oloros 06.10.08, 22:43 wielokrotnie krytykowałem władze miasta ale ten projekt zmieni te miasto, nareszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: misiek Re: Podpisano umowę o eurodofinansowaniu IP: *.chello.pl 06.10.08, 23:11 Nie "te" miasto, ale TO miasto ten projekt zmieni na pewno. Żeby jeszcze nie ten parking przed UM, to mógłbym się naprawdę oswoić z resztą:). Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek rzady UE pompuja miliardy euro w system bankowy, 07.10.08, 00:10 czy aby beda mialy srodki i ochote byrowniez lazyc na klepisko w kopydlowie?bo jesli nie to tak jak z ladowiskiem dla dobrodzieji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: rzady UE pompuja miliardy euro w system banko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.08, 09:00 a co z komunikacją jak zamknie się Małą i Dużą ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durnowaty Re: rzady UE pompuja miliardy euro w system banko IP: *.chello.pl 07.10.08, 09:34 Prawdę mówiąc, jakoś sobie tego nie potrafię wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: rzady UE pompuja miliardy euro w system banko IP: *.netcity.pl 07.10.08, 11:18 > a co z komunikacją jak zamknie się Małą i Dużą ?? moze sie w koncu ludzie naucza, ze na druga strone miasta mozna przejachac inna droga niz przez centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: rzady UE pompuja miliardy euro w system banko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.08, 11:23 > > a co z komunikacją jak zamknie się Małą i Dużą ?? > > moze sie w koncu ludzie naucza, ze na druga strone miasta mozna > przejachac inna droga niz przez centrum. he którą drogą ?? tą gdzie są gigantyczne korki a po zamknieciu będą jeszcze wieksze. W kazdym cywilizowanym kraju najpier są rozwiązania komunikacyjne a później zamykają ale cóż kraje te i mieszkańcy są cywilizowani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: rzady UE pompuja miliardy euro w system banko IP: *.netcity.pl 07.10.08, 12:29 > he którą drogą ?? tą gdzie są gigantyczne korki a po zamknieciu > będą jeszcze wieksze. W kazdym cywilizowanym kraju najpier są > rozwiązania komunikacyjne a później zamykają ale cóż kraje te i > mieszkańcy są cywilizowani Zrodlowa, zeromskiego, czarnowska, zelazna. Jakos wiekszego problemu z przejazdem nie mam, oczywiscie mowie o czasie przed remontem. Do tego bedzie rozbudowane rondo grudzinskiego i rejon zelaznej, zagnanskiej, okrzei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: rzady UE pompuja miliardy euro w system banko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:12 to niech najpierw będzie i wtedy nie bedę zgłaszał niezadowolenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZAX Re: rzady UE pompuja miliardy euro w system banko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 14:24 A gdzie mieszkasz, w Kielcach? To proponuje rower lub na piechotkę. A jak poza Kielcami to siedź u siebie i nie korkuj mi miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: rzady UE pompuja miliardy euro w system banko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.08, 15:15 > A gdzie mieszkasz, w Kielcach? To proponuje rower lub na piechotkę. A jak poza > Kielcami to siedź u siebie i nie korkuj mi miasta. Spójrz w swoje korzenie a później kogoś upominaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZAX Re: rzady UE pompuja miliardy euro w system banko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 15:17 Moje korzenie siegają Kielc wstecz przynajmniej do lat 80 XIX wieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: rzady UE pompuja miliardy euro w system banko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 19:20 a wczesniej ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZAX Re: rzady UE pompuja miliardy euro w system banko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 20:35 wcześniej Twoja rodzinka odrabiała pańszczyznę u mojego pra pra para dziadka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: rzady UE pompuja miliardy euro w system banko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 11:57 dobry jesteś. Ja nie s... wyzej niz d... mam jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
fulwia Re: Podpisano umowę o eurodofinansowaniu 07.10.08, 10:03 W tym mieście prezydenta i urzędasów interesuje tylko konsumpcja. Forsa, forsa, forsa i wydawać. Na zabiegi kosmetyczne, bo na ważniejsze pomysły, realne/!!/ tych jaśnie uczonych nie można liczyć. A tymczasem niemal wszyscy młodzi wyjeżdżają za pracą, za normalnym zyciem. Tu mogliby szlifować bruki: jest deptak, na nim hektolitry piwa w sprzedaży, fast foody w dziuplach. Szlifować bruki trzeba, bo jak kobiety mogą chodzić w eleganckich lekkich bucikach, szpilkach np.? Zeby pokonac ten bruk bez narazania sie na kontuzje, trzeba buciorów. Dlatego Sienkiewka jest niechętnie uczęszczana jako miejsce spacerów. Zamiera też o rządy kupców. W sobote o 15! Ewenement na skalę światową. Od kosmetyki są kosmetyczki. Magistrat musi mieć wazniejsze cele. A tu cisza. Inicjatywę widać w rozdawaniu mienia, co służy wzbogacaniu się wybrańców. A dbać i szanować to co jest to nie łaska? Będzie nowe... do łaskawego rozdawania. Takie urzędasy przyczyniają sie do degradacji miasta wojewódzkiego, które na to miano nie zasługiwało. Trafiło sie ślepej kurze ziarno. I coś tam dłubie... Odpowiedz Link Zgłoś
fulwia Re: Podpisano umowę o eurodofinansowaniu 07.10.08, 10:14 INTERESUJE MNIE PRZEDE WSZYSTKIM OŻYWIENIE GOSPODARCZE MIASTA. Jak jest ożywione widać po 14-tej w sobotę i codziennie wieczorem. Po co tam iść? City wieczorem są puste, bo ludzie wyszli z biur i urzędów. Tu nie ma city i centrum jest puste. Czarna dziura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: Podpisano umowę o eurodofinansowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 10:41 smutne stwierdzenie oczywistego faktu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Podpisano umowę o eurodofinansowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 14:27 To niech chodzą boso jak im bruk nie pasuje, debilizm totalny. Odpowiedz Link Zgłoś
aniazkielc Re: Podpisano umowę o eurodofinansowaniu 07.10.08, 16:53 Muszę poprzeć Koleżankę:). Ciekawe, czy robiono badania, ilu studentów (z tych 40 tys.) wiąże swoją przyszłość z Kielcami. Dlaczego hasłem Kielc nie może być np. slogan: "Kielce - miasto młodych ludzi", przecież prawie 1/4 mieszkańców stanowią studenci, czyli ludzie przed 30. rokiem życia. I nie mówcie mi, że źle obliczyłam, bo to 1/5 - tak może było, ale przed wstąpieniem do Unii i przed masową emigracją. Jeśli zaś chodzi o deptak i szpilki (które uwielbiam), trzeba śmiało powiedzieć: no way!:) Te dziury między kamieniami mają znakomity rozstaw, by ściągać fleczki. Żadna prawdziwa kobieta by tak deptaka nie zbudowała. A może to jakiś miejski (bardzo specjalny) program wspierania szewców kieleckich?:D Podobny androcentryzm stwierdzam też w niektórych toaletach, zupełnie niedostosowanych do kobiecego użytkownika (tzn. takich, w których drzwi są "za blisko" - kobiety będą wiedziały, o co mi chodzi, a mężczyźni nie są w stanie tego zrozumieć):D. Ja jednak uważam, że Kielce powinny być miastem wojewódzkim. To nasze być lub nie być. Liczyć się lub nie liczyć. Każdemu kielczaninowi powinno na tym zależeć. Może więc urzędnicy nie są "z miasta"?:) Pozdrawiam:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Podpisano umowę o eurodofinansowaniu IP: 62.87.168.* 07.10.08, 14:31 Panie Prezydencie! Gratuluje wykorzystania mozliwosci na pozyskanie tych funduszy. Natomiast po raz kolejny zadam pytanie, czy miasto ma w planie zadbac o inwestycje w infrastrukture, ktora sciagnela by powazny biznes do Kielc. Dlaczego inne miasta nie maja z tym problemow natomiast w Kielcach panuje stagnacja i brak perspektyw dla mlodych ludzi na prace na miare ich mozliwosci. Podobno miasto ma 40tys. studentow? Tych najlepszych mozna by zatrzymac! A sama renowacja miasta nie uczyni go bardziej atrakcyjnym miejscem do zycia. Ja osobiscie tego nie rozumiem. Taka polityka powoduje, ze niestety nie tylko Europa ale i cala Polska Kielcom ucieka. I sztuczne, na sile forsowane postulaty o przyznanie miastu statutu aglomeracji sa nie do konca uzasadnione. Wlasnie poprzez zacofanie gospodarcze miasta i regionu. Chyba, ze ta zasciankowosc jest wladzom i spolecznosci na reke. Jestem w stanie to zrozumiec, bo kazdy kraj ma swoja "dziure" gdzie ludzie o waskich horyzontach sie chowaja, by wiesc zycie gnusne i ograniczajace sie do lokalnych spraw. Jesli taka jest rzeczywista strategia wladz, to jest to przykre. Jesli nie, to postepowanie wladz w ostatnich latach nosi znamiona nieudolnosci. Zycze zatem wiecej energii i lepiej dobranych priorytetow w rozwoju Kielc. Chetnie bym poznal wizje rozwoju miasta na natepne lata wedlug Pana Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Podpisano umowę o eurodofinansowaniu IP: 62.87.168.* 07.10.08, 14:49 Przepraszam znalazlem: www.bip.kielce.pl/cliparts/bwz/strategia_rozwoju_miasta_kielce_2007_2020.doc Ciekawy fragment: "Analiza danych zawartych w powyższej tabeli prowadzi do wniosku, iż województwo świętokrzyskie pod względem atrakcyjności inwestycyjnej prezentuje się niekorzystnie. Wśród ocen poszczególnych czynników składających się na łączną ocenę atrakcyjności inwestycyjnej województwa świętokrzyskiego, przeważają oceny niskie. W żadnym obszarze województwo nie uzyskało klasy A (bardzo dobra sytuacja), natomiast trzem z nich przyporządkowano klasę E (najtrudniejsza sytuacja). " I drugi: "Podkreślenia wymaga przy tym fakt, że w poszczególnych województwach to właśnie miasta stanowią najprężniejsze ośrodki rozwoju, które mogą wpływać i rzeczywiście wpływają na społeczny, gospodarczy i kulturalny rozwój województwa. Dlatego tak ważne jest, by miasta, zwłaszcza zaś te, które – tak jak Kielce – mają aspiracje, by stać się miastami rozpoznawanymi w Europie, budowały swoje przewagi konkurencyjne oraz podnosiły swą atrakcyjność inwestycyjną. Na atrakcyjność tą w dużym stopniu wpływać mogą działania podejmowane przez władze miasta w celu przyciągnięcia kapitału inwestycyjnego z zewnątrz oraz stworzenia dogodnych warunków prowadzenia działalności gospodarczej przez lokalnych przedsiębiorców." Mimo rzeczowych deklaracji, w rzeczywistosci nie widze takich dzialan. Skupiamy sie na promocji i remontach i zmianach nazwy uczelni. Za najwazniejsze problemy sie nie bierzemy. Droge S7 buduje przeciez panstwo, a to chyba najjasniejszy punkt w rozwoju miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_alasek Re: Podpisano umowę o eurodofinansowaniu 07.10.08, 15:19 A nie mowilem, ze najwiecej dostana zakonnice???? Podpis zostal juz dany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ul. Daszynskiego Podpisano umowę o eurodofinansowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 17:23 Pani Ani z Kielc, polecam powrot do gumofilcow. W szpilkach trzeba umiec ghodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
aniazkielc Re: Podpisano umowę o eurodofinansowaniu 07.10.08, 19:43 Nie wiem, co znaczy ghodzić, ale domyślam się, że z ul. Daszynskiego się gzapier...a, a ja po prostu idę śmiało - nawet w szpilkach. Zrozumiałabym jakieś zarzuty merytoryczne, polityczne, światopoglądowe. Ale u Ciebie widzę nicość wszelką. Wniosek: jesteś kieleckim politykiem domowym. Czyli politykiem żadnym. A w szpilkach chodzę od zawsze. Od zawsze mam też poczucie równowagi, nawet tej szpilkowej. O równowadze politycznej nie wspominam, bo wiem, że nie zrozumiesz, o co mi chodzi. Gumofilców nie znam, ale na ten temat nie dyskutuję, bo widzę, że mam do czynienia z prawdziwym ekspertem w tej dziedzinie:P. I Twojej bogatej wiedzy w temacie gumofilców muszę się prawdziwie pokłonić:P.Wow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laury Wyrzucanie pieniędzy w głupi pomysł - miasto umrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 19:26 Jeden nawiedzony facet wymyslił sobie zamkniecie ruchu w centrum miasta, by przymilic się innemu BWO ( Bardzo Waznemu Obywatelowi), i chce wyrzucic ruch pojazdów z centrum. Temu podporażądkowano cała inwestycje - bzdurne rozwizania ulic, ruch małymi uliczkami, idiotyczna ulice Nowo Silniczna do pl.Wojciecha, itd. Włacznie z tym,że za pieniadze miejskie oraz KE, wybuduje sie infrastrukture dla...prywatnych inwestorów - deweloperów, którzy w nagrode zabuduja tzw. trójkąt głuopoty magistrackiej. Wybetopnowany zostanie kolejny plac po Rynku pod beton pójdzie pl.przy katedrze !! Oczywiście, z zamknietym ruchem drogwym. Nikt w Radzie Miejskiej nie zastanowił się, nie zapytał nawiedzonego inwestora, po co zamykać centrum, ilu turystrów do Kielc przyejżdża ( obecnie znikoma liczbna, przepowiednie znawcow mówią,że będzie jeszcze mniej, bo Kielce nie uruchomiły atrakcji,a sa takie!!!), dlaczego utrudniac codzienne zycie i przejazd mieszkańcom, to przeciez kielczanie sa najważniejsi, a nie enigmatyczni goście ! I tak miasto idzie do dna.. Odpowiedz Link Zgłoś
aniazkielc Re: Wyrzucanie pieniędzy w głupi pomysł - miasto 07.10.08, 19:55 Kiedy sobie pomyślę o "klocku Lubawskiego", a więc o parkingu przed UM, chce mi się płakać. A przecież jest Pan mądrym człowiekiem, Panie Lubawski. Przynajmniej do tej pory tak myślałam i podziwiałam Pana determinację w wielu inicjatywach (oprócz tablic:P). Jest to jedyna zielona przestrzeń w centrum miasta. A miejsce po "wesołym miasteczku"? Tam nic się nie dzieje. I tam jest świetne miejsce na parking. Nawet jeśli rozważamy dostępność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madafaka Re: Wyrzucanie pieniędzy w głupi pomysł - miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 20:39 Ta, ale tamten teren podobno nie należy do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
fulwia Re: Wyrzucanie pieniędzy w głupi pomysł - miasto 08.10.08, 12:22 Bardzo aktualny temat nt. upadaniu miasta, o interesach grup i tradycjach demokracji w rządzeniu miastem. www.wiadomosci24.pl/artykul/ile_polis_w_naszych_miastach_77068.html Przyda się troche wiedzy i refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ul. Daszynskiego Re: Podpisano umowę o eurodofinansowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 11:26 Pani anizkielc.Ja napisalem dwa zdania a pani odpowiedz,to kilkanascie.Gumofilce, to przenosniai nie doptyczyla tylko pani ,ale wikszosci formulowiczow, wypisujacych dyrdymaly na temat rewitalizacji miasta.Co do moich zapatrywan to nie ulegly one wiekszym zmianom ani nie sa koniunkturalne.naleze do pokolenia "Dzieci kwiatow". Ufam ze osoba inteligentna jak pani zrozumie moj tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
fulwia Re: Podpisano umowę o eurodofinansowaniu 08.10.08, 12:13 Pani aniazkielc napisała prawde, którą znaja wszystkie kobiety. A p. z ul.Daszyńskiego poleca im GUMOFILCE! Bo ten temat zna dogłebnie? A o szpilkach wie niewiele? Trzeba przyznać, że takie podejscie 'jak do cepów' jest mocno wkurzajace dla wszystkich kobiet. Tematyka chłopsko-wiejska jest bliska i zrozumiała, a niektórzy tkwią w niej tak głeboko, że nie widzą nic więcej, żadnego innego punktu odniesienia. I najlepiej, by czas się zatrzymał. W gumofilcach chodzi się dobrze po wybojach i wertepach? Uważa Pan, że dlatego można je zalecić na deptak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ul. Daszynskiego Re: Podpisano umowę o eurodofinansowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 13:51 To byla odpowiedz dla pani anizkielc.Sadze ze osoby inteligentnej.Dzieci kwiaty nie wiele maja wspolnego z wsia ani praca na roli... Przykro mi ze nie umie pani czytac miedzy wierszami.Dla pani ,krotkie wyjasnienie,Dzieci kwiaty to Hipisi,ang.hippies. Odpowiedz Link Zgłoś