Dodaj do ulubionych

Pytanie nieco "urzędowe"

02.10.08, 00:01
Przy zmianie dowodu nie pamiętam czy wypełniałam jakieś papiery do Urzędu Skarbowego o zmianie danych. Ponoć niezbędne jest przesłanie NIP-3 do tegoż urzędu. I ten właśnie papier powinnam otrzymać wraz z dowodem. Zastanawiam się dlaczego go nie mam.
Czy konieczne jest odesłanie tego NIP-3 do US czy zrobił to za mnie Urząd Miasta?
Obserwuj wątek
    • sauber1 Re: Pytanie nieco "urzędowe" 02.10.08, 00:10
      grzeczna_kasia napisała:

> Przy zmianie dowodu nie pamiętam czy wypełniałam jakieś papiery do Urzędu Skarb
      > owego o zmianie danych. Ponoć niezbędne jest przesłanie NIP-3 do tegoż urzędu.
      > I ten właśnie papier powinnam otrzymać wraz z dowodem. Zastanawiam się dlaczego
      > go nie mam.
      > Czy konieczne jest odesłanie tego NIP-3 do US czy zrobił to za mnie Urząd Miast
      > a?

Uważam że skoro kupuje się ten dość istotny dokument, to w cenie usługi powinna
      być i ta informacja do jakiegoś tam US wliczona
    • Gość: as Re: Pytanie nieco "urzędowe" IP: 92.21.59.* 02.10.08, 01:11
      Przy zmianie dowodu masz obowiazek powiadomic US o zmianie danych wykorzystujac formularz NIP-3. Faktycznie, np. w urzedzie na Szymanowskiego otrzymywalo sie go wraz z wnioskiem o wymiane dowodu, ale nie jest to obowiazek urzedu, tylko twoj. Wiec nie "powinnas" go otrzymac z dowodem, tylko sama masz o to zadbac. Zgodnie z przepisami na powiadomienie o zmianach masz 30 dni, jednak w praktyce nie powinnas zostac ukarana, jesli zrobisz to pozniej. UM tego nie zrobi za ciebie. Tak to wyglada, natomiast zgodze sie, ze poinformowanie spoleczenstwa w tym temacie "lezy", co niestety od niczego nie zwalnia. Ot, biurokracja po polsku.
      • Gość: szary obywatel Re: Pytanie nieco "urzędowe" IP: 77.223.220.* 02.10.08, 10:02
        Logika podpowiada, ze jeśli władza wprowadza nakaz wymiany dowodu i
        w dodatku na koszt OBYWATELA to władza powinna dokonań niezbędnych
        formalnośći, aby Obywatela za jego własną kasą "nie szarpał " Urząd
        Skarbowy. A oni nawet nie informują..żałosne są działania tej
        nasze "kochanej władzy "...Daleko nam jeszcze do jakichkolwiek
        standardów życia poblicznego...
        • Gość: hmm Re: Pytanie nieco "urzędowe" IP: 77.223.220.* 02.10.08, 10:08
          Czasami mam wrażenie ,że wciąż tkimy mentalnie w epoce
          gumofilców,gdzie wszystko było schowane przed ciemnym ludem ,aby nie
          zabraklo dóbr dla uprzywilejowanych. Wciąz jest tak
          samo..niestety,jedynie schab zastąpiły informacje o prawach
          do ..kasy.Im więcej zostanie tym więcej będą mieli
          na ...limuzyny,nagrody i komfort w pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka