Dodaj do ulubionych

Armia lepsza przed czy po "Legendą"?

IP: *.sniadek.kie.pl 23.01.02, 12:13
Mam pytanko skierowane do osób które znają twórczość zespołu Armia. Podobno
istnieje rozróżnienie pomiędzy Armią przed wydaniem "Legendy" i po jej wydaniu.
Czy to prawda? A jeśli tak to dlaczego takowy powstał? A może to wpływ Budzego?
Obserwuj wątek
    • Gość: CK Tom Re: Armia lepsza przed czy po IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 16:36
      Dla mnie to nie ma takich podziałów - Budzy idzie pewną drogę i to można
      usłyszeć w tekstach, muzyka jak i wiele innych rzeczy, które nas otaczają idą
      do przodu. Ja choć nie chce idę by nie zostać w tyle. Ci, którzy stwarzają
      podziały boją się spojrzeć w lustro swej historii - nie widzą, że z glanów i
      skóry wskoczyli w krawat i furę - dlatego też tworzą pewne podziały. Dla mnie
      ARMIA jest jedna!!!

Światło świeć.
      • Gość: leninus Re: Armia lepsza przed czy po IP: 217.97.156.* 24.01.02, 08:18
        Gość portalu: CK Tom napisał(a):

> Ci, którzy stwarzają
        > podziały boją się spojrzeć w lustro swej historii - nie widzą, że z glanów i
        > skóry wskoczyli w krawat i furę - dlatego też tworzą pewne podziały.
        Przepraszam czy chodzi Ci o samochód?? :)

Dla mnie
        > ARMIA jest jedna!!!
        >
        > Światło świeć.

• Gość: Slob Re: Armia lepsza przed czy po IP: 192.168.2.* 24.01.02, 09:49
          Z tego co wiem, to furami jezdza drechy.
          Normalni ludzie jezdza samochodami.
    • jello_b Re: Armia lepsza przed czy po 24.01.02, 11:14
      sprawa jest nastepująca: przed "Legendą" Armia była punkowa tudzież punkowo-
      core'owa (zwłaszcza na pierwszej płycie mocno słyszalny wpływ Siekiery (tzw.
      starej)), chociaż już na "Legendzie" dało się słyszeć odejście w kierunku hm...
      duchowym...? natomiast po - stała się jednoznacznie zespołem katolickim
      (słyszałem takie określenie: kato-rock :-)
      twierdziłem i twierdzę: jak dla mnie - Armia istnieje tylko do "Legendy". Mam
      żal do Budzyńskiego, że nie zmienił nazwy zespołu. Niech sobie tam wierzy w co
      chce, niech to głosi (nic mi do tego), ale dlaczego podpisuje tą twórczość
      starą nazwą, kojarzącą się przecież z czymś zupełnie innym ? Przecież ten
      zespół mógłby się nazywać np. Ambona - czy coś takiego :-)
      • Gość: CK Tom Re: Armia lepsza przed czy po IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 14:54
        jello_b napisał(a):

> sprawa jest nastepująca: przed "Legendą" Armia była punkowa tudzież punkowo-
        > core'owa (zwłaszcza na pierwszej płycie mocno słyszalny wpływ Siekiery (tzw.
        > starej)), chociaż już na "Legendzie" dało się słyszeć odejście w kierunku hm...
        >
        > duchowym...? natomiast po - stała się jednoznacznie zespołem katolickim

co bylo przed legendą - jedna płytka - armia armia
        nie wiem czy oprócz typowo punkowej rytmiki były konkretne teksty, które też
        miały wątek duchowy
        - przypomnij sobie tekst piosenki Saluto, święto rewolucji, czy niwidzialna
        armia. od początku ten zespół niósł wątek duchowy , sam budzy mówi, że najpierw
        była to poezja gnoztyczna, a później doświadczył mistycznego spotkania z Bogiem i
        śpiewa takie teksty jak to nazywasz katolickie. dla mnie wiele zespołów zdradziło
        swój bunt, abudzy dla mnie dalej się buntuje nie idzie za tym co popularne. i dla
        mnie to jest autentyczne to co pisze i mogę wybrać , czy będę słuchał. jak wielu
        muzyków gra nie to co pragnie, lecz to co daje kasę, ilu tworzy nie to co czuje
        ale to , co wie że ludzie będą słuchać. na tej kanwie szanuje budzegoza jego
        autentyczność.
        • jello_b Re: Armia lepsza przed czy po 28.01.02, 10:52
          Gość portalu: CK Tom napisał(a):

> jello_b napisał(a):
          >
          > > sprawa jest nastepująca: przed "Legendą" Armia była punkowa tudzież punkow
          > o-
          > > core'owa (zwłaszcza na pierwszej płycie mocno słyszalny wpływ Siekiery (tz
          > w.
          > > starej)), chociaż już na "Legendzie" dało się słyszeć odejście w kierunku
          > hm...
          > >
          > > duchowym...? natomiast po - stała się jednoznacznie zespołem katolickim
          >
          > co bylo przed legendą - jedna płytka - armia armia
          > nie wiem czy oprócz typowo punkowej rytmiki były konkretne teksty, które też
          > miały wątek duchowy
          > - przypomnij sobie tekst piosenki Saluto, święto rewolucji, czy niwidzialna
          > armia. od początku ten zespół niósł wątek duchowy , sam budzy mówi, że najpierw
          >
          > była to poezja gnoztyczna, a później doświadczył mistycznego spotkania z Bogiem
          > i
          > śpiewa takie teksty jak to nazywasz katolickie. dla mnie wiele zespołów zdradzi
          > ło
          > swój bunt, abudzy dla mnie dalej się buntuje nie idzie za tym co popularne. i d
          > la
          > mnie to jest autentyczne to co pisze i mogę wybrać , czy będę słuchał. jak wiel
          > u
          > muzyków gra nie to co pragnie, lecz to co daje kasę, ilu tworzy nie to co czuje
          >
          > ale to , co wie że ludzie będą słuchać. na tej kanwie szanuje budzegoza jego
          > autentyczność.

jego i twoje prawo.
          pozdrawiam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka