Gość: lex IP: *.eu.org / 192.168.0.* 26.06.03, 12:02 prawica? lewica? przeciez to sa oszolomy a nie odpowiedzialni ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: polak Re: Wojna między radnymi i prezydentem IP: 212.160.234.* 26.06.03, 12:27 popieram poprzednią wypowiedź (Brawo) rozgonić towarzystwo - najlepiej do kamieniołomów nich sie w końcu wezmą za robotę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: Wojna między radnymi i prezydentem IP: 212.160.234.* 26.06.03, 12:34 Zdecydowanie popieram poprzednią opinie!! (Brawo) - rozgonić towarzystwo, najlepiej do kamieniołomu niech sie w końcu wezmą za jakąś robote!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Raport a pałka wielofunkcyjna IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 13:09 Gość portalu: lex napisał(a): > prawica? > lewica? > przeciez to sa oszolomy a nie odpowiedzialni ludzie! Całkowicie się zgadzam. Tym niemniej polecam przejrzenie raportu. Nie jest to dokument długi. Jest dostępny na stronie UM w aktualnościach. Wg mnie dokument ten jest pomieszaniem kretyństwa z faktami. Ten, kto sporządził to opracowanie powinien co najmniej wrócić do szkół. Mnie najbardziej podobał się następujący fragment: „na cały stan etatowy straży miejskiej jedynie dwóch strażników było przeszkolonych i miało prawo posiadać podczas służby pałkę służbową wielofunkcyjną” Marzy mi się, żeby tak ktoś ze służbową pałką wielofunkcyjną rozpędził to debilne towarzystwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najarany Rozgonić? Tak, ale ten lewicowo-kolesiowy układ ze IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 14:32 Stępniem i Długoszem jako rozdającymi. Nie myślałem, że sprawy zajdą tak daleko i prokurator zajmie się protegowanymi tych dwóch cwaniaczków. Brawo Panie Prezydencie. To, że oddał Pan sprawę do prokuratury świadczy tylko o tym, że jest Pan spoza i w związku z tym można mieć nadzieję, że układ, o którym wyżej będzie rządził, ale kryminałem na Piaskach. Widać z tego, że niektórzy z nich mogą zacząć już kremować odbyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Rozgonić? Tak, ale ten lewicowo-kolesiowy ukł IP: *.look.ca 26.06.03, 19:41 "Z książeczki dowiadujemy się m.in., że z powodu niegospodarności na działalności targowiska miasto straciło ponad 2 mln złotych. Z kolei z powodu zaniedbań dyrekcji MZB nie wpłynęło do kasy miasta przynajmniej 14,5 mln zł. Dalej czytamy, że zarząd Kieleckiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego podejmował decyzje o przydziale mieszkań, mimo negatywnych opinii komisji mieszkaniowej." _________________________________________________________________________ Precz z ta banda sfoloczy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Rozgonić? Tak, ale ten lewicowo-kolesiowy ukł IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 19:58 Właśnie takie szacunki nazywam kretyństwem. Są to liczby czysto wirtualne mające działać na publiczność. Nie przeczę jednak, że nie miały miejsca ogromne przekręty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Rozgonić? Tak, ale ten lewicowo-kolesiowy ukł IP: *.look.ca 27.06.03, 05:30 BBB - bardzo szanuje Twoje zdanie na forum. Zwazywszy na dystans dzielacy mnie od kraju moge wypowiadac sie jedynie ogolnie, generalnie, pryncypypialnie poniewaz zwykle szczegoly danego tematu sa mi nieznane. Powiedz co ty myslisz o calej sprawie ?.."z tarcza albo na tarczy" Widze jednak ze jestes oponentem pana Lubawskiego. A wiesz co ja bym napisal po tych kilku artykulach jakie ukazaly sie na temat KCK - Lubawski wywal ich wszystkich ! Dosc tego. To jest niszczenie kultury a nie promowanie jej. To jest okradanie ludzi z kontaktu z kultura na jaki ciezko pracowali przez caly tydzien, miesiac, rok. Kazdy z nich placi podatki czyli chcial czy nie chcial placi na kulture i po raz drugi za nia placi (forsa sciagana zydowskim sposobem) - za bilet wstepu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Rozgonić? Tak, ale ten lewicowo-kolesiowy ukł IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 08:00 Szanowny Filipie! Pan Lubawski byl juz Wojewoda. Zrobil, to co zrobil. Czyli niewiele. Osiagniecia Pana Lubawskiego jako Wojewody juz kiedys cytowalem. Mowia same za siebie. Moge zacytowac jeszcze raz. Zeby nie bylo watpliwosci, to osiagniecia te skopiowalem ze strony Pana Lubawskiego. Po tych kilku miesiacach urzedowania jako Prezydent takze zrobil, to co zrobil. Czyli wg mnie niewiele. A czsy sa wyjatkowo ciezkie. A beda o wiele ciezsze. Powtarzam to juz od dlugiego czasu. IDZIE BIEDA. Wydaje mi sie, ze w obecnym ukladzie politycznym nie ma specjalnej roznicy pomiedzy Panem Lubawskim a prezydentem z innej opcji. Mam dosc niskie zdanie o przedstawionym raporcie. Co nie oznacza, ze uwazam, ze tych kontroli nie nalezalo przeprowadzic. Byly konieczne. Jednak wyniki kontroli i raport jest mylacy, pod publiczke. Abstrahujac od od formy i stylu serwuje sie nam wiele polprawd. Wypadaloby omowic zdanie po zdaniu. Dam tylko jeden przyklad. W raporcie stwierdza sie, ze straty MZB z tytulu m.in. nienaliczonych odsetek wyniosly 14 mln. zl. Jest to bzdura. Odsetki liczy sie od naleznosci nie zaplaconych w terminie. Slyszalem, ze ca 50% najemcow lokali komunalnych nie placi czynszu lub nie placi w terminie. Przewiduje, ze w przewazajacej czesci wynika to z biedy. Kontrolujacy od takich naleznosci naliczyli odsetki. Ci ludzie nigdy nie zaplaciliby tych odsetek. Przeciez nie maja nawet na czynsz! Wiec jest to strata wydumana przez kretyna. Podobne zastrzezenia mozna miec do innych ustalen. Dlatego napisalem, ze jest to raport w duzej czesci pod publiczke. Uwazam, ze w obecnych czasach potrzebne sa nam bardzo madre i operatywne wladze. Potrzebna jest rozsadny plan, ktorego realizacja wymagala bedzie bardzo niepopularnych decyzji, godzacych w wiele srodowisk. Dla takiego planu i dzialania trzeba zdobyc poparcie, a przede wszystkim trzeba taki plan miec. Pan Lubawski nie ma planu a szanse na uzyskanie poparcia juz wg mnie stracil. Wg mnie obracamy sie, a w kazdym razie nasze elity, w sferze rozwazan na poziomie przedszkolakow. Przykladem moze byc np. sport. Czytasz z pewnoscia o planach dotyczacych roznych przedsiewziec z tej dziedziny. A ja juz kilkanascie razy postawilem na tym forum pozornie kretynskie pytanie: po co nam sport i rekreacja? Bez odpowiedzi na to podstawowe pytanie wszelkie plany sa kretynskie. Ja mam swoja odpowiedz na to pytanie. Kiedyś probowalem przedstawic ja w skrotowej formie. Wg mnie, w duzym uproszczeniu, sport i rekreacja maja podnosic higiene zycia rozumiana jako zdrowie, regeneracja sil, wychowanie i rozrywka. W tym kontekscie wydanie przez UM na organizowanie rozgrywek miedzyszkolnych 30-40 tys. zl. jest kwota ze snu debila. Tymczasem na mrzonki wydaje sie miliony. Co do kultury to sprawa jest chyba bardziej skomplikowana. Indywidualne preferencje sa bardzo rozne. W tym kontekscie razi mnie bardzo postawa Pana Prezydenta, ktory mianuje sie arbitrem i wyrocznia. Np. ocena imprez w Palacyku i KCK. Razi mnie, ze Pan Prezydent stara sie niejako uksztaltowac gusta mowiac, co wg Niego jest dobre i dajac na to pieniadze. Np. oratoria w kosciolach. Przeciez kultura, to nie tylko koncerty i wystawy. To takze nie tylko pomnik slimaka. Poza tym nie uwazam, ze najistotniejsza sprawa dla kultury jest dyrektor KCK. Takim dyrektorem moze być uczciwy i sprawny menedzer. Wcale nie musi sie bardzo znac na kulturze. Przepraszam za taki dlugi i nieskladny tekst. Tylko slowo na zakonczenie. Wg mnie w sferze realnej niewiele dobrego wynika dla mieszkancow Kielc z faktu, ze prezydentem jest Pan Lubawski. Mysle, ze jezeli prezydentem bylby Pan Stepien nie byloby lepiej ani gorzej. W tej chwili mam watpliwosci czy nawet najmadrzejszy czlowiek z autorytetem dalby sobie rade. Wladza za duzo razy oszukala i okradla ludzi i za wiele razy sie osmieszyla. Az boje sie myslec, co bedzie za pol roku albo za rok. Pozdrawiam :( Odpowiedz Link Zgłoś
szymonrabinowicz Re: Rozgonić? Tak, ale ten lewicowo-kolesiowy ukł 27.06.03, 22:56 Szanowny adwersarzu BBB! Chciałbym zwrócić Twoją uwagę na jeden szczegól który podniosłeś w poprzednim poscie. Nie jest tak jak piszesz z najemcami lokali komunalnych. Straty w wys. ok. 14,5 mln w większości nie dotyczą w ogóle najemców lokali mieszkalnych z kwaterunku, ale najemców miejskich lokali uzytkowych, tj. atrakcyjnych lokalizacji sklepów w centrum miasta. To nie są biedni (najemcy) lokatorzy tylko właściciele sklepów i biur, którzy poprzedniemu dyrektorowi MZB (prawdopodobnie) wręczali korzyści w zamian za zaniechanie ściągania należności. Pozdrawiam, Szymek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Rozgonić? Tak, ale ten lewicowo-kolesiowy ukł IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 00:54 Nie wiem dlaczego adwersarzu :) Jeżeli jest tak jak piszesz, to proszę o wybaczenie mojej pomyłki. Nie zmienia to jednak faktu, że są to wielkości wirtualne. Wiem to bardzo dobrze, ponieważ mam z tym na co dzień do czynienia. Zresztą, gdybym ja miał to zrobić, to takich wirtualnych strat znalazłbym dużo więcej. Dziękuję i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Czy wirtualne IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 01:47 Możemy się przekonać! Ale najpierw jeszcze słowo. Abstrahując od innych czynników podam przykład. W podobną sytuację wpakowałyby się obecne władze. Otóż na najemcę kawiarenki przy ul. Zamkowej wybrano Pana Lesika, który jest zadłużony po same uszy. Pewnie opóźniałby się z płaceniem czynszu lub w najlepszym razie nie płacił w terminie. Należałoby naliczyć odsetki. Tak jak to zrobiła kontrola w MZB określając wysokość strat. Odsetki, a przewiduję i czynsz byłyby nie do wyegzekwowania. Nie wiem jaka jest sytuacja Pana Lesika. Ale zaryzykuję jej przedstawienie. Jeżeli jest żonaty, to pewnie ma rozdzielność majątkową z żoną. Być może mieszka w mieszkaniu schorowanej matki, w którym wszystkie sprzęty należą do niej. Słowem jest wielce prawdopodobne, że Pan Lesik nie ma nic. Odsetki i straty są więc wirtualne. Inny przykład. Można to jeszcze wyegzekwować. Jeżeli dobrze pamiętam, to (przepraszam jeżeli pomylę nazwisko) Pan Wolski też za mało płacił KCK. Był przy tym nielegalnie podłączony do sieci elektrycznej. Można przecież wyegzekwować to od Pana Wolskiego. Niech zapłaci za energię wraz z odsetkami. Zapłaci czy nie, jak myślisz? Przed galerią (chyba to ta) stoi często samochód chyba Pana Wolskiego. Radziłbym szybko zabezpieczyć na poczet należności KCK. Jeżeli ktoś nie płaci czynszu lub opóźnia się z zapłatą, to często jest to objawem tego, że nie posiada tzw. płynności finansowej. Jeżeli nie jest w stanie zapłacić w terminie należności głównej, to z pewnością nie zapłaci odsetek. A jeżeli zapłaci, to z dużą dozą prawdopodobieństwa zbankrutuje. Można tych wierzytelności dochodzić oczywiście sądownie. Ale czy będzie z czego ściągnąć? Zresztą jest jeszcze czas. Duża część z naliczonych przez kontrolerów odsetek jeszcze się z pewnością nie przedawniła. Więc do dzieła. Proszę ściągać. Zobaczymy ile się uda. Mam nadzieję, że wszystkie. Dobrze byłoby żebyśmy zostali poinformowani jaki został osiągnięty wynik. Przekonajmy się. To nie powinno trwać długo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Czy nowi też będą brali? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 02:11 szymonrabinowicz napisał: > ...To nie są biedni (najemcy) lokatorzy > tylko właściciele sklepów i biur, którzy poprzedniemu dyrektorowi MZB > (prawdopodobnie) wręczali korzyści w zamian za zaniechanie ściągania należności Szanowny Szymonie! Nie twierdzę, że poprzedni urzędnicy w MZB nie brali. Nie wiem. Ale jeżeli te odsetki, które naliczyli kontrolujący, a które nie są przeterminowane nie zostaną ściągnięte? Czy będzie uprawniony wtedy pogląd, że nowi też biorą :))) Poczekajmy mamy trochę czasu. Myślę, że 2-3 miesiące w zupełności wystarczą :)) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
szymonrabinowicz Oczywiście! 28.06.03, 08:03 Drogi BBB, Oczywiście, że jeśli tak się stanie to wtedy taki pogląd będzie jak najbardziej uzasadniony. Nie wybielam obecnej ekipy, bo jaka ona jest naprawdę to czas pokaże. Chcę tylko zauważyć, że mimo wszystko Lubawski rozpoczął pewną korzystną w mojej opinii praktykę. Kontrole w gminnych instytucjach i spółkach wykazały szereg rażących naruszeń prawa. Do tej pory nikt o tym nie wiedział, nie mówiło się o tym, jednym słowem - cisza. Zastanawia mnie też inna sprawa. Jakim trzeba być idiotą, jeśli jest się zarządzającym taką instytucją jak MZB czy spółką PUK, żeby pozwalać na zagubienie umów (zaznaczam, że masz rację pisząc o nieściągalności należności, ale tam przecież nikt nawet nie próbował ich ściągać w ustawowych terminach, a na część lokali w ogóle nie było umów!) czy kupowanie gorzały za firmowe pieniądze. Przecież tam obowiązuje pełna księgowość. Gdzie byli księgowi tych firm?! Zmierzam do tego: Co innego gdy dana instytucja jest stratna, ale działa prawidłowo (mówię o przepisach, księgowość, terminy itd.) a co innego gdy jest całkowita samowola prezesów, myślących, że władzę ich opcji dano na całe życie. A potem o takich właśnie bałwanach pisze w "kroniczce" Echo lansując ich na elitę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Oczywiście! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 11:37 Szanowny Szymonie! Zgadzam się w całości. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Oprócz IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 11:49 tego, że "nikt o tym nie wiedział". Było to tzw. tajemnicą poliszynela :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Sprawny UM? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 12:41 Szanowny Szymonie! Miałem wątpliwości czy to napisać ale napiszę. Otóż w sławnym bilansie napisano: „Zbyt długi czas oczekiwania na decyzje: duży odsetek spraw klientów nie załatwionych terminowo setki pism, na które interesanci nie otrzymali odpowiedzi, co jest niezgodne z KPA”. Jednocześnie wiemy, że będzie remontowana ulica Jałowcowa, przy której mieszka Pan Prezydent. Pan Prezydent remont ul. Jałowcowej uzasadniał w ten sposób, że jest to „inicjatywa lokalna”. Ja, jakiś czas temu wystąpiłem także do Pana Prezydenta z „inicjatywą lokalną”. W porównaniu z remontem ul. Jałowcowej jest to sprawa śmieszna. Podkreślam, że sprawa ta leży w OBOWIĄZKACH UM. Poza tym ewentualne minimalne nakłady zwrócą się w ciągu kilkunastu miesięcy. Do dnia dzisiejszego nie ma odpowiedzi od Pana Prezydenta. A czas określony przepisami na odpowiedź został przekroczony kilkakrotnie i jest to jak najbardziej niezgodne z KPA. Powiem więcej, oprócz wystąpienia pisemnego podejmowane były także inne działania w UM w celu realizacji tejże „inicjatywy”. I co? Ano gówno. „Inicjatywę lokalną”, o której piszę można w zasadzie zrealizować bez udziału UM. Ale wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo, że brygady Tygrysa Chojnowskiego wyliczą straty jakie przyniosło to Miastu. UM w stosunku do obywateli jest uprzywilejowany. Nie ma w zasadzie szans na realizację tego drobiazgu bez zgody UM. Przepraszam, jest jedna szansa. Pozostaje droga sądowa. Tylko ci, którym zależy na realizacji tejże inicjatywy nie mają na to ani chęci, ani czasu. A UM ma to w dupie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Jeszcze jedno IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 13:05 Znowu zapomniałem. Skleroza nie boli, lecz kosztuje :)) Jeżeli „inicjatywa lokalna”, o której pisałem nie zostanie zrealizowana dość szybko, to Miasto poniesie realne i wymierne straty, które Tygrys Chojnowski będzie mógł umieścić w kolejnym raporcie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: Rozgonić? Tak, ale ten lewicowo-kolesiowy ukł IP: *.complex.com.pl 28.06.03, 11:26 A ja myślę,że lepiej by było dla miasta jakby Stępień dalej został!Nowy prezydent prócz zmiany-chyba już wszystkich dyrektorów w instytucjach jemu podległych nic nie zrobił!teraz dopiero bedą remontowac Sienkiewke ale czy to jego pomysł?Czy został z poprzedniego zarządu?jakąś tam jeszcze ulicę...i CO JESZCZE BO JA NIE WIEM?????????A już jest tym prezydentem kawałek czasu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Jeczcze cos IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 08:37 Wcale nie jestem taki przeciwny Panu Lubawskiemu. Moje wypowiedzi, w tym "wyrazy uznania", sa nieudolna proba sklonienia do przedstawienia madrego planu i podjecia rozsadnych dzialan. Tego Kielce, a przede wszystkim Kielczanie potrzebuja jak "kania dzdzu". Przyznaje, ze moj sposob jest byc moze kontrowersyjny. Jednak madry plan i dzialania przyniosa z pewnoscia korzysci takze mnie i mojej rodzinie. Tak wiec zalezy mi na tym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie poseł Re: Jeczcze cos IP: *.one.pl / 192.168.5.* 28.06.03, 10:38 Gość portalu: BBB napisał(a): > Wcale nie jestem taki przeciwny Panu Lubawskiemu. Moje wypowiedzi, w > tym "wyrazy uznania", sa nieudolna proba sklonienia do przedstawienia madrego > planu i podjecia rozsadnych dzialan. Tego Kielce, a przede wszystkim Kielczanie > > potrzebuja jak "kania dzdzu". Dlaczego "BBB" piszesz,że Twoje próby są nieudolne. A może to adresat nieudolnie działa? Albo Jego ekipa?. Albo może i to i to? Na razie to jest wiadomo ,że skutecznie to tylko zwalnia ,krytykuje poprzedników i systematycznie zapycha każdy stołek swoimi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Jeczcze cos IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 11:41 Szanowny Nie Pośle! Myślę, że adresat wcale tego nie czyta. A próby są takie jakie są. Przecież to nie daje mi chleba :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: Jeczcze cos IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.06.03, 21:26 Pan prezydent Lubawski powinien cala sitwe roztrzelac a jedna kule zostawic dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Wierzysz? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 07:56 Gość portalu: tytus napisał(a): > Pan prezydent Lubawski powinien cala sitwe roztrzelac a jedna kule zostawic dla > > siebie Z tym rozstrzelaniem to chyba żart :) Czy wierzysz, że nasi "włodarze" posiadają coś takiego jak honor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posel Re: Wojna między radnymi i prezydentem IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.06.03, 21:32 czy to przypadkowa zbierznosc nazwisk czy KLAN Stanislaw ,jaroslaw imarek Nowakowie rozwalaja M P K Odpowiedz Link Zgłoś