś tdx, ubawiło mnie to -W Ostrowcu Św. jest piękne osiedle, które kiedyś nazywano "Okęciem"...
                • tdx Re: Dyrektorka MCK skarży internautę 02.07.10, 13:52
                  temponick napisał:

> Eh, czepialski jesteś tdx,
                  Well... jak ktos sie chce kreowac na lokalnego blogera (wrzucajac gdzie sie da
                  arkadiuszbak.pl) i publicznie komentowac zycie Ostrowca winien sie bardziej
                  postarac ;) Poczytaj sobie Jego wpisy na ostrowiec namber lan (dot) pl - wtedy
                  zrozumiesz :} To kolejny "spektakularny" powrot wyksztalconego, mlodego
                  czlowieka do naszego upadajacego miasteczka ;p Kolejny - po gosciu, ktory
                  zostal dyrektorem "Krzemionek" z gruszki ni z pietruszki - bylo o tym kiedys na
                  tym forum zdaje sie ;) Co ciekawe z blozku zniknelo powiazanie z pewna partia
                  polityczna ;] Zakladam, ze "spektakularny" powrot byl rowniez powiazany z tym
                  ugrupowaniem :]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka