Dodaj do ulubionych

Inny punkt widzenia - Buddyzm

21.01.09, 20:26
Wykład - Buddyzm

video.google.com/videoplay?docid=-6366800768231109690&hl=pl

Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi
czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego,
że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z
tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swoim
autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w
jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że brzmi
prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie
za zesłane przez boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za
prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego, co przynosi powodzenie wam
i innym.

- Budda -

Religia przyszłości będzie religią kosmiczną. Powinna ona
przekraczać koncepcję Boga osobowego oraz unikać dogmatów i
teologii. Zawierając w sobie zarówno to, co naturalne, jak i to, co
duchowe, powinna oprzeć się na poczuciu religijności wyrastającym z
doświadczania wszelkich rzeczy naturalnych i duchowych jako pełnej
znaczenia jedności. Buddyzm odpowiada takiemu opisowi. (...) Jeżeli
istnieje w ogóle religia, która może sprostać wymaganiom
współczesnej nauki, to jest nią buddyzm.

Albert Einstein

Oby wszystkie istoty osiągnęły szczęście i przyczynę szczęścia.

Oby były wolne od cierpienia i przyczyny cierpienia.

Oby nie były oddzielone od prawdziwego szczęścia - wolności od
cierpienia.

Oby spoczywały w wielkiej równości, wolnej od przywiązania i
niechęci.

"Istnieje bardzo prosty sposób, by stać się Buddą. Nie czyńcie zła,
nie lgnijcie do życia i śmierci, miejcie głębokie współczucie dla
wszystkich odczuwających istot, odnoście się z szacunkiem do tych
ponad wami i bądźcie uprzejmi dla tych, którzy stoją niżej.
Porzućcie nienawiść i pragnienia, zmartwienia i smutek – oto co zwie
się Buddą. Nie szukajcie niczego innego."

Eihei Dogen Zenji, Shoi

"Wyobraźmy sobie falę na powierzchni morza. Z jednego punktu
widzenie jest samodzielnym zjawiskiem, z początkiem i końcem,
narodzeniem i śmiercią. Z innego punktu widzenia fala, będąc tylko
stanem wody, nie ma samoistnego bytu. Jest to chwilowy fenomen
powstały z wody i wiatru. Każda fala jest połączona z innymi.

Jeśli spojrzycie na życie w ten sposób nic nie ma samoistnego bytu.
To właśnie w ten sposób postrzega zjawiska i rzeczy umysł w stanie
próżni."

Sogyal Rinpoche

Budda z seksu zrodzony:

interia360.pl/artykul/budda-z-seksu-zrodzony,10668

O polskich buddystach:

www.tutej.pl/cms.php?i=17527

www.multikulti.org.pl/index.php?
option=com_content&task=view&id=74&Itemid=33

Buddyzm a Chrześcijaństwo:

www.zen.pl/katowice/index2.php?
option=com_content&do_pdf=1&id=57

Wprowadzenie do Buddyzmu:

www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/list.php?c=intro

Buddyzm w Polsce

www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/index.php

• Gość: browar Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.09, 22:17
      ...pal wiecej trawy....
      • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 22.01.09, 14:44
        Nie pale nawet papierosów... ;)
        • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 16:34
          Damianie, w poniedziałek było spotkanie dot. buddyzmu, szkoda, że
          musiałem je wczesniej opuścić bo bardzo ciekawe było.
        • Gość: wątpiący Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.chello.pl 22.01.09, 17:36
          Powołując się na aż tylu duchownych i świeckich autorytetów, wydajesz
          się Damianie być w sprzeczności z przytoczoną na wstępie sutrą.
          Ghassio!
          Oby ścieżka była zawsze otwarta dla poszukujących.
          Oby wszystkie istoty osiągnęły stan oświecenia!
          • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 08:03
            mnie to interesuje
          • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 24.01.09, 11:56
            Podaje cytaty mistrzów jako drogowskaz, nikt nie nakazuje wierzyć
            im "na słowo" - każdy może sam sprawdzić prawdziwość nauk ;)
            • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 12:40
              każesz czytać forum gazety i piszesz, że to drogowskaz ? farsa.
              • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 24.01.09, 15:02
                Nic nie każe, a forum to najlepsze miejsca w którym można dotrzeć do
                ludzi.
                • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 21:28
                  nie. forum to miejsce z którego nie wolno czerpać informacji bo
                  większość ludzi pisze anonimowo głupoty. trudno bazować na anonimach.
                • Gość: wątpiący Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.chello.pl 24.01.09, 21:31
                  Autentyczny Buddyzm nie jest religią misyjną. Trzeba sporego wysiłku
                  aby być przyjętym na ucznia. Wiem coś o tym.
                  Ghassio
                • Gość: wątpiący Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.chello.pl 24.01.09, 21:35
                  Może wiesz Damian, który mamy rok według kalendarza buddyjskiego?
                  • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 25.01.09, 12:52
                    Gość portalu: wątpiący napisał(a):

> Może wiesz Damian, który mamy rok według kalendarza buddyjskiego?

2552 ;)
                    • Gość: wątpiący Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.chello.pl 25.01.09, 19:11
                      ;)
                      • Gość: Wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 08:27
                        a Ty kim Damian jesteś ?
                        • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 27.01.09, 18:16
                          Kim w jakim sensie?
                          • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 09:47
                            Who are you ? How old are you ?
                            • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 28.01.09, 17:02
                              Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Who are you ? How old are you ?

Można powiedzieć że sympatyk przymieżający się do praktyki, młody ;)
                              • Gość: X Re: Inny punkt widzenia IP: *.klc.vectranet.pl 28.01.09, 17:53
                                pl.youtube.com/watch?v=6vuH7uMyV-g
                                • damian907 Re: Inny punkt widzenia 29.01.09, 02:22
                                  Gość portalu: X napisał(a):

> pl.youtube.com/watch?v=6vuH7uMyV-g

Filmik ciekawy, nie widzę jednak związku z Buddyzmem.
                                  • Gość: wojtek a jaki Ty masz Damian związek z buddyzmem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 08:53
                                    a jaki Ty masz Damian związek z buddyzmem ?
                                    • damian907 Re: a jaki Ty masz Damian związek z buddyzmem ? 31.01.09, 11:57

> a jaki Ty masz Damian związek z buddyzmem ?

Stale zwiększany
                                      • Gość: wojtek Re: a jaki Ty masz Damian związek z buddyzmem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 12:18
                                        hahahahahaha

a konkretnie ?

wirtualny ?
                                        • damian907 Re: a jaki Ty masz Damian związek z buddyzmem ? 31.01.09, 13:05

> hahahahahaha
                                          >
                                          > a konkretnie ?
                                          >
                                          > wirtualny ?

Nie każdy ma BOM pod nosem ;/
                                          • Gość: wojtek Re: a jaki Ty masz Damian związek z buddyzmem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 18:26
                                            czyli co ? wirtual reality ?
                                            • damian907 Re: a jaki Ty masz Damian związek z buddyzmem ? 01.02.09, 20:40

> czyli co ? wirtual reality ?

Niedługo Was odwiedzę, najszybciej jak to tylko będzie możliwe -
                                              miło że tak nie możesz się doczekać mojej wizyty ;)
                                              • Gość: wojtek Re: a jaki Ty masz Damian związek z buddyzmem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 20:50
                                                nas czyli kogo ? bo ja tu sam przed kompem siedze w domciu
                                                • damian907 Re: a jaki Ty masz Damian związek z buddyzmem ? 02.02.09, 14:20

> nas czyli kogo ? bo ja tu sam przed kompem siedze w domciu

Kielecki ośrodek medytacyjny (BOM) Karma Kagyu
                                                  • Gość: kami.l Re: a jaki Ty masz Damian związek z buddyzmem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 20:47
                                                    czemu szargasz tę nazwę po forach ?
                                                  • Gość: show Re: a jaki Ty masz Damian związek z buddyzmem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 18:18
                                                    no i byłes u nas ?
                              • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 20:31
                                chciałem tylko powiedzieć, że.... tez jestem młody
                                • Gość: watpiący Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.chello.pl 29.01.09, 21:51
                                  Kim jesteś? - to jeden z klasycznych koanów.
                                  • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 31.01.09, 11:59
                                    Gość portalu: watpiący napisał(a):

> Kim jesteś? - to jeden z klasycznych koanów.

Nie jesteśmy na forum buddyjskim, więc pytanie miało inny kontekst
                                    niż ten dharmiczny.
                                    • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 14:51
                                      czemu nie chcesz odpowiedziec na to pytanie ?
                                      • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 03.02.09, 17:55

> czemu nie chcesz odpowiedziec na to pytanie ?

Odpowiedzią jest "nie wiem", kiedyś interesowałem się Zen ;)
                                        • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 16:46
                                          czyli czytałes w internecie ? tak?
    • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 04.02.09, 16:24
      > buddyzmsw.phorum.pl/

Zapraszam
      • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 05.02.09, 16:31
        Buddyzm - świętokrzyskie
        • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 16:45
          buddyzm wirtualnie ? haha, a realnie ?

a buddyzm to jest wiara ? czy buddyzm to religia ?
          • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 06.02.09, 16:23
            > a buddyzm to jest wiara ? czy buddyzm to religia ?

Wg mnie żadne z powyższych
            • Gość: Realista Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 16:38
              damian907 napisał:

> Gość portalu: wojtek napisał(a):
              > > a buddyzm to jest wiara ? czy buddyzm to religia ?
              >
              > Wg mnie żadne z powyższych

A Ty jestes zachwaszczony TROLL!! Na ilu forach zakladasz ten sam
              watek,popaprancu? Zaloz swoje forum i "wykladaj" swoje fobie.
              Nawiedzony,nie porabany!!!Lecz sie w Morawicy.
              • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 17:22
                Widzisz Damianku jak Cię podsumował ?
                • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 06.02.09, 23:37
                  Każdy ma prawo do swojego zdania, jednak jesli ktoś nie chce niech
                  nie wchodzi na wątek, o inteligencji i poziomie wiedzy autota
                  świadczy zwłaszcza ostatnie zdanie.
                  • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 07:16
                    no i co robisz w weekend Damianku ?
                    • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 07.02.09, 14:33
                      Jeśli znajde czas to <między forami> postaram się zacząć czytać
                      książkę "Budda i miłość" Olego, dostępna w empiku ;)
                      • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 08.02.09, 12:26
                        damian907 napisał:

> Jeśli znajde czas to <między forami> postaram się zacząć czytać
                        > książkę "Budda i miłość" Olego, dostępna w empiku ;)

A dlaczego pytasz?
                        • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 17:33
                          bo ja dzisiaj byłem w kościele a Ty ?
                          • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 09.02.09, 14:10

> bo ja dzisiaj byłem w kościele a Ty ?

Od kliku lat już nie chodzę
                            • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 22:47
                              czemu nie chodzisz ? ja opuściłem tylko jedna niedziele w tym roku
                              • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 10.02.09, 16:55

> czemu nie chodzisz ? ja opuściłem tylko jedna niedziele w tym roku

Nie wierze w Boga, zwłaszcza katolickiego.

Chociaż szanuje Twoją wiarę, mam wielu przyjaciół praktykujących
                                katolików.
                                • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 11:11
                                  na jakiej podstawie twierdzisz, że jestem katolikiem ?
                                  • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 11.02.09, 16:29

> na jakiej podstawie twierdzisz, że jestem katolikiem ?

Napisałeś że chodzisz do kościoła więc to chyba logiczny wniosek.
                                    • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 20:37
                                      a czym jest według Ciebie kościół ?
                                      • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 12.02.09, 16:35

> a czym jest według Ciebie kościół ?

Kościół jako instytucja czy jako wspólnota wierzących?
                                        • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 09:06
                                          uważasz, że cos Cię łączy z ludźmi którzy chodza do tego samego
                                          kościoła ? katolickiego ?
                                          • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 13.02.09, 16:38

> uważasz, że cos Cię łączy z ludźmi którzy chodza do tego samego
                                            > kościoła ? katolickiego ?

Sporo mnie łączy w przestrzeni ogólnoludzkiej, nawet wartości są
                                            podobne - ale podstawa filozoficzna jest zupełnie inna, w Buddyzmie
                                            nie ma żadnego Boga który potępi nas jeśli w niego nie uwierzymy.
                                            • Gość: filozof Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 19:29
                                              czym sie różni ta podstawa filozoficzna ?
                                              • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 14.02.09, 16:44
                                                Gość portalu: filozof napisał(a):

> czym sie różni ta podstawa filozoficzna ?

W zasadzie wszystkim ;) W Buddyzmie nie ma Boga stwórcy, nie ma
                                                sztywnego podziału dobro-zło, jest odradzanie się (a nie wieczne
                                                piekło lub niebo), podkreśla się szczególnie nietrwałość i pewną
                                                iluzoryczność świata materialnego, dualizm (czyli albo-albo, ja-mnie
                                                moje) uważany jest za błędny, podkreśla się rozumieniu ludzkości
                                                jako całości, jako jedności. Odrzuca się istnienie trwałej i
                                                niezmiennej substancjalnej duszy jako boskiego tworu, mówiąć raczej
                                                o zmiennym (choć tym samym) strumieniu świadomości. itd...
                                                • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 16:24
                                                  kto stworzył kwiaty Damianku ?
                                                  • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 16.02.09, 01:23

> kto stworzył kwiaty Damianku ?

Ewolucja
                                                  • Gość: X Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.klc.vectranet.pl 16.02.09, 19:49
                                                    video.google.com/videoplay?docid=-7272067045824630529&hl=en
                                                    Na stronie dalsze części :-)
                                                  • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 08:46
                                                    byleś już na Zamkowej ?
                                                  • Gość: X Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.klc.vectranet.pl 17.02.09, 10:39
                                                    Ja cały czas tam jestem.
                                                  • Gość: wojtek i co tam robisz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 11:24
                                                    i co tam robisz ?

a ile masz lat ? chłopczyk czy dziewczynka ?
                                                  • Gość: X Re: i co tam robisz ? IP: *.klc.vectranet.pl 17.02.09, 18:51
                                                    Widzę i czuję
                                                  • Gość: wojtek co dzisiaj widziałeś i co dzisiaj czujesz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 11:17

co dzisiaj widziałeś i co dzisiaj czujesz ?
                                                  • Gość: wojtek Re: i co tam robisz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 06:57
                                                    co widzisz i co czujesz ?
                                                  • damian907 Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm 17.02.09, 17:14
                                                    Szcześciarz ;)
                                                  • Gość: wojtek Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 11:19
                                                    >>Szcześciarz ;)

kto jest szczęściarz i dlaczego ?
                                                  • Gość: koniec koniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 08:51
                                                    no i już się damian nie interesuje buddyzmem

KONIEC
                                                  • damian907 Re: koniec? NIE ;) 26.02.09, 13:46
                                                    Interesuje się cały czas ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka