Dodaj do ulubionych

Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant?

20.04.07, 05:51
Jako Kuba-biznesmen - to bylby Kuba juz innej nacji ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tissot Kuba Rozpruwacz ---> Kuba Wędrowycz! Oczywiste? IP: *.aster.pl 20.04.07, 06:26
      no i po co tyle tych badan i sprawdzania! pan Charles van Onselen nie mogl sie
      bardziej mylic! przeciez wszyscy bardzo dobrze wiemy ze kuba rozpruwacz na
      nazwisko mial Wędrowycz!
      • Gość: kubuś link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 13:32
        miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4075084.html
    • Gość: ben Re: Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant? IP: *.dhcp.oxfr.ma.charter.com 20.04.07, 06:56
      czytalem artykul na ten temat w amerykanskiej prasie, ale tam lis byl
      przedstawiony jako polski zyd. co mnie zdziwilo to to, ze cala jego rodzina
      urodzila sie w rosji i okresleni byli jako rosyjscy zydzi, a on jeden jako
      polski zyd. w gazecie skolei jest on polakiem wiec nic juz nie rozumiem.
    • Gość: gość Re: Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 07:00
      Bez sensu. Czyli nic nie wiadomo, nic nie udowodniono, ale trochę błotem
      Polaków i Zydów przy okazji można obrzucić.
      • Gość: Maciej.z.Zadupia Re: Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 08:30
        nie chcę czepiać... ale jeśli "Urodził się w Kielcach w 1868 r. w żydowskiej
        rodzinie" to jak można na pierwszej stronie pisać, że to Polak? Tak jak tego
        Cygana, co w Belgii narozrabiał też określono "Polak".. Przecież Polak to
        narodowość, a nie obywatelstwo!! Niemcy, np. na takie numery w stosunku do
        siebie by nie pozwolili..
        • hamsterek Re: Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant? 20.04.07, 09:21
          Gość portalu: Maciej.z.Zadupia napisał(a):
          Przecież Polak to
          > narodowość, a nie obywatelstwo!!

Chyba odwrotnie, nie ?
    • Gość: scyzor Re: Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant? IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 20.04.07, 07:49
      scyzory scyzory
    • Gość: Calm Re: Jako "Kuba-morderca" - to polski emigrant? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:18
      Nie istotne czy z Kielc czy nie, wiesc w swiat poszla, trzeba to wykorzystac w
      promocji Kielc i wystawic pomnik na hipotecznej
      • Gość: jaca prawie smieszne IP: 195.212.143.* 20.04.07, 13:33
        nie wiem gdzie wiesc poszla ale na pewno nie w swiat.to tylko kolejna i mocno
        spozniona teoria.jedna z kilkudziesieciu.ogladalem na bbc program w ktorym
        wspolczesnymi policyjnymi i naukowymi metodami jakie stosuje sie do scigania
        seryjnych mordercow doszli gdzie facet mieszkal kim byl i jakie byly jego
        motywy.jesli dla kogos BBC i angielska policja nie jest autorytetem-trudno.tak
        czy owak glosno o tym bedzie tylko w Kielcach.i moze Radomiu:)a pomnik zawsze
        mozna postawic.
        • Gość: Wiekowy Re: prawie smieszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 14:04
          Jest podobny do moich kolegów z Placu Wolności, Żeromskiego,Seminaryjskiej,WP
          itd. Może wyjaśnimy tajemnice losu Polaków na Zachodzie.
          • Gość: SmurfMądrala Re: prawie smieszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:53
            Podobnych fizjonomii wiele wokół skwerku przy Św.Tekli.
            Nawet jeśli to potomkowie,to tylko uroda pozostała. Lud na murku wysiadujący
            może smutny trochę,ale nie krwiożerczy.
            Kieleckie damy do towarzystwa nie są zagrożone.
            • Gość: ango01 Re: prawie smieszne IP: *.tkdami.net 20.04.07, 16:30
              Najwyraźniej Kielce to bardzo nudne miasto,w którym nic się nie dzieje.Dlatego
              taka bzdurna historyjka zajmuje całą pierwszą stronę,zamiast ukrywać się na
              ostatniej.
              • plisak Re: prawie smieszne 20.04.07, 17:52
                Gość portalu: ango01 napisał(a):
                > taka bzdurna historyjka
                '
                Po prosty jesteś mało rozgarniętym i nudnym ponurakiem ango01. Natomiast ta
                biografia mojego imiennika i sąsiada Józka, ma równie pasjonujący wątek
                amerykański. Kielczanin potrafi!
                • Gość: ango01 Re: prawie smieszne IP: *.tkdami.net 20.04.07, 19:41
                  Panie Plisak.Nie jestem ani mało rozgarnięty/-a/,ani nudny/-a/.Wyraziłem /-
                  am/moją opinię o wartości odkrycia dwóch uczonych.Bo cóż panowie stwierdzili?Że
                  angielski fryzjer Joseph Silver urodził się w Kielcach jako Józef Lis.Ale czy
                  to oznacza,że to Kuba Rozpruwacz?Jakiś czas temu pisano w "GW" o innym
                  odkryciu:ponoć Kuba Rozpruwacz był kobietą.Teraz pojawiła się kolejna
                  hipoteza.To wszystko.Zachęcam do lektury postów na Forum "GW".Będzie Pan
                  zadowolony z zainteresowania rodaków Pańskim imiennikiem.
                  • Gość: Jozek Re: prawie smieszne IP: *.centertel.pl 21.04.07, 16:19
                    Znam Kubę Lisa z Kielc, podobny do Rozpruwacza.
                  • plisak Re: prawie smieszne 24.04.07, 00:33
                    Gość portalu: ango01 napisał(a): > Panie Plisak.Nie jestem ani mało
                    rozgarnięty/-a/,ani nudny/-a/.Wyraziłem/am moją opinię o..
                    '
                    Ja też tylko wyraziłem Swoją z kolei opinię. Chyba wolno mi mieć i wyrażać
                    opinie?
                    '
                    >Bo cóż panowie stwierdzili?...To wszystko.
                    '
                    Nie prawda. Odkrycia dot. Józefa Lisa, wypełniają obszerną ksiązkową biografię
                    jego i środowiska które go wydało. Książka ma stanowić także kanwę
                    biograficznego o nim filmu. Józek, w czasie swego pobytu w Pittsburgu i New
                    Yorku (1885-1894), Londynie(1895-1898), Johannesburgu i Kapstadt(1900-1905)i
                    Windhoek(1900-1905), w każdym z tych miast stawał się notorycznym kryminalistą,
                    specjalnie związanym z hazardem i prostytucją...
                    '
                    >Zachęcam do lektury postów na Forum "GW".Będzie Pan zadowolony z
                    zainteresowania rodaków Pańskim imiennikiem.
                    '
                    Rzeczywiście jestem zadowolony. To piękny zbieg okolićzności, że historyk
                    socjolog badający na uniwersytecie Witwatersrand w Johannesburgu problem
                    emigracji Żydów z Litwy i Polski do Południowej Afryki w okresie 1895-1914
                    zainteresował się niezwykłymi przypadami Józefa Lisa syna Ansela i Heleny,
                    i że to zainteresowanie przywiodło go do Kielc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka