Dodaj do ulubionych

Po co województwo?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 14:59
Jestem mieszkańcem tego województwa i mieszkam w jednym z większych miast
i jak patrze na zagrywki Kielc to nie mam słów miasto które ma niecałe 200 tys mieszkańców ma spiracje jak młody strazak w Ochotniczej Strazy Pożarnej.Nie napisałem tego postu aby upokorzyc miszkańców i miasto Kielce ale napisac obiekwtywną prawdę.Kielce jak na swoją wilekośc to mało liczace sie miasto w regionie.na siłe utoworzone województwo tzn. wytańczone pod sejmem nie przynosi zadnych korzyści.Kielce pochłaniają spora częśc srodków unijnych przeznaczone dla województwo na własne cele np budowa hali sportowej.
Kielce maja wielkie chęci do lotniska...które nigdy nie powstanie będzie to samo co z tramwajami przyjda wybory i temat ucichnie.Kolejnym tematem jest to że jako jedyne miasto wojewódzkie nie ma porzadnej szkoły wyzszej Akademia i politechnika ma coraz mniej studentów z roku na rok zamykane będą wydziały np fizyczny bo nie ma chętnych i tu także szanse na Uniwersytet sa marne.
Zamiast iść do przody wszystko idzie w tył.Region nie ma spójności jak można nazwać Sandomierz ziemią świetokrzyską? co to jest ziemia świetokrzyska i kiedy powstała chyba w 1998 roku po reformie administracyjnej.TU JEST MAŁOPOLSKA i każdy to wie wiec najlepszym rozwiązaniem było by przyłączenie się do silnego Krakowa i małopolski niż trwac w tym marażmie sztucznego województwa.

POZDRAWIAM KIELCE I KIELCZAN
Obserwuj wątek
    • bmwariat Re: Po co województwo? 19.09.06, 15:19
      Gość portalu: 222 napisał(a):

każ
      > dy to wie wiec najlepszym rozwiązaniem było by przyłączenie się do silnego
      Krak
      > owa i małopolski niż trwac w tym marażmie sztucznego województwa.
      >
      > POZDRAWIAM KIELCE I KIELCZAN

Podobnie myślał RADOM przyłączając się do Warszawy. Teraz chce się odłączyć, bo
      moloch Warszawa wsysa wszystko. Podobnie byłoby z Krakowem. Co do Kielc to
      słusznie. Kielce zabierają najwięcej i myślą tylko o sobie...
      Ktoś kiedyś powiedział" Żyjemy w Świętokrzyskiem a nie w Kieleckim"
      • Gość: salonowiec Re: Po co województwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 15:49
        A w Tarnowie (miasto kiedyś wojewódzkie) bida piszczy aż ją słychać pod
        Szczucinem.
      • Gość: Hej Re: Po co województwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 15:44
        nasz Wel-walczy głównie o głosy a jak je zdobyć jak nie propagandom??Na niego
        maja głosować kielczanie nie ostrwiecczanie!Cała kasa dla Kielc i już go lubia
        a co potem??Hm ucichnie wszystko?Jak pamiętam nasz Welik też nie był za
        województwem chyba Go ciągneło w strone Krakowa.
    • Gość: darek Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 15:49
      Nie zapominaj,że ciągłość tego województwa trwa od 1918roku i gadaj głupot,że
      Kielce w regionie nic nie znaczą po po prostu kłamiesz.Najlepiej byłoby aby
      stolica województwa zarastała krzakimi walącymi ruderami.Róbcie coś i Wy w
      Ostrowcu,Sandomierzu,macie wszak władze powiatowe,prezydentów i
      burmistrzów,zbliżają się wybory.Wybierzcie ludzi mądrych i inicjatywnych,a nie
      oglądajcie się na Kielce czy mają cos dać czy nie.Ile poprawnie skonstruowanych
      wniosków i dofinansowanie inwestycji w waszych miastach zostało złożonych w
      odpowiednich urzędach samorządowych?Marszałek województwa jest z Połańca.Kielce
      miały plan,odpowienie umotywowanie i dostały dofinansowanie z Unii na stadion i
      halę.Może z perspetkywy Sandomierza czy Ostrowca to nie potrzebne,ale akurat z
      punku widzenia Kielc jak najbardziej.Lotnisko ma słuzyć regionowi,drogi też,ale
      jeśli o most w Połańcu to na prawdę bardziej on potrzeby Mielcowi czy
      Rzeszowowi niż naszemu regionowi,choć nie neguję tej inweswtycji.Oni lotnisko
      juz mają,my nie.A co do Sandomierza,to na Boga z kim ten Sandomierz tak się
      związał przez 23 lata tarnobrzeskiego?Chyba tylko z okolicznym Tarnobrzegiem
      poprzez koterie partyjne i towarzyskie.Od 1918 do 1939 w kieleckim,w czasie
      okupacji w tym samym dystrykcie,a od 1945 do 1975 w kieleckim.Więc o co chodzi??
      • Gość: darek Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 15:53
        Brak tradycji bycia w woj.krakowskim,nigdy te ziemie tam nie należały
        kolego.Poczytaj historię.A woj.Świętokrzyskie?A co niby Św.Krzyż nie leży na
        terenie diecezji Sandomierskiej.Nie ośmieszaj się.Owszem nic nie miałbym
        przeciw ,aby powrócić do starej nazwy Sandomierskiego,ale wtedy gdzie
        Radom,Opoczno?No i jakie mozliwości byłyby pełnienia przez Sandomierz funkcji
        stołecznych,poza piękną 1000letnią historią to obecnie zabytkowe
        miasteczko/niespełna 30 tysięczne /może stanowic co najwyżej cenną perełkę tej
        ziemi.Pozdrawiam.
      • oryganion1 Re: Po co województwo? 19.09.06, 19:02
        juz nie mówiac o Guberni Kieleeckiej z Olkuszem włacznie ale historycznie to
        powinno byc województwo sandomierskie raczej

Ale co przeszkadza aby Polske tworzyły 5 - 6 wielkich historycznych regionów i
        gminy?
      • isoxazolidine Re: Po co województwo? 20.09.06, 12:03
        Gość portalu: darek napisał(a):

> Nie zapominaj,że ciągłość tego województwa trwa od 1918roku

Nie zapominaj o braku ciągłości - za okupacji ale jednak ... Zresztą dosnkonale
        o tym pamiętasz bo wspominasz o tym fakcie w późniejszym poście ;))
        pozdr
      • Gość: kik Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 11:51
        jestem z Połańca i most ma służyć Połańcowi. W dupie mam Kielce, nie bylem w
        tym miescie od wielu lat. Nie mam potrzeby tam jezdzic, nie czuje się z nim
        jakos zwiazany. Połaniec to Małopolska, nie ziemia świętokrzyska.
        • Gość: ping- pong Re: Po co województwo? IP: 82.139.11.* 03.10.06, 14:06
          Kik jestem z Kielc i odpowiem Ci w podobnym tonie:
          Mam w dupie Połaniec Marszałka pochodzącego z tego Połańca i most po którym
          chciałby sobie spacarować bo nie mam potrzeby ja po nim spacerować Nigdy nie
          byłem w Połańcu.
          Może wam Kraków zasponsoruje:)
    • Gość: SmurfMądrala Re: Po co województwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 16:04
      Czy kiedykolwiek mieliśmy związki administracyjne z Krakowem?
      A skąd powszechna opinia o niechęci Krakowian do Kielczan?
      Po co wogóle województwa?Może wszystko przenieśmy do Warszawy?
      Swietnie,że pomiędzy Mazowszem a Malopolską jest odrębna kraina pogranicza.
      Jeśli moje Miasto jest jest stolicą województwa(kiedys guberni)od okolo
      150 lat,to trzeba to utrzymać.
      A uniwersytet powstanie,ale techniczny.

• Gość: budda Re: Po co województwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 16:09
      Małopolska to pojęcie historyczne dla naszego obszaru. Gdybyś chciał jednak
      utworzyć województwo małopolskie ze wszystkich terenów historycznej małopolski
      obejmowało by ono obecne malopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie, pół
      śląskiego, południe mazowieckiego i lubelskiego oraz południowy wschód
      województwa łódzkiego. Byłoby niewątpliwie największym województwem w kraju.
      Poza tym o znaczeniu województwa nie decyduje tylko znaczenie Kielc, ale
      znaczenie innych ośrodków miejskich, trójmiasta w północnej części, którego
      liczba ludności jest porównywalna z Kielcami, Sandomierz i inne mniejsze jak:
      Włoszczowa, Jędrzejów, Końskie, Staszów, Busko.
      Co do uczelni to się niezgodzę. Rzeczywiście Kielce są jedynym miastem
      wojewódzkim w którym nie ma uniwersytetu, co nie znaczy, że nie ma tu porządnej
      szkoły wyższej. Politechnika zajmuje w rankingach takie miejsce mniej więcej w
      śroku. Akademia Świętokrzyska również kształci na dość wysokim poziomie, wyższym
      niż nie jeden uniwersytet. Na Akademii jest również wiele kierunków, których na
      nie jednym uniwersytecie brakuje. Gdyby w tej chwili zmienił się status uczelni
      i zostałaby uniwersytetem od razu w rankingu przeskoczy takie uniwersytety jak:
      Opolski, Zielonogórski czy Rzeszowski.
      Poszukaj dokładnie, a potem powiedz czy rzeczywiście wcześniej nie było takiego
      określenia jak Ziemia Świętokrzyska.
      • Gość: mania Re: Po co województwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 16:28
        Po co dyskusje na wielu forach, sugerujące możliwosc nowego podziału
        administracyjnego kraju ? Podział adm.to nie jest rzecz robiona na 10 lat,
        potrzeba co najmniej cwierc wieku, by sie przekonac czy obecny zdał egzamin. To
        nie wyklucza oczywiscie korekt granic,szczególnie w przypadku Radomia,
        Czestochowy czy Opola. Kielce na pewno powinny być województwem najlepiej w
        granicach sprzed 1975, a może nawet z Zagłębiem.
      • Gość: ala Re: Po co województwo? IP: 82.139.11.* 26.09.06, 14:55
        Buddo, Akademia nie kształci już na dość wysokim poziomie - gdy kilkanaście lat
        temu robiłam tu licencjat z j. angielskiego, to faktycznie potem na
        Uniwersytecie, nie miałam żadnych problemów i zaskoczyło mnie, że wymagania
        były właściwie mniejsze niż na naszej lokalnej uczelni. Obecnie studia
        filologiczne, tzw. niestacjonarne - dawniej zaoczne, kończą często miernoty,
        które mają problemy z gramatyką, ortografią, czy słownictwem. Zdarzają się
        studenci z różnymi - zaniedbanymi - dysfunkcjami (dysleksja / dysgrafia), które
        powinny ich zdyskwalifikować na starcie, bo w założeniu zostaną oni kiedyś
        nauczycielami i będą mieli za zadanie uczyć nas i nasze dzieci poprawnie
        czytać, pisać, mówić. Szkoda, że poziom tak spadł - jeszcze kilka lat temu
        miałam ćwiczenia z fantastycznymi grupami weekendowymi i im zależało na nauce -
        teraz studenci płacący, czyli utrzymujący uczelnię, stają się niestety w dużej
        mierze (nie ujmując jednostkom, którym w dalszym ciągu zależy na
        nauce) "świętymi krowami", od których nie powinno się zbyt wiele wymagać.
    • Gość: zuza Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 16:57
      najlepiej to cicho siedzieć i liczyć na drapane a jak sie udrapie to zjeść i
      czekać na nowe !
      Nie wiem trzykrotna 2 czemu powtarzasz slogany z radomskiego forum. Zabrakło
      im odwagi być z nami walce o swoje miejsce na mapie i teraz tego żałują
      wypisujac brednie,niech im tak będzie.
      Trzeba znać historię by móc powiedzieć iż Sandomierz i jego ziemie nie należały
      do świetokrzyskiego ?/w Radomiu szczycą się Automobilklubem Świętokrzyskim a
      głosowali za Mazowszem/
      A co się wg Ciebie cofa ?
      Brak inicjatywy ze strony lokalny władz aż widać ,pokaż co Twoje władze
      zainicjowały i co zrobiły by było lepiej ?
      determinacje widać u przedsiebiorców ,zaś władza centralna ma nas gdzieś
      rozdielajac srodki z unijnej pomocy dla firm na nasze wojwództwo przypadło ~~2%
      środków i to ma być wyrównywanie szans ?
      Tramawaj w Kielcach jest potrzebny lecz brak potoków /ulic/komunikacyjnych o
      szerokościach spełniajacych wymogi.Ciągi komunikacyjne zaprojektowane w latach
      60/70 beż wyobraźni i teraz trzeba się męczyć.Kto ówczas myślał o obwodnicach
      miasta a teraz całe potoki zachód-wschód ,zachód-południe,południe-północ przez
      centrum /a obecni planiści dołozyli jeszcze hipermarkety i jest fajnie/
      Kraków ciagnie do siebie pieniądze z okolicznych gmin i powiatów bo ciagle mu
      brakuje na modernizacje,odnowę i rozbudowę i tak by to nas tam spotkało.
      Ciekawi mnie jakie dasz argumenty które przekonają ludzi o przyłaczeniu do
      Krakowa -podaj przykłady krakowskiego realizacji myśli !
      • Gość: ja Re: Po co województwo? IP: 82.139.38.* 19.09.06, 23:11
        /w Radomiu szczycą się Automobilklubem Świętokrzyskim a
        > głosowali za Mazowszem/

Chrzanisz
      • Gość: RR Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:34
        >Nie wiem trzykrotna 2 czemu powtarzasz slogany z radomskiego forum. Zabrakło
        >im odwagi być z nami walce o swoje miejsce na mapie i teraz tego żałują
        >wypisujac brednie,niech im tak będzie.

Niczego nie żałują a już na pewno nie tego, że nie są w świetokrzyskim
        • Gość: fazi Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 09:44
          k silnego partnera dla Kielc to wielka szkoda. Co się tyczy świętokrzyskiego to
          może Kielce rozwijają się szybciej niż reszta regionu, ale wszedzie widać coś
          nowego. Jestem przekonany o potrzebie mostu w Połańcu, potrzebne jest lotnisko
          dla równomiernego rozwoju.
      • isoxazolidine Re: Po co województwo? 20.09.06, 12:02
        Gość portalu: zuza napisał(a):

> w Radomiu szczycą się Automobilklubem Świętokrzyskim a
        > głosowali za Mazowszem/

a gdzie jest w Radomiu Automobilklub Świętokrzyski ?? ;)))
        pokręciły ci się chyba automobilkluby. u nas jest ale RADOMSKI - i nim się
        rzeczywiście szczycimy :))
        • Gość: Krys Automobilklub Świętokrzyski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:47
          > Gość portalu: isoxazolidine napisał:

> a gdzie jest w Radomiu Automobilklub Świętokrzyski ?? ;)))
          > pokręciły ci się chyba automobilkluby. u nas jest ale RADOMSKI

Słabiutko chłopcze znasz historię, także swojego miasta. Automobilklub Radomski
          nosi obecną nazwę od 1991 r. Przedtem nazywał się Automobilklub Świętokrzyski.

Historia z całą pewnością nie jest twoją dobrą stroną, zajmij się lepiej
          dziedziną, z której wywodzi się twój nick. OK?

• Gość: RAD Re: Automobilklub Świętokrzyski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 16:20
            Gość portalu: Krys napisał(a):

> Słabiutko chłopcze znasz historię, także swojego miasta. Automobilklub Radomski
            >
            > nosi obecną nazwę od 1991 r. Przedtem nazywał się Automobilklub Świętokrzyski.

A co to ma do rzeczy że przed 1991 r była inna nazwa? Juz ponad 15 lat jest taka
            jaka jest i nie rozumiem dlaczego przywołujesz nazwe sprzed tego okresu i co ona
            ma do szczycenia sie nią skoro tak jak napisano w Radomiu szczycimy się ale
            Automobilklubem Radomskim a nie świętokrzyskim.
    • Gość: Domi Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 17:18
      dokładnie zgadzam się w 100% a dodatkowo władze Kielc chca zablokować
      inwestycje ważną dla wschodniej części tzw. Świętokrzyskiego - most na Wiśle
      niedaleko Połańca.
    • Gość: Krys Pomyliłeś się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 17:55
      Gość portalu: 222 napisał(a):

> miasto które ma niecałe 200 tys
      > mieszkańców

Błąd. Nie "niecałe" 200 tys., lecz ponad 200 tys. OK?
      • bmwariat Re: Pomyliłeś się 20.09.06, 12:08
        Gość portalu: Krys napisał(a):

> Gość portalu: 222 napisał(a):
        >
        > > miasto które ma niecałe 200 tys
        > > mieszkańców
        >
        > Błąd. Nie "niecałe" 200 tys., lecz ponad 200 tys. OK?

Błąd
        199 tys
        • Gość: Krys Re: Pomyliłeś się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 16:02
          Głupiś chłopczyku.

www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/ludnosc/powierz_teryt/2006/pow_lud_teryt_2006.pdf

A tak na marginiesie: skąd czerpiesz informacje na ten temat? Może z wypowiedzi
          innych forumowiczów?
          • bmwariat Re: Pomyliłeś się 20.09.06, 16:12
            fajne, dzięki:))) no to się niedużo pomyliłem:). Jak dalej tak emigracja będzie
            postępować to osiągnie 199 tys...:-/
            Ps.. nie jestem głupi i nie jestem chłopczykiem:D
            • Gość: Krys Re: Pomyliłeś się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 16:28
              Liczba ludności Polski spada, stąd też spada liczba ludności miast. Wszystkich
              miast, nie tylko Kielc. To proste.
              Zresztą nie ma to żadnego znaczenia. Są w Europie ośrodki mniejsze od Kielc
              nawet kilka razy, a których znacznie gospodarcze, kulturowe, naukowe,
              turystyczne czy jakikolwiek inne wykracza nie tylko poza swój powiat czy
              województwo, ale często także poza granice kraju. Przykładem - jednym z wielu -
              mogą być szwajcarskie miasta Sion, Neuchatel, Lugano, każde z nich liczy po
              około 30 tys. Bazylea ma 166 tys., a Radom 220 tys., a które miasto ma większą
              rangę? (No dla niektórych z pewnością to drugie).
              • Gość: R-m Re: Pomyliłeś się IP: 82.139.38.* 20.09.06, 17:14
                a Radom 220 tys.,

Radom ma ludność ogółem - stan w dniu 31 grudnia 2005r. 227 018 tyle w temacie..
                źr. www.radom.pl/?tekst=liczby
                • Gość: Krys Re: Pomyliłeś się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 17:45
                  Nie ma to absolutnie żadnego znaczenia. Napisałem 220 dla orientacji, a czy ma
                  7 tys. mniej czy więcej jest zupełnie obojętne. Ale, byś nie poczuł się nadto
                  obrażony, koryguję to na całe 230 tys.

Pisa ma 88, a Siena 55 tys. ludzi. Toć przy Radomiu to prawdziwe wiochy! I to
                  na dodatek zabite dechami. Co?
                  • Gość: R-m Re: Pomyliłeś się IP: 82.139.38.* 20.09.06, 18:44
                    Jakby w Kielcach był przyrost dodatni ludności to Byście się porównywali do Nowego Jorku a na innych mówili wiochy, a tak maleje wam to i innych w dół ciągnąć i porównywać do państw za granicą gdzie są miasta wielkości Ostrowca Św. Stolicami kraju. Co mnie Siena obchodzi prawda jest taka że spada wam liczba ludności w dużo szybszym tempie niż w innych miastach w Polsce nawet tych nie wojewódzkich co się „mniej liczą” w porównaniu z niektórymi „aglomeracjami” wojewódzkimi.

• Gość: Krys Re: Pomyliłeś się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:30
                      Gość portalu: R-m napisał(a):

> prawda jest taka że spada wam liczba ludnośc
                      > i w dużo szybszym tempie niż w innych miastach w Polsce

Spokojnie. Liczba ludności spada nie tylko "nam", ale wszystkim miastom w
                      Polsce. Wyjątkami są miasta-satelity, vide Piaseczno - na tej samej zresztą
                      zasadzie wzrasta nieco liczba ludności w okolicznych gminach.
                      Czy akurat w Kielcach spadek następuje w szybszym tempie? Być może. Nie
                      wgłębiałem się, bo w sumie - jak pisałem w poprzednich postach - jest to mało
                      ważne.

> Co mnie Siena obchodzi

Myślałem, że masz szersze horyzonty. Ale tu faktycznie pomyliłem się.

> porównywać do państw za granicą gdzie są miasta wielkości Ostrowca Św. stoli
                      > cami kraju.

Podałem przykład Włoch. A tam stolica zdaje się nie jest wielkości Ostrowca Św.
                      Chyba, że masz na ten temat inne "informacje", co?
                      • Gość: R-m Re: Pomyliłeś się IP: 82.139.38.* 22.09.06, 00:43
                        Dobra nie fisiuj Tak ma być bo inne państwa mają małe miasta to Kielce że się zmniejsza ilość ludności znakomicie będą do tego pasować.
                        Tylko wara od porównywania do Radomia bo my nie równamy w dół i nie życzymy sobie żeby ktoś nas za sobą ciągnął.
                        • Gość: Krys Re: Pomyliłeś się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 10:01
                          Gość portalu: R-m napisał(a):

> inne państwa mają małe miasta

Włochy mają małe miasta?

> Tylko wara od porównywania do Radomia bo my nie równamy w dół

Gość portalu: WR napisał(a):

> Buntują się Radom, Łomża, Biała Podlaska, Elbląg, Kalisz,
                          > Ostrołęka i inne miasta.

(forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=48430457&a=48780281)

Tak, istotnie. Biała Podlaska, Ostrołęka, Łomża - to równanie w górę.
                          • Gość: R-m Re: Pomyliłeś się IP: 82.139.38.* 22.09.06, 10:35
                            > Włochy mają małe miasta?

W wątku nie tylko o Włochach było pisane.

> Buntują się Radom, Łomża, Biała Podlaska, Elbląg, Kalisz,
                            > Ostrołęka i inne miasta.

A co ma „bunt” miast wobec aktualnemu podziałowi administracyjnemu do porównywania?
                            Kończę gadkę bo odbiega od tematu watka.
                            Miejcie sobie to województwo ja Wam nie bronię tylko nie mieszajcie do tego jak zwykle Radomia.
                            Pozdr koniec.
                            • Gość: Krys Re: Pomyliłeś się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 11:37
                              Nikt tu Radomia do tego nie "miesza". Po prostu nie ta skala.
                          • Gość: WR Przeoczyłem. IP: 82.139.8.* 22.09.06, 22:26
                            Przeoczyłem buntującą się Częstochowę. Przepraszam.
                • Gość: oko Re: Pomyliłeś się IP: *.centertel.pl 03.10.06, 00:15
                  Radom ma 227o18tys mieszkańców w tym 20 tys dresiarzy.
                  • Gość: 5 Re: Pomyliłeś się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 14:10
                    przynajmniej nie takich debili jak ty w kielcach
              • kszo.pany Re: Pomyliłeś się 20.09.06, 17:37

Nie przejmuj się BMWariacie - całe Województwo ma według niektórych ok.200.000,
                bo dla nich kończy się ono na moście w Cedzynie, a cała reszta i tak nie jest
                istotna...
              • Gość: Andy Re: Pomyliłeś się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 17:38
                Szwajcaria jest krajem, w którym trodno o miasta wielkości 200 tys mieszkanców,
                więc porównanie nie na miejscu.
                • Gość: Krys Re: Pomyliłeś się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:08
                  Gość portalu: Andy napisał(a):

> Szwajcaria jest krajem, w którym trodno o miasta wielkości 200 tys
                  > mieszkanców, więc porównanie nie na miejscu.

OK. Niech ci tak będzie. Poniżej masz przykłady z Włoch.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=48873458&a=48948842
        • Gość: ckk Re: Pomyliłeś się 202 609 tys IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 21.09.06, 20:17
          pl.wikipedia.org/wiki/Kielce
          Kielce mają dokładnie 202609 tys mieszkańców, aglomeracja Kielecka 308652 tys.
          • Gość: Krys Re: Pomyliłeś się 202 609 tys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:26
            Gratuluję źródła!

("źródła" - chciałem oczywiście powiedzieć).
          • Gość: ckk Re: Pomyliłeś się 202 609 tys IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 21.09.06, 20:27
            Mieszkańców rzeczywiście ubywa ale wielu z nich po prostu buduje domy poza
            granicami miasta na codzień pracując przebywając w Kielcach.
            • Gość: Krys Re: Pomyliłeś się 202 609 tys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:29
              Jestem akurat jednym z nich.

Jeszcze a propos owego "źródła": szczegółnie ta "aglomeracja" jest niesamowita.
              • vindicator Re: Pomyliłeś się 202 609 tys 03.10.06, 16:28
                Są to aktualne dane na podstawie um.kielce.pl, co wam się nie podoba?
    • Gość: Ala Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 19:38
      tak bo dla władz Kielc to lotnisko ma znaczenie dla całego regionu a np. mot na
      Wiśle to nie ?? buta władz Kielc składnia część gmin do zastnowienia się nad
      sensem bycia w tym regionie - zwłaszcza gmin ościennych a może nawet całych
      powiatów
      • Gość: darek Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 20:01
        Alu nikt nie neguje potrzeby wybudowania mostu na Połańcu,ale moze z innych
        środkow i akurat nie w tej chwili,pomyśl teraz przez chwilę droga w Połańcu
        przez Wisłe skomunikuje głównie powiat Staszowski z powiatem Mieleckim i
        tyle,nie wiem czy przy stanie drogi Kielce -Staszów/wojewódzkiej/ połączenie na
        Rzeszów przez most w Połańcu będzie miało aż takie znaczenie
        strategiczne/przynajmniej w tej chwili/.Raczej będzie to polączenie ważne dla
        ruchu lokalnego,co też jest ważne,ale nie na tyle ważne z punktu widzenia
        strategii regionu.A w koncu gdzie powiat staszowski leży?Na Podkarapciu?Lotnisko
        jest dzialaniem priorytetowym nie tylko dla Kielc,ale dla regionu.No chyba,że
        nie czujecie się związani z tym regionem.
        • Gość: Ala Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:54
          tak bo lotnisko to dla Was jest czymś regionalnym - cała wschodnia część
          regionu potrzebuje tego mostu - już od razu porównania czy dla Kielc most się
          przyda - poprostu wy juz poza własnymi opłokami nie widzicie nic. Staszów,
          Opatów i inne miasta wschodniej części Świętokrzyskiego nie potrzebują
          lotniska - nam wystarczą lotniska chociażby w Krakowie, Warszawie czy
          Rzeszowie !!!
          • robi2009 Re: Po co województwo? 22.09.06, 19:33
            Taa jasne. To po co wam ten most? W Warszawie czy Krakowie też są mosty! Dalej,
            po co nam uniwersytet? Przecież w Krakowie, Warszawie, Rzeszowie też są
            uniwersytety! Niedobrze mi się robi, jak czytam takich ignorantów, dla których
            najważniejsze jest własne podwórko, a nie dobro ogólne. Lotnisko będzie służyć
            rozwojowi całego regionu, nie tylko Kielc. jaki businessman będzie chciał tu
            zainwestować, jak nie ma porządnego połączenia z resztą świata. A co rozwojowi
            województwa da most w Połańcu? Niech mi ktoś napisze racjonalne argumenty, które
            będą przekonujące.
      • Gość: daro Starachowice przegrały MAN'a IP: *.crowley.pl 23.09.06, 19:19
        > tak bo dla władz Kielc to lotnisko ma znaczenie dla całego regionu a np. mot na
        >
        > Wiśle to nie ?? buta władz Kielc składnia część gmin do zastnowienia się nad
        > sensem bycia w tym regionie - zwłaszcza gmin ościennych a może nawet całych
        > powiatów

pamiętaj, że Starachowice i Świętokrzyskie przegrały fabrykę MAN'a na rzecz
        Niepołomic, przez brak lotniska i dobrych dróg
        • Gość: havi Re: Starachowice przegrały MAN'a IP: 80.50.251.* 03.10.06, 19:35
          brawo niepolomice
          fabryka blizej swiata
    • Gość: powiat Re: Po co województwo? IP: 82.139.11.* 19.09.06, 20:21
      Liczcie sie z nami bo sie wypniemy na was powiaty wojewodztwa
      • Gość: SKS Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 09:42
        Najgorzej będzie jak powiaty wypna sie na was wystarczy aby odłączyło się trzy
        powiaty Starachowice Skarzysko Ostrowiec i jest poo województwie.
        • bmwariat Re: Po co województwo? 20.09.06, 12:09
          Powstało "Trójmiasto nad Kamienną"
        • Gość: Krys TSK, TST, TOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:38
          Gość portalu: SKS napisał(a):

> Najgorzej będzie jak powiaty wypna sie na was wystarczy aby odłączyło się
          trzy
          > powiaty Starachowice Skarzysko Ostrowiec i jest poo województwie.

Może i tak byłoby, ale nie będzie, bo TSK, TST, TOS nie odłączą się. Zresztą
          nawet gdyby była u nich taka wola (a oczywiście takiej nie ma), to i tak nie
          mają możliwości. Idąc dalej w tym gdybaniu: nawet gdyby miały taką wolę i
          możliwości, to do czego by się przyłączyły?
          Tak że bez siania głupot.
    • Gość: Krzyżtopór Re: Po co województwo? IP: *.prenet.pl 19.09.06, 22:50
      Pozdrawiam Kielce z Częstochowy i mam nadzieję , że województwo Świętokrzyskie
      nigdy nie zostanie zlikwidowane ale wręcz przeciwnie zostanie powiekszone o
      Częstochowę i całą Ziemię Częstochowską jako nowe , silne Województwo
      Staropolskie oparte na dobrze skomunikowanym terenie obu miast trasą S 46 z
      dostępem do planowanej autostrady A1 w Częstochowie aby już zaden malkontent z
      Radomia czy innych miast nie powiedział , że Kielc nikt nie lubi i należy je
      poddac władzy w Krakowie!
      • brazylion3 Re: Po co województwo? 20.09.06, 00:16
        Powołując się na wiedze wybitnych ekspertów i swoją własną twierdze, że województw powinno być 12. To województwo nie racji bytu, to jest chory twór. rozwija się tylko stolica będąc historycznym ,,chłańskiem,,
        • Gość: darek Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 07:17
          Chłopie odpuść te swoje ostrowieckie fobie antykieleckie.Jak ci źle przeprowadź
          się do Krakowa tam będziesz miał lepiej.
          • Gość: der Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 09:44
            Po co się przeprowadzać jak my tu czekamy na Kraków i Małopolskie
            • Gość: malopolanin Re: Po co województwo? IP: 80.50.251.* 03.10.06, 19:38
              my kielc nie chcemy!
              ale emigrantow przyjmiemy.
          • Gość: Marek Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 09:45
            Ostrowiec, Sandomierz, Opatów, Staszów - tu już głosno słychać o tym, że
            niedobrze dzieje się w regionie bo Kielce niczego nie chcą oddac do terenu -
            nawet strategiczny dla wschodnieego Świętokrzyskiego most na Wiśle nie chcą nam
            wybudować - SKANDAL
            • Gość: Krys Głośno? Masz coś ze słuchem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:51
              Gość portalu: Marek napisał(a):

> tu już głosno słychać o tym, że
              > niedobrze dzieje się w regionie

Głośno? Tak głośno, że nigdzie nie słychać. Chyba, że w twoich uszach coś
              brzęczy, udaj się więc do laryngologa.
        • jurand_pl Re: Po co województwo? 20.09.06, 14:31
          Darek spójrz na mape i powiedz gdzie będzie zlokalizowane to lotnisko! Jakie ono
          będzie miało znaczenie dla innych dużych miast w województwie jak zlokalizowane
          są w PN-wscg jego cześci debil kto wymyślił taka lokalizacje miał coś chyba na
          celu. Dlaczego ono nie jest w pobliżu np Skarżyska pomiędzy trasami na Warszawę
          i Rzeszów? Dlaczego województwo wstrzymuje rozwój Skarżyska Starachowic Ostrowca
          Sandomierza pamiętaj że to w Sejmiku podejmuje się podział środków z UE.
          • Gość: darek Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 15:06
            Powiedz mi w jaki sposób województwo wstrzymuje rozwój tych miast,czy
            zaniedbania władz samorządowych tych miast jest wstrzymywaniem przez Kielce ich
            rozwoju?Popatrz -Skarżyskie Mesko ma udział w offsecie F-16,produkują amunicję
            i rakiety,w Starachowicach rożne firmy z obcym kapitałem i nie tylko inwestują
            w SSE,Sandomierz huta szkła Pilkington tez nieźle prosperuje i nie
            tylko,potrzeba tylko starań władz Sandomierza ,aby to miasto uczynić perełką
            jak Kazimierz Dolny,Ostrowiec ma Celsę i też sporo firm tam inwestujacych,więc
            o co chodzi.Że w Kielcach dla I ligowej Korony wybudowano porządny stadion
            piłkarski,że wybudowano porządna halę dla piłkarzy recznych,to źle,to Was
            gryczie.Że Kielce rewitalizują centrum,budują deptak,rozwijają i porządkują
            centrum i uklad komunikacyjny to źle?.Drogi krajowe w planach też są to
            przebudowy/nawet 9 i 42/.Jak Ostrwiec wybudował stadion i basen olimpijski to
            tyle krzyku nie było.W porzadku,uważacie ,ż jest wam źle,że Kielce sie
            rozwijają,ale tam np.jest kilka spółek prwyatnych/Kolporter,spółki Sołowiowa
            które inwestują w Kielcach,są to firmy prywatne,to też źle,że inwestują ci
            panowie w swoim mieście?Mówicie Kraków,może Rezszow.Dobra nawet jakby
            zlikwidowano to województwo w co ja nie wierzę,to panowei z
            Ostrowca,Starachowic,Skarzyska,Sandomierza itp zawsze będziecie na peryferiach
            obcego regionui na prawdę nikt już nie będzie się przejmował Waszym
            losem/przykład byłych miast wojewódzkich-Radom,Częstochowa,Tarnów/.Owszem wtedy
            Kielcom też będzie źle,ale Wam też nie najlepiej.Pozdrawiam.
            • Gość: Krys Re: Po co województwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 15:42

> Że w Kielcach (...) to źle, to Was
              > gryzie.

Słuchaj Darek, nikogo nic nie gryzie, żadnych "was", żadnych "ich". To gryzie
              jedynie juranda i jemu podobnych. Nie ma sensu w ogóle prowadzić polemik z
              takimi osobnikami, zresztą niewykluczone, że ci wszyscy krytykanci Kieleckiego
              to jedna i ta sama osoba.
              • Gość: tk Re: Po co województwo? IP: *.backiel.com.pl 20.09.06, 21:47
                nie wiem jak świętokrzyskie, ale w pasożycie lubuskim zielonogóra pożera, zabiera, kradnie wszystkie środki z budżetu województwa, środki unijne etc. kosztem Żagania, Międzyrzecza i innych miast, dodatkowo włacza się w to druga pseudostolyca Gorzów Wlkp. precz z lubuskim!! czyżby i świętokrzyskim?
                • Gość: Krys Re: Po co województwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:46
                  Gość portalu: tk napisał(a):

> nie wiem jak świętokrzyskie, ale w pasożycie lubuskim zielonogóra pożera,
                  > zabiera, kradnie wszystkie środki z budżetu województwa, środki unijne etc.
                  > kosztem (...) innych miast,

Skoro nie wiesz, to ci powiem - w świętokrzyskim tak nie jest.
                  • Gość: Vm Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:54
                    A skąd ty to wiesz??
                    • Gość: Krys Re: Po co województwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 18:02
                      He, a skąd ty wiesz, że dzisiaj jest czwartek albo, że dwa i trzy to pięć?
                      • Gość: Vm Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 21:38
                        > He, a skąd ty wiesz, że dzisiaj jest czwartek albo, że dwa i trzy to pięć?

A skad wiesz ze ja to wiem? Moze akurat tego nie wiem, wiec nie odpowiadaj
                        pytaniem na pytanie tylko argumenty poproszę, a nie filozofowanie.
              • jurand_pl Re: Po co województwo? 21.09.06, 14:23
                Darek powiedz mi gdzie napisałem że jestem za zlikwidowaniem województwa? Dla
                mnie niech ono istnieje jak najdłużej. I nie chodzi mi o rozwój samych miast a o
                inwestycje pro wojewódzkie czyt. lotnisko, drogi czy rozwój (przemyslany)
                turystyki, transport na terenie województwa (pkp). Powiedz mi dlaczego
                Wojewódzki zarząd dróg nie chce się zgodzić o włączenie obwodnicy Ostrowca do
                przebudowy drogi Skarżysko - Opatów (nie pamiętam jaki to numer) tylko ominięcie
                Ostrowca i budowę nowej drogi przecież to większe koszty? Kris takich jak ja
                jest więcej i zapewniam Cię że te wszystkie posty nie pisała jedna osoba.
              • Gość: Pikuś Re: Po co województwo? IP: *.centertel.pl 03.10.06, 00:49
                Szanowni Kielczanie wreszcie jesteście na właściwym tropie to jakiś lajonik
                gra Wam na nosie. Budżet unijny na lata 2007-13 rozdzielony nie macie się czego
                obawiać jeśli chodzi o likwidację województwa trzymajcie się kupy bo kupy nikt
                nie ruszy. Pozdrowienia z Rzeszowa.
            • Gość: ree prawda o Polakach IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 21.09.06, 20:42
              Re Darek
              Bo jest taki kawał o Polakach czego przykładem są właśnie ci malkontenci
              narzekający na nasze województwo " Któregoś dnia Niemiec zauważył że jego sąsiad
              wybudował piękny dom, pomyślał co by tu zrobić żeby taki sam wybudować. W innym
              sąsiednim kraju któregoś dnia Polak zauważył że jego sąsiad wybudował piękny
              dom, pomyślał co by tu zrobić.....żeby zawalił mu się ten dom ?" Ot i cała
              prawda o zazdrośnikach.
              • Gość: Krys Re: prawda o Polakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:43
                Ano tak. Na to właśnie cierpi część mieszkańców sąsiedniego nam grodu nad
                Mleczną.
                • Gość: Waldek Re: prawda o Polakach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 21:41
                  Widze że lubisz pić do grodu nad mleczną choć tak naprawdę to mieszkańcy
                  wschodniej części woj. świętokrzyskiego zabierali głos wtej materii, ale
                  najwyraźniej jestes jednym z tych którzy cierpią na przypadłość antysąsiedzką
                  • Gość: Krys Re: prawda o Polakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 21:58
                    Gość portalu: Waldek napisał(a):

> Widze że lubisz pić do grodu nad mleczną

Akurat nie (siehe unten).
                    Dałem tylko przykład wspomniej przez kogoś przypadłości polskiej. Myślę, że
                    dobry.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=48430457&a=48533611
                    • Gość: Waldek Re: prawda o Polakach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 23:48
                      A wg mnie ty sam jesteś najlepszym tego przykładem, podając taki przykład.
                      • Gość: Krys Re: prawda o Polakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 09:54
                        "Według" ciebie tak może być.
        • Gość: a Re: Po co województwo? IP: *.pu.kielce.pl 26.09.06, 14:38
          Mówisz o Warszawie?
    • Gość: sandomierz Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 21:25
      a co tu niektoorzy wygaduja ze wschodniej czesci wojewoodztwa potrzebny jest
      most na wisle??? on jest nam tak potzrebny jakpryszcz na dupie i tyle!!!! troche
      rozumu panowie pozdrawiam
    • Gość: pegaz Re: Po co województwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 18:46
      To województwo jest potrzebne po to, aby do niego z czasem przyłączył się
      Radom.Jeżeli woj. mazowieckie osiągnęlo 74% poziomu rozwoju UE a za rok
      przekroczy 75%, to rozsądek nakazuje, aby pożegnać się w bogatą Warszawą i jako
      biedne Mazowsze przyłączyć sie do nielubianych scyzoryków.A jak nie ,to klepcie
      biedę i byćcie dumni, że jesteście razem z bogatą Warszawą, ale jako ta
      najuboższa i pogardzana jej część.A co do Uczelni doceńmy je, chociaż jak się
      mi wydaje, wielu prominentów nie chce zauwazyć maszego intelektualnego
      rozwoju.Co piąty mieszkaniec miasta Kielce w wieku powyżej 13 lat/ takie są
      niestety statystyki/ a w rzeczywistości co 4 jego mieszkaniec ma wyzsze
      wykształcenie, którego mu nikt nie podarował a doszedł tego własna pracą na
      studiach i na studia.Niestety z tego miasta w okresie 1990- 2005 ubyło aż 18
      tys. ludzi w wieku od 0-17 lat, a przybyło nam emerytów ok. 9 tys.Dlatego tego
      faktu nie chce zauważyć Prezydent miasta, traktując nas jak przygłupów i
      obiecując międzynarodowe lotnisko, chociaż na istniejace w Masłowie i tak nikt
      nie przylatuje.Ludzie uciekaja, bo nie ma pracy a do tego tego wygłupy z
      lotniskiem, z tramwajem, piętrowym autobusem, olimpijską pływalnią a na jej
      dachu sztucznym lodowiskiem, te zadęcia nad zwykłą szwalnia po Chemarze
      przekształconą w Centrum Mody Europejskiej, te obiecanki dotyczące
      Uniwersytetu/ któremu niestety Prezydent nie chciał pomóc/ itd. Wykorzystajmy
      wszystkie nasze atuty- a mamy ich wiele - byćmy prawdziwym Klerykowem a nie
      nadętymi Kielcami, z których od czasu do czasu śmieje się cała Polska,
      proponując osobom o lotniczych aspiracjach miedzynarodowych, aby sobie zrobiły
      kuku na głowie.
      • ikser Re: Po co województwo? 22.09.06, 19:59
        Pegaz jestem za, a nawet nie przeciw:).
      • Gość: RAA Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 20:21
        >To województwo jest potrzebne po to, aby do niego z czasem przyłączył się
        >Radom.

O tym możesz zapomnieć :)
      • Gość: daro Re: Po co lotnisko IP: *.crowley.pl 23.09.06, 19:27
        po co lotnisko?
        lotnisko i dwa pasy szybkiej trasy pozwoli na rozkręcenie koniunktury
    • bogus-w Re: Po co województwo? 22.09.06, 21:15
      całkowicie popieram...... zlikwidować natychmiast to województwo. Mieszkam w
      Ostrowcu, w Kielcach studiowałem, ale chcę aby województwo świętokrzyskie
      przestało istnieć.......
      • oryganion1 Re: Po co województwo? 22.09.06, 23:36
        od dawna wiadomo ze najlepszy układ to jest 5-6 dużych regionów ze stolicami w
        duzych miastach
        np Małopolska obejmujaca historycznie ziemie małopolskie ze stolica w Krakowie i
        w terenie samorzadowe gminy o duzym zakresie uprawnień i wystarczy
        tylko co zrobic z armia urzedników bezrobotnych, jak by posłów i senatorów ubyło
        - a i samorzady wybierane w gminie - troche mniej radnych
        dlatego to sie nie stanie: bo kasta urzedniczo - poselska od razu ryknie
        straszliwym głosem
        • Gość: Robi Re: Po co województwo? IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 23.09.06, 08:47
          Taak? To ciekawe czemu Francja dzieli się na 96 departamentów, a Niemcy na 17
          landów, skoro NAJLEPSZY jest układ 5-6? czyżby im nie zależało na tym, aby było
          najlepiej? Zrozumcie ludzie, że jak nie będzie tego województwa, to będzie ta
          samam sytuacja jak z mazowieckim - cała kasa będzie szła na rozwój metropolii,
          czyli w naszym przypadku Krakowa (no chyba że ktośchce się przyłączyć do
          Rzeszowa czy Lublina), a nam skapną (lub nie) ochłapy. I wkrótce "silne"
          Małopolskie będzie za silne, przekroczy unijny próg 75% i żegnaj kaso...

"w terenie samorzadowe gminy o duzym zakresie uprawnień" - takie rozwiązanie
          jest dobre przy stabilnej demokracji, jak np. w USA, a nie u nas gdzie się
          wszystko zmienia jak w kalejdoskopie, a politycy nie mogą przedłożyć dobra
          kraju, czy regionu nad własny partykularny interes. To by doprowadziło do
          przeciwnego skutku, czyli paraliżu samorządu lokalnego, zamiast jego rozwoju.
        • Gość: Krys 5 regionów - najlepszy? Stanowczo najgorszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 09:54
          oryganion1 napisał:

> od dawna wiadomo ze najlepszy układ to jest 5-6 dużych regionów

Najlepszy? Raczej stanowczo najgorszy. Chyba, że ktoś ma trudności w
          odróżnieniu dobra od zła.

Zresztą dlaczegóż to Polska miałby być podzielna na 5, 8 czy 10
          regionów? No dlaczego? Qui bono? Jakim prawem ktoś dokonywałby takiego po
          prostu mordu na Polsce? Lepsze pozyskiwanie środków unijnych? - Nie
          rozśmieszajcie mnie. Dlaczego Polska miały paść de facto ofiarą jeśli nie
          kolejnych rozbiorów, to rozbicia dzielnicowego? W czyim to jest interesie?

Popatrzmy, jak to wygląda w krajach porównywalnych obszarem bądź ludnością do
          Polski:

-) Włochy, kraj o powierzchni mniejszej od Polski, podzielone są na 20
          regionów.

-) Hiszpania, kraj o ludności ciut większej od nas, ma 17 regionów.

Ponawiam zatem pytanie: dlaczego to w Polsce miałoby być 5-10 regionów, a we
          Włoszech 20? W malutkiej Holandii, ponad siedem razy mniejszej od Polski, jest
          12 prowincji, a Polsce miałoby być 5-10?

> ze stolicami w
          > duzych miastach

Zgadza się. Kielce są dużym miastem. Miasta duże to ośrodki liczące ponad 100
          tys.
    • Gość: Gość Re: Po co województwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 09:43
      PUKNIJ SIĘ GŁÓWKĘ MAŁY CZŁOWIECZKU ! Nie pasuje Ci to przenieś się do
      Małopolski.
      Nie jesteś nam do niczego potrzebny
      • Gość: Chilli Re: Po co województwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 09:45
        I nie pozdrawiaj Kielc i Kielczan. To zbyt sarkastyczne !
      • Gość: daro Re: Po co województwo? IP: *.crowley.pl 25.09.06, 16:45
        a o co Ci chodzi flustracie?
        przytoczyłem tylko powody dla których Zarząd MAN'a wybrał Niepołomice kosztem
        Starachowic, to nie miało pejoratywnego wydźwięku, a miało zaprezentowac opinię
        na temat potrzeb Ziemii Świętokrzyskiej, a Ty szmaciarzu bez przyczyny od razu
        mnie wyzywasz,

PS. mam 130 kilo żywej wagi, więc nie pisz do mnie MAŁY
        • Gość: oko Re: Po co województwo? IP: *.centertel.pl 03.10.06, 01:08
          Cierpisz na nadwagę!!
    • Gość: tak tak Re: Po co województwo? IP: 193.24.201.* 26.09.06, 09:13
      a czym jest Kraków? kraków staje się najmarniejszym miastem w polsce. Tylko
      zadufane krakusy żyją w nieświadomości. Myśla w dalszym ciągu że kraków jest
      stolicą polski, latają 10 cm nad ziemią, głowy podniesione do góry. W niedługim
      czasie kielce będą potęgą...
    • Gość: seba Po to, byś debilu miał się o co pytać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 18:36
    • Gość: mlynek Re: Po co województwo? IP: 213.17.162.* 30.09.06, 19:39
      Zamiast przytoczyć jakieś sensowne argmuenty wszyscy prowadzicie tu bezsensowne
      kłótnie - że tu jest 1.000 mieszkańców więcej, a tam 2.000 mniej, że jedni
      zazdroszczą drugim, a ci drudzy tym pierwszym, że tu jest źle, a tam gorzej.
      Takimi wypowiedziami nie dodajecie plusów ani Kielcom ani Radomiowi - to przede
      wszystkim świadczy o Waszej zaściankowości i jakimś zupełnie niezrozumiałym
      pieniactwie. Całe szczęście, że jesteście wyjątkami...
      • Gość: darek Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 19:55
        Cico wypowiadają się na forum nie stanowią reprezentatywnej grupy mieszkańców,i
        są to odosobnione opinie małej grupki ludzi często sfrustrowanej.Więc nie martw
        się tym.
        • isoxazolidine Re: Po co województwo? 03.10.06, 21:28

> Cico wypowiadają się na forum nie stanowią reprezentatywnej grupy
          mieszkańców,i
          >
          > są to odosobnione opinie małej grupki ludzi często sfrustrowanej.Więc nie
          martw
          >
          > się tym.

tak tak. reprezentatywna grupa to taka, której poglady sa zbiezne z Twoimi ;))
          np. w zakresie wielowiekowej bytnosci Opoczna w kieleckiem ;)))
          pzdr :D
          • Gość: darek Re: Po co województwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 21:33
            I znowu musiałeś zakwasić Isox,nie ładnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka