kasia1131 11.05.07, 22:15 mzoe mi ktoś powiedzieć co sie będzie działo na tym pikniku strażackim w niedziele na skansenie?? czy bedzie powtórka tych samych pokazów co były rok i dwa lata temu?? czy coś nowego?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
firefighter99 Re: NIEDZIELA NA SKANSENIE 12.05.07, 10:34 Odpowiadam: Z tego co wiem to będzie coś nowego, mianowicie szykuje sie wspólny pokaz OSP z Wolicy i Chęcin. Krótko mówiąc założeniem pokazu jest uwolnienie osoby poszkodowanej w wypadku samochodowym. Dostęp do osoby poszkodowanej zostanie uzyskany poprzez rozcięcie karoserii pojazdu narzędziami hydraulicznymi. Osobie poszkodowanej przed przełożeniem na deskę zostanie założony kołnierz, czyli generalnie pokazywane będzie wszystko to co strażacy robią podczas prawdziwej akcji. Pokaz będzie oczywiście przeprowadzany wolniej niż w rzeczywistości, aby wszyscy mogli zobaczyć kolejne kroki strażaków podejmowane podczas takich akcji. Co do dalszej części pokazów to prawdopodobnie poszczególne jednostki będą pokazywały to co w latach poprzednich. Odpowiedz Link Zgłoś
stach85 Re: NIEDZIELA NA SKANSENIE 15.05.07, 09:41 może ktoś przyblizyć mniej więcej co się działo na skansenie?? Odpowiedz Link Zgłoś
miggru Re: NIEDZIELA NA SKANSENIE 25.05.07, 14:12 Trochę się działo. Wiadomo że nic nowego nie da się wymyślić na piknik strażacki ale nie było tak źle. Początkowo była pokazana bezbłędnie musztra, później była bojówka, pokaz usuwania niebezpiecznych owadów oraz użycia piany ciężkiej. Jeden samochód zaprezentował zraszacze do gaszenia traw. Dalej druhowie z Chęcin zaprezentowali aparaty powietrzne oraz sposób ich użycia. Potem na placu stanoł podnośnik hydrauliczny z Kielc i zawodowi strażacy zaprezentowali zjazd z 42m. Jeden z nich zasłabnoł i kolejny musiał go ratować na wysokości ok.15m. Potem druhowie z Chęciny i Wolicy prezentowali wyciąganie uwięzionej osoby z samochodu osobowego. Myślę że było ciekawiej niż ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś