Gość: sposób na korki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 00:11 Po prostu mniej jeździć. To jedyne wyjście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sam Re: Całe Kielce w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 00:14 Mniej jeździć - ale jak ? Nie ma alternatywy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Całe Kielce w korkach IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 05.09.06, 00:23 Jak to nie ma alternatywy???!!!??? Alternatywa jest - zostawić samochód pod domem, na parkingu, w garażu itp., a następnie udać się na najbliższy przystanek i skorzystać z kieleckiej komunikacji miejskiej... Kielczanie do pracy i do szkoły powinni jeździć autobusami miejskimi a nie samochodami. Po to ta komunikacja przecież jest. Samochód powinien służyć w nagłych wypadkach albo do wypadów za miasto, a nie do poruszania się na codzień przy rutynowych zajęciach. Mniejszy ruch = mniej wypadków, mniej spalin. A tłok w autobusach można rozwiązać zwiększając ilość takich autobusów - oczywiście napędzanych ekologicznym paliwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karoten Re: Całe Kielce w korkach IP: *.chello.pl 05.09.06, 00:31 Dzisiaj wyjechałem na miasto... rowerkiem. 10 rano, trasa Ślichowice - Warszawska - Ślichowice. Po drodze 3 korki: jeden przy wyjeździe z osiedla, drugi oooolbrzymi na Grunwaldzkiej, trzeci przy powrocie na IX wieków. Standard. Czas przejazdu przez każdy z nich = pół minuty. Nie wyobrażam sobie, żeby mógł być dzisiaj jakiś szybszy środek lokomocji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wse Re: Całe Kielce w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 00:39 Miałem dzisiaj okazję niestety jeżdzić samochodem. Staram się być kierowcą bardzo wyrozumiałym i jeżdżącym przede wszytskim kulturalnie i bezpiecznie. Jednakże to, co dzisiaj zobaczyłem sprawiło, że zwątpiłem w podstawową wiedzę dotyczącą bezpieczeństwa na drogach kieleckich kierowców. Po wyjeździe z korków ów kierowcy bardzo przyspieszali nie zwracając uwagi na pieszych przechodzących przez pasy. Trzy razy ustępowałem im pierwszeństwa i za każdym razem, kiedy mój samochód już stał przed pasami, kolejny idiota na sąsiednim pasie przejeżdzał na pełnym gazie przez pasy ku zaskoczeniu przechodniów. Co gorsza - zrobił to nawet 'zawodowy' kierowca kieleckiego MPK... Brak słów, gdyż paradoksalnie lepiej nie przepuszczać pieszych na pasach w Kielcach, gdyż będzie to dla nich bezpieczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
chen121 Całe Kielce w korkach 05.09.06, 05:52 Niestety przyczynił sie do zakorkowania centrum Kielc kretyński pomysł ustawienia straganów handlowych na Sienkiewicza - teraz zablokowany przejazd nie tylko Paderewskiego lecz także Leśną. Z drugiej strony jak można lansować dziki handel(gdzie Sanepid, gdzie kasy fiskalne??)i wprowadzać ludzi ze sklepów na ulicę??To jest nieuczciwe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alternatywa Re: Całe Kielce w korkach IP: *.chello.pl 05.09.06, 07:41 Po Kielcach jeżdzi się wspaniale!!!!!!!!!!!!!!! Jesteśmy większą metropolią niż Warszawa,bo na mniejszej powierzchni mamy jeszcze większe korki.Jeżeli chodzi o chęć pokazania się z tej strony brawo dla myślących zamykających ulice.Jestem zaskoczona wypowiedziami, że można zostawić samochód w domu-oczywiście i wypychać z garażu żeby go umyć ??? Jazda na rowerze jak wiemy dzięki pomysłodawcom z UM nie jest możliwa.Trochę ciężko na piechotę przejść ze Stoku na Ślichowice ? Nie wiem tylko czy ludzie odpowiedzialni za ten stan rzeczy mają sobie coś do zarzucenia?????????? Czekam na zamknięcie Rynku !!!! A może jeszcze zostały jakieś ulice do zamknięcia? GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Całe Kielce w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 08:19 A ty chociaz kiedys widzialas/es korki w Warszawie? Stalas w 10km korku np? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alternatywa Re: Całe Kielce w korkach IP: *.chello.pl 05.09.06, 08:38 No niestety udało mi się stać w korku,nawet dłuższym niż 10km, chcę Cię zdziwić był to korek spowodowany budowaniem drogi i wtedy nikomu nie miałam za złe całej sytuacji.Niestety bezmyślność mnie poraża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaniaS Re: Całe Kielce w korkach IP: 85.195.123.* 05.09.06, 07:29 To sa efekty błędnych, złych dla mieszkańców decyzji - zamknięcia Paderweskiego bez innej alternatywy, opieszałości prac na wielu innych skrzyżowaniach, braku taniej komunikacji miejskiej, braku ścieżek rowerowych !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonasz Re: Całe Kielce w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 07:48 Już niedługo (2010r.)będziemy mieli lotnisko -w Obicach.Pan Prezydent aby zapewnić odpowiednią ilość pasażerów już czyni starania.Pozamykać wszystkie drogi i skrzyżowania.Mamy XXI wiek podrózować można będzie tylko samolotami.Łódz potrzebuje 600.000 pasażerów rocznie , a ma 92.000.Kielce też będą musiały mieć tylu pasażerów.Jak zapewnić taką ilość-należy obywateli? Przyzwyczaić do jedynie słusznej koncepcji -droga powietrzna.Jak to zrobić maksymalnie utrudnić życie!Na rozwiazania komunikacji w Kielcach potrzeba aż 180 milionów złotych, a na lotnisko tylko 100 milionów (ale Euro)Ile zaoszczędzimy w zimie nie trzeba będzie naprawiać tych wstrętnych dróg- no może odsnieżyć tylko lotnisko.A jeszcze trzeba utrzymać drogę do Obic trasa do Pińczowa .Panie Prezydencie a w Pińczowie dnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alternatywa Re: Całe Kielce w korkach IP: *.chello.pl 05.09.06, 07:50 Panowie odpowiedzialni za ten bałagan zapraszam na wycieczkę po Kielcach w godzinach szczytu!!!!!!!!!!! I zacznijmy myśleć,nie tylko o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Re: Całe Kielce w korkach IP: 81.219.132.* 05.09.06, 15:32 Hanka chyba się w Tobie zakocham. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biskup Re: Całe Kielce w korkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 08:16 potrzeba w Kielcach wiecej pomnikow i oratoriów zamiast remontowac i budowac drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alternatywa Re: Całe Kielce w korkach IP: *.chello.pl 05.09.06, 08:22 O tak i lotniska nam potrzeba!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HannaS Re: Całe Kielce w korkach IP: 85.195.123.* 05.09.06, 08:52 Z ulic i placów to ruch kołowy skupia się - jak wiedzą wszyscy - na placu św. Wojciecha. I trzeba go wyremontować dlategow pierwszej kolejności. Sam prezydent mówił, że miał wiele uwag (od biskupa na niedzielnych obiadach). Z oszczędzonego w dawnym centrum Kielc asfaltów wyleje się drugi pas ruchu do Centrum Usług Lotniczych Klerykowo - wtedy mieszkańcy będą mogli jeździć BEZKORKOWO - jedni w jedną, drudzy w drugą stronę i... podziwiać bezkresną płytę lotniska - marzenie NIEWSZYSTKICH wyborców . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Całe Kielce w korkach IP: 82.139.11.* 05.09.06, 09:42 A ja smigam na rowerku i robie samochodziarzy stojacych w korkach jak bule z maslem. Szkoda tylko, ze sciezek rowerowych oczywiscie brak, bo smigajac szybciej rowerem trzeba miec oczy dookola glowy, ale urzedasy przeciez nie przejmuja sie rowerzystami, lepiej jakis pomnik wystawic. P.S. WEL-u, zamkniecia Paderewskiego nie zapomnimy i przy wyborach wystawimy rachunek. Obietnic sciezek i masy innych rzeczy tez nie zapomnimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonasz Re: Całe Kielce w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 10:25 A gdzie gondola z Karczówki na Telegraf?Też była w programie.Chyba zapomniano też o tunelu dla Kurii biskupiej .Czarni mieli przechodzić tunelem do Katedry! Tej obietnicy nie spełnić to grzech ,grzech zaniechania.Brak poparcia z tej strony to spory ubytek mandatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ert Re: Całe Kielce w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 10:26 Nie da się rozwiazać problemów komunikacyjnych w Kielcach bez budowy linii tramwajowych!Niestety tego oni nie potrafią zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alternatywa Re: Całe Kielce w korkach IP: *.chello.pl 05.09.06, 10:30 Przy obecnych drogach jeszcze nam brakuje tramwajów. Taka budowa to dopiero bal? Trolejbusy byłyby chyba lepszym rozwiązaniem ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: Całe Kielce w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 13:34 oj tam:))....zazdrosilismy wa-wie korkow to mamy swoje...chyba juz nikt... zadne miasto nas nie przebije takim rozwiazaniem jak u nas zastosowano.....nawet na scenariusz na czeski film sie nie nadaje:))....coz w kielcach to potrafia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabagibasmok Re: Całe Kielce w korkach IP: 81.219.132.* 05.09.06, 16:10 ...też śmigam, choć to sport wysoce ekstremalny w Kielcach, nawet dla posiadających spec umiejętności - ponieważ poruszanie się rowerem po naszych ulicach to nie tylko sztuka, ale nade wszystko NON STOP - "walka" o przetrwanie; niestety cholernie nierówna. W razie... kontaktu w najlepszym razie ciężkie potłuczenia, zniszczony rower. Z jednej strony więc, codziennie przekonuję się, że to najszybszy sposób komunikacji, z drugiej z powodu braku prostych rozwiązań, narażam się dzień w dzień na przedwczesną wycieczkę do krainy wiecznych (smoczych) łowów. Mam takie rozterki, szczególnie po ostatnim potrąceniu przez pirata - kierowcę. Chociaż przekonuję do jazdy na rowerze, to absolutnie odradzam jazdę po naszych ulicach "nowym" rowerzystom - bez doświadczenia - zbyt duże ryzyko. Natomiast gorąco zachęcam do wzięcia udziału w Masie Krytycznej, która odbędzie się w dniu 22 września. Warto ten chory stan rzeczy zmienić dla własnego zdrowia, bezpieczeństwa. Ja znów przyjadę na masę i znów w kapitalnej atmosferze zamanifestuję przeciw ludzkiej głupocie i tej beznadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arty Całe Kielce w korkach IP: *.tkdami.net 05.09.06, 15:18 Wcześniej też stałem w korkach, a teraz pieszo 3km do pracy, a w wakacje jeździłem rowerem. Polecam wielu kielczanom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SmurfMądrala Re: Całe Kielce w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:49 To dopiero początki,to korek-dzidziuś,a będzie rósl,rósl i bardzo duzy wyrośnie. Metropolie świata,bogate miasta Zachodu i biedniackie slumsy Azji nie moga sobie poradzić z motoryzacją.Taki komfort cywilizacji. A największy ruch powoduja podmiejscy domkowicze-oni sa uzależnieni od samochodu. Kielczanin może poruszać sie pieszo,rowerem,autobusem bo ma blisko. Ale z Dallas (Daleszyce),Chamonix(Samsonów) trzeba już golfem abo audi przyjechać-najlepiej tuningowanym i pelnoletnim. A prawdziwy ,nowobogacki pan miasto mitsubishi pajero zajeżdża,z miną tak nadętą jak jego idiotyczny samochód japoński.Obrzydliwość motoryzacyjna i ekologiczna. Zobaczycie eseldowskie matoły jak szybko będzie budowany parking i tunel - propozycje Pana Prezydenta Lubawskiego. A towarzysz marszalek Wolodia niech jedzie do Połańca- w rodzinne strony -rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: Całe Kielce w korkach IP: *.onkol.kielce.pl 06.09.06, 10:39 A ja proponowałbym jeździć cały rok - da się !!! Tylko żeby wybudowana za miliony długaśna klarykowska ścieżka była przejezdna zimą to nie powiem - kpiny, a nie inwestycja !!! I pytanko - kto zbiera składki na "Ukrainy" dla naszych możnowładców ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielczanin Re: Całe Kielce w korkach IP: 81.219.208.* 06.09.06, 20:28 Genialne rządy na Ratuszu, genialna organizacja ruchu, w tym m.in. wyłaczenie z ruchu niektorych ulic, genialny plan remontów itd, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssslawecki Re: Całe Kielce w korkach IP: *.onkol.kielce.pl 19.09.06, 11:01 Wszystko jest robione za wolno, za późno, odwrotnie bądź źle. Najpierw trzeba przedstawić i wdrożyć rozwiązania alternatywne, a potem zamykać ruch w centrum. Najpierw znaleźć sponsorów, wykorzystać środki z programów unijnych jak urbike - na projekty i innych - na realizację, wybudować SYSTEM ŚCIEŻEK ROWEROWYCH, a nie kominację ciągu pieszo-psio-pseudo-rowerowego, a dopiero potem zawzięcie ścigaći surowo karać za jazdę po chodnikach i pasach ! Odpowiedz Link Zgłoś