Dodaj do ulubionych

Piractwo komputerowe !!!!!!!

18.12.03, 12:37
Witam wszystkich.
Chciałbym sie dowiedziec czy ktoś spotkał sie z sytuacja jak poniżej:
- Do prywatnego mieszkania przychodzi kilku panów, przedstawiaja sie jako
ankieterzy jacyś tam,
- w czasie rozmowy pada pytanie "Czy ma Pan/Pani komputer?"
- wyciagaja legitymacje i wołaja "Policja gospodarcza"
- i zaczyna się przeszukiwanie mieszkania i komputera w poszukiwaniu
nielegalnego oprogramowania.

Czy ktoś juz spotkał sie z czymś takim?
Czy panowie mają nakaz przeszukania podpisany przez prokuratora?

Obserwuj wątek
    • Gość: chillout Re: Piractwo komputerowe !!!!!!! IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 18.12.03, 13:14
      Oczywiście, sa to ostatnio częste przypadki w Kielcach. Nigdy nie posiadają
      nakazu prokuratorskiego i radzę ich stanowczo wyprosić.Ale najlepiej się
      pilnować tzn. szyflada na dysk twardy i kazdorazowo wyjmowac dysk, gdy jestes
      poza domem, a współdomownicy moga być zaskoczeni. Dysk chować jak i żadnego
      oprogramowania nie trzymac w pobliżu komputera. Także Tobie szuflada / lub
      dwie gdy nasz dodatkowy dysk / - pozwala na szybką reakcje!Cdromy zaszyfrować!
      Także filmy trzymac w formacie zaszyfrowanym , a nie "gołym" .avi i
      odkodowywać przed użyciem. Na Hd nie trzymać "gołych" .avi jak i mp3.
      I wazne!!..Cdromów nie opisywac tytułami, jedynie numer.. Nie bawić sie w
      robienie okładek. To przyjemne , ale moze sie zemscić.
      Często powodem wizyty jest donos! Niestety istnieje grupa ludzi o naturze
      volksdeutch`a.! Wcale nie mała!!Ponadto jezeli zamawiałes jakies programy lub
      filmy przez internet to prawdopodobnie trafiłeś na liste i to tylko kwestia
      czasu jak Cie odwiedzą. Konsekwencje są przykre. Minimalny wyrok to 5 miechów
      w zawieszenie na 2 lata / par. 278 kk/, grzywna minimum 1000 zł i pzepadek
      wszystkiego: komputera i cdrmów.
      Oczywiscie mozesz kupić legalny Windows, Office, gry, filmy i wszysko inne -
      ale kogo na to stać?
      Uwazać należy takze na wersje triall - złamane crackiem. Komputer i
      oprogramowanie trafia do rzeczoznawcy , który jest opłacany % od wartości -
      jak sie domyslasz jest zainteresowany by Ci wszystko policzyć - nawet "śmieci"
      o watpliwej wartości użytkowej.. Bez kompa nie da sie życ! Trzeba więc
      ryzykować, ale ostrożność i czujność jest wskazana....!!!!...Pozdrawiam!
      • mariusz_d1 Re: Piractwo komputerowe !!!!!!! 18.12.03, 13:51
        Dobra, zasady bezpieczeństwa znam :-(((((
        Chodzi mi o fakt, że chodza i wręcz podstępem dostają sie do mieszkań.
        Podejrzewam, że 90% osób do których wyskoczą z legitymacją z zaskoczenia ich
        wpusci, zamiast spuścić ze schodów.
        Zastanawia mnie tylko jedno: z tego co słyszę to jest takich odwiedzin sporo,
        ale dlaczego jest tak cicho o tym?
        w zadnej gazecie o tym nie ma, w radiu ani TV tez cicho. Czyżby nie było się
        czym chwalić?
        • Gość: chillout Re: Piractwo komputerowe !!!!!!! IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 18.12.03, 14:23
          Wiwem,że trochę przynudzałem na temat bezpieczeństwa.;-) Ty pewnie wiesz jak
          się zachowac w takich sytuacjach, ale jest spora grupa ludzi, która nie wie i
          moze skorzysta - chociaż to jeszcze nie wszystkie sposoby. Sam uprzedzony
          przez siostrę kolegi z sąsiedniego bloku ,że u niego "trzepią" - wpadłem na
          moment w panikę i sformatowałem dysk/ sporo danych bezpowrotnie straciłem!
          Gdybym był przygotowany i miał szufladę do tego by nie doszło.

Też sie dziwię,ze tak cicho o tym w Kielcach. Z problemem tym spotkałem sie
          chyba na bydgoskim forum. Żeby było jasne - wolałbym mieć wszystko legalne,
          ale monopol Microsoftu i zmowa cenowa dystrybutorów gier oraz audio/video na
          to mi nie pozwala. Wole ryzykowąć niż być zacofanym głąbem bez dostepu do
          nowości...
          • mariusz_d1 Re: Piractwo komputerowe !!!!!!! 18.12.03, 14:50
            Własnie ta cisza najbardziej mnie zastanawia. Jeżeli ma to taki zasieg o jakim
            słyszę to powinno być o tym głosno. Więc albo to przesada z ta skalą, albo
            działa cenzura?
            Co o tym myślisz?
            • Gość: mały Re: Piractwo komputerowe !!!!!!! IP: *.complex.com.pl 18.12.03, 16:49
              mariusz_d1 napisał:

> Własnie ta cisza najbardziej mnie zastanawia. Jeżeli ma to taki zasieg o
              jakim
              > słyszę to powinno być o tym głosno. Więc albo to przesada z ta skalą, albo
              > działa cenzura?
              > Co o tym myślisz?

A ja myślę że to zwykła plotka!
              Przecież policja nie ma prawa do podszywania się pod kogoś i wchodzenia
              podstępem do domu. Wydaje mi się, że takie przeszukanie jest bezprawne i można
              je póxniej podważyć w sądzie.
              • Gość: Megi Re: Piractwo komputerowe !!!!!!! IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 18.12.03, 18:17
                Mały jest bardzo naiwny!! Prokurator może zawsze usankcjonować wstecz -
                wejscie do lokalu, jeżeli jest uzasadnione podejrzenie przestepstwa.
                Jeżeli Cię złapali z piratami to w Sądzie argument, że przeszukanie odbyło
                się bez nakazu - wywoła jedynie smiech na sali!....
            • Gość: chillout Re: Piractwo komputerowe !!!!!!! IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 18.12.03, 18:26
              Nie sądzę by to było cenzurowanie czy celowe wyciszania. W Polsce jest teraz
              tyle afer, przekretów na wielomilionowa skalę /tv,leki,jednoręcy bandyci..
              itd../, że te problemy autentycznie nie mogą się przebić.
    • 50m chorzy debile, co wy bredzicie? jakie kontrole? 18.12.03, 17:45
      jw
      • Gość: chillout Re: chorzy debile, co wy bredzicie? jakie kontrol IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 18.12.03, 18:11
        Zmień nick`a na 50iq - będzie bardziej odpowiednie do Twojego poziomu!
        • Gość: ARNO Re: chorzy debile, co wy bredzicie? jakie kontrol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 22:00
          Moze ma iq 50 ale ty musisz miec chyba z 10 a moze 10 lat? Bo gadasz brednie i
          plotki. Nie strasz nie strasz bo sie......

A mnie ile dasz iq?
          • Gość: chillout Re: chorzy debile, co wy bredzicie? jakie kontrol IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 19.12.03, 02:03
            Ty w tej skali się nie mieścisz, ale Kozak z Ciebie na 102. Jak "bekniesz" za
            piratowanie to bedziesz się smiał baranim głosem!!!Q - szkoda słów....
            • zeluq z ostatniej chwili 19.12.03, 08:41
              z ostatniej chwili, octava udostepnila policji dane wszystkich swoich
              abonentow. Teraz tylko czekac jak zapukaja do waszych drzwi :)
    • Gość: ostrozny Re: Piractwo komputerowe !!!!!!! IP: *.kielce.msk.pl 18.12.03, 18:30
      Co wy oszaleliscie? Obcych ludzi wpuszczacie do moieszkan bo oni chca ankiete
      zrobic? niech na ulicy robia, na kawe zaprosza to moze sie im cos powie.
      czy macie wizjer czy nie przez zamkniete drzw pytacie: oco chodzi?
      on cos tam ble ble; jak to byla oferta na ziemniaki to przez drzwi mowicie:
      mam dziekuje, jak cos innego to mowicie: nikogo nie ma w domu, jestem zakaźnie
      chory, nie moge mowic. koniec dyskusji. Przeciez to sa zlodzieje popierani
      przez panstwowy aparat przemocy, klamia zeby was okrasc.
      trzymac gnoi na odleglosc tylko geby zapamietac, to m.in. przez nich jest bydlo
      w Polsce.

pozdr.
    • Gość: behemot Wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 19:33
      Są sklepy lub osoby prywatne, które zyją ze sprzedaży pirackiego
      oprogramowania. Trudno im udowodnic ten proceder, toteż gdy znajdzie się taki
      podejrzany sklep, to policja sprawdza, co mają na dyskach jego klienci.
      Kupiłes coś w podejrzanym sklepie albo u jakiegoś kombinatora, to jeśli on
      wpadnie, a jesteś na jego liście to jest szansa, ze przyjdą i odwiedzą Cię.
      Z tego, co mówi policja, jedyną w zasadzie 'karą' jest obowiązek stawienia się
      w sądzie i zeznawania prawdy czy obciążenie dealera.

Po ostatnich wydarzeniach było o tym głośno w mediach. Wypowiadali sie
      policjanci. O przepadku sprzętu ani o karach w zawieszeniu nie słyszałem. I w
      sumie ja takie działania policji popieram.

BSA natomiast wyraźnie mówi, że ich prywatni ludzie w ogóle nie obchodzą i nie
      mają najmniejszego zamiaru się ich czepiac. Sprawdzane są tylko firmy.
      Praktycznie wszystkie sprawy kończą się ugodami.

Nie zawsze zresztą pirat na dysku jest winą własciciela. Na początku roku przez
      przypadek znalazłem na komputerze w swojej firmie jakis program. Zacząłem
      wypytywać zdziwiony bo ufam swoim ludziom. Nikt nic nie wie. W końcu okazało
      się, że pracownik firmy ochroniarskiej, student politechniki, nudził się na
      dyżurze i wgrał jakis (drogi jak cholera) program do przeliczania wytrzymałości
      jakichś konstrukcji. Komputer liczył całą noc. Nikt nawet nie wiedział, a on
      łączył przyjemne z pozytecznym.

A sprawa dwa lata wstecz w Kasie Chorych - pracownicy mieli internet, a na
      dyskach ...pacjentki z pacjentami rozebrani jak do badania :-)
      I co powiecie ?
      Nie upilnuje się.

pozdrawiam
      behemot

P.S. Szyfrowanie plików na CDRach... ech ...jak trzeba to mozna odtworzyć to,
      co miałeś na twardym dysku przed formatowaniem.
      Pracownicy jednej z firm produkujących specjalistyczne oprogramowanie do
      odzyskiwania danych kupili na giełdzie staroci 7 uzywanych twardych dysków.
      Wszystkie były po formatowaniu niskopoziomowym. Ponad 90% danych zostało
      odzyskanych. Pracownicy odszukali nawet poprzednich właścicieli. Sprawa - jako
      reklama - trafiła do prasy...
      ...a wy chcecie pisać cyfry na CDRach zamiast tytułów. Nie błaznujcie kochani.
      • Gość: ostrozny Re: Wyjaśnienie IP: *.kielce.msk.pl 18.12.03, 20:12
        NIE WIERZCIE BEHEMOTOWI!
        Jak wam do domu wejda i zrobia wiadomo co, to co na forum bedziecie prosic
        behemota o refundacje komputera?
        albo o kase na adwokata, bo behemot nie ma prawa przed sadem was bronić.
        zreszta dobrze, bo by poprosil o najwyzszy wymiar kary.

jak on nadal wierzy w Wojciecha Echo Lubawskiego, w sady, w prokurature, to
        jest godny waszego zaufania? czy wy wierzycie prokuratorom? no!

wy bekniecie , a behemot wam napisze, ze slyszal, ze tak nie powinno byc.
        ale jest - no to nie jego, tylko wasza wina

pozdr
        • Gość: behemot Re: Wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 20:56
          > NIE WIERZCIE BEHEMOTOWI!

Oczywiście, ze nie wierzcie i oczywiście, że skasujcie to, co powinno byc
          skasowane.
          Poza tym - Misiu, ty mnie najwyraźniej z kimś pomyliłeś. Ty mnie pomyliłeś z
          kimś, komu zależy, żebyś ty mi wierzył. Mnie jest wszystko jedno.
          Zreferowałem tylko to, co prasa ostatnio publikowała na temat kontroli w
          domach. Każdy, kto sobie jako tako radzi z czytaniem ma dostęp do tych samych
          danych, co ja.
          Gazety specjalnie publikowały te artykuły, a policjanci sami mówili, żeby nie
          panikować bo się tak porobiło, ze studenci wynosili komputery z akademików do
          znajomych.
          Audycja w radio była z policjantem i ludzie wsciekli dzwonili, ze jak im
          komputer ukradli to pies z kulawą nogą się nie zainteresował, a postępowanie
          umorzono, a jak ktos zainstaluje Microsofta, to go z domu wyciągają jak
          zbrodniarza.
          Nawet w Wyborczej o tym było. Swoją drogą - Wyborcza dopiero we wrześniu
          zlikwidowała server binarek usenetu (ciekawe dlaczego akurat teraz). Gdyby się
          tak przyjrzeć ich dyskom, to niejednemu by szczęka opadła... ;-)
          Zreszta ...można wejść do dowolnego domu - nawet do policjanta - i dam głowę,
          że cos się znajdzie. Tylko po co to robić ?

> Jak wam do domu wejda i zrobia wiadomo co

Misiu, wywal to, czego nie powinieneś mieć na dysku i śpij spokojnie. Po co
          sobie wycierasz gębę moim nickiem ?
          • Gość: ostrozny Re: Wyjaśnienie IP: *.kielce.msk.pl 18.12.03, 21:11
            Ty nie badz taki bezczelny

behemot napisal:
            "Misiu, wywal to, czego nie powinieneś mieć na dysku i śpij spokojnie. Po co
            > sobie wycierasz gębę moim nickiem ?"

ja mam nick ostrozny i mam sliczna buzie sam jestes misiu, i sam sobie wywalaj
            co chcesz, a innym daj spokoj, ja popieram piratow komputerowych, bo to jedna z
            ostatnich szans dla mlodziezy

behemot napisal:
            "> Poza tym - Misiu, ty mnie najwyraźniej z kimś pomyliłeś. Ty mnie pomyliłeś z
            > kimś, komu zależy, żebyś ty mi wierzył. Mnie jest wszystko jedno. "

NA TE 2 OSTATNIE ZDANIA CHCIALEM UCZULIĆ FORUMOWICZOW!!!
            Nie mozna ufac komus, kto sam głosi, ze mu nie zależy na wiarygodności.

Dziekuje za jasność sytuacji.
            Uczciwiej by bylo, zebys od tych 2 zdan zaczynal swoje posty,
            a potem to juz mozesz referowac co publikuje prasa, albo mowia policjancji,
            lub roi sie w twojej prawniczo-betonowej głowie.

pozdr.

• Gość: behemot Papa Smurf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 21:25
              > Dziekuje za jasność sytuacji.

proszę
              Włącz sobie Pape Smurfa. On zawsze mówi prawdę, a Ty będziesz zwolniony z
              samodzielnego myślenia i będziesz mógł mu zaufać bez zastrzeżeń.
              • Gość: ostrozny [...] IP: *.kielce.msk.pl 19.12.03, 01:09
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: ostrożny Re: Papa Smurf IP: *.kielce.msk.pl 19.12.03, 09:22
                Własnie dałes przyklad zachowania jak ch.. czyli np jak geniusz Echo twoj idol.

Dobrze wiesz szujo, ze akurat mnie nie mozna zaliczyc do grona niesamodzielnie
                myslacych.Takze dobrze wiesz , ze nawet jesli ktos nie lubi samodzielnego
                myslenia, albo nie potrafi dobrze rozumowac, to nie oznacza, ze mozna go
                oszukiwac lub okłamywac.
                A ty wlasnie przyznajesz sobie takie prawo, a jak ktos ci uwierzy, to
                sam sobie winien. Tak postepują chuje a nie porządni ludzie.

Tu na forum czesto "przychodza" ludzie ufni, albo skrzywdzeni, albo ciekawi
                innych pogladow, ty jestes od wiekszosci z nich inteligentniejszy, chociaz
                niekiedy płytszy, i oni mogą uwierzyc w twoje falszywe tezy i zwody. Za które
                nie chcesz brać odpowiedzialności powolujac sie na pape Smerfa.

Jak chcesz sie dowartosciowac to startuj z rownymi sobie albo lepszymi, a nie
                nabieraj latwowiernych forumowiczow.

Behemocie masz skaze na duszy jakąś małość, albo cie przeceniam.

Nie dyskutuje sie z zadeklarowanym kłamcą wiec na tym koniec.

ostrozny
                • dijey Re: Papa Smurf 19.12.03, 09:30
                  Niestety, to racja widoczna w wielu watkach.

dj
                  • okurwa Re: Papa Smurf 19.12.03, 09:35
                    Tak, to przykre
                    BBB tez stwierdzil niedawno, ze behemot kłamie, kazdy mógł przeczytać.

pozdrowienia
                  • szacuneczek Re: Papa Smurf 19.12.03, 09:48
                    A moze behemot on ze sluzb specjalnych, placą to stuka dla rozpoznania?
                    Treści takie prawomyślne przeważnie, ciągłe odwracanie uwagi od meritum i
                    rozdrabnianie włosa na czworo?

I jeszcze próby uwiarygodnienia sie w niektorych oczach przez probe popisania
                    sie styropianowym dorobkiem.
                    To ciagle podkreslanie, ze jestem prawnikiem przedsiebiorcom, nikogo nie znam.

To dziwne tacy na ogół pare ważnych osob znaja, no ale jesli jednoczesnie
                    uwaza, ze moze klamac, to ja sie nie dziwie.

Jedna uwaga jeszcze, jesli on naprawde byl styropian , to chyba jako kon
                    trojanski, bo wtedy nie chodzilo ludziom o kapitalizm, bezrobocie i wyzysk,
                    z czego dzis behenot korzysta, ale o wolnosc swobod obywatelskich, rzeczywista
                    rownosc i sprawiedliwosc, od czego dzis coraz dalej.

szacuneczek
      • Gość: Albi Re: Wyjaśnienie IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 18.12.03, 20:24
        >Wszystkie były po formatowaniu niskopoziomowym. Ponad 90% danych zostało
        > odzyskanych. Pracownicy odszukali nawet poprzednich właścicieli. Sprawa -
        jako
        > reklama - trafiła do prasy...

Bo kasować dane trzeba umieć, stosuje się algorytmy kasujące ten sam plik i
        nadpisuje czymś innym kilkadziesiąt razy, tylko wtedy plik znika całkowicie z
        dysku
      • Gość: Ania Re: Wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 21:21
        Behemocie, Przewrotny specjalny asystencie Wolanda...hmm....to jednak jestes
        normalny???? What a surprise!:P
        • Gość: behemot Fan Club IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 21:30
          prędzej czy później ale zawsze dyskusja schodzi na behemota ...oddalając się na
          bezpieczną odległość od argumentów
          Fanclub, Misiaczki, załóżcie.
    • zeluq Re: Piractwo komputerowe !!!!!!! 18.12.03, 19:40
      Ale ludzie sa naiwni, powtarzaja plotki jak stare baby, ja piernicze.
      • hamsterek Re: Piractwo komputerowe !!!!!!! 19.12.03, 09:04
        Albo naiwni albo cyniczni właściciele sklepów sprzedających oprogramowanie lub
        im pokrewni. Liczą na panikę i naiwność ludzi a tym samym na większe obroty i
        wypisują tu takie brednie jak "ostrożny".
        • szacuneczek Re: Piractwo komputerowe !!!!!!! 19.12.03, 10:05
          ktore brednie?
          On napisal, ze popiera piractwo, co raczej jest realistyczne, jak legalizacja
          marihuany.
          Nie pisał, zeby nie uwazac, tylko ze behemot szkodzi twierdzac ze naloty sa
          nieprawdopodobne, a policja jak cos znajdzie to zapomni i tylko na swiadka
          zaprosi, do tego namawia do kasowania, zeby co? pudlo w domu stalo? czy macie
          zaczac rozwijać linuxa?

szacuneczek
          • jozef_niedziela octava.net i psikus 19.12.03, 11:16
            Potwierdzaja sie "plotki" ze octava udostepnila spis sowich abonentow naszej
            kofanje policji a wiec .... kontrole czas zaczac
          • Gość: best było w programie pierwszym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 11:42
            > behemot szkodzi
            zgadzam sie, behemot jest ufoludkiem, który został zrzucony na Ziemię, żeby
            mącić w glowach nastolatkom, dlatego nic mu nie wierzcie i niech sie nie
            powoluje na jakies pieprzone radia i gazety bo to mu nic nie da, kazdy wie, ze
            behemot klamie i juz niejeden o tym pisal, a jak trzeba bedzie to sie jeszcze
            napisze

www.radio.com.pl/jedynka/sygnaly/default.asp?ivID=2019
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka