Gość: BBB IP: proxy / 10.1.0.* 23.09.03, 21:08 Niezła dziura :))))) Ciekawe, czy lśni z daleka :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jakub Zdobią Kadzielnię? IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 23.09.03, 21:36 To Kadzielnię trzeba zdobić? Wystarczy tylko posprzątać, pozamiatać te rzeźby, zwłaszcza ten pomnik byłych SLD-owskich więźniów politycznych umęczonych przez "Solidarność". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muur Re: Galileo, rzeźba Sławomira Micka, już stoi prz IP: *.kielce.msk.pl 23.09.03, 21:51 mnie sie podoba, chociaz zgadzam sie takze z bywalcem tego forum Filipem, ze stawianie tylko ( to mój pogląd, ze tylko- mysle, ze tez takie powinny wystepowac ) rzeźb tego typu "nowoczesno- tradycyjnych" to jednak anachronizm i prowincjonalizm. Micek zrobił co chcieli , ale prawdopodobnie podzielilby poglądy Filipa , tylko ze w Kielcach to o 20 lat za wczesnie. w ogole dobre ozdoby sa dobre i potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Kosmiczna IP: proxy / 10.1.0.* 23.09.03, 21:52 Galileo kojarzy się z kosmosem. Jest to w takim razie kosmiczna dziura. Rzec można - dziura nie z tego świata. W nocy może to być czarna dziura. Jako, że czasami przychodzą mi do głowy robaczywe myśli, to nasuwa mi się skojarzenie ze słynną rzeźbą z Rzeszowa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Wizytówka IP: proxy / 10.1.0.* 23.09.03, 21:58 Chyba dobrze bedzie się prezentowała jako wizytówka Kadzielni. Przecież Kadzielnia to taka dziura w ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacula2 Qrwa, dość pomników IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 24.09.03, 14:42 Dość pomników, przestańcie wydawać pieniadze na pseudosztukę. Najpierw pomnik przed dworcem PKP pasujący architektonicznie do całości jak niewiem co, poprzez ustawianie dziwnych postumentów na kadzielni (pięknej w samej sobie - oświetlenie też jest super, tanie lokale na Sienkiewicza (5zł/m2)dla jakiś pseudoartystów. PARANOJA POMNIKOWA. Może obecna władza też sobie postawi na rogu Paderewskiego/Sienkiewicza jakiś pomnik ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Qrwa, dość pomników IP: *.look.ca 24.09.03, 20:25 Ano wlasnie ; dobrze ze znalazlem ten temat. Dobrze dla mnie bo takie knoty zawsze mnie zmuszaja do myslenia. Dziekuje tym osobom ktore pamietaja moja wypowiedz pod nieco innym tematem a chodzilo tam o funkcje rzezby wolno stojacej. A ta rzezba Micka ulokowana na Kadzielni jeszcze raz potwierdza jakas kielecka paranoje zdobienia krajobrazu knotami artystow z przerostem ambicji. Sorry Micek ale to jest prawda. Twoja rzezba Micek niczego nie symbolizuje. Mowi tylko o twoich szerokich ukladach "w komitecie wojewodzkim parti". Tej samej parti jaka przez szescdziesiat lat sprawowala piecze nad kultura narodowa. I co gorsza sprawuja ja jak widac do dzisiej. Kochani kieleccy artysci wyierzcie sie troche w swiat by naprawde przyjrzec sie funkcji rzezby wolno stojacej. Ona zawsze pelni istotna funkcje i z czyms wspolgra, z czyms komponuje, cos zwiencza, do czegos nawiazuje. Rzezba Micka moze nawiazywac chyba tylko do tej biedy wokol. Jest akstrakcja jak sama zreszta polska rzeczywistosc. Plenerowa rzezba jesli juz ja sie stawia jest symbolem ZBYTKU a jaki w Polsce zbytek to wystarczy odwiedzic wasze dworce PKP,PKS, szpitale, szkoly,teatry, kina. Wszedzie widac niechlujstwo, brud, smierdzi w ubikacjach sikami. A wy towarzyszu wojewodo zdobywacie sie na kosztownosci typu Jablonex na niedomytej ......... W podmiejskich pociagach pasazerowie sraja wprost na tory. No tak - to was nie razi. To polski standart ! O zgrozo. Odpowiedz Link Zgłoś