Dodaj do ulubionych

maj w Wiśle

01.04.12, 13:54
Wiem, że tutaj kilka osób pochodzi z Wisły. Chyba pani Sadosia ale nie jestem pewna. Za miesiąc mój mąż nma konferencję i szkolenia w hotelu gołebiewski w Wiśle. Więc i ja sobie robię mały urlop i zamierzam jechac z nim do tej Wisły. I teraz pytanie czy opłaca się nocować w hotelu Gołebiewski? jaki jest tam standard w stosunku do ceny? bo cena to około 300zł za dobe, a bedziemy tam na 10dni więc za 2 osoby około 6tys wiec sporo. Wiec czy polecac ie ten hotel czy zrezygnowac na rzecz jakiegos tańszego miejsca?smile. I chciałabym nam zapalnować 10romantycznych dni w Wiśle. Do 13-14 będą szkolenia, a potem mamy czas wolny gdzie moglibyśmy się wybrać?co zaplanować żeby było ciekawie?. Buty do chodzenia po górach na pewno kupimy. Ale co polecacie? moze jakies okoliczne miejscowosci?
Obserwuj wątek
    • iceland.3 Re: maj w Wiśle 01.04.12, 13:55
      Dzięki za podpowiedzisuspicious
      • kroliczyca80 Re: maj w Wiśle 01.04.12, 14:01
        Bywałam w Wiśle za czasów bezdzietnych. Urocze miejsce, ale dziesięciu dni to bym tam nie zagospodarowała... Kilka tak, oczywiście samochodem po okolicy, ale nie 10. Chyba, że chodzi o romantyzm pokojowo-łazienkowywink
        I jeszcze jedno - Twój małż sam płaci sobie za hotel, mimo że firma wysyła go na to szkolenie? Nie, takiej kasy za 10 dni z pewnością bym nie wydała na hotel w Wiślewink Mnie wystarczała fajna prywatna kwatera (pokój z łazienką, do dyspozycji sala kominkowa, kuchnia, itd). Jakby co - poszukam namiaru w necie. Wisła jest mała, do Gołębiewskiego stamtąd rzut beretem.
        • iceland.3 Re: maj w Wiśle 01.04.12, 14:08
          Tak sam opłaca sobie hotel. To szkolenie nie jest obowiazkowe no ale warto jechać. Może część pieniędzy zwróci mu firma po szkoleniu ale oczywiście za niegosmile
    • marzeka1 Re: maj w Wiśle 01.04.12, 14:02
      Mnie bardziej od Wisły podobał się Ustroń (bardzo blisko do Wisły), noclegi mieliśmy w pensjonacie Mileżówka z cudownym widokiem na góry. Okolice świetna do zwiedzania.
      • iceland.3 Re: maj w Wiśle 01.04.12, 14:09
        Do Ustronie na pewno sie w takim razie wybierzemysmileJednak nocleg musi byc w Wisle bo i szkolenia w Wisle, wiec rano dojezdzac i nie znajac okolicy odpada.
        • marzeka1 Re: maj w Wiśle 01.04.12, 14:13
          To poszukaj jakiegoś miłego pensjonatu " z widokiem", wrzuć sobie w wyszukiwarkę "mileżówka" - to pensjonat , w którym nocowaliśmy, i poszukaj coś "w ten deseń"; Gołębiewski w Wiśle jest zwyczajnie brzydki, nie zapłaciłabym takiej kasy, jeśli to z własnej kieszeni, miałoby być.
    • iuscogens Re: maj w Wiśle 01.04.12, 14:06
      sadosia jest z Podlasia, z Wisły chyba ola.
      Ja zawsze szukam kwater prywatnych, nie nocuję w hotelach.
      • aqua48 Re: maj w Wiśle 01.04.12, 16:08
        Gołębiewski w Wiśle to tragiczny moloch, moim zdaniem kompletnie nie warty tej ceny, można za kawałek tej ceny spokojnie wynająć pokój w prywatnych kwaterach, albo pensjonatach. A Wisła jest dobrą bazą wypadową na wycieczki górskie, rowerowe, wypady narciarskie, natomiast zwiedzać to tam raczej nie ma czego samą wieś można obejść w pół dnia, tam i z powrotem pieszo.
    • ola Re: maj w Wiśle 01.04.12, 17:55
      Ja jestem z Wisły

napisałam srasznie długiego posta i go sobie skasowałam. Jejku, nie chce mi się pisać od nowa.
      • ola Re: maj w Wiśle 01.04.12, 18:07
        no nic, zaczynam od początku:
        No więc Gołębiewski jest fstrasznym molochem, ale masz wszystko pod ręką - restauracje, basen i inne spa.
        Najładniejsze do mieszkania sa wiślańskie doliny, ale Wisła jest duża, wielkości połowy Warszawy (terytorialnie), jesli wybierzecie któras z setek kwater, liczcie się z dojazdami samochodem. Np. pokój w malowniczej Malince oznacza 15 minut dojazdu samochodem do Gołębia na tę konferencję.
        Pensjonatów i kwater są setki. Wszystko możesz obejrzeć na stronie:
        www.wisla.pl/Turystyka,4/Baza_noclegowa,34/
        Generalnie im dalej od Centrum tym ładniej, ale dalej wink
        Co zobaczyć:
        - wersja podstawowa to centrum Wisły: pl.Hoffa, lody u Janeczki, park Kopiczyńskiego, aleja nad rzeką, zbór ewangelicki, zameczek myśliwski Habsburgów.
        - na pewno też Zameczek Prezydencki. Pamiętaj, że trzeba tam się umówić przez PTTK, bo często bywa tam Komorowski. Fajnie połęczyć ta wycieczkę ze spacerem po Kubalonce - na Stecówkę i do XVII-wiecznego kościółka
        - Zalew i zapora w Czarnem połaczone z wycieczką na Baranią wzdłuż Białej Wisełki.
        - spacery malowniczymi dolinami: szczególnie polecam Łabajów do Stożka, tam wjazd krzesełkiem do schroniska; Gościejów, Malinkę.
        - w sąsiednim Ustroniu Polanie wjazd krzesełkiem na Czantorię. Piękny spacer, piękne widoki
        - jesli lubicie górskie spacery polecam szlaki: Czantoria-Soszów-Stożek- Kiczory- Kubalonka- Przysłup-Barania i dalej przez Malinową na Skrzyczne lub przez Biały Krzyż- Trzy Kopce na Równicę.
        - Można wybrać się do sąsiedniej Istebnej - zobaczyć kościółek i chatę Kawuloka
        - 30 km od Wisły jest Cieszyn - najpiękniejsze miasteczko w Polsce - bardzo polecam!

I jeszcze jedna ważna rzecz - kiedy jedziecie? Pierwsze dwa tygodnie maja to u nas jeszcze zima. Jest chłodno, w wyższych partiach jeszcze leży gdzieniegdzie śnieg. Weżcie ciepłe rzeczy.
        • iceland.3 Re: maj w Wiśle 01.04.12, 18:13
          Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedźsmilesmile
          • ola Re: maj w Wiśle 01.04.12, 18:25
            nie jest wyczerpująca. Poprzednia była ale poszła w kosmos sad
            Jak sobie coś przypomnię to jeszcze dopiszę.
            Jeśli masz pytania - pytaj!
            Pamiętaj, że Wisła to aż 13 dolin. Cywilizacja grupuje się wokól Centrum i Oazy, ale jest tam brzydko. Miasto jest bardzo zeszpecone przez "kapitalizm". Im dalej od Centrum tym piękniej i taniej. Mozna wynająć pokój za 25-40 złotych. Ale będzie problem ze sklepem (masowo likwidują je w dolinach). Do Centrum spacerek np. z Łabajowa to 40 minut szybkim marszem. Za to w samym Łabajowie czy Czarnem jest przepięknie, miejsca na spacery, widoki itd. Jest jeszcze jedna zasada - im wyżej tym cudniej. Nie łaźcie cały czas po ul. 1 maja, wleźcie choćby na Groniczek (do zwiedzenia cmentarz ewangelicki i pare pięknych przedwojennych willi) czy Kammienny (piękne widoki).
            Koło Gołębiewskiego, wzdłuż ul. Burschego tez jest kilka pięknych willi jeszcze z XIX wieku.
        • ira_07 Re: maj w Wiśle 02.04.12, 14:59
          > - wersja podstawowa to centrum Wisły: pl.Hoffa, lody u Janeczki, park Kopiczyńs
          > kiego, aleja nad rzeką, zbór ewangelicki, zameczek myśliwski Habsburgów.

Kościół ewangelicki, nie zbór, chyba, że ewangelicy w Wiśle tak mówią (moi znajomi nie) wink Swoją drogą przypomniał mi się fragment z Pilcha, kiedy prosił taksówkarza o zawiezienie pod kościół ewangelicki na Puławskiej w Warszawie. Taksówkarz myślał, myślał - nie ma takiego. Dopiero po chwili doznał olśnienia - a! zbór ewangelicki! Pan Pilch go poprawił, a on z Wisły przecie wink

Do reszty się podepnę. Możecie też sobie wyskoczyć do Bielska, w samej Wiśle-mieście chyba nie ma co robić przez 10 dni wink
    • rozaly Re: maj w Wiśle 01.04.12, 18:14
      My bywaliśmy tutaj www.willa-amalia.pl/pol/galeria.php
      Bardzo miło wspominamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka