szum_oceanu J. Kofta - Czułość... 06.01.02, 18:37 Nie chcę cię dotknąć Boję się Boję się twego bólu Chcę ci zostawić twą samotność A swą obecność zmienić w czułość Jesteśmy inni Każde z nas Ma swoje tajemnice ciemne Kolczasty Dziki Suchy chwast Nadzieje nadaremne Spotkali się Któryś tam raz Śpiąca królewna ze ślepym królem Chcę dać ci to Co mogę dać Czule Czulej Najczulej :) Odpowiedz Link Zgłoś
stary_zegar M. Hilar - Poziomka 06.01.02, 18:47 Gdybyś był blisko dałabym ci tę pierwszą poziomkę Mówiłabym Weź najmilszy To jest kropla słońca Ty jestes daleko a poziomka ma kształt łzy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stary_zegar B. Leśmian - Szczęście 06.01.02, 18:55 Coś srebrnego dzieje się w chmur dali, Wicher do drzewi puka, jakby przyniósł list. Myśmy długo na siebie czekali, Jaki ruch w niebiosach! Słyszysz burzy świst? Ty masz duszę gwiezdną i rozrzutną, Czy pamiętasz pośpiech pomieszanych tchnien? Szczęście przyszło. Czemuz nam tak smutno? Że przed jego blaskiem uchodzimy w cień? ... Czemuz ono w mroku szuka treści I rozgrzesza nicość i zatraca kres? Jego bezmiar wszystko w sobie zmieści, Oprócz twego lęku, oprócz moich łez ... Odpowiedz Link Zgłoś
szum_oceanu Re: M. Lermontow - Posluchaj: -) 06.01.02, 19:08 Posłuchaj: gdy los nam porzucić pozwoli Ten świat, gdzie tak duszą stygniemy powoli, Być może w krainie, gdzie kłamstwo nie znane, Ty będziesz aniołem, ja będę szatanem! Przysięgnij, że raju szczęśliwość porzucisz I że do dawnego kochanka powrócisz! Wygnaniec skazany przez los na zatratę, Niech będzie ci rajem, a ty mi wszechświatem. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.M. Re: Światełko! IP: *.ask2.kielce.octava.pl 06.01.02, 19:12 "Tu na razie jest ściernisko, ale będzie San Kielcowisko A tam gdzie stało to Diablisko, będę stał wkrótce Ja." J. Słowacki Odpowiedz Link Zgłoś
kocham J. Tuwim - Warto, warto życ... 06.01.02, 21:23 Warto, warto żyć, Wtedy pachniałaś bzami, Dziś znowu kupiłem flakonik, Roztarłem kroplę na dłoni I przeszłość wieje nad nami Bzami. Warto, warto żyć. Mgławo jest za oknami, Zaraz listonosz zadzwoni, Ustami przypadam do dłoni, Całuje cień twojej woni... Przyjdziesz - będziemy sami, Jedyni i zakochani, Chłonąc z czułością perfumy W miłym uśmiechy intymnej zadumy: "To my? Ja - i ty?" Wiesz? Wzdycham... I przez łzy Powtarzam: warto, warto żyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzenia K.I. Gałczyński * * * (We śnie jesteś ...) IP: 193.178.164.* 07.01.02, 16:13 We śnie jesteś moja i pierwsza, we śnie jestem pierwszy dla ciebie. Rozmawiamy o kwiatach i wierszach, psach na ziemi i ptakach na niebie. We śnie w lasach są jasne polany spokój złoty i niesłychany, pocałunki zielone jak paproć. Albo jesteś egipska królowa jak miód słodka i mądra jak sowa, a ja jestem przy tobie jak ŚWIATŁO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.M. Re: Światełko! IP: *.ask2.kielce.octava.pl 08.01.02, 12:30 Coś dla Diabła: www.voyeurweb.com Odpowiedz Link Zgłoś
szum_oceanu Re: Światełko! 10.01.02, 16:14 Nie ważne gdzie jesteś - ja jestem z Toba :) (cały czas) Odpowiedz Link Zgłoś
stary_zegar Spotkanie - ks. Jan Twardowski 13.01.02, 21:03 Ta jedna chwila dziwnego olśnienia kiedy ktoś nagle wydaje się piękny bliski od razu jak dom kasztan w parku łza w pocałunku taki swój na co dzień jakbyś mył włosy z nim w jednym rumianku ta jedna chwila co spada jak ogień nie chciej zatrzymać rozejda sie drogi - samotność łączy ciała a dusze cierpienie ta jedna chwila nie potrzeba więcej to co raz tylko - zostaje najdłużej Odpowiedz Link Zgłoś
szum_oceanu B. Leśmian - Ja tu stoję za drzwiami... 13.01.02, 22:21 Ja tu stoję za drzwiami - za klonowymi, I wciąż milczę ustami - rozkochanymi. Noc nadchodzi w me ślady - tą samą drogą, Pociemniało naokół - nie ma nikogo! Od miłości zamieram - chętnie zamieram, I drzwi twoje rozwieram - nagle rozwieram, I do twojej alkowy wbiegam uparcie, I przy łożu twym staję, niby na warcie! Żaden lęk mię nie zlęknie i nie wyżenie, Nawet rąk twych po murach spłoszone cienie, Choćbyś mnie zaklinała wszystkimi słowy, Już ja nigdy nie wyjdę z twojej alkowy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TupTup Re: B. Leśmian - Ja tu stoję za drzwiami... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 07:37 >>uciekajac_zyciu@poczta.gazeta.pl >>Nie grzeszą Ci, którzy grzeszą z miłości. >>- Oscar Wilde- To z czego ja się spowiadałem ? Odpowiedz Link Zgłoś
stary_zegar Jonasz Kofta - Podróżą każda miłość jest ... 16.01.02, 23:52 Podróżą każda miłość jest Za dużo każda miłość chce Choć gubią nas bezdroża serc Nie zawahamy się Podróżą każda miłość jest Co różą wiatrów znaczy cel Poniesie nas, gdzie, - nie wie nikt W jakie noce i dni Czasu coraz mniej do odjazdu Coraz większy lęk przed złą gwiazdą Została nam ostatnia już Szansa, by z serca zetrzeć kurz Podróżą każda miłość jest Co różą wiatrów znaczy cel Poniesie nas, gdzie, - nie wie nikt W jakie noce i dni Bez miłości czas policzony Los nam bilet dał w jedną stronę A na drogę w nieznane - nadzieję... Że znajdziemy ją, jeśli istnieje... Podróżą każda miłość jest Co różą wiatrów znaczy cel Poniesie nas, gdzie, - nie wie nikt W jakie noce i dni Odpowiedz Link Zgłoś
szum_oceanu Z. Dębicki - Fiołkami ci drogę uścielę... 19.01.02, 12:50 Fiołkami ci drogę uścielę, Kwiaty rzucę pod stopy pachnące, Wonne lasów i pól naszych ziele I storczyki, co rosną na łące... Fiołkami ci drogę uścielę, Że nie dotknie się stopa twa ziemi, I powiodę cię, biały aniele, I powiodę szlakami jasnemi... W marzeń cichym klękniemy kościele Gdzieś od ludzi daleko i światła, Mój ty biały, serdeczny aniele, Moja duszo ty jasna, skrzydlata!... :) Odpowiedz Link Zgłoś
stary_zegar Halina Poświatowska* * *(Ja jeszcze ciągle czekam) 01.02.02, 17:16 * * * ja jeszcze ciągle czekam na ciebie a ty nie przychodzisz a jeśli to jesteś przejazdem na dwa dni jak ten fizyk z Moskwy w niemodnym kapeluszu który uśmiechnął się od mnie i zniknął na zakręcie białych szyn nie próbowałam go zatrzymać wiedziałam przecież że to nie ty czekam czekam wytrwale tak lekko dotykają mnie dni moja tęsknota jest tęsknota planet zmarzłych tęskniących do słońca a ty jesteś słońcem które pozwala mi żyć jest znowu wieczór na dachach leży śnieg wąskie wieże kościołów nakłuwają niebo i dni tak lekko biegną nie wiadomo gdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nube A. Osiecka, Zapachy ziemi IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 18:54 Nasza ziemia pachnie człowiekiem, a człowiek pachnie ziemią, tak jest dzisiaj, tak było przed wiekiem późna wiosna jest wczesną jesienią. Czy pamiętasz, jak pachnie las, czy pamiętasz, jak tańczy się rumbę? Twoja pamięć ratuje czas, tylko przez nią właściwie nie umrę. Czy pamiętasz, jak pachnie chleb, czy pamiętasz te łąki za młynem?... Twoja pamięć to wielki sklep, tylko przez nią właściwie nie minę. (...) --------- nube Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nube Re: A. Osiecka, Umarł Polak IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 19:18 Zimę, po pierwsze mamy ciężką, możeśmy też zanadto cwani, coś nam ładnego bardzo – przeszło, jak gdybyśmy odczarowani... ale to wróci, wrócić musi, gdzież chytra minka do Polaka, możeśmy trochę sercem głusi, lecz dusza wciąż nie byle jaka, oberek, obereczek, kujawiaczek... Umarł Polak, umarł i leży na desce, umarł prostym chamem, a ożyje wieszczem, bo w Polaku – taki zwyczaj, że nie żyje się za życia, ale potem, hej, po śmierci, to się Polak mocno wierci, kipi, rośnie niby twaróg... gdzie jest drugi taki naród? (...) Umarł Polak, umarł i leży jak w kinie, jak po niego przyjdą, to się im wywinie, bo w Polaku taka szkoła, gdy wołają – on nie woła, kiedy tańczą – on nie tańczy, i czy z tarczą, czy na tarczy, kipi, rośnie niby twaróg... gdzie jest drugi taki naród? Kiedy się lubi – no to dna, kiedy się czubi – to do pełna, do tego jesień jest pogodna, choć duży wiatr, a słaba wełna. Trudno pokochać po trzeźwemu, dlatego mało trzeźwych dzieci i może właśnie dzięki temu nam się ta Polska nie rozleci. Umarł Polak, umarł i leży na tacy, głoszą przemówienia żałobni rodacy, aż tu nagle – kur zapieje, Polak wstaje i trzeźwieje, kipi, rośnie niby twaróg... gdzie jest drugi taki naród? ----------------------------- To bardzo zabawny wiersz, jeśli tylko podejdziemy do niego z duźym dystansem i poczuciem humoru. Miłej lektury. nube Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nube Re: Światełko! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 15:57 Hop, do góry... nube Odpowiedz Link Zgłoś
maam szczypta Gajzlera 03.12.02, 18:26 ... Na oczy mi sie kładzie ta ziemia uroczna Nasyca się modrością śród zmrużonych powiek Garbata od Gór Łysych leśna i obłoczna Usmiecha się jak stary doświadczony człowiek ... P.Ś. Jan Gajzler Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nube Re: szczypta Gajzlera IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.12.02, 22:58 To piękne. A to również J. Gajzler ("Przedśpiew"): Śniłem błękitną wizję gór -- snuła się cudnie baśń - marzenie, mój ptak dzieciństwa w tęczy piór, pierwsze, anielskie duszy śnienie... (...) Wzbił się tęczowy ptak mój wzwyż, nad gór dalekich błękitnienie, nad gołoborza, święty Krzyż... Pozdrawiam nube Odpowiedz Link Zgłoś