Dodaj do ulubionych

Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 13:25
U mnie szkole nie ma z tym problemu(SP 32,GIM 16) są dwie hale sportowe, duże
boisko trawiaste zwane ``webley``,boisko betonowe ,boisko do koszykówki ,do
siatkówki i zbijaka .Ostatnio odnowiono szkołę i tak powinna wyglądać
prwdziwa szkoła
Obserwuj wątek
    • Gość: autor Re: Problem z czwartą godziną wychowania fizyczne IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 14.10.06, 18:08
      Zastanów sie, niektóre szkoły mają tylko jedną salę gimnastyczną i to w dodatku małą. Teraz zbliża sie zima... i co? Na boisko nie można wyjść bo śnieg, lód...
      • almagus Re: Problem czy arbuz służy awiacji? 15.10.06, 10:05
        „Wystarczy wam tylko religia w szkole,
        bez biblioteki, bo książkowe mole
        zbyt racjonalnie nas weryfikują,
        dziewictwo Maryji wciąż kwestionują.”

„Poprzemy, kleryka, buraka,
        poprzemy wiernego ciemniaka.
        Niech napisane będzie jak wół.
        Nie państwo, budujemy kościół!”

„W unijnej demokracji
        za przyczyną dewiacji
        arbuz służy awiacji!”

Aby zrozumieć, trzeba ćwiczyć rozum!
        program w szkole średniej:
        religia-8 godzin w cyklu
        fizyka-3 godziny w cyklu
        chemia-3 godziny w cyklu
        matematyka-8 godzin w cyklu
        i tyle w temacie
        program w mojej szkole (klasa nie jest mat fizem)
        religia 3
        fizyka 3
        chemia 4
        matma .. 12
    • Gość: PIPI Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 21:41
      Kielce to przecież koniec świata a świętokrzyskie to lasy
    • Gość: dede Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 21:48
      obowiązkowa czwarta godzina dla uczniów niekoniecznie musi być godziną
      lekcyjną. z samego założenia przy jej wprowadzaniu dano możliwość jej
      zrealizowania poprzez m. in. wycieczki, rajdy, zajęcia w sekcjach sportowych.
      dziwi mnie więc narzekanie dyrektorów opisane w artykule. inne zajęcia np rajdy
      rowerowe bywają o wiele atrakcyjniejsze dla uczniów ale też bardziej skuteczne
      wychowawczo
      • Gość: tesia Re: Problem z czwartą godziną wychowania fizyczne IP: 62.69.212.* 14.10.06, 22:04
        nie do końca masz racje w wrzesniu i pazdzierniku tak ,. Wyobraz ze leje deszcz
        co wtedy poslesz na rower lub rajd - bzdura> albo jeszcze sa z wiejskich
        szkólek lub dojeżdzaja z rodzicami do szkół z odleglejszych miejscowosci to co
        maja jezdzic rowerem na te rajdy -tez zły pomysł . Dobry pomysł jest dla
        dzieciaków faktycznie z samego miasto i wrzesniu oraz wiosna . Niekiedy jest
        dobra pogoda zima . Ale wyobraz pada i wieje 10 w skali boforta. Szczególnie
        polecam wycieczke nad molo np w Swinoujsciu - extremalne warunki niekazdy sie
        nadaje. Tak wiec sale gimastyczne tez powinny byc . W ladna pogode wycieczka za
        miasto tez , w zła na sali bo chyba nie na korytarzu
        • joanka_b Re: to nie problem 14.10.06, 22:10
          Jest tyle mozliwości wykorzystania tej czwartej godziny wfu tylko trzeba chciec.
          A propozycje to np. basen,gry i zabawy ruchowe itd. Do gier i zabaw wystarczy
          korytarz wiec nie róbmy z siebie ofiar tylko wezmy sie do działania.
          • Gość: Jasiek Re: to nie problem IP: *.aster.pl 15.10.06, 04:40
            Spróbuj uczyć w sali lekcyjnej,kiedy na korytarzu grają w unihokeja lub ćwiczą
            aerobic[oczywiście przy muzyce].
          • Gość: Janek Re: to nie problem IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.06, 06:24
            Korytarz to nie problem ale za drzwiami trwają lekcje, sprawdziany klasówki .
            BARDZO MĄRDE
        • Gość: dede Re: Problem z czwartą godziną wychowania fizyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 22:14
          zgadza się ze z dziećmi nie wyjadę rowerami w zimie, ale jest to jedna z
          propozycji realizacji czwartej godziny. w zimie to chyba i kulig można by
          podpiąć pod czwartą godzinę. równie dobrze może to być organizacja zawodów
          międzyklasowych (bardzo atrakcyjna dla dzieci)trzeba szukać różnych rozwiązań
    • kozaczek3 Mogą ćwiczyć w kościele !!!! 14.10.06, 21:58
      Religia kiedyś była w salach katechetycznych przy kościele, a wf w szkole.
      Teraz religia jest w szkole, to wf powinien być w salach przykościelnych.
      Pedofile w sutannach przyklasną tej cennej inicjatywie.
      • Gość: behemot Re: Mogą ćwiczyć w kościele !!!! IP: *.promax.media.pl 15.10.06, 09:16
        Nie ma miejsca na czwart wf? Ale napewno znajdzie się miejsce, czas i pieniądze na 5, 6 i 7 godzinę religii (jedynie słusznej)
      • Gość: Kwicoł Re: Mogą ćwiczyć w kościele !!!! IP: *.19.165.1.osk.enformatic.pl 15.10.06, 10:39
        Tys prowda!
    • Gość: Jawa Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.06, 22:09
      Trzy godziny w-f to głupota, a cztery to przesada, gdy dzieci mają jedną
      godzinę tygodniowo historii. Jeżeli trzy czwarte lekcji w-f, to kopanie w
      nogę,to dzieci na pewno nie będą przez to sprawniejsze tylko głupsze.
      • Gość: btb Re: Problem z czwartą godziną wychowania fizyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 01:01
        Pomyłka, uczniowie mają po 2 godz/tydz historii. Po jednej to mają: fizyki,
        chemii, biologii...
    • Gość: lama usunąc w-f! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 22:12
      moim zdaniem w-f w ogóle powinien byc usuniety. malo jest szkol gdzie w-f rzeczywiście jest w-fem. u mnie praktycznie nic sie nie robi, tylko "stoi" w siatkowke (nienazwe tego grą) a raz na jakiś czas zalicza się biei - do których nie jesteśmy kondycyjnie przygotowane!
      po za tym wystarczy mi siedzenie codziennie w szkole 7 h, a wiem że niektórzy mają jeszcze więcej zajęc - współczuje.

p.s.bardzo lubię się ruszac, ale nie na w-fie w szkole bo sie tam nudze
    • Gość: gosciu : ) Re: Problem z czwartą godziną wychowania fizyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 22:20
      o 4 za dużo i tak nic nie roimy na tym wf-ie....
      • Gość: W.W. Re: Problem z czwartą godziną wychowania fizyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 22:44
        No to przyjacielu, niestety zostaniesz łajzą i cieniasem do końca życia. W.W.
    • Gość: W.W. Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 22:41
      Jestem nauczycielem wf od ponad 30 lat i proszę wybaczyć, ale tego rodzaju
      opinie, że nie mozna przeprowadzić 4 godziny zajęc, bo np. brak godzin na hali
      to dla mnie przejaw tego, ze moim kolegom po fachu po prostu nie chce się
      pracować. Oczywiście w hali sportowej praca jest zdecydowanie przyjemniejsza,
      ale nie łaska zabrać mlodzież na joggig, bieg na orientację czy tzw. zabawę
      biegową. Zapomniane juz dzisiaj biegi przełajowe były ( i gdzie niegdzie
      jeszcze są )wspaniałą metodą kształtowania cech charakteru i hartowania
      zdrowia. No,ale do tego trzeba samemu ubrać sie w dres i pobiegać razem z
      uczniami. Ja tak robiłem ( i robię to nadal, chociaz teraz ze studentami )i
      nigdy nie miałem problemu z akceptacją tego przez młodzież. Las,park czy
      nadrzeczne łęgi są niemal wszędzie. Tak więc apeluję do moich, zwłaszcza
      młodszych kolegów. DO ROBOTY. Wasi podopieczni będą zdrowsi, a wy też zrzucicie
      nieco zbędnych fałdek na brzuchach. Pozdrawiam . W.W.
      • Gość: kris w Re: Problem z czwartą godziną wychowania fizyczne IP: *.nb.aliant.net 15.10.06, 02:47
        Gratuluje, swietny pomysl na ruch, niestety w Kanadzie gdzie mieszkamy wraz z
        zona i trojka dzieci o wf rodzice musza sami zadbac a epidemia cukrzycy i
        otylosci wsrod dzieci sie mnozy z godziny na godzine, przerazenie mnie bieze
        gdy badam moich mlodocianych pacjetow i widze ich przerazenie gdy zaczynam
        mowic ze 5 godzin przed komputerem czy telewizorem to za duzo, miasta sa
        budowane dla samochodow, jestem poznaniakiem wiec bylem oszczedny, zpod
        Prasowej chodzilem pieszko na swojska do"czworki" a czasem biegalem gdy
        wstalem za pozno no i co na ludzi wyroslem, tutaj dzieciaki jezdza busami
        ktore zbieraja je z pod domu, no bo chodnikow nikt nie zbudowal to dzieciaki
        beda rozjechane bo cilki przeciez nikogo nie zaakceptuja na drodze co nie ma
        czterech kolek, jadac rowerem na moje rundki nie tylko sprawilem duze
        poruszenie w miasteczku ale rowniez wiele klaksonow i obrazy panow i pan
        kierowcow co nie sa przyzwyczajeni do dwukolowych stworow, wiecej w-fu a
        bedzie zdrowszy narod, kanadyjczycy po raz pierwszy w historii beda zyc krocej
        niz ich rodzice a to dzieki wspaniale polityce liberalow wprowadzajac
        oszczednosci.... kris w- Miramichi, NB
      • Gość: agnieszka Re: Problem z czwartą godziną wychowania fizyczne IP: 82.139.11.* 16.10.06, 11:32
        Szanowny W.W. Jak ja chodziłam do szkoły to mieliśmy 2h/tydzień w-fu i uważam,
        że wystarczyło. Jak ktoś chciał ćwiczyć więcej, to zawsze mógł brać udział w
        zajęciach dodatkowych - i tak ja trenowałam piłkę siatkową przez kilkanaście
        lat (podstawówka, liceum, uczelnia)
        Twoje propozycje to za każdym razem bieg - rozumiem, że specjalizujesz się w
        lek. atletyce, ale weź pod uwagę, że nie wszyscy uczniowie lubią biegać, więc
        przypuszczalnie wielu z nich na taką propozycję wykrzywi buźkę i przyniesie
        zwolnienie od rodziców;
        Nie podoba mi się to, że uogólniasz: "moim kolegom po fachu po prostu nie chce
        się pracować" - moja mama uczyła w-fu przez ponad 30 lat i do chwili przejścia
        na emeryturę wkładała w swoją pracę mnóstwo enerii. (a ja dzięki niej wiem, że
        bycie w-fistą to nie to samo co rzucenie piłki chłopakom i powiedzenie "iddźcie
        sobie pograć")
    • koorwadziewica7 A po kiego bachorom z grzechem pierworodnym wf 14.10.06, 22:43
      Lepiej te cztery godziny poświęcić na modlitwy.
      W sali gimnastycznej wybudować kapliczkę i po problemie.
      Zmieszczą się tam na kolanach wszystkie klasy.
      Amen.
    • Gość: Jan Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.globalconnect.pl 14.10.06, 22:53
      Wyrzucić ze szkół religię. W to miejsce dodatkowy angielski i WF.
      • grain1 Re: Problem z czwartą godziną wychowania fizyczne 14.10.06, 23:34
        Koniec lat 80-tych.
        Nauka na dwie zmiany, czasami zaczynałyśmy szkołę o 8-ej, a czasami o 13-tej.
        Mieliśmy dwie lekcje W-F, a potem trzeba było lecieć na religię. na dziesiątą do
        'bunkierku' za katedrą w Oliwie.
        Mała saleczka ze sklepieniem gwiaździstym przylegała do muru opactwa.
        Bardzo często 'nasza' siostra wybiegała nam naprzeciwko w dresach i mieliśmy
        religię w parku oliwskim lub też na boiskach AWF.
        Czasami zdażało się też,że sam ksiądz proboszcz 'biegał' z nami po górkach w
        lasach oliwskich.
        To co zapamiętałam z tych lekcji, zostało mi do dziś, proboszcz dziadziunio znał
        nazwę każdej roślinki, kszaczka i drzewa.
        Siostra Róża, mimo że biegła z nami opatulona w bluzę, portki i taki śmieszny
        czepeczek, który ukrywał Jej włosy, kark, szyję i całe 'torso' naprawdę kicała
        jak "młody zajączek".
        Wszelkie 'excuses'że nie ma gdzie przeprowadzić zajęć WF wydają mi się dzisiaj
        żałosne, kopałyśmy piłę w lesie z księdzem, grałyśmy w "dwa ognie" z
        siostrzyczkami, które nie były od nas wiele starsze.
        Jeśli ktoś chce, to potrafi.
        A jeżeli się nie da... to i wielka sala gimnastyczna nie pomoże.

• Gość: kaczka nadziewana [...] IP: *.aster.pl 14.10.06, 23:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • e.v.q.a Romus pomoze 14.10.06, 23:17
      znajdzie czas (i pieniadze!) na:

- chodzenia na kleczkach do kosciola = dodatkowa lekcja religii (obowiazkowo
      obowiazkowej)
      - burdy w zastepach MW = wychowanie patriotyczne by kuń

i po co komu dodatkowa godzina wfu?! juz dodano 2 dodatkowe lekcje na ktorych
      przyszlosc narodu polskiego bedzie cwiczyla swoja tezyzne fizyczna ;)
    • Gość: pani dobra rada Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.hsd1.il.comcast.net 14.10.06, 23:44
      Zlikwidowac religie i czas sie znajdzie.Kiedys chodzilo sie do sal przy
      kosciele ,bylo wiecej wierzacych i praktykujacych.
    • Gość: 24601 Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.ppath.umn.edu 15.10.06, 00:03
      do WF potrzeba szatni a nie sali - do -5 na dworze mozna spoko cwiczyc (po
      rozgrzewce) - widzialem w Chicago przez 2 zimy jak sie dzieci na dworze
      usportowialy (Univ. of Chi.) a zimy sa zimniejsze (-10 C = rzecz zwykla) niz w
      Pl. Wazne jest zeby po WF mozna bylo wziac prysznic, zmienic wszelkie ciuch ( w
      tym gacie) etc - bez tego to nie ma co nawet 1 godziny WF robic bo co to za
      cwiczenia jak sie na nich nie spoci zawodnik ? Wycieczka , spacer itp to nie WF
    • Gość: jaslon a na 4-tą godz. religii ?????? Romuś załatwi !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 00:18
      nawet 5-tą
      • Gość: żelazny felek Bolszewia POstkomusza rozkradła fundusze IP: *.chello.pl 15.10.06, 01:13
        na budowe i rozbudowe szkół a teraz będą z rękami podniesionymi tumult wszczynać.
        Za dupe i won! Kopa na rozbieg !
        • Gość: bolszewik Re: Bolszewia POstkomusza rozkradła fundusze IP: *.aster.pl 15.10.06, 01:47
          Co ty bredzisz śmieciu ?
    • Gość: JA Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.access.telenet.be 15.10.06, 02:23
      MOZE GDYBY RELIGIA WROCILA DO TYCH BUDYNKOW WYBUDOWANYCH za pieniadze wiernych
      to problemu by nie bylo. ale one sa teraz w wiekszosci wykorzystywane na inne
      cele....hehe
    • Gość: Toni Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 15.10.06, 02:40
      " Dzieci w ramach czwartej godziny uczestniczą w sekcji tenisa stołowego. Ci,
      którzy nie lubią tego sportu wyjeżdżają na basen."

Ludzie 1 Nie dajta sie zwariować, czy moze byc lepiej ?
      • Gość: to-ja...jap...jap Re: Problem z czwartą godziną wychowania fizyczne IP: *.dsl.bell.ca 15.10.06, 06:17
        ....Rzeczywiscie ten Giertych t fizol....tyle pieknych rzeczy mozna by bylo
        zrobic dla mlodziezy...
        ...a gdyby tak wprowadzic "godzine - Poznaj ten Kraj"

...czy Giertych jako minister edukacji odwiedzil chociaz jedna szkole....?
        ...chce powiedziec ze ow wielblad powinien....
        LPR...wykonczyl Giertych....i chyba juz dzis nikt nie ma watpliwosci ze nalezy
        unikac tego pana poniewaz jest przykladem BUCA choc z dyplomem prawnika...ten
        gnom zdaje sie nic nie rozumiec.
    • Gość: Janek Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.06, 06:21
      Przecież można wziąść uczniów do klasy i wramach akcji wszyscy czytamy naszym
      dzieciom przez cztery godziny czytać gazety o sporcie . Panie ministrze proste
      nieprawdaż? Proszę poruszyć sprawę tych czytanych lekcji w Euro Parlamencie.
    • Gość: deges Jestem ciekaw co "LARG" miał z wf-u? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 06:54
      Pewno to samo co z matematyki. Trzeba gimnastykować ciało i mózg bo w
      przeciwnym wypadku będzie się podobnym do konia.
    • Gość: zbychu Re: Problem z czwartą godziną wychowania fizyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 07:29
      proponuję znieść nie tylko czwartą,ale i trzecią,drugą oraz pierwszą godzinę
      wf.Wtedy dyrektorzy szkół,wójtowie,prezydenci miast i inni notable będą mieli o
      wiele przyjemniejsze życie.
    • Gość: Herman Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.crowley.pl 15.10.06, 07:53
      A na koncie z Lotto leża setki milionów zotych na nowe hale i baseny ale nikt
      palcem nie kiwnie zeby je ruszyc.
    • Gość: Tadeusz Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.06, 08:08
      Jak słyszę, że znowu rozmawia się z jakimś dyrektorem na temat 4 godziny
      w.fiz.,to mnie "krew zalewa". Co z tego, że nie ma sali! A moze boiska
      szkolnego też nie ma! Pewnie lasu też nie ma! I pewnie sam Pan Dyrektor ze
      swoim dzieckiem nigdy w życiu nie bawił sie w sport. Najsprawniejszą młodzież
      mieliśmy wtedy, kiedy 1 sala gimnastyczna przypadała na 3 szkoły. Pochodzę
      właśnie z takiej miejscowości.
      Może wystarczy tylko namówić rodziców na kupno dla swojego dziecka ciepłego,
      nieprzemakalnego dresu, znaleźć nauczyciela w.f. z prawdziwego zdarzenia i
      sprawa załatwiona! A może chodzi o to, ze 4 godz. w.f. wprowadziła "nie ta
      obcja polityczna". Jażeli tak, to zlikwidować jeszcze dwie godziny w.f., bo te
      były za "komuny", Ha! Ha! Pozdrawiam!
    • Gość: Bonifacy Problem z czwartą godziną wychowania fizycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 08:52
      Na dodatkowe lekcje religii i egzorcyzmy napewno się znajdzie miejsce i tzw.okienko.
    • kapitan_stopczyk Minister Roman w ogóle nie ćwiczył na WF-ie 15.10.06, 08:55
      ...i prosze jaka kariere zrobił.
      WF nie jest potrzebny.
      Ważne, by było Wychowanie Patriotyczne (w wersji wszrchpolskiej) i NIE BYŁO
      teorii ewolucji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka