Dodaj do ulubionych

przedszkole Krakow

23.05.12, 14:57
W przyszlym roku zamierzamy przeniesc sie do Krakowa. Jak wyglada sytuacja zlobkow, czy sa prywatne dostepne latwo dostepne? Jaki jest ewentualy koszt zlobka dla malucha 2.5 i 6 miesiecy?
Czy istnieja zlobki panstwowe?
Obserwuj wątek
    • clas_sic Re: przedszkole Krakow 23.05.12, 23:17
      Prywatne są dostępne. Samorządowych w mieście które ma 750 000 mieszkańców jest 22. Zatem są prawie niedostępne. Masz dzieci z różnicą wieku 4 miesiące?
      W tytule postu masz "przedszkole" a pytasz o żłobki...
      proponuję poszukać po haśle Kraków na forum "żłobki" forum.gazeta.pl/forum/f,646,Zlobki.html
      i "przedszkola" forum.gazeta.pl/forum/f,587,Przedszkola.html
      • buduje Re: przedszkole Krakow 28.05.12, 10:23
        Przypuszczam, że chodziło o 2,5 roku (a nie o 2.5mc wink )
        Teraz pozostają Ci już chyba tylko i wyłącznie prywatne placówki. Rekrutacja do przedszkoli publicznych w Krakowie jest w marcu (i w tym roku dotyczyła dzieci z 2009 roku, 2.5 latki w ramach wolnych miejsc, ale tych chyba nie było). Prywatnych przedszkoli przyjmujących 2 latki jest dużo i ceny różne - znam przedszkola za 300zł/cm + wyżywienie 11zł dziennie, jak i za 900zł/mc + wyżywienie 12zł - natomiast dla 6mc dziecka to chyba tylko Klub Malucha. Typowych żłobków prywatnych jest mało i kosztują powyżej 800zł/mc. Kluby malucha kosztują koło 500zł/mc ale tutaj często musisz przynieść jedzenie i pieluchy we własnym zakresie. Ceny pewnie zależą też od dzielnicy, w której będziesz mieszkać. Ja znam ceny z 2 dzielnic więc nie wiem jak one się mają do innych części Krakowa.
        Nie wiem też czy potrzebujesz całodziennej opieki, czy chcesz, żeby dzieci miały kontakt z rówieśnikami. Jeżeli to drugie to możesz też poszukać zajęć 2 godzinnych, organizowanych przedpołudniem.
        • buduje Re: przedszkole Krakow 28.05.12, 10:25
          Tutaj jest wykaz żłobków samorządowych w Krakowie: www.bip.krakow.pl/?id=9753 ale tam listy kolejkowe liczą ponad 200 osób, więc szanse są pewnie marne
          • kuksu22 Re: przedszkole Krakow 29.05.12, 11:20
            Pozostają Ci prywatne placówki. Samorządowe przedszkole po rekrutacji jest bez szans.
            W żłobkach samorządowych decyduje kolejność zapisów, ale w zależności od dzielnicy zaczynasz od miejsca 60 do 300 i dalej. Ja mam dwójkę już w samorządowym w Nowej Hucie. Starszy czekał od marca do listopada. Młodsza od maja do października, ale miała pierwszeństwo ze względu na brata w tym żłobku. Do czasu, aż się dostali korzystałam z opiekunki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka