Dodaj do ulubionych

Józef Morton

IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.01, 20:14
Poszukuję wiadomości o Józefie Mortonie. Wiemże działał w Kielcach.Może być
adres kontaktowy.
Obserwuj wątek
    • Gość: kriss@bu Re: Józef Morton IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 09:55
      Józef Morton urodził się w Chrobrzu i tam jest
      pochowany-gmina Złota Pińczowska.Więcej informacji
      może posiadać kielecki poeta i wydawaca p.Zdzisław
      Antolski,który też jest rodem z tej gminy.
      • Gość: stefan Re: Józef Morton IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 20:31
        Proszę o blizszy kontakt ze Zdzisławem Antolskim. Jestem z woj. pomorskiego a
        potrzebuję na sobotę informacji. Za żonę z góry dziękuję Stefan
    • Gość: Kaszuba Re: Józef Morton IP: *.MAN.atcom.net.pl 03.12.01, 22:38
      To był socrealistyczny pisarz "nurtu wiejskiego". Wiadomość o nim znajdziesz w
      kazdym słowniku/encyklopedii współczesnej literatury polskiej w każdej większej
      bibliotece publicznej. Na Pomorzu takie istnieją.
      • Gość: stefan Re: Józef Morton IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 18:16
        wiadomości encyklopedyczne mam. chcę coś więcej!!! Książki też.
        • Gość: Kaszuba Re: Józef Morton IP: *.MAN.atcom.net.pl 04.12.01, 22:09
          Wiecej w Kielcach niczego sie nie dowiesz, bo Morton w Kielcach nie działał.
          Owszem, uczeni z WSP kieleckiego pisali o Mortonie wiecej niz inni. Te książki
          rzeczywiście moga być trudno dostępne. A artukuly w czsopismach z lat 70. nie
          sa zindeksowane w Internecie. Mimo to polecam jakąś bibliotekę.
          • Gość: stefan Re: Józef Morton IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.01, 20:07
            dzięki za informację :-)
    • Gość: Wojtek D Morton, Chroberz, Ponidzie........ IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 12:17
      Gdy zobaczyłem hasło Józef Morton od razu mocniej zabiło mi serce. Chroberz to
      moja rodzinna miejscowość, byłem tam wielokrotnie. Na cmentarzu jest grób tego
      pisarza i mam w swoich zbiorach jego fotografie. Mój wujek znał go osobiście i
      zna jego rodzinę. Kaszuba napisał "Wiecej w Kielcach niczego sie nie dowiesz,
      bo Morton w Kielcach nie działał" - nie zgodzę się, gdyż Morton miał tu wielu
      przyjaciół. reporter@klub.chip.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka