Dodaj do ulubionych

Problem z balem w Gimnazjum nr 14

IP: 195.82.21.* 13.06.03, 05:26
Wyborcza jak zwykle chce sie przypodobac uczniakom ,
gimnazjalistom. Po raz kolejny mamy zagladanie do cudzego
talerza. Moim zdaniem dyrektorka postapila slusznie , na
pocieche dla niej radze , aby nie czekala poparcia redaktorw
Wyborczej . Oni juz wzieli swoje
Obserwuj wątek
    • Gość: Stan Re: Problem z balem w Gimnazjum nr 14 IP: *.tu.kielce.pl 13.06.03, 11:17
      Czy gość-rodzic jest rodzicem dziecka z ukaranej klasy? Jeśli
      tak, to współczuję temu dziecku. Jeśli nie, to łatwo mu popierać
      Panią dyrektor. Uważam, że Pani dyrektor postąpiła źle. Swoją
      decyzją okazała raczej słabość niż siłę.
    • Gość: Ukarana Re: Problem z balem w Gimnazjum nr 14 IP: *.one.pl / 192.168.7.* 13.06.03, 11:41
      Było mi bardzo przykro widząc innych uczniów wychodzących z
      balu, ale słyszałam od nich, że zabawa nie była dograna. Podobno
      bal odbywał się w trzech miejscach,uczniowie musieli przechodzić
      z sali do sali. Ale lepszy taki bal na pożegnanie ze szkołą, niż
      żaden. Uważam jednak, że nasza klasa jest wyjątkowo zgrana, co
      potwierdziły nasze wagary i milczenie. Zagrożono nam, że ososba,
      która ukradła dziennik, zostanie wyrzucona ze szkoły,
      powiedziała nam to pani pedagog.
      • Gość: nauczyciel Re: Problem z balem w Gimnazjum nr 14 IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 15:19
        Jestem również nauczycielem i zarazem dyrektorem i wiem co
        potrafi wyczyniać młodzież.
        Ale też wiem jak rozgraniczyć odpowiedzialność zbiorową od
        idywidualnych skądinąd gówniarskich a nawet chamskich zachowań.
        Pani dyrektor zatraciła moim zdaniem poczucie rzeczywistości.
        Na pewno młodzież opuszczająca gimnazjum nie bedzie miło wspomi-
        nać tej "przygody". Przy czym większą winę ponosi dyreekcja a
        może i całe grono pedagogiczne niż sami uczniowie.
        Dobrze pytał gimnazjalista dlaczego to dyrekcja szukała winnych
        wsród uczniów a nie szukała kto zawinił w tym ,że dziecko miało
        dostęp do dziennika?
        Tłuumaczenie dyrektorki na łamach prasy jest śmieszne a nawet
        żałosne. Jak to rozumieć cyt.;..dziennik zginął gdy nauczycielka
        była zajęta rozmową" ??????
        Pani dyrektor nie dość ,że pokpiła sprawę i nie wyjaśniła jej do
        końca ze swoimi nauczycielami i administracją to na dodatek
        zastosowała średniowieczne metody karania.
        Chyba ,że Pani dyrektor to PANI dyrektor-DYKTATOR.
        Nie mogę się opowiedzieć (pomimo tego ,że sam jestem
        nauczycielem) po Pani dyrektor stronie.
        Był to Jej błąd fatalny ,że tak srogo i ostro ukarała całą klasę.
        pozdrawiam
        • Gość: aga Re: Problem z balem w Gimnazjum nr 14 IP: uroczysko:* / 10.140.18.* 13.06.03, 15:57
          Ja też uważam ,że nie powinno karać się całej klasy.Winę ponosi dyrektor za złą
          organizację. Drzwi pokoju nauczycielskiego powinny być zamykane,kiedy nie ma w
          nim nauczycieli.Dzienniki ginęły w szkołach nie pierwszy raz . Młodzież jest
          różna i takie przypadki będą się powtarzać w niejednej szkole.Moja córka miała
          przenieść się do tego gimnazjum i po tym wydarzeniu zrezygnowała. Nie powinno
          się karać całej klasy a jeżeli już to ukarać dyrektora również.
    • Gość: rofl Problem z balem w Gimnazjum nr 14 IP: *.one.pl / 192.168.7.* 13.06.03, 19:42
      ej nie podano wszystkich faktów: dziennik zginął 2 razy! za pierwszym razem
      sytuacja była tragiczna : do portierni (gdzie trzymane są dzienniki) podszedł
      jakiś koleś o godz chyba 18 (sic!) i powiedział, że wychowawczyni potrzebuje...
      oczywiście sprzątaczka dała i nikt nie zrobił afery, nie było nawet zebrania z
      rodzicami, a sprzątaczka dalej siedzi na portierni... po drugie, już za drugim
      razem, po jednej rozmowie z panią pedagog, która powiedziała nam, że jak się
      boimy pokazać osobiście, to możemy podsunąć pod drzwi kartkę z nazwiskami,
      pojawiły się 2 kartki i nic nie zrobiono... na jednej z nich było nazwisko
      przeniesionego do naszej klasy chłopca (uczniowie jego wcześniejszej klasy go
      nie chcieli, bluzgi, bicie itp.) i panie z dyrekcji uznały, że to kozioł
      ofiarny, a co do drugiego, to miał matkę w trójce klasowej. Ta matka razem z
      resztą trójki poszła do pani dyrektor i "wyraziła swoją opinię" (dała kwiaty i
      inne takie). Jak na to patrze z dystansu kilku miesięcy, to śmiać mi się
      chce... Jeśli mowa o wagarach całą klasą, to stwierdziliśmy, że jest po piwie,
      na bal i tak nie idziemy, zachowanie podobno obniżone, to co nam szkodzi...
      • Gość: . Re: Problem z balem w Gimnazjum nr 14 IP: *.one.pl / 192.168.5.* 26.06.03, 19:25
        Gość portalu: rofl napisał(a):

> ej nie podano wszystkich faktów: dziennik zginął 2 razy! za pierwszym razem
        > sytuacja była tragiczna : do portierni (gdzie trzymane są dzienniki)
        podszedł
        > jakiś koleś o godz chyba 18 (sic!) i powiedział, że wychowawczyni
        potrzebuje...
        >
        > oczywiście sprzątaczka dała i nikt nie zrobił afery, nie było nawet zebrania
        z
        > rodzicami, a sprzątaczka dalej siedzi na portierni... po drugie, już za
        drugim
        > razem, po jednej rozmowie z panią pedagog, która powiedziała nam, że jak się
        > boimy pokazać osobiście, to możemy podsunąć pod drzwi kartkę z nazwiskami,
        > pojawiły się 2 kartki i nic nie zrobiono... na jednej z nich było nazwisko
        > przeniesionego do naszej klasy chłopca (uczniowie jego wcześniejszej klasy
        go
        > nie chcieli, bluzgi, bicie itp.) i panie z dyrekcji uznały, że to kozioł
        > ofiarny, a co do drugiego, to miał matkę w trójce klasowej. Ta matka razem z
        > resztą trójki poszła do pani dyrektor i "wyraziła swoją opinię" (dała kwiaty
        i
        > inne takie). Jak na to patrze z dystansu kilku miesięcy, to śmiać mi się
        > chce... Jeśli mowa o wagarach całą klasą, to stwierdziliśmy, że jest po
        piwie,
        > na bal i tak nie idziemy, zachowanie podobno obniżone, to co nam szkodzi...
    • Gość: Gość Re: Problem z balem w Gimnazjum nr 14 IP: *.ask1.kielce.octava.net.pl 13.06.03, 20:47
      Uważam że pani BRAUN nie powinna sprawować funkcji dyrektora
      ani pracować z młodzieżą ponieważ własne niedociągnięcia w pracy
      z racji zajmowanego stanowiska mści się na młodzieży.
      Jest apodyktyczna i szorstka w stosunku do dzieci.Jeżeli nie
      umie zjednać sobie młodzież to nie powinna zajmować się nią i
      jeszcze pełnić funkcję dyrektora szkoły. Należało by zweryfikować
      jej poglądy jak również podejście pedagogiczne do dzieci.
      To zadanie jest dla kuratora.
      • Gość: gość2 Re: Problem z balem w Gimnazjum nr 14 IP: *.one.pl / 192.168.7.* 13.06.03, 21:46
        jestem za!!! wiecie, że pani Braun trzyma pijących w pracy nauczycieli (WF)???
        • martakowalik Re: Problem z balem w Gimnazjum nr 14 14.06.03, 10:00
          To że nasza pani dyr. pozwala swoim pracownikom na przychodzenie do pracy po
          pijaku to nie żadna nowość, ta sytuacja trwa już od lat.Czemu taka sytuacja
          odpowiada pani Braun to już jej tajemnica.Fakt faktem że pedagodzy którzy
          przychodza do szkoly wstwienie to naprawde fajni goscie, ale czy to powód?
          • Gość: ? Re: Problem z balem w Gimnazjum nr 14 IP: *.one.pl / 192.168.5.* 14.06.03, 16:31
            martakowalik napisała:

> To że nasza pani dyr. pozwala swoim pracownikom na przychodzenie do pracy po
            > pijaku to nie żadna nowość, ta sytuacja trwa już od lat.Czemu taka sytuacja
            > odpowiada pani Braun to już jej tajemnica.Fakt faktem że pedagodzy którzy
            > przychodza do szkoly wstwienie to naprawde fajni goscie, ale czy to powód?

Czyżby pani dyrektor B. miała podwójną moralność?
            • Gość: uczennica Re: Problem z balem w Gimnazjum nr 14 IP: *.one.pl / 192.168.5.* 14.06.03, 22:32
              Kiedy w naszej klasie zginął dziennik, niektórych osób nie było
              w szkole. Mimo to zostały ukarane. Według mnie stosowanie
              odpowiedzialności zbiorowej w takim przypadku jest naprawdę
              głupie, a skutecznośc metod Pani Dyrektor równa zeru, gdyż
              liczne przesłuchiwania i zastraszanie uczniów wywołały efekt
              zupełnie odwrotny.
              Nie rozumiem jeszcze, jak ktoś moze zabronic mi wstepu na
              imprezę, za która płacę. Gdyby szkoła fundowała bal, sprawa
              wyglądałaby inaczej, niemniej jednak taka kara nadal byłaby
              zbyt surowa i nie na miejscu. Widac jednak, że szanowna
              Dyrekcja, zamiast podejśc do sprawy z głową, wolała iśc na
              łatwiznę. Oj, nieładny przykład dało uczniom to nasze szkolne
              grono pedagogiczne...
          • Gość: gość2 Re: Problem z balem w Gimnazjum nr 14 IP: *.one.pl / 192.168.7.* 14.06.03, 16:48
            ej strasznie są fajni, i dobrze oceniają... kiedyś chodziłem na WF u jednego z
            nich przez cały rok, i dokładnie na każdych zajęciach miałem strój i ćwiczyłem
            (naprawdę). sam nie wiem jak wytrzymałem. na koniec dostałem 3. chyba z 7
            kolesi z mojej klasy, którzy przychodzili na 1 lekcję w miesiącu dostało po 5.
            od tamtej pory nie chodzę na zajęcia z WFu, załatwiłem sobie zwolnienie u
            znajomego lekarza. Prawda, że dobry przykład dostałem? W końcu Szkoła óczy i
            wychowóje...
    • Gość: BBB Czy to ta szkoła i ta Pani Dyrektor? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 22:26
      Czy to ta Pani Barbara Braun, dla której nie tylko:
      „Miłość i sraczka
      Przychodzą znienacka”?
      A konkretnie, czy przy tej szkole rozbabrano stadion, którego z tego co
      zrozumiałem, nie ma kto skończyć ponieważ urzędnicy zawarli nie wiadomo jaką
      (tajemnica handlowa?) umowę z wykonawcą?
      Przypomnę, że wtopiliśmy tam 700 tys. zł., a boiska chyba nie ma.
      A rym częstochowski na początku dlatego, że Pani Dyrektor powiedziała wiosną (a
      chodziło o koszenie trawy), że problem pojawił się znienacka.
      Jeżeli do tego nauczyciele nie wylewają za kołnierz, to zrozumiałe, że w tej
      szkole wszystko, łącznie z myśleniem wyskakuje znienacka ;)
      • Gość: Filip Re: Czy to ta szkoła i ta Pani Dyrektor? IP: *.look.ca 15.06.03, 07:21
        Uwazam ze jest to dosc bezsensowna dyskusja.
        Zdecydowanie staje po stronie dyrektorki szkoly.
        Za popelniony czyn musi byc wymierzona kara. Nikt tu nie zastanawial sie jaka
        przykrosc spotkala nauczyciela odpowiedzialnego za dziennik. Szkola to miejsce
        nie na nauke solidaryzmu w przestepstwie ale nauke solidaryzmu w niesieniu
        sobie wzajemnej pomocy w sprawach trudnych. W takiej trudnej sytuacji jak
        przypuszczam znalazl sie jeden z waszych kolegow. Wcale nie jestem przekonany
        ze w chwili kiedy siegal po ow dziennik kierowal sie checia popelnienia
        przestepstwa. W zyciu kazdego z nas zdazylo sie przeciez wiele rzeczy
        bezsesownych, jak sie z czasem okazalo, jakkolwiek w chwili ich dokonania wcale
        nawet nie przypuszczalismy ze przybrac one moga charakter czynu przestepczego.
        Ja mysle ze chodzilo o glupi zart. Niestety to stalo sie w jednej sekundzie a
        wchwile potem wstyd sie bylo z tego wycofac. "Stracic twarz" w obliczu klasy
        ktorej sie tyle razy imponowalo. "Nie nigdy - ja nie pekam !"
        Szkoda ze w miedzyczasie z grona ucznow nie wylonil sie negocjator ktory wzial
        by wszystko na siebie.
        Pamietam moja czwarta klase liceum. Byla rzecz podobna. Wowczas gdy doszlo do
        rozmowy z dyrektorem jeden z nas wstal i powiedzial; "Ja wiem kto to zrobil.
        Prosze jednak o ulaskawienie kolegi. To byl jego nieprzemyslany glupi zart za
        ktory ja osobiscie przepraszam i wierze ze pan dyrektor nam wybaczy. Jesli nie
        jestem gotow poswiecic sie i opuscic szkole.
        Na to dyrektor mocno zaskoczony obrotem calej sprawy; Skoro tak to wybaczam
        wam ! I wierze ze taka sprawa w naszej szkole juz sie wiecej niepowtorzy.
        Pilnujcie sie sami ! "

Splecznie szkodliwymi i wadliwymi dydaktycznie sa metody wyciagania
        konsekwencji wedlug odgornych zalozen i oczekiwan Ministerstwa Edukacji. Sa to
        metody totalitarne. Mlodziez nalezy uczyc wzajemnej odpowiedzialnosci za
        siebie. To mlodziez powinna rzadzic w szkole i byc swiadoma ze to jest ich
        szkola ich przygotowanie, ich dziennik ktorego maja strzec.
        Dziennik to ich wlasnosc, a nie szkoly czy dyrektora.

Tam wkrada sie oszustwo, kradziez, gdzie mlodziez nie uczy sie, a zalicza tylko.
        Ale jest to wina szkoly. A one bywaja dobre i zle.

• Gość: ukarany uczeń Re: Czy to ta szkoła i ta Pani Dyrektor? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 08:37
          Gość portalu: Filip napisał(a):

> Uwazam ze jest to dosc bezsensowna dyskusja.
          > Zdecydowanie staje po stronie dyrektorki szkoly.
          > Za popelniony czyn musi byc wymierzona kara. Nikt tu nie zastanawial sie jaka
          > przykrosc spotkala nauczyciela odpowiedzialnego za dziennik. Szkola to
          miejsce
          > nie na nauke solidaryzmu w przestepstwie ale nauke solidaryzmu w niesieniu
          > sobie wzajemnej pomocy w sprawach trudnych. W takiej trudnej sytuacji jak
          > przypuszczam znalazl sie jeden z waszych kolegow. Wcale nie jestem przekonany
          > ze w chwili kiedy siegal po ow dziennik kierowal sie checia popelnienia
          > przestepstwa. W zyciu kazdego z nas zdazylo sie przeciez wiele rzeczy
          > bezsesownych, jak sie z czasem okazalo, jakkolwiek w chwili ich dokonania
          wcale
          >
          > nawet nie przypuszczalismy ze przybrac one moga charakter czynu
          przestepczego.
          > Ja mysle ze chodzilo o glupi zart. Niestety to stalo sie w jednej sekundzie a
          > wchwile potem wstyd sie bylo z tego wycofac. "Stracic twarz" w obliczu klasy
          > ktorej sie tyle razy imponowalo. "Nie nigdy - ja nie pekam !"
          > Szkoda ze w miedzyczasie z grona ucznow nie wylonil sie negocjator ktory
          wzial
          > by wszystko na siebie.
          > Pamietam moja czwarta klase liceum. Byla rzecz podobna. Wowczas gdy doszlo do
          > rozmowy z dyrektorem jeden z nas wstal i powiedzial; "Ja wiem kto to zrobil.
          > Prosze jednak o ulaskawienie kolegi. To byl jego nieprzemyslany glupi zart za
          > ktory ja osobiscie przepraszam i wierze ze pan dyrektor nam wybaczy. Jesli
          nie
          > jestem gotow poswiecic sie i opuscic szkole.
          > Na to dyrektor mocno zaskoczony obrotem calej sprawy; Skoro tak to wybaczam
          > wam ! I wierze ze taka sprawa w naszej szkole juz sie wiecej niepowtorzy.
          > Pilnujcie sie sami ! "
          >
          > Splecznie szkodliwymi i wadliwymi dydaktycznie sa metody wyciagania
          > konsekwencji wedlug odgornych zalozen i oczekiwan Ministerstwa Edukacji. Sa
          to
          > metody totalitarne. Mlodziez nalezy uczyc wzajemnej odpowiedzialnosci za
          > siebie. To mlodziez powinna rzadzic w szkole i byc swiadoma ze to jest ich
          > szkola ich przygotowanie, ich dziennik ktorego maja strzec.
          > Dziennik to ich wlasnosc, a nie szkoly czy dyrektora.
          >
          > Tam wkrada sie oszustwo, kradziez, gdzie mlodziez nie uczy sie, a zalicza
          tylko
          > .
          > Ale jest to wina szkoly. A one bywaja dobre i zle.

Wystrzelił pan z ta wypowiedzią jak "FILIP z konopi".
          Niech pan nie daje swoich przykładów z życia i proszę nas nie pouczać.
          Co pan mysli ,że u nas to jakieś niewychowane towarzystwo jest w klasie?.
          Zaraz po tej kradzieży PRZEPRASZALIŚMY całą klasą panią dyrektor i
          wychowawczynię. Nic ti nie dało. Pani dyrektor chciała autora tego głupiego
          żartu wywlić ze szkoły. Stad milczenie.
          Takich odważnych jak u pana w klasie u nas jest duzo więcej. I co z tego.
          Łaziliśmy doektorki i prawie na kolanach przepraszaliśmy i co?
          Pani dyrektor musiała KOGOŚ przykładnie powiesić i wyrzucić ze szkoły.
          Wrócić proponuję panu do szkoły i zobacZy pan jak to jest dziś.
          Na pewno młodę jest bardziej wybuchowa i zadziorna ale nauczycieli na pewnoa
          nie było dawniej takich jak obecnie, Tylko kasa i kasa.
          Nikt nas nie pyta o to co chcilibysmy robić.
          Kto oprócz wychowawczyni rozmawiał z nami na temat tego zajścia?
          Przyszła do nas pani pedagog pogadała a późnienj przesłuchiwała nas POLICJA.
          Za pana czasów w tej czwartej klasie też tak było?
          Na prawdę jak FILIP Z KONOPII wystrzelił pan z tą wypowiedzią.
        • Gość: BBB Re: Czy to ta szkoła i ta Pani Dyrektor? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 10:08
          Zgodze sie, ze dyskusja jest bezsensowna. Jednak dzienniki gina. Nie tylko w
          tej szkole. Takich przypadkow jest mnostwo. Zwykle nikt nie jest karany. Za
          dzienniki odpowiadaja nauczyciele. Nauczyciele sa tacy jacy sa. To nie jest
          tylko jasno okreslony problem moralny.
          Pozdrawiam
          • Gość: Filip Re: Niech gina dzienniki ! IP: *.look.ca 15.06.03, 17:26
            Gość portalu: BBB napisał(a):

> Zgodze sie, ze dyskusja jest bezsensowna. Jednak dzienniki gina. Nie tylko w
            > tej szkole. Takich przypadkow jest mnostwo. Zwykle nikt nie jest karany. Za
            > dzienniki odpowiadaja nauczyciele. Nauczyciele sa tacy jacy sa. To nie jest
            > tylko jasno okreslony problem moralny.
            > Pozdrawiam

Oto pierwsza w tym watku wypowiedz "ukaranego ucznia" odslaniajaca szerzej
            kulisy calej sprawy. Jest gorzej niz moglem przypuszczac. Uwazam ze cala sprawa
            winien zajac sie kurator.
            Jesli program spolecznej i szkolnej edukacji z gory zaklada ze do szkol
            trafia element, ktory trzeba nauczyc respektu wobec panstwa i prawa to taki
            program powstal na bazie panstwa totalitarnego. Przetrwalo tam pojecie
            humanizmu wzgledem mas z odrzuceniem godnosci jednostki. To edukacja dla
            programu edukacji w ktorej czlowiek stal sie tylko jej zawada.
            To juz obstrukcja na polu dydaktyki i manipulacja mlodymi ludzmi.
            Polska paranoja wuciekajaca we wszystkich prawie przejawach zycia spolecznego.

Normalny program edukacji w normalnych spoleczenstwach przyjmuje apriori ze
            czlowiek sam w sobie jest juz najwieksza wartoscia a zadaniem szkoly jest li
            tylko umozliwienie mu zdobycia wiedzy. Nauczyciel jest przyjacielem i jednym z
            ucznow tej "budy" bardziej doawiadczonym, sluzacym pomoca i dobra rada. To jest
            ich wspolna mala Ojczyzna z ktorej chca byc dumni. Robia wszystko by odnosic
            sukcesy tak w pojeciu ich malej Ojczyznie jak i przywykli do mozolnej pracy w
            niej odnosic beda w sukcesy takze w jej szerszym pojeciu Ojczyzny.

Nalezy zapytac prekursorow postkomunistycznej odnowy programu edukacji; ludzie
            kto was tak spapral ?
            Zatem niech gina dzienniki !
            Ja zakladam ze mlodzi ludzie sa kochani szukajacy swiata idealnego. Czyz moze
            byc piekniejszy z celow ? To my dorosli wkreceni w walke o byt nieustannie
            podsuwamy im falszywe wzorce do nasladowania.
            To my deprawyjemy mlodziez !

*** Wystrzelił pan z ta wypowiedzią jak "FILIP z konopi".
            Niech pan nie daje swoich przykładów z życia i proszę nas nie pouczać.
            Co pan mysli ,że u nas to jakieś niewychowane towarzystwo jest w klasie?.
            Zaraz po tej kradzieży PRZEPRASZALIŚMY całą klasą panią dyrektor i
            wychowawczynię. Nic ti nie dało. Pani dyrektor chciała autora tego głupiego
            żartu wywlić ze szkoły. Stad milczenie.
            Takich odważnych jak u pana w klasie u nas jest duzo więcej. I co z tego.
            Łaziliśmy doektorki i prawie na kolanach przepraszaliśmy i co?
            Pani dyrektor musiała KOGOŚ przykładnie powiesić i wyrzucić ze szkoły.
            Wrócić proponuję panu do szkoły i zobacZy pan jak to jest dziś.
            Na pewno młodę jest bardziej wybuchowa i zadziorna ale nauczycieli na pewnoa
            nie było dawniej takich jak obecnie, Tylko kasa i kasa.
            Nikt nas nie pyta o to co chcilibysmy robić.
            Kto oprócz wychowawczyni rozmawiał z nami na temat tego zajścia?
            Przyszła do nas pani pedagog pogadała a późnienj przesłuchiwała nas POLICJA.
            Za pana czasów w tej czwartej klasie też tak było?
            Na prawdę jak FILIP Z KONOPII wystrzelił pan z tą wypowiedzią.

• Gość: nauczyciel Re: Niech gina dzienniki ! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.03, 09:20
              Dziwię się wypowiedziom Filipa.
              Najpierw staje po stronie dyrektora szkoły, nastepnym zas razem proponuje aby
              sprawą zajął się kurator. Określ się Filipie bo wydaję mi się ,że bardziej
              rzeczowe i sensowne wypowiedzi mają gimnazjaliści.
              Ja dalej stoje na stanowisku ,że większą odpowiedzialnośc tutaj ponosi szkoła i
              jej dyrekcja niż sami uczniowie. A jeżeli jest to prawdą, że zaangażowana byla
              w temat policja to jest to moim zdaniem straszny błąd.
              Nie można szesnastolatków do takich sytuacji na ślepo wprowadzać.Policja w
              szkole? Cała klasa przesłuchiwana?To nie jest właściwe podejście. Już sobie
              wyobrażam jak te dzieciaki się czuły. Bowiem pomimo ich szesnastu lat to
              przecież to są jeszcze dzieci.
              Na pewno jednak swoje zdanie już mają . A w tym przypadku ja ich zdanie
              podzielam.
              pozdrawiam
              • Gość: Filip Re: Niech gina dzienniki ! IP: *.look.ca 16.06.03, 19:39
                Niewatpliwie masz racje.
                Na wstepie mojej wypowiedzi chcialem jednak wykazac respekt wzgledem dyrektorki
                i okazac szacunek do funkcji jaka pelni, a zarazem czlowieka, poddanego wielu
                obowiazkom. Taka postawa jest konieczna by uniknac anarchi.
                Nieco pozniej uswiadomilem sobie ze jednak mial tu ktos prawo do popelnienia
                bledu.
                Jesli do szkoly wezwano policje w celach rozwiazywania wewnetrznych problemow
                mlodziezy to znaczy ze szkola juz stracila resztki swego autorytetu.
                To nauczyciel majac zasob wiedzy wychowawczej i dydaktycznej winien uczyc
                policjantow jak postepowac z mlodzieza w trudnych sytuacjach.
                Niestety role zostaly w tym wypadku odwrocone.
                Ale nie dziwi mnie taka sytuacja w szkolnictwie. Jest to program wymagany przez
                Ministerstwo Oswiaty tzw. "libertynska warsiawke."
                • Gość: nauczyciel Re: Niech gina dzienniki ! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.03, 16:01

> Niewatpliwie masz racje.
                  > Na wstepie mojej wypowiedzi chcialem jednak wykazac respekt wzgledem
                  dyrektorki
                  >
                  > i okazac szacunek do funkcji jaka pelni, a zarazem czlowieka, poddanego wielu
                  > obowiazkom. Taka postawa jest konieczna by uniknac anarchi.
                  > Nieco pozniej uswiadomilem sobie ze jednak mial tu ktos prawo do popelnienia
                  > bledu.
                  > Jesli do szkoly wezwano policje w celach rozwiazywania wewnetrznych
                  problemow
                  > mlodziezy to znaczy ze szkola juz stracila resztki swego autorytetu.
                  > To nauczyciel majac zasob wiedzy wychowawczej i dydaktycznej winien uczyc
                  > policjantow jak postepowac z mlodzieza w trudnych sytuacjach.
                  > Niestety role zostaly w tym wypadku odwrocone.
                  > Ale nie dziwi mnie taka sytuacja w szkolnictwie. Jest to program wymagany
                  przez
                  >
                  > Ministerstwo Oswiaty tzw. "libertynska warsiawke."

Zabrzmi to nieskromnie ale wiem,że mam racje.
                  A swoja drogą to Kuratorium powinno zająć się tą sprawą z tzw."urzędu"
                  To na prawdę jest bardzo poważny problem.Odpowiedzialność zbiorowa to fatalne
                  podejście .Ale wciąganie do sprawy policji to już nie jest temat węwnetrzny
                  szkoły i Kurator swoich wizytatorów winien wysłać celem zbadania problemu.
                  Nie można tego zostawić bez wyjaśnienia.
                  • Gość: Filip Re: Niech gina dzienniki ! IP: *.look.ca 17.06.03, 18:52
                    "Odpowiedzialność zbiorowa to fatalne podejście ."

O nie ! tym razem nie masz racji ! Zawsze bede bronil ODPOWIEDZIZLNOSCI
                    ZBIOROWEJ.
                    Zauwaz ze tylko w tych krajach dzieje sie dobrze pod kazdym wzgledem w ktorych
                    spoleczenstwa nie znaja innej opowiedzialnosci jak tylko ZBIOROWA. Kraje takie
                    jak Japonia, Niemcy, WB, Canada, ( USA - O.Z.manipulowana politycznie)

Budzet panstwa to tez jest odpowiedzialnosc zbiorow.
                    Ja rozumiem nas Polakow wstret do odpowiedzialnosci zbiorowej. Boze Wybacz ale
                    ja ani Kwasniewskiego, ani Millera nie wybieralem... To chcemy powiedziec.
                    Czy ja mam odpowiadac za glupote MAS.
                    A jednak jestem Polakiem. Wyboru dokonali wiekszoscia moi bracia zyjacy w
                    kraju. I dlatego spalam sie ze wstydu. Rzucam na nich gromy ( prosze wybaczyc )
                    po czym klekam przed nimi uznajac wielkosc tego Narodu.
                    Odpowiedzialnosc zbiorowa - tego sie nie da zdmuchnac z rekawa marynarki.

Zauwaz ze w powyzszym temacie,odpowiedzialnosc zbiorowa, jak wynika z
                    korespondencji mlodziez doskonale zrozumiala.
                    Okazuje sie ze jej pojecie jest zupelnie obce tylko dyrektorce i gronu
                    pedagogicznemu.
                    Glownym celem i sensem jakiegokolwiek programu edukacji jest ODPOWIEDZIALNOSC
                    ZBIOROWA.
                    Czy wezwani funkcjonarjusze Policji wlepili dyrektorce mandat za brak swiatelek
                    odblaskowych i wygasniecie waznosci "odpowiedzialnosci zbiorowej" ?

• Gość: nie poseł Re: Niech gina dzienniki ! IP: *.one.pl / 192.168.5.* 17.06.03, 23:06

> "Odpowiedzialność zbiorowa to fatalne podejście ."
                      >
                      > O nie ! tym razem nie masz racji ! Zawsze bede bronil ODPOWIEDZIZLNOSCI
                      > ZBIOROWEJ.
                      > Zauwaz ze tylko w tych krajach dzieje sie dobrze pod kazdym wzgledem w
                      ktorych
                      > spoleczenstwa nie znaja innej opowiedzialnosci jak tylko ZBIOROWA. Kraje
                      takie
                      > jak Japonia, Niemcy, WB, Canada, ( USA - O.Z.manipulowana politycznie)
                      >
                      > Budzet panstwa to tez jest odpowiedzialnosc zbiorow.
                      > Ja rozumiem nas Polakow wstret do odpowiedzialnosci zbiorowej. Boze Wybacz
                      ale
                      > ja ani Kwasniewskiego, ani Millera nie wybieralem... To chcemy powiedziec.
                      > Czy ja mam odpowiadac za glupote MAS.
                      > A jednak jestem Polakiem. Wyboru dokonali wiekszoscia moi bracia zyjacy w
                      > kraju. I dlatego spalam sie ze wstydu. Rzucam na nich gromy ( prosze
                      wybaczyc )
                      >
                      > po czym klekam przed nimi uznajac wielkosc tego Narodu.
                      > Odpowiedzialnosc zbiorowa - tego sie nie da zdmuchnac z rekawa marynarki.
                      >
                      > Zauwaz ze w powyzszym temacie,odpowiedzialnosc zbiorowa, jak wynika z
                      > korespondencji mlodziez doskonale zrozumiala.
                      > Okazuje sie ze jej pojecie jest zupelnie obce tylko dyrektorce i gronu
                      > pedagogicznemu.
                      > Glownym celem i sensem jakiegokolwiek programu edukacji jest
                      ODPOWIEDZIALNOSC
                      > ZBIOROWA.
                      > Czy wezwani funkcjonarjusze Policji wlepili dyrektorce mandat za brak
                      swiatelek
                      >
                      > odblaskowych i wygasniecie waznosci "odpowiedzialnosci zbiorowej" ?

Tak tak .Odpowiedzialność zbiorowa. SUPER.
                      Muszę "Filipie" opowiedzieć się za "nauczycielem". Taka odpowiedzialnośc to
                      żadna odpowiedzialność. A już podam konkretny przykład stosowania metod,
                      których jak zdążyłem wyczytać z wątku jesteś zwolennikiem.
                      -Kradzież w dużym markecie. Bardzo dużo ludzi. Kradzież jeszcze większa.
                      Prawie wszyscy mogą być potencjalnymi złodziejami. Niestety winnego nie
                      znaleziono. Stosując Twoje metody należałoby wszystkich ukarać.-
                      Czy więc odpowiedzialność zbiorowa jest taka znakomita i sprawiedliwa?
                      Twój przykład z naszymi nieszczęsnymi politykami jest diametralnie inny od
                      tego z dziennikiem. Sam zresztą piszesz ,że "większość dokonała wyboru"
                      a Ty musisz (choć przy tym klniesz) uznać ten wybór.
                      Ty dajesz przykład,który jest argumentem tylko dla udowodnienia istnienia w
                      Polsce demokracji.A z dziennikami chodzi o ich KRADZIEŻ i odpowiedzialność
                      zbiorową w związku z nieznalezieniem winnych.
                      To przecież całkiem inne tematy i sprawy!
                      Dlatego zastanów się jeszcze raz i dopiero broń swoich racji ale opirając się
                      na zasadnych przykładach.
                      pozdrawiam
                      P.S Swoją drogą to ładnych parę lat do tyłu też byłem zamieszany w sprawę
                      dzienników. Ale dotyczyło to schowania ich a nie kradzieży. Zapewniam Was
                      wszystkich, że kierownictwo szkoły nie zastosowało "odpowiedzialności
                      zbiorowej".Ukarani byli tylko Ci ,którzy nabroili(a przyznali się po pewnym
                      czasie sami).
                      • Gość: Filip Re: Niech gina dzienniki ! IP: *.look.ca 18.06.03, 07:15
                        Bronil zawze bede odpowiedzialnosci zbiorowej, choc zarowno ja, w podanym
                        przykladzie z politykani jak i kazdy z nas w wielu zyciowych sytuacjach
                        rozpaczliwie stara sie z niej uwolnic niczym szaleniec z krepujacej go
                        kamizelki.
                        Ten dzisiejszy niedowlad gospodarczy w Polsce jest rezultatem braku spolecznego
                        poczucia odpowiedzialnosci zbiorowej. Spoleczenstwo zapominajac o tym
                        podstawowym pojeciu ktore leglo u podstaw jego bytu moze jedynie sie staczac w
                        nicosc. W takiej pruzni Nie jest w stanie ukonstytuowac zadnej powaznej
                        instytucju za cokolwiek odpowiedzialnej.
                        Obecny przyklad polski ; wymiana najwyzszych ranga urzednikow administracji
                        panstwowej- Walesa, Balcerowicz, G Walc, Bielecki, Suchocka,Pawlak,
                        Olszewski,Mazowiecki, Buzek, Kolotko, itd,itp...o czym to swiadczy ?
                        O wymykaniu sie urzednika od odpowiedzialnosci zbiorowej. Prosze zauwazyc ze ci
                        ludzie nie wracaja ponownie na polityczna scene. Pewnie, beda jeszcze pozowac
                        przez jakis czas ale z pelna swiadomoscia ze to czego dokonali nie bylo niczym
                        innym tylko przekretem i nalezy jak najdalej uciekac z pola widzenia by
                        uniknac odpowiedzialnosci.
                        __________________________________________________________________________
                        Twoje metody należałoby wszystkich ukarać.-
                        Czy więc odpowiedzialność zbiorowa jest taka znakomita i sprawiedliwa?
                        Twój przykład z naszymi nieszczęsnymi politykami jest diametralnie inny od
                        tego z dziennikiem. Sam zresztą piszesz ,że "większość dokonała wyboru"
                        a Ty musisz (choć przy tym klniesz) uznać ten wybór.
                        __________________________________________________________________________

Kant'owskie"Pojecie prawdy" bzmi; "Prawda jest to, co dane spoleczenstwo uwaz
                        za prawdziwe."
                        To jest dla danego spoleczenstwa prawdziwe co propagandowym sposobem naleje mu
                        sie w uszy.
                        Odpowiedzialnosc zbiorowa moze byc i jest rozwiazaniem najbardziej z okrutnych
                        ale jest najbardziej realna czescia, podstawy funkcjonowania kazdero zbioru.
                        Tylko poprzez nia dany zbior, wzajemnuch ku sobie relacji ma szanse sie
                        urzeczywistnic.

• 50m A potem sie dziwia że młodziez policji nie lubi... 18.06.03, 09:45
                          No i nie ma sie co dziwic jak sie ja napuszcz na dzieciaki w szkole i kaze
                          przesluchiwac je
                          • rustle co mamy zrobić? 18.06.03, 19:35
                            Wujku Dobra Rada -co mamy zrobić?

Zrozpaczeni absolwenci gimnazjum nr 14

P.S. Motyla noga!!!!!
                            • Gość: Filip Re: co mamy zrobić? IP: *.look.ca 19.06.03, 04:59
                              Nie wiem co chcecie osiagnac ?
                              Czy administracja szkolu , pedagodzy z tego powodu traktuja was zle ?

• Gość: absolwent Re: co mamy zrobić? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.03, 15:45
                                Dobiję wszystkich tym co zrobiła i powiedziała na zakonczenie roku (a zarazem i
                                gimnazjum) dyrektorka gimnazjum 14 tzw.F-Braunowa.
                                Wczorsaj na zakonczenie uroczystości zakończenia roku szkolnego tak przyłożyła
                                w klasę w której właśnie zginął dziennik ,że głowa mała.
                                Babsko dało tak do wiwatu ,że nie tylko uczniom ale i ich rodzicom a nawet
                                niektórym nauczyciolom szczęki opadły.
                                powiedziała ze nie za wszystkimi klasami będzie tęsknić, bowiem jest jedna klas
                                która dobrze ,że odchodzi z gimnazjum bo tylko niemiłe wspomnienia po niej
                                zostaną. tak nadawała na tą klaśe ,że nam się zrobiło jej szkoda.
                                Baba jest wredna i powinna zmienić zawód na KAPO alb opowinna być wystawiona w
                                horrorach jako lalka Chucky albo Babsko-Chucky.
                                Na prawdę powinien się takim "dobrym" pedagogiem zająć kurator. Albo niech jej
                                sąd przedzieli kuratora, to będzie lepsze. Na prawdę tak wrednego nauczyciela
                                ze świeczką szukać.
                                Zróbcie głosowanie w internecie kto chce aby Braunowa poszła wreszcie na
                                emeryturę, bo sama nadawała ,że już by mogła na nią iść.
                                Niech idzie i da święty spokój uczniom.
                                Kij ci na droge wredna i głupia babo.
                                • Gość: Filip Re; Zdobyc sie na pozytywna samoocene ! IP: *.look.ca 20.06.03, 05:39
                                  "Powiedziała ze nie za wszystkimi klasami będzie tęsknić, bowiem jest jedna
                                  klasa
                                  która dobrze ,że odchodzi z gimnazjum bo tylko niemiłe wspomnienia po niej
                                  zostaną. tak nadawała na tą klaśe ,że nam się zrobiło jej szkoda.
                                  ___________________________________________________________

Ano widzisz kochana mlodziezy jak to sie w kraju wiary w "milosc blizniego" i
                                  kraju "jutrzenki swobody", zderzenia sie dwoch sobie przeciwnych spolecznych
                                  namietnosci wiary i ideologii, podchodzi do ludzi.
                                  Malo tego do mlodziezy !
                                  W normalnym spoleczenstwie tak nie zegna sie nawet doroslych.
                                  Unika sie pozostawiania spraw spornych i konfliktow wlasnemu losowi.
                                  Jesli nagle pojawil sie konflikt w danej spolecznosci, robi sie wszystko by go
                                  jak najszybciej rozwiazac bez oczekiwania na satysfakcje typu; "sprawiedliwosci
                                  stalo sie zadosc". Bez udawadniania sobie wzajemnie kto tu ma racje.
                                  poprostu stalo sie. Przyrzekamy sobie wzajemna poprawe.
                                  Ale tutejszy obyczaj miedzyludzkiego wspolzycia zaklada ze "czlowiek jest
                                  istota omylna" Ani ja, ani ty nie jestesmy doskonali. Nastepnym razem ja
                                  postaram sie lepiej spelniac moje obowiazki i wierze ze ty tez.
                                  Takie podejscie teoretycznie zaklada jakis progres, postep.

Najprawdopodobniej pani Braunowa juz sie nie zmieni i szkoda ze bedzie jeszcze
                                  miala cos wspolnego z mlodzieza. To wychowawczy beton poprzedniej epoki.
                                  Ci ludzie wychowywali wedlug paragrafow i inaczej juz nie potrafia.
                                  W uczeszczajacej do danej szkoly mlodziezy ci ludzie nie widzieli "CZLOWIEKA",
                                  w wiekszosci swych zyciowych decyzji omylnego i niedoskonalego i tak bardzo
                                  potrzebujacego pomocy, tak bardzo potrzebujacego zrozumienia i opieki, ale
                                  anonimowe, czlekoksztaltne masy, masy, masy !

Doskonale pamietam z pierwszych lat sz.podstawowej jak i liceum te zacisniete
                                  pelne wscieklosci szczeki naszych nauczycielek.
                                  O nie blagam tak sie nie wychowuje!
                                  Ten uraz pozostaje na cale zycie.
                                  Ci mlodzi ludzie beda juz w niedlugim czsie tez nauczycielami swoich dzieci.
                                  A jakaz nauke rozwiazywania miedzyludzkich konfliktow w domu , w miejscu pracy,
                                  w urzedzie panstwowym, odtrzymali w szkole ?
                                  Prawo Hamburabiego ? "Oko za oko , zab za zab" ? Nie tak niewolno wychowywac.

Pamietajcie wszk - pozniej z lezka w oku wspomina sie tylko tych pedagogow
                                  ktorzy potrafili nimi byc. Nawet w najtrudniejszych chwilach podac pomocna
                                  dlon. Ja takich mialem i wy tez w waszej szkole takich macie. Bo tymi
                                  nauczycielami jestescie wy, ktorym juz lat przybylo i ksztalt zycia juz sie
                                  nieco prztarl. A wy tez jestescie nauczycielami ale zaledwie po maturze.
                                  Bo nauczyciel moze byc tylko kochany.
                                  Bo nauczyciel w was wierzy ze to wy niebawem bedziecie spadkobiercami tej
                                  kultury w ktorej zyjecie, wezniecie za nia odpowiedzialnosc, ulepszyci ja,byc
                                  moze bedziecie w stanie odresteurowac jej czar i przekazac nastepnym pokoleniom.

• Gość: nauczyciel Re: Re; Zdobyc sie na pozytywna samoocene ! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.03, 18:09
                                    Jeżeli to co jest napisane o zakończeniu roku szkolnego w Gimnazjum 14
                                    polega na prawdzie to dziwię się ,że wieloletni doświadczony pedagog(jakim jest
                                    na pewno dyr.Braunowa) pozwolił sobie na takie "wycieczki" pod adresem
                                    gimnazjalistów opuszczających mury szkoły.
                                    San (jak wcześniej pisałem) jestem od lat mauczycielem i na dodatek dyrektorem
                                    szkoły. Młodzież jest dziś trudna ale to nie usprawiedliwia takich przemówień
                                    pod ich adresem.
                                    Wstydzę się za swoją koleżankę ,którą zepewne ponisły emocje. Sam nieraz z
                                    chęcią przyłożyłbym parę klapsów co niektórym ucznoim, ale to nie jest droga
                                    do ukształtowania młodego człowieka. Kosztuję mnie i moich współpracowników
                                    wiele nerwów i czasu aby problemy w szkole załatwiać sprawiedliwie a nawet
                                    czasami musimy iść na kompromis i tak będę dalej robił.
                                    Nie wolno w taki sposób postępować. To błąd.
                                    • Gość: ukarany uczeń Re: Re; Zdobyc sie na pozytywna samoocene ! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.03, 19:46
                                      Gość portalu: nauczyciel napisał(a):

> Jeżeli to co jest napisane o zakończeniu roku szkolnego w Gimnazjum 14
                                      > polega na prawdzie to dziwię się ,że wieloletni doświadczony pedagog(jakim
                                      jest
                                      >
                                      > na pewno dyr.Braunowa) pozwolił sobie na takie "wycieczki" pod adresem
                                      > gimnazjalistów opuszczających mury szkoły.
                                      > San (jak wcześniej pisałem) jestem od lat mauczycielem i na dodatek dyrektorem
                                      > szkoły. Młodzież jest dziś trudna ale to nie usprawiedliwia takich przemówień
                                      > pod ich adresem.
                                      > Wstydzę się za swoją koleżankę ,którą zepewne ponisły emocje. Sam nieraz z
                                      > chęcią przyłożyłbym parę klapsów co niektórym ucznoim, ale to nie jest droga
                                      > do ukształtowania młodego człowieka. Kosztuję mnie i moich współpracowników
                                      > wiele nerwów i czasu aby problemy w szkole załatwiać sprawiedliwie a nawet
                                      > czasami musimy iść na kompromis i tak będę dalej robił.
                                      > Nie wolno w taki sposób postępować. To błąd.

Dlaczego każdy z nauczycieli powątpiewa w to co pisze się o ich zas...gronie.
                                      Nauczyciel niby z nami ale pisze -jeżeli to co jest napisane jest prawdą....-
                                      Nie to nie jest prawda to jest ŚWIĘTA PRAWDA.Weź se pan to do głowy.
                                      Dlaczego pan wątpi że ucznoiwue piszą prawdę. Niby pan jest z nami ale tak na
                                      prawdę to chciałby pan aby to babsko dyr,Braunowa była czysta jak łza.
                                      Tak nie jest baba jest wredna i tyle. To nie nauczyciel lecz KAPO i sadystka
                                      bo tylko ktoś taki może się pastwić nad młodzieżą ko końca. Skoro tak robi to
                                      znaczy że jej to sprawia przyjemność. Nam sprawiło to przykrość dlatego piszę o
                                      sadyźmie.
                                      Gdzie jest kurator gdie są nauczyciele i gdzie są w końcu rodzice ,że nikt się
                                      nie odezwie w naszej obronie to jest draństwo.
                                      Jak prasa złapała ytemat to Braunowa i nasza wychowawvczyni prawie śledztwo
                                      zrobiły aby wyłapać kto dał znać do gazety.
                                      my sami nie wiemy kto to zrobił. Wiadomo że był to ktoś z gimnazjum na
                                      słonecznym.
                                      Chće podziękować tem koledze ,że to wsztsko ujawnił. Dośc takich metod. Niech
                                      sobie Braunowa weźnie do serca to że nie jest świętą krową, Ją można tykać i
                                      nawet trzeba tykać a być może nie zrobi już nigdy noikomu takiego świństwa jak
                                      zrobiła nam a później jeszcze cirpiętnice zgrywała .Babsku nikt nie uwierzy bo
                                      u niej uśmiech to chyba gości jak ktoś przez nią płacze, A parę osób przez nią
                                      płakało z naszej klasy.
                                      braunowa sama mówiła na zakończeniu roku że za nami nie będzie wcale tęsknić i
                                      cieszy się że nasza klas odchodzi a ja temu babsku powiem ,że większośc naszej
                                      klasy wcale się nie cieszy że się rozeszliśmy z gimnazjum. Ale to nie jest
                                      zasługa Braunowej. nasza klas była super. Gdyby nie małe wyjątki możnaby
                                      powiedzieć że wszyscy to przyjaciele. Taka klas to skarb dla szkoły, Ale takiej
                                      szkoły gdzie jest normalna dyrektorka a nie takie złe babsko. W innych szkołach
                                      na pewno dużo gorsze rzeczy robili i na pewno ich też karano ale nie w taki
                                      sposób jak nas. A ponoć Braunowa taka relogijna, Właśnie swoim zachowaniem
                                      przed balem i na zakończeniu roku udowodniła. Ale niech ci będzie babo jak
                                      najlepiej.
                                      • Gość: nauczyciel Re: Re; Zdobyc sie na pozytywna samoocene ! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 13:30
                                        Gość portalu: ukarany uczeń napisał(a):

> Gość portalu: nauczyciel napisał(a):
                                        >
                                        > > Jeżeli to co jest napisane o zakończeniu roku szkolnego w Gimnazjum 14
                                        > > polega na prawdzie to dziwię się ,że wieloletni doświadczony pedagog(jakim
                                        >
                                        > jest
                                        > >
                                        > > na pewno dyr.Braunowa) pozwolił sobie na takie "wycieczki" pod adresem
                                        > > gimnazjalistów opuszczających mury szkoły.
                                        > > San (jak wcześniej pisałem) jestem od lat mauczycielem i na dodatek dyrekt
                                        > orem
                                        > > szkoły. Młodzież jest dziś trudna ale to nie usprawiedliwia takich przemów
                                        > ień
                                        > > pod ich adresem.
                                        > > Wstydzę się za swoją koleżankę ,którą zepewne ponisły emocje. Sam nieraz z
                                        >
                                        > > chęcią przyłożyłbym parę klapsów co niektórym ucznoim, ale to nie jest dro
                                        > ga
                                        > > do ukształtowania młodego człowieka. Kosztuję mnie i moich współpracownikó
                                        > w
                                        > > wiele nerwów i czasu aby problemy w szkole załatwiać sprawiedliwie a nawet
                                        > > czasami musimy iść na kompromis i tak będę dalej robił.
                                        > > Nie wolno w taki sposób postępować. To błąd.
                                        >
                                        >
                                        > Dlaczego każdy z nauczycieli powątpiewa w to co pisze się o ich
                                        zas...gronie.
                                        > Nauczyciel niby z nami ale pisze -jeżeli to co jest napisane jest prawdą....-
                                        > Nie to nie jest prawda to jest ŚWIĘTA PRAWDA.Weź se pan to do głowy.
                                        > Dlaczego pan wątpi że ucznoiwue piszą prawdę. Niby pan jest z nami ale tak na
                                        > prawdę to chciałby pan aby to babsko dyr,Braunowa była czysta jak łza.
                                        > Tak nie jest baba jest wredna i tyle. To nie nauczyciel lecz KAPO i sadystka
                                        > bo tylko ktoś taki może się pastwić nad młodzieżą ko końca. Skoro tak robi to
                                        > znaczy że jej to sprawia przyjemność. Nam sprawiło to przykrość dlatego piszę
                                        o
                                        >
                                        > sadyźmie.
                                        > Gdzie jest kurator gdie są nauczyciele i gdzie są w końcu rodzice ,że nikt
                                        się
                                        > nie odezwie w naszej obronie to jest draństwo.
                                        > Jak prasa złapała ytemat to Braunowa i nasza wychowawvczyni prawie śledztwo
                                        > zrobiły aby wyłapać kto dał znać do gazety.
                                        > my sami nie wiemy kto to zrobił. Wiadomo że był to ktoś z gimnazjum na
                                        > słonecznym.
                                        > Chće podziękować tem koledze ,że to wsztsko ujawnił. Dośc takich metod. Niech
                                        > sobie Braunowa weźnie do serca to że nie jest świętą krową, Ją można tykać i
                                        > nawet trzeba tykać a być może nie zrobi już nigdy noikomu takiego świństwa
                                        jak
                                        > zrobiła nam a później jeszcze cirpiętnice zgrywała .Babsku nikt nie uwierzy
                                        bo
                                        > u niej uśmiech to chyba gości jak ktoś przez nią płacze, A parę osób przez nią
                                        > płakało z naszej klasy.
                                        > braunowa sama mówiła na zakończeniu roku że za nami nie będzie wcale tęsknić
                                        i
                                        > cieszy się że nasza klas odchodzi a ja temu babsku powiem ,że większośc
                                        naszej
                                        > klasy wcale się nie cieszy że się rozeszliśmy z gimnazjum. Ale to nie jest
                                        > zasługa Braunowej. nasza klas była super. Gdyby nie małe wyjątki możnaby
                                        > powiedzieć że wszyscy to przyjaciele. Taka klas to skarb dla szkoły, Ale
                                        takiej
                                        >
                                        > szkoły gdzie jest normalna dyrektorka a nie takie złe babsko. W innych
                                        szkołach
                                        >
                                        > na pewno dużo gorsze rzeczy robili i na pewno ich też karano ale nie w taki
                                        > sposób jak nas. A ponoć Braunowa taka relogijna, Właśnie swoim zachowaniem
                                        > przed balem i na zakończeniu roku udowodniła. Ale niech ci będzie babo jak
                                        > najlepiej.

Wcale nie powątpiewam lecz zastanawiam się . To jednak różnica.
                                        Co do moich "chęci" też się nie zgadzam z tym co piszesz "uczniu".
                                        Odbierasz to zbyt impulsywnie i emocjonalnie.
                                        Ale jeżeli ktoś moje wypowiedzi tak rozumuje to z góry przepraszam ,że tak to
                                        jest napisane. Moim zdaniem pisze dość zrozumiale.
                                        pozdrawiam
                                        P.S. Swoją drogą zastanawiam się jaki będzie finał tej sprawy?
                                        • martakowalik Re: Re; Zdobyc sie na pozytywna samoocene ! 27.06.03, 12:26
                                          Uważam ze pan "nauczyciel" i wszyscy którzy obserwujemy tą sprawe wiemy jak to
                                          sie zakończy.
                                          Poprostu rozejdzie się po kościach, pani dyr. sie upiecze.Nikt nie bedzie
                                          słuchał uczniów i ich racji.To i tak cud że sprawe poruszono w gazecie.Pani
                                          dyr. poprostu ma farta ale i nie tylko, bo to chyba normalne że po tylu latach
                                          na stanowisku czuje sie bardzo pewnie i wie że nikt jej nie podkoczy a juz
                                          napewno nie uczniowie, wiec tak naprawde może robic i mówić co jej się tylko
                                          podoba.Zreszta rok szkolny się skończył wiec temat zginie...szkoda
                                          PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka