Dodaj do ulubionych

Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dwor...

IP: *.chello.pl 09.10.06, 22:02
JEST NAS TYSIĄCE!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: stok Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.chello.pl 09.10.06, 22:04
      PKP, PKS TO SYF I DNO
      • Gość: antyaron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 22:15
        busy to jeszcze większy syf
        • iza_daw Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 09.10.06, 23:58
          Niedawno,chyba pierwszy raz od ponad pięciu lat, zmuszona byłam skorzystać z
          usług kieleckiego PKS.Totalna katastrofa-zaczynając od wyglądu kieleckiego
          dworca PKS (brud,smród),a na obsłudze kończąc.A pomyśleć,że kiedyś była to taka
          piękna wizytówka naszego miasta!
      • Gość: kynek Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 06:38
        Sam jesteś dno pajacu, jeżdzij busem jak ci nie pasuje
    • Gość: johann Czy, zamiast koczować całą noc na dworcu PKS, IP: 212.106.31.* 10.10.06, 01:00
      nie należało pojechać pociągiem, np. odj. 01:33, przyj. 07:17???
    • Gość: bob Tak czy siak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 07:46
      "Tak czy siak, przygotujemy pisemną odpowiedź ... - zapewnia dyrektor Kowalczyk"

lol, to ma być wypowiedź dyrektora??

• Gość: takasiaka Re: Tak czy siak... IP: 80.150.2.* 10.10.06, 14:35
        Tak czy siak - wyciagniemy konsekwencje i ukaramy / zwolnimy pracownikow,
        ktorzy wykonuja polecenia pana derechtora.
        Najlepsza konsekwencja byloby pozbyc sie tego jakze kliento-zorientowanego pana
        derechtora, gdyz poziom uslug PKS odpowiada poziomowi pana derechtora.
        A wiec derechtorze - idac za panska logika, pan jest za takisiaki PKS
        odpowiedzialny, i to pan winien sie zwolnic badz poprosic pisemnie o zwolnienie.
        A wiec do roboty.
    • Gość: Jasio Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dwor.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 21:18
      Fałszywa informacja powinna skutkować zafundowaniem pasażerowi hotelu, kolacji
      i śniadania. Co do przeprosin, to nawet nie ma kwestii. Przy takim
      potraktowaniu zamknięty i ciemny dworzec a nawet szczury, tracą znaczenie.
      Możliwość ww. świadczeń powinna wskazać pasażerowi informatorka. Brak
      aktualizacji rozkładów na planszach i w internecie jest skandalem!
      • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 21:24
        Piękne marzenie. A w realu pasażer dostanie odpowiedź pisemną, że nie
        stwierdzono nieprawidłowości, albo, że był nachalny i jego pytania
        przeszkadzały pani w okienku w wykonywaniu jej obowiązków. Albo na przykład, że
        dyrekcja jednak ubolewa a zmiany w necie zostaną(bez doprecyzowania terminu)
        wprowadzone. A o odszkodowaniu to może zapomnieć, gdyż PKS nie prowadzi takiej
        polityki, albo, gdyż PKS nie ponosi winy za zaistniałą sytuację.
      • aron2004 Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 10.10.06, 21:25
        jest autobus do Wrocławia jakoś tak w nocy stamtąd można pojechać do Nysy. Czy
        temu gościowi nie chciało się przeczytać rozkładu?
        • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 21:32
          A nie uważasz, że to pani w okienku powinna poinformować pasażera o tej
          ewentualności, skoro wina jest ewidentnie po stronie PKSu? A czy pasażer musi
          wiedzieć, że z Wrocławia do Nysy też można dojechać i o której godzinie?
          A czy ty czasem w PKSie nie pracujesz?
          • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 21:35
            Gość portalu: ala napisał(a):

> A nie uważasz, że to pani w okienku powinna poinformować pasażera o tej
            > ewentualności, skoro wina jest ewidentnie po stronie PKSu?

Wina nie jest po stronie PKS Kielce. PKS Kielce nigdy nie obsługiwał kursu do
            Nysy o 22.15. Wina jest po stronie pasażera, ponieważ nie zapoznał się z
            rozkładem jazdy wywieszonym na dworcu. Gdyby przeczytał rozkład, to zobaczyłby
            2 autobusy do Wrocławia i którymś z nich pojechał. Potem przesiadłby się na
            autobus do Nysy.

>A czy pasażer musi
            > wiedzieć, że z Wrocławia do Nysy też można dojechać i o której godzinie?

No chyba taki tępy to już nie jest nie? To oczywiste, że z Wrocławia do blisko
            położonej Nysy jest masę połączeń. To tak jakby ktoś nie wiedział, że z Kielc
            można dojechać do np. Ostrowca.

> A czy ty czasem w PKSie nie pracujesz?

Nie.
            • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 21:41
              Jesteś na dworcu PKS w Kielcach, jesteś pasażerem PKS w Kielcach, stoisz przy
              okienku PKS w Kielcach, pracownica PKS w Kielcach cię olewa, PKS w Kielcach
              zamyka halę dla oczekujących na noc, a wg ciebie wina leży po stronie
              kogokolwiek innego. Gratuluję toku myślenia.
              Widać, że PKS w Kielcach nie rozstał się jeszcze ze standardami obsługi klienta
              z poprzedniej epoki.
              • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 21:44

> Jesteś na dworcu PKS w Kielcach,

tak. I co z tego? Przecież na dworzec wchodzą różni ludzie, niekoniecznie
                pasażerowie PKS Kielce

> jesteś pasażerem PKS w Kielcach,

Nie. Kurs do Nysy o 22.15 nigdy nie był obsługiwany przez PKS Kielce.

> stoisz przy
                > okienku PKS w Kielcach, pracownica PKS w Kielcach cię olewa,

Jest jeszcze rozkład wywieszony na ścianie i stanowisku. Można pójść go
                przeczytać. Jeżeli komuś sie nie chce czytać rozkładu, to niech się potem nie
                dziwi, że ma problemy.

> PKS w Kielcach
                > zamyka halę dla oczekujących na noc

Może gdyby nie zamykali to zamieniłaby się w melinę.

>
                > a wg ciebie wina leży po stronie
                > kogokolwiek innego. Gratuluję toku myślenia.

Wg mnie wina leży po stronie pasażera, bo nie zapoznał się z rozkładem jazdy
                wiszącym na ścianie i na stanowisku.
                > Widać, że PKS w Kielcach nie rozstał się jeszcze ze standardami obsługi
                klienta
                >
                > z poprzedniej epoki.
                • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 21:49
                  Wiesz, jak leciałam z Włoch z dwoma przesiadkami do domu i okazało się, że
                  jeden z kursów jest opóźniony, to pani na lotnisku w Mediolanie bodajże nie
                  odsyłała mnie do ekranu z planem lotów, tylko poinformowała mnie jakie mam
                  możliwości powrotu i załatwiła wszystkie formalności, które zapewniam cię były
                  bardziej skomplikowane niż poinformowanie tego pasażera: Może pan dojechać do
                  Nysy tym kursem, zamiast wybranego.

• Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 21:51

> Wiesz, jak leciałam z Włoch z dwoma przesiadkami do domu i okazało się, że
                    > jeden z kursów jest opóźniony, to pani na lotnisku w Mediolanie bodajże nie
                    > odsyłała mnie do ekranu z planem lotów, tylko poinformowała mnie jakie mam
                    > możliwości powrotu i załatwiła wszystkie formalności, które zapewniam cię
                    >były bardziej skomplikowane niż poinformowanie tego pasażera: Może pan
                    >dojechać do Nysy tym kursem, zamiast wybranego.

Ale zrozum nikt temu facetowi nie zabraniał czytać rozkładu wywieszonego na
                    dworcu. No chyba że jest analfabetą. Gdyby to powiedział pani w informacji to
                    na pewno by mu udzieliła pomocy.
                    • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 21:56
                      A moze właśnie nie jest analfabetą, tylko starał się pani w okienku nie
                      przeszkadzać, jak akurat w godzinach pracy się pożywiała. I wiesz, jako pasażer
                      nie muszę znać geografii i nie musi mnie interesować to czy z Kielc da się za
                      pomocą połaczeń pośrednich (przez Wrocław np)dojechać do Nysy.

Myślisz, że na rozkładzie jest napisane: Kielce - Wrocław 23:00
                      a potem Wrocław - Nysa 6:00 (to hipotetycznie)?

To nie zdziw się, jak tego nie zobaczysz.
                      • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 22:01

> A moze właśnie nie jest analfabetą, tylko starał się pani w okienku nie
                        > przeszkadzać, jak akurat w godzinach pracy się pożywiała.

Może miała przerwę kolacyjną

> I wiesz, jako pasażer
                        > nie muszę znać geografii

No to nie wyjeżdżaj z domu.

> i nie musi mnie interesować to czy z Kielc da się za
                        > pomocą połaczeń pośrednich (przez Wrocław np)dojechać do Nysy.

To oczywiste że się da. Niby jak mieliby ludzie jeździć z Nysy do Wrocławia?
                        Rowerem?

> Myślisz, że na rozkładzie jest napisane: Kielce - Wrocław 23:00
                        > a potem Wrocław - Nysa 6:00 (to hipotetycznie)?

Nie. Na rozkładzie jest napisane Kielce- Wrocław 23.00 1.55

Rano jesteś we Wrocławiu i masz połączenia do Nysy np. o 7.00 i 7.30. W sumie
                        jest ok 20 kursów dzienie.

> To nie zdziw się, jak tego nie zobaczysz.

Naprawdę trzeba być niezłym idiotą, żeby się nie domyśleć, że z Wrocławia do
                        pobliskiej Nysy jeżdżą autobusy. To oczywiste, że tamtejsi ludzi nie jeżdżą
                        chyba do Wrocławia rowerem, nie?
                        • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 22:06
                          "I wiesz, jako pasażer
                          > > nie muszę znać geografii"
                          Twoja odpowiedź:
                          > No to nie wyjeżdżaj z domu."

A to, że ty nie rozumiesz prostych argumentów, jakoś nie powstrzymuje cię od
                          rozmów na forum
                          • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 22:08

> A to, że ty nie rozumiesz prostych argumentów, jakoś nie powstrzymuje cię od
                            > rozmów na forum

Ja nie wiem jakim idiotą trzeba być, żeby nie wiedzieć, że Nysa leży blisko
                            Wrocławia.
                            • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 22:10
                              Daruj sobie inwektywy, bo jeśli to twoje argumenty, to nie zniżę się do tego
                              poziomu. Żegnam wątek pierwszy.
                              • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 22:11
                                jakie znowu inwektywy? Fakty są takie, że gość ociera się o analfabetyzm
                                funkcjonalny.
                          • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 22:09
                            ja nie rozumiem, dlaczego ten facet czepił się akurat PKS Kielce, skoro PKS
                            Kielce nigdy nie obsługiwał kursu o 22.15 do Nysy. Ten kurs obsługiwał PKS
                            Kłodzko i PKS Zamość, więc tam powinien zaadresować swoje pismo.

Trzeba przede wszystkim ustalić, czy PKS Kłodzko i PKS Zamość poinformowały PKS
                            Kielce o likwidacji tego kursu. Jeżeli nie było takiej informacji to PKS Kielce
                            jest niewinny.
                            • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 22:11
                              Dobranoc mój ty obrońco niewinnych i uciśnionych.
    • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 21:31
      kurs o 22.15 do Nysy nie był nigdy obsługiwany przez PKS Kielce, tak że
      domaganie się jakiegoś odszkodowania od PKS Kielce jest absurdem. Ten gość to
      jednak niezły numerant.

Ten kurs był obsługiwany przez PKS Kłodzko i PKS Zamość. Jednak nie można też
      od nich żądać odszkodowania, bo już od 2 tygodni było wiadomo, że ten kurs
      zostanie zawieszony.

Z Kielce jest o godz. 23 z groszami bodajże autobus do Wrocławia obsługiwany
      przez PKS Ostrowiec. Nie wiem czemu ten gość w niego nie wsiadł.
      • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 21:33
        potem jest jeszcze o 1.55 kolejny autobus do Wrocławia tym razem obsługiwany
        przez PKS Hrubieszów. Czemu ten facet siedział do 6.50 na dworcu?
      • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 21:36
        A jednak pracownik PKSu - nie dziwi nic.

"już od 2 tygodni było wiadomo, że ten kurs zosyanie zawieszony" - kto
        wiedział? Dyrektorzy PKSu może, ale nie pasażerowie; "zostanie zawieszony" to
        jednak czas przyszły, czyli na razie powinien istnieć.

absurdem to jest to, że facet dociera do Kielc zamiast do Nysy i zero pomocy ze
        strony winnego zaniedbania.
        • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 21:40

> A jednak pracownik PKSu - nie dziwi nic.

Nie jestem pracownikiem PKSu.

> "już od 2 tygodni było wiadomo, że ten kurs zosyanie zawieszony" - kto
          > wiedział?

Taka informacja wisiała na stronie PKS Radom.

>Dyrektorzy PKSu może, ale nie pasażerowie; "zostanie zawieszony" to
          > jednak czas przyszły, czyli na razie powinien istnieć.

cytat ze strony www.pksradom.pl
          "PKS w Kłodzku S.A. informuje, że z dniem 1 października 2006r zawiesza
          wykonywanie kursów relacji Kudowa Zdrój - Lublin oraz Lublin - Kudowa Zdrój,
          obsługiwanej wspólnie z Przedsiębiorstwem PKS w Zamościu. "

Taka informacja powinna też dotrzeć do PKS w Kielcach. Może po prostu PKS
          Kłodzko i PKS Zamość zapomniały jej wysłać?

> absurdem to jest to, że facet dociera do Kielc zamiast do Nysy i zero pomocy
          >ze strony winnego zaniedbania.

Na dworcu wisi rozkład jazdy, z którego można się dowiedzieć, że są 2 autobusy
          z Kielc do Wrocławia - o 23.00 i 1.55. Jeżeli ktoś nie umie czytać rozkładów
          jazdy to jest analfabetą. I to nie jest wina PKSu.

• Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 21:44
            Cieszę się, że nie jeżdżę autobusami, zwłaszcza PKSu.

Bardzo podoba mi się ten fragment: na dworcu jest rozkład jazdy itd. Na pewno
            fajnie da się go przeczytać, jak budynek jest zamknięty, a ty stoisz w nocy
            przed dworcem.
            • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 21:47

> Cieszę się, że nie jeżdżę autobusami, zwłaszcza PKSu.

Twoja radość jest uzasadniona, ale akurat w tym przypadku nie masz racji.

> Bardzo podoba mi się ten fragment: na dworcu jest rozkład jazdy itd. Na pewno
              > fajnie da się go przeczytać, jak budynek jest zamknięty, a ty stoisz w nocy
              > przed dworcem.

Na zewnątrz dworca na stanowiskach rozkład też jest.
          • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 21:52
            "Taka informacja wisiała na stronie PKS Radom." - to co, mam sprawdzać
            wszystkie strony PKSu, żeby zobaczyć czy kurs w Kielcach jest czy go nie ma?

• Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 21:53

> "Taka informacja wisiała na stronie PKS Radom." - to co, mam sprawdzać
              > wszystkie strony PKSu, żeby zobaczyć czy kurs w Kielcach jest czy go nie ma?

dobrze jest się przygotować do podróży.

Ja się też zastanawiam jakim cudem ten gość nie zauważył nocnego autobusu do
              Wrocławia jeżeli siedział na zewnątrz dworca.
              • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 21:59
                Zgadzam się z tobą w tym jednym punkcie. Czytając te wszystkie twoje wypowiedzi
                też doszłam do wniosku, że dobrze jest się przygotować do podróży, gdy się
                podróżuje PKSem przez Kielce.
                • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 22:02

> Zgadzam się z tobą w tym jednym punkcie. Czytając te wszystkie twoje
                  >wypowiedzi też doszłam do wniosku, że dobrze jest się przygotować do podróży,
                  >gdy się podróżuje PKSem przez Kielce.

Dobrze jest się przygotować do podróży gdziekolwiek się jedzie.
              • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 22:01
                Najlepiej wziąć śpiwór, termos z kawą, trutkę na szczury i coś do ewentualnej
                obrony w razie, gdyby cię miano napaść w nocy.
                • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 22:01

> Najlepiej wziąć śpiwór, termos z kawą, trutkę na szczury i coś do ewentualnej
                  > obrony w razie, gdyby cię miano napaść w nocy.

Czy w Kielcach nie ma hoteli?
                  • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 22:09
                    Nie wiem skąd jesteś, ale w naszym mieście nocleg w hotelu jednak kosztuje -
                    mogę soie wyobrazić, że pasażer nie przewidział dodatkowego wydatku 100-200 zł
                    na poczet nieprzewidzianego noclego w CK, jak również to, że uznał iż za 6
                    godzin pobytu w hotelu nie opłaca się tyle wydawać.
                    • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 22:10

> Nie wiem skąd jesteś, ale w naszym mieście nocleg w hotelu jednak kosztuje

w każdym mieście nocleg w hotelu kosztuje.
                      -
                      > mogę soie wyobrazić, że pasażer nie przewidział dodatkowego wydatku 100-200
                      >zł na poczet nieprzewidzianego noclego w CK, jak również to, że uznał iż za 6
                      > godzin pobytu w hotelu nie opłaca się tyle wydawać.

Jak ktoś nie umie się posługiwać rozkładem jazdy i nie wie, że Nysa leży blisko
                      Wrocławia to niech płaci za hotele.
                      • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 22:14
                        Rozumiem, ze to będzie również odpowiedź pana dyrektora PKSu - ach ta dbałość o
                        pasażerów. Miłego wieczoru aronie.
                        • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 10.10.06, 22:17

> Rozumiem, ze to będzie również odpowiedź pana dyrektora PKSu - ach ta dbałość
                          >o pasażerów. Miłego wieczoru aronie.

PKS Kielce nie ponosi odpowiedzialności za to , że PKS Kłodzko i PKS Zamość
                          zlikwidowały kurs do Nysy. No chyba że informacja o tym zawieszeniu dotarła do
                          PKS Kielce i oni zapomnieli to uwzględnić na tablicy to wtedy tak.

Natomiast jeżeli PKS Kłodzko i PKS Zamość nie poinformowały PKS Kielce o
                          likwidacji tego kursu, to PKS Kielce jest niewinny.
                          • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 10.10.06, 22:22
                            Pwtarzasz się aronie. Szef wyszedł i nie powiedział co masz dalej pisać? Nie
                            martw się, jutro sobie popiszesz. Dobranoc.
                          • Gość: mik Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.rakow.pl 10.10.06, 23:19
                            jak to informacje nie dotarły? przecież jak już wspomniałeś zostały
                            zamieszczone komunikaty na stronach internetowych. ale widac PKS Kielce ta
                            wiedza nie dotyczy...
                            • aron2004 Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 10.10.06, 23:24
                              Gość portalu: mik napisał(a):

> jak to informacje nie dotarły? przecież jak już wspomniałeś zostały
                              > zamieszczone komunikaty na stronach internetowych.

Był komunikat na stronie internetowej PKS Radom

><ale widac PKS Kielce ta
                              > wiedza nie dotyczy...

Nie można wykluczyć, że PKS Kłodzko i Zamość zapomniały wysłać zawiadomienia o
                              likwidacji kursu do PKS Kielce
                              • tomekjot Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 14.10.06, 12:11
                                Za starych dobrych czasów to było nie do pomyślenia: Bya jedna dyrekcja i
                                pilnowano takich spraw
                                • aron2004 Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 14.10.06, 13:39
                                  tomekjot napisał:

> Za starych dobrych czasów to było nie do pomyślenia: Bya jedna dyrekcja i
                                  > pilnowano takich spraw

No to wyprowadź się do Korei Północnej.
                      • Gość: mik Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.rakow.pl 10.10.06, 23:15
                        tylko że nie każdego stać na hotel ignorancie
                        • aron2004 Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 10.10.06, 23:23
                          Gość portalu: mik napisał(a):

> tylko że nie każdego stać na hotel ignorancie

jak się nie umie czytać rozkładu jazdy i nie wie się że Nysa leży niedaleko
                          Wrocławia to za swoją niewiedzę trzeba płacić
    • Gość: SmurfMadrala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 21:50
      Dworzec PKS to ponura pomylka w kazdym względzie-od architektury po
      organizację.Chcialbym nie mieć racji.
      • Gość: Filip Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.dsl.bell.ca 11.10.06, 07:04
        ...zgadzam sie z twoja opinia na temat dworca autobusowego...to juz szmelc z
        poprzedniej epoki, ciemny brudny zaszczurzony...fatalny projekt...oparty na
        wzorcach lunochodow...jak poznanska arena, katowicki spodek...to sie kiedys
        zawali....!trzydziesci lat minelo od ich budowy...mialy byc kwiatami prlowskiej
        prosperity...ale tak to jest gdy kunsz architektury...ustepuje krotkotrwalym
        modom...po tych obecnie budowanych "galeriach" zostanie kiedys tylko kupa
        gruzu...inwestorom nie stawia sie architektonicznych wymagan...a wiec buduja
        koszmarne hangary...i w oparciu o takie przyklady ksztalci sie gusta glupich
        mas....w ten sposob pokolenia staja sie coraz glupsze i coraz mniej
        wymagajace...

...a co do szczurow...w tak wielkim miescie jakim jest Toronto....w takim
        wielokulturowym srodowisku miejskim trudno napotkac szura....jeszcze dziesiec
        lat temu mozna bylo szczura zlapac zwlaszcza w starych budynkach w
        potrzask...ale dzis to miasto jest bez szurow...

..jakiz wiec sposob na nie znaleziono....bardzo prosty....Kazda rodzina
        mieszkajac w blokach, kazda rodzina mieszkajaca w domkach jednorodzinnych,
        kazde biuro, restauracja, klub, slowem kazdy konsument dwu nozny odtrzymal od
        miasta plastikowy pojemnik szczelnie zamykany na odpady zywnosciowe...co drugi
        tydzien wystawia go na ulice ...w srody...ekipy miejskie zbierajace smieci
        wystawione przed dom opruzniaja taki pojemnik ...czyli wyciagaja z niego
        plastikowy worek z zywnosciowymi odpadami....i wrzucaja do specjalnego
        kontenera umieszconego na samochodzie...

...najwieksza populacje szczurow maja miasta azjatyckie ktorych ludznosc
        zostawia na specjalnym oltarzyku pozywienie dla swego wyznawanego bozka...w
        nocy zamiast bozka posila sie tym jedzeniem rodzina szczurow...
      • Gość: Florian Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.tkdami.net 11.10.06, 12:16
        Kielecki PKS to bagno. Nie dość że syf to jeszcze najdroższy. Często jeżdże do
        Tarnowa. Cena biletu na tej trasie PKS-u Kieleckiego to 23 zł gdy tymczasem PKS
        Grójecki oferuje cenę 18 zł. Poza tym jechałem kiedyś PKS-em kieleckim do
        Końskich. Za bilet zapłaciłem 6 zł,a gdy wracałem busem zapłaciłem tylko 3zł.
        Skandal!
        • Gość: Filip Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.dsl.bell.ca 11.10.06, 18:58
          ...no - kazdy tu chce miec swoje trzy grosze...
          • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 11.10.06, 19:07
            To i ty się dorzuciłeś filipie. Rozumiem, że dworzec kielecki i PKS Kielce,
            zansz lepiej niż każdy z nas, mieszkańców Kielc.
            • Gość: konkretny Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 19:47
              O boze ata ala znowu tu..... <pffff> wszedzie sie potrafi wpie**** do dyskusji
              zagozala nauczycielka
              • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 11.10.06, 19:53
                O czyżby kolejny pracownik PKSu? No, poziom coraz bardziej żenujący. Rozumiem,
                że ci na odcisk nadepnęłam - pewnie wytykając ortografy. No to nic się w tej
                kwestii nie zmieniło, tylko dołożyłeś swój absolutny brak kultury. A napiszesz
                też coś na temat PKSu, czy tylko tak będziesz p**przył bez sensu?
                • Gość: konkretny Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 23:02
                  >A napiszesz
                  też coś na temat PKSu, czy tylko tak będziesz p**przył bez sensu?
                  chcialas to Ci napisalem
                  • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 12.10.06, 08:52
                    Nie wiem, gdzie w tym pytaniu wyczytałeś moją chęć czytania twoich wypocin, ale
                    semantykę odstawię na bok, specjalnie dla ciebie. Odnośnie twojej jakże
                    znaczącej wypowiedzi o podróżach PKSem: Do babci to ty pewnie nawet z buta byś
                    poginał, gdyby PKS kurs odwołął, a babcia akurat po emeryturze była. (to
                    biegiem teraz, bo już po 10-tym, żebyś jeszcze miał co od babci wyżyłować).
                    • Gość: konkretny Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 14:55
                      Nie kochana pojechal bym samochodem, bo z buta to troche za daleko
              • agaroba5 Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 11.10.06, 20:33
                Odezwał się chamior konkretny. Może naucz się czytać i zobacz kto na tym forum
                się wypowiada, a nie wpieprza do dyskusji, jak ty.
                • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 11.10.06, 21:25
                  ja nie twierdzę, że PKS Kielce jest super, ale w tym wypadku wina PKSu Kielce
                  jest co najmniej wątpliwa

1. Kurs o 22.15 do Nysy nie był nigdy obsługiwany przez PKS Kielce.
                  2. O 23.00 jest kurs do Wrocławia, skąd bez problemu można dojechać do Nysy.
                  Pasażer tego kursu nie zauważył, bo nie chciało mu się czytać rozkładu jazdy
                  3. O 1.55 jest kolejny kurs do Wrocławia, skąd bez problemu można dojechać do
                  Nysy. Pasażer tego kursu nie zauważył, bo nie chciało mu się czytać rozkładu
                  jazdy.
                  4. Nie wiadomo, czy PKS Kłodzko i PKS Zamość ( firmy które obsługiwały feralny
                  kurs) powiadomiły PKS Kielce o likwidacji kursu. Jeżeli nie powiadomiły, to
                  jest ich wina.
                  • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 11.10.06, 21:27
                    o 2.05 jest też kurs do Zakopanego przez Kraków. Mozna tym kursem podjechać do
                    Krakowa, a stamtąd jest połączenie do Katowic i dalej do Nysy.
                    • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 11.10.06, 21:39
                      aronie, już o tym pisałeś, może dwa razy wystarczy. A jak będziesz jechać
                      samochodem i na wyrwie odpadnie ci koło, to fajnie się poczujesz jak zarządca
                      drogi, producent samochodu i zakład gdzie zmieniałeś opony na zimówki, będą
                      spychać winę na siebie? No i pewnie winnego też nie znajdą.
                      • Gość: aron Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.lublin.enterpol.pl 11.10.06, 22:12
                        a czy ty jeżeli kupisz jogurt Danone i okaże się spleśniały to oskarżysz o to
                        firmę Zott?

Bo tu jest taka sytuacja, że zawiniły najprawdopodobniej firmy PKS Kłodzko i
                        PKS Zamość, a są wielkie pretensje do PKS Kielce.
                        • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 11.10.06, 22:21
                          Wiesz, ja to odżałuję tę złotówkę, albo 2 złote, żeby się nie denerwować, jak
                          supermarket, dostawca i producent będą zwalali winę na siebie nawzajem. (jak
                          np. robi to w tym konkretnym, opisanym w artykule, przypadku PKS)
                        • Gość: mlynek Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 212.2.99.* 16.10.06, 22:23
                          Nie, ale kiedy kupuję zapleśniały jogurt - obojętne czy Danone, czy Zott - w
                          np. Carrefourze to mam pretensję do nich i od nich żądam rekompensaty.
                          Czyli będąc na dworcu w Kielcach oczekuję opieki ze strony kielceckiego PKS.
                          • aron2004 Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 20.10.06, 08:44
                            Gość portalu: mlynek napisał(a):

> Nie, ale kiedy kupuję zapleśniały jogurt - obojętne czy Danone, czy Zott - w
                            > np. Carrefourze to mam pretensję do nich i od nich żądam rekompensaty.

Kurs do Nysy nigdy nie był obsługiwany przez PKS Kielce.

> Czyli będąc na dworcu w Kielcach oczekuję opieki ze strony kielceckiego PKS.

Bez przesady. Masz rozkład wywieszony na ścianie, możesz tam znaleźć różne
                            połączenia a nie jak sierota liczyć tylko na informację w okienku
                            • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 20.10.06, 11:23
                              aronie, zrozumieliśmy już jakie jest stanowisko PKSu, długo będziesz jeszcze o
                              tym pisał?
                              • Gość: aron ciągle IP: *.lublin.enterpol.pl 20.10.06, 20:50
                                ciągle objawiają się na forum jakieś sieroty, które nie umieją czytać i nie
                                mogą sobie sprawdzić kursów na rozkładzie jazdy, tylko bez pani w okienku są
                                bezradne jak dzieci we mgle
                                • Gość: ala Re: ciągle IP: 82.139.11.* 20.10.06, 21:00
                                  No tego to chyba nawet twój szef nie napisze.
                                • Gość: mlynek Re: ciągle IP: 212.2.99.* 21.10.06, 14:33
                                  No i właśnie dzięki takiej mentalności kielecki PKS prędzej czy później będzie
                                  zaorany. To nie już nie są te czasy, że ta czy inna firma robi łaskę, że wykona
                                  klientowi usługę. Zasadą jest, że klient (szczególnie stały) ma być zadowolny z
                                  obsługi, nawet jeśli firma miała by na tym stracić.
                                  • aron2004 Re: ciągle 21.10.06, 14:57
                                    PKS Kielce nie wykonał tej usługi pt. autobus do Nysy, bo nigdy jej nie
                                    wykonywał. Równie dobrze mógłbyś się czepić PKS Kielce, że nie ma samolotu z
                                    Kielc do Londynu.
                                    • aron2004 Re: ciągle 21.10.06, 14:58
                                      PKS wywiesił rozkład jazdy autobusów w budynku dworca i na zewnątrz na
                                      stanowiskach. Niestety niektórzy są analfabetami i nie poradzą sobie
                                      • Gość: ala Re: ciągle IP: 82.139.11.* 21.10.06, 15:22
                                        no aronie, w tym przedostatnim poście to cię chyba wyobraźnia poniosła. A w
                                        ostatnim się powtarzasz, daj sobie spokój, bo nawet twój komp się widocznie
                                        zawiesił.
                                        • aron2004 Re: ciągle 21.10.06, 15:47
                                          fakty są takie że linia do Nysy była obsługiwana przez PKS Kłodzko i PKS
                                          Zamość, a tu ciągle nagonka na PKS Kielce
    • Gość: konkretny Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 22:45
      A ja droga alu ci doloze ze jezdze PKSem do babci i co??
      • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 11.10.06, 22:54
        A co mnie to obchodzi? Szukasz kogoś do rozmowy, to sobie zadzwoń na telefon
        zaufania i się wygadaj, bo ja z tobą konwersować na szczęście nie muszę.
    • Gość: SmurfMadrala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 10:37
      Poziom cywilizacyjny Polski ostatnimi czasy bardzo wzrósl.
      Ale są dziedziny,które zostaly w tyle.
      Dotyczy to w calości państwowych,bolszewickich molochów-pasozytów zyjących
      na koszt uczciwie pracujących rodaków.
      Kołchozy transportowe,węglowe,drogowe,pocztowe,medialne trzeba kompostowac
      i na tym coś urośnie.
      • Gość: alfa Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.06, 10:48
        nie wiem czy wzrosły
        ale te molochy i całe obszary gdzie panstwo chce zachować monopol stale rosna a
        nowe regulacje ustawiaja państwo w niekwestionowanej roli monopolisty
        są chronione a monopoliscie musisz zapłacić rachunek np w 7 dni - jak nie to
        odłączja
        prosze sie spóżnic z ZUSem
        sam jak prowadzisz działanosc to sie mozesz dochodzić z instytucja państwową latami]
        państwo może ci nie zapłacić - =ty musisz
        przeciez nic sie nie zmieniło np w słuzbie zdrowia
        jak powstało troche niepublicznych szkół i samorządowych i społecznych to sa
        traktowane jak wrogowie ]i to sie przekłada np na kontrole PiRP , Sanepidu itd
        nie mówiąc juz o USkarbowym
        jak wyglada kontrola tych instytucji w prywatnym przedsiebiorstwie a jak
        państwowym - wszyscy wiedzą itd itd
        socjalistyczny skansen i obok gruoa miotających sie ludzi pracujacych po 20
        godzin na dobe na swoim w nadziei że kiedyś bedzie normalnie
        i juz wielu marzy zeby sprzedac firmy np Niemcom bo dłużej tego nie wytrzymają
        po prostu sił braknie
        • Gość: SmurfMądrala Re:dla alfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 14:25
          Masz rację.Polskie standardy zachowań administracyjnych sa wypadkową doświadczeń
          i "tradycji".Jakich? :komuna,okupanci,zaborcy.
          Grzecznie,przyjażnie jest w prywatnej firmie,sklepie.knajpce.
          Instytucje państwtowe(kolchozowe) nadal nie moga pozbyć sie peerelowskiego bon-
          tonu i standardów obslugi.
          Aby politycznie,ewolucyjnie doprowadzić do koniecznych zmian Polacy musza
          wyzbyć sie elektoratu SLD i Samoobrony.To najokropniejszy, sowiecki spadek po
          PRL.Kula u nogi.
          Jeszcze teraz wychodzą afery tych zlodziei i pasożytów kupujących mieszkania
          w Zatoce Czerwonych Świń za 1500 zlotych.To detale komuszego procederu.
    • Gość: PASAŻER Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dwor.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 01:43
      TEN PAN ABSOLUTNĄ RACJĘ!!!! NAJGORSZĄ RZECZĄ NA NASZYM DWORCU JEST INFORMACJA
      (CZYTAJ DEZINFORMACJA). CHCIAŁEM POJECHAĆ DO ZAKOPANEGO, W INFORMACJI PODAŁEM
      DZIEŃ WYBRANO DLA MNIE KURS, TEGO SAMEGO DNIA KUPIŁEM BILETY (Z TYGODNIOWYM
      WYPRZEDZENIEM DLA 3 OSÓB), PRZYSZLIŚMY NA DWORZEC I CO.... I AUTOBUS NIE
      PRZYJECHAŁ!!!!! GDY KILKA DNI PÓŹNIEJ ODDAWAŁEM BILETY POINFORMOWANO MNIE ŻE TO
      KOMPUTER SIĘ POMYLIŁ!!!!!!
      W "MISIU" BAREI KOMPUTER TEŻ SIĘ MYLIŁ!!!! JUŻ CZAS SKOŃCZYĆ Z TYMI POMYŁKAMI!
      • Gość: Filip Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.dsl.bell.ca 22.10.06, 07:00
        ...nie !...no to jest arcydzielo duzymi literami pisane......do Zakopanego z
        Kielc chcial dojechac autobusem !

...tu gosciowi sie medal nalezy...za sam pomysl...

• aron2004 Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 22.10.06, 07:03
        no to powinni ci oddać kasę za odc. Kraków - Zakopane, powinieneś pojechać do
        Krakowa autobusem których jest pełno i dalej z Krakowa do Zakopanego jest
        jeszcze więcej
        • Gość: Filip Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: *.dsl.bell.ca 22.10.06, 07:26
          www.polishforums.com/img/logo.gif
        • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 22.10.06, 09:54
          Chwileczkę aronie, może wytłumacz to dokładnie: pasażer kupuje w kielcach
          bilety na trasę: kielce - zakopane, po czym okazuje się, że autobus (w kielcach
          jednak) nie pojawia się;

skąd twoja sugestia oddawania pieniędzy za odc. kaków-zakopane?
          • aron2004 Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 22.10.06, 09:55
            dlatego że do Krakowa można pojechać innym autobusem PKS Kielce i ten bilet
            jest ważny. No chyba że pasażerowi nie pasuje godzina, to wtedy powinien PKS
            zwrócić cały bilet.
            • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 22.10.06, 10:08
              Po pierwsze: Jak pisałeś, do każdej podróży należy się przygotować; w związku z
              tym należałoby jednak pójść do informacji (jeszcze w kielcach) i dowiedzieć
              się, jak nasza podróż będzie przebiegała (od kielc do zakopanego, bo na tą
              trasę mamy wykupione w kielcach bilety); tylko co jeśli "komputer znowu się
              pomyli?" i wylądujemy w krakowie, a tu np. okaże się, że na następny kurs do
              zakopanego musimy czekać cały dzień, choć pani np zapewniała nas, że tylko
              godzinę?

Po drugie: pasażer był przewidujący, kupił bilety odpowiednio wcześniej, co
              zobowiązywało pks do wywiązania się z umowy dowiezienia go do zakopanego -
              skandaliczne jest zatem to, że w chwili, gdy podróżny zjawia się na dworcu,
              okazuje się, że pks zostawia go "z ręką w nocniku".

Po trzecie: twoja linia obrony kieleckiego PKSu jest żałosna, ale pisz dalej,
              konkurencja na pewno ci podziękuje; podziękują ci również podróżni, których tak
              dokładnie uprzedziłeś czego mogą się spodziewać po kielckim PKSie. - jak widać
              na pewno nie fachowej obsługi.
              • aron2004 Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 22.10.06, 10:17

> Po pierwsze: Jak pisałeś, do każdej podróży należy się przygotować; w związku
                z
                >
                > tym należałoby jednak pójść do informacji (jeszcze w kielcach) i dowiedzieć
                > się, jak nasza podróż będzie przebiegała (od kielc do zakopanego, bo na tą
                > trasę mamy wykupione w kielcach bilety); tylko co jeśli "komputer znowu się
                > pomyli?" i wylądujemy w krakowie, a tu np. okaże się, że na następny kurs do
                > zakopanego musimy czekać cały dzień, choć pani np zapewniała nas, że tylko
                > godzinę?

To jest praktycznie niemożliwe, bo kursy Kraków - Zakopane są bardzo częste o 5
                rano do 21 z groszami.
                • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 22.10.06, 10:35
                  Napisałeś: "To jest praktycznie niemożliwe, bo kursy Kraków - Zakopane są
                  bardzo częste o 5 rano do 21 z groszami."

Trzeba jeszcze było dopisać: "i każdy pasażer, w całej polsce, a przede
                  wszystkim w kielcach, powinien o tym wiedzieć". hehehe
                  • aron2004 Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 22.10.06, 12:59
                    każdy normalny pasażer w Polsce wie, że z Krakowa do Zakopanego jest masę
                    połączeń bo są to miasta bardzo chętnie odwiedzane przez turystów. Rynek nie
                    znosi próżni.

Myślący człowiek mógłby się zastanawiać, czy da się dojechać z Krasocina do
                    Młynka Nieświńskiego, ale oczywiste jest że z Krakowa do Zakopanego jest masę
                    połączeń.
                    • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 22.10.06, 17:46
                      Znajomość geografii polski nie jest wyznacznikiem normalności;

Natomiast sposób traktowania pasażerów przez kielecki pks, oraz twoje
                      wypowiedzi w obronie w/w instytucji, trudno uznać za normalne w obecnych
                      czasach; myślący człowiek raczej się zastanowi czy chce skorzystać z usług tak
                      niesolidnej instytucji.
                      • aron2004 Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 22.10.06, 18:12
                        fakt, że PKS Kielce nie jest firmą jakoś strasznie przyjazną klientom, ale nie
                        można go winić za całe zło na tym świecie
                        • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 22.10.06, 18:48
                          zgadzam się z twoim twierdzeniem, że pks kielce nie jest firmą przyjazną
                          klientom;

przykłady dotyczyły konkretnych sytuacji (nie "całego zła na świecie"), błędów
                          popełnianych przez pracowników pksu i ich postawy wobec pasażerów w obliczu
                          kłopotów - zła obsługa na pewno spowoduje zmniejszenie liczby pasażerów, bo
                          każdy kilkakrotnie się zastanowi czy skorzystać z usług niesolidnego
                          przewoźnika;

jeśli pks nie wyjdzie z poprzedniej epoki, jeśli chodzi o standardy obsługi
                          klienta, to przyszłość tej firmy rysuje się w czarnych barwach.
                          • aron2004 Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw 22.10.06, 19:57
                            ale akurat atak na PKS Kielce nastąpił wtedy gdy nie było ich winy, bo nigdy
                            nie obsługiwali linii do Nysy i to nie ich wina że ktos nie umie czytać
                            rozkładu jazdy i miał pałę z geografii
                            • Gość: ala Re: Pasażer skarży się na obsługę na kieleckim dw IP: 82.139.11.* 22.10.06, 20:57
                              widzę, że wracamy do twoich sztandarowych argumentów;

po pierwsze: pks nie może zwalać winy na brak informacji, lub błędne informacje
                              udzielane przez swoich pracowników, na pasażerów i ich nieznajomość geografii;

po drugie: jak panienka z okienka nie potrafi udzielić prawidłowej i
                              wyczerpującej informacji, bez buły w buźce, to może czas panienkę z okienka
                              zastąpić kimś bardziej kompetentnym;

po trzecie: na tablicy ogłoszeń nie ma informacji który kurs obsługiwany jest
                              przez który oddział pksu, i tak naprawdę dla pasażerów jest to informacja
                              zbędna, bo normalnym jest, że jak np. kupuję bilet w kielcach, to zażalenie
                              składam w kielcach, a nie np. w krakowie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka