Dodaj do ulubionych

Observer....

IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 21:10
... a w dzisiejszym METRZE napisali, że Akademia Świętokrzyska będzie stawiać
obserwatorium astronomiczne na budynku za EXBUD-em .. i to już w przyszłym
roku ....
Obserwuj wątek
    • jello_b Re: Observer.... 30.11.01, 08:06
      Gość portalu: Yahagi napisał(a):

> ... a w dzisiejszym METRZE napisali, że Akademia Świętokrzyska będzie stawiać
      > obserwatorium astronomiczne na budynku za EXBUD-em .. i to już w przyszłym
      > roku ....

czytałem już o tym gdzieś (wyborcza ?) chyba w zeszłym roku, ciekawe, czy im się
      to uda ? Z czego to ma być finansowane - z pożal się boże budżetu państwa ? Jeśli
      tak, to chyba nie można temu przedsięwzięciu wróżyć świetlanej przyszłości...
      Chyba, że AŚ znalazła sponsora.
      • Gość: Hamster Re: Observer.... IP: 195.117.18.* 30.11.01, 08:39
        Ale glupota stawiac teleskop w takim punkcie (w miescie) kto choc troche
        interesuje sie astronomia nigdy w zyciu nie zgodzilby sie na taka lokalizacje.
        Za duzo swiatel, za duzo dymu i gówno widac. teleskop powinien stanac nie
        blizej jak w Cedzynie. W warszawce tez jest teleskop umieszczony na budynku
        którejs z tamtejszych szkól wyzszych która kiedys stala na obrzezach miasta i
        zostala wchlonieta przez inna zabudowe. Teleskop nie pracuje juz od lat bo nic
        przez niego nie mozna zobaczyc oprócz poswiaty zmiasta. A tak na marginesie to
        ten teleskop nie bedzie na budynku EXBUD-u tulko na budynku Akademi
        Swietokrzyskiej który jest obok budybku EXBUDU.
        • jello_b Re: Observer.... 30.11.01, 08:47
          Gość portalu: Hamster napisał(a):

> Ale glupota stawiac teleskop w takim punkcie

znając się na astronomii jak kura na pieprzu nie śmiem podważać zdania
          poszukiwacza cywilizacji pozaziemskich ;-) ale może ktoś to jednak przemyślał i
          doszedł do wniosku, ze taka lokalizacja ma sens ? Choć z drugiej strony może to
          naiwność przeze mnie przemawia... może znowu (jak to w Polsce) chodzi tylko o
          wyciągnięcie kasy z budżetu ?

> A tak na marginesie to
          > ten teleskop nie bedzie na budynku EXBUD-u tulko na budynku Akademi
          > Swietokrzyskiej który jest obok budybku EXBUDU.

tak właśnie napisał autor wątku, nie inaczej...
          • Gość: Yahagi Re: Observer.... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 10:13
            > > Ale glupota stawiac teleskop w takim punkcie
            Się z tym zgadzam... może to więc nie będzie obserwatorium 'wyczynowe', bo mimo
            wszystko nas na takie nie stać, a raczej tylko na sztukę, co by sobie można było
            popatrzeć na Saturna i przekonać, że naprawdę ma pierścienie ..??? W Olssztynie
            też jest obserwatorium ; prawie w centrum miasta.....

W Kielcach nie ma ani kasy, ani kadry, która mogłaby zająć się takim
            przedsięwzięciem w naprawdę poważny sposób. Więc w/g mnie będzie to pewnie
            jakiś 'Newton', abo co takiego i kropka... No bo co można więcej zmieścić w
            kopule ośrednicy 5,5 metra...??? Pieniądze - z tego co czytałem - nie takie znów
            wielki; nie całe 500 tyś wyłożyć ma AŚ (która liczy na wsparcie miasta...)
            Ale mimo wszystko pomysl fajny..

> > A tak na marginesie to
            > > ten teleskop nie bedzie na budynku EXBUD-u tulko na budynku Akademi
            > > Swietokrzyskiej który jest obok budybku EXBUDU.
            >
            > tak właśnie napisał autor wątku, nie inaczej...

..:))) no właśnie...
            • Gość: Hamster Re: Observer.... IP: 195.117.18.* 30.11.01, 11:53
              Gość portalu: Yahagi napisał(a):

> > > Ale glupota stawiac teleskop w takim punkcie
              > Się z tym zgadzam... może to więc nie będzie obserwatorium 'wyczynowe', bo mimo
              >
              > wszystko nas na takie nie stać, a raczej tylko na sztukę, co by sobie można był
              > o
              > popatrzeć na Saturna i przekonać, że naprawdę ma pierścienie ..??? W Olssztynie
              >
              > też jest obserwatorium ; prawie w centrum miasta.....
              >
              > W Kielcach nie ma ani kasy, ani kadry, która mogłaby zająć się takim
              > przedsięwzięciem w naprawdę poważny sposób. Więc w/g mnie będzie to pewnie
              > jakiś 'Newton', abo co takiego i kropka... No bo co można więcej zmieścić w
              > kopule ośrednicy 5,5 metra...??? Pieniądze - z tego co czytałem - nie takie znó
              > w
              > wielki; nie całe 500 tyś wyłożyć ma AŚ (która liczy na wsparcie miasta...)
              > Ale mimo wszystko pomysl fajny..
              >

Newton to moze nie ale Cassegrain o zwierciadle chyba 0,5 m. A pomys owszem
              super, zawsze o tym marzylem. Tylko zeby byl do tego dostep takze
              dla "normalnych" ludzi a nie tylko studentów AS. Ale tego miejsca w centrum to im
              nie wybacze.....

> > > A tak na marginesie to
              > > > ten teleskop nie bedzie na budynku EXBUD-u tulko na budynku Akademi
              > > > Swietokrzyskiej który jest obok budybku EXBUDU.
              > >
              > > tak właśnie napisał autor wątku, nie inaczej...
              >
              > ..:))) no właśnie...

dobra dobra, zle przeczytalem i tyle.
              • jello_b Re: Observer.... 30.11.01, 12:23

> Ale tego miejsca w centrum to im nie wybacze

jakiego miejsca w centrum ??? ne vim o co chodzi...
                • Gość: Hamster Re: Observer.... IP: 195.117.18.* 30.11.01, 12:32
                  jello_b napisał(a):

> Gość portalu: Hamster napisał(a):
                  >
                  >
                  > > Ale tego miejsca w centrum to im nie wybacze
                  >
                  > jakiego miejsca w centrum ??? ne vim o co chodzi...

Jak to? Nie wiesz ze budowanie teleskopu prawie w centrum oswietlonego miasta to
                  bzdura. Przez zanieczyszczenie i lune swietlna nad miastem gówno zobaczysz nie
                  gwiazdy. Ale przynajmniej AS bedzie mogla sie pochwalic ze je ma. Ale po co????
                  Jak cos budowac to z glowa a jak sie nie ma pieniedzy na inwestycje i wybudowanie
                  nawet malego budyneczku pod kopule poza miastem to radze poczekac i uzbierac a
                  nie wyrzucac forse w bloto na pokazówke.
                  • jello_b Re: Observer.... 30.11.01, 12:57

> Jak to? Nie wiesz ze budowanie teleskopu prawie w centrum oswietlonego miasta
                    > to bzdura.

:-))) okej, nie zrozumiałem cię, kiedy mówiłeś, że nie darujesz im miejsca w
                    centrum - nie złapałem skrótu myślowego, wiem o co chodzi :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka