Dodaj do ulubionych

Kielce to prawdziwy Ptasi raj

23.02.09, 06:43
Ptaki w Kielcach , to efekt lasów wokół kielc i nie uprawianych , a zatem nie sypanych pól. Na działce o,5 ha 20 km od Kielc mam gniazda: kosy - 3 pary, szczygły 2 pary , czyżyki- 0koło 5 par , zaganiacz- 2-3 pary, cukrówki po 2 pary , szpaki- 1 para, sikorki się wyprowadziły, drozd śpiewak jest na stałe bez gniazdowania. A niedługo będą koncery wiosenne.
Obserwuj wątek
    • kielecki_scyzoryk A mnie się marzy album z płytą z głosami ptaków. 23.02.09, 08:18
      Jeśli ma to być pozycja popularnonaukowa, to nie od rzeczy byłoby uzupełnić ją
      płytą z głosami prezentowanych ptaków. Wszak głos ptaka jest tym, co nasze
      zmysły dostrzegają w pierwszej kolejności. Taka publikacja byłaby bardzo
      użyteczna (przez swoją interaktywność). Można by np. zabrać dzieci na lekcję
      przyrody do parku, słuchać głosów, kojarzyć go z wyglądem ptaka z albumu i w
      ten sposób uczyć się je rozpoznawać.
      Myślę, że publikacja z płytą byłaby prawdziwie populanonaukowa. Sam album
      będzie kolejnym zbiorem pięknych "fotek" z ewentualną "ciężkostrawną"
      przystawką w postaci tekstu, który dla młodzieży będzie zbyt trudny i zbyt nudny.
      • Gość: amator fotografie ptaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 16:44
        nie ma w kieleckiem żadnego fotografika, który by wykonywał
        fotografie ptaków. w łodzi jest najbliższy
        • Gość: Zbój Łysogórski wejdź i popatrz:www.tbop.org.pl/fotonotes /fotonote IP: 195.205.64.* 23.02.09, 21:46
          • Gość: Not Found Re: wejdź i popatrz:www.tbop.org.pl/fotonotes /fo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 17:16
            Not Found
            The requested URL /fotonotes /fotonote was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to
            use an ErrorDocument to handle the request.

• meg0404 Kielce to prawdziwy Ptasi raj 23.02.09, 14:02
      A u mnie Na Stoku żywi się jeszcze drozd :)
    • mikorska Kielce to prawdziwy Ptasi raj 23.02.09, 20:09
      Dokarmiajmy ptaki zimą. Do mojego karmnika przylatuje około dziesięciu
      szpaków, wróbelków nawet więcej. Nie wiem, czy na szpaki to jeszcze nie za
      wcześnie, ale skoro są to pomagajmy im!!
      • Gość: browar Re: Kielce to prawdziwy Ptasi raj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 23:23
        powyzej zalewu w zagajnikach nad silnica czasem mozna spotkac osbnikow z ptakami na wierzchu, kiedys podobno jednego złapali...
    • pisdolek Re: Kielce to prawdziwy Ptasi raj 25.02.09, 21:13
      ...a mnie sie marzy parada na dreptaku naszych dzentelmenow z
      ptakami na wierzchu a nawet w garsci.
    • Gość: -wendy- Kielce to prawdziwy Ptasi raj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 17:31
      Zasługa doskonale utrzymanej zieleni miejskiej, parków, skwerów? Czy mówimy o
      tym samym mieście? Trwa prawdziwa wycinka zieleni, krzewy przycinane i wycinane
      do bólu i bez żadnego nadzoru, szczególnie w parku miejskim "żeby się nie
      załatwiały". "Kto?" - "Psy, ludzie" - poinformował mnie pracownik zieleni
      miejskiej szalejący z piłą. Architekt miejski mówi, że "takie zieleńce są
      charakterystyczne dla miast na wschodzie" (patrz Rosji. Wytnijmy drzewa, krzewy,
      a Kielce staną się metropolią.
      • Gość: niestet:( Re: Kielce to prawdziwy Ptasi raj IP: 77.223.220.* 27.02.09, 17:47
        Ograniczanie powierzchni zielonej to zysk dla hołubionej firemki i zbrodnia p-ko
        człowiekowi,narażanie go na choroby cywilizacyjne. Czas zacząć walczyć o prawo
        do życia w naturalnym środowisku, a nie w spalinach i betonie.
    • Gość: ptasznik Kielce to prawdziwy Ptasi raj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 18:52
      od 8 lat w moich bzach zimuje para kosów,gdy odlatują wiadomo- idzie
      wiosna,Dzisiaj rano siedzialy na gałązkach.na tarasie tez jeszcze zimowy ruch:
      wróble ,mazurki,sójki,jemiołuszki,a sroki "robia" za psy strózujące.Szkoda,ze
      naturalną zieleń zastępuje się kwietnikami z rachitycznym patykiem,ale to takie
      metropolitarne.Ot! idzie wielki deweloperski świat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka