Gość: miki IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.01.06, 00:33 A Lubawski swoje. Wszyscy są przeciw a ten jak osioł swoje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maju parking wielopoziomowy jest potrzebny!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 00:56 Szkoda placu ,fakt, może lepiej by bylo go zrobic na Solnej...ale tam mniej miejsca i gorszy dojazd,zwłaszcza,że Sienkiewicza od Żelaznej bedzie wyłączona z ruchu, duzo sie też mówi o wyłaczeniu przynajmniej części Paderewskiego...Mała, Duża, po wyremontowaniu Rynku pewnie też beda wyłaczone, przynajmniej na odcinku pomiedzy Rynkiem a sienkiewicza...no to gdzie ludzie udajacy sie do centrum mają parkować?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 06:50 na pewno myslacy nie sa przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terek Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: 81.26.13.* 11.01.06, 11:41 Miałeś na myśli tych myślących inaczej, prawda? Albo może tych co myślą nie tą częścią ciała co powinni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Żadnego parkingu w centrum ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 07:11 Czas zaczynac protesty ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emesz Re: Żadnego parkingu w centrum ! IP: *.ds.amg.gda.pl 11.01.06, 07:21 Ludzie. Ten parking jest potrzebny i tyle! Juz teraz jest trudno zaparkowac a co bedzie za 5 lat. Biorac pod uwage zmiane organizacji ruchu w centrum to jedyne miejsce z latwym dojazdem. Musimy zrozumiec ze swiat idzie naprzod i miasto tez musi sie zmieniac - nie da sie zostawic sobie zabytkow i placykow i jednoczesnie isc z duchem czasu. Niestety. Niech protestujacy podpisza ze juz nigdy nie pojada do centrum samochodem to moze parking przez pare najblizszych lat nie bedzie potrzebny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brt Re: Żadnego parkingu w centrum ! IP: *.utaonline.at 14.01.06, 19:14 Parking jest potrzebny!! Ale potrzebny jest parking na który będzie można choćby łatwo dojechać i bezproblemowo go jeszcze opóścić!! Dojazd do największego parkingu w mieście puszczony kozią i orlą to jakaś paranoja!! To są malutkie uliczki. Nie mówiąc już o tym, że uniemożliwi to włączenia ulicy warszawskiej do strefy pieszej. Pozostaje również kwestia wyjazdu. Z placu konstytucji nie wjedziesz w IX wieków w strone dworca (nie ma tam lewoskrętu i co najważniejsze "miejsca" na niego- IX W. musi pozostać ulicą o dużej przepustowości a nie być poszatkowana nie wieloma skrzyżowaniami). Wyjazd w strone kapitulnej też kłóci się z planami poszeżenia strafy pieszej w centrum. Niemożliwym stanie się odbudowa placu NMP. przed katedrą. Dużo lepszą lkalizacją byłby plac przed urzędem wojewódzkim! O tym trąbili architekci i urbaniści ale my przecież mamy wszystkowiedzącego i nieomylnego prezydenta :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 08:00 w ciągle swoje. Chce człowiek wyrzucić ruch z centrum, a wy, jak te osły, swoje - nie i nie. Parę lat temu byliście przeciw stacji benzynowej na IX wieków/Warszawskiej. Stacja nie powstała. Cieszycie się? Tak? Z tego ohydnego płotu, dziury w ziemi, błocka i syfu, obok równie pięknej kamienicy na środku Warszawskiej? I żadnego pomysły na jej sensowne wypełnienie nie macie. Nie podoba się wam parking, ale sensownych argumentów przeciw nie słyszę, cos tylko o jakichś pierzejach i że architekci są przeciw (bo wygrał kto inny). Ale może powiecie, co macie do zaproponwania, moze wreszcie przedstawicie jakąś sensowną alternatywę. Chcecie mieć naprawione dziury i ulice na Małej i Dużej, chcecie mieć sensowny Rynek, ale ma byc to zrobione tylko tak, jak się wam podoba. Wam i tylko wam. Jak ktoś ma inne zdanie to won. Nie umiecie z nikim rozmawiać, nie wiecie co to jest kompromis, nie widzicie nic poza ideolo, wyzwiskami i czubkiem własnego nosa. Prezydent jest uparty, ale próbuje coś zmienić, a wam podoba sie tylko własny smród. (Bo własny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 08:19 ... popieram święta prawda, zbierze się paru oszołomów i robią dym.Ciągle coś nie pasi.... tylko narzekać i płakać i nic nie robić. O to wam wszystkim przeciwnikom Lubawskiego chodzi?.Wiadomo chcielibyście żeby wrócił Włodzio Stępień i wszystko będzie cacy. O to wam chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
hamsterek Precz z parkingiem !!! 11.01.06, 08:48 Nie !! Znów się do forum dorwali tzw. kupcy którzy poparli Lubawskiego w wyborach a ten obiecał im parking w tym miejscu. Zastanów się jeden z drugim co wy chcecie zrobić z tego miasta, własne interesy przedkładacie nad dobro innych i nie wciskajcie głupot że w to akurat tylko w tym miejscu jest potrzebny parking. Jak można oszpecić miasto takim koszmarem w samym centrum? A co do stacji benzynowej przy IX w. to całe szczęście że nie powstała. Powołując sie na nią piszący wykazał się totalnym bezguściem i głupotą. Na rynku moze jeszcze stację paliwową postawić co ? Przecież kilka osób znalazło by zatrudnienie. A miasto? Co tam miasto, ważne że się coś zbudowało. - Szlag mnie trafia jak ludzie mogą być nieodpowiedzialni. Lubawski!! odpuść sobie człowieku! Wiem że dałeś obietnicę ale odpuść sobie dla swojego dobra a przede wszystkim dla dobra tego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Precz z parkingiem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:14 Towarzyszu chamsterku, "całe szczeście ze stacja nie powstała" - a co jest w zamian? Podoba ci sie to? Szlag mnie trafia, jak ludzie moga być ograniczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Precz z parkingiem !!! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.01.06, 11:23 Kolejny przykład krótkowzroczności... To może jak się zgłosi jakiś inwestor, aby postawić na środku Rynku stację benzynową, a obsługa odbywałaby się zgodnie z ruchem okrężnym istniejącego tam ronda, to też należałoby się zgodzić? No jak, a lepiej jest to co teraz? Będzie schludnie, czysto, a dystrybutory będą stylizowane na historyczne mosiężne pompy (zleci się fabryce w Białogonie). Dlaczego więc nie np. hipermarket na działce przylegającej do domu księży emerytów? Zresztą ten ostatni pomysł nie jest taki abstrakcyjny, bo już pojawił się taki. Niestety :( W tym mieście wszystko jest możliwe... To, że nie nic tam nie powstało okazuje się lepszym rozwiązaniem, niż gdyby tam postawić stację benzynową. Bo płot ten postoi jeszcze z rok, dwa, a stacja benzynowa stałaby tam dużo dłużej... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Precz z parkingiem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:35 Cruksie miły, nigdy nie powiedziłem, ze trzeba stawiać stację benzynową w środku miasta, choć widziałem stacje stojące w podwórku (w Austrii, gdzie przepisy dot. bezpieczeństwa, ekologii, lokalizacji są pewnie równie wymagające co u nas), a także między budynkami (niewielki Statoil w Warszawie przy Al. Krakowskiej). Napisałem tylko, że stacja nie powstała, więc mamy w tym miejscu "nieporzadek" i nie zanosi się na "porządek". Per analogiam, wydaje mi się, że jesli parking nie powstanie przylegająca do Rynku cześć miasta, będąc nadal ciągiem komunikacyjnym, nigdy nie zostanie doprowadzona do jakiego takiego stanu. Swoją drogą uważam, że stacja stylizowana na np. przedwojenną byłaby ciekawym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Precz z parkingiem !!! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.01.06, 11:53 Tylko, że nikt nie kwestionuje potrzey budowy parkingów w centrum miasta. Ale wcale nie muszą one być dosłownie w centrum. > wydaje mi się, że jesli parking > nie powstanie przylegająca do Rynku cześć miasta, będąc nadal ciągiem > komunikacyjnym, nigdy nie zostanie doprowadzona do jakiego takiego stanu. A dlaczego ma być nadal ciągiem komunikacyjnym? Jeżeli wyrzucimy samochody na parkingi na obrzeżach tego naszego ścisłego centrum, to na pl. Konstytucji już nie będą pałętały się żadne samochódy. Poza tym wcale nie uważam, że koniecznie trzeba zachować charakter tego miejsca jako placu. Jeżeli powstałby jakiś ciekawy pomysł zagospodarowania tego miejsca, nawet związany z jego zabudową, to nie miałbym nic przzeciwko. Choć wizja "ucywilizowania" tego miejsca poprzez stworzenie placu z dużą ilością zieleni (a nie kolejny betonowy plac) obecnie podoba mi się najbardziej. Obecny projekt trudno jednak nazwać ciekawą perspektywą. Charakter tego obiektu jest nie do zaakceptowania i nie jest ważne czy to będzie parking naziemny - beznadziejny pomysł, czy podziemny - po prostu zły. > Swoją drogą uważam, że stacja stylizowana na np. przedwojenną byłaby ciekawym > pomysłem. Wiedziałem, że Ci się spodoba ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gollum Re: Precz z parkingiem !!! IP: 212.160.172.* 12.01.06, 09:21 a dlaczego parking podziemny to zly pomysl? :O jakby taki powstal to byliby zadowloni zwollenicy parkingu w tym miejscu a na "poziomie" ziemi mozna by zagospodarowac np. wlasnie jako teren zielony i wtedy wszyscy byliby zadowoleni i zwolleniccy i przeciwnicy - czyz to niebylby najlepszy kompormis? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Stacja benzynowa mogłaby tam powstać !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 23:09 Naprawdę nie przeszkadzałby tam Statoil - tylko widziałbym taki samoobsługowy STATOIL - coś a'la Neste na Manifestu Lipcowego (nawet sytuacja z kamienicą na środku ulicy podobna). Stylizowana stacja benzynowa na starą chyba by nie przeszła choć - nie powiem - mogłaby być ciekawa. Można by w ramach umowy miasta z inwestorem uszczknąć coś dla siebie. Rozwiązać problem wyjazdu spod gmachu na Targowej, może jakieś miejsca parkingowe, przy okazji jakaś kładka dla pieszych albo nowoczesna sygnalizacja sponsorowane oczywiście przez koncern paliwowy. Z wszystkim można się dogadać. A co do ruchu ulicznego to na tej akurat krzyżówce zawsze był ogromny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Precz z parkingiem !!! IP: 193.24.201.* 11.01.06, 17:30 Gość portalu: zx napisał(a): > Towarzyszu chamsterku, > > "całe szczeście ze stacja nie powstała" - a co jest w zamian? Podoba ci sie to? > > Szlag mnie trafia, jak ludzie moga być ograniczeni. Oczywiście popieram Hamstera. Jest to jedna z najbardziej atrakcyjnych działek w centrum i jesli nie w tym roku, to w przyszłym ruszy tam budowa takiego budynku, jakie powstają teraz wszędzie wokół (tzn. ładnie zaprojektowanego kilkupietrowego biurowca). To jest kwestia w nagorszym wypadku kilku lat, a zupełnie nie pasująca tam stacja zepsułaby urbanistyczny ład i zablokowała działkę dziadostwem pewnie na kilkadziesiąt lat. Ty i Tobie podobni zaledwie 3 lata temu w obronie Statoilu używaliscie argumentów, że w Kielcach jeszcze długo nikt nic nie będzie budował, że biurowce są niepotrzebne itp. pierdoły. No i co?:)))) Przez te kilka lat w najbliższej okolicy wybudowano dziewięć nowych ładnych obiektów biurowo- mieszkalnych i w planach na ten rok są następne (np. na kolejnym rogu Warszawskiej i Przecznicy). Przy Koziej rozpoczynają się cztery nowe piękne inwestycje. Przy rondzie pnie sie do góry hotel - 3 lata temu nabijaliscie się, ze nigdy tam nie powstanie, bo nie jest potrzebny. Czy ktoś z nas protestuje przeciwko tym inwestycjom??? Nie, bo własnie takie inwestycje sa potrzebne. Ja mam ambicję mieszkania w pięknym i funkcjonalnym mieście i potrafię poczekać 2- 3 lata dłużej na coś co będzie pasowało do harmonijnej wizji rozwoju miasta, niż natychmiast zabudować wolną działkę byle gównem. I wiem bardzo konkretnie jak chciałbym, żeby Kielce w przyszłości wyglądały. Uważasz, że jestem ograniczony, a ty światły i otwarty? A uważaj sobie co chcesz:) Parking powinien być wybudowany przed gmachem Urzędu Wojewódzkiego, dla mnie to oczywiste. Ty może jeździsz samochodem do spożywczego po drugiej stronie ulicy, z mojego punktu widzenia 3 minuty dłuższy spacer na piechotę (szczególnie biorąc pod uwagę odległości w wiekszych od Kielc miastach) to jest nic. I jestem dobrej myśli - czekam na decyzję Sądu z nadzieją, że bardzo zły pomysł wielkiej, betonowej, martwej, cuchnącej spalinami konstrukcji w sercu starówki nie zostanie zrealizowany. Być może szykuje nam się kolejne badziewie - wokół działki kościelnej na rogu Warszawskiej i Polnej kręci się dziadowski Kaufland. Bądźmy w pogotowiu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gollum Re: Precz z parkingiem !!! IP: 212.160.172.* 12.01.06, 09:28 i dlatego ze nic nie mozna normalnie zbudowac/zagospodarowac Kielce sa na trzecim miejscu od konca w rankingu najatrakcyjniejszych wojewodztw dla inwestorow... macie racje zrejcie sie dalej miedzy soba chrzaniac glupoty jak w przypadku tego parkingu - po raz kolejny napisze ze sam widizalem rozwiazania parkingow pietrowych wsrod starej zabudowy i naprawde moze to dobrze wygladac ... i wybierajcie dalej ludzi pokroju Stepnia czy Lubawskiego podczas gdy ci ktorzy maja jakas wiedze i checi sa co najwyzej "murzynami" w UW czy UM a inwestorzy beda omijac Kielce szerokim lukiem tak jak to ma miejsce do tej pory ... smutne to niestety bardzo ale prawdziwe ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kra Re: Precz z parkingiem !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:11 Ty hamsterek nie pazdrawlaj tylko myśl...a jak nie to emigruj na Białoruś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gollum Re: Precz z parkingiem !!! IP: 212.160.172.* 12.01.06, 09:17 zastanow sie ... przejedz sie do wiednia np i zobaczysz ze nowoczesna architekruta w tym i parkinigi pietrowe moga koegzystowac rowniez w bezposrednim sasiedztwie starego budownictwa ... wszystko zalezy od formy i sposobu realizacji inwestycji ... jak zaczniesz jezdzic po swiecie - a nie tylko siedziec w klerykowie - to zobaczysz ze mozna polaczyc stara architekture z nowoczesna i ze moze to wygladac naprawde rewelacyjnie ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: Precz z parkingiem !!! IP: *.devs.futuro.pl 12.01.06, 18:06 bylam w niemczech w kolonii jest to bardzo duze miasto i w centrum stoi 3 pietrowy parking bardzo efektownie wyglada a jaka wygoda i nikomu to nie przszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał ze stoku Re: Precz z parkingiem !!! IP: 82.139.11.* 14.01.06, 10:45 Ja jestem zwykłym śmiertelnikiem i proszę mnie nie obrażać nie mam nic wspólnego z kupcami.Czasem lubie przyjechać autobusem do miasta i bardzo nie lubie przeciskać się między samochodami. Parking powinien powstać dla naszego dobra i komfortu by uliczki odchodzące od Sienkiewki można było w przyszłości remontować, by miasto stało się miastem a nie "zadupiem". Założe się że zdecydowana większość Kielczan jest jednak za budowaniem pozytywnego wizerunku miasta na zewnątrz, czyli unowocześnianiu go a nie cofaniu się do tyłu. Jeśli byśmy myśleli tak jak Ty "hamsterek" województwo nigdy by nie powstało a Kielce pozostały by na zawsze prowincją. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
hamsterek Re: Precz z parkingiem !!! 16.01.06, 09:31 Jak byśmy myśleli jak ty kolego ze Stoku to z centrum zrobilibyśmy betonowe osiedla z parkingami i wszyscy mieszkali by jak Na Stoku - chlubie budowniczych PRL. Wyobraźni trochę czowieku! Powtarzam po raz 100, parking tak ale nie w tym miejscu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Precz z cham sterkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 23:52 on mi konkurencję robi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiSiOR Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:44 > co macie do zaproponwania, moze wreszcie przedstawicie > jakąś sensowną alternatywę pod ziemie go! na całej powierzchni, od urzedu po ZUS, jedna kondygnacja pod ziemią i na powierzchni w takiej formie jak teraz (1/2). wygląd bez zmian a miejsc byłoby wiecej niż w planowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz.Kielczanin Prezydencie Lubawski ma Pan rację.Budować! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:40 Parking jest konieczny.Historycznie w tym miejscu byla zabudowa /nigdy plac/ i dla zachowania ukladu urbanistycznego zabudowa kubaturowa jest pożądana nawet na troche innym planie.Parkingi śródmiejskie są niezbędne a ich architektura zależy tylko od zdolności projektanta.Surową formę i funkcję może zlagodzić dodanie zieleni/np. pnącza/ oraz witryn lokali handlowo-uslugowych,które dla uzupelnienia bylyby niezbędne.Monokultura wylącznie parkingu stalaby się ponura i malo atrakcyjna funkcjonalnie.Obecny ,chaotyczny plac nie jest ani ladnym skwerem ani wygodnym,wystarczającym placem postojowym.Jest natomiast jako plac urbanistyczno-historycznym falszem. Lokalizacja tu parkingu jest idealna.Po sąsiedzku ratusz,"związkowiec,banki, ZUS,Akademia Świętokrzyska,UW,bliskość Rynku i glównej ulicy Miasta i absolutny kataklizm postojowy.Nie stada kontrolerów parkingowych tu trzeba a inwestycji. A szczekających kundli-dyletantów kijem odgonić.Najglośniejsze burki to z budy SLD/nieslawnej pamięci/ujadają. Teraz sprawa najważniejsza-Rynek!!! Należy się Kielczanom Rynek prawdziwy bez tych socjalistycznych stylizacji. Pijacko-zlodziejski zagajnik i rondo z pohitlerowskim basenem p-poż.plus rabatki nie przeszkadzal do tej pory estetom z PZPR,SARP,TUP itd. Te chaszcze to nie zieleń ale zielenina pozaklasowa,zbędne owlosienie. Okna gabinetów prezydenckich skierowane są na dotychczasowy "rynek". A może towarzysz Stępień nie mial czasu na wyglądanie oknem. Aby zachować urodę i nastrój miasta,Rynku,uliczek trzeba zadbać o pomyślność komercyjną i wygodę tego miejsca i tu znowu wraca problem parkingu.Obie inwestycje są ze sobą w symbiozie.Rynek to kultura i tradycja a parking niezbędnym zapleczem infrastrukturalnym. Ranga tematów wymaga jednak projektów na najwyższym poziomie i konieczne jest ogloszenie nowych,świetnie platnych konkursów architektonicznych i sędziów rangi ogólnopolskiej.To kosztuje parę procent inwestycji a decyduje o 100%. Na myśleniu nie można oszczędzać! Odpowiedz Link Zgłoś
hamsterek Re: Prezydencie Lubawski ma Pan rację.Budować! 16.01.06, 09:36 Gość portalu: Mariusz.Kielczanin napisał(a): > Parking jest konieczny.Historycznie w tym miejscu byla zabudowa /nigdy plac/ > i dla zachowania ukladu urbanistycznego zabudowa kubaturowa jest pożądana nawet > na troche innym planie.Parkingi śródmiejskie są niezbędne a ich architektura > zależy tylko od zdolności projektanta.Surową formę i funkcję może zlagodzić > dodanie zieleni/np. pnącza/ oraz witryn lokali handlowo-uslugowych,które dla > uzupelnienia bylyby niezbędne.Monokultura wylącznie parkingu stalaby się ponura > i malo atrakcyjna funkcjonalnie.Obecny ,chaotyczny plac nie jest ani ladnym > skwerem ani wygodnym,wystarczającym placem postojowym.Jest natomiast jako plac > urbanistyczno-historycznym falszem. > Lokalizacja tu parkingu jest idealna.Po sąsiedzku ratusz,"związkowiec,banki, > ZUS,Akademia Świętokrzyska,UW,bliskość Rynku i glównej ulicy Miasta i absolutny > kataklizm postojowy.Nie stada kontrolerów parkingowych tu trzeba a inwestycji. > A szczekających kundli-dyletantów kijem odgonić.Najglośniejsze burki to z budy > SLD/nieslawnej pamięci/ujadają. O czym ty pieprzysz kolego? Czy ty naprawdę wierzysz w to co napisałeś? Co za baran, ręce opadają! Boże uchowaj nas od takich ekspertów, oby nigdy się do sterów potajemnie nie dopchali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kynolog Re: Prezydencie Lubawski ma Pan rację.Budować! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 23:09 cham sterek umyslowy ratlerek /z budy sld/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Parking ma powstać ale nie w takiej formie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 23:02 Słyszałeś kiedyś o podziemnych parkingach ??? Kurna cała Europa słyszała, Warszawa słyszała, Kraków słyszał a my jak zwykle prowincjonalny zaścianek z parkingiem na 3 piętra wysokim. A placyk na przeciwko Urzędu Wojewódzkiego ??? Tam nie można parkingu postawić ? Musi być vis a vis Magistratu ?? To niech będzie ale cywilizowany podziemny, ze sklepami i restauracjami a nie monstrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał ze Stoku Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: 82.139.11.* 14.01.06, 10:25 Przezydent bardzo dużo zrobił dla Kielc i uważam osobiscie że to świetny pomysł z tym parkingiem. Kielce architektonicznie to nie Kraków więc nie wiele się tu da zepsuś jeśli chodzi o wygląg ale wiele można skorzystać m.in można rozładować ruch w centrum i zapewnić swobodny ruch pieszym. Dzięki temu zyskają na komforcie kierowcy ale przedewszystkim ludzie spacerujący ulicami centrum. To naprawdę kompromisowe rozwiązanie, wspomnę tu jeszcze że dzięki panu Lubawskiemu Kielce powoli zaczynają mi się podobać.Popieram słowa gościa portalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Parking .... i kolejna lepsza lokalizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 10:51 Gość portalu: Rafał ze Stoku napisał(a): > Przezydent bardzo dużo zrobił dla Kielc i uważam osobiscie że to świetny pomysł > z tym parkingiem. Kielce architektonicznie to nie Kraków więc nie wiele się tu > da zepsuś jeśli chodzi o wygląg ale wiele można skorzystać m.in można rozładowa > ć > ruch w centrum i zapewnić swobodny ruch pieszym. Dzięki temu zyskają na > komforcie kierowcy ale przedewszystkim ludzie spacerujący ulicami centrum. To > naprawdę kompromisowe rozwiązanie, wspomnę tu jeszcze że dzięki panu Lubawskiem > u > Kielce powoli zaczynają mi się podobać.Popieram słowa gościa portalu. Można lepiej - parking wybudować Na Stoku a do centrum autobusem... Taniej, mniejsze korki. Obserwując wątki na "tak" jedno się nasuwa - zwolennicy parkingu nie widzą nic wiecej, poza czubkiem nosa i kierownicą i jeszcze nie tak dawno jeździli furmanką. Parkingi są potrzebne, wymieniłem w jednym z postów kilka lepszych lokalizacji, ale NIE W ŚCISŁYM CENTRUM !!! Ruch powinieni być ograniczony jeszcze bardziej - spokojnie można zamknąc ulicę Dużą, Małą, cześć Warszawskiej od XIX wieku do Rynku i Piotrkowską. Co najwyżej możnaby dopuścić ruch taksówek i ewentualnie pomyśleć nad przywróceniem linii autobusowej przez Warszawska - Rynek - Piotrkowską... Porównanie z Krakowem jest akurat trafne - to tak jakby taki klocek postawić w okolicach Sukiennic... Natomiast dobrą lokalizacją byłby parking podziemny pod ulicą XIX wieków od Silnicy do ul. Warszawskiej - blisko do urzędów i centrum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał ze stoku Re: Parking .... i kolejna lepsza lokalizacja IP: 82.139.11.* 14.01.06, 11:47 amiast niszczyć ścisłe centrum parking(i) można zlokalizować: 1. Pod parkingiem urzędu wojewódzkiego 2. Za urzędem wojewódzkim 3. Przy ul. Solnej 4. Na ul. Żytniej obok hali sportowej zamiast McDonalada 5. Przy ul. Mielczerskiego - plac "dworca" busów 6. Obok dworca PKS - tam gdzie od lat powstaje jakaś ruina 7. W miejscu zlikwidowanego kina Romantica I co - koniecznie trzeba zabetować centrum ? -Pod parkingiem urzędu wojewódzkiego świetny pomysł, ale za duże koszta. - Za urzędem wojewódzkim nie ustosunkuje się. -Osobiście wątpie by parking przy ul. Solnej spełniał swoją rolę za mała powierzchnia. -McSyf już powstał więc trudno będzie go stamtąd przegonić choć przyznam że było by to niezłe miejsce, dobry dojazd. -Zastanawiam co z busikami, wiem wiem ich można przenieść.Są lepsze lokalizacje np. na Stoku gdzie jest już parking wielopoziomowy,jest przepaskudny hehehe. -Obok dworca teraz buduje się jednak coś, prace ruszyły jesienią. -Po kinie Romantica pozostał piękny budynek i napewno nikomu nie przyjdzie do głowy by go wyburzyć tym bardziej że mają tam swoje siedzimy jakieś firmy. Nie ma zbyt wielu lokalizacji na ten parking, zdania więc nie zmieniam. Mimo że mądrze piszesz nie przekonałeś mnie. Miasto potrzebuje oddechu a takowy da mu tylko parking na placu konstytucji, pisze tak i mam na uwadze dobro większości.Nie należe do kupców ani chołoty z urzędu którzy by chcieli mieć wszędzie blisko, zależy mi poprostu by miasto nabrało tempa, było przyjemne dla przyjezdnych i pozostawało w pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Parking .... i kolejna lepsza lokalizacja IP: *.kom / *.os1.kn.pl 14.01.06, 12:12 No to dorzućmy do tej listy jeszcze kilka: obok KCK (np. na potrzeby KCK, jak i przyszłej filharmonii przy Głowackiego) WDK (tu ma chyba zresztą powstać) Panoramiczna dworzec PKP (bo obecny system parkowania w tym rejonie jest mocno karykaturalny) plac przy Solnej zdaje się, że obok dworca PKS między tym powstającym budynkiem, a Qubusem jest jeszcze jednak trochę miejsca parking przy Żytniej (za McDonaldem) No i koniecznie przed UW (np. poprzez dobudowanie dwóch kondygnacji), a nie na pl. Konstytucji! Jeden parking nie załatwi sprawy. Tu trzeba przewidzieć dużo miejsc parkingowych i to z różnych stron centrum. Nie we wszystkich tych lokalizacjach konieczne byłoby budowanie parkingu wielopoziomowego, ale w kilku owszem. Wówczas spokojnie będzie można wyłączyć część centrum z ruchu kołowego, a w pozostałej części postawić zakaz parkowania, bo parkujące na poboczach samochody nie tylko nie dodają urokowi miastu, ale zmniejszają przepustowość ruchu zarówno kołowego, jak i pieszego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielczanin roku Re:megabzdetowi już dziękujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 23:25 Temat cię przerasta.WUML chyba ukończyleś.Zbierz te brednie,które tu popelnileś i podyskutuj z kimś kto zna się na sztuce budowania.Niech cię wyprostuje. Niestety zebrania sld tej wiedzy /ani zadnej/nie dają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Kielc Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.pkp.kielce.msk.pl 11.01.06, 09:27 KTO JEST PRZECIW???? Ja jestem jak najbardziej za tam i tak był jest i będzie parking a tak to będzie coć porządnego a najwazniejsza sprawą jest kielecki rynek i powinien być jak najszybciej odnowiony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja :-( IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.01.06, 09:47 Temat wielokrotny przerabiany na tym forum, także z architektem tego obiektu. Niestety, wydaje się, że ten budynek tam powstanie :((( A wystarczyło trochę dobrych chęci i przenieść go na "trójkąt bermudzki" przy IX Wieków, albo przed Urząd Wojewódzki. Pomysł jest po prostu bardzo zły, ale, biorąc pod uwagę deklaracje prezydenta Lubawskiego i urzędników miejskich, dojdzie do skutku. Trudno - pewnie się kiedyś przyzwyczaję, co wcale nie oznacza, że będę zachwycony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja :-( IP: 212.160.196.* 11.01.06, 10:29 ja popieram pomysły P. Lubawskiego bo dużo robi dla tego miasta a architekci gdzie byli wcześniej jak budowali dom związkowca przy Piotrkowskiej ,ochydne osiedla ,wąskie drogi,itp. bali się czerwonych ,czy razem kradli i teraz czekają na powrót nieudacznika Stępnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja :-( IP: *.os1.kn.pl 11.01.06, 11:16 Kolego, powstanie tego obiektu nie należy traktować w kategoriach politycznych. To jest obiekt, który tam postoi sobie pewnie kilkadziesiąt lat, kiedy już nie będzie na świecie pana Lubawskiego, mnie, a także i pana. Tu nie ma miejsca na tymczasowość, bylejakość, prowizorkę. A dla mnie lokalizacja parkingu na pl. Konstytucji jest właśnie taką polską prowizorką, która będzie stała latami. Budowa parkingu wielopoziomowego w tym miejscu jest w kompletnej sprzeczności z chęcią wyrzucenia ruchu samochodowego z centrum miasta. Ktoś mówił wcześniej, że trzeba iść z duchem czasu, że wszyscy chcą dojechać samochodem do centrum... A właśnie, że nie. Do dojeżdżania do centrum powinna być przede wszystkim komunikacja zbiorowa. Poza tym, gdyby parking ten powstał 100 metrów dalej (np. przy Urzędzie Wojewódzkim), to nie wydaje mi się to taką zawrotną odległością, aby nie dało się pokonać tego na piechotkę. Przy takiej lokalizacji (obrzeżach tej najstarszej części Kielc), to nie miałbym nic przeciwko. Zresztą takich parkingów należałoby rozmieścić kilka po różnych stronach tego najściślejszego centrum. Poza tym powstanie tego parkingu przed UW stwarzałoby całkiem ciekawą perspektywę zagospodarowania części miasta od tego hipotetycznego parkingu do Rynku. IX Wieków puścić dołem (na odcinku przejścia dla pieszych) i wówczas mielibyśmy możliwość stworzenia nowego traktu spacerowego do Rynku (oczywiście przy założeniu zagospodarowaniem tej opuszczonej działki przy IX Wieków). Ale tu są potrzebni urbaniści, plany zagospodarowania, przynajmniej ogólna wizja takich miejsc. Niemożliwe, za drogie? Właśnie tak myśleli co poniektórzy włodarze tego miasta, że ono wygląda tak jak wygląda. Niemcy w takich sytuacjach mówią - nie stać nas na tanią robotę. Bo jak się robi tanio, to uzyskany wynik nigdy nie jest dobry, a poprawia się go później latami (patrz dworzec PKP). Obecnie idzie na sprzedaż działka przy IX Wieków. Mogę się założyć, że to miejsce nie zostanie kompleksowo zagospodarowane. Po prostu ktoś postawi tam jakiś większy budynek, który do reszty miasta będzie pasował jak pięść do nosa. Zresztą - wszystkie ostatnio powstałe budynki w Kielcach nie kierują się jakąś logiką ogólnego zagospodarowania tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tim tylko nie parking !!! IP: *.devs.futuro.pl 11.01.06, 11:28 A Lubawski znowu drąży temat... Nikt by się słowem nie odezwał gdyby to był parking podziemny... no ale nas nie stać... Jedyna lokalizacja jaką widze to tróją bermudzki... Zresztą właśnie tam miał powstać pierwotnie, a nie żeby szpecił plac Konstytucji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx A ja jestem za parkingiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:39 ten plac jest tak piękny, romantycznym, nastrojowy... . Trójkąt ma niejasną sytuację prawną (właścicielską). Dopóki sie nie wyjaśni, nic tam nie powstanie (czyli czekać trzeba będzie długo). Odpowiedz Link Zgłoś
hamsterek Re: A ja jestem za parkingiem 11.01.06, 11:42 Twój gust już znamy, a raczej jego brak...temu panu już podziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux A ja nie :) IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.01.06, 11:44 Dlatego jest piękny i równie nastrojowy plac przed UW, na którym już jest parking. Wystarczy dobudować z dwie kondygnacje... I wówczas będzie dużo większy niż ten, który jest planowany na pl. Konstytucji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: A ja nie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:00 to jest rozsądny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:48 I bardzo dobrze, ze Statoil nie powstał, uwazam, ze dzieki oburzeniu jakie bylo widoczne ze strony mieszkancow i na szczescie rozumowi owczesnego architekta, zostala zachowana dzialka, ktora jesli nie teraz to w przeciagu kilku lat moze zostac zagospodarowana atrakcyjnym budnkiem, a tak mielibysmy stacje na 100 lat, ktora spaskudziłaby okolice. Jesli chodzi o parking, to jest raczej przeciwny. Uwazam, ze w tym miejscu mozna wybudowac tylko parking PODZIEMNY. Proszę poczytac o tym jak Mitex wybudował w Poznaniu parking...za wlasna kase i lada dzien obiekt zostanie oddany do uzytku. A u nas... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: 193.24.201.* 11.01.06, 17:52 Gość portalu: jurek napisał(a): > i na szczescie rozumowi owczesnego architekta, no gwoli prawdy to było odwrotnie - Partyka za wszelką cenę dążył do wybudowania tej stacji - nawet przy dziennikarzach Słowa na spotkaniu z innymi architektami rysował szybką "wizualizację" stacji, podawał takie argumenty, że "nieopodal" tzn koło Politechniki jest kolejna stacja, więc bedą do siebie pasowały itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.centertel.pl 11.01.06, 11:52 Polska - kraj protestów stacja benzynowa - nie parking - nie supermarket - nie a najlepiej niech rosną chwasty i błoto ... i wszyscy zadowoleni. słabo się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:59 to nie Polska, to Kielce tylko... . I ta argumentacja - "temu panu juz dziekujemy". Ma być wolność słowa, ale ja chamsterek, musze mieć zawsze rację. Budynek przy IX wieków "może powstanie", ale na razie mamy bajzel (którego mogłoby nie być). Jak fajnie, mozna sie pobawić w wojne, wysikać za płotem i schować przed mamusią, jak się dostanie pałę w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:02 Gość portalu: gość napisał(a): > parking - nie parking TAK, ale NIE w centrum. Centrum to deptaki i zieleń a nie klocki betonowe i korki samochodowe. A białoskarpetkowcom, co się przesiedli nie tak dawno z furmanki i najchętniej wjechaliby do baru, sklepu czy urzędu polecam zamieszkać na parkingu wśród spalin, smrodu i hałasu. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.centertel.pl 11.01.06, 12:11 Sznowna Pani ! miałem na myśli to, że w tym kraju wszystko i wszyscy co chcą coś zrobić mają betonową ścianę z NIE! i dlatego zawsze będziemy zaściankiem nie tylko Europy ale i tego przeciętnego kraju w którym mieszkamy i żadna strategia dla regionu tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:13 kolejna "merytoryczna" wypowiedź "wujka Dobra rada"... . I ten subtelny ton bez cienia wyższości... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:14 witam no to się wtrącę... parking - tak ale nie przy samym urzędzie tylko własnie w jakimś mniej reprezentatywnym miejscu, bo ten plac ma harakter... po drugie: i najważniejsze: projekt parkingu był bzdurny ponieważ zakładał ze nie można tam zrobić nic prócz parkingu, a jeżeli już budować taki obiekt w centrum miasta to przede wszystkim trzeba go połączyć z innymi funkcjami (chociażby jakieś małe sklepiki, kioski, restauracja ...) a tu nie bo sie jakims urzędasom nie chce współpracowac i trzeba by pieniądze z róznych działek połączyć ... a tak to tylko drogi=parking poprostu bez komentarza pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:16 ten plac ma taki "harakter" jak twoja ortgrafia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Lubawskiemu już dziękujemy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:10 To jest skandal ! Szkoda, że jeszcze na placu Partyzantów nie wybudują drugiego wielkiego klocka wielopoziomowego.... Na Sienkiewce też propunuje zrobić parking... Jeszcze parking na placu Wolności, i na płycie stadionu - jak szaleć to szaleć. No i koło domów Lubawskiego i jego kolesi też po parkingu wielopoziomowym. A czego można się było spodziewać - Lubawski nie szanuje parku narodowego - jakieś debilne tablice na Kadzielni no i nas mieszkańców - chcąc oszpecić, zakorkować i zasmrodzić centrum jakimś idiotycznym parkingiem. Spokojnie można znaleźć kilka lepszych miejsc w pobliżu, a najlepiej wielopoziomowy parking wybudować pod ziemią - pod parkingiem przy urzędzie wojewódzkim - a w stronę centrum zrobić przejście podziemne, gdzie mogą też powstać sklepy, knajpy itp... Cały świat wywala ruch z centrum, a ten idiota chce parking budować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Lubawskiemu już dziękujemy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:15 coż za subtelność argumentacji, delikatnośc tonu i właściwy dobór słów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Lubawskiemu już dziękujemy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:19 > coż za subtelność argumentacji, delikatnośc tonu i właściwy dobór słów... a jak tłumaczyć siłą oderwanym od pługa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Lubawskiemu już dziękujemy ! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.01.06, 12:27 Budowanie czegokolwiek musi mieć ręce i nogi. Niektórzy są za tym , zeby tylko budować , za wszelką cenę , nieważne czy ładne czy brzydkie, czy pasuje czy nie pasuje, czy jest potrzebne czy nie. Nieważne jakie beda skutko. Stacjas benzynowa na IX Wieków to najbardziej kretyński argument na jaki mozna było się powołać. To miejsce długo przed i po godzinach szczytu jest zakorkowane na amen, jeszcze brakuje stacji i wyjeżdżających z niej. Totalna głupota. A deptak ma być deptakiem a nie centrum handlowym, po deptaku się spaceruje a nie wjeżdża samochodem jak najbliżej. Druga rzecz - miejsc do parkowania wcale w centrum nie brakuje, takie sytuacje są tylko w szczególnych okresach jak przedświąteczny na przykład, ale tak jest wszędzie i tak bedzie nawet jak parking będzie stał. Jestem na ulicy Lesnej codziennie , czasem 3 razy dziennie, w godzinach szczytu , raz na sto zdarza mi się żeby był problem z miejscem do zaparkowania. Wiec przestańcie pisać bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Lubawskiemu już dziękujemy ! IP: *.centertel.pl 11.01.06, 12:50 Stacja benzynowa była złym pomysłem ? a co lepszym był by dom mieszkalny ? Kto chciałby mieszkać na skrzyżowaniu Warszawskiej i IX Wieków ? Podobna sytuacja jest na Zródłowej, jest gdzie wypić kawę, załatwić się a na Warszawskiej mamy syf i gosci odlewających się pod płotem. Wizytówka miasta. wszak to droga z ministerstwa do UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Lubawskiemu już dziękujemy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:03 Tak, stacja byla zlym pomyslem. Stacje beznynowe to nie inwestycje pozadane, jest ich dostatecznie duzo, a tak atrakcyjny teren nie moze byc pod nie wykorzystany. To teren pod biura, uslugi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Lubawskiemu już dziękujemy ! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.01.06, 12:26 > Spokojnie można znaleźć kilka lepszych miejsc w pobliżu, a najlepiej > wielopoziomowy parking wybudować pod ziemią - pod parkingiem przy urzędzie > wojewódzkim - a w stronę centrum zrobić przejście podziemne, gdzie mogą też > powstać sklepy, knajpy itp... Tylko nie przejście podziemne... Proszę. Gorszym pomysłem jest już tylko wstawienie kładki naziemnej, bo nie dość, że niewygodna w korzystaniu, to jeszcze szpeci przestrzeń miejscką. Przejścia podziemne z gruntu rzeczy są brudne, śmierdzące, no i piesi muszą chodzić po schodach. To samochody mają jechać pod ziemię, bo dla samochodu nie sprawia to większego "wysiłku" zjechać trochę pod ziemię, a później pod górkę. Zresztą przy budowie przejścia podziemnego, trudno byłoby mówić o jakimś sensownym trakcie spacerowym - przykłady w Krakowie niedaleko dworca, czy wrocławska Świdnicka. Gdyby przejazd podziemny okazał się niemożliwy do zrealizowania, to ja już wolałbym zwykłe światła. Popatrzcie na wielkie miasta. Tam urbaniści starają się obecnie wręcz likwidować przejścia podziemne, albo przynajmniej dać możliwość pieszym przejścia po powierzchni ziemi, tak jak Pan Bóg przykazał (np. Warszawa, co już budzi protesty miłośników 4 kółek). Przy spędzaniu ludzi pod ziemię jak szczurów, to miejsca na powierzchni tracą swój urok i klimat. Są zwykłymi, pustymi, hałaśliwymi, wielkomiejskimi obszarami, gdzie ludzie rzadko bywają, bo przestrzeń jest poprzecinana gąszczem ulic. Jest huk samochodów i żadnej żywej duszy. Trochę humanizmu... Ludzie to nie szczury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Lubawskiemu już dziękujemy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:18 Debilny to jesteś koleś niewątpliwie Ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 80.48.255 Re: megabzdetowi już dziękujemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 23:48 Wy towarzyszu megabzdet, to chyba intelektualni bracia jednojajeczni z niejakim chamsterkiem z tego forum.A jak trojaczki z was,to ten trzeci to musi Henio Dlugosz.Uważajcie abyście do Henia nie dolączyli.Możecie dla kamuflażu pod beretami moherowymi się ukryć.Ale zeby czerwone jak sld byly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:41 "[...]miałem na myśli to, że w tym kraju wszystko i wszyscy co chcą coś zrobić mają betonową ścianę z NIE! i dlatego zawsze będziemy zaściankiem nie tylko Europy ale i tego przeciętnego kraju w którym mieszkamy i żadna strategia dla regionu tego nie zmieni.[...] Ja nie moge po prostu... rozpiera mnie duma, ze mieszkancy zareagowali i nie dali zabudowac jednej z ostatnich niezabudowanych dzialek debilom ze Statoilu. Centrum to nie miejsce na stacje benzynowe i mieszancy wykazali troske i zainteresowanie o miasto, a nie idiotyczny zasciankowy protesty! Twoim tokiem myslenia to moze znajdziemy inwestora, ktory na Twoim balkonie wybuduje burdel i bedzie Ci milo... Trzeba budowac z sensem i z mysla o przyszlosc, a nie... wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imprezowicz A co z Sylwestrem?! IP: 81.26.13.* 11.01.06, 12:54 A gdzie WEL będzie wygłaszał życzenia noworoczne? I kto go będzie słuchał jak nie będzie miejsca bo będzie parking? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: A co z Sylwestrem?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:01 Gość portalu: Imprezowicz napisał(a): > A gdzie WEL będzie wygłaszał życzenia noworoczne? > I kto go będzie słuchał jak nie będzie miejsca bo będzie parking? będzie wygłaszał życzenia samochodom ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Burdel ?? Bardzo proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 23:21 W najbliższym sąsiedztwie żebym nie miał daleko :-) Może być nawet w mojej klatce żebym nie musiał się specjalnie ubierać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielczanin Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:14 Spoko, parking jest potrzebny, ale zamiast na placu za ratuszem moznaby go wybudowac na niezagospodarowanej od lat i szpecacej okolice dzialce przy ul. Solnej. Fakt... dzialka nieco mniejsza od placu, ale moznaby jedna kondygnacje wiecej wybudowac albo jednym poziomem zejsc pod ziemie. Bez sensu, taki ladny plac zeby zepsuc takim "klockiem" zelbetonowym. Rozumujac waszym tokiem to i na placu wolnosci moznaby wybudowac parking... a wlasciwie jeszcze jakby bylo malo to moze jakas stacje benzynowa na rynku ??????? Statoil z checia by zainwestowal w kielecki rynek. Zdecydowane NIE parkingowi na Placu Konstytucji, zdecydowane TAK dla parkingu, ale w innym miejscu. Jesli specjalisci stwierdza ze bylby zly dojazd do parkingu przy Solnej... bo fakt, tam i bez parkingu ciezko wjechac a wyjechac w Paderewskiego jeszcze gorzej... to moze by pomyslec o lokalizacji np na "trojkacie bermudzkim" przy IX Wiekow ? Dzialka az sie prosi o taka inwestycje a i dojazd bylby znakomity no i niedaleko rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:27 a co z ulicami lesna i piotrkowską ??? zamkną nam i lipa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:03 Gość portalu: Kielczanin napisał(a): > Spoko, parking jest potrzebny, ale zamiast na placu za ratuszem moznaby go > wybudowac na niezagospodarowanej od lat i szpecacej okolice dzialce przy ul. > Solnej. Fakt... dzialka nieco mniejsza od placu, ale moznaby jedna kondygnacje > wiecej wybudowac albo jednym poziomem zejsc pod ziemie. Dokładnie - a nawet 2-3 kodygnacje w dół, a nad parkingiem jakieś centrum bankowo - gsmowo - aptekowo - knajpowo - usługowe. To najlepsze rozwiązanie w centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:28 Ciesze się że to forum nie zostalo opanowane do końca przez hamulcowych tego miasta. Na tym uroczym,zabytkowym pieknym placyku musi powstać parking by centrum ożyło. A ruskie hamsterki poujadają i przestaną. Brawo WL.Do przodu i rób swoje.I tak ludzie Cie wybiorą bo widza jak to miasto zaczyna się zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:24 Gość portalu: max napisał(a): > Ciesze się że to forum nie zostalo opanowane do końca przez hamulcowych tego > miasta. > Na tym uroczym,zabytkowym pieknym placyku musi powstać parking by centrum ożyło wybuduj sobie przed domem parking wielopoziomowy, a najlepiej na nim zamieszkaj. Parking TAK, ale w ścisłym centrum NIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Plac Wolności idealnie nadaje się na parking !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 23:24 Oczywiście podziemny !!! Myślę, że jak już WEL wybuduje halę dla kupców i będzie chciał przystąpić do reanimacji Placu to może wtedy mógłby się pokusić o parking podziemny w tym miejscu !! Jak dla mnie pasuje idealnie ale jeszcze raz powtarzam PODZIEMNY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elmagiel Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.chello.pl 11.01.06, 14:40 Jasne, najlepiej nie robić nic! Wtedy będzie, jak za Stępnia ale malkontenci będą zadowoleni. Człowiek myślący tym rózni się od bezmózga, że próbuje zmieniać otoczenie na lepsze. Bezmózg woli, żeby było po staremu, czyli brudno, śmierdząco i nijak ale za to nic go nie zaskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.mitex.com.pl / 80.48.255.* 11.01.06, 14:42 Uważam,że jest to nieporozumienie. Jak można pozwolic na zniszczenie przestrzeni przez wybudowanie żeletowej konstrukcji. Panowie którzy tak zaciekle chcą tego parkingu nie mają minimum wyobrazni przestrzennej albo kryją się za tym jakieś inne historie.... Proszę Władzy o wycofanie się z tej inwestycji. Was niebędzie a budowla zostanie szpecąc centrum miasta. Do Wyborców Prosze zapamietac nazwiska odpowiedzialne za ten skandal. Będziecie wiedzieć co z tym zrobić podczas najbliższych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.K. Centrum jest dla ludzi, nie dla samochodów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:49 To jakiś absurd. Dlaczego z uporem maniaków przygotowuje się oszpecenie naszego miasta ? Czy ktoś za to płaci ? Chodzą plotki, że oprócz parkingu ma powstać też "niespodziewany" supermarket, więc może o to chodzi ? Cała Europa buduje centrum miast dla ludzi, dla ich wygody i wypoczynku. Doskonale wygląda teraz Sienkiewicza, jeszcze piękniej będzie, jak pasaż dojdzie do dworca PKP i zamknie się dla ruchu kołowego Rynek i Paderewskiego. Wtedy będzie to cywilizowane śródmieście, godne pochwały. Trzeba będzie jeszcze tylko wysłać Straż Miejską do pracy, bowiem chodniki są nieustannie zastawiane przez kierowców, a piesi nie maja jak przejść. Wtedy zaczniemy przypominać Europę. Ale po co więc w tym zamkniętym dla samochodów miejscu jeszcze betonowy potwór, niszczący wygląd ? Parkingi są potrzebne, ale na obrzeżach ściśłego centrum - czy to takie skomplikowane? Jest doskonałe miejsce pod U.W., będzie obok dworca PKP i PKS, jak rozpocznie się budowa przelotu Żelaznej, z drugiej strony centrum kolejne miejsca - pusty plac przy parku (dawne miasteczko ruchu drogowego) itp. - z każdej strony da się wybudować poziomowe parkingi (i oby tak było). Ze śródmieścia ruch należy usunąć ! Życie w społeczeństwie niepolega na wjeżdzaniu swoim samochodem w drzwi sklepu, urzędu czy knajpy. Ostatnio będąc w Strasbourgu, widziałem, jak działa ich system - na obrzeżach, przy pętlach tramwajowych , zbudowano parkingi, a kto tam zostawi samochód - zamiast wjeżdżać do centrum, parking ma bezpłatnie, do tego dostaje 5 (pięć) bezpłatnych biletów komunikacji miejskiej na dany dzień. Tak wygląda dbanie o rozwój i wygodę mieszkańców przez miejskich radnych ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.01.06, 16:20 Trzeba przyznać szczerze, że obecny wygląd pl. Konstytucji chluby miastu nie przynosi. Jest brzydki, zaniedbany. Wszystko się zgadza. Zgadza się nawet to, że jak wybuduje się parking wielopoziomowy, to miejsce to będzie ładniejsze, a przynajmniej bardziej zagospodarowane i schludne. Zgadza się, co wcale nie oznacza, że będzie ładne. Cokolwiek zrobi się na tym placu, to i tak będzie lepiej niż teraz, bo chyba gorzej być nie może... Podobnie rzecz ma się z działką przy zbiegu IX Wieków i Warszawskiej i osławioną próbą stawiania w tamtym miejscu stacji benzynowej. Argumenty o hamulcowych rozwoju miasta trafiają jak kulą w płot. Bo to nie jest tak, że nie dostrzegam tego, że te miejsca są bardzo brzydkie. Ale ja chcę, żeby te miejsca były piękne (w końcu ścisłe centrum miasta), a nie po prostu trochę mniej brzydkie. Miasto to nie jest prywatny folwark, albo geszafcik na rok, albo dwa. To, co powstanie w tych miejscach, będzie stało przez dziesięciolecia, a więc jest bardzo ważne, aby były to działania przemyślane... A budowanie parkingu wielopoziomowego w tym miejscu nie jest działaniem przemyślanym. Jeszcze można byłoby to zrozumieć, gdyby faktycznie nie było żadnej innej możliwości. Ale są - to jest chociażby działka przy IX Wieków i Piotrkowskiej (choć tu część jej podobno ma niejasny status własnościowy), albo plac przed Urzędem Wojewódzkim (ten drugi pomysł podoba mi się nawet bardziej). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elmo POD ZIEMIĘ ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 16:40 Jestem z Poznania i wpadłem tu przypadkiem ale chcialbym powiedziec ze u nas tez byly okrutne problemy z parkowaniem w srodmiesciu ale nikomu nawet nie przyszloby do glowy zeby budowac wielopoziomowy parking na jednym z centralnych placow. Doskonalym rozwiazaniem bylo wybudowanie wielkiego, pieciopietrowego parkingu PODZIEMNEGO pod jednym z głównych placow w centrum Poznania. Nie ma samochodow, smrodu a plac zyskal sliczna nawierzchnie. Moze to jest rozwiazanie dla Kielc? Nie ma sensu chyba szpecic miasta byle blaszakiem ktory za kilka lat bedzie koszmarkiem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: POD ZIEMIĘ ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 17:49 Wszyscy ( a może tylko co mądrzejsi) twierdzą, ze taki parking w tym miejscu to jedno wielkie nieporozumienie. niestety Pan Prezydent ma w wielkim poważaniu opinię mieszkańców Kielc. Śledzę z uwaga kolejne poczynania zmierzajace do budowy parkingu i myślę,że jedyna nadzieja w tym,że postępowanie administracyjne i być może przetargowe odwlecze rozpoczęcie budowy, a nastepne jesienne wybory zmienia nam prezydenta. Tego sobie i wszystkim mieszkańcom Kielc życzę. Jeżeli ktoś jest zwolennikiem tego parkingu, to niech pojedzie do Warszawy ( lub inego mista z podobną budowlą) i zobaczy jak po kilku latach wyglądaja takie obiekty. Dla mnie karygodne jest zbicie architektury tego obiektu i miejsca w którym powstanie. Aż stach pomśleć jak to miejsce będzie wyglądało po kilku latach eksploatacji parkingu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: 193.24.201.* 11.01.06, 18:07 Pozwolę sobie powtórzyc swój post i przenieść do "na dół" (wkleiłem go pierwotnie gdzieś w środek wątku i "zginął w gąszczu"). Gość portalu: zx napisał(a): > Towarzyszu chamsterku, > > "całe szczeście ze stacja nie powstała" - a co jest w zamian? Podoba ci sie to? > > Szlag mnie trafia, jak ludzie moga być ograniczeni. Oczywiście popieram Hamstera. Jest to jedna z najbardziej atrakcyjnych działek w centrum i jesli nie w tym roku, to w przyszłym ruszy tam budowa takiego budynku, jakie powstają teraz wszędzie wokół (tzn. ładnie zaprojektowanego kilkupietrowego biurowca). To jest kwestia w nagorszym wypadku kilku lat, a zupełnie nie pasująca tam stacja zepsułaby urbanistyczny ład i zablokowała działkę dziadostwem pewnie na kilkadziesiąt lat. Ty i Tobie podobni zaledwie 3 lata temu w obronie Statoilu używaliscie argumentów, że w Kielcach jeszcze długo nikt nic nie będzie budował, że biurowce są niepotrzebne itp. pierdoły. No i co?:)))) Przez te kilka lat w najbliższej okolicy wybudowano dziewięć nowych ładnych obiektów biurowo- mieszkalnych i w planach na ten rok są następne (np. na kolejnym rogu Warszawskiej i Przecznicy). Przy Koziej rozpoczynają się cztery nowe piękne inwestycje. Przy rondzie pnie sie do góry hotel - 3 lata temu nabijaliscie się, ze nigdy tam nie powstanie, bo nie jest potrzebny. Czy ktoś z nas protestuje przeciwko tym inwestycjom??? Nie, bo własnie takie inwestycje sa potrzebne. Ja mam ambicję mieszkania w pięknym i funkcjonalnym mieście i potrafię poczekać 2- 3 lata dłużej na coś co będzie pasowało do harmonijnej wizji rozwoju miasta, niż natychmiast zabudować wolną działkę byle gównem. I wiem bardzo konkretnie jak chciałbym, żeby Kielce w przyszłości wyglądały. Uważasz, że jestem ograniczony, a ty światły i otwarty? A uważaj sobie co chcesz:) Parking powinien być wybudowany przed gmachem Urzędu Wojewódzkiego, dla mnie to oczywiste. Ty może jeździsz samochodem do spożywczego po drugiej stronie ulicy, z mojego punktu widzenia 3 minuty dłuższy spacer na piechotę (szczególnie biorąc pod uwagę odległości w wiekszych od Kielc miastach) to jest nic. I jestem dobrej myśli - czekam na decyzję Sądu z nadzieją, że bardzo zły pomysł wielkiej, betonowej, martwej, cuchnącej spalinami konstrukcji w sercu starówki nie zostanie zrealizowany. Być może szykuje nam się kolejne badziewie - wokół działki kościelnej na rogu Warszawskiej i Polnej kręci się dziadowski Kaufland. Bądźmy w pogotowiu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: 193.24.201.* 11.01.06, 18:13 I jeszcze jedno - nie krytykuję Lubawskiego "jak leci" - podoba mi się sporo rzeczy, które w Kielcach robi, ale w tym przypadku wzięło górę "moje musi być na wierzchu" i zawziął się jak osioł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 22:49 Jak osioł zawziął sie nie tylko na Parking. Moim zdaniem lokalizacja stadionu jest również nie trafiona. W obu przypadkach dziwi mnie bardzo brak oporu ze strony zarządu dróg ( a może nie dziwi, bo to słuzby podległe prezydentowi i opiniują tak jak im każe). Obsługa komunikacyjna Parkingu bedzie fatalna. Ograniczanie ruchu kołowego w ścisłym centrum i lokalizowanie tam źródła ruchu to dwie sprzeczności. Inną bezmyślną lokalizacją jest lokalizacja stadionu piłkarskiego. Lokalizowanie stadionu na 15.000 kibiców i budowa parkingu na 300 miejsc to już zupełna abstrakcja. Współczuje wszystkim mieszkańcom budynków sąsiadujących ze stadionem. Taki obiekt powinien być lokalizowany na uboczu miasta, a nie w centrum. I to są niestety obiekty, które zostaną na kilkadziesiąt lat. Z tym się już później nic nie da zrobić. Przy ul. Piotrkowskiej mamy budynek po związkach zawodowych, nad którym władze dumają, co z nim teraz zrobić, bo szpeci otoczenie. Za kilka lat będziemy mieli jeszcze parking. Paskudną żelbetową konstrukcję. Oby do tego nie doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 23:31 Kielczanin ma rację. Parking można też zlokalizować za urzędem wojewódzkim - ale najlepiej to na peryferiach i zrobić tak, żeby bilet parkingowy był jednocześnie biletem komunikacji miejskiej, a parking połączyć z centrum linią autobusową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 22:34 Witam! Zaznaczam na początku że tak do końca nie jestem zwolennikiem budoawania parkingu dokładnie w tym miejscu, ale w tym wypadku najwazniejszy jest kompromis. Bo kto z Was nie chce aby jak najszybciej powstał Rynek z prawdziwego zadażenia (z zamkniętym ruchem drogowym) który ożywi to miasto, które bądź co bądź jest trochę smutnawe, a życia wieczorno-nocnego nie ma tu wogóle? No kto? Taki rynek jest potrzebny aby spełniać funkcję miasta turystyczno-usługowego (i nie tylko), a w takim kierunku napewno musimy zmierzać bo innego wyjścia nie ma! Żaden wielki przemysł tu nie powstanie i kropka! Podejżewam że wszystkie możliwości budowy zostały sprawdzone i ta pozostaje najlepszą (inne działki mają problem z własnością, a inne mogą nie należeć do miasta). Może i nie chciałbym tam tego parkingu ale wybieram mniejsze zło, żeby mógł być Rynek. Można zbudować go tak aby nie szpecił tak do końca. Widziałem np; w Londynie supermarkety wybudowane tak, że można je pomylić ze 100-letnim domem! Gdyby chcieć dogodzić wszystkim to pewnie nie wybudowano by ani Wieży Eifla, Statuły Wolności, itd itp. Nawet budowa stadionu w Kielcach miała wielu przeciwników, ale upór się chyba opłacił, prwada? I taki upór poparty rozsądkiem jest nam potrzebny! Wierzę że Lubawski ma wizję i strategię dla tego miasta, którą należy wspierać! Ja widzę jak to miasto dzięki niemu powoli się zmienia na lepsze. Wierzę w to, że gdyby była inna możliwość to zostałaby wykorzystana! Przecież on buduje ten parking właśnie pod swoimi oknami:) Reasumując: Rynek musi powstać, a jeśli jego powstanie jest uzależnione od tej budowy to niech tak będzie bo jeśli nawet on będzie trochę szpecił to o wiele więcej blasku doda nam nowy Rynek! Pozdrawiam Niech zwycięży ten lepszy pomysł!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangoor POD ZIEMIĘ Z TYM PARKINGIEM albo na solną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 23:04 Popieram wladze Poznania, ktore wybudowaly POD placem w centrum parking. To jest przyszlosc a nie wielka zelbetonowa konstrukcja, ktora bedzie sie miala nijak do otaczajacej architektury. Poprostu za kilka lat to bedzie odrazajacy bunkier, ktory w niedlugim czasie bedzie zapewne potraktowany przez buldozery. Fakt... parking podziemny napewno bylby drozszy od naziemnego, ale czy nie lepiej postawic na drozsza inwestycje niz wycierac sobie szorstkim, tanim papierem dupe, PANIE LUBAWSKI ??? Czy miasta napewno nie stac na taka inwestycje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: 193.24.201.* 12.01.06, 06:40 Gość portalu: ja napisał(a): Podejżewam że wszystkie możliwości budowy zostały sprawdzone i ta pozostaje najlepszą (inne działki mają problem z własnością, a inne mogą nie należeć do miasta). Może i nie chciałbym tam tego parkingu ale wybieram mniejsze zło, żeby mógł być Rynek. Można zbudować go tak aby nie szpecił tak do końca. Niestety - tak nie jest. Pamiętam wypowiedź W. Lubawskiego, że przed Urzedem Wojewódzkim byłoby... za daleko. Nieoficjalnie wiadomo, że decydowała przede wszystkim niechęć do układania się z wojewodą Wójcikiem. Obaj się wzajemnie nie lubili. Teraz jest nowy wojewoda... Ja zresztą nie byłem totalnym przeciwnikiem parkingu w tym miejscu - gdyby był mniejszy, ukryty za "żyjącymi", ciekawymi architektonicznie budynkami ze sklepami, kawiarniami itp to mógłby być do przyjęcia. Zdaje się też, że takie koncepcje dopuszczali kieleccy architekci. Zwyciężyło śmierdzace spalinami wielkie betonowe martwe pudło: inwestycje.jupiter.superhost.pl/parking_pl_konstytucji.htm I to jest nie do przyjęcia. Mnie też od b. dawna zależy na Rynku - ale nie można nim szantażować! Parkingi mogą byc gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:15 Dziekujemy za ten link. Jak widac z sondy zdecydowana wiekszość jest za.)) No i bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslacy Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 19:02 Jaaasne! Ta ankieta jest ustawiona przez zainteresowanych inwestycją. Nie zlicza głosów na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.kom / *.os1.kn.pl 12.01.06, 19:08 Parking podziemny w tym miejscu odpada ze względu na niekorzystne warunku hydro-geologiczne (czy jak to się tam fachowo nazywa). Oczywiście, zawsze można byłoby to zbudować - w końcu ludzie byli w stanie wykonać kanał La Manche, ale koszty takiej inwestycji wzrosłyby drastycznie. Więc o parkingu podziemnym w tym miejscu możemy zapomnieć. > Bo kto z Was nie chce aby jak najszybciej powstał Rynek z > prawdziwego zadażenia (z zamkniętym ruchem drogowym) który ożywi to miasto, > które bądź co bądź jest trochę smutnawe, a życia wieczorno-nocnego nie ma tu > wogóle? No kto? No mi się marzy remont Rynku, ale przy obecnej koncepcji lokalizacji parkingu, z tego co się orientuję, spece od organizacji ruchu chcą samochody pchnąć ulicami Kozią i Orlą, nie wspominając o Piotrkowskiej. Więc będzie bardzo klimatycznie - nie ma co... :] A te uliczki właśnie mają duszę - duszę starych Kielc. Wstydliwie skrywaną, ale wystarczy im mały facelifting (czy ktoś pamięta jak wyglądała Bodzentyńska przed remontem?), aby takie uliczki stały się bardzo miłymi, kameralnymi miejscami... Poza tym w Kielcach z tzw. życiem wieczorno-nocnym, przy uwzględnieniu wielkości miasta oraz tego, co było jeszcze kilka-kilkanaście lat temu, nie jest tak źle. Oczywiście nadal Kielce to nie jest Kraków, czy Wrocław, ale takim miastem nigdy pewnie nie będą... > Taki rynek jest potrzebny aby spełniać funkcję miasta > turystyczno-usługowego (i nie tylko), a w takim kierunku napewno musimy > zmierzać bo innego wyjścia nie ma! Żaden wielki przemysł tu nie powstanie i > kropka! Remont Rynku jest nam niezbędny, aby stać się centrum turystycznym? Z całym szacunkiem, ale jeżeli taka jest oficjalna strategia rozwoju naszego miasta (a tak można wnioskować po reakcjach na poznański raport), to czas niestety opuścić ten zacny gród. Jedyną szansą jest właśnie powstanie przemysłu, bo przy atrakcyjności turystycznej regionu i naszego miasta, to nie ma możliwości utrzymać ponad 200-tysięcznego miasta. Góry Świętokrzyskie to nie Tatry, a Kielce to nie Kraków. Nie ma możliwości opierać rozwoju miasta na turystyce. Bo chociaż G. Świętokrzyskie są niezwykle urocze (i osobiście moje ulubione), to nie przyciągną masowego turysty. I chyba trudno z tym polemizować... > Podejżewam że wszystkie możliwości budowy zostały sprawdzone i ta pozostaje > najlepszą (inne działki mają problem z własnością, a inne mogą nie należeć do > miasta). Może i nie chciałbym tam tego parkingu ale wybieram mniejsze zło, > żeby mógł być Rynek. Można zbudować go tak aby nie szpecił tak do końca. Otóż nie wszystkie miejsca odpadają. Przy IX Wieków faktycznie jest niejasny stan prawny działki, co nie przeszkadza jednak wystawienie jej na sprzedaż przez naszych urzędników, ale przy UW mógłby spokojnie powstać parking. Ale nasi urzędnicy, w tym nasz prezydent, uważają, że ta lokalizacja jest zła, bo jest... za daleko. Lubawski tłumaczył to swego czasu, że wówczas nikt nie będzie chciał jechać do centrum, bo będzie parking będzie daleko i wszyscy wybiorą hipermarkety. A właśnie, że nie jest za daleko! Jest właśnie w sam raz. > Reasumując: Rynek musi powstać, a jeśli jego powstanie jest uzależnione od tej > budowy to niech tak będzie bo jeśli nawet on będzie trochę szpecił to o wiele > więcej blasku doda nam nowy Rynek! Niech wypięknieje nam cała stara część naszego miasta... Łącznie z przylegającymi uliczkami i placykami. > Pozdrawiam > Niech zwycięży ten lepszy pomysł!! Chciałbym, aby tak się stało, ale wygra niestety ten, który jest obecnie na tapecie... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Oto lepsze lokalizacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 19:18 Zamiast niszczyć ścisłe centrum parking(i) można zlokalizować: 1. Pod parkingiem urzędu wojewódzkiego 2. Za urzędem wojewódzkim 3. Przy ul. Solnej 4. Na ul. Żytniej obok hali sportowej zamiast McDonalada 5. Przy ul. Mielczerskiego - plac "dworca" busów 6. Obok dworca PKS - tam gdzie od lat powstaje jakaś ruina 7. W miejscu zlikwidowanego kina Romantica I co - koniecznie trzeba zabetować centrum ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fann Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 09:25 poroniony ponysł Lubawskiego zresztą nie pierwszy ,ludzie najlepiej wyciac park i tam wybudowac poco zielen w miescie poco wychodzic na spacery ,parking jest potrzebny ale troche przestrzeni tez tym bardziej ze 200 metrów dalej w strone ulicy 9 wieków jest PLAC,chyba ze komus go obiecał???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: 80.50.246.* 16.01.06, 09:15 Parking przy placu Konstytycji to pomysł bez sensu dla tych, którym leży na sercu dobro naszego miasta i pozytywny wizerunek Kielc dla przyjezdnych. Pomysł ten nie jest forsowany przypadkiem. Zastanówmy się kto na tym zarobi, bo o to przecież chodzi nie o dobro czy estetykę miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KURTZ Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 11:28 Parking jest zbędny, trzeba tylko zakazać używania samochodów. Lepsze są rowery. Tylko czy ktoś dzisiaj wybiera się na rower (-15 stopni Celsjusza)? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Parking na placu Konstytucji 3 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 11:54 Mi się zdarzało jeździć do pracy rowerem przy -20C A tak w ogole to jazda rowerem zajmowała mi ok. 10 minut... A samochodem ok 7 minut + 5 minut wyjazd z garażu + 3 min znalezienie miejsca do zaparkowana + 5 min dojście z parkingu... rachunek jest prosty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Mi chyba coś jest,nawet nazywam megadeth IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 23:51 Musisz zadbać o glowę bo bardzo marznie przy -20.Narazie proponuję naukę gramatyki polskiej,potem jak już będziesz mądrzejszy przemyśl jeszcze raz temat parkingu.Po terapię i naukę wybierz się do Krakowa.Ale nie rowrem bo zmarzniesz albo się spocisz.Zobaczysz tam najwspanialszy Rynek ,a bardzo blisko plac Szczepański i plac wokól teatru Slowackiego.Te dwa ostatnie to wielkie,stale zajęte parkingi.Są po prostu konieczne pomimo bezwzględnego ograniczenia ruchu samochodowego.Ja jeżdżę autem i rowerem.Motoryzację traktuję jako zlo konieczne, bo koniecznością jest.Wykluczenie parkinów w śródmieściu to woda na mlyn Tesco, Reali.Carefourów i im podobnych syfów.Te tuczarnie konsumentów są wrogiem śródmieść i historycznych miast.Odbierają im pieniądze,klientów,funkcje handlowo uslugowe.Jednocześnie te blaszane pudla wręcz wymuszają motoryzacyjny amok.cbdu Odpowiedz Link Zgłoś