Gość: ann Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 19:31 ufff...odetchnęłam z ulgą, parking dla Pana prezydenta jakos strasznie istotny się zrobił, a w tym miejscu to było by jedno wielkie nieporozumienie, dlaczego tego "pieknego" obiektu nie mozna zbudowac troche dalej na placu gdzie zazwyczaj stają wesołe miasteczka tam chyba nikomu by nie przeszkadzał a tez blisko rynku, centrum itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemski Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 85.195.119.* 26.03.06, 15:48 Jeśli nie będzie parkingu to gdzie firma J.S. będzie wymieniała żarówki i kładła kable pod budowę? Znowu porażka J.S.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 81.219.132.* 25.03.06, 19:59 Triumf Sądu nad głupotą!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qbas Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 21:48 Lokalizacja parkingu wcale nie jest taka zła. Fakt mogła by być lepsza ale napewno nie w trójkącie bermudzkim. Tamte tereny mają już inne przeznaczenie. Dużo lepsze niż parking. Z drugiej strony plac Konstytucji w obecnej formie niemoże zostać. Szpeci tylko, a parking juz tam jest tyle że brzydszy i nieupozadkowany. Zastanawie mnie jedna rzecz. Ciekawe czy głośno krzyczący przeciwnicy parkingu wiedzą, że jego budowa przywróciłaby dawny wygląd tego miejsca? Mam namysli to ze plac placem jest od około 30 lat:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 22:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 22:13 Ten parking nie przywróciłby wyglądu tego miejsca sprzed 30 lat. Bo nigdy tam nie stała szkieletowa, otwarta betonowa budowla, która po kilku latach użytkowania szpeciłaby to miejsce i następni włodzrze tego miasta zastanawialiby się co z nią zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.kom / *.os1.kn.pl 25.03.06, 22:18 > Lokalizacja parkingu wcale nie jest taka zła. Fakt mogła by być lepsza ale > napewno nie w trójkącie bermudzkim. Tamte tereny mają już inne przeznaczenie. > Dużo lepsze niż parking. Tak? A jakie, jeżeli można spytać? Zresztą, jeżeli nawet gdyby był taki arcyciekawy pomysł, to czy nie uda się go zrealizować na pl. Konstytucji, jeżeli dążymy do jego zabudowania? Działka równie atrakcyjna, jeżeli nie bardziej. > Z drugiej strony plac Konstytucji w obecnej formie niemoże zostać. Szpeci > tylko, a parking juz tam jest tyle że brzydszy i nieupozadkowany. Z tym, że obecna forma placu jest nie zaakceptowania to zdaje się, że się zgadzamy. Tylko dalsza część tej wypowiedzi już wprowadza dysonans :) To, że obecnie jest tam parking, wcale nie oznacza, że będzie tam stał wiecznie. Jego obecna forma sprawia, że plac można zagospodarować praktycznie w każdej chwili w dowolny sposób (nawet tak nieroztropny jak budowa wielopoziomowego parkingu). Postwienie parkingu 3-kondygnacyjnego sprawi, że w tym miejscu będzie mógł stać tylko i wyłącznie ten parking (przynajmniej przez kilkadziesiąt lat), co uważam za perspektywę niezbyt atrakcyjną ;) > Zastanawie mnie jedna rzecz. Ciekawe czy głośno krzyczący przeciwnicy > parkingu wiedzą, że jego budowa przywróciłaby dawny wygląd tego miejsca? Mam > namysli to ze plac placem jest od około 30 lat:) Niezbyt trafnie rozeznałeś sytuację. Historycznie nigdy tam nie stał wielopoziomowy parking. Zresztą nawet gdyby stał, to nie oznacza, że należy wracać do koncepcji, które są gorsze. Zbytnie nawiązywanie do charakteru dawnych miejsc, sprawiłoby, że Kielce musiałaby obecnie porastać puszcza jodłowa... Czy utrzymanie charakteru placu tego miejsca jest konieczne? Nie, choć nie uważam, aby był to najgorszy pomysł. Całkiem inną sprawą jest jego obecny wygląd. Niemniej jednak, jak już gdzieś pisałem, to, że postawienie parkingu sprawiłoby, że pl. Konstytucji stałby się trochę ładniejszy, nie oznacza, że stałby się ładnym miejscem :))) I jeszcze jedno, już na sam koniec. Osobiście uważam, że projekt parkingu nie jest zły. Bez wątpienia widziałem już kilka brzydszych tego typu obiektów. W tym miejscu plus dla architekta ode mnie (choć jestem laikiem w tym zakresie, a więc odbieram architekturę jak zwykły zjadacz chleba na zasadzie "podoba - nie podoba"). Lokalizacja jednak moim zdaniem jest fatalna - i tu należy się moim zdaniem minus dla decydentów, ale na pewno nie dla architekta, który i tak zrobił bardzo wiele, aby ten obiekt jakoś wyglądał. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 67.71.86.* 25.03.06, 23:14 Hura !....chwilowe zagrozenie zniknelo...wdzieczni jestesmy panu prezydentowi ze nam takie zagrozenia wymysla ....bedziemy mu pamietach, nieprzespane noce, pelne potwornych smow z jakas bezksztaltna bryla w srodku Kielc, prostych otworow okiennych z korych wydobywaja sie spaliny, godziny napiec i niepokoju,nerwowo rozlanej kawy, na sliczny obrus cioci Zuzi podczas ostatnich imienin, nerwowo na balkonie palonych papierosow...w srodku nocy, przerywanych snow, pokryjomu by Bron Boze nie zbudzic domownikow, wlanczanego komputera....by jeszcze raz sprawdzic tematy....a noz buduja go w srodku nocy...by nas zaskoczyc..... ...O jakaz to metode na nasze nieszczescie urzednik nam wymysli ? ...i przy tej okazji .... nie zapominajmy o cieplym slowie dla tych pieknych ludzi...nazwal bym ich "Obroncami Placu K3M" Pamietajmy o nich....to oni sa nasza elita umyslowa Kielc...dzekujemy wam z calego serca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 00:01 Lubawski postaw se ten bunkier na podwórku przed domem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 82.22.252.* 26.03.06, 00:15 ...eee jakos sie powtarzasz... ...a skoro juz to przynajmniej bledy bys poprawil w tej swojej wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kier Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 00:45 Brawo sąd ! Wstydź sie Wojtek i popraw se obertelek. Nie sztuka zniszczyć fragment historii jakimś betonowym bunkrem. A o Sienkiewicza się nie martw. Da se rade. Łoj WOjtek, Wojtek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinial Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 09:36 ZWYCIĘŻYŁA GŁUPOTA !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 09:48 Gość portalu: kinial napisał(a): > ZWYCIĘŻYŁA GŁUPOTA !!!! Własnie, że tym razem nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosć Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 212.160.196.* 26.03.06, 12:54 ludzie opanujcie sie ile Lubawski zrobił dla Kielc to czerwoni przez 50 lat nie zrobili a dzałki po wesołym miasteczku szkoda na parking tam mogą powstać piękne obiekty handlowo rekreacyjne ,ale rozrabiara Pani Opałko tego nie widzi bo jest specjalistką od szop jakimi sa przez nią projektowane lidle za wielką kasę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:52 > ludzie opanujcie sie ile Lubawski zrobił dla Kielc to czerwoni przez 50 lat nie > > zrobili akurat WEL ma pomysły a'la czerwoni, typu asfaltowanie pięknego rynku w Chęcinach... Sposób działania ma też taki sam - nikt nie chce parkingu na placu Konstytucji - WEL wciska go na siłę... Są dużo lepsze miejsca na stadion, WEL na siłę na Marchlewskiego, gdzie brak dojazdu, parkingu i bazy hotelowej... WEL na siłe postawił ohydne betonowe klapy na Kadzielni nie zważając na to, że jest to rezerwat... Jak WELu załata drogi, przedłuży Jesionową do Domaszewic, uporządkuje komunikację miejską to będzie ok, a pomniki i kolejne hipermarkety można wybudować później... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.pkp.kielce.msk.pl 26.03.06, 15:01 Marchlewski to któryś w współpracowników Lubawskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOWI1 Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 19:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOWI1 Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 19:08 Powiedz czyje to mogą być miejsca handlowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer Sądowi gratulujemy.......... IP: *.pkp.kielce.msk.pl 26.03.06, 14:25 W artykule czytamy „Jednym z uchybień, na które wskazał sąd, był brak tzw. dobrego sąsiedztwa dla tej inwestycji. W otoczeniu placu Konstytucji nie ma obiektu, który pełniłby podobną funkcję jak parking wielopoziomowy, bo na pewno nie można za takie uznać miejsc postojowych.” Wniosek – w Kielcach NIE BĘDZIE już: - nowych BASENÓW na osiedlach – bo za dobre sąsiedztwo nie można uznać mieszkań z wannami do kąpieli, - nowych PRZYCHODNI i APTEK – bo za dobre sąsiedztwo nie można uznać mieszkań z apteczkami w których są tabletki od bólu głowy, - nowych KLUBÓW OSIEDLOWYCH – bo za dobre sąsiedztwo nie można uznać mieszkań z pokojami umeblowanymi „wypoczynkiem” i wyposażonymi w telewizor, można tak wyliczać w nieskończoność. Sądowi gratulujemy.....LOGIKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth dobrego wyroku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:58 > Wniosek – w Kielcach NIE BĘDZIE już: > - nowych BASENÓW na osiedlach – bo za dobre sąsiedztwo nie można uznać mi > eszkań z wannami do kąpieli, idąc dalej to może jeszcze kosze na śmieci usunąć > - nowych PRZYCHODNI i APTEK – bo za dobre sąsiedztwo nie można uznać mies > zkań z apteczkami w których są tabletki od bólu głowy, iście WELowe myślenie > - nowych KLUBÓW OSIEDLOWYCH – bo za dobre sąsiedztwo nie można uznać mies > zkań z pokojami umeblowanymi „wypoczynkiem” i wyposażonymi w telewi > zor, > iście PiSowo - moherowe działanie > można tak wyliczać w nieskończoność. zamiast wychwalać WELa i pluć na czerwonych proponuję zacząć myśleć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer Re: dobrego wyroku ! IP: *.pkp.kielce.msk.pl 26.03.06, 15:07 > iście PiSowo - moherowe działanie Wnioskuję, że wg Ciebie Sąd prezentuje to iście PiSowo - moherowe działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: dobrego wyroku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 15:15 > Wnioskuję, że wg Ciebie Sąd prezentuje to iście PiSowo - moherowe działanie. nie sąd, ale Ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer Re: dobrego wyroku ! IP: *.pkp.kielce.msk.pl 26.03.06, 15:24 > > Wnioskuję, że wg Ciebie Sąd prezentuje to iście PiSowo - moherowe działan > ie. > > nie sąd, ale Ty Dajesz dowód, że nie masz bladego pojęcia co to jest "dobre sąsiedztwo" o którym mówił Sąd i z czego to pojęcie jest wywodzone. Najlepiej nie wypowiadaj się w przedmiocie o którym, nic nie wiesz - mam tu na myśli Ustawę o planowniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik do Loczera... IP: 82.22.252.* 26.03.06, 15:32 ...przyczepiles sie do rzeczywiscie moze niezbyt fortunnego sformulowania uzytego przez sad... ...jest cos jeszcze do czego chcialbys sie przyczepic?... ...moze tramwaj...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer Re: do Loczera... IP: *.pkp.kielce.msk.pl 26.03.06, 15:50 > ...przyczepiles sie do rzeczywiscie moze niezbyt fortunnego sformulowania uzyte > go przez sad... > ...jest cos jeszcze do czego chcialbys sie przyczepic?... > ...moze tramwaj...;) Dajesz kolejny dowód, że nie masz bladego pojęcia co to jest "dobre sąsiedztwo" o którym mówił Sąd i z czego to pojęcie jest wywodzone. Sąd ma się wypowiadać zgodnie z PRAWEM i w GRANICACH PRAWA a nie mniej czy bardziej fortunnie. Ponownie proszę Cię, nie wypowiadaj się w przedmiocie o którym, nie masz bladego pojęcia - mam tu na myśli Ustawę o planowniu i zagospodarowaniu przestrzennym, bo tylko innym robisz wodę z mózgów. PS. Jeżeli chodzi o tramwaj, to w Kielcach tramwaju napewno nie będzie, bo nie ma "dobrego sąsiedztwa" dla zajezdni tramwajowej. Wg Sądu, zajezdnia tramwajowa mogłaby powstać tylko tam, gdzie w otoczeniu znajdowałby się obiekt o podobnej funkcji a w Kielcach zajezdni nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik Re: do Loczera... IP: 82.22.252.* 26.03.06, 16:14 ...nie musisz mnie prosic ponownie, bo jak do tej pory jest to pierwszy raz kiedy mnie o cos prosisz... ...zwykle kiedy ludzie mnie o cos prosza, a jest to w granicach zdrowego rozsadku, to nigdy nie odmawiam, wiec tym razem spelnie Twoja prosbe i nie bedziesz mnie musial prosic kilka razy... ...nie mam bladego pojecia o wspomnianej przez Ciebie ustawie i nie sadze zeby jej znajomosc zasadniczo wplynela na moja zdolnosc rozroznienia decyzji rozsadnej od kretynskiej... ...glupola od czlowieka madrego rozrozniam bez problemu - nie miewam takze problemow z odroznieniem madrali - choc tu nie wykluczam moga zdarzyc sie pomylki szczegolnie gdy madry w sposob zamierzony udaje madrale... ...w kwestii tramwaju to twoje PS wydaje mi sie popadaniem w chorobliwa nadinterpretacje, w dodatku to gdybanie. ...zalecam wiecej luzu...wiesz, tramwaj i czepianie sie...rozumiesz... ...nie mysle wiec bede... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer do paranoika IP: *.pkp.kielce.msk.pl 26.03.06, 16:22 Przepraszam, że pomyliłem Cię z megadeth-em. Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik Re: do paranoika IP: 82.22.252.* 26.03.06, 16:32 ...nie ma problemu... ...w miedzyczasie czytam te ustawe... ...na razie nie znajduje pojecia "dobrego sasiedztwa"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer Re: do paranoika IP: *.pkp.kielce.msk.pl 26.03.06, 16:41 > ...na razie nie znajduje pojecia "dobrego sasiedztwa"... I nie znajdziesz, i tym jestem oburzony, że Sąd używa pojęć nie prawnych w swoich wyrokach. Z tego co wyczytałem w Gazecie to brak "dobrego sąsiedztwa" jest jedynym zarzutem formalnym do wydanych decyzji, inne zarzutu to kwestie proceduralne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik czy sad ma racje? IP: 82.22.252.* 26.03.06, 17:11 ...w wyniku postepowania sad wydal wyrok, ktorego brzmienia ani uzasadnienia nie znam... ...w wyniku tego wyroku parking nie moze byc budowany w chwili obecnej... ...z tego jak ja rozumiem sad oparl sie na Art61 wymienionej przez Ciebie ustawy, w szczegolnosci ust1 jako, ze ten to wlasnie ustep zowie sie (nie wiem dlaczego) tzw warunkiem dobrego sasiedztwa (jak juz wspomnialem nazwy tej nie uswiadczy w ustawie) ...z tego co wiem, w poprzedniej ustawie przepis ten nie wystepowal i w zwiazku z tym brak jest mozliwosci odwolania sie do jakichkolwiek wczesniejszych rozstrzygniec administracyjno-sadowych, a ze przepis jest sformulowany niejednoznacznie i moze budzic wiele watpliwosci stad i jego interpretacja moze byc praktycznie dowolna... ...nie mozna wiec miec zastrzezen do sadu, bo wyglada na to, ze czynil swa powinnosc w przekonaniu, ze rozwiazuje te kwestie najlepiej jak potrafi... ...jednoczesnie mam wrazenie, ze werdykt sadu jest zgodny z oczekiwaniem wiekszosci spoleczenstwa kieleckiego i dgyby do tego dodac troche wiecej rozsadku i wskazac nowa lepsza lokalizacje, to czyz nie na tym polega demokracja... ...nie mysle wiec bede... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer Re: czy sad ma racje? IP: *.pkp.kielce.msk.pl 26.03.06, 17:31 > ...nie mozna wiec miec zastrzezen do sadu, bo wyglada na to, ze czynil swa powi > nnosc w przekonaniu, ze rozwiazuje te kwestie najlepiej jak potrafi... W Polsce nie ma co prawda prawa precedensowego ale wyroki sądu są dla instytucji wydających decyzje wskazówką jak powinny odczytywać niejednoznaczny przepis. Sąd rozstrzygnął jak rozstrzygnął i stąd moje obawy wyrażone w wypowiedzi "Sądowi gratulujemy....", że terez w Kielcach nie powstaną nowe "baseny", "przychodnie i apteki", "kluby osiedlowe", zajezdnie tramwajowe itd itp, bo zgodnie z intrpretacją Sądu przepisu ustawy o planowaniu... takie obiekty mogą tylko powstawać, jeżeli w bezpośrednim sąsiedztwie obiekt o takiej funkcji istnieje. Mówiąc prościej, na Ślichowicach II drugi basen może powstać, ale przychodnia nie, natomiast na "Świętokrzyskim" będzie można wybudować kolejną przychodnię ale basen już nie. Budowniczowie do dzieła. Sąd wytyczł kierunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik Re: czy sad ma racje? IP: 82.22.252.* 26.03.06, 17:48 ...sluszne spostrzezenie odnosnie uwarunkowan precedensowych, jednak Twoja nadinterpretacja wprowadza niepotrzebny zamet... ...nie chcialbym zeby w przyszlosci jakis urzednik kierowal sie nia wlasnie... ...ust1 art61 nie mowi o tym, ze jak jest parking to moze byc drugi, albo jak nie ma basenu to znaczy, ze nigdy go tam nie moze byc... ...mysle, ze jak na spokojnie to przemyslisz to przyznasz mi racje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer Re: czy sad ma racje? IP: *.pkp.kielce.msk.pl 26.03.06, 17:58 > ...mysle, ze jak na spokojnie to przemyslisz to przyznasz mi racje... Ja bez spokojnego myślenia już Ci przyznaję rację. Szkoda tylko, że Sąd spokojnie nie przemyślał. Jeżeli chodzi o urzędników to obawiam się, a mam z nimi niestety często do czynienia, że ten wyrok będzie dla nich doskonałą wymówką żeby nie podejmować decyzji. Stara zasada urzędnika - lepiej nie podejmować decyzji lub odmawiać, niż podjąć taką która ma być uchylona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik Re: czy sad ma racje? IP: 82.22.252.* 26.03.06, 18:26 ...jesli z urzednikami jest tak jak piszesz, to ciekawa musi byc przyczyna takiego stanu rzeczy... ...gdybym ja byl urzednikiem to przede wszystkim podejmowalbym decyzje tak szybko jak to mozliwe, najlepiej jak potrafie zgodnie z wiedza i doswiadczeniem oraz wlasnym sumieniem... ...postepowanie jw nie oznacza bynajmniej podejmowania decyzji tylko po to zeby jakas podjac... ...mozliwosc postawienia decyzji w stan uchylenia nie powinna zadnego urzednika odstraszac, wprost przeciwnie to jest wyzwanie i mozliwosc weryfikacji wlasnej wiedzy i doswiadczenia... ...jednoczesnie kazdy urzednik powinien umiec przyznac sie do bledu, powiedziec to glosno i przeprosic jesli wymagaja tego okolicznosci... ...bycie urzednikiem to sluzba... ...urzednik, ktorym piszesz mialby wieczne problemy ze mna jako przelozonym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loczer Re: czy sad ma racje? IP: *.pkp.kielce.msk.pl 26.03.06, 18:35 > ...mozliwosc postawienia decyzji w stan uchylenia nie powinna zadnego urzednika > odstraszac, wprost przeciwnie to jest wyzwanie i mozliwosc weryfikacji wlasnej > wiedzy i doswiadczenia... Pod jednym warunkiem, że jakość pracy urzędnika nie będzie oceniana na podstawie ilości uchylonych decyzji. Pamiętam jak kilka lat temu Urząd Wojewódzki w Kielcach wygrał ranking "Wprost" na najleprzy urząd tylko dlatego, że miał namniejszą ilość uchylonych decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik Re: czy sad ma racje? IP: 82.22.252.* 26.03.06, 18:56 ...no to jest temat na inny watek mysle... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer Re: czy sad ma racje? IP: *.pkp.kielce.msk.pl 26.03.06, 18:58 > ...no to jest temat na inny watek mysle... Zgadzam się. Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwajarz Re: do Loczera... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 16:15 > PS. Jeżeli chodzi o tramwaj, to w Kielcach tramwaju napewno nie będzie, bo nie > ma "dobrego sąsiedztwa" dla zajezdni tramwajowej. > Wg Sądu, zajezdnia tramwajowa mogłaby powstać tylko tam, gdzie w otoczeniu znaj > dowałby się obiekt o podobnej funkcji a w Kielcach zajezdni nie ma. A zajezdnie autobusowe to pies ? A Zakład Taboru Kielce Herbskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer Re: do Loczera... IP: *.pkp.kielce.msk.pl 26.03.06, 16:23 > A zajezdnie autobusowe to pies ? > A Zakład Taboru Kielce Herbskie ? Dla Kieleckiego Sądu to pies! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Architekt Re: Sądowi gratulujemy.......... IP: *.chodor / *.kielce.net.pl 28.03.06, 19:42 Widzę ze nie znasz sie na tym kompletnie !! Jakbys znal ustawe o planowaniu przestrzennym czy mial cokolwiek wspolnego z urbanistyka to bys nie opowiadal takich bzdur. Ustawa wspomina o "dobrym sasiedztwie" w sytuacju w której władze gminy nie wywiazuja sie ze swojego podstawowego obowiązku jakim jest sporządzeniw Planów miejscowych Zagospodarowania Przestrzennego. To forma wyjścia awaryjnego, która w Kielcach stała sie normą, bo Pan Lubawski jakoś nie lubi robić planów !!!!!!! Decyzje sadu jest jaknajbardzie logiczna i zgodna z prawem. Sprawa rzeczonego parkingu była omawiana w prasie fachowej , gdzie wypowiadal sie twórca ustawy, rzucając gromy na urząd za liczne naruszenia prawa i traktowanie przepisów jak sie komu podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer Re: Sądowi gratulujemy.......... IP: 213.199.193.* 03.04.06, 22:22 Architekcie od "Chodora" ciekawy jestem, czy inwestorzy dla których z taką świadomością istoty ustawy o planowaniu, projektujesz, tak chętnie poczekają na zrobienie planów w Kielcach i dopiero wtedy zaczną inwestować? Chodorowi gratulujemy..........znajomości ustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczer Re: Sądowi gratulujemy.......... IP: 213.199.193.* 03.04.06, 22:30 Architekcie od Chodora Jestem ciekaw czy z twoją świadomością ustawy o planowaniu czekasz cierpliwie na wykonanie przez miasto planów i dopierow wtedy przystąpisz z inwestorem do wspólnego działanie - projektowania i inwestowania. Chodorowi gratulujemy..............znajomości ustaw !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les ziobro jestes nr.1. IP: *.dsl.mindspring.com 26.03.06, 18:20 czy naprawde nie ma innego miejsca na parking.wszyscy ida na latwizne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 23:36 Hura, hura, hura !!!! :))) Wolę tam ławeczki i drzewa, zamiast tłoczacych się w wąskick uliczkach dojqazdowych masy śmierdzących samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daru Kielce to wiocha! IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl 27.03.06, 08:53 W Kielcach jednak nic sie nie zmieni na lepsze póki będa tu mieszkac twardogłowe niereformowalne oszołomy. Była szansa na wspaniałe tętniace kulturą i życiem Śródmiesie. A będziemy mieli nadal rondo z rowem przeciwpożarowym po środku. Rozwalającymi sie ruderami zamienionymi w pijackie meliny wokół tego..."rynku". I meneli raczącymi się mózgotrzepami pod "Felkiem". Brawo Kielczanie! Bądźcie dumni! Takiego śródmiescia nie ma nikt jak Polska długa i szeroka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Kielce to wiocha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 09:41 IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl raczej Daru to typowy wieśniak ze stajni WELa, co przesiadł się z furmanki do szrota i chce wjeżdżać do sklepów w centrum ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daru Spadaj buraku! IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl 27.03.06, 09:56 Tobie pewnie wystarczy "jabłczanka" z rana i byle co do zapchania kichy. Więc wcale się nie dziwie że coś takiego jak estetyczny Rynek tętniący życiem kulutralno-rozrywkowym jest dla ciebie niewyobrażalną abstrakcją :). Idąc rano do pracy codziennie pod "Feliksem" widzę takich jak ty :). A pozatym gdzie mam parkowac chcąc dostać się do sklekpów w centrum. 5 kilometrów za miastem? Gdyby tak wszyscy mysleli jak ty to życie na Sienkiewce już dawno by umarło. A wszystkie sklepy poszły z torbami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Spadaj buraku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 10:05 Gość portalu: Daru napisał(a): > do pracy codziennie pod "Feliksem" widzę takich jak ty :). A pozatym gdzie mam > parkowac chcąc dostać się do sklekpów w centrum. 5 kilometrów za miastem? Gdyby > A jednak śladowo myślisz. Do centrum można dojechać komunikacją miejską. Za głupie rozkłady jazdy dziękuj swojemu kumplowi ZTM Sosnowskiemu. A jak zaparkujesz nawet 500m od centrum i przespacerujesz się - korona z głowy nie spadnie, a będzie to z korzyścią dla zdrowia. Cały świat wywala ruch z centrum - WELowcy odwrotnie... takich urzędników należy pogonić !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux I kto tu jest burakiem? IP: *.os1.kn.pl 27.03.06, 10:06 > Tobie pewnie wystarczy "jabłczanka" z rana i byle co do zapchania kichy. Więc > wcale się nie dziwie że coś takiego jak estetyczny Rynek tętniący życiem > kulutralno-rozrywkowym jest dla ciebie niewyobrażalną abstrakcją :). Idąc rano > do pracy codziennie pod "Feliksem" widzę takich jak ty :). Rozumiem, że to jest język kulturalnego i wykształconego (jak wysoko?) urzędnika miejskiego? Nie wiem czy wiesz, ale właśnie obrażasz jednego ze swoich pracodawców (sic!). Jeżeli tego nie pojmujesz, to chyba czas zmienić pracę. > A pozatym gdzie mam parkowac chcąc dostać się do sklekpów w centrum. 5 > kilometrów za miastem? Widzę, że dla Ciebie niebywałą abstrakcją okazuje się idea nowoczesnego miasta. Ale to mnie nie dziwi. Osoba o takiej niezwykłej kulturze osobistej musi po prostu zaparkować najlepiej przed samym sklepem. A słyszałeś coś kiedyś np. o komunikacji miejskiej? Czy może też nie jeździsz, bo dopiero wówczas byłby powód do narzekania na kielczan? Że śmierdzi, że niepunktualnie, że długo, że trzęsie, że kieszonkowcy... > Gdyby tak wszyscy mysleli jak ty to życie na Sienkiewce już dawno by umarło. > A wszystkie sklepy poszły z torbami. Zmysł urbanistyczny, który Ty prezentujesz na pewno sprawi, że będziemy żyli w pięknym, tętniącym ruchem samochodowym zaścianku... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Kielce to wiocha! IP: *.os1.kn.pl 27.03.06, 09:55 Pracownik Urzędu Miasta, który publicznie pisze źle o mieście i jego mieszkańcach powinien w trybie dyscyplinarnym zostać zwolnionym z pracy. > W Kielcach jednak nic sie nie zmieni na lepsze póki będa tu mieszkac > twardogłowe niereformowalne oszołomy. Może zaproponujesz eksterminację? > Była szansa na wspaniałe tętniace kulturą i życiem Śródmiesie. A będziemy > mieli nadal rondo z rowem przeciwpożarowym po środku. Rozwalającymi sie > ruderami zamienionymi w pijackie meliny wokół tego..."rynku". I meneli > raczącymi się mózgotrzepami pod "Felkiem". Brawo To chyba uwagi do funkcjonowania Urzędu Miasta, Prezydenta i jednostek mu podległych? Jeżeli Ty, jako pracownik Urzędu miasta dostrzegasz problem, to jest dla mnie nieporozumieniem, dlaczego do tej pory nic nie zostało zrobione. Gdzie straż miejska? Gdzie jest i byli urbanista i architekt miejski? Gdzie konserwator zabytków? Co robi plastyk miejski? (tak - w Kielcach istnieje taka funkcja). > Kielczanie! Bądźcie dumni! Takiego śródmiescia nie ma nikt jak Polska długa i > szeroka! A czyja to zasługa? Kielczanie w zdecydowanej większości nie pracują w sektorze budżetowym. Płacą uczciwie podatki, aby takie darmozjady jak Ty mogły siedzieć sobie spokojnie w urzędzie i krytykować... Tylko co? kogo? Bo wychodzi, że ta Twoja krytyka jest skierowana do Ciebie i Twoich koleżanek i kolegów z pracy. Pozdrawiam i życzę miłego picia kawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daru Sprostwanie IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl 27.03.06, 10:08 Nie trzeba być pracownikiem urzędu miasta aby dostrzec bolączki jakie trapią Kielce. Prezydent miał ciekawa koncepcje zagospodarowania Centrum Kielc która z powodu wyroku SA będzie musiała zostać zaniechana. Zainteresuj się troszkę strategią rozowoju Kielc do roku 2020 jaka została opracoana za kadecji Prezydenta Lubawskiego a dopiero pozniej krytykuj władze naszego miasta. To tak krótko wobec twych nieuzasadnionych zarutów. Bo obowiązki mnie wzywają. Pozatym nie piję kawy... szkodzi zdrowiu :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Sprostwanie IP: *.os1.kn.pl 27.03.06, 10:36 > Nie trzeba być pracownikiem urzędu miasta aby dostrzec bolączki jakie trapią > Kielce. Prezydent miał ciekawa koncepcje zagospodarowania Centrum Kielc która > z powodu wyroku SA będzie musiała zostać zaniechana. Zainteresuj się troszkę > strategią rozowoju Kielc do roku 2020 jaka została opracoana za kadecji > Prezydenta Lubawskiego a dopiero pozniej krytykuj władze naszego miasta. Znam tę strategię bardzo dobrze. Zdziwiony? Czytałem także kilka innych dokumentów, które opublikował nasz Urząd Miasta i osobiście muszę stwierdzić, że pomysłu na to miasto nie ma. Być może faktycznie tu się nie da nic zrobić - nie wiem. Ale uczynienie z Kielc ośrodka sportów ekstremalnych (tak jak jest zaproponowane w strategii promocji), czy remont kilku ulic i wybudowanie hali sportowej (tak jak jest to zapisane w wieloletnim planie inwestycji) nie może przyczynić się do rozwoju tego miasta. Z tego więc wnioskuję, że Kielce czeka stopniowa degrengolada. Jak stratedzy chcą sprawić, aby Kielce (jeszcze ponad 200 tysięczne miasto) były w stanie się utrzymać z turystyki? Przy tak lichej "zabytkowości"? Powstanie uniwersytetu? A w jakim celu, bo nigdzie w oficjalnych dokumentach nie znalazłem urzędowego uzasadnienia. Bo jeżeli to ma służyć podniesieniu konkurencyjności regionu, to zmiana szyldu uczelni nie wystarczy. Lotnisko? A gdzie dokument opłacalności tej inwestycji? Nie kwestionuję potrzeby powstania ani uniwersytetu, ani lotniska, ale może najpierw trzeba faktycznie się dowiedzieć po co należy to budować. Samo budowanie dla budowania do niczego nie prowadzi. Gdzie jest faktycznie główny kierunek działań miasta? Turystyka? Przemysł? Edukacja? A może jedno i drugie, jak wynika z działań UM? Gdzie są inwestorzy? Spytam jeszcze inaczej - czy to prawda, że UM odpuścił sobie staranie o pozyskanie inwestycji dużego japońskiego potentata z branży elektronicznej pod Kielcami, stwierdzając, że i tak nie mamy szansy? Proszę o zdementowanie, jeżeli nie mam racji. O czym my w ogóle mówimy? Bez nowych firm, zakładów przemysłowych, to nic nie pomoże dla tętnienia życia śródmiejskiego - nawet parking na pl. Konstytucji. A więc potrzebne są nam miejsca pod nowe inwestycje - i tu muszę przyznać, że ostatnio przeczytałem z nieukrywaną satysfakcją, że Kielce i ościenne gminy w końcu coś zaczynają w tym kierunku robić. Świetnie! Jeszcze pora pomyśleć o tym, jak tych inwestorów przekonać, że lepiej zainwestować pod Kielcami niż np. pod Warszawą, Gdańskiem, Katowicami, Krakowem, Łodzią, Poznaniem, Wrocławiem (gdzie łatwość pozyskania wykwalifikowanej kadry jest dużo większa), ale także i pod... Gorzowem Wlk. Konkurencja jest spora, ale pierwszy krok został zrobiony i chwała wam za to (obym nie pochwalił za wcześnie ;-) ). A wracając jeszcze do parkingu... Dlaczego lokalizacja parkingu została wyznaczona na pl. Konstytucji? Co stoi na przeszkodzie postawienia go przy IX Wieków, tak jak było to zapisane w wyborczych broszurach pana Lubawskiego? > To tak krótko wobec twych nieuzasadnionych zarutów. Bo obowiązki mnie wzywają. > Pozatym nie piję kawy... szkodzi zdrowiu :). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berta Re: Sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 19:01 Cóż mogę powiedzieć... Siedzę, czytam i się dziwię:P. Są jeszcze mądrzy i bystrzy faceci na świecie:). Aż żal, że występują w przyrodzie tak rzadko:). Pozdrawiam serdecznie:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zmotoryzowany Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.complex.pl 27.03.06, 08:58 Nie mam nic przsecoiwko parkingowi ale nie tam, a 150 m dalej przy ul Ix w. jest pusty plac, w sam raz na taka budowle. Lepszy dojazd, zupelny brak szkodliwosci spolecznej, czemu nie? Plac konstytucji z parkingiem to glupia pomylka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośćka Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.e / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 13:51 Słuchaj zmotoryzowany w tym miejscu to powinno być wesołe miasteczko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 82.139.11.* 27.03.06, 09:06 Jest przecież do cholery pusty plac, większa przestrzeń, lepszy dojazd, o 100 metrów w stronę Silnicy, po przeciwnej stronie ulicy. Od lat toczą się różne zakulisowe boje o jego przyszłość, a jak na razie, to tylko ktoś wydzielił kawałek na parking strzeżony i dwa razy do roku rozstawia się na nim wesołe miasteczko. Może wreszcie zacznie się publiczna debata co do jego przyszłości, żebyśmy nie byli zaskoczeni jakimś dziwnym pomysłem naszych włodarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 62.29.161.* 27.03.06, 09:51 wielka szkoda :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 82.139.11.* 27.03.06, 10:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbulwersowany Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 82.139.11.* 27.03.06, 10:52 Panie Lubawski głowa do góry!!! jesteśmy z panem. Dzięki panu to miasto ma szanse na rozwój, nie słuchajmy tych paranoików którzy zawsze do wszystkiego są nastawieni anty.To dzięki takim ludziom jak pan powstały tu stadion, powstaje hala sportowa, jest remontowana najważniejsza ulica miasta. A stanowisko pani sędziny bardzo mnie zastanawia.Oczywiście proszę się odwołać od tej decyzji...do sądu wyższej instancji panie Lubawski. Patrzmy na dobre przykłady innych miast w Polsce i Europie, gdzie są parkingi wielopoziomowe a architektuta miasta jest o wiele ciekawsza niż u Nas, tyle że tam nie ma takich ciemniaków.....Pozdrawiam wszystkich rozsądnie myślących oraz redagujących Gazetę która jest atakowana bezpardonowo na antenie radia Maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 82.22.252.* 27.03.06, 20:17 ...wolalbym, zeby szanowny zbulwersowany zechcial zauwazyc, ze na tym forum jest tylko jeden paranoik - i to jestem ja... ...a jak chcesz cos ze mna konkretnie przedyskutowac to prosze bardzo... ...i po co do tego mieszac radio Maryja...??? ...co do sadu to te kwestie przedyskutowalem z kolega Loczerem wszesniej w tym watku, wiec jak masz watpliwosci co do decyzji sadu to zapraszam do poczytania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 80.50.246.* 27.03.06, 11:39 Kamień spadł z serca. Odzyskuję wiarę w ludzi. Mam nadzieję,że parkingu tam już nie będzie ani pan Lubawski nie będzie już prezydentem Kielc w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik ...amen... IP: 82.22.252.* 27.03.06, 20:18 ...po trzykroc amen... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościuwa Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.e / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 13:36 Uważam że parking powinien powstać przed UW w miejscu już istniejącego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misterxy Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.chello.pl 27.03.06, 17:39 Ale ten L. jest uparty jak osioł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berta Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 19:03 Nie obrażaj osła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 82.22.252.* 27.03.06, 20:23 ...lepiej moze zatwardzialy jak beton...ten sie przynajmniej nie obrazi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architket Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.chodor / *.kielce.net.pl 28.03.06, 12:27 Brałem skromny udział w obaleniu tej inwestycji i musze stwierdzic ze Twoje argmenty są bez sensu. Naruszono w bardzo wielu miejscach prawo. Czyśbys był za tego typu działaniem ?? Lokalizacja takiej inwestycji w takiej formie w takim miejscu zeszpecimiasto i jest błedna z punktu widzenia architektury, urabnistyki i planowania. Nie wpłynie korzystnie na miasto. My wcale nie jestesmy ludzmi anty, jest to jednyna inwestycja którą oprotestowalismy bo całe srodowisko widziało w tej inwestycji same błedy ! Brałem jak architekt udział w obu przetargach i zastanwoiło mnie parę rzeczy ! Np usilne, irracjonane, paranoiczne dążenie władz by na placu stął TYLKO budynek parkingu !! Nie mozna było zaproponowaz zadnej inne funkcji ! Na moje pytanie do komisji dlaczego wprowadzono taki warunek otrzymałem bełkotliwą i niemerytoryczną odpowiedz ! ( zachęcam do przeczytania materiałów na stronie Miejskiego Zarządu Dróg ) Tego typu inwestycje nie realizuje sie w ten sposób. Zazwyczaj w miastach buduje sie parkingi tak by były jak najmniej widoczne, albo w głebi kwartałów, albo jako kamienica z dopasowana do otoczenia elewacją. Tu tezm ona było coś takiego zrealizować. Dlaczego nie chciano ?? Proponowany projekt miał bardzo niskie wspołczynniki intensywności zabudowy, czyli słabo wykorzystywał bardzo atrakcyjny teren. Posumowywując rację miał SARP a PAn Lubawski swoimi wypowiedziami jawi sie coraz bardziej ignorant nie liczacy sie z prawem i faktemi. Jawi sie jak tyran starający sie byc ponad prawem !! Gdyby Panu Lubawskiemu zalezało na rozwoju miasta to Kielca miałyby Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego, a nie mają ! Kto tu jest anty-rozwojowy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty_mtb Parking wielopoziomowy przy Urzędzie Wojewódzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 22:23 Tylko tam, na terenie obecnego parkingu jest dość miejsca na nowy parking wielopoziomowy. I do centrum miasta blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie Tak Re: Parking wielopoziomowy przy Urzędzie Wojewódz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 07:13 ale urzędnik do magistratu miałby 5 minut drogi dłużej a to w skali roku 1400 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie Tak Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 22:27 A ile tych poziomów miało być? 5, 10 czy 15. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamski Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 23:29 czy niedało by się zrobić parkingu podziemnego na zewnątrz trawa zieleń a pod spodem parking wjazd i wyjaz koło jakiejś bramy. Tak jak jest w Wiedniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 00:53 Gość portalu: adamski napisał(a): > czy niedało by się zrobić parkingu podziemnego na zewnątrz trawa zieleń a pod > spodem parking wjazd i wyjaz koło jakiejś bramy. Tak jak jest w Wiedniu Pewnie, żeby się dało. Ale myślenie nie jest najlepszą stroną WELa i jego kliki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.s.s.e Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.pu.kielce.pl 29.03.06, 12:30 Wyczuwam zawiedzenie z powodu spodziewanych zysków. Własnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o.s.s.e Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.pu.kielce.pl 29.03.06, 15:47 ... mam pomysł: zbudujmy Lubawskiemu parking na kadzielni. Będzie miał tam blisko do Częstochowy, piękny widok na mojżeszowe tablicze, blisko las, świeże powietrze... I miejsca na parking 3, albo nawet 4-piętrowy (!). I Lubawski wjeżdżał by z jednej, a wyjeżdżał z drugiej strony, i na odwrót, a na dodatek należałoby przenieść ten jego plac zabaw z Placu Wolności, i postawić mu w miejscu tego bajora, które ja na terenie kadzielni, i tam Lubawskiemu wybudować piaskownicę z huśtawkami, i żeby nasz Pan Prezydent sobie tam siedział, odgrodzić go od reszty miaszkańców, i niech się bawi, staruszek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.06, 19:59 polacy budujcie, koscioly i, muldcie sie o zdrowie bo o rozum jest juz za pozno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:44 Gość portalu: andrzej napisał(a): > polacy budujcie, koscioly i, muldcie sie o zdrowie bo o rozum jest juz za pozno Najpierw się naucz czytać ze zrozumieniem, a potem zasad ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scyzur z tamtont Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 10:53 Bidny p.Lubawski i spółka,tak dobrze żarło i zdechło.Wielki Racjonalista.Zamiast zajmować się urbanistyką niech lepiej zajmie się ludźmi co nie mają co jeść,gdzie spać,chorymi nie mającymi na służbę zdrowia i leki i jeszcze całą listę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhh Re: Nie będzie parkingu wielopoziomowego na placu IP: 195.245.213.* 06.04.06, 17:33 vfr Odpowiedz Link Zgłoś