Gość: archimedes Becikowe w akcji ZUS szaleje IP: *.salwator.net 06.12.05, 10:37 "Kobiety, które 4-6 lat temu korzystały z urlopów macierzyńskich i wychowawczych, dowiadują się teraz, że muszą zapłacić nie tylko zaległe składki, ale też po kilka tysięcy złotych odsetek. ZUS żąda od nich pieniędzy, choć zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego nie są mu nic winne." I tak po salomonowemu można z pustego w próżne.... Ha ha ha! Bądźcie dobrej myśli Kobiety, matka natura nie znosi próżni, tak więc wszystko się wyrówna po jakimś czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tuman JAK K...A URZĘDNIK PAŃSTWOWY MOŻE IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.12.05, 10:47 powiedzieć, że "nie słyszał" o wyroku Sądu Najwyższego?!?! Wylać na ryja lenia i nieroba!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Od dawna wiadomo, że w ZUS pracują najtępsi... 06.12.05, 10:56 ... czerwoni biurokraci - to taki ściek dla polskich urzędników, którzy już do niczego się nie nadają Odpowiedz Link Zgłoś
serwal Nic dziwnego. 06.12.05, 11:16 Nie ma się co dziwić. To normalne we współczesnym świecie. Podobnie przecież czyni pewien naród domagając się teraz odszkodowań od Polaków. Niedługo namnoży się cała mas tych, "co nagle coś sobie przypomnieli i rządają pieniędzy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anjew ZUS robi to celowo, a sady najczesciej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 11:18 im przyklaskuja. Moja zona zostala oskarzona przez ZUS o 'zawarcie umowy o prace w celu wyludzenia swiadczen' (zatrudnila sie w 2002 roku, zaszla w ciaze, urodzila dziecko w 2003). Odwolala sie, byla rozprawa, na ktorej pracodawca oraz inni swiadkowie (z firm wspolpracujacych) potwierdzili, ze pracowala faktycznie, wszystkie dokumenty byly wlasciwe, skladki oplacane w terminie itp. Wyplacali jej swiadczenia do konca urlopu macierzynskiego, po czym, na poczatku 2004 roku, wydali decyzje, o ktorej mowa na wstepie, po czym nastepna decyzje 'ze swiadczenia sa nienalezne'. Sad uznal, ze faktycznie, moze i pracowala, ale wynagrodzenie cos za wysokie (w ich mniemaniu), 'bo to im nie wygladalo na prace na caly etat', 'bo z ich [sadu] doswiadczenia zyciowego wynika, ze...' Krotko mowiac, przyklepali decyzje swoim kolegom z ZUSu. Odwolala sie po raz drugi, punktujac wszystkie niescislosci i bledy sadu. Trwalo to rok i w maju 2005 na rozprawie apelacyjnej uslyszala po 10min 'rozprawy', ze podtrzymuja wyrok I instancji... Rece opadly. Machina do okradania ludzi ruszyla pelna para. Do tej pory jeszcze nie przyslali zadnego papieru. Czekaja sobie, az odsetki nalicza sie konkretniejsze - jak okradac, to z rozmachem... Rzygac mi sie chce, jak mysle o tej skur.wialej instytucji i o sitwie sadowej, ktora im pomaga, zapewne zgodnie z zaleceniami naszych cudownych rzadzacych... Skads trzeba brac kase na latanie dziury w budzecie. Wywalanie 130 milionow na nowa siedzibe tych zlodziei nikogo (poza normalnymi ludzmi) nie oburza. ZUS to najlepszy lupiezca narodu, ktory naszemu pieknemu Panstwu przynosi stale, pewne i wysokie dochody... Ma blogoslawienstwo i nic mu sie nie stanie. A trybiki w maszynie maja placic i rodzic dzieci, po czym za to ponosic kary i znowu je placic... To jest po prostu niepojete, jak mozna tak bezczelnie lupic wlasnych obywateli - placacych regularnie podatki, odprowadzajacych skladki, pracujacych, nie kradnacych... Jestem dzieki nim kolejnym, ktory chce z tego szamba wyjechac. I pewnie to wkrotce zrobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: ZUS robi to celowo, a sady najczesciej... IP: *.amconex.pl 06.12.05, 12:15 Szczęście w nieszczęściu - Twojej żonie przynajmniej wypłacono macierzyński. Ja nie dostałam ani grosza zasiłku chorobowego podczas trwania zagrożonej ciąży i macierzyńskiego. Wojuję już z nimi w sądzie od 4 lat (z różnym skutkiem). Najbardziej wkurza mnie to, że ZUS czuje się całkowicie bezkarny! A może by tak spowodować powstanie odpowiedzialności personalnej pracowników ZUS za błędne decyzje i sfałszowane protokoły kontroli? Mam niejasne wrażenie, że od razu sytuacja by się zmieniła. Za nasze pieniądze (składkowiczów) ZUS zrobił sobie igrzyska pt. "Akcja brzuszki". I w kogo uderza? W cieżarne kobiety - to jest skandal. A ze swojej strony, dopóki mi sił starczy, będę walczyć z tymi szubrawcami!!! Walczcie z nimi i dajcie przykład innym, którym już brakuje sił. Odpowiedz Link Zgłoś
anjew Beato, walcz ile wlezie, ale boje sie, ze te... 06.12.05, 12:40 ...scierwa i tak wygraja, bo Panstwo jest za nimi, a przeciwko wlasnym obywatelom, podatnikom je (i przy okazji ten zusowski burdel) utrzymujacym... Zadne szczescie w naszym przypadku, bo te hieny wyrwa nam teraz te pieniadze z gardla, razem z horrendalnymi odsetkami... Pieniadze, ktore zgodnie z obowiazujacym prawem mojej zonie sie nalezaly! Mnie wlasnie najbardziej boli to, ze Panstwo nie chce zmian, ten burdel rzadzacym pasuje (obojetnie ktorej opcji politycznej), bo umozliwia, przy odpowiednim wsparciu 'niezawislych' sadow, do lupienia ludzi z ich wlasnych, badz naleznych im, pieniedzy... To po prostu koszmar, ten kraj to smierdzace bagno, w ktorym taplac sie beda zapewne jeszcze nasze wnuki, chyba ze my, albo nasze dzieci stad wczesniej wyjedziemy... Pozdrawiam i zycze powodzenia, choc jestem pesymista... Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon ZUS celowo walczy także ze staruszkami nad grobem 06.12.05, 13:55 Jakakolwiek sprawa o (słuszne) podwyższenie emerytury (uprawnienia kombatanckie, etc.) jest na dzień dobry przez ZUS utrącana. Różnica jest taka, że w takich wypadkach sądy zwykle cofają tę decyzję. Mendy z ZUS-u liczą na to, że siwiutkie starowiny nie będa chciały z nimi walczyć: a to nie mają siły, a to im nikt nie pomoże w procesie, a to wreszcie litościwy Bóg odwoła ich z tego świata zanim nasze błyskawiczne sądy choćby przeczytają pozew. PS: Przerabiałem to kilka razy we własnej rodzinie. Udało się na szczęście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszla emerytka porzadki, hura!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 11:21 Oj, to dobrze ze ZUS robi porzadki, moze mi zalegle skladki na drugi filar przeleja, zalegle od 2000 roku, wrocila mi nadzieja na pogodna emeryture! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Poczekasz!!!! IP: 157.25.139.* 06.12.05, 11:43 Dobudowali sobie nowe skrzydło budynku z marmuru i przy przenoszeniu segregatorów jeden im wypadł, ale to były zaległe płatności mamuś. Ten twój segregator jest u Prezesa w szufladzie. Musisz jeszcze poczekać aż będą wymieniać mu biurko na mahoniowe ze złoconymi okuciami. Ale na razie brakuje kasy i muszą wpierw podnieść płatności (haracz) u ludzi, no i mamusie musza się dorzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Nieuk na stanowisku IP: 194.150.184.* 06.12.05, 11:55 A ja mam takie pytanie: Ten wicedyrektor to już stracił pracę czy dopiero poleci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ricco Re: Nieuk na stanowisku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 12:20 Ja wylałbym go z roboty darmozjada i zobaczymy co zrobi.Popatrzcie na te budynki ZUS-owskie z czego one - z naszej krwawicy.Porąbane państwo-spadam stąd i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZUS DO GAZU ZUS DO GAZU IP: *.horizontal.pl / *.pl 06.12.05, 12:07 ZUS DO GAZU, UTOPIC CHAMOW Odpowiedz Link Zgłoś
piekny_romanek skads trza wziac kase na butelkowe i gornikow 06.12.05, 12:13 No bez jaj, ktos przeciez musi wylozyc kasiore na nierobow i meneli, ktorzy wydadza na swiat swoje bachory. Poza tym kto zaplaci za emerytury gornicze?? Socjalizm muss sein! Skoro darmozjady nie maja kasy to trzeba ja wziac od tych co zapieprzaja - to normalne w PISocjalizmie. Jedynym efektem butelkowego bedzie to, ze moze dzieci trzymane w beczkach beda zywe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mefisto Złodziejski ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 12:19 Faktycznie jest to złodziejska instytuacja. W moim przypadku ZUS w Dąbrowie Górniczej także przypomniał sobie o tym że mam zgłoszoną działalność gospodarczą która NIGDY nie doszła do skutku. Firma którą zgłosiłem do działalnośći miała jedynie dokument z UM, nigdy nie doszło do choćby najmniejszej transakcji, nie posiadałem Regonu, nie zgłoszona była także w US bo tak naprawdę to zupełnie zapomniałem o tej działalnośći. Pomimo tego ZUS naliczył mi jakieś kosmiczne urojone stawki od czegoś co tak naprawde nigdy nie zaistniało. Nie pomogło okazane wyrejestrowanie, jakiekolwiek tłumaczenie, nic zupełnie nic choć panie kiwały głowami ze zrozumieniem, jedna z nich okazała nawet tyle wyrozumiałośći że ??? pocieszyła mnie słowamo - nie Pan jeden ??? Wreszcie zjawił się komornik - reszte już znacie. Próbowałem się odwołać ale otrzymałem odpowiedz cyt: że ZUS nie widzi koniecznośći dalszego rozpatrywania tej sprawy ponieważ już uznał jak we wcześniejszym piśmie i postanowieniu W ten oto bardzo prosty sposów ukradziono mi w majestacje prawa kilka tys.zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max To robota sld IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 12:26 w ZUS sa jeszcze ich ludzie - wiec teraz zaczeli robic balagan aby obnizyc notowania pisu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maku Były na macierzyńskim - zapłacą olbrzymie odsetki IP: *.de.ibm.com 06.12.05, 12:28 No, to dopiero jest plityka "pro rodzinna" !!!! Co tam jakieś "becikowe" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAABY Szukają kasy na becikowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 12:39 Odpowiedz Link Zgłoś
iurisconsult błądSN: składka się nie należy, gdyż nie zarabiały 06.12.05, 13:29 Ultra posse nemo obligatur. Sąd Najmądrzejszy słusznie rozstrzygnął przeciwko ZUS ale z fatalnego prawnie uzasadnienia - bo przez analogię do niepłacenia składek ZUS z prowadzonej (równocześnie oprócz pracy) działalności gospordaczej w okresie pobierania zasiłku chorobowego. W państwie prawa nie może być żadnych obciążenie z tytułu "nie mania" pieniędzy - nie może istnieć zobowiązanie do niemożliwego. Nie może być haraczu z tego powodu, że ktoś nie osiągnął dochodu i żadna norma prawa stanowionego nie może tego zmienić. Obciążenia i daniny pieniężne mogą istnieć jedynie i wówczas, gdy istnieją pieniądze, które można tymi daninami obciążyć. Wiedzą o tym nawet gangsterzy, a nie wiedza sędziowie SN? Wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: błądSN: składka się nie należy, gdyż nie zara 06.12.05, 13:58 > W państwie prawa nie może być żadnych obciążenie z tytułu "nie mania" > pieniędzy - nie może istnieć zobowiązanie do niemożliwego. Nie może być > haraczu z tego powodu, że ktoś nie osiągnął dochodu i żadna norma prawa > stanowionego nie może tego zmienić. Chyba nigdy nie prowadziłeś własnej działalności gospodarczej. Haracz się należy, czy się stoi czy się leży. Podejrzewam jednak, że pisząc "państwo prawa" miałeś na myśli jakiś odległy kraj, bo raczej nie IV pomroczną.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blondynka Re: błądSN: składka się nie należy, gdyż nie zara IP: *.chello.pl 06.12.05, 18:05 Przecztaj najpierw to orzeczenie i nie wypisuj takich głupot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kombinatorki Prowadzac firme... IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.05, 13:33 ...trzeba bylo zapoznac sie z panujacymi w tej sytuacji zasadami.One nie odprowadzaly podatku, czyli prowadzily firmy na lewo, na czarno. Bardzo dobrze!!! Kara sie nalezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na_biało Re: Prowadzac firme... IP: *.geodezja.katowice.pl 06.12.05, 14:28 albo chcesz sprowokować albo po prostu nie wiesz o czym piszesz... składki ZUS to nie to samo co podatek (chocby z tego względu, że odprowadza sie je bez względu na to czy osiągnęło sie jakiś dochód czy nie)- w tym przypadku, prowadząc działalnośc gospodarczą oraz bedąc również zatrudnionym w tym czasie na podstawie umowy o pracę, obowiązkowo należy odprowadzać do ZUS tylko składkę na ubezpieczenie zdrowotne, pozostałe składki odprowadzane są przez pracodawcę, więc jeśli w trakcie urlopu macierzyńskiego nie osiągały dochodu z tytułu działalności gospodarczej oraz opłacały składkę "zdrowotną" (pozostałe składki obciążają pracodawcę a potem skarb państwa - zgodnie z przepisami) to nie ma podstaw żeby twierdzić że prowadziły firme "na czarno" - piszesz głupoty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryper Re: Prowadzac firme... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 15:09 Dlaczego używasz słowa "składka" ? Od kiedy to składka jest pobieranym pod bandyckim przymusem haraczem ? Zakładam z kumplami Klub Miłośników Koziej Wólki Co miesiąc zrzucamy się DOBROWOLNIE po 2 zł na cele statutowe I to jest SKŁADKA Reket uprawiany przez ZUSowskich bandytów NIE JEST "składką" Jest ordynarnym podatkiem ściąganym pod groźbą utraty majątku i ŻYCIA Nie wierzysz ? Nie płać "składek" Wkrótce komornik zabierze ci to co masz Będziesz się opierał-sprowadzi policję. Będziesz się dalej opierał, broniąc SWOJEGO majątku-mogą cię nawet zastrzelić Później publika dowie się, że "niedostosowany", z zaburzeniami psychicznymi oszołom próbował zdestabilizować "solidarne państwo" A wszystko dlatego, że socjaliści próbowali cię zmusić do życia w socjalistycznym społeczeństwie, w którym złodziejstwo uprawiane przez ZUS (tfu !) uważane jest za coś NORMALNEGO Złodziej "normalsem" Czyli kto jest nienormalny ??? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Polsa to katolicki kraj 06.12.05, 13:36 a rodzina jest najwyższą wartością! niesiemy odnowe moralną zniłemu zachodowi wiec ku.. nie wiem czemu się czepiacie! przecież juz dawno ustalilismy że tylko nienartodzone maja jakies prawa, a cała reszta ma zapie..ć w pocie czoła by urzednikom żyło sie dostatno! Ręce precz od ZUS'u! Odpowiedz Link Zgłoś
waldiwaldi Re: Polsa to katolicki kraj 06.12.05, 13:42 Zlikwidować ZUS,niech każdy sam sięwubezpiecza;]....Tylko co wtedy zrobiło by stado biednych urzędników;] Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi moze jajeli by się wreszcie poizyteczną pracą 07.12.05, 07:49 np. zamiataniem ulic (bo w zasadzie "górka" ma kwalifikacje tylko do tego!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAJWACH Aborcja nie wystarcza do redukcji liczby Polakow IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 06.12.05, 13:43 Poprzedni pro-globalistyczny rzad zauwazyl ze aborcja nie wystarcza do redukcji liczby Polakow. Zastosowano wiec takze restrykcje finansowe. Ciekaw jestem czy budzet Unii i nieproporcjonalne ciecia dla Polski tez sa czescia szkaradnego planu? Rodacy! Najwiekszy cios dla niePOLAKOW to rodzenie polskich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
annika.h ROZWALIĆ ZŁODZIEJA !TO STUDNIA BEZ DNA 06.12.05, 14:05 A DRUGA SPRAWA : SŁYCHAĆ ALARMUJĄCE OSTRZEŻENIA PRZED CORAZ MNIEJSZYM PRZYROSTEM NATURALNYM .MOŻE ZAMIAST CHORYCH POMYSŁÓW W RODZAJU BECIKOWEGO UŁATWIAĆ KOBIETOM PODJĘCIE DECYZJI O URODZENIU DZIECKA .PATRZ: KRAJE SKANDYNAWSKIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Northern I A co z tymi, które płaciły? IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.12.05, 14:15 Mogą domagać się zwrotu? Czy będzie to kolejny przykład tego, że wprowadza się przepis, a ktoś kto go przestrzega dostaje po tyłku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaijin a ja nie place ch.... ani zlotowki :) IP: *.ppp.dion.ne.jp 06.12.05, 14:17 i mam ich gdzies. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka "ZUS" czyli złodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 14:43 PO PROSTU OLAC ZUS,GDYBY MNIE TO SPOTKAŁO TO WYRZUCIŁBYM NATYCHMIAST TO PISMO DO KIBLA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Były na macierzyńskim - zapłacą olbrzymie odsetki IP: 212.244.64.* 06.12.05, 14:47 Czy w końcu ktoś zrobi porządek z tą zodziejską instytucją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal.do Sk..syny :[ IP: 195.42.249.* 06.12.05, 14:54 Nic mnie bardziej nie drażni w tym kraju niz banda przygłupich darmozjadów z ZUS :[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tezeusz za 3,6 miliarda rocznie ścigają matki IP: 217.173.174.* 06.12.05, 14:57 kpina powinno się zredukować liczbę etatów bo widocznie mają zamało czasu i nudzi im sie Odpowiedz Link Zgłoś