Gość: piotrek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 23:17 To ciekawe: "albo płacę mandat, albo sprawa trafia do sądu grodzkiego"! Przeciez na miejscu juz sie nie płaci! No chyba ze w rączke!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kierowca Ukrywające się patrole IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.09.05, 00:06 Cała ta drogówka w takiej formie jak jest teraz to jedna wielka lipa. Patrole są nastawione na wlepianie mandatów a nie dbanie o to by było bezpieczniej. Czesto jezdze 7-emką i zawsze widze partole w tym samym miejscu. Mijam kilka szkół a także niebezpiecznych miejsc ale tam partoli nie ma, za to są poukrywane za przystankami autobusowymi albo za drzewami (najlepiej jeszcze za zakrętem) to wtedy ich nie widać i łatwo kogoś na rada złapać. Jeżeli tak bardzo zależy im na bezpieczeństwie to niech partolują okolice szkół, tam stoją z radarem i łąpią tego co za szubko jedzie w takim obszarze. Czy w tym wszystkim chodzi o wlepianie mandatów czy o poprawę bezpieczeństwa na drodze?? Jaki cel ma partol stojący w miejscowości Celiny (około 400 m strefy zabudowanej) zaraz za białą tablicą?? Droga szeroka, prosty odcinek chyba z 3 kilometry albo i więcej. Jak ktoś chce jechać szybko to niech jedzie. Jak nie zapanuje nad samochodem to wjedzie do rowu i sam sie ukarze. Niech ten patrol pojedzie pare kilometrów dalej do Woli Morawickiej. Tam są szkoły itd. Jeszcze lepiej (jakieś 2 m-ce temu) w Smogorzowie. Na zakręcie tam gdzie zawsze stoi partol. Stoją bo miejsce dobre i nikt nie widzi. Zakrę ostry, słaba widoczność i jeszcze pod górkę. Przez środek podwójna ciągła i krawędziowe linie tez ciągłe. No ale jak tu przepuścić samochodom. Nawet na luzie jadąc w tym miejscu kazdy przekroczy 50km/h bo górka dość duża. Jadę i o zgrozo, mądry policjant zatrzymał sobie 2 ciężarówki (stały na samiutkim zakręcie po obu stronach) i jeszcze osobowy samochód jadący przede mną. Zatrzymane przez tego mądrego policjanta samochody stwarzały dość duże zagrożenie, ale jego to nie obchodziło, bo wypisywał im mandaty i to sie najbardziej liczyło. Może któryś Pan Naczelnik pokieruje tak swoimi partolami zeby było bezpiecznie a nie ekonomicznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksionc Re: Ukrywające się patrole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 13:10 Dobrze godo! Wódki mu dać ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły ? kierowca Re: Ukrywające się patrole IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.05, 14:40 Święta racja. Jakoś dziwnym sposobem obserwuję od dłuższego czasu że obszary zabudowane po prostu (i o dziwo) ZWIĘKSZAJĄ SIĘ !!!! Tak, tak - zwiększają. Nie wiem na podstawie czyich decyzji ale w wielu miejscach po prostu białe tablice się przesuwają zwiększając obszar zabudowany. Nie jestem święty, jeżdżę szybko ale jak widzę białą tablicę w miejscu gdzie stoją 3 chałupy na krzyż w odległości 50-100m od drogi które ma pobocza (np. przed Chmielnikiem od strony Kielc) i pomyślę że mam tam jechać 50km/h to mnie jasna ch...ra trafia. No ale zawsze można wtedy postawić radar i kasować kolejnych "piratów", a na każde tłumaczenie o głupocie oznakowania odpowiadać, że do przepisów należy się stosować. Jak to ma wpłynąć na bezpieczeństwo na drogach? Praktycznie każdy patrol radarowy stoi w takim miejscu, że na dzień dobry tylko tam stojąc stwarza niebezpieczeństwo. No ale wtedy ich nie widać, a najwyraźniej o to chodzi. Podany wcześniej przykład ze Smogorzowem jest jednym z wielu. I faktycznie jak żyję nie widziałem patrolu obok jakiejkolwiek szkoły (oprócz Smogorzowa, ale to akurat czysty przypadek że szkoła jest tam akurat w najlepszym dla niebieskich panów miejscu, szczególnie kiedy kiedy są wakacje). Inna sprawa to samochody nieoznakowane z radarami. Jechałem sobie kiedyś i minąłem takich panów (akurat znam ten samochód) stojących na poboczu. Potem sobie jechałem długą prostą przez obszar zabudowany i po pewnej chwili zobaczyłem w lusterku jak coś za mną zapierdziela (myślę że jechali bardzo grubo pow. 100km/h) przez właśnie obszar zabudowany, po to tylko żeby się mnie uczepić i sprawdzić czy aby nie przekroczę 50km/h. Ja nie przekroczyłem, ale oni tak i to bardzo. Czy to oznacza że są równi i równiejsi. Czy w pogoni za potencjalnym płatnikiem mandatu policja może łamac te same przepisy za które zamierza wystawiać mandaty? Coś tu nie pasuje!!!! Nie wsponmę o predkości radiowozów jeżdżących po Kielcach i nie trafiają do mnie tłumaczenia rzecznika kieleckiej policji, że nie mogą zawsze włączać dyskoteki i sygnału żeby nie spłoszyć przestępców. Wierutna bzdura, no ale co ma chłop wymysleć. Gdyby to była prawda to żyjemy w strasznie "przestępczym" mieście, tylko co z wykrywalnością?? Myślę że wystarczy, można mnożyć takie przypadki i w zasadzie od nich policja powinna zacząc swoją dbałość o bezpieczeństwo na drogach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foto Re: Nowy bicz na piratów drogowych - fotoradar ze IP: *.devs.futuro.pl 03.09.05, 00:29 dostaje się mandat kredytowy płatny na poczcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowcaMCH drogowka, drogi... TRAGEDIA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 08:22 cala ta ich akcja ma tylko jedno zadanie. zebrac jak najwiecej kasy, a nie bynajmniej zwiekszyc bezpieczenstwo. panowie w bialych czapkach najbrdziej lubia stwac tam gdzie sie moga dobrze ukryc, a nie tam gdzie jest niebezpiecznie. a z drugiej strony cala sytuacja to tez nie tylko wina policjantow. wszystko idzie w tym kierunku zeby jaknajbardziej utrudniac ludziom poruszanie sie samochodem. niestety. dlaczego? ano dlatego zezamiast budowac bezpieczne drogi tak aby samochod sluzyl do tego do czego zostal stworzony czyli do szybkiego przemieszcznia sie[!] to zmniejsza sie ilosc pasow ruchu [namietnie w kielcach za panowania lubawskiego], ustwia sie na srodku jezdni niebezpieczne wysepki, ogranicza sie predkosc na drogach ekspresowych, atostradach itd. wszystko po to zeby samochod nie nie sluzyl do tego do czego zostal stworzony. PARANOJA. paranoja na tak olbrzymia skale, ze nikt tej glupoty nie widzi, ani nawet nie proboje jej powtrzymac. moj postulat: stworzyc takie warunki aby samochod mogl sluzyc ludziom do szybkiego i bezpiecznego przemieszczania sie, bez kolizyjnego z ruchem pieszym. przeciez po to ludzie wymylisli samochody!!! jeszcze kilknascie lat takiej polityki drogowej jak dotychczas i jazda samochodem w ogole bedzie zakazana. :( coraz gorzej panie i panowie zyje sie w tym kraju i miescie... wracajac do sprawy. to po co samochody? zakazac ich produkcji i bedzie spokoj, albo ograniczyc predkosc do 1km/h i wtedy nawet czolowe wypadki beda bezpieczne. panowie decyzyjni zrobcie to! ;) czyz to nie dobry pomysl!? i jaki skuteczny... ;) puknijcie wy sie wszyscy w glowe. z pozdrowieniami. "pirat drogowy". ps. i jeszcze jedna moja propozycja: przestancie latac dzury w jezdniach to nie bedziecie musieli wydawac kasy na progi zwalnijace. pps. pochwale sie moim ostatnim mandatem. 500 zl i 10 punktow karnych za jazdne z predkoscia 88km/h dwupasmowa droga wylotowa na krakow w okolicach nowin. chcialoby sie krzyknac: KU...A CO ZA PARANOJA!!! [byc moze mandat byl wysoki bo podobne tezy jak powyzsze przedstailem rowniez temu gosciowi co mnie zatrzymal] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: claudio1 Re: Nowy bicz na piratów drogowych ,smiechu warte. IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.05, 19:16 po co w kielcach radary,tam nie mozna szybciej jak 30km/h rozwinac.Jaka jest statystyka mandatow?NAJPIERW niech zbuduja drogi jak na zachodzie,pozniej radary,wtedy radary stana sie rentowne, jak w niemczech.sredniowieccze.Masz bat to i o konia latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
baba53 Re: Nowy bicz na piratów drogowych - fotoradar ze 03.09.05, 09:25 czy jest to policja drogowa radarowa i więcej nic ? Łatwo jest posługiwać się nowym przyrządem lecz trudno swoim okiem ! Proste przykłady: -wjazd? wyjazd ? na stację Rollmaxu-droga na Tarnów kto zramienia drogówki opiniował tę chałę ? -oznakowanie ulicy na Tarnów tuż za światłami w Dyminach -znak pionowy zakaz wyprzedzania zaś poziome namalowane przerywanymi liniami,jak kierowcy zasłoni znak TIR lub wanna z kruszywem to nie ma możliwości respektowania znaku, -Sciegiennego po "remoncie" dwa przystanki na przeciw siebie i brak możliwości omijania stojących pojazdów-a prosi się przenieś przystanek od centrum 20 m dalej i zrobić małą zatokę -też tego policja nie widzi -pojazdy kopcace ,jadące bokiem,ciknace paliwa,oleje jadą obok stojacych na straży porzadku/łapania na radary/ policjantów -ostatnia uwaga czemu po 23 używacie sygnałow dzwiekowych widać światła kogutów już z daleka a i ruch jest mały,a tu budzenie wszystkich dookoła? w krajach o dużej tradycji ruchu drogowego używają tego rodzaju sygnał w sposób ostateczny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moo A nie muszą pokazać zdjęcia? IP: 195.116.211.* 03.09.05, 10:01 Jak to jest? Teraz się daje mandat bez okazania dowodu przekroczenia prędkości? Z jakiej racji? Dlaczego nie mozna zarządać "trybu standardowego" czy wezwania na komendę w celu zobaczenia zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nowy bicz na piratów drogowych - fotoradar ze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 12:02 Piotrek taka jest procedura proponuje sie mandat, masz prawo odmówic przyjecia, wtedy sprawa trafia do sądu! widać że nie placiłes!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Re: Nowy bicz na piratów drogowych - fotoradar ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 12:59 A skąd ja niby mam wiedzieć czy prędkość, którą podają sobie policjanci przez radio jest na gębę czy faktycznie moja ?? Przecież jadąc samochodem nie patrzę się cały czas na licznik i nie jadę stale z tą samą prędkością. Po wtóre dlaczego mam uwierzyć policjantowi na słowo skoro moje słowo przeciw jego słowu zawsze nic nie znaczy ? Jest wina, to trzeba ją najpierw udowodnić a później karać. Na pewno nie zapłaciłbym mandatu "na gębę". No chyba, że panowie policjanci w ten sposób dorabiają do pensyjki. Pierwszy obsługujący fotoradar przekazuje informacje do drugiego o przekroczeniu prędkości i ustalają jaką łapówę mają wziąć by starczyło obu panom. Później zatrzymują delikwenta i proponują "załatwienie" sprawy. Jeśli kierowca pójdzie na taki układ to zdjęcie jest kasowane (bo przecież inaczej płaciłby dwa razy za to samo) Przecież to samo w sobie jest patologiczne i korupcjogenne. Dziwię się, że do tej pory nikt nie zawiadomił prokuratury !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Nowy bicz na piratów drogowych - fotoradar ze IP: *.devs.futuro.pl 03.09.05, 23:14 TY gościu to masz pojęcie jak to działa?!!!Zdjęcie możesz zobaczyć na miejscu bo to jest kamera Video ze stop klatką robiącą zdjęcia.Widziałem radar Straży Miejskiej przy pracy i grzecznie wszystko mi pokazali jak stali na Krakowskiej.Rejestruje wszystkie pojazdy jadące a zdjęcia robi tylko tym co jadą szybciej od ustawionej progowej prędkości(dopuszczalna plus np.20km/h więcej).Ten radar sam odróżnia ciężarówki od osobowych i robi też zdjęcia na oddalanie(od tyłu).Ma też filtr na pryskane tablice i numery mimo że spryskasz są idealne na zdjęciu.A wysokość mandatu reguluje taryfikator który ci pokażą jak wpadniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Re: Nowy bicz na piratów drogowych - fotoradar ze IP: *.kielce.net.pl 05.09.05, 09:22 A czytałeś może dokładnie artykuł ??? To przeczytaj (tylko ze zrozumieniem) i wtedy zabierz się za czytanie mojego komentarza. Chyba oczywistym jest fakt, że nie będę dyskutował z Policją jak pokażą mi zdjęcie czy prędkość na "suszarce". Jednakże na traktowanie takie jak podane w artykule, zwyczajnie się nie godzę !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bocianek Proponuję część funkcjonariuszy skierować IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.09.05, 12:35 na osiedla zamiast dublować kontrole. Onegdaj zadzwoniłem do dyżurnego z informacją, że pod oknami naszego bloku do godziny 3 nad ranem odbywała się wesoła imprezka. Obiecał przysłać patrol....czekam już trzy miesiące. o 4-tej była burza i przegoniła towarzystwo. Pewnie zaliczyli sobie zaliczoną interwencję...? Odpowiedz Link Zgłoś
baba53 Re: Proponuję część funkcjonariuszy skierować 03.09.05, 18:27 i Pani rzecznik przeczyta teraz tę informację i odpowie: policjanci byli lecz brak sprawców a poza tym mieli tyle pracy a w nocy są tylko 3 patrole więc rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek brawo brawo brawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 18:46 do jednego fotoradaru potrzeba w kielcach 4 policjantow na drodze i nastepnych 4 do obrobki zdjec... NA ULICE NIEROBY!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Nowy bicz na piratów drogowych - fotoradar ze IP: *.devs.futuro.pl 03.09.05, 23:19 Wszyscy tu płaczą a kto naciska pedał gazu bo wychodzi że samochody same jadą jak chcą tylko biedny kierowca musi za niego płacić mandaty bo są za szybkie ale jak pojadą np.do Niemiec to wiedzą jak mogą przez teren zabudowany szybko jechać ale w Polsce to już PANICHA dopuki w co nie wjadą bo rozum im zaczyna działać dopiero po wstrząsie jak przeżyją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinreim Re: Nowy bicz na piratów drogowych - fotoradar ze IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.05, 09:17 Gratuluję sukcesów, ale kiedyś chcialbym przeczytać informację zawierającą statystykę nałożonych kar na kierowców "ścigaczy" motocyklowych i samochodów "sportowych" jeżdżących szybkościami powyżej 150 km/godz (zazwyczaj wieczorem)na terenie zabudowanym (oczywiście poza strefą fotoradarów). To zjawisko występuje praktycznie w każdym mieście województwa. To zjawisko jest chyba groźniejsze niż przekroczenie szybkości na pustej dwupasmówce nawet o 20 czy 30 km??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harom A ja mam taka propozycje .... IP: *.swiftdsl.com.au 04.09.05, 09:24 ... Zamiast ukrytych fotoradarow i policjantow w nieoznakowanych radiowozach lapiacych piratow proponuje ustawic oznakowany radiowoz w dobrze widocznym miejscu. Recze, ze na taki widok 90% kierowcow zwolni do bezpiecznej predkosci. Przeciez chyba o to chodzi, by ludzie jezdzili bezpieczniej. Natomiast tych, ktorzy sa tak bezczelni i nie zwolnia nawet na widok oznakowanego radiowozu kiaralbym ze szczegolna dotkliwoscia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumio Re: A ja mam taka propozycje .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 12:03 dla poprawy bezpieczeństwa w mieście niech się zajmą tym co jest oczywiste, np. porobić lewoskręty na światłach i nie będzie kilkudziesięciu lub może i kilkuset wypadków rocznie z ciężko rannymi ofiarami. Wiem co mówię bo mieszkam niedaleko skrzyżowania warszawska/orkana. Chociaż generalnie jestem za jazdą zgodnie z przepisami to 20 km/h ponad limit na dwupasmówce chyba nie bedzie groźniejsze niż notoryczne wypadki w miejscach gdzie możnaby tego z powodzeniem uniknąć. byłem w wielkiej brytani i tam akurat nie ma tego problemu bo wszedzie jest właśnie lewoskręt z zielona strzałką, gdzie mam pewność że nie wjadę w nikogo z naprzeciwka. dziwię się bo wystarczy przeprogramować sygnalizację dorzucić pare sygnalizatorów. wydłuży się czas oczekiwania ale nie będzie wypadków!!! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumio Re: A ja mam taka propozycje .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 13:46 sorry w UK jest oczywiście prawoskręt :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re:Brak podstawowej logiki w tych działaniach. IP: *.mitex.com.pl / 80.48.255.* 05.09.05, 14:11 1/Stacjonarne fotoradary wymyślono po to żeby nieliczne patrole pilnowały innych miejsc chyba że u nas jest ich nadmiar i mogą powielać ich zadania. 2/Podobne działania mają służby drogowe;wydają pieniądze na poszerzenie dróg na dodatkowy pas jezdni/ostatnio E-7 koło Chęcin-zresztą kontynuacja/a potem zamalowują środek tworząc znowu dwa pasy ruchu. 3/Rzeczywiście większości patroli/choć są chlubne wyjątki/chodzi o ukaranie i pokazanie tzw.władzy? niż zapewnienie bezpieczeństwa i rozróżnienie wykroczenia na zagrażające i nie. Złośliwy zapytałby czy zaliczyliby testy dla nowych policjantów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g6ść Re: Nowy bicz na piratów drogowych - fotoradar ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 07:56 Tak więcej wideordarów!!!!! TYLKO TYLE POTRAFIĄ POSTAWIĆ I CZEKAĆ A CIEKAWE JAK SAMI KIERUJĄ!!! Odpowiedz Link Zgłoś