Dodaj do ulubionych

Wybieramy Świętokrzyskie Skarby

• rzuku13 Skarb Baltow! to i TESCO! 01.07.07, 14:32
      W glosowaniu aktualnie Bałtów 15%(1089). Jesli tak to prosze dopisac centra rozrywkowo-handlowe w Kilecach typu TESCO. Kilka chwil zastanowienia i nie roznia sie nieczym.
      Wartosc historyczna i kulturowa ?

Prosze zwrocic uwage na to co prezentuje Muzeum Narodowe w Kielcach znajdajace sie w unikalnym w skali Europy palacu barokowym!

Porownajacie tez skansen w Tokrni , gdzie caly dzien chodzenia, piknik na swiezym powietrzu i wiadomo ze widzialo sie cos unikalnego, cos co jest nasza przeszloscia.

Kiedy pod koniec lat 90' XX w zjechali specjalisci od dziekiej przyrody zoabczyc rezerwat SWINIA GORA w lasach blizynskich to ich zatkalo. Nastrzelali kilka rolek filmow. Powiedzieli ze jest to bodajeze najdzikszy las Europy (gdzie czlowiek nie ingerowal). Poszczy Bailowieskiej jeszcze duzo brakuje.

Proponuje porownac orginalne okazy tropow dnazaurow znajdujace sie w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach z plastikiem w Baltowie. Proponuje przejechac sie do tych Starachowic i zobaczyc jak obiekt przmyslowy stal sie historia.

Mozna lobbowac za "swoimi skarbami" ale trzeba miec argumenty .... albo nie miec ich :(
      • Gość: aa Re: Skarb Baltow! to i TESCO! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 14:35
        a czy tam jest tanie piwo? Doda przyjedzie?
    • Gość: budda Re: Wybieramy Świętokrzyskie Skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 16:48
      Nasze Skarby - dwudziestka według mnie:):
      1. Dąb Bartek - największe drzewo w Europie, napewno nie najstarsze ani nie
      najpiękniejsze, ale to jest nasz prawdziwy skarb, który dużo w swoim życiu
      widział. Musimy o niego dbać, bo on prawdopodobnie rozpadnie się jako pierwszy z
      naszych skarbów.
      2. Jaskinia Raj - wiadomo.
      3. Święty Krzyż - 1000 letni klasztor nie można o tym zapomnieć, no i gołoborza
      oraz kultowy wał pogański
      4. Sandomierz - całe Stare Miasto, perełka na kielecczyźnie.
      5. Krzemionki Opatowskie - polski pomnik historii, świadectwo górnictwa
      neolitycznego jakich mało.
      6. Pałac Biskupów Krakowskich łącznie z Katedrą - pałac jest najlepiej
      zachowanym w Polsce budynkiem z epoki wazów i jednym z piękniejszych.
      7. Świętokrzyski Park Narodowy - był już Święty Krzyż, ale tu chodzi o całe
      pasmo Łysogór z Puszczą Jodłową oraz Górę Chełmową ze stanowiskiem modrzewia
      polskiego - jedyne w Polsce NATURALNE miejsce występowania tej rośliny
      8. Kolegiata w Wiślicy i Wiślica jako jedno ze starszych miast regionu.
      9. Chęciny z zamkiem - w Chęcinach bardzo dobrze zachowany średniowieczny układ
      ulic, a zamek to kolebka polskiego parlamentaryzmu.
      10. Kieleckie rezerwaty geologiczne - Kadzielnia, Wietrznia, Ślichowice, Biesak
      - świadectwo historii geologicznej regionu, a do tego jakie widoki.
      11. Skansen w Tokarni - historia wsi kieleckiej
      12. Zamek Krzyżtopór - bardzo oryginalny: 4 baszty - 4 kwartały, 12 sal - 12
      miesięcy, 52 pokoje - tygodnie i 365 okien, czyż nie interesujące.
      13. Skałki Piekło pod Niekłaniem - oryginalne formy w piaskowcach.
      14. Nowa Słupia - Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego i tak naprawdę
      jedyna impreza na którą specjalnie przyjeżdżają ludzie z innych regionów, mowa
      oczywiście o Dymarkach Świętokrzyskich.
      15. Wąchock - tu opactwo cystersów
      16. Opatów - kolegiata, podziemia
      17. Jędrzejów - muzeum Przypkowskich i pozwólcie że tu przypiszę naszą cudowną
      wąskotorówkę.
      18. Karczówka - klasztor oraz całe wzgórze
      19. Busko Zdrój i Solec Zdrój - nasze 2 uzdrowiska o długiej tradycji. Busko
      dużo bardziej znane i rozpoznawane w kraju, ale Solec jest równie ciekawym miejscem.
      20. Wszystkie zabytki techniki związane z dawnymi tradycjami przemysłowymi
      regionu oraz powstaniem Staropolskiego Okręgu Przemysłowego - m.in. Ostrowiec
      Świętokrzyski, Kunów, Nietuliska, Stąporków, Starachowice, Samsonów, Sielpia itd.

To jest moja 20-stka, wiem że wiele w niej brakuje: Skorocice, Stradów, Szydłów,
      Pińczów, Raków itp., ale taki jest mój wybór
      Wiem, że brakuje tu Bałtowa - oczywiście jest to atrakcja turystyczna, ale moim
      zdaniem dużym nietaktem jest w ogóle kandydatura tej pozycji na nasz największy
      skarb. Jest dużą atrakcją przyciągającą coraz więcej turystów, ale nie skarbem.
      Tyle ode mnie.
      Dziękuje i pozdrawiam.
    • rzuku13 Miedzianka - kopalnia miedzi 01.07.07, 20:22
      Datowana jest na XIV w i podlegala pod Olkusz. Gwarkowie wydobywali w prymitywnie robionych szybach rudy miedzi. W wiekach pozniejszych robiono to juz metoda przemyslowa. Przez srodek gory zostal przetarty korytarz ktory do dnia dzisjeszego jest drozny. Wchodzi sie z polnocnej strony gory a wychodzi po zachodniej. Wrazenie niesamowite. Kazdy kto odwiedzi to miejsce pamiata je.
      Do tego w otoczeniu pelno innych szybow, zalanych (dla nurkow) i z czesciami jaskiniowymi. Miedzianka jest rezerwatem. Gora posiada 3 garby i widac je doskonale z Checin. Miejsce jest historia gornictwa regionu. Jest niesamowite dla ludzi ktorzy chca zobaczyc nie w sposob ekstremalny jak wyglada podziemny swiat i jakie stwory go zamieszkuja (nietoperze, pajaki).
      Pomimo tego ze to rezerwat mysle ze jest mozliwe aby wykorzystac sztolenie ktora wyzej opisalem jako trase turystyczna. Wymaga to inwestycji ale w mojej ocenie oplacalnej. Dla osob ktore przyjada do Checin zobaczenie podziemnego swiata bedzie czyms znaczacym i zapadajacym w pamiec. Z tad tez juz niedaleko do Podzamcza Piekoszowskiego gdzie piekny ale niszczejacy palac bedacy kopia tego co Biskup Zadzik wybudowal w Kielcach.
      Warunki do bycia skarbem regionu Miedzianka posiada, tylko brac i korzystac.
    • michalc13 Re: Wybieramy Świętokrzyskie Skarby 02.07.07, 12:20
      Na pewno Św. Krzyż i Krzemionki - przecież to każdy zagraniczny turysta musi
      odwiedzic, zobacznie jak te tematy są traktowane w takich stacjach jak choćby
      Discovery. Zawsze jest jakiś program o zamierzchłej przeszłości. Może wreszcie
      czas na zmianę nazwy Krzemionek - usunięcie tego idiotycznego "Opatowskie".
    • Gość: gość Lepsze lobbowanie - głosuj w czterech krokach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 07:30
      Szanowni sympatycy turystyki.
      Pragnę w tym miejscu polecić wszystkim o wiele prostszy (i skuteczniejszy)
      sposób lobbowania za wybraną atrakcją. Ma on bardzo wiele zalet (w porównaniu z
      zaproponowanym przez organizatorów plebiscytu). Nie trzeba pisać żadnych listów
      do redakcji, przekonywać o wyższości swojego faworyta. Wystarczy usiąść wygodnie
      przed swoim komputerem i:

1). Zablokować wczytywanie ciasteczek (cookies) w przeglądarce internetowej (lub
      w firewallu).
      2). Wyczyścić (usunąć) ciasteczka zapisane w komputerze.
      3). Otworzyć w przeglądarce stronę do głosowania i zagłosować na swojego faworyta.
      4). Gdy na ekranie pojawią się aktualne wyniki głosowania wystarczy już tylko
      klikać na przycisk "odśwież" przeglądarki i cieszyć się jak z każdym
      odświeżeniem strony przybywa twojemu faworytowi kolejny głos w plebiscycie.
      (nawet w czasie przerwy w pracy, jedząc śniadanie, można w ten sposób spokojnie
      dorzucić kilkaset głosów)
      Cały proces można jeszcze przyspieszyć blokując działanie wolno wczytujących się
      komponentów strony.
      Uwaga! Jeżeli opis jest dla Ciebie niezrozumiały - poproś o pomoc swojego
      10-letniego syna.

Pragnę przypomnieć że jest się o co bić bowiem w plebiscycie wybieramy (cytuję)
      "...miejsce, które powinniśmy promować w kraju i za granicą... a nagrodą jest
      nie byle co tylko "...wielka kampania reklamowa na billboardach w ościennych
      województwach od "Gazety Wyborczej", Marszałka Województwa Świętokrzyskiego oraz
      Regionalnej Organizacji Turystycznej..." czyli konkretne, wymierne pieniądze i
      to, sądząc ze składu sponsorów, pewnie nie tylko prywatne ale i publiczne.
      Pieniądze już dobrze zainwestowane, mogące przynieść w przyszłości niebagatelne
      zyski zwycięzcy.
      (myślę że w pewnych przypadkach warto by nawet zainwestować trochę swojej kasy w
      - ze dwa - szybkie komputery i neostradę 512 i sukces murowany).

Z poczynionych przeze mnie obserwacji wynika że zwolennicy liderów plebiscytu
      nie zasypiają gruszek w popiele i już skutecznie stosują opisany tutaj sposób.
      Miło jest siąść w niedzielne popołudnie przed ekranem monitora i patrzeć jak się
      ścigają. To taka zdrowa sportowa rywalizacja na szybkość łącza i moc procesora.
      Apeluję zatem o masowe przyłączanie się do tej rywalizacji. Ludzie, nie
      rezygnujcie tylko dlatego że w waszej miejscowości nie ma takiego hitu jak Św.
      Krzyż, Ciuchcia Ponidzie, Bałtów czy Krzemionki Opatowskie.
      Kościół Świętej Trójcy w Tarłowie czy Sanktuarium Matki Boskiej Bolesnej w
      Kałkowie Godowie mają naprawdę takie same szanse zostania naszym najcenniejszym
      skarbem. Parafianie - do komputerów! Nie słuchajcie defetystów! Tu liczy się
      ilość komputerów z internetem na chałupę we wsi i zdolność do zorganizowania się
      społeczności dla osiągnięcia zamierzonego celu. Widzicie, pieniądze leżą na
      ulicy i czekają - wystarczy je podnieść.

Na koniec łyżka dziegciu do tego słoika miodu.
      Fakt że organizatorzy nie podali do publicznej wiadomości przedstawionego
      przeze mnie sposobu (bo nie wyobrażam sobie żeby o nim nie wiedzieli) może co
      prawda nasuwać podejrzenia że cały plebiscyt jest
      "ustawiony" i od dawna wiadomo kto ma wygrać, albo o to ze plebiscyt został
      przygotowany przez osoby z inteligencją 10-latka, ale ja nie ośmielę się
      sformułować takich oskarżeń bowiem w tym kraju oskarżenie nie poparte mocnymi
      dowodami może skończyć się więzieniem.
      Pragnę tylko, upubliczniając opisaną metodę, choć trochę wyrównać szanse
      wszystkich zgłoszonych kandydatów. Myślę że tak będzie choć troszkę uczciwiej.
      • Gość: gość Re: Lepsze lobbowanie - głosuj w czterech krokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 07:32
      • Gość: gość Jednym słowem - Polska Bryndza w wydaniu GW. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 07:39
        Nie ma się co dziwić skoro polskim (i jak dotąd jedynym) regionalnym produktem w
        UE jest BRYNDZA. Nikt tak nie potrafi zrobić ze wszystkiego bryndzy jak Polacy.
      • Gość: gość Sposób głosowania dobry do sondy z pytaniem: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 07:43
        "Czy wiesz co Doda jadła dzisiaj na śniadanie?" (odp. a)TAK, b)Nie, c) NIE WIEM)
        a nie do plebiscytu w którym wygrywa się kasę.
      • Gość: gość To wyraz lekceważenia swoich czytelników przez GW. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 07:58
      • Gość: zaba GW nie sądziła że ktoś potraktuje akcję poważnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 08:33
      • Gość: zniesmaczony To "przekręt" wczoraj ok 12.00 Stradów był daleko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 08:56
        z tyłu, jeszcze za Szydłowem, a dwie godziny później na pierwszym miejscu. Potem
        Ciuchcia Ponidzie straaasznie się rozpędziła, a Bałtów niestety nie był w stanie
        dotrzymać im kroku choć bardzo chciał. Św. Krzyż i Muzeum Orła Białego chyba
        "wymiękły"
    • ent3 Re: Wybieramy Świętokrzyskie Skarby 03.07.07, 16:25
      >Moim zdaniem duża część wycieczek i turystów indywidualnych przyjeżdzając do
      Kielc posługuje się starym sprawdzonym szlakiem Jaskinia Raj- Kadzeknia-
      Oblęgorek- Dąb Bartek.Dopiero na miejscu zależnie od pory roku, dnia i pogody
      dopasowuje inne atrakcje.Jeszcze nie tak dawno Bartek był traktowany jak idol
      czy król lasu. Dzś król jest nagi bez infrastruktury bez należytej reklamy,
      ustawicznie degradowany idzie w zapomnienie. A przecież BARTEK to potęga życia
      czy w naszym regionie jest jakiś starszy żywy organizm.Moim zdaniem TO JEST TO
      CO GO WYRÓŻNIA z pośród innych:
      >
      >jedyny
      >najstarszy
      >najpotężniejszy
      >
      >
      >Nie ujmując innym atrakcjom, je można odtwozyć wstosunkowo krótkim czasie. Na
      drugiego BARTKA trzeba poczekać następne tysiąc lat. Dziś gonimy za komercją
      lekceważąc naturę a bez niej nie będzie i nas. Być może się opamietamy i
      zaprzestaniemy bezmyślnego niszczenia przyrody czego sobie i państu życzę.
      >
      >/Pamietajcie o ogrodach przecież z tamtąd wyszliście./

ENT

• Gość: przejęty Jedyne co mogę zrobić to przesunąć Bartka wyżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 10:42
        w rankingu, tak aby znalazł się w dwudziestce "hitów". W tej chwili różnica
        pomiędzy Bartkiem a liderem jest na tyle duża że potrzeba by było poświęcić
        kilka godzin czasu na "wypromowanie" Bartka na 1-sze miejsce. Ja tyle czasu dla
        Bartka nie mam, ale Ty możesz spróbować wg opisu w wypowiedzi "Lepsze lobbowanie
        - głosuj w czterech krokach!". Sprawdziłem - działa. Zatem jeśli masz tyle czasu
        dla kolegi Bartka drogi Encie... to do dzieła.
        • ent3 Re: Jedyne co mogę zrobić to przesunąć Bartka wyż 04.07.07, 12:55
          kijem Wisły nie zawrócimy widocznie najstarsza żyjąca osobliwośc czyli dąb
          BARTEK został przeznaczony na opał do kominka.Dziękuje za pomoc pozdrawiam
          ent.
    • banan9991 Re: Wybieramy Świętokrzyskie Skarby 06.07.07, 13:10
      www.hitylata.pl/
    • banan9991 Re: Wybieramy Świętokrzyskie Skarby 06.07.07, 13:27
      baltowskipark.pl/
      • Gość: starszy Bałtów jest dobry dla przedszkolaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 10:11
        Całkiem współczesne, monstrualne, plastikowe lalki - niewątpliwa atrakcja dla
        naszych milusińskich. Na dodatek pomalowane też z wyobraźni bo jakie kolory
        miały dinozaury tego nie wiedzą nawet dorośli. Ja jestem niestety "nieco
        starszy" dlatego moją sympatię wzbudza w Bałtowie tylko samotnie stojący Gerard.
        Autentyków jest tam niestety mało (mniej niż np w Sołtykowie). Jeśli chodzi o
        wyciąg narciarski - też tylko dla dzieci. Świętokrzyskie nie dorówna Tatrom,
        Beskidom, Bieszczadom. Nie ten rozmiar górek. Ale dla dzieci w wieku szkolnym to
        może być atrakcja. Mnie się podobał młyn.
    • Gość: zetka Re: Wybieramy Świętokrzyskie Skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 08:40
      Każde miejsce turystyczne, każdy zabytek warte są promocji, a przede wszystkim
      odwiedzenia, poznania, opowiedzenia o nim. Obecnie pojawił się naglący problem
      wzmocnienia wysiłków na rzecz patriotycznego wychowywania dzieci i młodzieży
      (stąd rządowy projekt Patriotyzm Jutra ze swoim startem na ziemi
      świętokrzyskiej). Jeśli chcemy znaleźć się w muzeum gdzie większość eksponatów
      dziecko może dotknąć, w miejscu które jest muzeum, ale po którym można
      spacerować, a nawet biegać, w miejscu gdzie można dowiedzieć się i zrozumieć co
      to jest patriotyzm w dobie wojny i pokoju, w miejscu w którym można odkryć
      tajemnicę laboratorium prezydenta Ignacego Mościckiego czy też co ksiądz
      Stanisław Staszic i po co budował na ziemi świętokrzyskiej to trzeba wybrać się
      do Muzeum im. Orła Białego w Skarżysku-Kamiennej.
      • rzuku13 dziedzictwo to skarb - RYDNO 07.07.07, 10:51
        Sposcizna dziejowa odbijajaca swe pietno w budowlach arcgitektonicznych naszych pradziadow to jest skarb. Tatkich skarbow jest kilka w naszym regionie na miare Polski i Europy (Palac Biskupow, Klasztor w Wachocku i na SC, Wislica, Checiny). Ta nasza przeszlosc mozemy odnalezc w Muzeach gdzie nie mozna sie nudzic i tu jak wyzej Muzeum Orla Bialego w Skarzysku, Muzum Narodowe w Kielcach oraz Muzeum Przepkowskich w Jedrzejowie. Pozostale skarby to naturalne pozostalosci tego co czlowiek jeszcze nie zniszyczyl w naszej matce naturze - i tu nasze wojewodztwo ma najwiecej do zaoferowania (mnostwo rezerwatow i SPN).

Jednak jest obszar ktory laczy to co zostawili nasi przeodkowie i to co dala nam natura. To obszar kilkudziesieciu hektarow objety chrona jako Rezerwat Archelogiczny RYDNO. Jest to znany w srodowsku naukowym najwiekszy obszar (jeden z pierwszych na swiecie) "przemyslowej" pracy ludzi paleolitu (ok 60 000 lat p.n.e.). Caly obszar znajduje sie w zachowanej prawie naturalnie dolinie rzeki Kamiennej. Meandry i to co zostawili ludzie przez przez dziesiatki tys lat czeka na odkrycie. Fakteycznie dzis ciezko mowic o tym ze znajduje sie tam cos namacalnego poza co chwila wyrastajacymi pozostalosciami mlynow z wiekow poprzednich, stanowiskami archeologicznymi i mnostwem prac naukowych. Przez obszar RYDNA przebiega transregionalny szlak rowerowy. Na obszarze znajdaja sie stanowiska roslin i zwierzat chronionych. W osamotnienieniu znajduje sie wsrod wydm rzeki stary młyn na Michalowie, gdzie dzis stadnina koni.
        W odsunieciach skarp nad rzeka czerwone plamy chematytu bedacego zlotem tego regionu - uzywano jako barwnik magiczny.
        Miejsce nie ma rozglosu, nie ma prasy, ale jest i bedzie dla nas i naszych pokolen.
        Starszego zabytku dzialalnosci ludzkosci u nas nie ma!

zapraszam na spacer Rydnem (wzdloz doliny rzeki Kamiennej od Skarzyska do Wachocka)
    • ent3 Re: Wybieramy Świętokrzyskie Skarby 09.07.07, 15:19
      Tak jak przypuszczałem akcja gazety skończyła się po /Kielecku/jak nie można
      oszukiwać to nie gram. W innych reginach takie akcje mobilizują wszystkich od
      gońca na prezesie kończąc.Reklama jest dzwignia sukcesu to wiedza ludzie
      z wizją rzutcy,odważni.Jeśli wartościowe ziarno padnie na dobry grunt to
      zaowocuje postokroć,a jak na jałową glebe to nie wiadomo czy przeżyje.
      Wieszcie mi bo jestem ogrodnikiem.Co jest największym skarbem: odpowiadam WIARA
      bo ta przenosi góry i czyni cuda.Być może nauka nie pójdzie w las tylko do głów
      naszych decydentów i obudzą sie z błogiego letargu.Ten kto zna wesele
      WYSPIAŃSKIEGO wie jak to sie skończyło.
      Pozdrawiam redakcję iwszystkich internautów.ent
      • Gość: optymista No... aż tak źle nie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 10:18
        nie wiemy przecież ile maili przyszło do redakcji kieleckiej GW. Myślę że
        przynajmniej ci co oszukiwali byli na tyle zdeterminowani żeby je napisać.
        Zobaczymy.
        Ja głosowałem za Krzemionkami.
        Czy wiecie że one są starsze od egipskich piramid?
        • Gość: gluś Re: No... aż tak źle nie jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 16:58
          wszystko co opisane jest piękne ale to całe świętokrzyskie ma swój nie
          powtarzalny urok tylko czy my umiemy to wykorzystać!powinniśmy te wszystkie
          wymienione miejsca promować w Polsce i na świecie ale czy potrafimy?
          • Gość: marczyk Re: No... aż tak źle nie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 22:53
            w Kazimierzy Wielkiej jest zabytkowy Kosciol im. Podwyzszenia aKryza Swietego,
            w sasiednich jakuszowicach byly wazne wykopaliska archeologiczne( hun)
    • Gość: agata Skarżysko-Kamienna IP: *.centertel.pl 02.08.07, 15:08
      Skarżysko-Kamienna - to dopiero jest prawdziwy skarb Świętokrzyskiego.
      • Gość: plisak Re: Skarżysko-Kamienna IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 16.08.07, 23:39
        Nic w świętokrzyskim nie może się równać z muzeum starożytnego
        grnictwa krzemienia pasiastego w KRZEMIONKACH OPATOWSKICH.
        Absolutnie nic.
        =
        Na drugim miejscu plasuje się muzeum starżytnego hutnictwa w NOWEJ
        SŁUPI.
    • Gość: owner Re: Wybieramy Świętokrzyskie Skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 20:46
      Największym Świętokrzyskim Skarbem jest ten facet co robi film o mieście i jemu
      podobni artyści, a nie jakieś dziury zabite dechami. Dzieki ludziom nasz region
      jest atrakcyjny, ich twórczość jest świetna i przyciąga, to jest skarb!
      • Gość: plisak Re: Wybieramy Świętokrzyskie Skarby IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 09.09.07, 18:56
        Gość portalu: owner napisał(a): > Największym Świętokrzyskim Skarbem
        jest ten facet co robi film o mieście i jemu podobni artyści
        -
        Skarbem facet który dopiero ma coś zrobić? A artyści jak to ludzie,
        są różni. Wydaje się że jeszcze powinieneś postudiować owner, zanim
        zaczniesz pouczać. Ptrzemyśl to. Over.
    • Gość: son Re: Wybieramy Świętokrzyskie Skarby IP: 213.77.117.* 08.11.07, 11:05
      Dla mnie największy skarb
      to Kadzielnia the bes of the best
      www.otwieramy.pl/?p=137571
    • malwi133 Re: Wybieramy Świętokrzyskie Skarby 12.11.07, 11:53
      bodzentyn- zamek i św.krzyż, na dodatek w parku narodowym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka