paula19802 17.07.08, 22:18 Czy warto szczepić dziecko? Czytałam wiele różnych opinii, a jakie Wy macie zdanie na ten temat??? Szczególnie pytanie do mam dzieci ponad 2 letni, gdzie przyjmuje się jedna dawkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiakol27 Re: pneumkoki 20.07.08, 14:38 ZDECYDOWANIE WARTO!!!!!!!!!! I nie słuchaj bzdur o tym że jest to nabijanie portweli koncernom farmaceutycznym. Pomyśl co by było gdyby twoje dzicko zachorowało nie żałowałabyś tego że go nie zaszczepiłaś? Ja mam gdzieś statystyki że na pneumokoki zachoruje jedno dziecko na ileśtam!! Ja nie chcę żeby moje dziecko było tym jednym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kalka111 Re: pneumkoki 29.07.08, 16:34 Tylko zauwazcie ze chroni to dziecko zaledwie w 60-70%. Tez chcialam szczepic ale lekarz zdecydowanie odradził i nie dlatego ze moge szczepić za darmo bo jestem z kielc a te szczepienia tu sa refundowane! Odpowiedz Link Zgłoś
paula19802 Re: pneumkoki 29.07.08, 19:14 No i właśnie nie wiem co robić. Ale chyba jednak zaszczepię bo córka od września idzie do przedszkola! Szkoda ze u mnie szczepionka nie jest refundowana :-( Odpowiedz Link Zgłoś
kalka111 Re: pneumkoki 01.08.08, 11:46 Dokładnie, ale jesli córeczka bedzie w przedszkolu to warto zaszczepić mimo ze nie chroni to w 100% a jednak bardzo duzo kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
agori5 Re: pneumkoki 05.08.08, 22:26 Ja takze zaszczepilam moje dziecko i na pnemokoki i na meningokoki.Lepiej dmuchac na zimne niz potem zalowac! Odpowiedz Link Zgłoś
paula19802 Re: pneumkoki 22.08.08, 12:05 Córkę zaszczepiłam, jak agori5 napisała - lepiej dmuchać na zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina.szafraniec warto szczepić przeciwko pneumokokom 28.11.08, 07:49 Szanowni Państwo! Jestem mamą Kubusia, który niestety nie został zaszczepiony przeciwko pneumokokom, przez co omal go nie straciliśmy. Nawet nie potrafię opisać tego całego koszmaru związanego z przebytymi przez niego: zapaleniem opon mózgowo- rdzeniowych, sepsą, zapaleniem płuc, zapaleniem ucha środkowego, hospitalizacją, leczeniem, reanimacją – dziś, w konsekwencji przebytego zakażenia pneumokokami, mój synek trwale nie słyszy na jedno uszko. Po tych traumatycznych doświadczeniach założyłam Stowarzyszenie "Parasol dla życia", które wspiera rodziny dzieci cierpiących na skutek inwazyjnych chorób bakteryjnych. Dzieci niektórych z nas, rodziców, skupionych w stowarzyszeniu, nie przeżyły zakażenia pneumokokami. Jeśli ktokolwiek z Was ma wątpliwości, czy szczepić swoje dziecko przeciwko pneumokokom czy nie – moja, nasza rada, jest jedna: SZCZEPIĆ! Jeśli chcecie, aby Wasze dzieci mogły korzystać z darmowych szczepień przeciwko pneumokokom - prosimy Was o poparcie naszego apelu do Sejmu. Chcemy, by szczepionka przeciwko pneumokokom była darmowa dla wszystkich dzieci - aby znalazła się w powszechnym kalendarzu szczepień już w roku 2009. Jeśli Twoje dziecko nie zostało zaszczepione, bo nie stać Cię na zakupienie szczepionki – poprzyj naszą akcję! Złóż swój podpis pod apelem do Sejmu o włączenie szczepionki przeciwko pneumokokom do powszechnego kalendarza szczepień na 2009 r. Nasz apel ma numer: 3583 www.petycje.pl/petycja/3583/apel_do_sejmu_rp_o_wpisanie_szczepionki_przeciwko_pneumokokom_do_kalendarza_szczepien_obowiszkowych.htm l Obecnie szczepionka przeciwko pneumokokom znajduje się jedynie w kalendarzu szczepień zalecanych i jeśli rodzice chcą dziecko zaszczepić, muszą ją kupić. Cena szczepionki jest bardzo wysoka – to wydatek około 300 złotych - dlatego szczepi dzieci jedynie garstka rodziców. Tylko szczepionka może uratować dzieci przed ciężkimi chorobami wywoływanymi przez pneumokoki: sepsą, zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych, zapaleniem płuc, zapaleniem ucha środkowego, które często kończą się niepełnosprawnością, a nawet śmiercią dziecka. Dziękuję za wszystkie głosy poparcia! Sabina Szafraniec Stowarzyszenie „Parasol dla Życia” Stowarzyszenie Pomocy Rodzinom Dzieci Cierpiących Na Skutek Inwazyjnych Chorób Bakteryjnych Więcej dowiesz się na stronie stowarzyszenia www.parasoldlazycia.org Odpowiedz Link Zgłoś