Dodaj do ulubionych

Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska

IP: *.klc.vectranet.pl 05.12.07, 23:36
To ile już forsy poszło w obickie piachy?
Obserwuj wątek
    • Gość: kita Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 05.12.07, 23:56
      Nie zawracaj sobie tym głowy. Ani to twoja forsa, ani twoich dzieci.
      Wiedz tylko, że do 7 pokolenia tyle nie zarobicie.... i dobrze. A
      lotnisko i tak będzie i powinieneś się cieszyć, może robote
      bagażowego złapiesz.
      • Gość: waldek Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.rollfix.pl 06.12.07, 07:19
        Pajac !
      • Gość: ala Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.klc.vectranet.pl 06.12.07, 08:52
        Moja owszem - z haraczu jaki płacę od lat "solidarnemu, opiekuńczemu
        państwu", którego przedstawiciele najwidoczniej mają zwykłych
        obywateli i ich prawdziwe potrzeby w miejscu, gdzie słońce nie
        dociera.

widzę, że jak się lata z wycieczką magisracką to nawet bagażowego
        przydzielają - kurczę, a ja całe życie latam za swoje i muszę sama
        wszystko nosić (jak normalny podróżny a nie urzędniczyna na
        wycieczce "poznawczej", "byznesowej" czy, jak to się tam u was zwie)

żadna praca nie hańbi, lepiej być bagażowym niż przydup-asem.
        • Gość: / Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 10:29
          a juz urzednikienm magistrackim - to graniczy z ...słów brak po prostu
      • Gość: pinio To moje zmarnowane pieniądze są w Obicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 09:22
        Każdy z nas płaci podatki, miejska kasa jest kasą wszystkich mieszkańców!
        • Gość: gert ale Wojtuś traktuje te pieniądze jak swoje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 09:26
          Wojtuś traktuje nasze pieniądze miejskie jak swoje i wydaje jak
          swoje. Do tego typa nie dociera, że kasa miejska nie jest jego
          prywatna własnością.
          • Gość: misza Re: ale Wojtuś traktuje te pieniądze jak swoje IP: 195.205.41.* 06.12.07, 12:17
            To co ma robić według Ciebie? Rozdać biednym? Wydać na socjal? Nie
            jestem jego fanem ale cos próbuje w tym zapziałem mieście ruszyć. W
            raz z rozwojem Targów Kielce przydałoby sie lotnisko. Tyle.
          • Gość: obiektywny Re: ale Wojtuś traktuje te pieniądze jak swoje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 15:12
            a pewnie według ciebie najlepiej byłoby te nasze kielce zaorać?masz 5-7 lat i
            nic nie rozumiesz lub jestes po 80 i nic ci juz nie jest potrzebne.a moze nie
            jesteś kielczaninem.?
            • Gość: moher ile kosztowały wybryki lotniskowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:09
              Ile kosztowały wybraki lotniskowe w Kielcach;

- 1 , 3 mln zł brytyjczykom za opracowanie planów rozwoju transportu
              lotniczego w regionie, w kraju i w UE.Po tym opopracowaniu miała
              zawalić sie polityka transportowa UE, a tu zawaliły się Obice,, Ten
              papier bez akceptacji Urzędu Lotnictwa Cywilnego jest makulaturą za
              1, 3 mln zł/
              - 2 opracowania kolejarzy z Warszawy, którzy w przeciwnieństwie do
              brytyjczyków nie mogli znaleźć odpowiedniej liczby pasażerów, bowiem
              opierali się na kalkulacjach powstałych w Urzędzie Wojewódzkim i
              ULC.Każde z tycyh opracowań to prawdopodobnie po 500 tys. zł czyli
              milion.
              - 5 projektów firmy warszawskiej, która rysowała jak chciała
              lotniska w kieleckim, bo nikt nie był w stanie powiedzieć o jakie
              lotnisko chodzi i jaką kategorię.Wyrysowała 4 projekty dla Masłowa,
              w tym jeden jako ,,wariant 3 a " został zaakceptowany decyzja
              marszałka województwa do realizacji, ale Wojtuś osobiscie go
              zdyskwalifikował.Potem rysowali teren pod pod lotnisko w Piekoszowie
              i Obicach i każdy taki projekt to co najmniej 800 tys. czyli 4 mln.
              - teraz należy dodać koszty wyjazdów do Brukseli kilku delegacji,
              aby wykłócić się o Obice, a każdy taki wyjazd na głowę to 20 tys.
              - koszty szkolenia personelu magistrackiego na licznych
              konferencjach m.in w Warszawie w sprawie zadań portów lotniczych
              w związku z Euro 2012.
              - 3 mln zł uchwalone przez Sejm na rok 2006 na lotnisko w Kielcach,
              które przepadły, dlatego, że wojewoda nie wiedział, że lotnisko ma w
              Masłowie, przekazał kasę na Obice i jak sie dowiedział, że jest to
              inwestycja NIELEGALNA odebrał Wojtusiowi i zwrócił do Skarbu Państwa.
              - koszty histerycznej kampanii środków masowego przekazu i koszty
              wycieczkowego wyjazdu do Brukseli. A na sam pas startowy w Maslowie
              i jego wydłużenie do `1700 m potrzeba ok. 6 mln.Morał z tego taki,
              że od roku 2003, kiedy powstała Spółka Lotnisko Kielce odsunieto
              Wojtusia od wpływu na decyzje mielibyśmy europejski lokalny port
              lotniczy, z którego samoloty kategorii STOL/ najwiekszy BaE 146/ 300
              dla 102 pasażerów/ już dawnoby latały. A tak nam Wojtus sprezentował
              na Mikołaja gó.. i to wszystkim mieszkańcom ambitnego regionu.
            • Gość: ala Re: ale Wojtuś traktuje te pieniądze jak swoje IP: *.klc.vectranet.pl 06.12.07, 16:10
              Mnie, jako dorosłej kielczance potrzeba: dobrych dróg i/lub sprawnej
              komunikacji miejskiej, żeby dojechać do pracy; obiektów sportowych
              ogólnodostępnych, żeby wypocząć aktywnie po pracy, z rodziną (stadion
              i hala tego nie oferują); wyraźnych działań skierowanych w stronę
              poważnych inwestorów, którzy będą chcieli to otworzyć swoje firmy i
              zatrudnić lokalnych pracowników; nie potrzeba mi rzeźb tworzonych
              przez "nadwornego" artystę magisrackiego, partactwa, wyprzedawania
              naszych wspólnych lokali bez przetargów, gruszek na wierzbie itd.
              • Gość: lubo Re: ale Wojtuś traktuje te pieniądze jak swoje IP: 193.59.76.* 06.12.07, 17:26
                a ja myślę Alu, że brakuje Tobie myślenia ekonomicznego i
                przyszłosciowego. Z Twoich podatków można co jedynie zarówke w kiblu
                lotniska zakupić... wiec już nie rozdzielaj tak miejskich pieniedzy
                • Gość: ala Re: ale Wojtuś traktuje te pieniądze jak swoje IP: *.klc.vectranet.pl 06.12.07, 21:16
                  A ja myślę, że tobie brakuje kultury; myślę, że z moich podatków
                  można kupić znacznie więcej i jescze zasponsorować takiemu
                  prostakowi, jak ty urzędniczą wycieczkę zagraniczną do Brukseli.

Myślenie ekonomiczne - to jakiś naowy termin ukuty w magisracie?
                  Nawet nie byliście w stanie uczciwie przedstawić wyliczeń
                  dotyczących opłacalności (a raczej braku opłacalności) wydumanego
                  lotniska, więc nie pisz o ekonomii.

Myślenie przyszłościowe - też ciekawe sformułowanie; o przyszłości
                  właśnie myślę cały czas - i to nie tylko swojej (jak "szczęśiwi
                  posiadacze" obickich piachów, które teraz stracą na wartości) ale
                  naszego regionu. I jakoś drenowanie kasy miejskiej, rezygnacja ze
                  znacznie bardziej potrzebnych inwestycji i wieczne dopłacanie do
                  nierentownego "lotniska" nie napawa mnie optymizmem.
              • psycholognistykutas Re: ale Wojtuś traktuje te pieniądze jak swoje 07.12.07, 11:36
                "...poważnych inwestorów, którzy będą chcieli to otworzyć swoje firmy i zatrudnić lokalnych pracowników..."

A co to wg Ciebie znaczy "poważny inwestor"? Pytam, bo słyszałem, że ci najpoważniejsi, w kategoriach obiektywnych ujmując, lubią jednak samolotem na miejsce inwestycji przylecieć. No tacy kapryśni są i rozpasani wyobraź sobie.
                A gdzie głosy, że tu panie dzieci głodne i dać żryć im trza i tak w ogóle wziąć się wszyscy razem do dobrej roboty, a nie bujać w obłokach?
                • Gość: ala Re: ale Wojtuś traktuje te pieniądze jak swoje IP: *.klc.vectranet.pl 07.12.07, 13:40
                  "poważny" to znaczy taki, który będzie inwestował w firmę i po
                  pierwszych 3 latach preferecyjnego traktowania i "zajechania maszyn"
                  nie zwinie żagli zostawiając kilkuset pracowników na bruku.
                  • psycholognistykutas Re: ale Wojtuś traktuje te pieniądze jak swoje 07.12.07, 14:01
                    Aha, rozumiem. Takiemu od "zajeżdżania maszyn" kupionych wraz z jakimś państwowym umarlakiem rzeczywiście lotnisko niepotrzebne. Rozumiem, że inwestora, który postawi fabrykę od podstaw, nie będzie mu się opłacało niszczyć własnego mienia, a inwestycje będą dla niego naturalną konsekwencją, nie wypatrujesz? To jest właśnie ta róźnica horyzontów. Stadion Kielce Lubawskiego kontra kładka nad Źródłową Stępnia.
                    • Gość: ala Re: ale Wojtuś traktuje te pieniądze jak swoje IP: *.klc.vectranet.pl 07.12.07, 14:31
                      Najpierw trzeba przygotować tereny pod te inwestycje, ustalić jasny
                      plan zagospodarowania przestrzennego, podjąć uchwały czego
                      przedsiębiorcy mogliby spodziewać się w naszym mieście, aby zachęciło
                      ich to do otwierania firm właśnie u nas; obice nie rozwiążą tych
                      kwestii.
                      Na temat stadionu - chybionej, niewykończonej, rzadko wykorzystywanej,
                      ale za to wiecznie poprawianej budowli - nie będę się rozwlekać, bo to
                      nie to forum.
    • Gość: e=mc^2 Remontować kolej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 00:15
      Do Krakowa i Katowic można w nieco ponad godzinę, do Warszawy w dwie.
      • Gość: sędzia Sr Re: Remontować kolej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 00:58
        No i zmarnowali tyle kasy a przecież mogli alternatywnie dać budowę
        tramwaju Unia by go klepnęła w 100% z dofinansowaniem 85%.Czy ktoś w
        tych Kielcach zacznie kiedyś myśleć?Ktoś powinien za to podać się do
        dymisji.
        • Gość: ziew Re: Remontować kolej ! IP: 80.48.137.* 06.12.07, 05:15
          "No i zmarnowali tyle kasy a przecież mogli alternatywnie dać budowę
          > tramwaju Unia by go klepnęła w 100% z dofinansowaniem 85%.........

nie wspominajac o bezkolizyjnych drogach rowerowych w miescie, zeby sobie w droge nie wchodzic ...ziew
      • Gość: sąsiad Re: Remontować kolej ! IP: *.32.radom.pilicka.pl 06.12.07, 06:41
        Do Warszawy w dwie, a do Radomia 40 minut a tam lotnisko już jest
        tylko trzeba go udostępnić doruchu cywilnego (działania w tym
        kierunku są mocno zaawansowane)
        • Gość: CK Re: Remontować kolej ! IP: *.klc.vectranet.pl 06.12.07, 10:07
          sram na lotnisko w radomiu, wole sie tluc tak jak do robie do tej
          pory 2.5 godziny do pyrzowic!
      • Gość: Gosc Re: Remontować kolej ! IP: 194.181.128.* 06.12.07, 15:32
        Niestety do Krakowa na lotnisko (nie wynajmując taksówki, ani nie
        szukając kogoś kto podwiezie)realny czas podróży to min 2. godz, do
        Katowic 3 a Warszawy poza sezonem, w którym jeździ ekspres ok 4.
        Rozwiązaniem byłyby szybkie połączenia kolejowe z przesiadką na
        Okęcie, Pyrzowice czy Balice, ale takich rozwiązań PKP nie planuje,
        bo główny ruch pn-płd. i tak idzie omijając Kielce przez CMK. Remont
        torowisk ograniczający się do granic województwa nie przyniesie
        zakładanych rezultatów no chyba, że na odcinku Kielce-Włoszczowa dla
        tych 2 pociągów dziennie:>. Lotnisko jest jednak potrzebne może nie
        takie duże jak zakładano, ale jednak. Ktoś rozsądny powinien
        przemysleć jeszcze raz czy nie da się wydłużyć pasa w Masłowie, tak
        żeby można było latać w promieniu ok. 1800-2000km.
    • lotto_1 Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska 06.12.07, 00:56
      Mądrość zwyciężyła. A władze niech oddadzą społeczne pieniądze.
      • Gość: nielot Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.chello.pl 06.12.07, 07:08
        Proszę rozliczyć pieniądze wydane na lotnisko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Są to nasze społeczne zbiórki tzn.podatki.Chcę wiedzieć dlaczego są tak żle inwestowane.A co z powołaną spółką?
        • politologkielecki Lubawski musi odejść!!!!! 06.12.07, 08:15
          Miej odrobine honoru i ustąp!!!! A jeszcze oddaj chociaz naszą kase którą
          utopiłeś w swoich chorych wizjach. Bo nerwów kielczan stojących od lat w
          korkach nikt juz nam nie zwróci.
          • Gość: kielczanin 74 Re: Lubawski musi odejść!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 13:17
            Ma odejść ? dlaczego ?? bo chciał dobrze dla regionu ?
            najpier stuknij się w łepetynę a potem pomyśl.. z dochodów z
            lotniska i z inwetycji w regionie a więc z podatków mielibyśmy
            zrobione wszystkie drogi jak trzeba.
            • pkrehbiel Co za różnica, co on chciał? 16.12.07, 23:47
              Wpakował kasę w nieprzemyślany i nierentowny projekt. Naszą, miejską kasę.

Rzeczywistość jego wizje zweryfikowała, teraz czas ponieść konsekwencje. Zamiast
              tramwaju, dobrych ścieżek rowerowych czy np. nowych terenów rekreacyjnych mamy
              trochę bezużytecznego papieru.

Za coś takiego honorowy człowiek powinien zrezygnować.
            • Gość: scyzoryk Re: Lubawski musi odejść!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 22:08
              Łatwo być wizjonerem,....szczególnie za społeczne pieniądze. Sprawna
              komunikacja przez miasto zrobiłaby więcej dla regionu niż lotnisko.
              Tak to jest w Europie, że najpierw trzeba mieć do czego przylecieć
              lub przyjechać, jak również wybudowanie stadionu nie jest gwarancja
              sukcesu drużyny piłkarskiej i co za tym zysków z imprez.
        • Gość: dede Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: 193.59.76.* 06.12.07, 17:29
          Ile dałeś do miejskiej kasy? 1000 zł rocznie? A krzyczysz jakbys z 2
          mln położył ... smiac mi sie chce z takich prostaczkow co to im sie
          tak demokracja odbiła, ze myśla iz każdy z nich samodzielnie możne
          zarządzać miejską kasą...
          • Gość: ala Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.klc.vectranet.pl 07.12.07, 22:30
            Dla wielu mieszkanców naszego województwa 1000 zł to więcej niż mają
            na miesięczne utrzymanie rodziny - ich też będziesz poniżał i ubliżał
            im od "prostaczków"?
      • Gość: Martini Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.chello.pl 06.12.07, 22:49
        Ileż ja się tu męczyłem, żeby przekonać mieszkańców do rezygnacji z tego lotniska. Kocham nasze miasto i nie pozwolę, żeby tak głupio (i drogo) je zażynać. A propos, argumenty KE pokrywają się z moimi w 90% i wcale nie trzeba było wydawać ponad mln złotych, żeby się przekonać o potrzebie, a w zasadzie braku potrzeby budowania tego lotniska... Ale jak już prezydent musiał zacząć, to uważam że zrobił to w naganny sposób, w ogóle nie przygotowany i bez uwzględnienia sił na zamiary. Powołajmy komisję śledczą do zbadania tego projektu:))
        • Gość: Rafal Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.klc.vectranet.pl 07.12.07, 08:50
          nigdy nie miales do czynienia z wyjzdem dalej niz za sobkow to sie
          nie odzywaj, nie wiesz jaki to problem za kazdym razem jezdzic do
          pyrzowic 2.5 a nawet 3 godziny po to zeby zdazyc na lot o 5:50 rano,
          nawet sobie nie wyobrazasz ile to kasy kosztuje jak sie jedzie
          taryfa, albo nawet jak ktos cie zawozi-przeciez nie nasikasz komus
          do baku, trzeba kupic paliwo, takze myslalem ze jest nadzieja na to
          zeby chociaz w przyszlosci moze niedalekiej uniknac tego a tu lipa a
          wiekszosc z was sie cieszy a ja mysle ze ci co sie tak ciesza to sa
          stare dziadki co chca zeby zostalo tak jak jest i co najwyzej
          unowoczesnic kolej no bo wlasnie tym sie najczesciej jezdzilo za
          komuny za granice!
          • Gość: ala ustal sobie nick rafale z ck IP: *.klc.vectranet.pl 07.12.07, 13:48
            i może chociaż trochę uczciwości w twoich licznych wypowiedziach na
            tym forum się znajdzie, bo kultury nie da się doszukać ani krzty.
          • Gość: Martini Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.klc.vectranet.pl 07.12.07, 21:58
            W nocy do Pyrzowic to się jedzie niecałe 2 godziny. Wiem, bo
            zdarzało mi się jechać na poranny samolot Lufy. Niestety nawet gdyby
            lotnisko w Obicach było godziny odlotów byłyby bardzo mało
            atrakcyjne (nie wspominając, że tylko praktycznie do Londynu można
            byłoby się dostać). Nikt rozsądny nie poświęci dobrego slotu na
            Kielce. Będąc przeciw lotnisku, nie myślałem o sobie, choć
            faktycznie nie korzystałbym zbyt wiele. Po pierwsze latam zwykle
            tradycyjnymi liniami (w Obicach bez szans na pojawienie się), a
            tanimi latam w innych kierunkach, niż Londyn (te kierunki też są bez
            szans na operacje z Kielc).
    • Gość: AR 737 IP: *.aspro.pl 06.12.07, 08:10
      Do p. redaktor: Tanie lotnicze korzystają właśnie z B737. Do lotów
      za ocean uzywane są inne, większe samoloty.
      • Gość: Martini Re: 737 IP: *.chello.pl 06.12.07, 22:39
        Myślę, że to była oczywista pomyłka. To tylko jedna cyferka w środku nie zgadza się:)
    • student.kielce.pl Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska 06.12.07, 08:16
      Jak nie to nie. Obejdzie się bez ich kasy i łaski.

Zatem zbudujmy drogi za unijną kasę, a lotnisko z prywatnych środków.

W 2035 roku to już Unii Europejskiej może nie być, a oni się w prognozy bawią.
      • Gość: ja Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 08:41
        No nieźle. Szybka kolej z Warszawy tylko do Radomia, ekspresowa do Krakowa w
        2020, niedlugo żeby sie do Kielc dostać trzeba się będzie teleportować
    • Gość: xyz Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: 80.51.251.* 06.12.07, 08:49
      Ile trzeba jeszcze wydać pieniedzy na chore ambicje? Ten projekt od
      początku był nierealny. Ale jak się ktoś uprze i ma władzę to kto go
      powstrzyma? Sądzę, że ta decyzja jeszcze nie zatrzyma tych ambicji...
    • Gość: yoss Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.aster.net.pl 06.12.07, 09:18
      Spokojnie lotnisko powstanie, przecież pomysłodawcy, ich rodziny i znajomi już
      wykupili ziemie pod Obice. Lotnisko musi powstać, bo przecież muszą zarobić,
      ktoś za ciężkie pieniądze musi od nich tę ziemie odkupić.
    • andre92 Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska 06.12.07, 09:25
      zbudowalismy stadion zbuduiemy i lotnisko bez ich pieniedzy dla nas i naszych dzieci tak dalej panie Lubawski i wszyscy ktorym zalerzy narozwju regionu.Obronilismy wojewoctwo,zbudujemy i lotnisko.
      • Gość: kwik totalny wyznwca guru magistrackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 09:28
        Tylko totalny wyznaca guru magfgistrackiego z zawieszonym na
        zawiasach rozumie może tak sądzic.
      • Gość: ala Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.klc.vectranet.pl 06.12.07, 09:30
        chłopczyku, ty na razie do podstawówki i ortografii, a nie do
        polityki.
        • andre92 Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska 06.12.07, 09:54
          ala a ty do szkoly i napisz skad jestes ze wiesz co jest nailepsze dla naszego regionu
          • Gość: ala Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.klc.vectranet.pl 06.12.07, 10:06
            A ja jestem z naszego regionu właśnie - a nie z magisratu mój ty
            "wojewócki" dyskutancie. Mam nadzieję, iż na rozwoju regionu "zalerzy"
            ci bardziej niż na edukacji, bo jeśli nie, to widzę ją w czarnych
            barwach.
            • Gość: CK Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.klc.vectranet.pl 07.12.07, 08:52
              to duzo tlumaczy ze jestes z regionu a nie z Kielc, ostrowianko,
              starachowicznko czy jeszcze jakos tam wiesniaczko, nara
              • Gość: ala Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.klc.vectranet.pl 07.12.07, 13:44
                No cóż, jestem z naszego regionu - to Kielc, w których się urodziłam i
                mieszkam, nie wyklucza. Nie znaczy to, że ludzi, którzy mieszkają poza
                miastem muszę od razu wyzywać - ty najwidoczniej w ten sposób leczysz
                swoje kompleksy.
    • Gość: Projektant Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: 81.219.212.* 06.12.07, 09:39
      Lotnisko padło. Drobiazg. Proponuję dalej do przodu. Powołać
      spólkę ""Kosmodrom Kielce w Obicach" Zawsze parę etatów się złapie.
      W mediach będzie o czym gawędzić. Najbliższa kampania wyborcza
      pozwoli różnym "konceptualistom" pokazyweać na czym polega
      patriotyzm: kto za kosmodromem - patriota, kto przeciwko - wróg,
      matoł ,Zyd, cyklista itd. No, napewno nie reprezentat jakich kolwiek
      wartości patriotycznych. Tak trzymaC i zamówić u Pana Książka
      kolejne oratorium np. KOSMICZNE. Nie mylić propozycji z kosmiczną
      bzdurą.
    • Gość: lon Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.complex.net.pl 06.12.07, 10:01
      całe szczęście, że są ludzie w Kielcach którzy mają pomysły i
      wiedzą jak je realizować. Popieram prezydenta, lotnisko trzeba
      zbudować bo niedługo nikt do na już nie będzie przyjeżdżał a cały
      biznes przeniesie się do Warszawy (teraz kolej na NOMI). Nie nalezy
      się oglądać na prostaków, niech sobie piszą to są ludzie bez
      pojęcia
    • Gość: PolakKielczanin Nie będzie nam Tusk i Hubner pluła w twarz. IP: *.kolornet.pl 06.12.07, 10:15
      Witam Polaków

Jestem zdumiony skąd tyle nienawiści do naszego kraju????

Tusk będziesz się starał za trzy lata, o fotel prezydencki ale my Polacy tak
      samo cię potraktujemy jak ty Polaków : za studia płatne, Expo 2012 Wrocław,
      Lotnisko Kielce - Obice , obwodnica w Augustowie. za wyeliminowanie Krakowa z
      Euro 2012 itp.

Hubner wybij sobie z głowy referendum w sprawię Konstytucji Europejskiej, my
      Polacy będziemy glosować jak: Francja i Holandia.

Ps.
      Szanowny Panie Prezydencie Lubawski, proszę o jak najszybsze wypuszczenie akcji
      na inwestycję budowy lotniska oraz prawnie przygotować - Organizacje pożytku
      publicznego, na który rzecz każdy obywatel może przekazać 1 % swojego podatku.

Polak Kielczanin - Jan Kotyniewicz
      • Gość: A Bez urazy - bo popieram pomysl lotniska w Obicach, IP: *.chello.pl 06.12.07, 10:35
        ale uwazam, ze troszke sie zapedzasz w swoich opiniach...Tusk i Expo?
        Juz predzej kwestia Obic - choc to tez nie bardzo.
        Chyba skonczyly sie u nas czasy odpowiedzialnosci zbiorowej...
        Zalosne sa niektore teksty, np zarty o Kosmodromie czy tez porcie
        morskim (dziwne, ze jeszcze nie padly) to naprawde szalenie
        konstruktywne...
        Moim zdaniem budowa lotniska NIE WYKLUCZA budowy szybkiej kolei czy
        tez drog...
        Zgodnie z moja wiedza nie mamy nawet w planach posiadania w
        przyszlosci autostrady w poblizu (najblizsza w okolicach Lodzi czy
        Krakowa). Kwestie kolejowe...modernizacja torow w okolicach Kielc
        jest wogole ujeta w jakis planach?
        Nie oszukujmy sie...wszyscy maja nas w d***e ...a jeszcze bardziej
        ich irytuje to, ze cos sie u nas robi....to taka
        natura "polaczkowa"...jak komus cos idzie..to najlepiej mu
        przysrac... no a na pewno nie pomoc...
        Jesli zas chodzi o wizje Lubawskiego - nie wszystko co wymysla mi
        sie podoba, z wieloma pogladami sie nie zgadzam, ale...ciesze sie,
        ze Naszym Miastem zarzadza ktos z wizja...a nie urzednik, ktory
        pojawia sie w magistracie, by odsiedziec swoje.
        Mam nadzieje, ze bede latac z Obic :)
      • Gość: mgr Człowieku, nie wydurniaj sie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 13:22
        Nie pierwszy raz na forum wygaduje takie farmazony !To jest
        obrażanie ludzi ! W imie czego, faktów i zasad ekonomii i współzycia
        społecznego ?? Idiotyzm !
    • Gość: Jodla Opole tak- Kielce nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 10:21
      Doskonale widać kierunek niemiecki a podobno Heubner byla rekomendowana przez
      rząd najasniejszej.
      • Gość: Kielczanin 74 Re: Opole tak- Kielce nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 13:19
        a może to pogrom żydów ??? hmmmm nie pomyślałeś (aś) ?
        czy nazwisko Huebner nie brzmi jakoś znajomo ?
        Ja słyszałem, że to jest prawdziwy powód by powiedzieć nam nie ...
    • Gość: Jodła Bruksela = Bogota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 10:28
      Biurokraci z Brukseli chcieliby budować komunizm kolumbijski tylko ropy nie mają
      (pieniążków).
      • Gość: ja Re: Bruksela = Bogota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 10:32
        Kolejna radosna wiadomość - dziś w dzienniku Polska The Times jednym z pięciu
        projektów, który ma największe szanse na wypadnięcie z dofinansowania kosztem
        inwestycji w euro 2012(np. szybki tramwaj we Wroclawiu za 700 mln) jest remont
        trasy kolejowej Warszawa-Kielce. To tak do piewców teorii po co lotnisko skoro
        tyle ich jest wokól
        • Gość: lon Re: Bruksela = Bogota IP: *.complex.net.pl 06.12.07, 10:38
          no właśnie, głosowałem PO ale ciekaw jestem co panowie Miodowicz i
          Wrzałka zrobili w sprawie lotniska i innych ważnych inwestycji dla
          naszego regionu, głownie dróg do Warszawy i Krakowa. Nie od dziś
          wiadomo, że poparcie dla lotniska byłoby im nie na rękę zwłaszcza,
          że Lubawski przed wyborami postąpił bez wyczucia politycznego
          popierając PIS.
        • Gość: jaguś Ekonomia,głupcze! IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.07, 10:50
          Właśnie za budową i modernizacją dróg i linii kolejowych powinni lobbować świętokrzyscy politycy.Tymczasem zmarnowali ponad 2 lata na bajania o lotnisku.Żenujące jest,że 99% polityków będzie popierało nawet najgłupszą inicjatywę,byle się nie wysunąć przed szereg i móc gadać ile to dla województwa (by) zrobili.Wyborcy to uwielbiają.Co do Obic; proszę bardzo,budujcie.Byle nie za publiczne pieniądze.Ekipa Lubawskiego,na którego kiedyś głosowałam kompletnie się skompromitowała.Może kiedy lotnisko już kompletnie polegnie,a będzie zbliżała się kolejna kampania wyborcza rzucicie hasło "linia metra dla Kielc" i zaczniecie snuć opowieści przez kolejne lata,a na końcu ktoś wam udowodni,że to się nie kalkuluje.
      • Gość: jaguś Re: Bruksela = Bogota IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.07, 10:53
        Misiu,a nie o Wenezueli myślałeś? Do szkoły,nadrabiać braki w rozumku! Polatasz później;)
        • Gość: Jodla Re: Bruksela = Bogota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 11:15
          To nie wiesz Hugo Chavez zerwał stosunki dyplomatyczne z Kolumbią a
          Świętokrzyskie z biurokratami z Brukseli.
    • Gość: WN52 Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 10:40
      Mocno ufam że determinacja jaką w ostatnim czasie wykazało
      Społeczeństwo pozwoli trwac w wierze i dokonamy tego bez nam wrogich
      sił ze Port Lotniczy Kielce-Obice zaistnieje na mapie Polski !!!
    • Gość: Jodla Go Kielce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 10:41
      Naprzód Kielce tu Żeromski przewidział szklane domy,tu kwitła myśl techniczna na
      cala Europe -Staszyc .Wybudowaliśmy stadion wybudujemy i lotnisko.
      • Gość: obiektywny Re: Go Kielce IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 06.12.07, 12:04
        Ci którzy wierzą w opłacalność inwestycji, niech przeznaczą własne
        środki na budowę ,a potem będą czerpać korzyści z tego
        przedsięwzięcia. W Kapitaliżmie- to prosty sposób na INTERES
        złoty,który jest w zasięgu ręki dla przedsiębiorczych i odważnych !
        • Gość: romantyk Re:Mohery chca samolotami do ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 12:15
          Nieba.Tak Rydzyk zrobil z mozgow krochmal!!!
          • Gość: świerk Re:Mohery chca samolotami do ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 14:47
            Ale o.Rydzyk będzie miał geoizoterme i to z włókna szklanego ale słucha rad
            polskich naukowców a nie KC z Brukseli
      • Gość: pikus Chciejstwo i głupota ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 13:19
        Mamy stadion, na którym się leje, wiatr hula po trybunach, mamy
        hale , w której zadna impreza sie nie udaje, mamy ulice nowo
        budowane, któe nie usprawniaja ruchu,mamy Sienkiewicza spartolona i
        zeszpeconą, mamy wyremontowane za miliony muzea, do których nikt nie
        chodzi, co bylo do przewidzenia, mamy niby glowne imprezy ( moda,
        oratoria, centrum sztuki, Dni Kielc itd. ) , ktore nic o kielcach
        nie mówią, miasto z nich nic nie ma !Chcecie mieć jeszcze lotnisko
        największe w Europie, z którego nie będa latać samoloty, bo
        z ...kim ?!
    • smooch Propozycja 06.12.07, 12:19
      Drodzy Panstwo,

Skore to lotnisko jest emocjonalnie potrzebne, czemu nie. To tylko pieniadze (i troche zatrucia srodowiska, ale coz).

Proponuje, zeby tubylcy zebrali kase skladkowo, podobnie jak ORP Orzel zostal komunalnie zaplacony skladkami Polakow przed II wojna swiatowa. A jak juz budowac, to z rozmachem. 4000-metrowa droga startowa sie przyda ciezkim transportowym lotom cargo na Boeingach 777, jak i byc moze A380. Czemu nie. Z niskimi oplatami lotniskowymi, moznaby przywabic linie lotnicze jako port przesiadkowy na trasach Europa <-> Azja <-> Australia. No i wybudowac terminale cargo, co z lepszym polaczeniem kolejowym moze sie nawet bardzo oplacic. Tylko pamietajcie o szerokosci pasu - ma byc 60 metrow, i noscnosc na najciezsze maszyny, z pelnym ladunkiem.

Pozdrawiam,
      M.
    • Gość: janus-z333 Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 13:46
      Tak samo pisalem o mozliwosciach finansowania lotniska przez UE.
      Ponawiam opinie,to Gosiewski i nasi wlodarze miasta i wojewodztwa,chcieli za
      zycia wybudowac sobie pomnik.Gosiewskiemu sie nie dziwie,walczyl o zycie i byt
      polityczny,ale ze tak madrych ludzi
      przeciagnal na swoja strone,niezrozumiale.Zajmijcie sie panowie miastem,i z
      wojewodzkiej pipidowki stworzcie miasto z prawdziwego zdarzenia,a wojewodztwo ze
      swoimi walorami krajoznawczymi,uczyncie perle turystyczna.Juz bylo dwoch takich
      co mieli skrasc ksiezyc,wiec wy panowie nie atakujcie slonca motyka.
    • Gość: slawsc Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.jednosc.com.pl 06.12.07, 14:19
      Dobrze kiedyś napisali panowie Zalewski i Mazurek w swoim felietonie
      we Wprost, że w następnych wyborach to Pan Gosiewski (po tyn co
      obecnie wyprawia PO w naszym województwie) zdobędzie 600 tys. głosów
      i będą to wszystkie głosy.
      Gratuluję PO i Pani Hubner - dopieli swego.
      • Gość: anty-W Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 14:53
        HURRA,ale ile kasy za analizy i projekty,które od początku dla
        rozumnych były bajka, sie dorobili "inni" ile się dróg i
        konkretnych,mądrych planów zmarnowało????
        • Gość: Znawca Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: 82.139.172.* 06.12.07, 15:52
          Baradzo dobra decyzja KE.Za ta kase mozna wspomóc miasta goszczace
          druzyny na Euro 2012r. a lotnisko bedzie w Radomiu więc będzie skąd
          latać!Spokojnie decyzja komisja dala duzo plusów choć rozumiem ze
          niektórzy głownie z PiS sa zawiedzeni.Brawo dla PO za nie popieranie
          Obic.
          • Gość: trick Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 06.12.07, 16:01
            Brawo dla Wszystkich Logicznie My?lšcych,bez względu na
            orientacje,nie tylko polityczne,?wiatopoglšdowe ..:)
          • Gość: inwestycjekielce:) Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 17:21
            Uuuuu czlowieku TY chyba w ogole nie wiesz co sie dzieje w tym
            temacie zastanawima sie jak dotarles do tego watku byc moze Twoja
            wypowiedz tez jest przypadkowa.Masz racje lotnisko w Radomiu... ale
            po co przeciez troszke wiecej km i do Krakowa masz blizej moze
            pozwiedzasz troszke co TY na to, ale najlpesze bedzie jak nie
            bedziesz wiedzial w ktora strone ruszyc na lotnisko z Kielc czy na
            (Pn. do Radomia)czy tez na (Pd. do Krakowa)i klops heheh.
            Tak czy inaczej Pozdrawiam.
    • Gość: Vivat Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:46
      Trzeba zacząć myśleć o pełnej niepodległości!!! Tylko Świętokrzyskie
      niezależne od warszawskich wykształciuchów będzie mogło się
      rozwinąć! POparańcy warszawsko-kaszubscy nigdy nie poprą niczego co
      mogłoby sprzyjać rozwojowi narodu kieleckiego.
      • Gość: ... To PO rządzi w Brukseli? Niemożliwe. IP: 64.124.166.* 06.12.07, 18:21
        A może trzeba było zrobić skromniejszy projekt na miarę miasta a nie
        na miarę ambicji Gosiewskiego ?
    • Gość: ... Kielcom potrzbne jest małe lotnisko IP: 64.124.166.* 06.12.07, 18:14
      a oni wysłali projekt na "drugie Okęcie". Nic dziwnego, że się nie
      spodobał. Mocarstwowe ambicje trzeba ograniczyć i zrobić projekt na
      małe lotnisko dla "tanich linii" to się spodoba.
      • Gość: Rafal Re: Kielcom potrzbne jest małe lotnisko IP: *.klc.vectranet.pl 07.12.07, 12:11
        zgadzam sie w 100% lotnisko jest potrzebne i wiem ze ludzie u nas
        beda z niego korzystac ale lotnisko nie zbyt duze, po prostu pod
        tanie linie lotnicze zeby mozna sie bylo dostac bezposrednio z
        jakiegos miejsca w Europie do Kielc i z reszty lotnisk w Polsce,zeby
        byla mozliwosc w ogole dotarcia do swietokrzyskiego bo jak lece z
        Londynu 1h i 30 minut a potem jade z katowic do kielc prawie 3h to
        przeciez wola to o pomste do nieba!!!!!
        • Gość: bartek Nie pieprz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 21:37
          Czym jedzieśz 3 godziny z Pyrzowic, kiedy do tego lotniska z Kielc
          jest fajna droga i tylko 154 km ? Pospieszne pociagi jada teraz tez
          krócej przez Włoszczową !
    • Gość: elemelek Hubner, Rosati, Borowski i inni Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 18:44
      wydmuchali Lubawskiego i innych niedorozwiniętych entuzjastów lotniska.

Za lotniskiem nie przemawiało nic. Pomijam oczywiście tę "ekspertyzę" za 1,3
      miliona złotych, która została zweryfikowana tak, jak na to zasługiwała.
      Kieleckie "elity7" kolejny raz okazały się prymitywnym zaściankiem.

Najśmieszniejsze jest to, że te kieleckie "elity" są entuzjastycznie nastawione
      do Unii Europejskiej. A kiedy UE powiedziała, że kieleckie "elity" to prymitywna
      tłuszcza, to kieleckie "elity" stwierdziły, że UE i lotnisko to sprawa
      polityczna. A przedtem kieleckie "elity" twierdziły, że UE to postęp, pragmatyka
      i rachunek ekonomiczny.

Pierwszy oczywiście sypnął się wielki entuzjasta UE Lubawski, który stwierdził,
      że UE źle ocenia lotnisko, bo Kielc nie lubi Huebner, Rosati, Borowski i Żydzi.
      Lubawski buduje pomniki, bo myśli, że Żydzi nas polubią i zaakceptują
      zaściankowe pomysły kieleckiej "elity".
    • amelie2 Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska 06.12.07, 19:41
      Teraz pytania: Ile nas ta bezsensowna hucpa kosztowała? Kto ją zorganizował i po
      co? Komu zależało na tym aby ośmieszyć Kielce i opóźnić, a także zmniejszyć
      przydział unijnych funduszy?

Przecież bez żadnych analiz, gołym okiem widać, ze DZIŚ to był pomysł bez szans
      na realizacje. Wróćmy do Maslowa i powietrznych taksówek + szybka droga do
      Włoszczowej, a nie do Obic!
      • Gość: trick Lotnisko ma być,choćby .. IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 06.12.07, 19:51
        Na to wygląda. Miasto wniesie do spólki akcyjnej grunty i
        ekspertyzę jako zaczyn cudu pod Kielcami / vide:przypowieśc o
        ziarnku gorczycy i zaczynie/.
    • Gość: luk Co to za komisja ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 20:58
      "...Zdaniem komisji przeszacowane - i to aż dwu-, trzykrotnie - są też dochody,
      jakie mogłoby przynosić lotnisko. Skrytykowano pomysł m.in. za to, że pas
      startowy miał być wyjątkowo długi, umożliwiający starty dużych boeingów 737.
      Zdaniem komisji to nie ma sensu, bo samoloty z Obic nie latałyby w dalekie
      trasy, np. za Atlantyk, a tanie linie, które miałyby tam lądować, korzystają z
      innego typu maszyn..."

Boeing 737 to jeden z najmniejszych Boeingów

Tego typu samolotu używają prawie wszystkie tanie linie lotnicze, przykład poniżej

Centralwings -> www.airliners.net/open.file/1295425/L/
      Easy Jet -> www.airliners.net/open.file/1299428/L/
      Ryanair -> www.airliners.net/open.file/1301530/L/

Inny tani przewoźnik Wizz Air korzysta z samolotów Airbus A320 które są
      porównywalne wielkością do B737

Wizz Air -> www.airliners.net/open.file/1287175/L/

Także samoloty wielkości B737 stanowią trzon floty tanich linii. Są jednocześnie
      za małe żeby latać za ocean! Ich główne trasy to Europa i wycieczki wakacyjne do
      Grecji czy Egiptu. A co komisja ustaliła?

"...krytykowano pomysł m.in. za to, że pas startowy miał być wyjątkowo długi,
      umożliwiający starty dużych boeingów 737. Zdaniem komisji to nie ma sensu, bo
      samoloty z Obic nie latałyby w dalekie trasy, np. za Atlantyk, a tanie linie,
      które miałyby tam lądować, korzystają z innego typu maszyn.."

W takim razie co to za komisja która nie ma pojęcia o czym pisze?

Pozdrawiam
      • Gość: lók Re: Co to za komisja ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:09
        Apeluję o lotnisko w Obicach dla kaczek i podciagnąć peron z Gosiewa
        • Gość: perz a marcinek nadal plecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:45
          A marcinek perz nadal -plecie i w radiu i w kieleckiej tv. On nadal
          bedzie popierał Lubawskiego, on znalazł kapitał zza OCEANU I TO
          POWAŻNY, on nadal bedzie realizował porozumienie Obice- Balice, on
          rozliczy Huebner za Opole.Marcinku załóż krókie majtki i do
          szkoly.Uczyc się, uczyć się i jeszcze raz uczyć się, jak za mlodu
          naukę sie olewało.
          • Gość: janek Kolejne pleciugi ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 08:53
            Dzisiaj w radiu wygadywał androny niejaki poseł Gierada, mowiąc
            o "partnerstwie publiczno-prywatnym" dla rozwiązania finansowania
            budowy lotniska.W chwile póniej objawienie świętokrzyskie, poseł
            Mielcarz z Zablocia,obiecywał,że to budżet państwa powinien
            finansowac lotnisko w Obicach. Im bliżej świąt, to coraz wiecej
            głupich prezentów !
            • Gość: pasażer Re: Kolejne pleciugi ! IP: 212.160.196.* 07.12.07, 12:13
              podziękujcie PO i agentowi Miodowiczowi za ich aktywność Gosiewski
              by nie odpuścił i przykre że nie pomogły nawet pomniki które
              Prezydent żydom wybudował
      • Gość: kielczanin 74 Re: Co to za komisja ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 13:14
        masz rację ... od początku obserwuję to o czym się gada na ten
        temat ... długość pasu itp.... każdy artykuł to co innego.
        Śmiać mi się chce już albo nie ...będę płakał chyba
      • Gość: inwestycjekielce:) Re: Co to za komisja ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 17:26
        Zgadzam sie :):):)
    • Gość: Kielczanin 74 Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 13:09
      Tylko tyle. Załamka. Czas się wyprowadzać z tego miasta.
      Chcieliśmy dobrze, ale nie wyszło.
      Panowie z Krakowa, Brukseli, Pani Danuto Hubner - wygraliście.
      Ogłoście teraz szybko przetarg na szybkie zaoranie miasta.

Dziękuję, żyło się tu miło i jeszcze do niedawna z jakąś nadzieją.
      Zaczynam się pakować.
      • Gość: sprzątacz Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 21:34
        Jedź - kielczaninie - byle szybciej, zabierz jeszcze po drodze
        inicjatora budowy lotniska, mieszka gdzies pod Telegrafem !! Ci co
        pozostaną pozamaiataja po nieudanym budowniczym i może za rok, dwa
        miasto będzie po europejsku...
        • Gość: inwestycjekielce:) Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 17:31
          Sprzatacz naprawde gadasz jak sprzatacz
          Sam sie pozamiataj!!!
          • Gość: gość Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska ale IP: *.klc.vectranet.pl 13.02.08, 00:17
            Bedzie drugie lotnisko pasażerskie niecałe 80 km w Radomiu . Zawsze
            tp blizej niż Katowice, Kraków czy Warszawa. Tak gdzieś wyczytałam .
            • Gość: ciekawy Re: Koniec nadziei na dofinansowanie lotniska ale IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 13.02.08, 10:27
              Jak to jest możliwe, aby w państwie prawa,kosztem
              biedaków ,bezrobotnych ,bez żadnych racjonalnych podstaw szastać
              groszem publicznym i dalej ,jakby nigdy nic ,w glorii funkcjonować ?
              W jakim My żyjemy kraju ? Uczciwi ,porządni ,wykształceni ,mieszczą
              się w standardzie materialnym ,a wizjonerzy i fantaści mają się jak
              paniska za ich pieniądze ?! SKANDAL !!!Czy o take Polske ludzie
              walczyli,spali na styropianie ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka