Dodaj do ulubionych

Kim jest santor Wlosowicz?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 11:38
W czasie kwerendy archiwum panstwowym w Sosonowcu, w zespole akt miasta
sosnowca natrafilem na dokumenty pewnego cudzoziemca o nazwisku Wlosowicz.

Pan ten przechodzac procedure rejestracyjna nie potrfil podac gdzie sie
urodzil. W 1935 roku w aktach zapisano. Miejsce urodzenia nieznanie,
przynalezoć panstwowa nieokreslona, stosunek do sluzby wojskowej... wpisu
wisu brak. Taka sytuacja dawała mozliwosc nieodbywania wojska bo osboba nie
byla ujeta w ksiegach ludnosci stałej i nie podlegała poborowi. Zatem jest
pewne, ze tenze Wlosowicz nie byl obywatelem Polski. Jakiej narodowosci mogł
byc ten pan, ze jego urodzenia nie zerejestrowano?

Ten pan wymeldowal sie do Skalbmierza w 1935 roku. Tego Skalmierza, miejsca
urodzenia senatora Wlosowicza.
Podpowiadam. Takich osob, czudzoziemców, w miedzywojennej Polsce bylo okolo 1
mln. Wielu z nich podawalo jedynie date urodzenia i nazwisko.
Cała procedura szała na oświadczenie. Po wojnie stali sie z urzedu Polakiami.
Wtedy nie było definicji - polska przynaleznosc panstwowa a przynaleznosc
do narodu polskiego.
W Sosnowcu trafil sie tez osobnik o nazwisku JOACHIM Cepil. Byl ewangielikiem
augsburskim. W tym zespole odziwo zachowalo sie jak sie mowi - całośc akt
tego urzedu, ale jakoś nie mozna ustalic, gdzie sa ksiegi ludnosci stałej
miasta Sosnowca. Informuje, ze w takich dokumentach jest absolutnie wszystko.
Jak sie nazywał, gdzie sie urodzil, jakie miał obywatelstwo, jakie wyznanie,
czy był w wojsku, skad przybyl. W Kielcach takie rarytasy sie w zdecydowanej
cześci zachowały. Mozna sobie wiec pobadac, kto jest kto.

Przynaleznosć do PiS wyjasnia wszystko... Jochim Cepil i bytnośc w kosciele
EA tez powtwierdza narodowosć.
Na koniec jeszcze jeden kwiatek.
Na 70 tys obywateli polskiego, zagłębianskiego Sosonowca Volksliste
podpisało 7 tys dorosłych osob. Kim byli ci ludzie. Wiekszość z nich miała
grupe II i III a to nie byli Polacy, bo tych nie przyjmowano a jezeli juz
to byli prznalezni to tzw grupy Leistungspole, Polaków przyjmowano tez
wyjatkowo na IV grupe, ale były to wybitne jednostki nadajace sie do
zniemczenia. Nie było to jednak oczywiste. W dystrykcie radomsko-
kielckim liste podpisało okolo 2 tys osob, w tym jedna pani Długosz z
okolicy Kielc (wiecej nie powiem)
Obserwuj wątek
    • Gość: ex posel nowak Re: Kim jest santor Wlosowicz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 11:44
      W jeszcze bardziej polskim Będzinie liste podpisalo 15 tys osób. Na stronie UM
      bedzin chwala sie, ze na 25 radnych miasta, az 100 % było osob pochodzenia
      zydowskiego. Jak to wyajsniść?
      Kierownikiem USC w Bedzinie jest niajki Szydlowski, osoba, ktorej ojciec (
      niezyjacy od 10 lat) jest bratem stryjecznym Jadwigi Kaczynskiej. Jego uboczne
      zajecie, to przewodncizenie Zagłebianskiemu Centrum Kultury Zydowskiej.

Oj, bedzie ciekawie.
      • Gość: baranerste Qalitet a ex poseł kim jest?-idiotą na pewno!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 12:10
        a kim jeszcze? baranie! co kogo to obchodzi?
        • Gość: ws Re: a ex poseł kim jest?-idiotą na pewno!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 12:34
          bardzo interesujące - temat rozwojowy
          tożsamość i pochodzenie wielu bardzo znanych osób w Kielcach i Polsce nie jest
          tajemnica ale dowody które zbiera pan Posęl to juz poważna sprawa - powodzenia
          Kielczanie zwłaszcza pamiętający Polske w czasie niemieckiej okupacji wiedza
          jeszcze więcej - tak z lewa jak i z prawa zdrajców nigdy nie brakowało
          i kiedyz ich portrety tez zawisna w pałacyku Zielińskich - zobaczycie wówczas
          jak duzo ich było
          • Gość: ex posel nowak psy szczekaja karawana idzie dalej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 14:59
            Najciekawsze jest to, ze liste tych 2 tys mozna przeczytac w AP w Kielcach.
            Wprawdzie w Kielcach nie chca pokazywac materiałow zrodlowych do skorowidza,
            ale ja dostalem juz zgode na kwerende okolo 162 mb takich dokumentów w Lodzi.

W AP w Katowicach w odniesieniu do Sosnowaca tez sie ostro wystraszyli i nie
            pokazali... W Poznaniu tez nie chca pokazac. W Gdansku rzekomo nie ma takiej
            dokumentacji, w co nie mozna uwierzyć, bo polecenie spisu Volksduetschy
            przysło z góry i było to robione na podstawie paragrafu 5 rozporzadzenia MAP z
            dnia 25 maja 1945 r

Nikt poza UB i mną od lat 40 nie w to nie zagladał. A jakie ciekawe
            nazwiska... Bautz... Belka vel Belke. W Gdansku z innych dokumentów wynka, ze
            liste podpisali Tuskowie, Roszkowscy, Mielewczukowie i wiele identycznych
            nazwisk o jakich dzis glosno w polityce.

Zapraszam do przeczytania ksiazki prof. Olejnika z Lodzi... Zdrajcy Narodu?
            Jest tam napisane, ze 40 tys takich "postniemiemieckich bandytow", dostalo
            przepustke od UB na ucieczke na Zachód. Kim byly te osoby, ze UB pomogło im
            uciec na Zachód? Na Zachodzie meldowali sie jako wygnancy i tzw. Dysplaced
            Persons. patrz!

de.wikipedia.org/wiki/Displaced_Person (mozna poszukac wersji
            angielskiej.

Prosze rozwinąc podlinki bo temat jest rozwojowy.
            Jest tam tez napisane, ze tego kregu osob zaliczano pogromców z Kielc.
            Towarzystwo zostalo wywiezione z Kielc i czekało na Displaced_Person AKT, to
            jest na ustawe i wpuszczeniu 250 tyś Zydów ze wschodu do USA.

Jankesi bardzi sie opierali, ale ustawe wydano, po czym ja nowelizowano w 1950.
            Dziwnie sie sklada, ze pozna repatriacja tzw niemców z Polski z lat 50 zbiega
            sie w czasie w mozliwoscia wjazdu Zydów do USA. Towarzystwo tak wiało, ze nie
            zdorzyło niczego sprzedac i tego powodu robiono lewe wywlaszczenia
            nacjonalizacyjne, w ramach ktorych przekazywano srodki tytułem odszkodwania za
            pozostawnione mienie. Tak zrobiono z hotelami i aptekami w Lodzi. W taki
            sposob wywłaszcono tez wiele kamienic.
            To co rzady powojenne robiły w Polsce to megabendydtyzm. Jest jeszcze jedna
            sprawa. Setki tysiecy Volksduetschy ucieklo na ziemie odzyskane bo tam nie
            podlegali odpowiedzialnosci za wspolprace z okupantem. Ustawa o obywatelstwie
            ziem zachodnich posrednio ich zwlaniala z takiego obowiazku. Wysatrczyło
            wykazac, ze nie było sie w miejcy podpisania volkslisty z przyczyn losowych i
            uzyskiwalo sie obywatelstwo. Po co uchwalono osobny tryb nadawania obywatelstwa
            na ziemiach zachodniach? Czy ktos mi to wytlumaczy? Taki Zachert spod
            Aleksandrowa, jako Niemiec zwiał rzekomo do Niemiec a okazuje sie, ze
            wyemigrował po wojnie do Szczecina a dzis rzada zwrotu majatku. To taki jeden
            Zachert z tych od Berka Joselewicza z powstania KOsciuszkowskiego. KOlonizator
            niemiecki rodem z Miedzychodu. Gdyby nie rozbiory to bylby podanym krola
            polskiego a nie niemieckim kolonizatorem w Lodzi

Osobnym tematem jest zespol archowalny - Urzad Dowodcy Policji Sluzby
            Bezpieczenstwa - Centrala Imigracyjna w Lodzi. Ta Einwanderungszentrale
            przerzucila do listopada 1944 ze wschodu okolo 1.2 tys osob. Mieli to być
            Niemcy i niemieccy pochodzeniowcy, dani kolonizatorzy wschodu. Ulokowano ich w
            całej srodkowej Polsce. Ci ludzie nigdy w takiej liczbie nie wyjechali PRL.
            MAP zakazało wojewodztwo i starostwom umieszczania tych ludzi w wykazach osob
            podlegajacych repatracji do ZSRR i przekazywania isntytucjom radzieckim
            informacji o tych osobach. W samym tylko koninskiem pozostało ich około 5 tyś..
            Sa to nazwiska: Budner, Hoffman, Akst, Arent itd. Konfrontujać ta wiedze z
            archowami niemieckimi dowiemy sie, ze okolo 400 tys tych Wołynskich, Odesskich
            i Bessarabskich Niemców wyemigrowało do USA, Kandy, Argentynu do IZRAELA. To
            był chyba najwiekszy zydowski przekret II wojny światowek. Centrala ta w
            Berlnie rzadzli nijaki DUCKART i TSCHERNITZY. Nawet Himmler ich rozpracowal...
            • Gość: ex posel nowak nie 1.2 tys a jedne mln 200 tyś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 15:03
              wiecej na ten temat mozna znalezc w internecie po wpisaniu w google

posel zbigniew nowak
          • Gość: ex posel nowak slyszal pan o wyroku na Walese? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 15:19
            WIec za baranow, idiotów tez mozna miec problemy
            • Gość: co za debil Re: slyszal pan o wyroku na Walese? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 16:18
              na Panu Wałęsie bo chyba twoim kolegą nie jest,barani łbie.
              • Gość: ex posel nowak Re: slyszal pan o wyroku na Walese? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 18:25
                Tak sie składa, ze jest, bo tez bylem w tym czasie stocznoczem, a zwrot kolega
                odnosi sie do zawodu.
                Proponuje dalej tak jechac...
      • Gość: ?????? Re: Kim jest santor Wlosowicz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 11:34
        Zadnych dalszych komentarzy?
        • Gość: L. Re: Kim jest santor Wlosowicz? IP: *.chello.pl 18.06.07, 12:07
          ja wiem kim jest Santor, ale Irena.
          • Gość: jaguś Re: Kim jest Nowak? IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.07, 13:21
            Czy jest Pan zwolennikiem obowiązkowych badań psychiatrycznych dla osób kandydujących do parlamentu? Czy uważa Pan,że osoby ze stwierdzoną przez biegłych psychiatrów chorobą psychiczną mogą zasłaniać się swoją chorobą przed odpowiedzialnością prawną za własne słowa? Czy według Pana w obecnie obowiązującej ordynacji wyborczej istnieje możliwość przypadkowego zdobycia mandatu poselskiego? Czy jest Pan pewien,że nikt z Pana najbliższej rodziny w latach 1940-42 nie wpisał się na volkslistę pod nazwiskiem Novak? Czy to prawda,że przebywający w latach 80-89 w RFN azylanci byli często werbowani na tajnych współpracowników BND (niemiecką Federalną Służbę Wywiadowczą)?
            I czy na liście agentury BND znajdować się może agent o pseudonimie Danziger? Czy tekst red.Jachowicza to fikcja czy odnajduje Pan w nim jakieś znajome elementy?
            • Gość: ex posel nowak Re: Kim jest Nowak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 18:13
              Odpowiedam. Wprzypadku choroby psychicznej - stwierdzonej... NIE

Na Volksliscie nikt nie był po w Generalnej Guberni prawie jej nie
              podpisywano, a jezeli chodzi o sluzby to jest jeszcze Amt fuer
              Verfasungschutz. W Pullach nie dorabiałem ale moze dla Amrykanow
              pracowałem.

Zreszta mam dowod na to, ze SB mnie podejrzewala o prace na rzecz USA.
              Prosze sobie poszukac tego dokumentu na stronie www.raportnwaka.pl
              Jezeli chodzi o liste to czesto warunkowano pozbawienia obywatelstwa od
              wyrazenia zgody na wspolprace Z UB. Jezeli robimy lustracje to badajmy
              przyczyny

Jest jeszcze jedna sprawa - w moji przodkowie nie byli zydowskimi
              uciekinierami, poslugujacmi sie falszywymi paszportami w okresie miedzywojennym
              A mysle, ze w przypadku tego Wlosowicza chodzi o cudzoziemca.

Znowu taki jeden z drugim za kilka lat mowie, ze przysiega go nie dotyczyla bo
              nie przysiegal narodowi polskiemi - podobnie jak odstąpiono od scugania za sam
              fakt podpisania Wolkslisty bo podpisuajcy twierdzili masowo, ze nie mogli
              odstąpi od narodowosci Polskiej bo mieli inna.

To mnie akurat nie rusza co zostało napisane....

Na koniec - ten przypadkowy posel i tak zrobil wiecej niz wielu innych
              • Gość: miko Re: Kim jest Nowak? IP: *.grs-k0.g1.pl 18.06.07, 18:27
                A co słychać w sprawie mleczarni w Pińczowie?
                Czy to nadal Pana tereny, jezli tak to jakie ma Pan plany wobec nich?
                Czy ludzie odpowiedzialni za "przejscia" z mleczarnia poniesli jakies
                konsekwencjie swoich bledow?
                • Gość: Zbigniew NOWAK Re: Kim jest Nowak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 12:38
                  Na poczatku 2001 roku, jak sie juz bylem posłem odnalazlem sprawe karna
                  przeciwko tym ludziom, ktorzy zrobili ten numer, aczkolwiek nie dotyczylo
                  to prezesa Skowrona. (ten został ostatno przewidniczacym rady miejskiej
                  w Pinczowie) SPrawa sie przedawniała w warszawskim sądzie.

Jezeli chodzi o ten obiejt to nie mam z nim tyle wspolnego, ze wskutek
                  oszukania mnie przy zakupie tej nieruchomosci - sfalszowane dokumenty - upadła
                  mi firma.
                  Ja na razie nie moge sobie z tymi ludzmi poradzic. Mysle, jednak, ze kiedys ta
                  chwila nadejdzie i beda siedzie ci bracia starsi w wierze.

Teraz wiem, dlaczego Wybrocza w Kielcach, pomimo oczywistych dowódów, nigdy
                  nie nie wykazywała zadnego zainteresowania tym oszustwem

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka