wojtek2784 20.04.07, 05:51 Jako Kuba-biznesmen - to bylby Kuba juz innej nacji ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tissot Kuba Rozpruwacz ---> Kuba Wędrowycz! Oczywiste? IP: *.aster.pl 20.04.07, 06:26 no i po co tyle tych badan i sprawdzania! pan Charles van Onselen nie mogl sie bardziej mylic! przeciez wszyscy bardzo dobrze wiemy ze kuba rozpruwacz na nazwisko mial Wędrowycz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubuś link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 13:32 miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4075084.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben Re: Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant? IP: *.dhcp.oxfr.ma.charter.com 20.04.07, 06:56 czytalem artykul na ten temat w amerykanskiej prasie, ale tam lis byl przedstawiony jako polski zyd. co mnie zdziwilo to to, ze cala jego rodzina urodzila sie w rosji i okresleni byli jako rosyjscy zydzi, a on jeden jako polski zyd. w gazecie skolei jest on polakiem wiec nic juz nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 07:00 Bez sensu. Czyli nic nie wiadomo, nic nie udowodniono, ale trochę błotem Polaków i Zydów przy okazji można obrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej.z.Zadupia Re: Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 08:30 nie chcę czepiać... ale jeśli "Urodził się w Kielcach w 1868 r. w żydowskiej rodzinie" to jak można na pierwszej stronie pisać, że to Polak? Tak jak tego Cygana, co w Belgii narozrabiał też określono "Polak".. Przecież Polak to narodowość, a nie obywatelstwo!! Niemcy, np. na takie numery w stosunku do siebie by nie pozwolili.. Odpowiedz Link Zgłoś
hamsterek Re: Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant? 20.04.07, 09:21 Gość portalu: Maciej.z.Zadupia napisał(a): Przecież Polak to > narodowość, a nie obywatelstwo!! Chyba odwrotnie, nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scyzor Re: Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant? IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 20.04.07, 07:49 scyzory scyzory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Calm Re: Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:18 Nie istotne czy z Kielc czy nie, wiesc w swiat poszla, trzeba to wykorzystac w promocji Kielc i wystawic pomnik na hipotecznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaca prawie smieszne IP: 195.212.143.* 20.04.07, 13:33 nie wiem gdzie wiesc poszla ale na pewno nie w swiat.to tylko kolejna i mocno spozniona teoria.jedna z kilkudziesieciu.ogladalem na bbc program w ktorym wspolczesnymi policyjnymi i naukowymi metodami jakie stosuje sie do scigania seryjnych mordercow doszli gdzie facet mieszkal kim byl i jakie byly jego motywy.jesli dla kogos BBC i angielska policja nie jest autorytetem-trudno.tak czy owak glosno o tym bedzie tylko w Kielcach.i moze Radomiu:)a pomnik zawsze mozna postawic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiekowy Re: prawie smieszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 14:04 Jest podobny do moich kolegów z Placu Wolności, Żeromskiego,Seminaryjskiej,WP itd. Może wyjaśnimy tajemnice losu Polaków na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SmurfMądrala Re: prawie smieszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:53 Podobnych fizjonomii wiele wokół skwerku przy Św.Tekli. Nawet jeśli to potomkowie,to tylko uroda pozostała. Lud na murku wysiadujący może smutny trochę,ale nie krwiożerczy. Kieleckie damy do towarzystwa nie są zagrożone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ango01 Re: prawie smieszne IP: *.tkdami.net 20.04.07, 16:30 Najwyraźniej Kielce to bardzo nudne miasto,w którym nic się nie dzieje.Dlatego taka bzdurna historyjka zajmuje całą pierwszą stronę,zamiast ukrywać się na ostatniej. Odpowiedz Link Zgłoś
plisak Re: prawie smieszne 20.04.07, 17:52 Gość portalu: ango01 napisał(a): > taka bzdurna historyjka ' Po prosty jesteś mało rozgarniętym i nudnym ponurakiem ango01. Natomiast ta biografia mojego imiennika i sąsiada Józka, ma równie pasjonujący wątek amerykański. Kielczanin potrafi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ango01 Re: prawie smieszne IP: *.tkdami.net 20.04.07, 19:41 Panie Plisak.Nie jestem ani mało rozgarnięty/-a/,ani nudny/-a/.Wyraziłem /- am/moją opinię o wartości odkrycia dwóch uczonych.Bo cóż panowie stwierdzili?Że angielski fryzjer Joseph Silver urodził się w Kielcach jako Józef Lis.Ale czy to oznacza,że to Kuba Rozpruwacz?Jakiś czas temu pisano w "GW" o innym odkryciu:ponoć Kuba Rozpruwacz był kobietą.Teraz pojawiła się kolejna hipoteza.To wszystko.Zachęcam do lektury postów na Forum "GW".Będzie Pan zadowolony z zainteresowania rodaków Pańskim imiennikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozek Re: prawie smieszne IP: *.centertel.pl 21.04.07, 16:19 Znam Kubę Lisa z Kielc, podobny do Rozpruwacza. Odpowiedz Link Zgłoś
plisak Re: prawie smieszne 24.04.07, 00:33 Gość portalu: ango01 napisał(a): > Panie Plisak.Nie jestem ani mało rozgarnięty/-a/,ani nudny/-a/.Wyraziłem/am moją opinię o.. ' Ja też tylko wyraziłem Swoją z kolei opinię. Chyba wolno mi mieć i wyrażać opinie? ' >Bo cóż panowie stwierdzili?...To wszystko. ' Nie prawda. Odkrycia dot. Józefa Lisa, wypełniają obszerną ksiązkową biografię jego i środowiska które go wydało. Książka ma stanowić także kanwę biograficznego o nim filmu. Józek, w czasie swego pobytu w Pittsburgu i New Yorku (1885-1894), Londynie(1895-1898), Johannesburgu i Kapstadt(1900-1905)i Windhoek(1900-1905), w każdym z tych miast stawał się notorycznym kryminalistą, specjalnie związanym z hazardem i prostytucją... ' >Zachęcam do lektury postów na Forum "GW".Będzie Pan zadowolony z zainteresowania rodaków Pańskim imiennikiem. ' Rzeczywiście jestem zadowolony. To piękny zbieg okolićzności, że historyk socjolog badający na uniwersytecie Witwatersrand w Johannesburgu problem emigracji Żydów z Litwy i Polski do Południowej Afryki w okresie 1895-1914 zainteresował się niezwykłymi przypadami Józefa Lisa syna Ansela i Heleny, i że to zainteresowanie przywiodło go do Kielc. Odpowiedz Link Zgłoś