Dodaj do ulubionych

wspomnienia osiedle sady

IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 20.09.05, 11:01
Wyprowadziłem się z Kielc w 1977, ukończyłem podstawówkę w 1976, chyba przy
ul. Jesionowej.Później pół roku chodziłem do liceum im.Hanki Sawickiej
poszukuję znajomych z tamtych lat.Wspominam i coraz bardziej tęsknię.
Obserwuj wątek
    • pstrykacz.imieninowy Re: wspomnienia osiedle sady 20.09.05, 17:52
      Sady... Sady... Sady...

Szkola Podstawowa imienia Janusza Korczaka

Dyrektor Lewkowicz

===

na skrzyżowaniu Jesionowej i Toporowskiego budka z lodami ;)))))

zalew..... sklep spozywczy "Niemiec"
      • Gość: matylda Re: wspomnienia osiedle sady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 19:25
        Pamietam... Jakos najbardziej mi sie utrwalily w pamieci prazynki kupowane w
        budce przy szkole:).Lody tez byly niezle.
    • baba53 Re: wspomnienia osiedle sady 20.09.05, 18:01
      jesli dobrze pamietam to szkoła była na Toporowskiego 16,Wojewódzkiej 10 i 27
      na Uroczysku !
      • pstrykacz.imieninowy Re: wspomnienia osiedle sady 20.09.05, 18:25
        Toporowskiego 16 to jest dom dziecka ;)
        • baba53 Re: wspomnienia osiedle sady 20.09.05, 19:20
          jeśli trochę coś kumasz to są numery szkół !
          Widać jakiś młody !
          • Gość: NimłodyNistary Re: wspomnienia osiedle sady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 19:32
            tak, zadnej szkoly na jesionowej nie bylo nigdy. na sadach jest 10tka na
            wojewodzkiej. co do budki z lodami... hmmm debesciarskie lody, wyciągało sie od
            starych kasę i szło się do budki na toporowskiego (teraz w tym miejscu
            postawili jakiś murowany firmowy mięsny sklep). ....i pamiętam, że duży lód
            kosztował pewnego czasu 20zł (taka duza moneta to była)
            POZDRAWIAM WSPOMINAJĄCYCH !!!!!!
            • pstrykacz.imieninowy wypożyczalnia plyt kompaktowych MIX 20.09.05, 20:09
              jeszcze była kiedyś słynna, największa w regionie wypożyczalnia płyt
              kompaktowych MIX

koło Pocieszki, po schodkach w parterowym budynku, początek lat 90tych
              • Gość: megadeth nie wspomne kto ją kupił... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 00:12
                • krzys23-1986 Re: nie wspomne kto ją kupił... 21.09.05, 00:20
                  no ja kojarze sady z hołoty ale to tylko moja refleksja..
        • Gość: jarek Re: wspomnienia osiedle sady IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 21.09.05, 11:36
          Dziękuję raz jeszcze , nie rozumiem tylko po co podajesz numer teczki z IPN-u ?
    • Gość: baldrick sady na Szydłówku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 08:46
      Na jakiej ulicy mieszkałeś? Najbliżej Jesionowej jest szesnastka. Z tym, że to nie są Sady ale Szydłówek. Poza tym bloki "mrówkowce" na Sadach zaczęli budowac dopiero jakos tak na początku lat siedemdziesiatych, więc może ty jesteś z Szydłówka, a nie z Sadów?
      • Gość: Jarek Re: sady na Szydłówku IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 21.09.05, 09:22
        Dziękuję wszystkim za informację,Wasze uwagi odświeżyły mi pamięć, moja
        podstawówka to " 10 " przy ul. Wojewódzkiej 12.Mieszkałem w bloku wybudowanym
        bodajże w 1974 r. przy ul.Rewolucji Październikowej 147, teraz Warszawska ( i
        słusznie).Miałem trochę znajomych na Szydłówku, ale to Sady były moim ukochanym
        osiedlem i oczywiście moi przyjaciele z tamtych lat( Robert B.z ul.Wiosennej,
        Grzegorz J.chyba też ten blok miał numerację ul.Rewolucji, Zbyszek B.blok
        naprzeciwko Rewolucji 147 i wielu innych).Nie podaję nazwisk z oczywistych
        względów, ale proszę Was o kontakt na forum, jeśli chcecie powspominać a może
        coś jeszcze przetrwało z przyjażni...Pozdrawiam Jarek K.
        • grodek1 Re: sady na Szydłówku 21.09.05, 09:38
          A ja mam cala Rodzine na Szydlowku, bawilem sie na Szydlowku zanim powstalo
          Osiedle Swietokrzyskie, tez mam mile Wspomnienia z Szydlowka.
          • Gość: Głos z Torunia Re: Szydłówek IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.05, 10:45
            Ja na Szydłówku spędziłem 21 lat , od 15 lat mieszkam w Toruniu. Chodziłem do
            16 na Toporowskiego ( 76-84 ). Pamiętam budkę z lodami i prażynkami przy
            przystanku 20 na Toporowskiego ; drugi w mieście sklep zoologiczny na Pocieszki
            ( pierwszy był na placu Obrońców ). Zimą chodziło się na sanki na górki nad
            zalewem albo na Szydłówek Górny - zjeżdżało się z góry aż do ulicy Konopnickej
            ( Bocianek dopiero zaczynali budować ).
        • Gość: Jarek Re: sady na Szydłówku IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 04.10.05, 11:06
          Poszukuję dalej...
        • Gość: jarek Re: sady na Szydłówku IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 14.10.05, 08:14
          poszukuję dalej znajomych z lat 72-77.
        • Gość: jarek Re: sady na Szydłówku IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 25.10.05, 11:03
          poszukuję w dalszym ciągu...
        • Gość: jarek Re: sady na Szydłówku IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 22.11.05, 11:49
          A może jednak ktoś ze znajomych się odezwie...
    • kosz.marny Re: wspomnienia osiedle sady 06.10.05, 08:27
      Tjaaa... Dziesiątka im. J. Korczaka - i lody w budce p.n. "Witaminka" - o ile
      dobrze pamiętam. Jakoś na początku lat 80. były małe po 10 zł i duże po 20 zł -
      chodziliśmy na przerwie. A pod koniec lat 80. chodziliśmy do "niemca" na jogurt
      z bułką - z tym, że nigdy nie było wiadomo jaki jogurt akurat w danym
      dniu "rzucą". Kto z Sadów uczestniczył w brutalnej zabawie pt. "chodzenie na
      Józki"?
      • Gość: wew Re: wspomnienia osiedle sady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 09:01
        mam "az" 17 lat.. ale budke z lodami to pamietam za malolata i byly pycha.. :)
    • uff.uff Re: wspomnienia osiedle sady 06.11.05, 17:12
      Gość portalu: jarek napisał(a):

> Wyprowadziłem się z Kielc w 1977, ukończyłem podstawówkę w 1976, chyba przy
      > ul. Jesionowej.Później pół roku chodziłem do liceum im.Hanki Sawickiej
      > poszukuję znajomych z tamtych lat.Wspominam i coraz bardziej tęsknię.

uff
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka