Dodaj do ulubionych

co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc?

11.02.13, 15:43
będę w tym tygodniu 3 dni z dziećmi 3, 5 i 8 lat, 1 dzień aquapark, w 2 drugim dniu ciuciu i rynek/stare miasto. brak mi pomysłu na 3 dzień, może ktoś coś podpowie. co warto pokazać dzieciom w Krakowie. gdzie warto zjeść? szukam raczej jakiejś knajpki/baru z jedzeniem domowym niż wyszukanej restauracji pozdrawiam i dzięki za odpowiedz nie musi być centrum, mogę podjechać
Obserwuj wątek
    • misiowamama-2 Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 11.02.13, 16:22
      Może Cinema City w jednym z krakowskich hipermarketów? Zabawić się można i zjeść. W Plazy jest wszystko i Cinema i żarełko (dzieci je lubią) i dodatkowo jest Fantasy Park- można się nieźle zabawić. Jeszcze zakupki-pamiątki zrobić. Jest jeszcze Smok Wawelski.
      • crises Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 12.02.13, 18:43
        Na litość, a jakie to niby "żarełko" jest w Plazie? Bo ja zauważyłam tylko McDonald'sa i jakąś kawiarnię.
        • misiowamama-2 Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 13.02.13, 14:47
          chyba nie masz dzieci... tongue_out
          • crises Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 13.02.13, 17:09
            A jaki wpływ ma moje posiadanie lub nieposiadanie dzieci na to, że ze wszystkich centrów handlowych Plaza jest najgorsza, jeśli chodzi o możliwość zjedzenia tam czegokolwiek, bo prawie wszystko tam już padło?
        • misiowamama-2 Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 13.02.13, 14:51
          a w tej kawiarni można smacznie i nie drogo zjeść. Na wycieczce można odpuścić sobie tradycyjnego dania typu schabowy z ziemniakami i kapusta wink To ma byc przede wszystkim frajda dla dzieci
          • crises Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 13.02.13, 17:07
            A co takiego konkretnie można zjeść w tej kawiarni, nigdy nie widziałam tam niczego poza napojami, ciastkami i lodami?

("Nie" z przysłówkami piszemy łącznie).
    • viki711 Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 11.02.13, 19:55
      Pokazać Wawel i smoka, a potem zjeść obiad w restauracji "Pod Wawelem" jest tam fajna sala zabaw dla dzieci, bardzo duże porcje w bardzo rozsądnych cenach, nie zrażać się kolejką oczekujących na stolik, szybko idzie. www.podwawelem.eu/index.php/galeria
      • filipek1811 Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 11.02.13, 21:27
        Wawel też polecam smile o tej porze też jest super jak jest śnieżek taka fajna zimowa sceneria smile nad Wisłą...
        • kkowalska1 Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 11.02.13, 21:49
          wawel, proszę mi powiedzieć czy wejscie na dziedziniec jest bezpłatne? co warto pokazać dzieciom, bo zupełnie się nie mogę połapać się w tym cenniku. chciałbym pokazać smoka i nie wiem co jeszcze
          • filipek1811 Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 12.02.13, 07:29
            Smoka macie na Bulwarach nie płacisz,ale nie wiem jak to jest ze smoczą jamą i czy w zimie jest czynna,dziedziniec nie płacisz,katedra,apartamenty królewskie,skarbiec,groby królewskie,no kurcze nie wiem co tam będzieice chcieli zwiedzić...
            Podaje Ci linka to sobie zobaczysz...
            www.wawel.krakow.pl/pl/index.php?op=40
            • kkowalska1 Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 12.02.13, 10:00
              wielkie dzięki, właśnie ruszamy
              • filipek1811 Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 12.02.13, 10:04
                Udanej wycieczki smile
                • akbelchatow Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 13.02.13, 12:49
                  Polecam Muzeum Inżynierii Miejskiej na Kazimierzu i dla dużych i dla małych. Mojej 4-latce bardzo się podobało. Mają taką salą eksperymentalną (fiz-chem)
                  • misiowamama-2 Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 13.02.13, 14:47
                    ooo, o tym zapomniałam. Tez polecam. Ale Wawel? Dla 3 i 5-cio latka? Gratuluję pomysłu tongue_out
                    • filipek1811 misiowamama-2 13.02.13, 20:35
                      No wiesz lepszy Wawel niż jedzenia w Plazie tongue_out
                      • crises Re: misiowamama-2 14.02.13, 08:13
                        Dla mnie w ogóle pomysł przyjeżdżania do Krakowa i udawania się do Plazy to jakiś hardcore. Przypomina mi czasy sprzed 10 lat, kiedy to wycieczki szkolne z głębokiej prowincji przyjeżdżały do Krakowa i kierowały się do McDonald'sa przy Floriańskiej.

Plaza to ponure, na wpół martwe miejsce - większość sklepów na górze pozamykana, a z gastronomii padł nawet kebab. W jedynym miejscu, gdzie można zjeść jakiś konkret, czyli w Molto Bene, bo pewnie to miała na myśli pani o obciachowym nicku, konkret ten przybiera formę "fileta po hawajsku" z surówką z wiadra. Spożywanie takich rzeczy wydaje mi się czystym nieporozumieniem w mieście, gdzie jest trzycyfrowa liczba przybytków gastronomicznych.

Z atrakcji dziecięcych są tam zjeżdżalnie i baseny z kulkami, ale takie coś jest w prawie każdej galerii handlowej, także tych na prowincji - bo chyba nie chodzi o kręgle, automaty i bilard? Kino 3D też bywa w milszych miejscach, jak Galeria Kazimierz, gdzie też jest basen z kulkami i można zjeść w Jeff'sie, jak cywilizowany człowiek.

Naprawdę nie jestem w stanie ogarnąć umysłem ciągania dziecka do Plazy w mieście, gdzie można iść do Muzeum Inżynierii Miejskiej, teatru Groteska czy na czytanie bajek japońskich w centrum Manggha, gdzie jest dziesiątki muzeów, co rusz organizujących coś dla dzieci - na przykład w MOCAK-u z okazji wystawy "Kolaż z łasiczką" były bardzo fajne warsztaty robienia kolaży.
                        • filipek1811 Re: misiowamama-2 14.02.13, 10:42
                          Dla mnie Plaza to porażka nie ma tam nic ciekawego dla Naszej całej rodziny,że tak powiem
                          mieszkam w Krakowie i może ze dwa razy byłam i to jedynie Kino,i to że ktoś miał juz tam kupione bilety i Nas zaprosił,nic wiecej...
                          Chociaż mam dziecko smile
                        • 5kocur Re: misiowamama-2 14.02.13, 16:12
                          crises napisała:

> Naprawdę nie jestem w stanie ogarnąć umysłem <

tępy umysł?

>crying"Nie" z przysłówkami piszemy łącznie).<

za to jaki wykształcony...tongue_out

Z tego co widziałem to kobita nie upierała sie przy Plazie, ale dała przykład. oczywiście każdy ma prawo wypowiedzieć swoją opinię, każdy ma swoje ulubione miejsce, ale crises
                          też masz przygłupawy nick
                          • 5kocur Re: crises 14.02.13, 16:14
                            pow. do ciebie
                          • crises Re: misiowamama-2 14.02.13, 17:35
                            5kocur napisał:

> tępy umysł?

Po prostu są rzeczy, o których nie śniło się filozofom.

> za to jaki wykształcony...tongue_out

Dziękuję, istotnie, nie narzekam.

> Z tego co widziałem to kobita nie upierała sie przy Plazie, ale dała przykład.
                            > oczywiście każdy ma prawo wypowiedzieć swoją opinię, każdy ma swoje ulubione mi
                            > ejsce, ale crises

Polecanie Plazy, w obliczu tylu innych ciekawszych miejsc, jest jak polecanie McDonald'sa pytającemu, gdzie w Krakowie można dobrze zjeść. Świadczy źle o polecającym.

> też masz przygłupawy nick

Przynajmniej nie informuje on wszem i wobec, że mam sprawne narządy płciowe/znalazł się ktoś, kto chciał uprawiać ze mną seks, co ma miejsce w przypadku "misiowamama-2". (To trudne, wiem, nie męcz się za bardzo ze zrozumieniem, o co chodzi w tym zdaniu, bo Ci zaszkodzi, zapewne misiowamamo-2 pod nowym nickiem).
                            • misiowamama-2 Re: misiowamama-2 18.02.13, 14:03
                              crises napisała:

> Przynajmniej nie informuje on wszem i wobec, że mam sprawne narządy płciowe/zna
                              > lazł się ktoś, kto chciał uprawiać ze mną seks, co ma miejsce w przypadku "misi
                              > owamama-2". (To trudne, wiem, nie męcz się za bardzo ze zrozumieniem, o co chod
                              > zi w tym zdaniu, bo Ci zaszkodzi, zapewne misiowamamo-2 pod nowym nickiem).

Nie wiem jak to jest z tokiem rozumowania 5kocura, ale ja być może cię zaskoczę tongue_out- rozumiem twój "przekaz". A jeśli ktoś ma problemy to potwierdzam:
                              mam sprawne narządy płciowe, znalazł się ktoś kto chciał, i nadal chce uprawiać ze mną seks. Pomiędzy jednym a drugim (udanym) uniesieniem udało nam się spłodzić dwoje cudownych maluchów na cześć których powstał mój, jak to nazywasz "przygłupawy nick". I nie widzę w tym nic niestosownego, czego nie mogę powiedzieć ( jak widać nie tylko ja) o twoim w dodatku zaczepnym zachowaniu.
                              Rozumiem, że możesz mieć odmienne zdanie od mojego, ale nie upoważnia to ciebie do wyśmiewania i ośmieszania mojej osoby. Swoją opinię można wyrazić w sposób kulturalny, czego tobie brakuje. Generalnie mam to w d.... ale swoją opinię wyraziłam smile pozdrawiam
                    • kkowalska1 Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 15.02.13, 14:28
                      dziękuję wszystkim za propozycje, wycieczka się udała.
                      jesteśmy z miasta wojewódzkiego szukaliśmy atrakcji, których nie mamy u siebie (za kino, mc czy centrum handlowe dziękujemy)
                      zwiedziliśmy:
                      1,www.muzeumlotnictwa.pl (oprócz samolotów jest sala z eksperymentami-bardzo fajne miejsce - polecam latem - duża część ekspozycji jest na zewnątrz),
                      2,wawel( dziedziniec, katedra- 3 i 5-latce się podobało-cytuję "w końcu zobaczyłam prawdziwy zamek, gdzie mieszkała prawdziwa księżniczka") smok wawelski-przeczytaliśmy wcześniej legendę
                      3, ciuciu-sama słodycz
                      4,aquapark-to obowiązkowy punk naszej wycieczki-choć tu ciężko mówić o zwiedzaniu
                      jedliśmy jak ktoś wcześniej pisał w www.podwawelem.eu/index.php/galeria -fajny plac zabaw i duże porcje
                      oraz www.gastronauci.pl/pl/15426-jadlodajnia-wczoraj-i-dzis-krakow- dobrze i zdrowo.
                      Muzeum Inżynierii Miejskiej odwiedzimy mam nadzieję ze podczas następnej wizyty za rok
                      pozdrawiam i dziękuję łodzianka
                      • filipek1811 Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 15.02.13, 16:06
                        No to super że wycieczka się udała big_grin,no i że Wawel maluchom się spodobał,bo ktoś skomentował że dla 3-latla i 5-latka to pomyłka wink no ale co tam...
                        No pewnie że Aquapark musiał być jakby inaczej tam jest super i dla małych i dla dużych wink
                        Pozdrawiam
    • chocholowy_dwor Re: co pokazać dzieciom w Krakowie? i gdzie zjesc 28.09.14, 19:44
      Zapraszamy w nasze strony. Przedpołudniem można zabrać dzieci na wycieczkę do Ojcowa, a wracając wstąpić do nas na obiad smile
      Co niedziele, w godz. 14-17 prowadzimy również bezpłatne warsztaty dla dzieci. Serdecznie zapraszamy do Chochołowego Dworu w Jerzmanowicach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka