Dodaj do ulubionych

Budżet obywatelski. Czas pomyśleć, na co wydać ...

07.06.13, 10:09
To może tak na sieć dróg rowerowych, bo miasto jakoś nigdy nie ma pieniędzy na ten cel, a myślę, że sporo mieszkańców przyjęła by taki pomysł z uznaniem. Jeździ nas coraz więcej, ale chcemy jeździć bezpiecznie po drogach dla rowerów.
Obserwuj wątek
    • Gość: kielczanka A może coś dla dzieci IP: *.bud-A.tu.kielce.pl 07.06.13, 12:25
      Przychodnia stomatologiczno - chirurgiczno - alergologiczna, obywatelski wkład w budowę nowej siedziby Szpitalika dziecięcego, Place zabaw, mini wesołe miasteczko oraz mini zoo przy schronisku dla zwierząt w Dyminach, żłobek, przedszkole...
    • wysoki_dostojnik Re: Budżet obywatelski. Czas pomyśleć, na co wyda 07.06.13, 17:23
      bikogt napisał:

> To może tak na sieć dróg rowerowych, bo miasto jakoś nigdy nie ma pieniędzy na
      > ten cel, a myślę, że sporo mieszkańców przyjęła by taki pomysł z uznaniem. Jeźd
      > zi nas coraz więcej, ale chcemy jeździć bezpiecznie po drogach dla rowerów.

No może lepiej nie. Ja też jeżdżę rowerem i chciałbym jeździć bezpiecznie wszędzie, gdzie jeżdżę. A nie tylko po drogach dla rowerów. Ba, nie tylko chcę jeździć bezpiecznie, ale chcę móc wszędzie dojechać w miarę szybko. Na przeszkodzie jednemu i drugiemu stoją właśnie kieleckie drogi dla rowerów.

Naprawdę chcesz jeszcze więcej "ścieżek" wybudowanych z błogosławieństwem MZD, zaczynających się i kończących na trawniku, ze słupami na środku, krawężnikami w poprzek, nagłymi przerwami w środku trasy "bo niedasię" i rozlatującymi się jeszcze przed oddaniem do użytku, jak na Krakowskiej?

Takie badziewie utrudnia życie wszystkim. Rowerzystom: bo "ścieżkami" jedzie się dwa razy dłużej niż jezdnią; pieszym: bo "ścieżki" prowadzą slalomami przez chodniki i prowokują kolizje; nawet kierowcom: bo "ścieżki" są często tak zbudowane, że utrudniają dostrzeżenie rowerzystów wjeżdżających na skrzyżowania. A projekty rzecznika rowerowego nie zapowiadają zmian na lepsze.

Przecież to bije w oczy, że zaprojektowanie i zbudowanie normalnej drogi dla rowerów przekracza możliwości kieleckich urzędników i wykonawców. Wolałbym zatem te pieniądze przeznaczyć na coś prostszego. Niech chociaż naprawią chodniki. Pamiętam, że się dziwiłem, kiedy pierwszy raz zobaczyłem jakiegoś faceta na wózku, który zamiast chodnikiem jechał jezdnią przez IX Wieków. Teraz już się nie dziwię, od kiedy spotkałem kobietę na wózku, która musiała wołać o pomoc na Tarnowskiej, bo nie mogła przejechać chodnikiem, takie tam są dziury. Podejrzewam, że dziur w całym mieście wystarczy na cały budżet obywatelski i jeszcze ich sporo zostanie.
      • Gość: cd Re: Budżet obywatelski. Czas pomyśleć, na co wyda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.13, 07:55
        podpisuje sie pod tym wpisem
        choc sprawa projektu sciezek rowerowyuch to jeden skandal - to nie sa sciezki rowerowe - to tor przeszkod
        zgadzam sie co do chodnikow - sa w fatalnym stanie - rowerem sie jedzie po nich kiepsko , po drodze smiertelne mniebezpieczenstwo
    • Gość: Myslik Budżet obywatelski to mrzonka IP: *.a189.priv.bahnhof.se 07.06.13, 20:09
      Wprowadzają budżet dla spokoju jaki obywatelski z nazwy. Ja myślałem że budżet obecny tworzą obywatele czyli wybrani radni przez mieszkańców i prezydent. To Oni wydają nasze pieniądze a my możemy pójść na sesję i tak sam zabrać głos co chcemy. To znaczy się że Prezydent(wójt) Kielc i radni zostali wybrani przez ?????(zielone ludki). Teraz przeznaczą 2 miliony może wydadzą na projekty które sami wymyślą gawiedź dostanie orgazmu. Jeszcze raz ich wybiorą a oni znów przewalą miliony na koronę niepokorną koszykówkę uwalą(uczciwy prezes) dorzucą do promnika z 260 mln i kasa leci do Hiszpanów a później chyc ???
    • bossmieciu Budżet obywatelski. Czas pomyśleć, na co wydać ... 08.06.13, 21:58
      50% na nagrody dla ciężko pracujących urzędników, w szczególności tych z Miejskiego Zarządu Drgó w Kielcach, 25% na szkoły dla przyszłości Kielc tego typu co Marcin Perz, który sięwykształcił na koszt kieleckich podatników i zniknął. To, że zniknął to dzieki Ci Boże, ale co z kasą? No i pozostałe 25% może na zwiększenie etatów w straży miejskiej, żeby mogła nakładać na nas więcej mandatów i tym sposobem zasili miejską kasę. Przepraszam, jeśli kogoś pominąłem ...
      • oloros Re: Budżet obywatelski. Czas pomyśleć, na co wyda 10.06.13, 07:58
        o jakim budzecie mowicie - 2 muiliony? to ma byc budzet - co za 2 miliony mozna zrobic w miescie?
        nastepny temat zastepczy
        raczej trzeba szybko zwolac nastepne referendum
        • Gość: za Re: Budżet obywatelski. Czas pomyśleć, na co wyda IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.13, 09:01
          Na śląsku odbyly sie 2 referenda... mamy w Polsce wiosne samorządową...
          Czas na referendum w KIelcach.
    • Gość: Daniel Budżet obywatelski. Jak kieszonkowe IP: 94.126.178.* 10.06.13, 09:39
      Przecież ta dyskusja zmierza od początku w złym kierunku. To wygląda tak prezydent i rada przeznaczają może 0,5% budżetu a to jak kieszonkowe dla dziecka które z radości się nie posiada że dostało 100zł i nie wie na co wydać ale CHWILA NIEZAPOMNIANA MAM KASE I DECYDUJĘ. Budżet obywatelski to jaki jest ten co jest i kto to są radni Jeśli jedno i drugie nie spełnia wymagań to należy zrobić porządek.
    • plantin A można przeznaczyć te pieniądze (wszak nasze) - 10.06.13, 12:27
      na referendum w sprawie obecnego i kampanię wyborczą nowego kandydata na prezydenta ? - Wtedy te pieniądze rzeczywiście najlepiej przysłużą się miastu i mieszkańcom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka