Dodaj do ulubionych

PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI

15.11.06, 00:33
Szanowni Państwo. Drodzy Wyborcy!
Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy 12 listopada w wyborach na burmistrza
Gminy i Miasta Chęciny oddali na mnie swój głos.
To dzięki Państwu wygrałem pierwszą turę wyborów.
Dziękuję za poparcie i zaufanie jakim zostałem obdarzony.
Wiem, że Gmina i Miasto Chęciny potrzebuje nowoczesnych pomysłów i rozwiązań,
zdecydowanych kroków, a przede wszystkim uczciwości, rzetelności,
konstruktywnej współpracy i profesjonalnego zarządzania.Jestem w stanie temu
sprostać, ale to czy będę mógł się wykazać zależy tylko od Państwa. Jeśli
uznacie, że właściwym kandydatem na funkcję burmistrza mogę być ja, to proszę
o dalsze poparcie i oddanie na mnie głosów w drugiej turze wyborów 26
listopada.
Zapewniam, że nie zawiodę Państwa oczekiwań.

Z poważaniem
Robert Jaworski
Obserwuj wątek
    • roofi1 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 01:04
      Proszę przyjąć serdeczne gratulację. Wierzę w to że Pan wygra drugą turę
      wyborów i zmieni się dotychczasowy wizerunek gminy. Uwazam że jest Pan
      najbardziej kompetenta osobą do sprawowania funkcji burmistrza w naszej gminie.
      Mocno trzymam kciuki za Pana zwycięstwo w drugiej turze wyborów.
      Życzę powodzenia
    • ricke Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 09:12
      Ja również Panu gratuluję! W drugiej turze tez na Pana zagłosuje! Życzę
      powodzenia. Pozdrawiam
    • andrzej9644 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 11:00
      Serdecznie gratuluję zwycięstwa i mam nadzieję że i druga tura pokaże Pana siłę.

Wiąże z Pana osobą wielkie nadzieje jako że ta gmina potrzebuje gospodarza
      nowego nie uwikłanego w układy panujące w ginie i urzędzie. Dość już urzędnikom
      którzy przejęli ten urząd przez zasiedzenie i nikt i nic ich nie ruszy.

PS. Mój głos Pan ma tak więc życzę powodzenia.
      • juju222 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 12:06
        iż nie głosowałem na pana bo twierdzę że pan się nie nadaje teraz oddam głos na
        pana tylko dlatego aby nie wygrała pani maciejczyk bo ona się też nie nadaje
        jednocześnie myślę że pan ją usunie z urzędu moim zdaniem pan powinien
        pozostawić na stanowisku wice burmistrza Pana Chmiela jest to osoba już
        zapoznana dobrze z planami i problemami chęcin a jednocześnie operatywna
        z pozdrowieniami
        • necik84 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 12:24
          tak, Przemek Chmiel to dobra osoba na stanowisku zastepcy. tylko czy przyszły
          burmistrz bedzie go chciał?? napiszcie kto bedzie zastepca jezeli wybory wygra
          Jaworski a kto bedzie zastepca jesli wybory wygra Maciejczyk????? Chmiel jest OK
          • kamillla4 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 13:38
            OOO w życiu na ciebie nie zgłosuję. Znam cię doskonale oprócz uprzejmości i
            taktu zero kreatywności!!!!!!Boisz się własnego cienia . Byłam u ciebie
            człowieku tyle razy nic, strach w oczach brak pomysłu. Mój głos jest zbyt cenny
            żeby go oddać nha ciebie .A poza tym wszyscy twoi zwolennicy tak krytykują pania
            Grażynę a ty tak nieskazitelny bez wad. Ja tkich ludzi się boję. To
            utopia!!!!!!!!!!!!
            • realista1982 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 14:17
              Po pierwsze nikt na forum nie napisał że Pan Robert jest nieskazitelny.
              Po drugie każdy głos jest ważny, nie tylko ten Twój.
              Po trzecie gdybym nie widział wad u Pani Maciejczyk to bym głosował na nią (po
              prostu ma ich więcej niż kontrkandydat i mniej zalet).
              Po czwarte nikt Ci nie każe głosować na Pana Jaworskiego, to Twój wybór.
              Po piąte gdyby Pan R.J. tak wszystkiego się bał to nie wystartował by w
              wyborach.
              • kamillla4 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 14:41
                No wybacz wróć i poczytaj.Dla mnie mój głos jest ważny bo jest mój i ja o nim
                decyduję!A ten wasz Pan Robert Jaworski to za główny cel w tych wyborach
                postawił sobie ściąganie funduszy z UE a przez te trzy lata to nie mógł jakiegoś
                projektu opracować, ale on ciągle studiował strategie rozwoju gminy i tak mu
                upłynęły te trzy lata!M
                • juju222 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 15:13
                  Ja napisałem że każda z osób się nie nadaje na ten urząd a co będzie jak się
                  zakończ sprawa pani maciejczykowej za sfałszowanie listy obecności bo chyba taka
                  jest
                  • michal10016 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 15:19
                    jeju222, wszyscy wiemy kto dla ciebie nadaje się na urząd ale na szczęście ta
                    osoba nie znalazła uznania wśród wyborców.
                    A fałszujesz to ty fakty.
                    • juju222 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 16.11.06, 21:33
                      to jest twoje zdanie a każdy ma prawo się wypowiadać to co myśli jednak listy
                      zabrała policja i ktoś to wcześnie pisał / poczekamy zobaczymy/
                • realista1982 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 15:25
                  Proszę napisać w jakim poście zostało napisane że Pan Robert Jaworski jest bez
                  wad, proszę o konkrety, odsyłacz do konkretnej wypowiedzi gdzie dosłownie jest
                  to tak ujęte.
                  Co się tyczy funduszy to pomysły były ale pan były burmistrz nie widział takiej
                  potrzeby.
                  Chyba nikt inny nie może wiedzieć o funduszach i ich pozyskaniu więcej jak
                  osoba którą otaczają ludzie bezpośrednio związane z ich pozyskiwaniem. Nazwisk
                  nie przytoczę, ale jeśli chcesz je poznać to zapraszam do wnikliwszego poznania
                  sprawy, a mianowicie osób które popierają Pana Jaworskiego i chcą mu w tym
                  pomóc.
                  Wspomnę jednak o tym że są to osoby nie przypadkowe, ale mające kompetencje,
                  wykształcenie i doświadczenie w tym temacie.
                  Rola burmistrz polega na odpowiednim gospodarowaniu pieniędzmi. W co je
                  zainwestować, a co niestety będzie musiało poczekać. Chyba jednak najlepszą
                  sprawą jest jak nagle zupełnie z zewnątrz dochodzą fundusze i plany wstępnie
                  odłożone na później zostają zrealizowane.

PS. Pisze pan/pani, że osoby popierające Pana Roberta nic nie robią tylko
                  krytykują Panią Maciejczyk, jednak z tego co ja widzę to chyba z Twojej strony
                  ciągle możemy usłyszeć słowa krytyki dotyczące Pana R.J. zaś żadnych konkretów
                  przemawiających za Pania G.M.
                  • kamillla4 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 16:46
                    Tak jestam kobietą.Miło byłoby podyskutować z tobą na żywo a nie tak między
                    jednym a drugim daniem. Cieszę się że PAN Robert otacza sie takimi
                    specjalistami. Wspaniale rokuje to na przyszłośc. Jak mniemam jesteś z Chęcin.
                    Więc sie nie dziwię że stoicie takim murem za RJ. A tak jak wy nie przekonujecie
                    żadnymi osiągnieciami Roberta nas (bo oprocz BIAŁEJ DAMY to nie słyszałam ) to
                    trudno nam przekonać was osiągnięciami sekretarzowej no bo co sekretarz może
                    załatwić? Stosunkowo do innych gmin największą liczbę staży , prac publicznych
                    interwencyjnych ale to przecież jej obowiązek trudno. Znam doskonale sytuację w
                    gminie za czasów RJ no myślę że nie tak do końca Pobocha był wszystkiemu winien
                    i nie wierzę ze gdyby RJ przedstawił konkretny projekt do tego wykonalny to
                    Pobocha by go zablokował.Pozdrawiam
                    • kamillla4 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 16:52
                      PS w innym wątku piszą o tym jak pan Robert ma zatrudniać ludzi w Urzędzie przez
                      konkursy , a tu dowiadujemy się że takich ludzi już ma!
                      • piotr461 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 17:05
                        Ciekawy jestem skąd pan Jaworski znajdzie tyle stanowisk w gminie ilu osobom je
                        obiecał. Urząd pęknie w szwach. Działa na podobnych zasadach jak pan Pobocha 4
                        lata temu, też wszystkim obiecywał pracę za poparcie. Przykro tylko, że pan
                        Jaworski nie ma swojego zdania. Jest mądrym człowiekiem ale jest marionetką w
                        rękach paru osób, które chlubnie w historii gminy się nie zapisały. Nie
                        wyobrażam sobie, że na nasze losy będą miały wpływ osoby, które wzbogaciły się
                        na ludzkiej krzywdzie. Gdyby otaczał się pan panie Robercie innymi ludźmi miałby
                        pan u mnie poparcie a tak to nie mamy o czym rozmawiać.
                        Pozdrawiam - Piotr
                        • madfog Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 17:33
                          Piotrze to moze oswiec czytelnikow tego forum i wskazal tych ludzi chyba ze
                          Tylko umiesz pisac a nie masz na to dowodow ?? Bo kazdy jest madry piszac i
                          siedzac sobie wygodnie w swoim fotleu ale przeciesz latwiej jest oskarzac i
                          krytykowac niz cos samemu zrobic jak znam Zycie teraz Pan Piotr nie odpisze i
                          nie wskaze ludzi o ktorych moiwl bo albo sie boij albo ich nie ma....
                          • piotr461 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 17:49
                            Nie boję się, ale nie mam zamiaru wymieniać nikogo z nazwiska bo to by było nie
                            fer. A zapewniam Cię, że tak sądzę nie tylko ja.
                      • gustaw444 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 17:31
                        jesli chodzi o moja wypowiedź w innym wątku to wiem, że na pewno nowe osoby
                        mają być przyjmowane z konkursów. Jeśli o osoby, które mają pomagać panu
                        Jaworskiemu to nie są to osoby, które chcą tu pracować tylko przez swoje
                        kompetencje i wykonywaną juź pracę mogą pomóc gminie i jej mieszkańcom.
                        • kamillla4 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 17:49
                          Rozumiem. Ale skoro ma swoich ludzi pomagających gratis to po co tworzyć
                          odpowiednią komórkę w urzedzie jeśli ludzi pozyskujących fundusze można miec za
                          friko.
                          • gustaw444 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 18:13
                            Ty chyba nie wiesz na czym wogóle polega korzystanie z pomocy unijnej. Jeśli
                            chodzi o pomoc o ma ona polegać na wskazywaniu programów i możliwości ich
                            wykorzystania dla rozwoju gminy, szukaniu różnych możliwych form pomocy,
                            szkolenia dla mieszkańców, aby również oni mogli korzystać z takiej pomocy.
                            Nowe osoby miałyby wdrażać te programy poprzez pisanie wniosków, biznes planów
                            itp. Uwierz mi tego nie da się zrobic w kilka godzin w tygodniu.
                            • kamillla4 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 18:23
                              Znam norwski mechanizm finansowy czy europejski z którego prawie nikt nie
                              korzysta bo pozyskanie jego środków jest bardzo trudne dlatego bardzo mnie
                              zdziwił fakt że ma to ktoś robic z zewnątrz ja to tak zrozumiałam. A ty nie
                              musiusz mi pisać jak się pozyskuje te środki bo wiem co nie co na ten temat nie
                              jestem fachowcem w tej dziedzinie ale pojęcie mam.Teraz cytuję wątek bodaj
                              realisty jak ty to rozumiesz?
                              ''Chyba nikt inny nie może wiedzieć o funduszach i ich pozyskaniu więcej jak
                              osoba którą otaczają ludzie bezpośrednio związane z ich pozyskiwaniem. Nazwisk
                              nie przytoczę, ale jeśli chcesz je poznać to zapraszam do wnikliwszego poznania
                              sprawy, a mianowicie osób które popierają Pana Jaworskiego i chcą mu w tym
                              pomóc.
                              Wspomnę jednak o tym że są to osoby nie przypadkowe, ale mające kompetencje,
                              wykształcenie i doświadczenie w tym temacie.
                              Rola burmistrz polega na odpowiednim gospodarowaniu pieniędzmi. W co je
                              zainwestować, a co niestety będzie musiało poczekać. Chyba jednak najlepszą
                              sprawą jest jak nagle zupełnie z zewnątrz dochodzą fundusze i plany wstępnie
                              odłożone na później zostają zrealizowane."
                              No i czy ci ludzie już są czy ich nie ma?? Będą zatrudniani czy to tylko pomoc z
                              zew.
                              • gustaw444 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 18:31
                                Przepraszam jeśli Cię uraziłem. Ja wiem na pewno o osobach, które maja pomagać
                                z zewnątrz
                                • kamillla4 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 18:32
                                  Lubie kulturalnych ludzi. Nie nie uraziłam się . Tak troszkę mnie poniosło
                                  • miggru Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 18:57
                                    Moim zdaniem pozyskanie środków z UE dla gminy Chęciny nie będze aż tak trudne,
                                    ponieważ gmina jest zacofana i biedna. Ludzie rozpatrujący wnioski o
                                    dofinansowanie biorą to pod uwage i gdy nasza gmina bedzie rywalizować o
                                    piniądze np. gminą Sitkówka-Nowiny to nawet gdy wniosek jest słabo napisany to
                                    powinien przejść bo nasza sąsiednia gmina jest dużo bogatsza i ów inwestycje
                                    może zrealizować z własnych środków.
                                    • kamillla4 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 19:23
                                      nie wiem czy to tak jest bo i owszem biedne gminy są brane pod uwage ale wniosek
                                      to musi być dopracowany w szczegółach.
                    • realista1982 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 15.11.06, 20:33
                      Nie wiem czy do końca jesteś poinformowana, ale zapraszam do głębszej analizy
                      wielu spraw.
                      Np. Czy wiesz coś na temat pozyskania sprzętu strażackiego dla naszej straży,
                      który pan Pobocha skutecznie zblokował, czy wiesz o tym że osoby kompetentne
                      znające sprawę dotacji od drugiej strony zgłaszały chęć pomocy panu Pobosze a
                      on odrzucał ich pomoc. Jeśli nie to zapraszam do lepszych źródeł informacji bo
                      widocznie słyszysz tylko to co chcesz usłyszeć i widzisz tylko to co inni Ci
                      przedstawią. Zapraszam do spojrzenia na wszystko z większej perspektywy, może
                      to pomoże zrozumieć pewne kwestie.
                      Ja rozumiem i wiem, że są osoby którym Pani Maciejczyk pomogła i to należy
                      docenić, ale niestety Gmina to ponad 10tyś. ludzi nie tylko jednostki się
                      liczą, najważniejszą sprawą jest dobro ogółu. Tu właśnie pojawiają się moje
                      wątpliwości czy właśnie Pani Maciejczyk jest wstanie temu podołać? W moim
                      przekonaniu zdecydowanie NIE!
                      • agamiku Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 16.11.06, 08:00
                        Ludzie piszecie cos a potem jak ktos wymaga od was faktów i podania konkretów
                        to sie wycofujecie-dlaczego???????
                        kamilla4 i piotr461 ja tez bym chciała wiedziec skąd macie takie inf ze
                        jaworski ma juz obstawione stanowiska? podajcie konkrety a nie jakies plotki bo
                        powoduje ze siejecie propagande a to nikomu i niczemu nie służy.Czy wy uwazacie
                        ze ta wasza kandydatka jest tak czysta jak łza i nikomu nic nie obiecała za
                        pomoc?
                        a tak wogole kamilla4 piszesz ze nic poza biała dama jaworski nie zrobił tylko
                        ze moi znajomi z kielc do tej pory sie pytaja kiedy ten zwyczaj powróci bo było
                        to dla nich fajna atrakcja.Mysle ze nie kazdy człowiek wpadłby na taki
                        pomysł...zapytaj sie tych wszystkich włascicieli knajpek i sklepów czy dla nich
                        to nie było korzystne-chyba było bo zawsze ktos sie skusił na małe co nieco...
                        jak jestes taka madra i potrafisz krytykowac to mogłas sama wystartowac w tych
                        wyborach i cos ciekawszego zaproponowac-moze wtedy glosowałabym na Ciebie? dla
                        ciebie liczy sie tylko twoje dobro i najwazniejsze ze tobie ktos załatwił prace
                        ale zeby tak spojrzec szerzej to juz chyba wybiega poza twoje mozliwosci!prosze
                        o konkrety a nie o brudna demagogie!!
                        • kamillla4 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 16.11.06, 08:24
                          Agamiku nie chcę wchodzić z tobą w konflikt na tym forum. O tym że ma do tego
                          ludzi przeczytałam w poście realisty.Więc myślałam ze wy jako ten elektorat z
                          wyższym IQ podajecie same konkrety a nie ogólniki , i że wasze pojęcie nie jest
                          tak zielone jak moje. Widzę że niepotrzebnie napisałm o tym że M pomogła mi
                          personalnie , wykorzystujesz to w każdym poście . A tak w ogóle agamiku "tylko
                          krowa nie zmienia zdania" napisz mi coś co być może pomoże zmienic mi zdanie
                          prosze o konkrety , do wyborów jeszcze pare dni. Co do białej damy masz rację .
                          Was razi "brudna demagogia" ale skierowana na JR, bo skierowana na Maciejczyk
                          jest ok. Mam nadzieję że twoje posty nie będą tak obraźliwe jak do tej pory.
                          • agamiku Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 16.11.06, 08:38
                            Jeżeli Cie obraziłam to przepraszam nie było to moim zamiarem ale denerwuje
                            mnie takie gdybanie które jest juz wszedzie na tym forum.
                            takie hasła w stylu jaworski zapomni o ludziach z wiosek wg Ciebie jest fair?
                            skąd możesz to wiedziec?przeciez to jest sianie propagandy i to nie jest
                            uczciwa gra!
                            po co to obrzucanie błotem?masz racje jesli juz ktos ma cos do powiedzenia to
                            przynjmniej cos madrego a nie zabawiwnie sie wymyslanie nowych haseł

ja nie mam zaufania do pani M, nie znam dobrze jej programu wyborczego bo nie
                            moge wejsc na jej strone internetowa a mając male dziecko i pracujac nie mam
                            czasu chodzic na spotkania wyborcze-przynajmniej J postarał sie dotrzec do
                            swojego potencjalnego elektoratu.
                            a poza tym masz racje po czesci głosuje na młodosć, bo doświadczenie juz mamy w
                            nowo wybranej radzie i jak juz ktos napisał najlepiej połączyc te dwie rzeczy-
                            nieprawda?
                            a
                            • kamillla4 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 16.11.06, 08:40
                              właśnie agamiku niech wygra lepszy,każdy ma prawo do swojego zdania pozd
                              • agamiku Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 16.11.06, 08:52
                                masz racje niech wygra lepszy
                                każdy ma prawo do swojego zdania ale bez rzucania oszczerstw i nie sprawdzonych
                                inf
                                przed chwila pojawił sie nowy post mieszkanca jakiegos tam i uwazasz ze
                                rozpowszechnianie takich inf jest uczciwe?uwazam ze jezeli ktos rzuca takie
                                hasła to niech ujawni skąd ma takie pewniaki bo pisanie pod pseudonimem takich
                                zarzutów jest nie fair

może takie paszkwile pisze ktos z otoczenia p. M A TO JUZ NIE JEST UCZCIWA I
                                CZYSTA GRA WYBORCZA
                                • michal10016 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 16.11.06, 09:05
                                  Panie Jaworski toś Pan pokazał. Wychodzi teraz dlaczego obaj z Pobochą nic nie
                                  mówicie o zwolnieniu Pana. Różnica poglądów - nikt tak nie mówi jak szef go
                                  wyleje z roboty.
    • b_beta Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 16.11.06, 09:11
      Gratuluję Panu zwycięstwa w pierwszej turze wyborów. Mam nadzieje że zwycięży
      Pan w drugiej, a gdy dojdzie Pan do władzy zrobi porządek z Panią Maciejczyk,
      która z urzędu zrobiła własny folwark i kupczy stanowiskami, jeżeli nie wywali
      Pan z urzędu conajmniej połowy zasiedziałych urzędników, to zawiodę się na
      Panu, bo są niekompetentni i zajmuja miejsce młodym
      • piotr461 Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 16.11.06, 17:53
        Pani Beato a co starszym od życia to już nic się nie należy? Pewnie pozwalniać
        ludzi przed emeryturą, dać prace młodym. Ludzie starsi po 20 może więcej latach
        pracy niech idą na bruk a co tam to niepotrzebne śmieci pozamiatajmy je. A
        gdyby coś takiego spotkało Twoją matkę....?
    • b_beta Re: PODZIĘKOWANIE DLA WYBORCÓW ROBERT JAWORSKI 16.11.06, 19:11
      Dobrze kojarzysz Piotrze, mam na imię Beata, a co do mojej mamy to jest już na
      emeryturze, a Pani Maciejczykowej nic sie nie stanie po tylu latach to po
      znajopmości pracę znajdzie wszędzie, a w najgorszym wypadku w firmie swego męża

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka