misiekonline 25.03.09, 08:03 Gratulacje dla Pani Dyrektor, że udało jej się stworzyć taką placówkę. Jednak i w polskiej szkole może być normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asdfgh Re: Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.um.kielce.pl 25.03.09, 08:17 dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborcawas Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: 81.6.135.* 25.03.09, 08:25 ciszej nad tą szkołą bo te dwa debile z um ją zniszczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakt Re: Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.kielce.vectranet.pl 25.03.09, 08:40 Ich władza tam nie sięga.Szczęsliwi ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.09, 08:27 Rodzice Ostojowscy. Napiszcie jak to jest w rzeczywistości, bo na zdjęciach i słowami można wymalować przepiękną fikcję. Dywan, tablice interaktywne,laptopy - to coraz częściej narzędzia pracy nauczycieli w bardzo wielu szkołach. Ciekaw jestem, czy ta cudowna etykietka przypinana tej szkole to efekt rzetelnej pracy całego zespołu nauczycielskiego czy też umiejętności ubarwiania rzeczywistości przez Dyrekcję i zaprzyjaźnioną gazetę. Tak niestety bywa u nas bardzo często. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myśliciel Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 12:13 Hmmm...czy stwierdzenie szkoła "rekomendowana przez MEN", "wyróżniona przez MEN" to nie jest przypadkiem nadużycie? Zainteresowanych tematem jak uzyskać taką "rekomendację" czy "wyróznienie" odsyłam do strony www.6latki.men.gov.pl Wynika z niej, że każda szkoła - po wypełnieniu przez rodziców lub dyrektora odpowiedniego formularza - może znaleść się na tej liście "wzorów" do naśladowania! A więc Rodzice i Dyrektorzy do dzieła :), myślę że jest mnóstwo szkół w naszym województwie, które wcale w niczym nie ustępują tej w Ostojowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.kielce.vectranet.pl 25.03.09, 14:18 Trochę tak,ale w uzasadnieniu trzeba "coś" napisać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: On Re: Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 15:24 Ano właśnie "COŚ" napisać, chyba o TO nie tak trudno, zwłaszacza, że kolorowe sale, dywany, tablice interaktywne, laptopy itp posiada już prawie każda szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 16:23 i jak zwykle dyskusja idzie nie kierunku pochwały, możliwości i chęci do naśladowania, ale sprowadza się do negowania i umniejszania osiągnięć innych. Taki polski pies ogrodnika.... Malkontenci, dlaczego sami nie robicie tego co w tamtej szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malkontentka Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 16:41 Robimy to samo co w tamtej szkole, tylko do głowy nam nie przyszło, że trzeba się tym chwalić:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 17:05 Chwała Ci za to, ale taki już jest dzisiejszy świat: chcesz aby o Tobie usłyszeli - pochwal się, nie, to nie, ale nie zazdrość innym. Czy nam się podoba, czy nie, komercja wkracza również do edukacji, a co za tym idzie Ci co się chwalą są znani, ci znani mają większe szanse na różnego rodzaju dotacje i dopłaty... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mid1 Biedne te dzieci 25.03.09, 20:03 Wiem, że niejeden będzie mnie chciał zagryźć za to, co powiem, ale biedne te dzieci. Tak - biedne. Ślepa pogoń za interaktywnymi tablicami, laptopy na biurkach, globalna sieć... Czy nie macie wrażenia, że forma przerasta treść ? Nic, nigdy (tak, tak) nie zastąpi tradycyjnej tablicy i kredy. Nic nie zastąpi małej klasy i serca nauczyciela. Nic nie zastąpi... Powiecie "Stary piernik" ? :) Tak, "stary", ale to ja w roku 1985 prowadziłem jedne z pierwszych lekcji polskiego na Timex'ie i rozgorączkowany możliwościami nowych technologii zapraszałem na nie nauczycieli z okolicznych szkół i co ? A to, że widzę, iż trzeba wrócić do źródeł. Otaczanie się gadżetami, budowanie technologicznych "domków dla lalek Barbi" do niczego nie prowadzi. Widać to po naszych ulicach, na które strach wyjść po zmroku i przystankowych wiatach. Nauczyciel zamiast uczyć, walczy ze sprzętem i wtyczkami. Denerwuje się czy wystartuje, czy zaskoczy, czy prądu nie zabraknie. Skołowany światłem z rzutnika świecącego na interaktywną tablicę i w jego oczy, nie widzi, że Jaś dokucza Małgosi... .................... Oczywiście nie wszystko w nowych technologiach jest złe, ale zachłystywanie się takim badziewiem jak wspomniane tablice i przedstawianie szkół je posiadających za wzorcowe trąci zwykłym zaściankiem, w myśl przysłowia: "Nie widziała d... słońca i zgorzała od gorąca". Myślę oczywiście o "reformatorach - stachanowcach" z ministerstwa, przy których nawet najbardziej skromny nauczyciel może się dowartościować. ............................. A teraz sposób na polską oświatę: ZMNIEJSZYĆ KLASY. Tak mało, a tak wiele zarazem dla ministerialnych głów, którym, jak podejrzewam, wcale nie zależy na reformie polskiej szkoły. ONI chcą jedynie wejść do historii jako reformatorzy, co by to słowo nie znaczyło. .......................... Na koniec pozdrawiam nauczycieli ze szkoły w Ostojowie, gdzie zawsze pracowali niezwykli, wspaniali ludzie. Ma nadzieję, że mocno trzymacie się ziemi i z przymrużeniem oka traktujecie to, co ministerstwo o Was wypisuje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja1 Re: Biedne te dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 21:20 Popieram w 100 %. Wystarczy sięgnąć po wyniki testu 6 klas, z którego wynika ,że owa szkoła nie wybija się niczym ponad przeciętność.Po co te innowacje, skoro nie ma przekładni na efekty nauczania. Ciekaw jestem, kto zgłosił szkołę jako "wzorzec" ? Sama Pani dyr., czy któryś z nauczycieli. No cóż jest to jakiś sposób na dowartościowanie się. Czemu więc służą te nowinki ( jarmarczne błyskotki ). Chyba tylko temu ,żeby zaprzyjaźniony redaktor miał o czym pisac no i żeby o nas ( szkole ) pisano. Ilu uczniów z klasy zero, korzysta z owej tablicy interaktywnej ( zero, mniej niż zero ...) ?! Przypuszczam , że wielu uczniów z klas starszych "zna ją tylko z widzenia" :) . Czy po jednym szkoleniu Panie sprzątaczki nagle staną się w oczach dzieci Paniami od kultury ? No cóż papier wszystko przyjmie , gorzej z szarą rzeczywistoscią. Ją trudniej zmienić. Z tego co widzę, jest to niewielka szkoła. Zapraszam Panią dyr. do wprowadzenia swoich ideałów w szkole miejskiej ( moze byc jedna z kieleckich). Wtedy zobaczy Pani ile warte są Pani ideały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mid1 Re: Biedne te dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 22:04 Nie o to mi chodziło. Nie należy Pani Dyr. z Ostojowa zazdrościć, że ktoś o niej pozytywnie napisał, czy też że kupiła sobie tablicę. Trzeba się najpierw zastanowić, czy faktycznie kolejny gadżet w szkole będzie pomagał, a nie przeszkadzał. Tablice znam bardzo dobrze w różnych wydaniach, produkowane na podstawie różnych technologii i stwierdzam, że "Złotoustym", którzy namawiają do ich kupna może ulec każdy, szczególnie ten, który boi się uchodzić za zacofanego. Ale przecież dlatego "Złotouści" przedstawiciele (przepraszam: Naciągacze) różnych firm są "Złotoustymi", żeby "złotouścić", aż komuś wcisną ten kit, do którego potrzebny jest jeszcze komputer, program i rzutnik. Jednym słowem tablica to zwykły grat, zawalidroga, zmarnowane pieniądze i "zasłaniacz dzieci". Ubolewać należy nad czym innym - nad bezkrytycznym pisaniem artykułów, w których niezorientowani, niedouczeni publicyści lansują jako wzorcowy model placówkę (mam na myśli pierwszą lepszą szkołę - nie Ostojów), w której "technologiczna fura" jest wyznacznikiem "wzorcowości wzorca". Jednym słowem wiocha (ale nie wieś). Ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biedne te dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.09, 23:41 Dlaczego wszyscy tak krytykują tablicę interaktywną w Ostojowie. Tam również jest kolorowy duży dywan !! - niespotykana rzecz w polskich placówkach. Nie technologiczna nowinka, ale zawsze coś. A jak ktoś ma dwa (dywany i tablice też) to też się musi chwalić ? Odpowiedz Link Zgłoś
niki129 Oto wzorcowa szkoła dla sześciolatków 26.03.09, 09:34 Gratuluje tej PANI !!!!!ilez bym dala zeby moje dziecko mialo takei warunki Oby wiecej takich ludzi o zdrowym podejsciu !!!!!!!!!!!!!!!i wielkim sercu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek132 Oto wzorzec niezorientowanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 10:12 Widać że nie wiesz o czym pisano wcześniej. Najłatwiej zaspiewac łubu dubu, łubu dubu niech żyje prezes naszego klubu ! Trzeba żyć ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: variuss Re: Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 10:27 Dlaczego te dzieci siedzą tyłem do światła dziennego ? Dywan i tablica interaktywna to jeszcze za mało, żeby taka szkoła była przystosowana dla 6-latków. Dlaczego nikt się nie wysili i nie napisze o szkołach na zachodzie Europy, gdzie uczęszczają już 4-;5- latki. To jest przykład do naśladowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam już sama tylko obecność ławek w klasie IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.03.09, 15:00 dyskwalifikuje tą szkołę dla 6-latków. O szkodliwości wdrażanej reformy dla zdrowia fizycznego i psychicznego dzieci można by długo pisać. I o propagandowym picu jakim jest przystosowanie szkół do potrzeb 6-latków również. Dlatego ja swoje dziecko które ma obecnie 5 lat poślę do szkoły od 7 roku życia. Gorsza sprawa natomiast jest z nowym "zreformowanym" programem nauczania - bo to prawdzie kuriozum - tak niskich zakładanych standardów nauczania nie było nawet podczas okupacji hitlerowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 19:56 Muszę napisac z przykrością ,że tekst w "wyborczej "dotyczący szkoły w Ostojowie mogło napisac siedmioletnie dziecko.Nie napisano nic o tradycji szkoły ,nic o ludziach którzy przyczynili się do powstania tej szkoły,za to skoncentrowano się na ostatnim ogniwie ,czyli obecnej p. Dyrektor. Dywan na podłodze w szkole ,czy to jakieś kuriozum?? Czy tylko obecna p .Dyrektor przyczyniła się do pozycji szkoły??? Czy to szkoła znikąd ? Tak [pwierzchownego tekstu nie spodziewałam się przeczytac w "wyborczej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mańka -Wstańka Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: 194.117.241.* 26.03.09, 20:52 Jak widać z przytaczanych opinii to większość ma chyba jakieś problemy ze sobą. Frustracja piszących sięgnęła już kompletnego dna, bo nie można kogoś lub czegoś za coś pochwalić, tylko wali się po wszystkich bez opamiętania. Lepiej zatem pisać o edukacji takie artykuły jak: zamykanie za zgodą kuratora kupy szkół, nauczyciele pedofile, czy opisywać, który uczeń dał w mordę drugiemu. To was kręci najbardziej, kupo zgnuśniałych i w większości niewiele robiących pedagogów z bożej łaski. Słowa uznania dla Ostojowa i całej kadry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mańka - Poleżańka Re: Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 09:24 A Ty Mańko - Wstańko czym różnisz się od starej kupy ? Jak widać, nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Chyba Ci perski dywan i tablica na prąd nie pomogą. C z y t a j z e z r o z u m i e n i e m, co napisali inni. To nie boli. I jeszcze jedno, obetrzyj sobie strumyk jadu cieknący z kącika ust. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.09, 22:55 JMańka -Wstańka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szkoła z Ostojowa wyróżniona przez MEN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.09, 22:58 jeśli jesteś nauczycielką Mańko -Wstańko, to niech Pan Bóg ma w opiece dzieci, które Ci powierzono - jad je zabije. Jeśli jesteś dyrektorką... szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś