IP: *.fortes.pl 16.05.05, 07:34
Nie wydaje się aby rozwój regionu był możliwy bez radykalnej poprawy komunikacji długodystansowej.Jakoś ten mityczny "inwestor" musi tu dojechać a i puki co nasi realni obywatele "za chlebem" wyjechać.Ja wiem że tam o naszych to nikt nie dba ale "inwestor" też nie przyjedzie jeśli będzie się musiał tłuc przez wiele wiele godzin samochodem po "polskich dróżkach".
------------------------------------------------------------------------------
Tak więc podstawowym czynnikiem rozwoju naszego miasta i całego regjonu wydaje się: LOTNISKO + TANI PRZEWOŹNICY. Na miejscu to "inwestor" poradzi sobie choćby samochodem terenowym.A z czasem i drogi doprowadzi się do stanu euro.
-----------------------------------------------------------------------------
Proszę o opinie.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Hagi Re: lotnisko IP: *.devs.futuro.pl 17.05.05, 15:07
      Popieram, popieram szanownego przedmówcę. Moim skromnym zdaniem perspektywiczna
      przyszłość miasta wojewódzkiego o takim potencjale jak Kielce jest
      nierozerwalnie związana z istnieniem w naszym mieście portu lotniczego o randze
      regionalnej. Aby do jego powstania jednak doszło konieczne są wielkie
      inwestycje i masa pieniędzy...Przede wszystkim pas głównej drogi startowej,
      który aktualnie ma 900 m długości jest zdecydowanie za krótki, by mogły na nim
      lądować samoloty pasażerskie choćby średniej wielkości (potrzeba chociaż 1400
      m, a super niezbędnym minimum byłoby 1200 m), po drugie konieczny byłby zakup
      ILSa...A to dopiero czubek góry lodowej...
      Nasi włodarze powinni się zastanowić, czemu w takim Rzeszowie jest port
      lotniczy, jaki jest, a czemu w Masłowie mamy to, co mamy...Oby nasunęły im się
      same konstruktywne wnioski i ich działania w kierunku budowy w Kielcach portu
      lotniczego przyniosły wreszcie wymierne efekty. Czego sobie i Wam życzę ;)
      • Gość: xxx Re: lotnisko IP: *.fortes.pl 17.05.05, 17:02
        O ile mi wiadomo to ziemie wokół Kielc bardziej się nadają pod lotnisko niż uprawy rolne.Tak że ze znalezieniem odpowiedniego terenu nie powinno być kłopotu i nie koniecznie musi to być Masłów skoro jak słyszałem tamtejsza społeczność jest przeciwna.Pieniądze - skoro znalazły się na budowę stadjonu piłkarskiego który będzie raczej utrapieniem dla miasta (regularne najazdy kiboli huliganów i wszelkiego elementu) to znaczy że pieniądze są a lotnisko napewno jest inwestycją konieczną i bardziej sensowną. Można zresztą zaprosić do współpracy tzw. tanich przewoźników tworząc np. spółkę akcyjną "Lotnisko Kielce". No chyba że zrobi to za nas Radom Sandomierz Pinczów czy Pcim dolny a my będziemy nadal "dumać nad przyszłością narodu". Po prostu to zróbmy!
        Pozdrawiam.
        • Gość: IN_TI Re: lotnisko IP: *.fortes.pl 20.05.05, 18:49
          Tak myślę że to by mogło wydobyć nasze miasto ze stanu permanentnej niemożności ale przy tak "wielkim" jak prezentowane zainteresowaniu to raczej nie w tym tysiącleciu.
    • Gość: Basia Re: lotnisko IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 28.09.05, 19:58
      Jakze prawdziwe spostrzezenie... lotnisko i drogi szybkiego , bezpiecznego
      ruchu swoja droga... ale w Kielcach nawet pociagi Intercity nie zatrzymuja sie.
      To doprawdy musi sie zmienic !
      • Gość: Zdziwiony Komunikacja i rozwój regionu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 18:08
        Jestem taki zdziwiony. Przecież Tusk premier mówi, że dba o
        wszystkie regiony w równym stopniu. Pinokio zafajdany. Te kłamstwa
        dotyczą nie tylko naszego województwa. A teraz po Euro pchają się. A
        jakie madre miny robią. Wrzałka z tą swoją miną "prawie mędrca
        Europy" jest taki żałosny...
    • Gość: patryot Re: lotnisko IP: *.devs.futuro.pl 14.11.05, 21:44
      Aktualności Radia Kielce

"Prezydenci Starachowic , Skarżyska-Kamiennej i Ostrowca Świętokrzyskiego
      twierdzą, że północna część województwa jest dyskryminowana kosztem promowania
      Kielc jako metropolii. W ten sposób Sylwester Kwiecień, Waldemar Mazur i Jan
      Szostak odnieśli się do strategii rozwoju województwa świętokrzyskiego na lata
      2007- 2020 r.
      W piśmie do ministra rozwoju regionalnego, marszałka województwa i
      świętokrzyskich parlamentarzystów postulują oni, aby za priorytetową uznać
      przebudowę drogi krajowej nr 42, a nie - jak założono w strategii - drogi nr 74,
      która przebiega w pobliżu obszarów chronionych ze względów przyrodniczych. To -
      ich zdaniem - może spowodować brak zgody Komisji Europejskiej na dofinansowanie
      inwestycji. Włodarze trzech miast nad Kamienną mówią też o konieczności
      wybudowania w Skarżysku nowoczesnego terminalu kolejowego . Proponują również
      przekształcenie wojskowego lotniska w Radomiu w port pasażerski Warszawa Bis.
      Uważają bowiem, że jest to propozycja bardziej korzystna dla regionu niż
      przebudowa lotniska w Masłowie."

Czytam i nie wierzę noż w plecy !!!!
      • Gość: E_TA Re: lotnisko IP: *.fortes.pl 24.12.05, 00:19
        Coś chyba jednak drgnęło(jak umarłemu).Oto kilka dni temu największy przeciwnik
        budowy w Kielcach prawdziwego lotniska, tow.oooooooo przepraszam, pan Wołodźko
        stwierdził, że jednak miasto wystąpi ze s-ki'Lotnisko Masłów', że brane są pod
        uwagę dwie lokalizacje w gminie Morawica i gminie Piekoszów, oraz, że 'jak będą
        spływać dokumenty' to będą podejmowane dalsze decyzje. Chodzi o to, że nasza
        administracja bardziej przypomina kloakę niż górski strumień, toteż jest całkiem
        możliwe, że gdy akurat te dokumenty 'spłyną', to lotnisko w Radomiu,
        Starachowicach, a może Sandomierzu, będzie przyjmować 10 000 pasażera. Powtórzę
        więc. Pomiędzy W-wą, Krakowem, Łodzią i Lublinem jest miejsce na jedno (słownie
        jedno) lotnisko. Bez tego lotniska będziemy przez następne 100 lat, żałosną
        mieściną, której obywatele pozbawieni są tak zdrowego rozsądku, jak i woli
        działania. To jedyna, jedyna taka szansa i zróbmy wszystko by jej nie zmarnować.
    • piter.ck Re: lotnisko 29.12.05, 19:03
      Niemozna sie niezgodzic!!Musimy sie scigac z takimi miastami jak np. Bydgoszcz,
      ktore posiadaja dostep do lotniska i tanich przewoznikow!!Pozatym inwestycja
      rodzi inwestycje wiec trzeba dolozyc staran w celu budowy lotniska dla Kielc!!!
      Pozdrowienia
      • domel_radom Re: lotnisko 17.01.06, 14:54
        precz z lapami od lotniska hieny!!! zlodzieje!!!
        • Gość: MIND Re: lotnisko IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.06, 00:46
          Zawsze mieliscie kompleks zascianka i takimi POZOSTANIECIE.My bedac miastem
          wojewodzkim od nie pamietnych czasow takim zawsze pozostaniemy lecz wy zawsze
          przed wjazdem do naszej STOLICY wojewodztwa klek przed herbem miejskim
          szacunek i w droge powrotna do swej dziurki.matolku mysle ,ze zrozumiales o co
          biega.
        • Gość: M Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 14:08
          Oto przykład radomskiej zaściankowości i braku ogłady... Dla twojej wiadomości radomskie lotnisko nikogo w Kielach nie interesuje w przeciwieństwie do radomskich zakompleksieńców śledzących wszystkie wieści o kieleckim porcie lotniczym z wypiekami na twarzach...
          • Gość: Gawlo Re: lotnisko IP: *.adsl.no 11.05.09, 15:57
            www.youtube.com/watch?v=TX48S2Z3Ywk
            www.youtube.com/watch?v=E5HtUq5OPmI
    • Gość: Rolmlecz Radom musi miec wojewodztwo i lotnisko! IP: 82.139.40.* 10.04.06, 22:03
      To wstyd żeby takie duże miasto jak radom(szacując to ćwierć miliona, a dokładniej 233 000 mieszkancow!) niebyło stolicą
      województwa!? co za kretyn to wymyślił radom musi miec wojewodztwo ze wzgledu na komende wojewodzkoa z siedziba w radomiu i wiele
      innych siedzib oraz delegatur jak widac radom jest w pełni przygotowany na miano stolicy woj. jestem z radomia i uważam ze to
      super miasto mamy centrum handlowe M1-gdzie sa wszystkie najlepsze, najdrosze i najmodniejsze sklepy, 7 salowe multi kino helios,
      żadne miasto powiatowe niema tyle marketów co radom w radomiu jest min. real, Carrefour, E.Lecclerc (o ktorych moga pomarzyc sobie
      kielce) Praktiker , Media Markt, Nomi , Komfort i wiele innych marketów oraz dyskontów a o teatrze i dyskotekach juz nie wspomne
      . Mamy piekna ulice piłsudkiego i zeromskiego o której Płock moze sobie pomazyc!
      pozdrawiam radom musi miec woj, a plock to mała kropka na mapie która nikogo nieobchodzi! niemówiąc juz o lotnisku!
      • Gość: dobi Re: Radom musi miec wojewodztwo i lotnisko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 00:37
        Rolmlecz Radom stolica województwa . Jak Zbróg zapraszal was by stworzyć
        jedno ,duze województwo to nie bylisci zainteresowani bo chcielisci do stolicy.
        To buduja mosty , obwodnicę,lotnisko,metro za wasze pieniądze.Wam zrobią tylko
        droge W-wa-Zakopane by po nartach bezproblemu wrócić do prac
        • Gość: Jack Re: Radom musi miec wojewodztwo i lotnisko! IP: *.cable.ubr04.hari.blueyonder.co.uk 19.03.07, 18:31
          brawo dabi
          • Gość: Jack Re: Radom musi miec wojewodztwo i lotnisko! IP: *.cable.ubr04.hari.blueyonder.co.uk 19.03.07, 18:32
            sory dobi
      • Gość: Jack Re: Radom musi miec wojewodztwo i lotnisko! IP: *.cable.ubr04.hari.blueyonder.co.uk 19.03.07, 18:28
        uwazam ze Sosnowiec, Bytom, Gdynia i wiele innych miast z liczba mieszkancow
        powyzej 240,000 powinno byc stolicami wojewodztw.
        • Gość: M Re: Radom musi miec wojewodztwo i lotnisko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 14:05
          Tylko, że Bytom ma około 180.000, a Sosnowiec 223.000. A tak poza tym to temat dotyczy lotniska...
      • Gość: WAWA Re: Radom musi miec wojewodztwo i lotnisko! IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.05.10, 16:45
        To wstyd, że w ogóle istnieje takie miasto jak RADOM! Większość Warszawiaków Was
        nienawidzi (w tym i Ja) za te ciągłe obrażanie Kielc! Wolelibyśmy mieć Kielce w
        Mazowszu, niż ten cały Radom - plameczka w obrębie Polski... Byłem tylko raz w
        Kielcach i byłem zachwycony tą czystością i dostojnością miasta, a w Radomiu dwa
        razy i mogę go porównać to podkieleckiej wioseczki, a mianowicie - Zagnańska!
        POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW KIELC!!!
        • Gość: CK Re: Radom musi miec wojewodztwo i lotnisko! IP: *.chello.pl 07.06.10, 18:32
          Nie obrażaj Zagnańska, Radom to betonowa wiocha na płaskostepie sosnowym. Dzięki ci Boże że się tam nie urodziłem!
    • dubi_dam ZObacznie na radomskom przyszlosc 11.04.06, 12:21
      miasta.gazeta.pl/radom/1,35219,3273348.html
      • Gość: E_TA No i nie zobaczyłem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:50
        Chciałem i nie zobaczyłem, ktoś skasował stronę, albo przyszłość tego
        przednieścia. Co do meritum, to ostatnio czytałem, że już "w tym tygodniu"
        zapadną decyzje. No to i najwyższa pora, bo to aż wstyd, aby nam samo myślenie
        tyle czasu zajmowało. Mam nadzieję, że jak już się "namyślimy", to budowa
        pójdzie nam sprawniej, niż budowa za przeproszeniem naszych 'autostrad'. Tak,tak
        wiary i nadziei to ci u nas dostatek tyle, że z działaniem wieczny problem. Ale
        jak by nie było, mam tylko jedną prośbę; tempo, panowie trzymać tempo. Pozdrawiam.
        • Gość: E_TA Lotnisko Obice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 12:05
          Jest decyzja i to już wiemy. Chciałbym poznać jakowyś dalszy charmonogram
          działań i przybliżone ramy czasowe. To sprawa ważna i nie wolno nam jej
          odpuścić. Pozdrawiam i czekam na wieści .
          • Gość: E_TA Re: Lotnisko Obice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 14:09
            Podobno na lotnisku Obice, prace w terenie mają ruszyć za 2 lata. Noi dobrze,ale
            trzeba pilnować, żeby nasi sławetni urzędnicy się zbytnio nie lenili. Jak
            słychać pan za przeproszeniem, Wołoćko jakiś nie zadowolony i kto tam wie co mu
            po głowie chodzi. Takwięc pilnować mówię, oni robią, my wymagamy. Itak być powinno.
            • Gość: Rysio Re: Lotnisko Obice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 17:01
              Pana Wołoćke proponuję na stołek sołtysa gdzieś na wieś koło Połańca za pińcet
              złoty misieńcznie
              • Gość: tor Re: Lotnisko Obice IP: 64.9.105.* 22.09.06, 14:18
                sołtysówka to społeczna fucha zdaje się
    • harpoonpolski Re: lotnisko 25.06.06, 20:09
      NO i sie doczekamy lotniska w morawicy juz za 4 lata kosztem ponad 500 mln
      zlotych powstanie lotnisko pasazersko-towarowe.mysle ze wybor lokalizacji jeste
      swietny bo o to lotnisko walczyla rowniez gmina piekoszow.wydaje sie ze jest to
      dobry krok w srtone zwiekszenia atrakcyjnosci naszego wojewodztwa.oby taka
      dalej !!!
    • Gość: E_TA. Re: lotnisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:20
      No i po wyborach. Kto pracował, ten ma. Oczywiście moje gratulacje.... no i do
      roboty. Cóż takie jest życie. Wracam do sprawy lotniska, bo oto znajdujemy się w
      takim momencie, że po podjęciu wstępnych decyzji opinia społeczna jest
      zadowolona, no i oczywiście nieco uśpiona, a więc co poniektórzy (a jest ich nie
      mało), mają najlepszy moment na zastosowanie swojej ulubionej (spycho)-taktyki
      p.t. "Chcieliśta to mota, a my i tak nic nie zrobiemy" i sprawa się rozpłynie w
      kolejnych nie określonych tarminach. Toteż moja prośba do WL. brzmi: Proszę o
      staranny nadzór nad wszelkimi etapami i terminami dotyczącymi realizacji tego
      projektu.

Ale ponieważ czas płynie nieubłaganie, pojawia się nowy pomysł.
      Miasto tej wielkości w sposób naturalny produkuje wystarczającą ilość "odpadu
      biologicznego", aby zapewnić ciągłą produkcję metanu w ilości wystarczającej do
      uruchomiwnia miejskiej elektrowni lub elektrociepłowni. Pożytków z tego
      płynących chyba nie trzeba uzasadniać. Trzeba natomiast zlecić fachowcom ocenę
      faktycznej opłacalności tego pomysłu. To oczywiście wiąże się z pieniędzmi i to
      bez gwarancji pozytywnej, a więc uzasadniającej ich wydatkowanie,
      odpowiedzi.Sz.P.WL. proszę o wdrożenie procedury prowadzącej do odpowiedzi na
      powyższe pytanie. Pozdrawiam.
      • Gość: dobi Re: lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 00:27
        Cikawe kto wydał decyzje przekwalifikowania gruntów zarezerwowanych na
        rozbudowe lotniska maslowie pod zabudowe jednorodzinna.Kielce to miasto ktoremu
        niezbedne jest lotnisko a nawet dwa lotniska .Wystarczy posluchac
        licealistów,jesli nie bedzie portu lotniczego z bezpośrednim połaczeniem do
        UK ,do grozi to zablokowaniem E7 do Krakowa i Warszawy
        • Gość: E_TA Re: lotnisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 12:00
          Czy są jakieś nowe wieści o naszym lotnisku????
    • Gość: Płomień Re: lotnisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 13:36
      Czy ktoś wie, co dalej dzieje się w sprawie lotniska?
    • Gość: o.s.s.e Re: lotnisko IP: *.pu.kielce.pl 14.03.07, 13:50
      To forum (Przyszłość miasta) to jakby azyl od zakomplesionych zgorzkniałych
      stetryczałych towarzyszy z uwiądem starczym i depresją po-urazową po upadku
      komunizmu.
      Ech, jak dobrze poczytać czasem posty normalnie myślących ludzi.
      Popieram. Po prostu to zróbmy, a nie będziemy w kółko zrzędzić o Masłowie i
      dawać podpuszczać się konkurencji albo naszym odwiecznym przyjaciołom z Radomia.
      Alleluja i do przodu. Przodem do przodu!
    • Gość: Jack Re: lotnisko IP: *.cable.ubr04.hari.blueyonder.co.uk 19.03.07, 18:24
      myslicie ze jak nie bedzie lotniska to zrobia autostrade!?
      • gracz_nr_1 Re: lotnisko 05.04.07, 23:26
        www.plb.pl/
        • Gość: E_TA Re: lotnisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 12:42
          Masłów to bzdura. Rzadna AUTOSTRADA też nam nic nie da (tymbardziej, że Polska
          słynie z autostrad) Jedynie lotnisko, tanie linie lotnicze i zasięg europejski
          mogą przyczynić się do rozwoju cywilizacyjnego naszego miasta i regionu. Dlatego
          tak ważny jest tzw. "nacisk społeczny" i zainteresowanie nasze. Pozdrawiam.
    • Gość: martin Re: lotnisko IP: *.wsd.kielce.pl 26.08.07, 19:56
      Zgadzam sie w 100% z Tobą. Lotnisko w Obicach powinno powstać.
      Jestem zapalonym zwolennikiem tej inwestycji w naszej małej
      Kieleckiej ojczyźnie. I życzę prezydentowi Lubawskiemu dużo sił w
      przeciwnościach, które go zapewne spotkaja ze strony sceptyków tego
      planu, który jest bardzo nam potrzebny.
      • lalewicza Re: lotnisko 31.10.07, 22:01
        Niektore posty sa naprawde zabawne i gratuluje niektorym poczucia
        humoru :) Lotnisko MUSI byc..I mam nadzieje ze wladze naszego miasta
        dopilnuja choc jednej rzeczy..nie jak toalet na naszym slicznym
        stadionie ;/ Beda samoloty beda turysci..beda turysci, zrobia
        drogi..zrobia drogi i wszyscy beda zadowoleni. Ale najpierw niech
        chociaz jedna koparke postawia, zeby bylo widac choc odrobine checi.
        Bo ja ich szukam i szukam i znalezc nie moge
    • piachu4 Re: lotnisko 16.03.08, 19:13
      W kielcach nie powstanie lotnisko. Moze za 10-15 lat. U nas w radomiu zarządcy
      powiedzieli, że cytuje: Tam potrzeba 100 mln zł tylko na niwelację terenu pod
      lotnisko. Za taką kwotę to my będziemy już latać - mówi. Pytany o termin
      pierwszego startu cywilnego samolotu z Sadkowa odpowiada ostrożnie: -
      Optymistycznie zakładając, będzie to koniec przyszłego roku.
      miasta.gazeta.pl/radom/1,44313,4723335.html
      I co wy na to kieleckie tumany?
      • haxman Re: lotnisko 17.03.08, 19:14
        Jak to co, dalej się z was śmiejemy. A co do naszego lotniska to wara, bo ono bedzie warte tyle co cały Radom, tumanie powiatowy. Dla was starczy to co tam teraz macie.
        • Gość: OUTLAW Re: lotnisko IP: 82.139.45.* 21.03.08, 20:57
          Kur** człowieku my wolimy być miastem powiatowym niż miastem wojewódzkim
          jakiegos czerstwego województwa w którym mieszkają same downy ktore nie mogą
          zboleć że RADOM JEST LEPSZY A KIELCE TO JEDNA WIELKA DZIURA W GÓRACH
          ŚWIĘTOKRZYSKICH!!! Wasza KORONA KIELCE JEST SŁABA!!! OGÓLNIE KIELCE SĄ SŁABE!!!!
          Wiecie dlaczego kielce sie wyludniają??? Bo ludzie uciekają z takiej rudery!!!!
          Jeba* was ! OUTLAW
          • haxman Re: lotnisko 03.04.08, 15:53
            Dziura radomska dalej leczy kompleksy na forum swojej stolicy...
          • mantis3 Re: lotnisko 01.08.08, 19:37
            Jesteś debilem-nieważne skąd - jesteś poprostu debilem, uszkodzonym genetycznie
            pajacem z całkowitym brakiem mózgu.Jakbym mieszkał w Radomiu to było by mi wstyd
            że taki popapraniec mieszka w moim mieście.
            • praskjac Re: lotnisko 04.08.08, 18:17
              Lotniska nie będzie. Lubawski zejdzie z urzędu i sprawa sama wygaśnie. Ale głosy
              wyborców zbierze pan prezydent.
              • Gość: Jan z Kielczy. Re: lotnisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.08, 10:18
                Mam wielką prośbę do naszych urzędników z panem Lubawskim na czele. LOTNISKO OBICE jest najważniejszą inwestycją w naszym mieście i regionie. I jeżeli pieniądze wydane na KORONĘ mają nam w tej inwestycji przeszkodzić, to NIE NALEŻY jej kupować. Oczywiście, jest ona wartością promocyjną dla Kielc, ale żadną inną. Przy okazji chciałem zwrócić uwagę, że Kielce to:
                Cztery teatry
                Cztery szkoły artystyczne
                Oraz nieokreślona liczba zespołów i pojedynczych artystów i intelektualistów.
                I gdyby im zapewnić finansowanie choćby tylko zbliżone do finansowania KORONY, to bylibyśmy w czołówce kulturalnej kraju, a może i Europy.
                Ale jak widać na ściągnięcie do miasta KIBOLI i innych YNTELEKTÓW nie żal w naszym mieście pieniędzy, choćby trzeba było prawo naginać. Bo przecież KORONA jest FIRMĄ KOMERCYJNĄ I NIE MIEŚCI SIĘ W KATEGORII SPORT.
    • Gość: ddd Lotnisko coraz bliżej, krok po kroku do przodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 00:58
      Będzie dobrze
    • haxman [Kielce] Nowe Lotnisko - wątek na FPW 08.03.10, 13:49
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=270758&page=78
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka