ckdezerter 18.03.02, 09:13 Czy spędziliście ten dzień w miłej atmosferze w pubie z kumplami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarmush Re: Dzień św. Patryka 18.03.02, 09:57 Tak prawde mowiac to nie obchodzi mnie no. Co to w ogole jest dzien sw. Patryka? Jakies polskie swieto, ze o nim piszesz? Wiesz w ogole kto to byl? Skad takie swieto? Zeby obchodzic jakies swieto trzeba najpierw znac postawy. Jutro jest dzien Stefana z Rzeszowa. To slawny zulik. Wiec czy dlatego jutrzejszy dzien spedzisz pod budka z piwem? Odpowiedz Link Zgłoś
jarmush Re: Dzień św. Patryka 18.03.02, 10:26 Zapomnialem dodac. Pojutrze jest dzien Mbulu Kalimbu - patrona Rwandy. Tradycja jest, ze w tym dniu sklada sie ofiare ze 100 dziewic. Dostosujmy sie do tradycji i zrobmy i my to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
maam Przesada 18.03.02, 11:04 jarmush napisał(a): > Zapomnialem dodac. Pojutrze jest dzien Mbulu Kalimbu - > patrona Rwandy. Tradycja jest, ze w tym dniu sklada sie > ofiare ze 100 dziewic. > Dostosujmy sie do tradycji i zrobmy i my to samo. Jarmush, troszke przesadziłeś, Irlandia (Ireland - Eire - kraj Ariów) nalezy jak najbardziej do naszego kręgu kulturowego. Nie boję się stwierdzić, że Irlandczycy są nam bliźsi kulturowo od np. Anglików, którzy są blizej geograficznie. Myślę, że spotkania w pubie przy dobrym piwie nie szkodzą nikomu w nadmiarze, a nawet są pozytywne pod różnymi względami. Porównywanie obyczajów typowo europejskich do obyczajów ludów prymitywnych jest trochę nie na miejscu. A jeśli coś jest fajne, to dlaczego tego nie importować? To tak jak z samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
jarmush Re: Przesada 18.03.02, 11:17 Dobre piwko nie jest zle, ale czy musimy zaraz importowac wszystko z zachodu? Juz widze, jak lyse dresy leca w tym dniu do Irish Pubu obchodzic ta swieto. Przeciez oni tam siedza 7 dni w tygodniu i nie obchodzi ich jakies tam swieto. Wlasciwie to nie znam nikogo, kogo ono obchodzi (co nie znaczy ze zadaje sie z dresami). Odpowiedz Link Zgłoś
ckdezerter Re: Dzień św. Patryka 18.03.02, 12:09 jarmush napisał(a): > Tak prawde mowiac to nie obchodzi mnie no. > Co to w ogole jest dzien sw. Patryka? Jakies polskie > swieto, ze o nim piszesz? Wiesz w ogole kto to byl? Wiem głąbie kto to był. > Skad takie swieto? Zeby obchodzic jakies swieto trzeba > najpierw znac postawy. > Jutro jest dzien Stefana z Rzeszowa. To slawny zulik. > Wiec czy dlatego jutrzejszy dzien spedzisz pod budka z > piwem? Tak. A w środę obchodzimy dzień św. Jarmusha, słynnego malkontenta z Kielc. Z tej okazji będę cały dzień będę biadolił i zarażał wszystkich swoim pesymizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
jarmush Re: Dzień św. Patryka 18.03.02, 12:26 > słynnego malkontenta z Kielc. raczej realisty Odpowiedz Link Zgłoś
drs Re: Dzień św. Patryka 19.03.02, 17:26 Fajna dyskusja.A Św.Patryk to chyba był jakims biskupem,który nawracał Irlandczykow na chrzescijaństwo,a wczesniej byl ich jeńcem wojennym/nie był irlandczykiem z urodzenia/tyle faktów.Cześć.A piwa zawsze napić sie można no nie? Odpowiedz Link Zgłoś