Dodaj do ulubionych

W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handlowe

18.09.06, 00:06
Zaraz się odezwie niezadowolone spoleczenstwo miasta, ze gdzie tyle, ze zle,
fatalnie, po co, komu itp. Dobrze, ze ktos mysli i ma wizje rozwoju miasta w
miare ustalona i zrownowazona. Wazne, ze mowi to odpowiednia osoba. Pozwala
to myslec pozytywnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ku.. mać W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handlowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 00:19
      A Białogon i Dyminy to co??????????
    • Gość: yido W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handlowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 07:45
      a może tak zamiast dwoch hipermarketów otworzyć jeszcze sześć i to całodobowych
      z kaplicami w środku, gratuluje pomysłu panie Hajdrowicz, moze pan być z siebie
      dumny
    • Gość: ssslawecki Re: W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handl IP: *.onkol.kielce.pl 18.09.06, 08:37
      Tak - kolejny świetny pomysł:
      - na rozwiązanie cichaczem problemu braku parkingów,
      - na pozyskanie drewna na nową boazerię - niepotrzebne nam drzewa, park na Ślichowicach i las na Stadionie,
      - zmniejszenie bezrobocia (zamiast poważnego inwestora jak Dell dla 12 000 miejsc pracy w Łodzi)

A tymczasem koło nosa przechodzą konkretne inwestycje:
      biznes.onet.pl/0,1404404,wiadomosci.html
      biznes.onet.pl/0,1404403,wiadomosci.html
      • Gość: asd Re: W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 08:39
        nie dziadoskie blazaki ttylko juz lepiej galerie handlowe !!
    • Gość: no.. W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handlowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 09:00
      szkoda gościu, że nie mieszkasz blisko takiego hipermarketu, po kilku dniach
      miałbyś dość.
      • Gość: Paweł Re: W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 09:45
        Dokładnie tak. Gdzie na Baranówku/Stadionie w dzielnnicy typowo willowej jakis
        supermarket???!!!
    • Gość: budowa Re: W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handl IP: *.czajen.pl 18.09.06, 09:44
      no tak najlepiej wybudowac same markety - ludzie beda zadowoleni :D
      a przy okazji moze cos urzednikom skapnie - jakas lapoweczka czy cos :)
    • Gość: misia W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handlowe IP: 82.139.11.* 18.09.06, 11:00
      Mieszkam na KSM i uważam, że hipermarketów nam tu nie brakuje. Nie wiem, gdzie
      mieszka Pan A. Hajdorowicz, ale może zwiedziłby KSM - na Boh. W-wy
      mamy "śliczny" nowy TESCO, na Sandomierskiej "Biedronkę", a obok na Śląskiej -
      LIDL - czy to jeszcze mało? A może Pan A. Hajdorowicz pomyślałby o
      uprzyjemnieniu nam życia w inny sposób - niekoniecznie za pomocą hipermarketów
      czy galerii handlowych. Może coś dla naszych dzieci, które nie mają się gdzie
      bawić - np. ogromny plac zabaw dla małych i trochę większych - na zimę
      zadaszany? Albo coś innego, co pozwoliłoby naszym, coraz bardziej leniwym
      dzieciom, prawidłowo rozwijać się pod względem fizycznym. Może basen kryty,
      może sztuczne lodowisko z prawdziwego zdarzenia itp. Proszę mi uwierzyć -
      hipermarkety na każdej ulicy nie są szczytem naszych marzeń!!!
      • Gość: zl Re: W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 11:12
        Przecież budowa basenu czy placu zabaw nie wyklucza się z hipermarketem. Uważam
        że dopóki są chętni do ich budowania a potem do robienia zakupów należy je
        budować (oczywiście zgodnie z prawem i obowiązującymi przepisami). Miasto nie
        angażuje swoich środków i nie ponosi żadnego ryzyka a kolejny teren może zostać
        zagospodarowany.Lamenty drobnych sklepikarzy, ze względu na panującą u nich
        drożyznę, mnie niestety nie wzruszają.
        • Gość: ala Re: W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handl IP: 82.139.11.* 18.09.06, 11:31
          "Lamenty drobnych sklepikarzy" cię nie wzruszają. Szkoda, bo mnie czasami tak.
          Robienie zakupów w hipermarkecie to wygoda, bo wszystko załatwiasz za jednym
          zamachem, ale tak naprawdę, jak chcesz kupić dobrą wędlinę, to nie wybierasz w
          hipermarkecie polędwicy sopockiej za 15 zł, tylko idziesz do sklepu mięsnego,
          gdzie jest drożej, ale szynka ma smak szynki i nie jest wodnista itp. W
          sklepikach jest często drożej (to normalne, zwłaszcza, że jednak płacą one
          więcej pracownikom niż hipermarkety i zatrudniają relatywnie większą ilość
          pracowników w stosunku do sprzedawanych towarów i liczby obsługiwanych
          klientów) ale nie zawsze. Przykład: dawne Marbo, obecnie bodajże Aro, na ul.
          Warszawskiej często wystawia towary bardzo tanio. Promocja w hipermarkecie to
          często naciąganie klienta - przykład sklep najpierw podnosi cenę telewizora o
          1000 zł, żeby potem sprzedać go po "promocyjnej" cenie (czyli tej normalnej)
          2600. Albo - jeśli w rozliczeniu oddasz swój stary telewizor, to nowy sprzedamy
          ci o 200zł taniej (tylko w dniu, gdy zaczyna się promocja, cena nowego akurat
          jest już o 200 zł wyższa). Mnie jest raczej szkoda klientów, którzy są
          naciągani przez takich przedsiębiorczych kierowników hipermarketów. Wiadomo:
          duży może więcej - tylko, że w Polsce to niestety nie oznacza nic dobrego.
    • Gość: Ala Re: W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 12:22
      to racja ze u nas jest za malo hiperm arketow - przeciez w takim Rzeszowie ktor
      ma niespelna 200 tys. ludzi i jest miastem mniejszym od Kielc maja 6
      hipermarketow !!!
      • Gość: res Re: W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 15:38
        w rzeszowie jest wiecej hipermarketow sa real tesco leclerc auchan carrefour( w
        galeri nowy swiat- otwarcie w 2007) sa jeszcze pozatym castorama leroy merlin
        makro! twra teraz budowa galeri millenium hall tam (bomi bedzie) zobaczcie na
        www.milleniumhall.pl co sie buduje w rzeszowie ?
      • mach_2 Re: Ad vocem 18.09.06, 18:08
        Gość portalu: Ala napisał(a):

> to racja ze u nas jest za malo hiperm arketow - przeciez w takim Rzeszowie
        ktor
        > ma niespelna 200 tys. ludzi i jest miastem mniejszym od Kielc maja 6
        > hipermarketow !!!

Rzeszów ma 165 tys., Kielce 205 tys.
        Rzecz w tym, że nie w każdej dzielnicy musi być hipermarket - do tych obecnych
        spokojnie można dojechać, zwłaszcza że są też darmowe linie.
    • Gość: j.3_13 W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handlowe IP: *.chello.pl 18.09.06, 12:23
      Jestem za budową nowych marketów.Są bardzo potrzebne.Zmusiły pracowników
      niejednego małego sklepiku do kultury załatwiania klienta.Ja pamiętam
      czasy,kiedy po wejściu do sklepu (w którym przeważnie nic nie było) znudzona
      ekspedientka zadawała pytanie: czego?.Acha, niech jeszcze mi ktoś pokaże choć
      jeden sklep, który zbankrutował po otwarciu marketów.Jeśli będzie ich więcej to
      i warunki pracy i płacy też się wnich poprawią.
      • agaroba5 Re: W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handl 18.09.06, 12:37
        Jest rok 2006 - to co opisujesz to z tego co pamiętam miało miejsce prawie 20
        lat temu. "Kultura załatwiania klienta", o której piszesz nie ma raczej nic
        wspólnego z budową supermarketów. Spróbuj, złożyć reklamację na obsługę, albo
        niezgodność ceny towaru na rachunku z ceną "półkową", to zobaczysz, jak cię
        pracownicy supermarketu "kulturalnie" załatwią odmownie. Przykład: promocja 2 w
        cenie 1 - w kasie płacisz za 2 produkty, idziesz reklamować - po 20 minutach
        pan (podobno) kierownik (ciekawe od czego) mówi ci, że owszem produkt jest w
        promocji, ale tylko ten, który jest wystawiony na półce drugiej od dołu (na
        przykład) a to co wzięłaś (mimo "promocji") w promocji nie jest. Albo "jeśli
        się pomylimy, zwrócimy ci dwukrotną różnicę" - żeby się ktoś nie zdziwił.
      • Gość: miom Re: W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handl IP: 82.139.30.* 18.09.06, 12:53
        To czego to znasz raczej z kabaretu Laskowika. Obecnie zaś wykształcił się inny
        chamski kierunek, mianowicie chamstwo kupujących względem ekspedientek.
      • mach_2 Re: W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handl 18.09.06, 18:14
        Gość portalu: j.3_13 napisał(a):

Aha, niech jeszcze mi ktoś pokaże choć
        > jeden sklep, który zbankrutował po otwarciu marketów.Jeśli będzie ich więcej
        to
        > i warunki pracy i płacy też się wnich poprawią.

Rzeczywiście - hipermarkety, wbrew pozorom, nie przyczyniają się do upadku
        małych sklepów. U siebie, w Bielsku-B., tego przynajmniej nie zauważyłem, mimo
        że jest kilka sklepów wielkopowierzchniowych: Auchan, Leroy Merlin, Makro,
        Tesco, Castorama, Carrefour, Kaufland, CHR Sfera (coś jak wasza galeria Echo).
        W planach jest tylko rozbudowa Sfery (do 130 tys. m kw.) i CH Gemini Park
        (Real+Multikino (?)).
        Pozdrawiam (szczególnie Herby, bo tam byłem, tzn. pomieszkiwałem przez kilka
        dni; inne zakątki też oczywiście zaliczyłem).
    • Gość: mezo A może by tak jakiś jeden zakład przemysłowy? IP: 82.139.30.* 18.09.06, 12:49
      Dajcie ludziom zarobić najpierw na zakupy.Budujcie zakłady produkcyjne nie
      sklepy.A hipermarket w osiedlu to nieporozumienie.
    • Gość: Crux KSM? IP: *.os1.kn.pl 18.09.06, 13:04
      Oj, żeby tylko nasi urzędnicy nie wpadli na pomysł, że skoro KSM tak cierpi na
      brak hipermarketów, to wypadałoby jeden postawić na miejscu bazarów, które
      pewnie niechybnie zostaną zlikwidowane... Bez wątpienia właściciel działki nie
      oparłbym się pokusie zarobienia szybko pieniędzy.
    • Gość: gosc11 W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handlowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 15:44
      A dlaczego mowa w artykule jest ze kazdy chcialby robic zakupy w
      hipermarkecie?? Ja mam 24 lata i nie lubie hipermarketow ze wzgeldu na syf
      ktory sie tam sprzedaje, poczawszy od pieczywa a skaczywszy na miesie. Zycze
      wszystkim smacznego, ktorzy jedza to dziadostwo. Mali sklepikarze gora!!!
    • Gość: gosc11 W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handlowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 15:51
      Przepraszam za blad ortograficzny bo i tak mnie zaraz wszyscy
      zjada. "Skończywszy" jescze raz przepraszam ;)
    • Gość: leszcz Dobudować na Rynku. IP: 82.139.30.* 18.09.06, 16:26
      Podatek od pracowników zatrudnionych w marketach odprowadzany jest tam gdzie
      zarejestrowana firma, więc Niemcy,Holandia itp. Co prawda w Polsce mógłby
      zostać Vat, ale sklepy wykazują oczywiście straty lub inwestują w budowę nowych
      i Vatu nie płacą. Zasuwamy więc na zachodnich emerytów.
      • Gość: zx Re: Dobudować na Rynku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 19:01
        Gó.. prawda
        • Gość: sasd Re: Dobudować na Rynku. IP: *.135.219.81.static.kielce.msk.pl 18.09.06, 20:42
          Ja proponuję budowę hipermarketu (ale innej firmy niż Real czy Tesco) między
          nowobudowanymi biurowcami przy budynku Exbudu a ul.Bęczkowską. Jest tu duży
          nieużytkowany plac. Fajnie by było a zyskałby tylko klient, bo byłaby
          rywalizacja cenowa między Tesco, Realem a tym trzecim....I o to chodzi...
    • Gość: lasmegas Markecik + pomniczek, wizytóweczka Kielc. IP: 82.139.30.* 18.09.06, 21:08
      Jeszcze tak z dziesięć markecików i koniecznie przed każdym pomniczek.
      Bo w pomniczkach Kielce wychodzą na czoło,to i markecików niech przybywa.
      Napewno mieszkańcy poczują się bogatsi.W markeciku tanmiej kupią, a pod
      pomniczkiem od razu się pomodlą o rozum dla "wielkich" tego miasta.
      • Gość: bubak Re: Markecik + pomniczek, wizytóweczka Kielc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 21:19
        Gość portalu: lasmegas napisał(a):

> Jeszcze tak z dziesięć markecików i koniecznie przed każdym pomniczek.
        > Bo w pomniczkach Kielce wychodzą na czoło,to i markecików niech przybywa.
        > Napewno mieszkańcy poczują się bogatsi.W markeciku tanmiej kupią, a pod
        > pomniczkiem od razu się pomodlą o rozum dla "wielkich" tego miasta.

chciałeś chyba powiedzieć dla "WELkich" tego miasta;)
    • Gość: Andreas Galeria Handlowa w miejsce bazarów na Seminaryjski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:44
      Wiem, że zaraz narażę się tym stwierdzeniem ale ja widzę to tak. Teren po
      bazarach miejskich prędzej czy później przejdzie w prywatne ręce. Teren ten
      jest ogromhy. Można by więc pomyśleć: a) o zabudowaniu go blokami -
      developerka - o co zapewne postara się p. Wojsa - pełnomocnik spadkobierców b)
      wybudowaniu galerii handlowej z prawdziwego zdarzenia (oprócz sklepów również
      porządne Multikino, kręgielnia, stoły bilardowe, może nawet do Snookera,
      centrum rozrywki dla dzieci - bawialnia, do tego ciekawa architektonicznie
      bryła, miejsca spacerowe i na posiadówkę). Już dawno bazary powinno wygonić się
      z centrum miasta (ich miejsce byłoby w Dyminach ewentualnie część na nowym
      targowisku na Mielczarskiego a część w miejscu gdzie obecnie jest giełda
      Rolna). Hipermarketów w Kielcach jest zdecydowanie za mało. Właściwe nasycenie
      hipermarketami sprawi, że nie będzie kolejek przy kasach, obsługa będzie miła
      (bo inaczej więcej nasza noga tam nie postanie), będzie można zrobić zakupy bez
      tłoku. Ogólnie rzecz biorąc jestem za nowymi hipermarketami. Dodam, że
      widziałbym je jeszcze w rejonach Białogonu (przy dwupasmówce na Kraków) oraz w
      rejonach Makro (przy przyszłej dwupasmówce na Łódź) oraz przy jeszcze
      niewybudowanej wylotówce w stronę Cedzyny !! (Kiedyś tam będzie ciekawy
      fragment terenów !!!)
      • Gość: dla mnie lux Re: Galeria Handlowa w miejsce bazarów na Seminar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:51
        mnie się nie naraziłeś, podoba mi się zwłaszcza ta galeria w miejscu bazarów.
        Nie mówie, żeby bazary likwidować tylko przenieść w inne miejsce, choćby na
        giełdę rolną
    • Gość: vvv Re: W Kielcach są jeszcze miejsca na centra handl IP: 62.111.149.* 06.02.07, 12:15
      no i...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka