Gość: biker IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.07, 21:56 Pora na likwidacje ZTM. Na rozkłady jazdy w ich wykonianiu nie pomoga nawet złote autobusy, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lotnik555 Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.07, 22:34 Wczoraj czekałem godzinę na 9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropek sami znawcy tutaj... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 23:12 Naprawdę... ile na tym forum znawców to świat nie widział. Jak nie macie najmniejszego pojęcia o tym autobusie, o transporcie publicznym, ekonomii i wielu innych rzeczach to nie komentujcie każdego tematu, byle tylko ponarzekać. Tak się składa, że dużo wiem o tym autobusie, i to z różnych źródeł, łącznie z wynikami testów jakie są przeprowadzane w różnych miastach w Polsce (nie tylko w Kielcach, ale również m.in. w Krakowie i Warszawie) i jest to w pełni wartościowy, nowoczesny autobus miejski. Dużo by tu pisać... A dlaczego Kielce myślą właśnie o nim? To już sobie sami poszukajcie ile on kosztuje, a ile kosztuje Solaris. I czym tak na prawdę się różnią... Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_inw Re: sami znawcy tutaj... :/ 24.11.07, 23:56 W Warszawie nie zagosci. Skoro Man czy Solaris sprzedaja autobusy o 250 tys drozej, to niemozliwoscia jest, by to byl sam zysk, wiec na jakosci Laza na pewno sie odbija jego cena, zreszta tandetne, prymitywne wnetrze i minusy, o ktorych mowa w artykule... blokada jazdy przy otwartych drzwiach nawet w Jelczach jest, a przyklek do podstawa dobrego pojazdu. Teraz kupi sie 5 Lazow, za 5 lat prezes bedzie inny, a jak sie okaze, ze to niewypal, to nikt nie poniesie konsekwencji. Przypadkowosc w zarzadzaniu jest bolesna, ale nie boli, podobnie jak glupota. - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropek Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 01:18 Laz może być zrobiony na takich podzespołach na jakich zażyczy sobie zamawiający. Z resztą jest to obecnie standard w budowaniu autobusów, Solaris również polskiej produkcji ma tylko nadwozie, reszta podzespołów jest renomowanych zachodnich producentów.Można zamówić Lazy na takich podzespołach jak Solarisy. A cena o 1/3 niższa. Z tego co wiem, Jelcze jeżdżące po Kielcach nie mają blokady jazdy z otwartymi drzwiami. Mają ją tylko Solarisy. Jelcze i Ikarusy mają tylko blokadę, że drzwi się nie domkną jak ktoś jest w wejściu, choć i tak działa to prymitywnie. Ponadto podobno na zamówienie będzie możliwość wyposażenia Laza w przyklęk i blokadę jazdy przy otwartych drzwiach. Wnętrze w testowanym egzemplarzu nie było dopracowane bo to dopiero egzemplarz prototypowy. W masowej produkcji na pewno jakość spasowania elementów itd będzie lepsza. Nie wiem czemu Laz miałby być niewypałem. Może się orientujesz ile problemów było z Neoplanami i Solarisami jak to była nowość. Wady dopracowano i są to bardzo dobre autobusy. A skoro jest okazja po znacznie niższych kosztach wymienić stare Jelcze i Ikarusy na nowe niskopodłogowe autobusy to powinno się cieszyć. No chyba że pasażerom wstyd jeździć Lazem bo woleli by Mercedesem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adio Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: 82.139.38.* 27.11.07, 10:45 Tak wygląda Solaris czy MAN? picasaweb.google.com/daniel.szymanek/LAZA183WKielcach To albo ja ich nigdy nie widziałem albo ten jedyny LAZ tak wygląda... Swoja drogą jak tak wygląda wnętrze to ja nie chce wiedzieć ile np. wytrzyma blacha czy kratownica, bądź podzespoły napędowe, zawieszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropek Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 12:18 Wykończenie detali wnętrza nie jest podstawową rzeczą jaką powinno się brać pod uwagę przy kupnie autobusów. Chyba nie spodziewasz się po autobusie za niecałe 500.000zł wykończenia na poziomie zachodnich firm. A ile mają wytrzymać podzespoły napędowe czy zawieszenia jak one są tych samych firm co i w innych autobusach? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że firmy typu Solaris czy Laz korzystają z ogromnej większości z tych samych podzespołów. Firmy te zajmują się tylko produkcją nadwozia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adio Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: 82.139.38.* 27.11.07, 18:54 Tak. To wytłumacz mi - skoro Solaris i Laz korzystają z tych samych materiałów dlaczego jest taka duża różnica w cenie obu pojazdów? Tylko mi nie mów że Solaris jest przereklamowany. Poza tym skoro Ty nie zwracasz uwagi na jakość materiałów przy kupnie produktu to nie znaczy ze ja nie zwracam. Skoro w nowym autobusie wygląda to fatalnie to zastanawiam się jak będzie z tym za np. 2 lata, tym bardziej ze on ma służyć przynajmniej 15 lat. Sprawa kolejna pokaż mi gdzie to coś servisować w Polsce i czy koszt servisu, części zamiennych bedzie opłacalny - tym bardziej ze nie kupuje sie 100 sztuk tylko 5? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropek Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 21:55 Dlaczego Laz jest tańszy? Na prawdę nie wiesz? A dlaczego Dacia, która ma silnik, zawieszenie itd. Renault jest o 1/3 tańsza od Renaulta? Weź na prawdę trochę pomyśl. Co do serwisu, to skoro Lazy byłyby zamówione na takich samych podzespołach jak Solarisy to większość rzeczy można by zrobić na miejscu. Przecież MPK samo obsługuje swoje autobusy. A co do jakiś napraw gwarancyjnych to na pewno Laz musiałby taki serwis na terenie Polski zapewnić, nie ulega to wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adio Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: 82.139.38.* 27.11.07, 23:13 > Dlaczego Laz jest tańszy? Na prawdę nie wiesz? Poskładany tania siłą roboczą normalny silnik bóg wie jak zmontowany z resztą podzespołów, do tego buda tandetnie zrobiona że wszystko ledwo pasuje tak samo jak wnętrze... Blacha zwykła nawet garaże maja ocynk... To jest ta magia ceny? > A dlaczego Dacia, która ma > silnik, zawieszenie itd. Renault jest o 1/3 tańsza od Renaulta? Weź na prawdę > trochę pomyśl. Widział jakie materiały użyte do logana? Siedział w loganie? Wszystko robione jak najtańszym kosztem, chociaż im lepiej spasowanie materiałów wyszło niż łazowi. Też nie wiem jak jest ogólnie z całym nadwoziem ile wytrzyma. Poza tym dacia ma jeden podstawowy plus a mianowicie sercice renówki. A laz gdzie serwisować? Sprawa kolejna nie porównuj mi auta osobowego z autobusem który goni znacznie wiecej kilometrów jest używany codziennie w każdych warunkach i wozi setki pasażerów. > Co do serwisu, to skoro Lazy byłyby zamówione na takich samych podzespołach jak > Solarisy to większość rzeczy można by zrobić na miejscu. Przecież MPK samo > obsługuje swoje autobusy. Metodą nazwijmy to chałupniczą mozna wszystko naprawić. Od kiedy Kieleckie MPk prowadzi jakis autoryzowany serwis? Bo jak wiem to nie ma takowego. A co z częściami nazwijmy to innymi niż te co w solarisach? np elementy blacharki wnętrza? > A co do jakiś napraw gwarancyjnych to na pewno Laz > musiałby taki serwis na terenie Polski zapewnić, nie ulega to wątpliwości. Czy ja kupujac mazde zmusiłem ja do otwarcia autoryzowanych serwisów w polsce? Nie. Dopiero mazda mysli teraz zeby wrócić na rynek polski bo jest duzy popyt na ich produkty Kto zmusi łaza? Jak nie bedzie chętnych badź znikowmy procent to watpie w opłacalnosć tego przedsięwzięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropek Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 23:34 No cóż, ciężko z Tobą dyskutować, bo posługujesz się tylko domysłami i udowadnianiem swoich racji bez żadnych argumentów. Osobowa Dacia nie miała na celu porównania do autobusu, tylko to była obrazowa odpowiedź na pytanie dlaczego Laz jest tańszy od Solarisa. Na temat tandety montażu i użytych do produkcji materiałów piszesz ciekawe rzeczy, tylko ciekawe na jakiej podstawie. Jeśli byłbyś bardziej merytoryczny, to mógłbym Ci podać jedno z rozwiązań w Lazie, które jest znacznie lepsze od Solarisa. Ale tak to szkoda w ogóle czasu na dyskusje. Na temat braku autoryzowanego serwisu Laza w Polsce ludzie w MPK doskonale wiedzą i ta sprawa przed zakupem będzie rozwiązana. Więc się tak o to nie martw. Aha, no i nikt nie mówił o autoryzowanym serwisie w MPK, tylko o własnych warsztatach. Też chyba nie bardzo zdajesz sobie sprawę ile rzeczy przy autobusach robi się samemu i co w ogóle przy autobusach się robi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adio Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: 82.139.38.* 27.11.07, 23:53 > No cóż, ciężko z Tobą dyskutować, bo posługujesz się tylko domysłami i > udowadnianiem swoich racji bez żadnych argumentów. Posługuje sie logiką że jeśli coś jest tańsze to znaczy ze na czymś musi być oszczędzone. Ty tego najwidoczniej nie pojmujesz bądź nie chcesz pojać. > Osobowa Dacia nie miała na celu porównania do autobusu, tylko to była obrazowa > odpowiedź na pytanie dlaczego Laz jest tańszy od Solarisa. No dlaczego ejst tańszy? Bo jest an czymś oszczędzone? Dlaczego dacia jest tańsza bo w bagażniku zastosowali stare zawiasy na sprężynie zamiast siłowników, bo wnętrze jest sam plastic bo karoseria nie ma ocynku bo lusterka zewnętrzne są z "gumy" bo siedzenia są poprostu a nie jakoś specjalnie wyprofilowane i zarąbiście wygodne, bo nie ma 10 poduszek powietrznych w standardzie, bo jest wsadzony stary poczciwy renówkowy silnik z drobnymi modyfikacjami, bo składaja ją a niedługo w całości bedą produkować w Rumunii. Dlaczego Łaz lest tańszy? Skoro to wg. skłądak solarisa mana mercedesa volvo i jelcza itd itp? > Na temat tandety montażu i użytych do produkcji materiałów piszesz ciekawe > rzeczy, tylko ciekawe na jakiej podstawie. na podstawie zdjeć które widziałem, nie widziałeś? Pokazuje: picasaweb.google.com/daniel.szymanek/LAZA183WKielcach Chyba nie musze Ci wklejac zdjeć wnętrza nowego solarisa czy mana a nawet Jelcza? > Jeśli byłbyś bardziej merytoryczny, > to mógłbym Ci podać jedno z rozwiązań w Lazie, które jest znacznie lepsze od > Solarisa. Ale tak to szkoda w ogóle czasu na dyskusje. Coś Ty przedstawiciel ghandlowy Laza? jakieś to on ma tam rozwiązania lepsze od innych i zarazem duzo tańsze? Kopia tylnich leflektorów z MANa czy osłon z mercedesa? Widać nie godzien jestem sie dowiedzieć. > Na temat braku autoryzowanego serwisu Laza w Polsce ludzie w MPK doskonale > wiedzą i ta sprawa przed zakupem będzie rozwiązana. Więc się tak o to nie martw Ja sie nie martwie, ciekawe co po gwarancji bedzie, o ile doczeka. > Na temat braku autoryzowanego serwisu Laza w Polsce ludzie w MPK doskonale > wiedzą i ta sprawa przed zakupem będzie rozwiązana. Więc się tak o to nie martw Części do Solarisa Jelcza czy MANadostaniesz od ręki a do Laza, no chyba ze solaris ma taka samą bude i elementy wnętrza szyby idt idp? >Też chyba nie bardzo zdajesz sobie sprawę ile rzeczy przy > autobusach robi się samemu i co w ogóle przy autobusach się robi... A co sie ma robić? Naprawy bierzące, blacharskie i naprawy większe np. silnika. Co się umie to sie robi a nie? To do servisu do np. radomia czy krakowa jak stać firmę? Nie rozumiem Twojej "troski" o moją wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropek Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 00:43 Dobra, myślę że skończymy tą dyskusję, ponieważ tego typu przepychanka bez argumentów i tak do niczego nie doprowadzi. Nie koniecznie jeśli coś jest tańsze musi być gorsze, przykładów jest mnóstwo. Ja nie mówię, że Laz to MAN czy Solaris tylko za pół ceny. Oszczędności w nim są na pewno i to widoczne gołym okiem. Mówię tylko, że w tej cenie to dobry, nowoczesny autobus niskopodłogowy. Moim zdaniem to autobus na miarę naszego miasta, bo nie ma się co łudzić, że jeśli MPK nie kupiłoby powiedzmy 5 Lazów, to na to miejsce kupiłoby 5 Mercedesów. No chyba że kilkuletnie, co i tak jest bez sensu, biorąc pod uwagę podpisaną umowę z ZTM (odn. max wieku autobusów, średniego wieku autobusów). Myślę, że wiesz o czym mówię. Ponadto obecnie w komunikacji miejskiej jest tendencja, że odchodzi się od bardzo kosztownych remontów kapitalnych starych autobusów. Autobus ma przejeździć w miarę bezawaryjnie kilkanaście lat i potem idzie do kasacji. Tanie i solidne autobusy typu Laz wydają mi się ciekawą opcją. Raz niska cena, dwa nowe i nowoczesne autobusy. Linków nie musisz mi kolejny raz wklejać, bo ja widziałem ten autobus na żywo, Ty chyba nie. A rozwiązanie techniczne lepsze i nie podnoszące kosztów to np. takie, że zawory od pneumatyki nie są pod podłogą jak w Solarisie, a schowane w nadwoziu. Ciągu dalszego Twojej wypowiedzi nie będę już komentował, nawet nie bardzo rozumiem czemu miałoby się nie dostać części do niego. I zapewniam, że nie jestem żadnym przedstawicielem handlowym i nie mam z tym nic wspólnego... tylko po prostu trochę się tą tematyką interesuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adio Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: 82.139.38.* 28.11.07, 10:24 Dobra koniec przepychanek.... Zakończę to stwierdzeniem, mam nadzieje nie trafnym że za kilka lat powiem „a nie mówiłem?” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wr turing Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: *.elartnet.pl 26.11.07, 18:55 Dla zainteresowanych fotografie i opinie o busach LAZ: www.phototrans.eu/autobusy.php?s=2415&nr=1811&ticket=800 W Kijowie jeżdzą już trochę i nie są uważane za bardzo udaną konstrukcję. Lepsze od białoruskich MAZów. Poza tym w Polsce LAZ nie był raczej testowany do tej pory, a na pewno nie w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropek Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 21:35 No jak nie był w Polsce testowany, jak artykuł mówi właśnie o trzydniowych testach w Kielcach. Po Kielcach pojechał na testy do Krakowa, ale z powodu dużego zainteresowania innych miast już tylko na jeden dzień. Z tego co wiem ma też być testowany w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh67 Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 22:10 Najpierw piszesz, że znasz wyniki testów z takich miast jak Kraków i Wawa, a teraz piszesz, że nie były jeszcze testowane w tych miastach. Zdecyduj się chłopie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropek Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 23:32 naucz się czytać chłopie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adio Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: 82.139.38.* 27.11.07, 10:55 "Tak się składa, że dużo wiem o tym autobusie, i to z różnych źródeł, łącznie z wynikami testów jakie są przeprowadzane w różnych miastach w Polsce (nie tylko w Kielcach, ale również m.in. w Krakowie i Warszawie)" Skąd chłop wie jak wyglada wynik testów w Warszawie skoro tam do tej pory nie był testowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropek Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 12:25 Już pisałem, że z Kielc pojechał do Krakowa, Warszawa też wyrażała chęć testów. Nie napisałem, że znam wyniki testów z Warszawy, tylko że jest test i ma być testowany w różnych miastach, m.in. Warszawie. Jeśli nie macie nic ciekawego do dodania w temacie, to chociaż nie bijcie piany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 13:05 adio przestań bić bez sensu piane. Wygląda bardzo podobnie do solarisa czy innych zachodnich autobusów. Wykończenie i w solarisach budzi czasem niesmak. Zastanów sie co piszesz. P.S Wiekszosc z Was nie jedzi autobusami tylko swoimi autami a sadzi sie jakby to oni kupowali te autobusy. Troche pokory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adio Re: sami znawcy tutaj... :/ IP: 82.139.38.* 27.11.07, 18:59 Pokory? To nie maluch za 1,500 zł żeby kupić od tak? Tylko autobus. To nie będzie jeździć 2 lata tylko ma jeździć przynajmniej 15. Więc jak kupować to porządnie a nie badziew który ledwo co jest poskładany do kupy brak mu servisu w Polsce. Poza tym pokaż mi Solarisa gdzie wykończenie wnętrza budzi wątpliwości? Nawet Jelcz (który jest uważany za niechluje) bije z wykończeniem tego LAZa na mile... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 16:35 cyrylicy nie znacie ? ŁAZ a nie LAZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tymek Ukrainskie? IP: *.wro.vectranet.pl 23.11.07, 23:24 No moglo byc gorzej np Bialoruskie... Wspaniale. Wszystkie Polskie miasta kupują normalny tabór a Kielce... LAZ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pucek Expert Latosiński się odezwał IP: *.klc.vectranet.pl 24.11.07, 08:05 ... może jeszcze przepowie pogodę na Nowy Rok. A tak poza tym widziałem wczoraj w akcji ten pojazd stający przed rondem Skrzetle jak próbował zamknąć domknąć drzwi /to ciekawe ile problemów musiało być z merolem/. Ale oczywiście jak mamy kupić stare merole to lepiej nowe Lazy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 08:47 Wandalom nic się nie oprze, kieleckim nawet kamienie się nie oparły. Autobusy ukraińskie będą niszczone ze względów patriotycznych. Kierowcy nie mogą odbiegać swą kulturą (techniczną i osobistą) od środowiska, w którym żyją. Trzeba się z tym pogodzić i czekać kilka pokoleń, albo wyjechać, tylko gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 10:24 Nie widziałem tego autobusu więc nie komentuje. Niemcy jeżdżą na autobusach od nas, to może rynek wymusza zakup przez nas autobusów na Ukrainie. Takie czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re;jasiu, jasiu, masz coś z główeczką nieboże... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 10:56 "Będą niszczyć autobusy z powodu patriotyzmu"... raczej z braku patriotyzmu...lokalnego,braku szacunku dla własnego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murator a co z Solarisami? IP: *.tcl127.dsl.pol.co.uk 24.11.07, 11:27 Przeciez Polacy tez robia dobre autobusy Odpowiedz Link Zgłoś
hlk19722 Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em 24.11.07, 11:34 a nie ma jakiś autobusów z Rumunii, Albanii czy innej Turcji?! Taki Mercedes ptzejeździ 10 razy tyle kilometrów co trzy nowe LAZ-y, ale ktoś za to pewnie weźmie pieniądze!!! Sami mówią, że siedzenia wymienią itd., kolejna PARANOJA!!! Że nie ma kogoś kto by się za was wziął i za te wasze głupie pomysły, za które my płacimy. Czemu Lubawski kupił sobie Audi, a nie Wołgę czy Ładę?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emix Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.complex.net.pl 24.11.07, 12:56 Chrzanisz, autobus jak kazdy tego typu pojazd jest montowany z elementów od zachodnich dostawców - osie, silniki, skrzynie biegów, tak samo jest w polskich autobusach, czeskich, ukrainskich. Wszystko swoje to moga miec MAN albo Mercedes. Polskie czy ukrainskie moze byc - rama, poszycie , wnetrze. Moze jednak ktos madry poda model tego autobusu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reeLAZ Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.chello.pl 24.11.07, 13:06 LAZ A183 Tutaj są fotki: picasaweb.google.com/daniel.szymanek/LAZA183WKielcach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.aster.pl 24.11.07, 13:37 No to teraz przynajmmiej wiem jak wygląda ten autobus. Szału nie ma. Z zewnątrza wygląda w porządku, ale w środku pozostawia sporo do życzenia. Widać, że wykończenie zrobione jest "po kosztach" - siedzenia obite tworzywem dermopodobnym, całość wyłożona tandetnym plastykiem, jakieś krzywizny i niedoróbki. Rozumiem, że argumentem za kupnem LAAZów jest cena, ale skoro MPK chce poprawiać wnętrze tych autobusów (dodatkowe koszty) to ja już nie wiem po co je w ogóle kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fazy Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 24.11.07, 14:13 Ja bym nie ryzykował jednak z tym autobusem. Ze zdjęć widać że nie do końca sa one dobrze zrobione. Oby nie okazało sie że koszty serwisu będą w sumie dużo wyższe niż zakup lepszych a drozszych autobusów, np. Solarisów, MANów czy innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: 212.160.196.* 24.11.07, 14:23 a na co wy liczycie jak tam rządzą oszołomy ze związków zawodowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 17:12 Dobrze, że nie chrabąszcz czy zwierzchowski bo oni już załatwili ten zakład , grunty na pakoszu i 18 autobusów typu MAN najpierw kupiono je po astronomicznych cenach i bez ABS a teraz okazuje się , że są nie potrzebne bo ZTM nie dopuści ich do ruchu, a panowie wiedząc o tym jeszcze szybko je remontowali , tak to wszystko skomplikowane , że " nasza" prokuratura do obecnej chwili chroni tych panów. A ty pasażer czasami nie jesteś jeden z nich z tych co tylko okradać pracowników potrafią, darmozjadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pok Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 14:37 ... a nie mozna bylo kupic polskich Solarisow i wesprzec polska gospodarke. We Francji czy Niemczech wlasni taki gospodarczy patriotyzm jest bardzo czesty a nie tylko gadanie o tym jak to sie kocha Polske i licytowanie kto bardziej (jak to robil np ostatni premier) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.ds3.agh.edu.pl 24.11.07, 18:46 Zaraz zaraz, a przypadkiem Veolia nie zapowiadała, że będzie chciała kupować Mercedesy, które akurat w Polsce nie są produkowane, tylko np. m.in. w Turcji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: He he he Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 15:24 Biedny to kupuje porządne rzeczy. Jak tanie, to rok będzie kupa złomu, co " gnitsa nie łamiotsa". CO to znaczy że w MPK wolą coś tam tanieg? A Pan Lubafwki to wolał AUDI A8 dla siebie. JESTEM PEWIEN ŻE KLUBAFSKI KUPI AUDI A-8 100 SZT. BO TO TEŻ PIĘKNIE UZASADNI DLA MPK.W TYM JEST DOBRY. TYLKO. Odpowiedz Link Zgłoś
hlk19722 Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em 24.11.07, 19:07 emix nie chrzanię tylko jak jesteś taki fachowiec to kup sobi samochód w vzęściach i daj tym ze wschodu żeby Ci go złożyli, chciałbyś? Ja na przykład nie, bo nie jestem desperat. Zobacz zdjęcia i teraz sie wypowiedz. Dla mnie to porażka i jak kupia te złomy, to nic innego, jak przekręt. Ja np. wolę 3-letniego Mercedesa, niz np. nowe Renault, ale to moje zdanie, a tym złomom nie daję dłużej niż 2 lata i to z górką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kew Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.stella.net.pl 24.11.07, 19:11 Niech kupują autobusy jakie chcą byli nowe i lepsze niż stare Jelcze. Ale co z niskopodłogowymi przegubami? Już zapomnieli, że obiecywali takie zamiast Ikarusów. Frapuje mnie jeszcze jedna kwestia, to szpecące kartony z numerami linii, mogliby pójść do przodu i cyfrowe wyświetlacze. Odpowiedz Link Zgłoś
gloyv Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em 24.11.07, 19:44 www.busportal.sk/modules.php?name=print&sid=1801 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moskit To swiadczy o jednym-Prywatyzacja!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 19:57 I wtedy odpowiedzialnosc wlasciciela:zysk lub upadek,prawa rynku za wlasne pieniadze.Do tego odpowiednia jakosc uslug,lub zerwanie umowy Konkurencja,otwartosc,zabezpieczenie prawne i finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_inw Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em 24.11.07, 20:02 Lolek, przeciez sam byles przy odbiorze Manow, nie stwierdziles braku ABS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hlk19722 Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.chello.pl 24.11.07, 20:02 już Policja kupiła ARO także powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 24.11.07, 22:25 Będą nowe autobusy i jeszcze źle. Na piechote zapitalac jak nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychu wkrótce szlag trafi te firme IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 22:46 ... łącznie z Panem Latosińskim i jego bandą , tylko szkoda pasażerów i zwykłych pracowników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meskykanin Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 08:00 Kupcie jak Lubafski AudiA8 kombi. W końcu to nie wasze pieniądze, to można. Prezydent wstawi wam kaplicę w MPK i kapliczki w autobusach za tą akcję zapłaconych z n a s z y c h p i e n i ę d z y ochraniarzy na kierowców z MPK. Nic to nie kosztuje. Kupcie jescze prezesowi Maybacha, nic to ne kosztuje. Kacyk ma wszystko i olewa nas. Teraz podbija się wieśniakom z Kielc bębenek z lotniskiem żeby wszystko inne zamieść pod dywan. A wieśniaki to kupią bo są... Masy wieśiaków łatwo sie kupi za cukierka Obice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 20:11 ja pierd... Nic nie pasuje. Kupta se rowery i na nich jezdzijcie. Autobus to autobus. Mercedesy robia w Turcji i te sa ok a te be. Co za ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realnie Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 20:09 test auta w 3 dni smieszne i chore Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikielczanin Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: 212.160.196.* 26.11.07, 13:41 te oszołomy ze związków zawodowych na czele z latosińskim są w stanie przeprowadzić test i wybrać najlepszy samochód oni się na wszystkim znają ,to są dupki niewykształcone bo im się do szkoły nie chciało chodzić ,oni mają byc kierownikami i to wszystko bo nic więcej nie potrafią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 14:15 ty oświecony draniu podpisz się to zobaczymy jakie masz wykształcenie i co potrafisz - pewnie tylko kłamać i okradać innych. Oświecony cwaniaku bez nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: 80.91.175.* 26.11.07, 15:40 City-LAZ juz ponad 2 lata w ekspluatacje w Kijowe - wszystko OK... (W ogule 160 autobusow City + 120 trolejbusow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 14:45 Jak was słucham to uszy puchną szczegulnie od tego fachowca od autobusów. Człowieku LAZ nie ma homologacji jeśli wiesz co to znaczy ale pewnie to bariere pokonają,to cofajmy się w rozwoju niskopodłogowy bez przyklęku będziemy wskakiwać jak po stopniach.Jak byś byl na targach w kielcach to nie oceniał byś autobusu który nigdzie nie jeździ po trzydniowych testach z problemami a kto ci go będzie serwisował fachowcu.A w innej sprawie ciekawe czy Pan Latosiński tez wykupił udziały za swoje czy tylko bedzie związkował. Prezes od ogrzewania nie powinien się wypowiadać o autobusie marnej jakości bo dzis taniej a jutro nic i drożej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: 80.91.175.* 26.11.07, 15:45 LAZ ma homologacje nawet dla niemcow... Jezeli oni zaprezentowali autobus w Polscie - mysle ze LAZ wie co robi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prokurator Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 19:32 Jaki jest naprawdę LAZ , okaze się... czy zakup był podejmowany uczciwie i ODPOWIEDZIALNIE, będzie wynikalo już z zawartej umowy: Kto i czym będzie odpowiadał przed sądem za ewentualnego"knota". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur w Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em IP: *.elartnet.pl 26.11.07, 19:04 Potwierdzam. To widać, bo te same autobusy w różnych miastach w Polsce przeżywają tyle, ile im mechanicy pozwolą. Różnice między busami nadal są duże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikibic Związkowy ratownik !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 15:10 Fachowiec z nadania "S" , przybył z Zamościa i wykopał ze stołka specjalsitę - energetyka Wołodźke z Połańca, później kręcił sie po róznych firemkach, a trafił jako ratownik do MPK.I teraz wybrał autobus, który ma zbawic spółkę.Muszę wierzyć,że pracownicy MPK zaufali facetowi, bo to,że dogadał się z szefem związkowym, to nic, to lipa, niejednego juz czolowy związkowiec spławił z firmy... Wątpliwości mam po tym , jak nowy prezes dogadał się ze starym sprzed lat, obecnie dyr. w MZT, i dobre autobusy 2 - drzwiowe sprzedają a kupują szajs , nieznany i nie sprawdzony !!A dwudrzwiowe autobusy jeżdżą w Krakowe, Warszawie, Poznaniu, tylko nie w Kielocach . I to są urzędnicy Lubawskiego ! Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_inw Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em 27.11.07, 15:46 Do Krakowa pojechal i juz raczej nigdy nie wroci: "W Krakowie przez pewną chwilę niektórzy mieli pomysły, by zakupić tego typu autobusy jako "jednorazowe". Bardziej opłaca się bowiem skasować taki pojazd po sześciu latach eksploatacji i kupić nowy. Niestety, autobus mimo dość ładnego wyglądu i wyposażenia w zachodnie części, w środku ujawnia swój prawdziwy obraz. Rażą źle złożone elementy. Jeden z oglądających pojazd w Krakowie stwierdził nawet, że jest on "zmontowany gorzej niż Jelcz". Lepiej nie wnikać więc, jak złożone zostały zachodnie elementy chociażby układu napędowego. Inną wadą jest zupełny brak stosowania w konstrukcji elementów ze stali nierdzewnej, co obecnie nawet w Jelczu jest nie do pomyślenia." www.psmkms.krakow.pl/wiesci.htm#8 Odpowiedz Link Zgłoś
haxman Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em 27.11.07, 19:10 Dobrze, że kupią tylko kilka, bo jak się sparzą na tych LAZach to przy następnej wymianie wezmą MANy albo Solarisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Laz nie ma wentylacji!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 20:22 Cztery uchylne okna i brak wentylacji w dachu to faktyczny brak wentylacji. Ukraino, Ukkraino... kudy Tobie do Europy sieroto... Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_inw Re: Mercedes przegrał wyścig z LAZ-em 28.11.07, 00:21 Przeciez na zdjeciach doskonale widac fatalne wykonczenia wnetrza, niedkoladne laczniki, slowej wielki burdel. Jesli nasi mechanicy maja sie glowkowac nad naprawa tego czegos to ja dziekuje, z ich rak wyszlo juz wiele zle, np. tabliczki do mana, bo nie potrafia przeprogramowac wysiwetlacza innego niz z RG Mielec. Odpowiedz Link Zgłoś