Dodaj do ulubionych

A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!!

IP: *.*.*.* 27.11.01, 17:14
A Kielcom mają przybyć nowe urzędy.Chodzi o powolanie Urzędu Celnego/dotychczas
Kraków/,Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa/dotychczas RZeszów/,Agencji
Rynku Rolnego/dotychaczas Lublin/,i najbardziej budzącą lęk i kontrowersje u
radomian przeniesienie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych do Kielc.
Co Wy o tym sądzicie,czy taki napłym urzedów i biurokracji bedzie miał wplyw na
podniesienie prestiżu i rangi miasta i regionu.Co z tego będzie miał prosty
petent?
Nawiazując do tematu w Kielcach powinna mieć także siedzibe delegatura
UOP/Radom dotychczas/,Oddział Okręgowy NBP/Kielecki podlega pod Kraków/,brak
własnego okręgu PZU/podlega pod Kraków/,brak oddziału regionalnego banku PKO
BP/także pod Kraków/.Moze przesadzam,ale brak umocowania takich instytucji na
poziomie miasta wojewódzkiego w znaczacy sposób osłabia status oraz wpływ na
decyzyjność,decyzje podjemowane sa na zewnątrz i nie zawsze z korzyścia dla
regionu.
Na forum radomskim podnióśł sie szum wokół przeniesienia RDLP do
Kielc,podnoszony jest wątek o ponad 12o letniej historii tego zarządu oraz
zachłanności 'czerwonych Kielc'w stosunku do biednego Radomia.Zgoda,tylko,że
realia sie zmienily Kielce i Radom są w różnych regionach i niewiele ich
łączy,a dyrekcja radomska lasów zarzadza w 75% powierzhnią lasów
Świętokrzyskich a tylko 25%powierzhni lasów radomskich więc chyba coś nie jest
tak.Poza tym jest to dostosowanie urzędów do nowego podziału administracyjnego.
Obserwuj wątek
    • sylvio Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! 27.11.01, 19:28
      A jednak Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych
      zostanie w Radomiu. Listę urzędów, które Kielce chcą u
      siebie otworzyć świadczy tylko że nie nadawały i nie
      nadają się na stolicę województwa. Przykre ale
      prawdziwe.
    • Gość: jdk Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: 212.149.48.* 27.11.01, 20:02
      Gość portalu: darek napisał(a):

> A Kielcom mają przybyć nowe urzędy.Chodzi o powolanie Urzędu Celnego/dotychczas
      > Kraków/,Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa/dotychczas RZeszów/,Agencji
      > Rynku Rolnego/dotychaczas Lublin/,i najbardziej budzącą lęk i kontrowersje u
      > radomian przeniesienie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych do Kielc.
      > Co Wy o tym sądzicie,czy taki napłym urzedów i biurokracji bedzie miał wplyw na
      > podniesienie prestiżu i rangi miasta i regionu.Co z tego będzie miał prosty
      > petent?

No wlasnie! NO I CO Z TEGO? Czy ktokolwiek wie, jak w tej chwili zalatwia sie
      sprawy w tych urzedach? Jakos dotad sie dalo - przeciez bylo i wojewodztwo
      kieleckie, i krakowskie, i rzeszowskie, i radomskie i jakos dalo sie zalatwiac
      poszczegolne kwestie w tych urzedach.

ZATEM PO CO ??? JAKI PRESTIZ ??? O czym Ty mowisz?? Zeby jeszcze zwiekszyc
      biurokracje i jeszcze bardziej pociagnac caly kraj w dol? Pewnie - kilka etacikow
      tutaj, kilka tutaj - niby niewiele. Paru bezrobotnych wiecej tu czy tam.
      Drobnostka. Ale czy nie widzisz, ze ten kraj juz ledwo zipie???

> Nawiazując do tematu w Kielcach powinna mieć także siedzibe delegatura
      > UOP/Radom dotychczas/

PO CO ???

,Oddział Okręgowy NBP/Kielecki podlega pod Kraków/,

PO CO ???

brak
      > własnego okręgu PZU/podlega pod Kraków/,

PO CO ???

brak oddziału regionalnego banku PKO
      > BP/także pod Kraków/.

PO CO ???

Moze przesadzam,ale brak umocowania takich instytucji na
      > poziomie miasta wojewódzkiego w znaczacy sposób osłabia status oraz wpływ na
      > decyzyjność,decyzje podjemowane sa na zewnątrz i nie zawsze z korzyścia dla
      > regionu.

Ty nie przesadzasz, ty bredzisz!!! Do tego umyka Ci drobny fakt, ze czesc z
      wymienionych przez Ciebie instytucji (np. PZU, czy PKO BP) nie jest juz firmami
      panstwowymi (przynajmniej oficjalnie - moze niestety Ty masz racje i w praktyce
      sa to firmy quasi-prywatne). Zyjemy juz troche w innych czasach i decyzje, ze
      dyrekcja okregu ma byc tu a nie tu nie podejmuje juz I sekretarz. Obudz sie!!!

> Na forum radomskim podnióśł sie szum wokół przeniesienia RDLP do
      > Kielc,podnoszony jest wątek o ponad 12o letniej historii tego zarządu oraz
      > zachłanności 'czerwonych Kielc'w stosunku do biednego Radomia.Zgoda,tylko,że
      > realia sie zmienily Kielce i Radom są w różnych regionach i niewiele ich
      > łączy,a dyrekcja radomska lasów zarzadza w 75% powierzhnią lasów
      > Świętokrzyskich a tylko 25%powierzhni lasów radomskich więc chyba coś nie jest
      > tak.Poza tym jest to dostosowanie urzędów do nowego podziału administracyjnego.

Co za brednie! Juz chyba ktos sie do tego odnosil - nie bede sie wiec powtarzal.

Do tego mylisz sie, ze burza wybuchla tylko dlatego, ze ktos chce przeniesc
      siedzibe RDLP do Kielc. To jest po prostu kropla, ktora przepelnia kielich i
      budzi wscieklosc za samo podejscie jak zaprezentowane przez Ciebie powyzej!

Podaj mi jakies rozsadne uzasadnienie obecnosci tego urzedu w Kielcach a nie w
      Radomiu, gdzie w istocie jest od prawie 125 lat! Byl, jest i funkcjonuje! I jakos
      nie przeszkadzalo to przez cale 45 lat PRLu, a teraz nagle zaczelo przeszkadzac.
      Wyroslo wam wiecej lasow czy w radomskiem wycieli? Poza tym czy wiesz, jaki jest
      zakres kompetencji tego urzedu i jak wyglada kontakt z petentem? Czy aby nie ma
      lokalnych oddzialow w Kielcach, w Skarzysku, w Starachowicach, w Ostrowcu??

Jeszcze raz powtarzam: czlowieku! Opamietaj sie, poki nie jest za pozno!!! Spojrz
      troche poza swoje klapki i lokalne podworko!

===========================

Przykro mi, ale musze cos jeszcze napisac na koniec:

to, co pisze "darek" jest dla mnie wlasnie typowym przykladem "mentalnosci
      kieleckiej" i powodem, dla ktorego osobiscie nie lubie tego miasta i czesci jego
      mieszkancow.

Przykro mi to pisac, ale niewiele na to poradze.

Pozdrawiam wszystkich - mam nadzieje licznych - normalnych ludzi z Kielc
      (zwlaszcza Yahagi).

jdk, Radom.
      • Gość: jojo Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: 195.116.124.* 27.11.01, 22:00
        Gość portalu: jdk napisał(a):

> Gość portalu: darek napisał(a):
        >
        > > A Kielcom mają przybyć nowe urzędy.Chodzi o powolanie Urzędu Celnego/dotyc
        > hczas
        > > Kraków/,Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa/dotychczas RZeszów/,Agencj
        > i
        > > Rynku Rolnego/dotychaczas Lublin/,i najbardziej budzącą lęk i kontrowersje
        > u
        > > radomian przeniesienie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych do Kielc.
        > > Co Wy o tym sądzicie,czy taki napłym urzedów i biurokracji bedzie miał wpl
        > yw na
        > > podniesienie prestiżu i rangi miasta i regionu.Co z tego będzie miał prost
        > y
        > > petent?
        >
        >
        > No wlasnie! NO I CO Z TEGO? Czy ktokolwiek wie, jak w tej chwili zalatwia sie
        > sprawy w tych urzedach? Jakos dotad sie dalo - przeciez bylo i wojewodztwo
        > kieleckie, i krakowskie, i rzeszowskie, i radomskie i jakos dalo sie zalatwiac
        > poszczegolne kwestie w tych urzedach.
        >
        > ZATEM PO CO ??? JAKI PRESTIZ ??? O czym Ty mowisz?? Zeby jeszcze zwiekszyc
        > biurokracje i jeszcze bardziej pociagnac caly kraj w dol? Pewnie - kilka etacik
        > ow
        > tutaj, kilka tutaj - niby niewiele. Paru bezrobotnych wiecej tu czy tam.
        > Drobnostka. Ale czy nie widzisz, ze ten kraj juz ledwo zipie???
        >
        >
        > > Nawiazując do tematu w Kielcach powinna mieć także siedzibe delegatura
        > > UOP/Radom dotychczas/
        >
        > PO CO ???
        >
        > ,Oddział Okręgowy NBP/Kielecki podlega pod Kraków/,
        >
        > PO CO ???
        >
        > brak
        > > własnego okręgu PZU/podlega pod Kraków/,
        >
        > PO CO ???
        >
        > brak oddziału regionalnego banku PKO
        > > BP/także pod Kraków/.
        >
        > PO CO ???
        >
        >
        > Moze przesadzam,ale brak umocowania takich instytucji na
        > > poziomie miasta wojewódzkiego w znaczacy sposób osłabia status oraz wpływ
        > na
        > > decyzyjność,decyzje podjemowane sa na zewnątrz i nie zawsze z korzyścia dl
        > a
        > > regionu.
        >
        > Ty nie przesadzasz, ty bredzisz!!! Do tego umyka Ci drobny fakt, ze czesc z
        > wymienionych przez Ciebie instytucji (np. PZU, czy PKO BP) nie jest juz firmami
        >
        > panstwowymi (przynajmniej oficjalnie - moze niestety Ty masz racje i w praktyce
        >
        > sa to firmy quasi-prywatne). Zyjemy juz troche w innych czasach i decyzje, ze
        > dyrekcja okregu ma byc tu a nie tu nie podejmuje juz I sekretarz. Obudz sie!!!
        >
        >
        > > Na forum radomskim podnióśł sie szum wokół przeniesienia RDLP do
        > > Kielc,podnoszony jest wątek o ponad 12o letniej historii tego zarządu oraz
        >
        > > zachłanności 'czerwonych Kielc'w stosunku do biednego Radomia.Zgoda,tylko,
        > że
        > > realia sie zmienily Kielce i Radom są w różnych regionach i niewiele ich
        > > łączy,a dyrekcja radomska lasów zarzadza w 75% powierzhnią lasów
        > > Świętokrzyskich a tylko 25%powierzhni lasów radomskich więc chyba coś nie
        > jest
        > > tak.Poza tym jest to dostosowanie urzędów do nowego podziału administracyj
        > nego.
        >
        >
        > Co za brednie! Juz chyba ktos sie do tego odnosil - nie bede sie wiec powtarzal
        > .
        >
        > Do tego mylisz sie, ze burza wybuchla tylko dlatego, ze ktos chce przeniesc
        > siedzibe RDLP do Kielc. To jest po prostu kropla, ktora przepelnia kielich i
        > budzi wscieklosc za samo podejscie jak zaprezentowane przez Ciebie powyzej!
        >
        >
        > Podaj mi jakies rozsadne uzasadnienie obecnosci tego urzedu w Kielcach a nie w
        > Radomiu, gdzie w istocie jest od prawie 125 lat! Byl, jest i funkcjonuje! I jak
        > os
        > nie przeszkadzalo to przez cale 45 lat PRLu, a teraz nagle zaczelo przeszkadzac
        > .
        > Wyroslo wam wiecej lasow czy w radomskiem wycieli? Poza tym czy wiesz, jaki jes
        > t
        > zakres kompetencji tego urzedu i jak wyglada kontakt z petentem? Czy aby nie ma
        >
        > lokalnych oddzialow w Kielcach, w Skarzysku, w Starachowicach, w Ostrowcu??
        >
        >
        > Jeszcze raz powtarzam: czlowieku! Opamietaj sie, poki nie jest za pozno!!! Spoj
        > rz
        > troche poza swoje klapki i lokalne podworko!
        >
        >
        > ===========================
        >
        > Przykro mi, ale musze cos jeszcze napisac na koniec:
        >
        > to, co pisze "darek" jest dla mnie wlasnie typowym przykladem "mentalnosci
        > kieleckiej" i

powodem, dla ktorego osobiscie nie lubie tego miasta i czesci jeg
        > o
        > mieszkancow.

TO CO JEST PRZEZ CIEBIE WYŻEJ NAPISANE ŚWIADCZY (moim zdaniem) O TWOJEJ WRODZONEJ
        WROGOŚCI I NIENAWIŚCI DO K I E L C. Dlatego najlepszym rozwiązaniem (dla Ciebie
        i innych czytających posty,bo Twoje wypowiedzi są subiektywne i podyktowane
        niechęcią do Kielc, co może Kielczan denerwować)będzie opuszczenie FORUM.
        Pisz sobie na stronach Białobrzegów, Pionek a nawet możesz wejść na ziemię
        płocką. Z ziemi kieleckiej nie wyrosłeś to nie wpychaj się tutaj na siłę.

>
        > Przykro mi to pisac, ale niewiele na to poradze.
        >
        > Pozdrawiam wszystkich - mam nadzieje licznych - normalnych ludzi z Kielc
        > (zwlaszcza Yahagi).
        >
        > jdk, Radom.

• Gość: Yahagi Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.tpsa.pl 28.11.01, 00:11
          > Pozdrawiam wszystkich - mam nadzieje licznych - normalnych ludzi z Kielc
          > (zwlaszcza Yahagi).
          > jdk, Radom.

..:))) Thx.. też sobie cenię konstruktywnego przeciwnika...:))

> ZATEM PO CO ??? JAKI PRESTIZ ??? O czym Ty mowisz?? Zeby jeszcze zwiekszyc
          > biurokracje i jeszcze bardziej pociagnac caly kraj w dol? Pewnie - kilka
          > etacikow tutaj, kilka tutaj - niby niewiele. Paru bezrobotnych wiecej tu czy
          > tam. Drobnostka. Ale czy nie widzisz, ze ten kraj juz ledwo zipie???

(...mniam...)
          > PO CO ???

jdk: w zasadzie pisałem już: jeżeli w Krakowie, Rzeszowie czy Lublinie jest
          jakaś instytucja, w której pracuje 50 - nazwijmy to 'darmozjadów'
          przejadających pieniądze podatników; to ja wolę, zeby zostało ich tam 35 a 15
          żeby 'przejadało' te pieniądze w Kielcach. A co Kielce z tego będą miały ?
          Darek napisał, że prestiż, ..też.. ale ja bym znów zwrócił uwagę na miejsca
          pracy. Dla mnie jakiś'tam urząd, to zwłaszcza miejsca pracy. I to na dodatek
          dość cenne, bo kreujące kolejne etaty (mój ulubiony przykład to hotdogi..:)).
          Radom jest tu trochę odmiennym przykładem, bo w wypadku pozostałych urzędów w
          grę wchodzi podział kompetencji, a co do 'Lasów' to raczej całkowite
          przeniesienie...

Dlaczego nie traktujesz urzędów tylko i wyłącznie jako miejsc pracy..??? A czym
          się taki urząd różni od montowni TOYOTY ??? To też miejsca pracy. Czy na
          pytanie: czy ciągnąć TOYOTĘ pod Kielce też byś odpowiedział: A PO CO ?

Po co ciągnąć urzędy do Kielc ? Kolejna przyczyna: jeżeli ma to byś ośrodek
          administracyjny regionu, to pozwólmy mu naprawdę administrować. Nie wiem co i
          kto załatwia w Lasach, (czy też np w UOP - podasz jakąś racjonalną przyczynę,
          dla której delegatura UOP powinna być w Radomiu a nie w Kielcach ? - bo
          argument 125 lat tradycji w wypadku Lasów w jakiejś mierze mnie przekonuje...)
          ja nie mam takiej potrzeby, ale z całą pewnością, dla kogoś jest to uciążliwe.
          Ktoś z Kielc musi np. jechać po jakiś podpis do Radomia (bo np. fax nie
          załatwia sprawy). To są urzędy które decydują o sprawach Kielc i regionu; nie
          dziw się więc, że wolelibyśmy mieć je pod ręką. Czy to nie śmieszne, że jedynym
          miastem wojewódzkim w kraju pozbawionym siedziby UOP są właśnie Kielce ?

Po co urzędy ? A choćby po to, by zatrzymać odpływ uzdolnionej młodzieży, która
          miałaby gdzie znaleźć pracę. Wiesz, że w Kielcach funkcjonuje WSAdministracji
          Państwowej ? (kiedyś sam się dziwiłem, kto wpadł na pomysł utworzenia czegoś
          takiego ....:))) - teraz już trochę mniej). Gdzie ci ludzie mają zdobywać
          wiedzę, odbywac staże, uczyć 'administrowania' ..?? (niezależnie od tego, czy
          będą potem pracować w UW w Kielcach, czy tez Parlamencie Europejskim, bądź
          czymś takim ...). Gdyby taka uczelnia była w Radomiu to bez słowa pogodziłbyś
          się z tym, żeby studenci jeździli do Kielc na praktyki, gdyby mogli je odbywac
          na miejscu ?

Widzisz: w zasadzie na emigrację EXBUDU do Stolycznej tez powinnismy
          zareagować: 'A PO CO TAM ?'. Tylko co by to dało ? Też pomysł wątpliwej
          jakości, no bo naprawdę nie widzę racjonalnych przyczyn emigracji do Warszawy.
          Dwadzieścia kilka lat EXBUD funkcjonował w Kielcach i dobrze było .... więc PO
          CO ? Na chwilę obecną tak nasz kraj jest administrowany (i jeszcze trochę tak
          chyba niestery będzie), że tam im się opłaca bardziej niż tu.... Bo mają bliżej
          niż tu do wszystkiego ... do CITYBanku, do telewizji, do siedzib innych firm
          (przez co łatwiej podkupic jakiś kontrakt), do kadr funkcjonujących w 'bardziej
          światowych' realiach niż ma to miejsce np. w Kielcach.... itd, itd..
          teoretycznie mogliby funkcjonowac w Kielcach... więc co jest ..?
          Chyba to jest nie tylko kwestia ekonomiczna, ale również rangi
          administracyjnej, no bo bliżej do różnych urzędów, w których różne papierki są
          zmuszeni załatwiać. W naszych warunkach będzie to jeszcze długo funkcjonowało
          na tych zasadach; jestem co do tego w 100% pewien, bo sam pracuję w dość duzej
          firmie i wiem ile podpisów musi uzyskać pismo, aby nabralo mocy urzędowej.... i
          to po mimo faktu, że mamy chyba najlepiej w Polsce rozbudowany INTRANET i z
          dostepem do komputerów nie ma problemu....Myślisz że koszty lokalizacyjne sa w
          tym momencie istotne ? (chociaż wiem, ze tak nie powinno byc).

> dyrekcja okregu ma byc tu a nie tu nie podejmuje juz I sekretarz.

..:))) Pewnie, że tak.. chociaż obecności największej liczby takich instytucji
          w Kielcach bym sobie życzył.

> Czy aby nie ma lokalnych oddzialow w Kielcach, w Skarzysku, w Starachowicach,
          > w Ostrowcu??

No właśnie ... problem, bo chyba w Kielcach nie ma... (przynajmniej nie
          znalazłem takiej instytucji w książce telefonicznej). Jest:
          Radomskie Przedsiębiorstwo Produkcji Leśnej "Las"
          Radomskie Przedsiębiorstwo Przemysłu Drzewnego
          (no i za te dwie firemki jesteśmy wdzięczni, bo pracują tam mieszkańcy Kielc),
          ale przedstawicielstwa Dyrekcji Lasów w Kielcach chyba nie ma (więc tym
          bardziej w Ostrowcu....)

> to, co pisze "darek" jest dla mnie wlasnie typowym przykladem "mentalnosci
          > kieleckiej" i powodem, dla ktorego osobiscie nie lubie tego miasta i czesci
          > jego mieszkancow.

Ja Darka jednak będę tu bronił. Nie jest to chyba dziwne, że chciałby, aby
          Kielce się rozwijały ... Powstawanie wręcz 'czegokolwiek' nowego stanowi o tym
          rozwoju. I chyba nie ma potrzeby krytykować 'Go' za to, że w odróżnieniu od
          innych dotkniętych marazmem (ci, którzy uważają, że Kielce to dziura, która
          kładzie się spać po dzienniku, w której nic się nie dzieje.. itd... wiesz o
          kogo chodzi, w Radomiu macie przecież takich samych) ma jakąś wizję rozwoju,
          który chciałby obserwowac w mieście w którym chciałby żyć (?)

No i jeszcze jedna kwestia: koszta, jakie wiążą się z administracją.
          Oglądałem w TVN24 program Moniki Olejnik w którym rozmawiała z
          Kaczmarkiem (SLD) z kimś'tam z UD i z kimś'tam z AWS (bo to było jeszcze przed
          wyborami). Otóz Kaczmarek powiedział, że w porównaniu ze starym podziałem (49)
          nowy podział (16) jest o 30% bardziej kosztowny w utrzymaniu administracyjnym
          (nie mylić z kosztami przeprowadzenia reformy).I co ciekawe ... ani jeden (UD)
          ani drugi (AWS) słowem nie zaprzeczyli...!!! Jeżeli jest to w połowie prawdą
          (tzn. nie 30 a 15%) albo nawet jeżeli koszty utrzymania administracji są
          porównywalne, to ja jestem gotów wyśmiać każdego, kto twierdzi, że przyczyną
          wszelkich nieszczęść jest wypaczenie reformy po 'kuleszowemu', tzn. nie 12 a
          16. Wtedy, gdy to usłyszałem, trochę mnie to zaskoczyło, gdzie generowane są
          takie koszty. Trochę się tym zainteresowałem, poczytałem, no i z moich danych
          wynika, że pojawiają się one na poziomie powiatów (których w/g znawców jest
          zdecydowanie za dużo). I w tej dziedzinie można spodziewać się 'revolucji'. To
          nie administracja na poziomie województwa jest najkosztowniejsza, ale o
          szczebel niżej. Jednak, żeby coś z tym zrobić, trzeba mieć pieniądze
          na 'poprawkę do reformy administracyjnej'. A tych - jak wiadomo - w tym kraju
          nie ma... No i tu temat sie chyba zamyka.
    • Gość: dziku Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 02:07
      jdk ma cholerną rację. Od liczby urzędasów nam mieszkańcom Kielc nic nie
      przybędzie. Tylko więcej biurokratów do wykarmienia. Potrzeba więcej firm
      zachodnich i mniej korupcji
      • Gość: Yahagi Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.tpsa.pl 28.11.01, 02:34
        ... no to co ...? to lepiej żeby młodzi wyjeżdżali do Lublina, Krakowa itd .. i
        tam urzędowali ..? Poważnie myślisz, że tak będzie dla Kielc lepiej ..???
    • cvs Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! 28.11.01, 02:53
      Malo jeszcze biurokratow w Kielcach. Przeceiez to miasto zawsze slynelo z
      niesamowicie rozwinietej biurkowej arystokracji, pierdzacej od 8 do 16 w
      urzedowe stolki.Miejcie litosc nad stolkami, one juz wiecej nie wytrzymaja.
      Wszelka administracje nalezy zmniejszyc o polowe i to natychmiast.Wiekszej
      bzdury juz dawno nikt nie napisal.cvs.
      • Gość: Yahagi Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.tpsa.pl 28.11.01, 03:13
        jasne...bingo....cóż za światłe myslenie.

niech se pierdza w stołki..... pewnieże tak...i niech to lepiej robią w
        Rzeszowie, Krakowie i Lubline... (też za twoje pieniądze)... co za róznica , no
        nie ..??? a w Kielcach zamiast pierdziec w stołki niech sie w kolejce na
        Kolberga ustawiaja...(też za twoje pieniądze)... tak bedzie taniej i bardziej
        rozwjowo...miasto się będzie od tego rozwijać...inwestorzy się będa drzwiami
        oknami pchac, po tu w stołki nie pierdzą.... i niedługo se tu hameryke od tego
        niepierdzenia zrobimy.....a ty bedziesz pieniadze wydawal na pkp do Krakowa i
        zpowrotem nabijając tamtym kase...wiesz co ..??? zlikwidujmy Urzad Wojewódzki,
        bo tam to tak juz pierdzą, że na Barwinku słychac i czuć... i miejski też
        zlikwidujmy...bo KSM od tego pierdzenia spac nie moze...

...jesli tak, to czemu Radom takie larum podnosi, he ..??? o co ..??? przeciez
        wyzbędą kilku urzedasów... W Radomiu jak widać wiedzą z czym sie to wiąże .. w
        Kielcach chyba nie wszyscy....
        • Gość: darek Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: 212.182.117.* 28.11.01, 13:30
          Z ciekawością przyglądałem sie wpisom na forum i muszę przyznć,że czegoś tu nie
          rozumiem.Skoro sami Kielczanie z takim zacietrzewieniem o tym piszą to chyba
          wynika to tylko z ich kołtuństwa.Przeciż takie urzędy mimo,że nie generują
          pieniędzy to jednak kilkaset miejsc pracy dla ludzi z wyższym
          wykształceniem,poza tym dlaczego na miły Bóg maja jacyś urzędnicy decydować o
          tym co tu się w Kielcach dzieje w Lublinie,Krakowie,Rzeszowie a nawet w
          Radomiu,po co Radomianie podnieśli takie larum na swym forum,ano dlatego ,że
          jakiś jednak prestiż tracą na tym.To skoro Kielce mogą zyskać to dlaczego takie
          posty/oczywiście z wyjątkiem Yahagiego,który to rozumie/ i obelgi pod moim
          adresem.Ja nie mieszkam w Kielcach od 20lat i musiałem to miasto opuścić tylko
          dlatego,że tu nie miałem możliwości studiować medycyny a potem mije drogi się
          potoczyły tak,że już wrócić tu było trudno,ale nadal uważam się za kielczanina
          i patriotę lokalnego,sprawy Kielc i regionu mnie obchodzą i szlag mnie trafia
          jak słucham czasami tych kołtuńskich wypowiedzi ludzi,którzy o wielu rzeczach
          pojęcia nie mają.Pewnie ,że lepiej by było ,żeby tu TOYOTA założyła fabrykę,ale
          skoro nie założy to walczmy o swoje,tak ,żeby nikt nie musiał podejmować za
          nas/nie w naszym imieniu decyzji/.Takie urzędy powinny sie w wojewódzkim
          mieście znajdować.Do Krakowa moga kielczanie jeżdzić w odwiedziny ale nie
          koniecznie w celu załatwiania spraw słuzbowych,po to była ta reforma.Jak sie
          okazało,że EXBUD odjeżdża do Warszawy to mało kogo to zabolało,ale jak chcą
          zainstalować tu jakieś stotne ważne urzędy to większość uważa to za złe.I na
          tym juz kończę,pozdrawiam Cię Yahagi.darek.
          • Gość: cvs Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.proxy.aol.com 29.11.01, 03:06
            Daj se Pan spokoj z tym kieleckim prestizem.Nigdy go nie bylo a od nadmiernie
            rozhukanej administracji niejednego rozbolala glowa i nie tylko glowa.cvs.
            • Gość: darek Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: 212.182.117.* 29.11.01, 09:15
              Bez komentarza...
        • user3791 Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! 29.11.01, 10:29
          Gość portalu: Yahagi napisał(a):

> jasne...bingo....cóż za światłe myslenie.
          >
          > niech se pierdza w stołki..... pewnieże tak...i niech to lepiej robią w
          > Rzeszowie, Krakowie i Lubline... (też za twoje pieniądze)... co za róznica , no
          >
          > nie ..??? a w Kielcach zamiast pierdziec w stołki niech sie w kolejce na
          > Kolberga ustawiaja...(też za twoje pieniądze)... tak bedzie taniej i bardziej
          > rozwjowo...miasto się będzie od tego rozwijać...inwestorzy się będa drzwiami
          > oknami pchac, po tu w stołki nie pierdzą.... i niedługo se tu hameryke od tego
          >
          > niepierdzenia zrobimy.....a ty bedziesz pieniadze wydawal na pkp do Krakowa i
          > zpowrotem nabijając tamtym kase...wiesz co ..??? zlikwidujmy Urzad Wojewódzki,
          > bo tam to tak juz pierdzą, że na Barwinku słychac i czuć... i miejski też
          > zlikwidujmy...bo KSM od tego pierdzenia spac nie moze...
          >
          > ...jesli tak, to czemu Radom takie larum podnosi, he ..??? o co ..??? przeciez
          > wyzbędą kilku urzedasów... W Radomiu jak widać wiedzą z czym sie to wiąże .. w
          > Kielcach chyba nie wszyscy....

A moze niech nie pierdz nigdzie. Jezeli mozna zlikwidowac jakis urzad to go
          likwidujmy. Ale nie zakładajmu go gdzies indziej. Moze lepiej wynajać firma
          prywatna aby realizowala zadania, ktore realizowal dotychczasowy urzad. Na pewno
          bedzie bardziej efektywnie. Nie bedzie potrzeby oglaszania przetargow publicznych
          na ołowki itp.
          Pozdrawiam
          A tak apropo
          to czy wladze Kielc robily cos aby przyciagnac Toyote?
          A moze czekali az przyjde sami?
          Przeciez sa juz Japonczycy w Kielcach (i chyba maja dobre zdaneio tym miesci i
          pracownikach skoro chca przeniesc produkcje z Brytanii). A wiadomo ze Japan
          zawsze do Japan ciagnie.

• Gość: Yahagi Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 11:45
            > A moze niech nie pierdz nigdzie. Jezeli mozna zlikwidowac jakis urzad to go
            > likwidujmy. Ale nie zakładajmu go gdzies indziej. Moze lepiej wynajać firma
            > prywatna aby realizowala zadania, ktore realizowal dotychczasowy urzad. Na pewn
            > o bedzie bardziej efektywnie. Nie bedzie potrzeby oglaszania przetargow
            > publicznych na ołowki itp. Pozdrawiam

Zadania :
            Urzędu Celnego,
            Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa,
            Agencji Rynku Rolnego
            realizowane przez prywatną firmę ? .....Bardzo ciekawy pomysł ... Przecież to nie
            są fabryki. No to może z Urzędu Stanu Cywilnego też zróbmy prywatną firmę... no
            nie ..??? I z Wydziału Komunikacji np. też.... niezły pomysł. Alby dopiero były
            przekręty...:)))
            Myślę, że zrozumiesz potrzebę istnienia np. Urzędu Celnego, jak zaczniesz
            poważnie handlować z zagranicą. Do tego momentu ta instytucja dla Ciebie będzie
            wyłącznie miejscem, gdzie się w stołki pierdzi.

A wiesz o tym, że zazwyczaj dookoła Urzędów Celnych tworzą się Agencje Celne
            które są już firmami prywatnymi, komercyjnymi, gdzie nie ma pierdzenia w stołki,
            tylko są aktywne miejsca pracy ? I z tym się wiąże idea przeniesienia takiego
            urzędu w Kielcach, .... bo ewentualna TOYOTA będzie mogła na miejscu załatwiać
            większość spraw.

• Gość: leninus Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: 217.97.156.* 29.11.01, 12:35

> Zadania :
              > Urzędu Celnego,
              > Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa,
              > Agencji Rynku Rolnego
              > realizowane przez prywatną firmę ? .....Bardzo ciekawy pomysł ... Przecież to n
              > ie
              > są fabryki. No to może z Urzędu Stanu Cywilnego też zróbmy prywatną firmę... no
              >
              > nie ..??? I z Wydziału Komunikacji np. też.... niezły pomysł. Alby dopiero były
              >
              > przekręty...:)))
              > Myślę, że zrozumiesz potrzebę istnienia np. Urzędu Celnego, jak zaczniesz
              > poważnie handlować z zagranicą. Do tego momentu ta instytucja dla Ciebie będzie
              >
              > wyłącznie miejscem, gdzie się w stołki pierdzi.
              >
              > A wiesz o tym, że zazwyczaj dookoła Urzędów Celnych tworzą się Agencje Celne
              > które są już firmami prywatnymi, komercyjnymi, gdzie nie ma pierdzenia w stołki
              > ,
              > tylko są aktywne miejsca pracy ? I z tym się wiąże idea przeniesienia takiego
              > urzędu w Kielcach, .... bo ewentualna TOYOTA będzie mogła na miejscu załatwiać
              > większość spraw.

Kolego! Nie wiem czy wiesz ale w USA nawet więzenia są prywatyzowane i koszty
              spdają wtedy o kilkadziesiąt %. Jest to co prawda myśleenie niezwykle odległe
              od "kielcekiego" ale to jest prawdziwa droga rozwoju a nie tworzenie nowych
              urzędów. Myślenie z perspektywy urzędów to poglą trzecioświatowy - w takich
              krajach jednynie urząd gwarantuje dochody bo realna gospodarka właściwie nie
              funkcjonuje. Zresztą i tak urząd dla urzędnika w takim wypadku to głównie
              łapówki. Ale przecież nam nie o to chyba chodzi.
              Urzędy tak czy inaczej generują obciążenia finansowe dla realnej gospodarki.
              Pieniądze skądś muszą być zabrana aby można było opłacić urzędników.

• Gość: Y Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 13:30
                > Kolego! Nie wiem czy wiesz ale w USA nawet więzenia są prywatyzowane i koszty
                > funkcjonuje. Zresztą i tak urząd dla urzędnika w takim wypadku to głównie
                > łapówki. Ale przecież nam nie o to chyba chodzi.
                > Urzędy tak czy inaczej generują obciążenia finansowe dla realnej gospodarki.
                > Pieniądze skądś muszą być zabrana aby można było opłacić urzędników.
                >
                >

• Gość: Yahagi Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 13:36
                  > > Kolego! Nie wiem czy wiesz ale w USA nawet więzenia są prywatyzowane i kos
                  > zty
                  > > funkcjonuje. Zresztą i tak urząd dla urzędnika w takim wypadku to głównie
                  > > łapówki. Ale przecież nam nie o to chyba chodzi.
                  > > Urzędy tak czy inaczej generują obciążenia finansowe dla realnej gospodark
                  > i.
                  > > Pieniądze skądś muszą być zabrana aby można było opłacić urzędników.

Ciekawe z czego się owe więzienia utrzymują ...??? z pracy ...?? nie sądzę...
                  Przypadkiem nie z dotacji państwa ?
                  Z chęcią poczytalbym coś na ten temat....jeżeli dysponujesz źródłami..

(ciekawe że w Japonii koleje nadal są państwowe i nikt nawet nie myśli o ich
                  prywatyzacji....)

Jasne, że dążymy do zmniejszenia udziału urzędników w życiu codziennym, ale na
                  chwilę obecną ich działanie jest niezbędne. Jak choćby Urzędu Celnego.
                  Zlikwidujesz go ? Sprywatyzujesz ? A z czego się niby będzie utrzymywał ?
                  Przypadkiem nie z tego samego co obecny Urząd Celny ? (czyli cła?)

A może lepiej byłoby mieć taki urząd u siebie, bo jak będą kiedyś takie
                  instytucje 'prywatyzować' (chociaż nie wyobrażam sobie tego) to przynajmniej
                  będzie co prywatyzować....
                  • Gość: leninus Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: 217.97.156.* 30.11.01, 16:27

> Ciekawe z czego się owe więzienia utrzymują ...??? z pracy ...?? nie sądzę...
                    > Przypadkiem nie z dotacji państwa ?
                    Dostają kasę od państwa ale koszt utrzymania 1 więźnia wynosi z tego co pamiętam
                    około 50% tego co w państwowym.

> Z chęcią poczytalbym coś na ten temat....jeżeli dysponujesz źródłami..
                    >
                    > (ciekawe że w Japonii koleje nadal są państwowe i nikt nawet nie myśli o ich
                    > prywatyzacji....)
                    Niestety nie mam materiałów na ten temat (więzień) ale mam dużo o prywatyzacji
                    państwowych szkół w USA - co jak się okazuje jest świetnym businessem. Jest m.in.
                    kilka takich spółek na NASDAQu - np EDISON SCHOOLS. Swoją drogą poruszyłeś
                    ciekawy wątek - u nas mentalność "kielecka" powoduje, że wielu myśli przez
                    pryzmat stołków jako swego rodzaju "bogactwa naturalnego" które można dzielić. A
                    USA to duch ryzyka, przedsiębiorczości i kreatywności - stąd ich rozwiązania
                    systemowe (np. jak te dotyczące edukacji) powodują, że dystans między nimi a
                    Europą a w szczególności Polską (i Kielcami hehe) ciągle się powieksza. W czasie
                    gdy u nas "elity" myślą jak dzielić biedę oni tworzą bogactwo.

> Jasne, że dążymy do zmniejszenia udziału urzędników w życiu codziennym, ale na
                    > chwilę obecną ich działanie jest niezbędne. Jak choćby Urzędu Celnego.
                    > Zlikwidujesz go ? Sprywatyzujesz ? A z czego się niby będzie utrzymywał ?
                    > Przypadkiem nie z tego samego co obecny Urząd Celny ? (czyli cła?)
                    Patrz wyżej - chodzi o rozwiązanai bardziej efektywne po prostu całą masę usług
                    świadczonych przez państwo można zorganizować sprawniej.......

> A może lepiej byłoby mieć taki urząd u siebie, bo jak będą kiedyś takie
                    > instytucje 'prywatyzować' (chociaż nie wyobrażam sobie tego) to przynajmniej
                    > będzie co prywatyzować....
                    i to też j.w.
                    pozdro.

PS jedyne z czym się mogę zgodzić to twierdzenia, że "jak już muszą być urzędasy
                    to lepiej niech będą w Kielcach".
            • user3791 Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! 29.11.01, 15:03

> Zadania :
              > Urzędu Celnego,
              > Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa,
              > Agencji Rynku Rolnego
              > realizowane przez prywatną firmę ? .....Bardzo ciekawy pomysł ... Przecież to n
              > ie
              > są fabryki. No to może z Urzędu Stanu Cywilnego też zróbmy prywatną firmę... no
              >
              > nie ..??? I z Wydziału Komunikacji np. też.... niezły pomysł. Alby dopiero były
              >
              > przekręty...:)))
              > Myślę, że zrozumiesz potrzebę istnienia np. Urzędu Celnego, jak zaczniesz
              > poważnie handlować z zagranicą. Do tego momentu ta instytucja dla Ciebie będzie
              >
              > wyłącznie miejscem, gdzie się w stołki pierdzi.
              >
              > A wiesz o tym, że zazwyczaj dookoła Urzędów Celnych tworzą się Agencje Celne
              > które są już firmami prywatnymi, komercyjnymi, gdzie nie ma pierdzenia w stołki
              > ,
              > tylko są aktywne miejsca pracy ? I z tym się wiąże idea przeniesienia takiego
              > urzędu w Kielcach, .... bo ewentualna TOYOTA będzie mogła na miejscu załatwiać
              > większość spraw.
              >
              Ej Yahagi zachowujesz sie jak to tylko Ty masz racje. Jasne niech panstwo
              kontroluje wszystko. a moze nalezy zrozumiec ze panstwo moze wykonywac swe
              zadania przez firmy prywatne.
              Urzad Stanu Cywilnego - i tak wiekszosc slubow odbywa sie w Kosciele (instytucji
              chyba prywattnej)
              ARR - sorry ale to jest nieporozumienie. Albo interweniuja na rynku rolnym za
              pozna albo maja nietrafione interwencje Zreszta za na ciagnie sie afera za afera
              UC - nie wiem czy wiesz ale dawniej wladca mogl sprzedac lub wydzierzawic dochody
              z cel. Dlaczego teraz nie moze tak byc. Panstwo ustala stawke celna. Nastepnie
              oglasza przetarg a cla zbieraja firmy ktore wygywaja. Powiedzmy 70% do budzetu
              reaszta dla firm. Zobacz co sie dzieje z oplatami za parkowanie w miastach. jak
              misato samo zbiera oplaty to ile wplywa to budzetu. wystarczy udzielic koncesje i
              zadowloic sie jakas czesia wplywow. Reszta dla podmiotu zewnetrznego. Jakos juz
              mniej samochodow bez oplaty stoi.

Wiadomo ze nie mozna zlikwidowac calej administracji. Ale nie pozwalajmy jej sie
              rozrastac. A moze teraz powolajmy Agencje Rynku Samochodowego. Sprzedaz
              samochodow spada to Agencja kupi troche.
              Pozdrawiam

• Gość: Yahagi Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 21:06
                > UC - nie wiem czy wiesz ale dawniej wladca mogl sprzedac lub wydzierzawic
                > dochody z cel. Dlaczego teraz nie moze tak byc. Panstwo ustala stawke celna.
                > Nastepnie oglasza przetarg a cla zbieraja firmy ktore wygywaja. Powiedzmy 70%
                > do budzetu reaszta dla firm. Zobacz co sie dzieje z oplatami za parkowanie w
                > miastach. jak misato samo zbiera oplaty to ile wplywa to budzetu. wystarczy
                > udzielic koncesje i zadowloic sie jakas czesia wplywow. Reszta dla podmiotu
                > zewnetrznego. Jakos juz mniej samochodow bez oplaty stoi.

Właśnie na ten sam przykład miałem się powołać. Po wprowadzeniu opłat za
                parkowanie w centrum Kielc firma, która otrzymała koncesję przez pół roku nie
                wpłaciła do kasy miasta złotówki. O czym to świadczy ? Ano chyba o tym, że nie
                zawsze jest to takie proste.
                Trochę dziwne, bo dyskusja z: ‘czy dobrze że np. Urząd Celny będzie w
                Kielcach’, przeszła na ‘po co w ogóle istnieje Urząd Celny’. Tu chyba trzeba
                zacząć od tego co taki urząd robi.... Przecież prawidłowe funkcjonowanie
                takiego urzędu jest źródłem ooooo___oogromnych pieniędzy, jakie trafić mogą o
                budżetu. Wybierz się kiedyś na północ Polski,..... z Gdyni do Kaliningradu ( i
                z powrotem) kursuje pociąg pośpieszny, trudno go pomylić, bo jest tylko jeden
                dziennie. Co się w nim dzieje widziałem w telewizji, ale kilka lat wcześniej
                również na własne oczy. Te papierosy bez akcyzy, które prawie codziennie
                odkrywają w jakimś TIR-ze, to chyba też robota Urzędu Celnego, no nie ? Po co
                nam lotnisko w Masłowie, jeżeli odprawy celne (zarówno towarowe jak i osobowe)
                i tak trzeba będzie robić w Balicach, bądź Pyrzowicach ? Nie demonizujmy już do
                tego stopnia obciążenia dla budżetu jakim miałaby być _TAKA_ administracja
                państwowa; ona – tak się składa - przynosi finansowe korzyści, a politycy myślą
                jak by tu kwestię cła ulepszyć. Zachęcam do przeczytania Rzeczpospolitej,
                wydanie wczorajsze lub dzisiejsze, nie pamiętam, tam są takie fajne kolorowe
                słupki... Dużo z nich można wyczytać co do kosztów administracji...(która i tak
                jest chora – zgadza się z tym, chociaż nie z tych przyczyn, o których
                dyskutujemy i pisałem już o tym wcześniej). Znasz jakieś państwo, gdzie cło
                pobierałyby prywatne firmy ..??? Bo może tylko ja o takich nic nie wiem....

> Wiadomo ze nie mozna zlikwidowac calej administracji. Ale nie pozwalajmy jej
                sie rozrastac.

A co my mamy do decydowania ..? Bo do gadania – owszem, zwłaszcza na tym
                forum... A co poradzisz na to, gdy Sejm/Rząd powoła następną komisję ds.
                zbadania czegoś’tam’a’czegoś ....? Pamiętasz jak było w czerwcu ? Minister
                finansów ocenił dziurę budżetową na tyle a tyle, a Rząd powołał komisję złożoną
                ze współpracowników ministra, aby sprawdzili, czy przypadkiem minister się nie
                pomylił. Kto za ich pracę płacił im ‘warszawskimi’ pensjami ? Przypadkiem nie
                my ? _TO_ jest rozrost administracji..... a nie tworzenie urzędu, który
                usprawni pracę wielu firm. To co stało się powodem do dyskusji, to nie jest
                tworzenie bezsensownych przejawów administracji (piszę zwłaszcza o Urzędzie
                Celnym, bo na pracy pozostałych prawie się nie znam....), tylko usprawnienie
                życia w mieście. To jest podniesienie atrakcyjności Kielc dla inwestorów (bo
                sprawy załatwia się na miejscu, a nie np. w Krakowie).

Jeszcze raz napiszę; w sposób prostszy już naprawdę nie potrafię: jeżeli ktoś
                _MUSI_ (co podkreśliłem) brać pieniądze podatników (a więc i moje) za jakąś tam
                robotę (lub za nic nie robienie – nawiązanie do pozostałych urzędów, z usług
                których nie korzystałem i nie wiem do czego służą; chociaż pewnie czymś’tam się
                zajmują), to lepiej niech już bierze je na miejscu, w Kielcach, a nie w
                Krakowie czy też Lublinie. Bo biorąc je tutaj nie będzie jednocześnie stał w
                kolejce na Kolberga, przez co bezrobocie będzie mniejsze.... itd., itd.
                (pozostałych procesów nie muszę chyba tłumaczyć, no nie ..???). Już nie
                wspominam o tym, że funkcjonowanie takiego Urzędu będzie w Kielcach o 30%
                tańsze niż w Krakowie (jeżeli chodzi o cenę lokali), jak również o 40% mniej
                będzie można zapłacić za pracę urzędnikom (bo średnie płace urzędników w
                Kielcach są gdzieś o tyle niższe niż w Krakowie). Brałeś to pod uwagę ?

PS. Na marginesie: jak wyobrażasz sobie funkcjonowanie (jeżeli chodzi
                oczywiście o stronę dochodów) prywatnej wersji Państwowej Inspekcji Pracy ?
                Państwowej Inspekcji Higieny ? Wojewódzkiej Stacji Sanitarno –
                Epidemiologicznej ? Z czego te instytucje ‘po prywatnemu’ miałyby żyć ?? Skąd
                brałyby się ich dochody ? Czy przypadkiem nie z dotacji państwa ? Co więc byśmy
                osiągnęli ? Już nie: Państwowej Inspekcji Pracy tylko Prywatna Inspekcji
                Pracy ? Jeszcze jakieś zmiany ? Ciekawe tylko na ile by to było ‘łapówkogenne’.
                Jestem za u’prywatnienniem wszystkiego co tylko można, ale tylko wtedy, gdy ma
                to sens... a nie dla samego faktu.
                • user3791 Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! 30.11.01, 10:47

>
                  > Właśnie na ten sam przykład miałem się powołać. Po wprowadzeniu opłat za
                  > parkowanie w centrum Kielc firma, która otrzymała koncesję przez pół roku nie
                  > wpłaciła do kasy miasta złotówki. O czym to świadczy ? Ano chyba o tym, że nie
                  > zawsze jest to takie proste.

A moze zostalo to zle przeprowadzone. Moze wlasnie jest to wina narzej
                  biurokracji ze umowa zostala zle przygotowana. W innych miastach jest inaczej.
                  Nie mozna generalizowac na podstawie jednego przykładu (Kielec)

Troche zeszlismy z tematu. Generalnie ja jestem zwolennikiem zasady ze im mniej
                  urzedow i regulacji tym lepiej (ale nie opowiadam sie za calkowita likwidacja
                  administracji czy tez wojska, policji panstwowej i amnisstracji sadowej).
                  Ale jezeli juz jest (ta adminidtracja) to powina byc tam gdzie jest potrzebna.
                  Jezeli istnieje potrzeba istnienia Urzedu Celnego to prosze niech sie taki
                  stworzy. Tylko prosze nie tworzyc takiego urzedu tylko dla ludzi, ktorzy
                  sprowadzaj wraki samochodów zza Odry. Jezeli naprawde wiele firm w Kielcach i
                  województwie potrzebuje bliskosc urzedu to nie widze przeszkod. Ale stawarzanie
                  urzedu tylko dla tego aby podniesc prestisz miasta - to zdecydowanie nie. Moze i
                  taki urzad generowalby jakies miejsca pracy? Napewno kilka pensji urzednikow. I
                  masz racje ze w Kielcach ludzie placa podatki na urzedy w innych miastach, to
                  fakt. Ale to nie jest najlepszy tok postepowania aby kazdy urzad mial jakies
                  oddzialy czy filie w kazdym wiekszym miescie. Chcac tworzyc urzad celny w
                  kielcach nalezy tworzyc rowniez w Radomiu. To nic ze Radom nei jest stolica
                  wojewodztwa. Ma podobna liczbe mieszkancow wiec niech w radomiu ludzie maja
                  blisko do UC.
                  Pozdrawaim

• Gość: Yahagi Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.tpsa.pl 30.11.01, 17:31
                    Dostają kasę od państwa ale koszt utrzymania 1 więźnia wynosi z tego co
                    pamiętam około 50% tego co w państwowym.

No widzisz... to jest w USA, a w naszym kraju są tacy, którzy potrafią dopuścić
                    się jakiejś drobnej kradzieży, żeby móc zimę spędzić w ciepływm więzieniu. A
                    byłeś kiedyś (zwłaszcza w ostatnich latach w takim obiekcie <nie koniecznie
                    jako osadzony>?) Ja miałem okazję oglądać zakład karny w Picznowie, jakieś 4-5
                    lat temu; w żadnej szkole tak odlotowego boiska do kosza nie widziałem (że o ZK
                    Radom nie wspomnę).

Dlaczego o tym piszę ? Bo USA a Polska, to całkiem inne realia. Ty opowiadasz o
                    tym jak jest w USA; pewnie tak jest, u nas tez pewnie takl będzie, ale chyba
                    nie wcześniej niż za jakieś 15-20 lat. A jeżeli tak, to może nie rozmaiwajmy
                    o 'sposobach rehabilitacji, gdy pacjent leży na stole z rozwaloną nogą, którą
                    trzeba najpierw poskładać'; trochę na to za wcześnie....

> Niestety nie mam materiałów na ten temat (więzień) ale mam dużo o
                    > prywatyzacji państwowych szkół w USA - co jak się okazuje jest świetnym
                    > businessem. Jest m.in. kilka takich spółek na NASDAQu - np EDISON SCHOOLS.

Prawie jestem zgodny... prawie, bo mam co nieco do powiedzenia na temat
                    prywatnych szkół wyższych w Kielcach, również w Polsce i co do poziomu ich
                    kształcenia. Historia Wyższej Szkoły Bałtyckiej (chyba tak się nazywała) z
                    Koszalina, instytuty WSD w Kielcach i Radomiu, nieakceptowane kierunki na WSH
                    świadczą o tym, że nie koniecznie to co 'prywatne' jest panaceum na wszelkie
                    problemy...

> Swoją drogą poruszyłeś ciekawy wątek - u nas mentalność "kielecka" powoduje,
                    > że wielu myśli przez pryzmat stołków jako swego rodzaju "bogactwa
                    > naturalnego" które można dzielić.

Bo tak jest ...!!! Dlaczego firmy pchają się do Stolycznej mimo wysokich
                    kosztów 'bycia tam' ..??? Słyszałeś o jakiejś firmie która by się z Warszawy do
                    Kielc 'wróciła' ? A dlaczego ? Bo tam mają wszelką infrastrukturę; nie tylko
                    bankomaty i pola golfowe, ale tez bliskość urzędali... a jeśli tak jest, to
                    widocznie jest to coś cennego. (możesz się z tym zgadzać, lub nie...) W jakimś
                    rankingu, który sobie przeglądałem była właśnie taka kategoria, która się
                    chyba 'dostępność urzędów' nazywała. Więc jak by na to nie patrzył, pewnie ich
                    liczba świadczy w jakiejś mierze na korzyśc...

> A USA to duch ryzyka, przedsiębiorczości i > kreatywności - stąd ich
                    > rozwiązania systemowe (np. jak te dotyczące edukacji)

Bo oni mają kasę... a my tej kasy nie mamy, i nie stać nas teraz na wiele
                    rozwiązań, które na dłuższą metę są lepsze... To jest cała różnica, za jakiś
                    czas będzie inaczej, ale to dopiero za jakiś czas. Wiesz dlaczego w Polsce nie
                    buduje się dróg betonowych ? chociaż są zdecydowanie trwalsze ? Bo są za
                    drogie, nie stać nas na nie, dlatego stosuje się rozwiązania 'czasowe'.

> Patrz wyżej - chodzi o rozwiązanai bardziej efektywne po prostu całą masę
                    > usług świadczonych przez państwo można zorganizować sprawniej.......

Pewnie, że mozna, i właśnie tak postrzegam uruchomienie takiego urzędu
                    (celnego) w Kielcach; jako usprawnienie. Jak prowadzić politykę celną uczymy
                    się cały czas od Niemcuruff i Holendruff... nie stać nas na taki excentryzm by
                    probowac na własnym ciele experymentów. Na obecnym etapie prywatyzacja takiego
                    urzędu (np. w proponowanej formie 70/30) byłaby chyba prawie tak korupcjogenna,
                    jak prywatyzacja POLICJI...

> PS jedyne z czym się mogę zgodzić to twierdzenia, że "jak już muszą być
                    > urzędasy to lepiej niech będą w Kielcach".

Uhh... no to jest wreszcie jakieś wspólne stanowisko....

• Gość: cvs Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.proxy.aol.com 01.12.01, 02:28
      Wyjatkowa tepa glowa ale za to palce wystukuja kilometrowe odpowiedzi na
      sluzbowych komputerach. O czym tu wogole dyskutowac.Kazda administracja
      odpowiednio rozrosnieta prowadzi kraj do ruiny.Nic nie produkuje, nie orze, nie
      sieje a zbiera zniwa o jakich wam sie nie snilo.Formy sa rozne od zezwolen i
      licencji przez "z raczki do raczki" i pod stolem az po bukiecik kwiatkow za
      zaswiadczenie bez czekania w kolejce.Malo jeszcze wam administracja zaglada do
      waszych osobistych spraw? Sprowadzcie jeszcze kilka urzedow a potem jeszcze
      ustanowcie centrale nad tymi urzedami a nad tym wszystkim jeszcze zjednoczenia.
      Przybedzie wam prestizu po same pachy.Przybedzie tez stanowisk do obsadzania
      przez rodziny, krewnych i znajomych bo was w koncu wywala za tworcza prace na
      forum w godzinach sluzbowych wiec bedzie sie gdzie zaczepic i dalej klepac na
      forum z braku innego zajecia.Byle do wyplaty.Skad ja to znam? z Polski Ludowej.
      Stale jeszcze chcecie budowac kapitalizm ale na ludowych zasadach.Wszystkim po
      rowno ale mnie najwiecej(nowych urzedow).cvs.
      • Gość: Yahagi Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.tpsa.pl 01.12.01, 08:33
        > O czym tu wogole dyskutowac.

(?)
        Z tym jednym masz racje; jedyne rozsądne zdanie w całej twojej wypowiedzi.
        (tym razem na prywatnym komputerze <jesli cie to tak boli>

EOF
    • Gość: whoknows Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.dial.sovam.com 01.12.01, 18:18
      halo darek:)
      i' so sorry it's ok & all right :))))))))))) but there is some matters to solve:

1. gdzie organizacja narodow zjednoczonych? dla czego :))))) nie przewidziano
      otawrcia jej filii?
      2. gdzie ambasady palestyny, benladena, i watykanu? jak mozna bylo o tym
      zapomniec?
      3. a przedstawicielstwa koncernow naftowych? i weglowych:? i innych metalowych,
      a przede wszystkim gdzie jest osobisty przedstawiciel billagatesa????????

rebiata, totalny burdel i brak pespektywicznego myslenia
      nie ma w dodatku slowa o ambasadzie izraela
      tragedia
      • Gość: Yahagi Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.tpsa.pl 01.12.01, 21:11

> 1. gdzie organizacja narodow zjednoczonych? dla czego :))))) nie przewidziano
        > otawrcia jej filii?
        > 2. gdzie ambasady palestyny, benladena, i watykanu? jak mozna bylo o tym
        > zapomniec?
        > 3. a przedstawicielstwa koncernow naftowych? i weglowych:? i innych metalowych,
        > a przede wszystkim gdzie jest osobisty przedstawiciel billagatesa????????
        >
        > rebiata, totalny burdel i brak pespektywicznego myslenia
        > nie ma w dodatku slowa o ambasadzie izraela tragedia

whoknows !!!!

Gdzie Ty byłeś tyle czasu ??? Adres sugeruje jakieś USA ...

Ale skoro juz jesteś: no to plizzz... błagamy... zaprezentuj nam jakieś
        'perspektywiczne myślenie'; powiedz jak mamy zrobić u siebie Japonię... Będziesz
        w Kielcach, tak ..??? w święta ? To może w święta zaprezentujesz nam 'strategię
        dla Kielc' ??? prosimy, pewnie się na tym znasz... Jeżeli zalecisz, to i ONZ
        zrobimy.. i ambasady też...i OPEC i jakąś kopalnię tez sobie wykopiemy... i co
        tylko zechcesz.... i urzedów się wyzbędziemy.... Pewnie masz jakieś dobre pomysły.

(nie wiem jak inni, ale ja oczekuję propozycji)
        • Gość: Yahagi Do Leninusa IP: *.kielce.tpsa.pl 02.12.01, 00:27
          Dostają kasę od państwa ale koszt utrzymania 1 więźnia wynosi z tego co
          pamiętam około 50% tego co w państwowym.

:)))
          Nie ukrywam, że trochę sprowokowałeś mnie tymi więzieniami. Rzeczywiście,
          istnieją, ale ich niższe koszta utrzymania nie wynikają z lepszego, bo
          prywatnego zarzadzania. Więzienia te mają dotację państwową (rzędu około 60%
          utrzymania jednego więźnia w klasycznym - państowwym więzieniu), a resztę
          pokrywa sam więzień, ze swojego konta bankowego (ewentualnie osoba/instytucja
          która się tego podejmuje). Do takich więzień trafic mogą więc tylko te osoby,
          które na to stać....nie kazdego. W zamian mają lepszą opiekę, dostepność do
          biblioteki, siłowni ...itd. Aha... no i nie dotyczy to podobno recydywy. Osoba,
          z którą na ten temat rozmawiałem porównała takie więzienia do naszych
          prywatnych szkół wyzszych, które tez muszą walczyć o przetrwanie. W wypadku
          więzień prywatnych o ich poziomie świadczy skuteczność resocjalizacji; a ta
          _może_ być wyższa/lepsza niz w państwowych, bo są na to (na specjalistów)
          pieniądze....
          Pomysł całkiem fajny, (chociaż w USA podobno na etapie zaawanswanych
          experymentów), jednak w Polsce prawo nie pozwala nie finansowanie działań
          Policji (więc pewnie tez Służby Więziennej) z prywatnych funduszy.. trzeba by
          więc zacząć od zmiany prawa, a to znów urzędnicy....
        • Gość: whoknows Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.dial.sovam.com 02.12.01, 03:10

>
          > > 1. gdzie organizacja narodow zjednoczonych? dla czego :))))) nie przewidzi
          > ano
          > > otawrcia jej filii?
          > > 2. gdzie ambasady palestyny, benladena, i watykanu? jak mozna bylo o tym
          > > zapomniec?
          > > 3. a przedstawicielstwa koncernow naftowych? i weglowych:? i innych metalo
          > wych,
          > > a przede wszystkim gdzie jest osobisty przedstawiciel billagatesa????????
          > >
          > > rebiata, totalny burdel i brak pespektywicznego myslenia
          > > nie ma w dodatku slowa o ambasadzie izraela tragedia
          >
          > whoknows !!!!
          >
          > Gdzie Ty byłeś tyle czasu ??? Adres sugeruje jakieś USA ...
          >
          > Ale skoro juz jesteś: no to plizzz... błagamy... zaprezentuj nam jakieś
          > 'perspektywiczne myślenie'; powiedz jak mamy zrobić u siebie Japonię... Będzies
          > z
          > w Kielcach, tak ..??? w święta ? To może w święta zaprezentujesz nam 'strategię
          >
          > dla Kielc' ??? prosimy, pewnie się na tym znasz... Jeżeli zalecisz, to i ONZ
          > zrobimy.. i ambasady też...i OPEC i jakąś kopalnię tez sobie wykopiemy... i co
          > tylko zechcesz.... i urzedów się wyzbędziemy.... Pewnie masz jakieś dobre pomys
          > ły.
          >
          > (nie wiem jak inni, ale ja oczekuję propozycji)

niestety :(
          najprosciej i najskuteczniej jest wyemigrowac i dotowac z uzyskanych srodkow
          wszystko inne utonie w naszym tradydyjnym blotku
          :()

oczywiscie urzedy to miejsca pracy, ale jakos nie cierpie tego typu instytucji

• Gość: Yahagi Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.tpsa.pl 02.12.01, 07:39
            Gość portalu: whoknows napisał(a):
            >
            > niestety :(
            > najprosciej i najskuteczniej jest wyemigrowac i dotowac z uzyskanych srodkow
            > wszystko inne utonie w naszym tradydyjnym blotku
            > :()

Sorry, że zapytam... a to 'dotowanie', to inicjatywa Twoja, czy tez raczej może
            jakichś urzędników ???

>
            > oczywiscie urzedy to miejsca pracy, ale jakos nie cierpie tego typu instytucji
            >
            POLICJI - też chyba nie cierpi większość polaków .... a jakoś nikt nie
            protestował przeciw zaprzysiężeniu nowych POLICJANTÓW (zwłaszcza POLICJANTEK).
            Się właśnie zastanawiam z czego to wynika ..??? Może z tego, że wszyscy wiedzą
            czym zajmują się POLICJANCI, a nie do końca czym poszczególni urzędnicy....???
            albo co ...???
            • drs Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! 11.12.01, 20:14
              Pewnie pamietacie ile różnych namietności wywołał mój temat sprzed 2
              tygodni.Opinie forumowiczów byly różne.Ja jednak nie o tym.Teraz z perspektywy
              2 tygodni ciekaw jestem co z tych obietnic p.wojewody wyniknie,bo z informacji
              z różnych zródeł temat np.przenosin dyrekcji RDLP z Radomia do Kielc był
              niejako sondażowy i miał wywołac burze w szklance wody/i wywołał/.Czy te
              wszystkie wypowiedzi p.wojewody maja jakiekolwiek pokrycie ?czy to kolejna
              obietnica bez pokrycia?.Uprzedzam,że nie jestem w jakimkolwiek stopniu ani za
              ani przeciw aktualnej władzy.Z doświadczenia wiemy jak różne ekipy obiecywały w
              przeszłości różne "gruszki na wierzbie" dla Kielc i regionu i co z tego
              wynikło?,dalej nie ma Uniwersytetu ,ani TV lokalnej i wielu ,wielu spraw do
              dziś nie załatwionych. Ach, rozmarzyłem się przed Swiętami.Co Wy na to.?
            • Gość: leninus Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: 217.97.156.* 12.12.01, 07:59

> POLICJI - też chyba nie cierpi większość polaków .... a jakoś nikt nie
              > protestował przeciw zaprzysiężeniu nowych POLICJANTÓW (zwłaszcza POLICJANTEK).
              > Się właśnie zastanawiam z czego to wynika ..??? Może z tego, że wszyscy wiedzą
              > czym zajmują się POLICJANCI, a nie do końca czym poszczególni urzędnicy....???
              > albo co ...???
              Policja to zły przykład - policji nie cierpią chyba głównie przestępcy - to po
              pierwsze.Po drugie: według większości liberalnych teorii państwo powinno się
              zajmować głównie utrzymywaniem porządku. Urzędnicy natomisat z punktu widzenia
              gospodarki są zbędym ciężarem - nie wytwarzają watości.

Podtrzymuję tezę, że gdy obudzimy się w mieście pewnego pięknego ranka i okaże
              się że jedyne sensowne miejsca pracu to urzędy to znaczy że jesteśmy w 3 świecie.

A na razie główne pomysły na "ożywianie" regiony polegają na tworzeniu urzędów -
              a firmy z realnej gospodarki zwalniają lubub same się zwijają.
              • Gość: Yahagi Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 14:47
                W temacie Lasów: polecam dzisiejsze SL... (tzn chyba 14. dziś...???) Jest
                trochę w tej sprawie...
                • Gość: Yahagi Straż Graniczna IP: *.kielce.tpsa.pl 22.12.01, 13:00
                  Warto też zobaczyć
                  wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?_WID=214565

Będzie lotnisko - SG jak znalazł ...:))
                • drs Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! 06.01.02, 16:38
                  No własnie minęło trochę czasu,emocje opadły.Czy z obietnic pana wojewody
                  Wójcika coś zostało,czy był to tylko nipotrzebny szum medialny,bo jeśli tak,to
                  niestety nowa władza okazała sie niewiarygodna.Czy wiecie coś na ten temat,czy
                  te nowe urzędy rzeczywiście powstają lub maja sznasę powstać,co z tymi lasami
                  państwowymi itd.[słyszałem z Radia Kielce,że NBP podniosł status swojej
                  placówki w Kielcach do rangi oddz.okręgowego/czyli juz nie podlega pod
                  Kraków/czy to też prawda?
    • Gość: K.M. Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.ask2.kielce.octava.pl 08.01.02, 18:04
      Ja uważam, że przybycie nowych urzędów w Kielcach nie jest
      niczym złym wręcz przeciwnie. Jeśli już zostały one ustanowione
      odpowiednimi ustawami i muszą powstać to chyba lepiej żeby miały
      siedziby w Kielcach niż w Radomiu czy Krakowie, czy gdzieś indziej.
      Zawsze urzędy podnoszą rangę miasta.
      Ten nowy wojewoda zapowiadał się dobrze, ale chyba jego też strach
      zdjął przed wprowadzaniem zmian i dołączy do wszystkich nieudanych
      poprzedników.
    • Gość: Radomir Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.02, 21:57
      Przenieście sobie jeszcze Zamek Królewski z Warszawy i Wawel z Krakowa, to na
      pewno podniesie prestiż Kielc.
      A może by tak jeszcze Pałac Prezydencki ?
      • Gość: Yahagi Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 09:33
        Z nieukrywanym zaskoczeniem przejrzałem te linki, no i jestem pod wrażeniem.
        Wynika z tego, że w Rzeszowie (i nie tylko) boją się o swoje województwo. Może
        nawet nie o samo jego istnienie, tylko o utratę znaczenia. A to znaczenie
        rzeczywiście będzie maleć, jeżeli z Podkarpacia znikać będą urzędy i instytucje
        o znaczeniu regionalnym. Szczególnie polecam te linki tym, którzy uważają, że
        urzędników w Kielczech mamy zbyt wielu.
        www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/news_messages?Category=FORUM&ThemeID=284&GroupID=9266
        www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?Site=NW&Date=20020718&Category=REGION00&ArtNo=207170023&Ref=AR
        www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?Site=NW&Date=20020712&Category=WEEKEND&ArtNo=207110003&Ref=AR
        www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?Site=NW&Date=20020716&Category=LUDZIEIOPINIE&ArtNo=207150002&Ref=AR
        www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?Site=NW&Date=20020719&Category=REGION00&ArtNo=207180035&Ref=AR
        www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?Site=NW&Date=20020723&Category=REGION00&ArtNo=207220056&Ref=AR
        www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?Site=NW&Date=20020724&Category=REGION00&ArtNo=207240005&Ref=AR
        www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?Site=NW&Date=20020725&Category=KOMENTARZ&ArtNo=207240043&Ref=AR
        www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?Site=NW&Date=20020725&Category=REGION00&ArtNo=207240049&Ref=AR
        www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?Site=NW&Date=20020731&Category=LUDZIEIOPINIE&ArtNo=207300012&Ref=AR
        www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?Site=NW&Date=20020826&Category=REGION00&ArtNo=208250029&Ref=AR

jakieś opinie ?
    • Gość: jurek Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.08.02, 10:59
      No własnie.Co z tymi urzedami???
      • drs Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!! 29.08.02, 16:38
        Wartałoby zapytać pana wojewodę.Swego czasu szumnie zapowiadano powstanie wielu
        instytucji w Kielcach i jak na rzaie cisza.Chodziło o Agencje Własności Rolnej
        Skarbu Państwa,Agencję Rynku Rolnego,UOP/Obecnie Agencja Bezpieczeństwa
        Wewnętrznego,Dyrekcje Lasów Państwowych i inne.Na zapowiedziach sie
        skonczyło.Ja też swego czasu sledziłem dyskusje na forum Rzeszów o zagrożeniu
        bytu ich województwa?.Mimo,że Rzeszów nieporównywalnie wiecej tych instytucji
        posiada od Kielc.Wymienię:w sądownictwie i prokuraturze mają Sąd i Prokuraturę
        Apelacyjną,którą 10 lat temu wywalczył im ówczesny minister Bendkowski jako
        min.sprawiedliwości/był posłem PSL z Rzeszowa/.Mają Telewizje regionalną i to
        od około 10lat.Mają Naczelny Sąd Administarcyjny/ośrodek zamiejscowy/,mają
        oddział Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa,którego Kielce nie posiadają.
        No i mają Uniwersytet/jaki jest taki jest/,a Kielce długo go jeszcze nie będą
        miały przy takich skandalach jakie się odbywają na AŚ.Praktycznie nikt z
        ministrów,czy tez ważnych osobistości pochodzących z Kielc będąc na stolku w
        Warszawie nic konkretnego dla Kielc nie zalatwił,a mieliśmu ministrów
        Sprawidliwosci,Edukacji Narodowej,obecnie Spraw Wewn.I co?
        Nie ma Uniwersytetu,Telewizji,róznych agencji,Dyrekcji Lasów,delegatura
        Ag.Bezp.Wewn.jest w Radomiu dla Kielc/nota bene jest to jedyne województwo
        gdzie tej delegatury nie ma.Wiele spraw dla Kielc i regionu ważnych rostrzga
        sie w Krakowie.I skoro Rzeszowiacy majacy tyle tych instytucji czuja jakieś
        zagorzenie/ponadto są wiekszycm powierzchniowo i liczebnie regionem/,to co maja
        powiedzieć w Kielcach?Pytanie do władz rządowych i posłów.Wakacje sie skonczyły.
    • Gość: jurek Re: A Kielcom przybęda nowe urzędy............?!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 30.08.02, 23:21
      Miały przybywac, a tymczasem Wojskowa Agencja Mieszkaniowa bedzie filia
      krakowskiego oddzialu :<

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka