Dodaj do ulubionych

Kielce będą miały patronkę?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 23:25
Jestem za Matką Łaskawą Kielecką. A może S. Artwiński?
Obserwuj wątek
    • Gość: cm Burzawa puknij się w głowę ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 23:59
      Czy Pan Władysław Burzawa i reszta rady nie mają już innych problemów
      dotyczących tego miasta?? Czy to kolejna marchewka medialna dla plebsu?
      • Gość: Zbychu Dla plebsu IP: 195.116.245.* 05.11.04, 11:22
        Masz rację dla takiego plebsu jak ty , żebyś sobie przypomniał swoje korzenie,
        chyba że tak jak Pani Hibner (Huebner czy jak jej jest )masz korzenie Ubeckie.
        jej tatuś i dziadek katowali ludzi więc może o tych korzeniach warto pamiętać?
    • Gość: volupte Re: Kielce będą miały patronkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 00:32
      Musi byc laskawa, ze te glupote potrafi zniesc...
      • Gość: mirek A taka Wenecja też ma patrona.. IP: 195.116.245.* 05.11.04, 11:25
        Wenecja też ma patrona i chyba nikt rozsądny nie chce go wyrzucać,
        zmieniać,wywalać. No chyba, ze jest idiotą, jak tu niektórzy. Czy przeszkadza
        wam patron Wenecji?, Krakowa, ? to dlaczego przeszkadza wam patronka Kielc.
    • Gość: Wujek Spoko Re: Kielce będą miały patronkę? IP: *.keewatincc.ca 05.11.04, 01:04
      Czy te cwoki nie wiedza,ze w przekatolickiej Polsce mozna miec tylko jednego
      patrona?JPII i nikt wiecej,tym bardziej,ze imieniny.A tak wogole to przeciez
      niema w kalendarzu imienia JPII.Co to sie porobilo?Ludzie gnajcie to
      oszolomstwo jak najdalej,bo niedlugo,bedziecie miec zaj--isty galimatias.Chcac
      dojechac do ronda JPII z obwodnicy Prymasa Tysiaclecia,nalezy skrecic w ul.NMP
      Laskawej nastepny skret w prawo(w lewo zabronione)na ulice Blogoslowianego(na
      razie)ks.Popieluszki,mijajac pomnik JPII nieomieszkaj skrecic w prawo(w lewo
      zakaz)na al.Ofiarowania Bozego.Stad juz prosciutko mijajac kilka pomnikow i
      pomniczkow,oraz 19 przydroznych kapliczek trafisz jak z bata strzelil do
      celu.Do TWOREK."Gdy rozum spi budza sie upiory"to nie moje.Zgadnijcie czyje
      iczy to prawda.W.S
      • szacuneczek Re: Kielce będą miały patronkę? 05.11.04, 01:31
        Goya
      • Gość: misterxy Re: Kielce będą miały patronkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 14:02
        Gość portalu: Wujek Spoko napisał(a):

> Czy te cwoki nie wiedza,ze w przekatolickiej Polsce mozna miec tylko jednego
        > patrona?JPII i nikt wiecej,tym bardziej,ze imieniny.A tak wogole to przeciez
        > niema w kalendarzu imienia JPII.Co to sie porobilo?Ludzie gnajcie to
        > oszolomstwo jak najdalej,bo niedlugo,bedziecie miec zaj--isty
        galimatias.Chcac
        > dojechac do ronda JPII z obwodnicy Prymasa Tysiaclecia,nalezy skrecic w
        ul.NMP
        > Laskawej nastepny skret w prawo(w lewo zabronione)na ulice Blogoslowianego(na
        > razie)ks.Popieluszki,mijajac pomnik JPII nieomieszkaj skrecic w prawo(w lewo
        > zakaz)na al.Ofiarowania Bozego.Stad juz prosciutko mijajac kilka pomnikow i
        > pomniczkow,oraz 19 przydroznych kapliczek trafisz jak z bata strzelil do
        > celu...

Nic na to nie poradzisz, że nasza kultura opiera się na starochrześcijańskich
        zwyczajach i obyczajach. Sama RP była niegdyś „ante murale”- przedmurzem
        chrześcijaństwa. Pozostaje Ci to zaakceptować.
    • Gość: nie_ŚJ A może Żeromski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 07:36
      Nie słyszałem o zasługach dla Kielc.......Obrazu, który jest obiektu kultowego.
      Dla Polski w UE Kielce bada poprosi śmieszne........................
      W starożytności każde miasto miało swoje Bóstwo, czyżby to był powrót do
      starych tradycji?
    • Gość: sdfg Nie słyszałem o zasługach dla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 07:37
      Nie słyszałem o zasługach dla Kielc.......Obrazu, który jest obiektu kultowego.
      Dla Polski w UE Kielce bada poprosi śmieszne........................
      W starożytności każde miasto miało swoje Bóstwo, czyżby to był powrót do
      starych tradycji?
      • Gość: Misza A słuszałeś o zasługach.. IP: 195.116.245.* 05.11.04, 11:23
        A słyszałeś o zasługach dla Wenecji św. Marka Patrona?
        Nie? no to masz pecha ośle.
        • Gość: re Re: A słuszałeś o zasługach.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 20:53
          Słyszałem. Św. Marek był człowiekiem. Matka Boska Łaskawa - to obraz (dzieło
          sztuki).
    • Gość: stary Re: Kielce będą miały patronkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 07:42
      A może lepiej żeby to była Święta Tekla.
      • Gość: kielczanka Re: Kielce będą miały patronkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 16:41
        JESTEM ZA!!!!!!!!
        Przeciż od dawna wiadomo że jest Patronką śmietanki towarzyskiej Kielc
    • Gość: Zet Pies jak nie ma co robić..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 08:37
      Panowie radni zanurzcie swoje mądre głowy w zimnej wodzie a wtedy wszystko
      wróci na swoje miejsce, chyba że ktos ma już odkształcenia trwałe.
    • Gość: ojciec Kim wlasciwie jest ta "matka"? IP: 207.44.180.* 05.11.04, 08:59
      Iczyja jest matka?
      Czym sie zasluzyla dla Kielc?
    • Gość: der Ritter Patroni IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.11.04, 10:13
      Witam uczestników forum. Widzę, że za sprawą Radnego Burzawy wracamy do kwestii
      patrona. Co do patronów to przypomina, że zgodnie z europejską tradycją
      patronem może być li tylko ktoś z grona świętych lub błogosławionych, a zatem
      Wincenty z Kielc odpada z "automatu", podobnie jak Stefan Żeromski i wielu
      innych. Jaka jest rola patrona? Ma on wspierać i chronić miasto w sytuacji, w
      której zawiodł ziemskie możliwości rozwiązania problemu. Ot, taki pośrednik
      pomiędzy niepojętym niebem, a ziemią. Sądzę, że się przyda taki Ktoś w naszym
      mieście. Ja osobiście optowałem za "kandydatorą" Św. Wojciecha bo był w mieście
      pierwszy i jego kult, jest najstarszym udokumentowanym. Pozostawiam rzecz całą
      pod rozwagę i pozdrawiam
      • Gość: Aszera? Re: Patroni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 21:01
        Przecież to nazwa obrazu. Jak dzieło sztuki może chronić nasze miasto?
    • Gość: Stachu Bardzo dobrze, że będzie patron (ka) Kielc.. IP: 195.116.245.* 05.11.04, 11:28
      w Europie nie wspominają o korzeniach, nie wspominają o Bogu, dlaczego?
      Wstydza się?. A my? nasza kultura jest chrześcijańska, nie muzułmańska, czy
      powinniśmy się tego wstydzić? Kto się wstydzi to niech napisze.
      ja się nie wstydzę.
      • ksionc Re: Bardzo dobrze, że będzie patron (ka) Kielc.. 05.11.04, 11:58
        Ja się wstydzę...
        • Gość: misterxy Re: Bardzo dobrze, że będzie patron (ka) Kielc.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 14:06
          Ja się nie wstydzę swojej wiary.
          • Gość: pablo Re: Bardzo dobrze, że będzie patron (ka) Kielc.. IP: 213.241.75.* 05.11.04, 15:07
            Chyba patronka wasiastego geniusza Łysogór z pomnikiem na Pl. Partyzantów rtam
            gdzie fontanna
        • Gość: Jakub Re: Bardzo dobrze, że będzie patron (ka) Kielc.. IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.11.04, 19:24
          Nie pieprz głupot
    • Gość: Paula do rady miasta IP: *.globit / 217.98.57.* 05.11.04, 19:15
      czy nikt z "mądrych głów" nie zdaje sobie sprawy z tego, że przez
      takie "tematy" jak wybór patrona miasta, którymi rada się zajmuje pogłębiaja
      się, ogromne już zresztą, niezadowolenie mieszkańców, którym humor poprawi nie
      patron tylko np. niższe czynsze, lepsze drogi, bezpieczeństwo na osiedlach i in.

skłaniam do refleksji!!!

jak załatwicie w/w sprawy to się bawcie w wybór patrona - po to was ludzie
      wybrali, żeby im było lepiej, jak na razie to chyba tylko wam się dobrze
      wiedzie - NIE DENERWUJCIE SPOŁECZEŃSTWA WYBOREM PATRONA!!!
      A MOŻE NAZWĘ MIASTA NA KLERYKOWO ZMIENICIE!!??
    • Gość: rozważny Re: Kielce będą miały patronkę? IP: *.kielce.net.pl 08.11.04, 07:39
      Ludzie Kochani - po co jakaś tam Patronka miastu takiemu jak Kielce.
      Miastu nad którym od dwóch lat czuwa osobiście Pan Prezydent Wojciech
      Lubawski. Czy może być lepszy od niego w tej opiece ? Napewno nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka